SME

Prvá pomoc

Recepty pre tých, ktorí nestihli napiecť.

Plnené datle
suroviny na 30 kusov
200 g datlí
200 g marcipánu
100 g sekaných slaných pistácií (alebo kokosu)

Datle umyjeme, osušíme, narežeme a vykôstkujeme. Z marcipánu vyvaľkáme valčeky silné ako prst a dlhé asi 3 cm. Obalíme ich v sekaných pistáciách (alebo kokose) a datle nimi naplníme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Plnené sušené marhule
suroviny na 30 kúskov
50 ml smotany
100 g čokolády
200 g sušených marhúľ
100 g olúpaných mandlí

Smotanu zvaríme, nalejeme ju do kastrólika s čokoládou nalámanou na kúsky a povaríme vo vodnom kúpeli. Sušené marhule napichneme na špáradlá a namáčame v rozpustenej čokoláde. Položíme ich na mriežku, necháme stuhnúť a naplníme mandľami.

SkryťVypnúť reklamu

Čokoládové slimáky
suroviny na 30 kúskov
300 g čokolády
100 ml sladkej smotany
100 g mandlí alebo kandizovanej pomarančovej kôry
100 g kakaa
štipka mletého čili
štipka soli

1. V kastróle povaríme smotanu a nalejeme ju do misky s nadrobno nasekanou čokoládou. Necháme roztopiť v parnom kúpeli. Potom ju šľaháme metličkou alebo vidličkou, aby bola hladká. Keby sa čokoláda zrazila, pridáme lyžicu studeného mlieka a dobre premiešame.
2. Podľa chuti okoreníme a pridáme celé alebo nasekané mandle alebo pomarančovú kôru. Necháme vychladnúť. Dvoma lyžičkami a pomocou prstov formujeme valčeky alebo guľôčky, obalíme ich v kakau a ozdobíme mandľou, prípadne kúskom pomarančovej kôry.

Figové cukrovinky
suroviny na 30 kúskov
200 g sekaných fíg
100 g mletých mandlí
100 g mandľových lupienkov
1 lyžica medu
5 lyžíc kakaa
3 štipky čili
štipka soli

SkryťVypnúť reklamu

Zmiešame figy, mleté mandle, med, čili a soľ. Zo vzniknutej hmoty vytvarujeme malé valčeky, ktoré obalíme v mandľových lupienkoch a kakau.

Detské marokánky
suroviny na 30 kúskov
125 cl mlieka
50 ml smotany na šľahanie, 30 %
100 g kandizovanej pomarančovej kôry
100 g hrozienok
100 g olúpaných mandlí
40 g cukru
10 g masla
100 g čokolády na varenie
kakao
1 balenie želatínových medvedíkov

Do kastrólika dáme mlieko, cukor, maslo a múku, privedieme do varu a minútu povaríme. Pridáme pomarančovú kôru, hrozienka a mandle nakrájané na rezance. Zamiešame a odstavíme z ohňa. Na plech vyložený mastným papierom hmotu nalejeme a pečieme v mierne teplej rúre 15 - 20 minút. Vychladnuté cesto potrieme čokoládovou polevou a ozdobíme želatínovými medvedíkmi. Až čokoláda stuhne, nakrájame ju na malé obdĺžniky. Rezné plochy môžeme obaliť v kakau.

SkryťVypnúť reklamu

Plnené košíčky z kúpeného lístkového cesta
suroviny na 30 - 40 kúskov

1 balenie lístkového cesta
1 vajíčko na potrenie cesta

1. Deň vopred si upečte košíčky z kúpeného lístkového cesta. Z cesta vyvaľkajte placku hrubú asi 5 mm, vykrojte z nej kolieska s priemerom 3 - 4 mm a v každom druhom koliesku vykrojte stred.
2. Plné kolieska potrite vodou a položte na ne kolieska s vykrojeným stredom. Povrch potrite žĺtkom a pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie v rúre rozpálenej na 200 stupňov Celzia asi 15 - 20 minút dozlata.

Náplň č. 1
100 g lučiny
1 lyžička hrubozrnnej horčice
100 g údeného lososa
1 citrón
niekoľko lístkov kôpru
soľ

Lučinu zmiešajte s horčicou a trochou soli. Lososa nakrájajte na kúsky a urobte závitky. Citrón dobre umyte, osušte a nakrájajte na rezy. Kôpor opláchnite, osušte a natrhajte na kúsky. Lučinou naplňte košíček, ozdobte lososom, citrónom a kôprom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Náplň č. 2
250 ml zakysanej smotany
1 pohár čierneho kaviáru
na špičku noža kurkumy
štipku soli

Zakysanú smotanu zmiešajte s kurkumou, so štipkou soli, naplňte košíčky a ozdobte ich kaviárom.

Náplň č. 3
250 ml zakysanej smotany
3 figy (alebo iné vhodné ovocie)
1 lyžica vanilkového cukru
1/2 lyžice škorice

Smotanu zmiešajte s cukrom a so škoricou. Figy umyte, osušte a nakrájajte na malé rezy. Košíčky naplňte smotanou a ozdobte nakrájanými figami.

Náplň č. 4
250 ml zakysanej smotany
1 lyžička chrenu (čerstvého alebo zavareného)
100 g šunky
niekoľko listov červenej čakanky
1 balenie naklíčenej žeruchy
soľ

Smotanu zmiešajte s chrenom a so štipkou soli. Šunku nakrájajte na kúsky. Žeruchu a čakanku umyte a osušte. Čakanku nakrájajte na kúsky. Košíčky naplňte smotanou a ozdobte šunkou, čakankou a žeruchou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Barbora Augustová, styling: Martin Polačko

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Praskajú vám steny? Nie vždy ide len o chybu omietky
  2. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  3. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  4. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  5. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  6. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  7. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  8. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  1. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026
  2. Objavuj, cestuj, zaži – tu a TEAZZ!
  3. TOP exotické destinácie na dosah: Ktorú si vyberiete?
  4. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  5. HAUS - Môžeš za to, že veci fungujú
  6. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  7. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  8. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 29 110
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 25 487
  3. Ľuboš Fellner otvorene 8 084
  4. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 6 352
  5. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 5 659
  6. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 357
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 3 956
  8. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 3 765
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  2. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  3. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  4. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  5. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  6. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  7. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  8. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 103 707
  2. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 21 812
  3. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 18 620
  4. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 15 400
  5. Ján Kušnír: Prečo D2 každé ráno kolabuje 7 077
  6. Monika Albertiová: Ďakujeme, Smer. Vianoce zrušené, odvody zvýšené, a vy voliči žerte seno. Tak vám treba! 6 893
  7. Radoslav Záhumenský: Celé Slovensko v mini verzii? Park, kde prejdete celé Slovensko za pár minút! 5 952
  8. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 5 642
  1. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny.
  2. Marcel Rebro: Ak sa má uzdraviť dieťa, potrebuje zdravú mamu
  3. Věra Tepličková: Pravdepodobná reakcia Smeru na vylúčenie z PES alebo Načo mi je perie?
  4. Radko Mačuha: Dôležitá je miera demokracie.
  5. Věra Tepličková: A je to tu: Mars útočí
  6. Radko Mačuha: Dobrá správa pre Fica a Uhríka.
  7. Marian Nanias: Čerenkovovo žiarenie v ľudskom tele.
  8. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli...
reklama
SkryťZatvoriť reklamu