
ť trochu surovín a výsledok je veľmi príjemný. Takto pripravujú šunku napr. v Škandinávii.
Množstvo/veľkosť tejto populárnej časti bravčového mäsa sa snažte vyberať podľa toho, čo plánujete pripravovať. Ak chcete šunku použiť hlavne na vývar, či do kapustnice - vyberte pokojne väčší kus, ktorý býva dobre prerastený. Na podávanie napr. k typickému zemiakovému šalátu vyberajte chudšie a menšie kusy.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

- 3 - 4kg čerstvá šunka (alebo uvarená - v tomto prípade však vynechajte body 1 - 3 v postupe prípravy
- 2ks vajce (žĺtok)
- 2PL horčica plnotučná
- 1PL cukor
- 2 - 3PL strúhanka
- čerstvé maslo
AKO NA TO...
- čerstvú šunku opláchnite v studenej vode, priečne narežte na povrchu a zabaľte do alobalu (pozor, bude zabalená len v prvej polovici pečenia!)
- položte na rošt s podnosom a vložte do vyhriatej rúry na 130C - ak je možné, v tomto prípade použite zabudovaný vpichový teplomer, ktorý zapichnete do šunky a pečiete, kým vnútorná teplota šunky nedosiahne min. 75C a vnútri je mäkká
- ak je už šunka upečená, vyberte ju z rúry, nechajte chvíľu vychladiť a podľa vlastnej chuti odstráňte upečenú kôru
- zmiešajte žĺtky s horčicou a cukrom, potrite zmesou šunku, posypte rovnomerne strúhankou a znova položte na rošt do rúry, navrch môžete poukladať na zjemnenie ešte kúsky masla
- zvýšte teplotu rúry na 220C a zapečte šunku ešte aspoň 10 minút do zlatohneda
- ak chcete, pozapichujte ako dekoráciu do šunky klinčeky

TIP:
Podávajte so zemiakmi, dusenou červenou kapustou s jabĺčkami alebo zeleninovým šalátom.
Dobrú chuť!
Autor: Mojmír Lieskovský, Jr