SME

Prvá pomoc

Recepty pre tých, ktorí nestihli napiecť.

Plnené datle
suroviny na 30 kusov
200 g datlí
200 g marcipánu
100 g sekaných slaných pistácií (alebo kokosu)

Datle umyjeme, osušíme, narežeme a vykôstkujeme. Z marcipánu vyvaľkáme valčeky silné ako prst a dlhé asi 3 cm. Obalíme ich v sekaných pistáciách (alebo kokose) a datle nimi naplníme.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Plnené sušené marhule
suroviny na 30 kúskov
50 ml smotany
100 g čokolády
200 g sušených marhúľ
100 g olúpaných mandlí

Smotanu zvaríme, nalejeme ju do kastrólika s čokoládou nalámanou na kúsky a povaríme vo vodnom kúpeli. Sušené marhule napichneme na špáradlá a namáčame v rozpustenej čokoláde. Položíme ich na mriežku, necháme stuhnúť a naplníme mandľami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Čokoládové slimáky
suroviny na 30 kúskov
300 g čokolády
100 ml sladkej smotany
100 g mandlí alebo kandizovanej pomarančovej kôry
100 g kakaa
štipka mletého čili
štipka soli

1. V kastróle povaríme smotanu a nalejeme ju do misky s nadrobno nasekanou čokoládou. Necháme roztopiť v parnom kúpeli. Potom ju šľaháme metličkou alebo vidličkou, aby bola hladká. Keby sa čokoláda zrazila, pridáme lyžicu studeného mlieka a dobre premiešame.
2. Podľa chuti okoreníme a pridáme celé alebo nasekané mandle alebo pomarančovú kôru. Necháme vychladnúť. Dvoma lyžičkami a pomocou prstov formujeme valčeky alebo guľôčky, obalíme ich v kakau a ozdobíme mandľou, prípadne kúskom pomarančovej kôry.

Figové cukrovinky
suroviny na 30 kúskov
200 g sekaných fíg
100 g mletých mandlí
100 g mandľových lupienkov
1 lyžica medu
5 lyžíc kakaa
3 štipky čili
štipka soli

SkryťVypnúť reklamu

Zmiešame figy, mleté mandle, med, čili a soľ. Zo vzniknutej hmoty vytvarujeme malé valčeky, ktoré obalíme v mandľových lupienkoch a kakau.

Detské marokánky
suroviny na 30 kúskov
125 cl mlieka
50 ml smotany na šľahanie, 30 %
100 g kandizovanej pomarančovej kôry
100 g hrozienok
100 g olúpaných mandlí
40 g cukru
10 g masla
100 g čokolády na varenie
kakao
1 balenie želatínových medvedíkov

Do kastrólika dáme mlieko, cukor, maslo a múku, privedieme do varu a minútu povaríme. Pridáme pomarančovú kôru, hrozienka a mandle nakrájané na rezance. Zamiešame a odstavíme z ohňa. Na plech vyložený mastným papierom hmotu nalejeme a pečieme v mierne teplej rúre 15 - 20 minút. Vychladnuté cesto potrieme čokoládovou polevou a ozdobíme želatínovými medvedíkmi. Až čokoláda stuhne, nakrájame ju na malé obdĺžniky. Rezné plochy môžeme obaliť v kakau.

SkryťVypnúť reklamu

Plnené košíčky z kúpeného lístkového cesta
suroviny na 30 - 40 kúskov

1 balenie lístkového cesta
1 vajíčko na potrenie cesta

1. Deň vopred si upečte košíčky z kúpeného lístkového cesta. Z cesta vyvaľkajte placku hrubú asi 5 mm, vykrojte z nej kolieska s priemerom 3 - 4 mm a v každom druhom koliesku vykrojte stred.
2. Plné kolieska potrite vodou a položte na ne kolieska s vykrojeným stredom. Povrch potrite žĺtkom a pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie v rúre rozpálenej na 200 stupňov Celzia asi 15 - 20 minút dozlata.

Náplň č. 1
100 g lučiny
1 lyžička hrubozrnnej horčice
100 g údeného lososa
1 citrón
niekoľko lístkov kôpru
soľ

Lučinu zmiešajte s horčicou a trochou soli. Lososa nakrájajte na kúsky a urobte závitky. Citrón dobre umyte, osušte a nakrájajte na rezy. Kôpor opláchnite, osušte a natrhajte na kúsky. Lučinou naplňte košíček, ozdobte lososom, citrónom a kôprom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Náplň č. 2
250 ml zakysanej smotany
1 pohár čierneho kaviáru
na špičku noža kurkumy
štipku soli

Zakysanú smotanu zmiešajte s kurkumou, so štipkou soli, naplňte košíčky a ozdobte ich kaviárom.

Náplň č. 3
250 ml zakysanej smotany
3 figy (alebo iné vhodné ovocie)
1 lyžica vanilkového cukru
1/2 lyžice škorice

Smotanu zmiešajte s cukrom a so škoricou. Figy umyte, osušte a nakrájajte na malé rezy. Košíčky naplňte smotanou a ozdobte nakrájanými figami.

Náplň č. 4
250 ml zakysanej smotany
1 lyžička chrenu (čerstvého alebo zavareného)
100 g šunky
niekoľko listov červenej čakanky
1 balenie naklíčenej žeruchy
soľ

Smotanu zmiešajte s chrenom a so štipkou soli. Šunku nakrájajte na kúsky. Žeruchu a čakanku umyte a osušte. Čakanku nakrájajte na kúsky. Košíčky naplňte smotanou a ozdobte šunkou, čakankou a žeruchou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Barbora Augustová, styling: Martin Polačko

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  2. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  3. V strednej Európe nemajú obdobu. Ako sa v Kolárove melie múka?
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  6. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  2. V strednej Európe nemajú obdobu. Ako sa v Kolárove melie múka?
  3. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  4. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  5. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  6. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  7. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  8. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  1. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 8 854
  2. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 8 059
  3. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 026
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 853
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 4 479
  6. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 4 255
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025 3 330
  8. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 2 472
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  2. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  3. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  4. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  5. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  6. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  7. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  8. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  1. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 13 374
  2. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 11 578
  3. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 8 521
  4. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 7 605
  5. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 7 495
  6. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 6 603
  7. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 5 897
  8. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 5 352
  1. Radko Mačuha: Leninovec Blaha sa rozčuluje nad stratou sochy Čulena.
  2. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou?
  3. Radko Mačuha: Viete čo má spoločné Róbert Fico a Benito Mussolini?
  4. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
  5. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  6. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
  7. Radko Mačuha: Ficove vlastenectvo je ako riedené mlieko.
  8. Karol Galek: Kto nič nerobí nič nepokazí - heslo ministerky Sakovej nás stálo miliardy
reklama
SkryťZatvoriť reklamu