Prvá pomoc

Recepty pre tých, ktorí nestihli napiecť.

Plnené datle
suroviny na 30 kusov
200 g datlí
200 g marcipánu
100 g sekaných slaných pistácií (alebo kokosu)

Datle umyjeme, osušíme, narežeme a vykôstkujeme. Z marcipánu vyvaľkáme valčeky silné ako prst a dlhé asi 3 cm. Obalíme ich v sekaných pistáciách (alebo kokose) a datle nimi naplníme.

Plnené sušené marhule
suroviny na 30 kúskov
50 ml smotany
100 g čokolády
200 g sušených marhúľ
100 g olúpaných mandlí

Smotanu zvaríme, nalejeme ju do kastrólika s čokoládou nalámanou na kúsky a povaríme vo vodnom kúpeli. Sušené marhule napichneme na špáradlá a namáčame v rozpustenej čokoláde. Položíme ich na mriežku, necháme stuhnúť a naplníme mandľami.

Článok pokračuje pod video reklamou

Čokoládové slimáky
suroviny na 30 kúskov
300 g čokolády
100 ml sladkej smotany
100 g mandlí alebo kandizovanej pomarančovej kôry
100 g kakaa
štipka mletého čili
štipka soli

1. V kastróle povaríme smotanu a nalejeme ju do misky s nadrobno nasekanou čokoládou. Necháme roztopiť v parnom kúpeli. Potom ju šľaháme metličkou alebo vidličkou, aby bola hladká. Keby sa čokoláda zrazila, pridáme lyžicu studeného mlieka a dobre premiešame.
2. Podľa chuti okoreníme a pridáme celé alebo nasekané mandle alebo pomarančovú kôru. Necháme vychladnúť. Dvoma lyžičkami a pomocou prstov formujeme valčeky alebo guľôčky, obalíme ich v kakau a ozdobíme mandľou, prípadne kúskom pomarančovej kôry.

Figové cukrovinky
suroviny na 30 kúskov
200 g sekaných fíg
100 g mletých mandlí
100 g mandľových lupienkov
1 lyžica medu
5 lyžíc kakaa
3 štipky čili
štipka soli

Zmiešame figy, mleté mandle, med, čili a soľ. Zo vzniknutej hmoty vytvarujeme malé valčeky, ktoré obalíme v mandľových lupienkoch a kakau.

Detské marokánky
suroviny na 30 kúskov
125 cl mlieka
50 ml smotany na šľahanie, 30 %
100 g kandizovanej pomarančovej kôry
100 g hrozienok
100 g olúpaných mandlí
40 g cukru
10 g masla
100 g čokolády na varenie
kakao
1 balenie želatínových medvedíkov

Do kastrólika dáme mlieko, cukor, maslo a múku, privedieme do varu a minútu povaríme. Pridáme pomarančovú kôru, hrozienka a mandle nakrájané na rezance. Zamiešame a odstavíme z ohňa. Na plech vyložený mastným papierom hmotu nalejeme a pečieme v mierne teplej rúre 15 - 20 minút. Vychladnuté cesto potrieme čokoládovou polevou a ozdobíme želatínovými medvedíkmi. Až čokoláda stuhne, nakrájame ju na malé obdĺžniky. Rezné plochy môžeme obaliť v kakau.

Plnené košíčky z kúpeného lístkového cesta
suroviny na 30 - 40 kúskov

1 balenie lístkového cesta
1 vajíčko na potrenie cesta

1. Deň vopred si upečte košíčky z kúpeného lístkového cesta. Z cesta vyvaľkajte placku hrubú asi 5 mm, vykrojte z nej kolieska s priemerom 3 - 4 mm a v každom druhom koliesku vykrojte stred.
2. Plné kolieska potrite vodou a položte na ne kolieska s vykrojeným stredom. Povrch potrite žĺtkom a pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie v rúre rozpálenej na 200 stupňov Celzia asi 15 - 20 minút dozlata.

Náplň č. 1
100 g lučiny
1 lyžička hrubozrnnej horčice
100 g údeného lososa
1 citrón
niekoľko lístkov kôpru
soľ

Lučinu zmiešajte s horčicou a trochou soli. Lososa nakrájajte na kúsky a urobte závitky. Citrón dobre umyte, osušte a nakrájajte na rezy. Kôpor opláchnite, osušte a natrhajte na kúsky. Lučinou naplňte košíček, ozdobte lososom, citrónom a kôprom.

Náplň č. 2
250 ml zakysanej smotany
1 pohár čierneho kaviáru
na špičku noža kurkumy
štipku soli

Zakysanú smotanu zmiešajte s kurkumou, so štipkou soli, naplňte košíčky a ozdobte ich kaviárom.

Náplň č. 3
250 ml zakysanej smotany
3 figy (alebo iné vhodné ovocie)
1 lyžica vanilkového cukru
1/2 lyžice škorice

Smotanu zmiešajte s cukrom a so škoricou. Figy umyte, osušte a nakrájajte na malé rezy. Košíčky naplňte smotanou a ozdobte nakrájanými figami.

Náplň č. 4
250 ml zakysanej smotany
1 lyžička chrenu (čerstvého alebo zavareného)
100 g šunky
niekoľko listov červenej čakanky
1 balenie naklíčenej žeruchy
soľ

Smotanu zmiešajte s chrenom a so štipkou soli. Šunku nakrájajte na kúsky. Žeruchu a čakanku umyte a osušte. Čakanku nakrájajte na kúsky. Košíčky naplňte smotanou a ozdobte šunkou, čakankou a žeruchou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 29 645
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 370
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 20 111
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 034
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 721
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 043
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 738
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 024
  9. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 2 122
  10. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Techniku zo základne v Dolnej Krupej žiada ministerstvo vrátiť

Čo robia Noční vlci v Dolnej Krupej.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: V RTVS môže byť ohrozené vysielanie správ

Ľudia v spravodajstve končia, spor o verejnoprávnosť pokračuje.

ČESKÝ ZÁPISNÍK

Zbohom, Praha. Hľadá sa nová Krnáčová

Primátorka prichádzala s nádejou na zmenu. Odchádza ponížená.

Neprehliadnite tiež

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri dilemách.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.