Prvá pomoc

Recepty pre tých, ktorí nestihli napiecť.

Plnené datle
suroviny na 30 kusov
200 g datlí
200 g marcipánu
100 g sekaných slaných pistácií (alebo kokosu)

Datle umyjeme, osušíme, narežeme a vykôstkujeme. Z marcipánu vyvaľkáme valčeky silné ako prst a dlhé asi 3 cm. Obalíme ich v sekaných pistáciách (alebo kokose) a datle nimi naplníme.

Plnené sušené marhule
suroviny na 30 kúskov
50 ml smotany
100 g čokolády
200 g sušených marhúľ
100 g olúpaných mandlí

Smotanu zvaríme, nalejeme ju do kastrólika s čokoládou nalámanou na kúsky a povaríme vo vodnom kúpeli. Sušené marhule napichneme na špáradlá a namáčame v rozpustenej čokoláde. Položíme ich na mriežku, necháme stuhnúť a naplníme mandľami.

Čokoládové slimáky
suroviny na 30 kúskov
300 g čokolády
100 ml sladkej smotany
100 g mandlí alebo kandizovanej pomarančovej kôry
100 g kakaa
štipka mletého čili
štipka soli

1. V kastróle povaríme smotanu a nalejeme ju do misky s nadrobno nasekanou čokoládou. Necháme roztopiť v parnom kúpeli. Potom ju šľaháme metličkou alebo vidličkou, aby bola hladká. Keby sa čokoláda zrazila, pridáme lyžicu studeného mlieka a dobre premiešame.
2. Podľa chuti okoreníme a pridáme celé alebo nasekané mandle alebo pomarančovú kôru. Necháme vychladnúť. Dvoma lyžičkami a pomocou prstov formujeme valčeky alebo guľôčky, obalíme ich v kakau a ozdobíme mandľou, prípadne kúskom pomarančovej kôry.

Figové cukrovinky
suroviny na 30 kúskov
200 g sekaných fíg
100 g mletých mandlí
100 g mandľových lupienkov
1 lyžica medu
5 lyžíc kakaa
3 štipky čili
štipka soli

Zmiešame figy, mleté mandle, med, čili a soľ. Zo vzniknutej hmoty vytvarujeme malé valčeky, ktoré obalíme v mandľových lupienkoch a kakau.

Detské marokánky
suroviny na 30 kúskov
125 cl mlieka
50 ml smotany na šľahanie, 30 %
100 g kandizovanej pomarančovej kôry
100 g hrozienok
100 g olúpaných mandlí
40 g cukru
10 g masla
100 g čokolády na varenie
kakao
1 balenie želatínových medvedíkov

Do kastrólika dáme mlieko, cukor, maslo a múku, privedieme do varu a minútu povaríme. Pridáme pomarančovú kôru, hrozienka a mandle nakrájané na rezance. Zamiešame a odstavíme z ohňa. Na plech vyložený mastným papierom hmotu nalejeme a pečieme v mierne teplej rúre 15 - 20 minút. Vychladnuté cesto potrieme čokoládovou polevou a ozdobíme želatínovými medvedíkmi. Až čokoláda stuhne, nakrájame ju na malé obdĺžniky. Rezné plochy môžeme obaliť v kakau.

Plnené košíčky z kúpeného lístkového cesta
suroviny na 30 - 40 kúskov

1 balenie lístkového cesta
1 vajíčko na potrenie cesta

1. Deň vopred si upečte košíčky z kúpeného lístkového cesta. Z cesta vyvaľkajte placku hrubú asi 5 mm, vykrojte z nej kolieska s priemerom 3 - 4 mm a v každom druhom koliesku vykrojte stred.
2. Plné kolieska potrite vodou a položte na ne kolieska s vykrojeným stredom. Povrch potrite žĺtkom a pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie v rúre rozpálenej na 200 stupňov Celzia asi 15 - 20 minút dozlata.

Náplň č. 1
100 g lučiny
1 lyžička hrubozrnnej horčice
100 g údeného lososa
1 citrón
niekoľko lístkov kôpru
soľ

Lučinu zmiešajte s horčicou a trochou soli. Lososa nakrájajte na kúsky a urobte závitky. Citrón dobre umyte, osušte a nakrájajte na rezy. Kôpor opláchnite, osušte a natrhajte na kúsky. Lučinou naplňte košíček, ozdobte lososom, citrónom a kôprom.

Náplň č. 2
250 ml zakysanej smotany
1 pohár čierneho kaviáru
na špičku noža kurkumy
štipku soli

Zakysanú smotanu zmiešajte s kurkumou, so štipkou soli, naplňte košíčky a ozdobte ich kaviárom.

Náplň č. 3
250 ml zakysanej smotany
3 figy (alebo iné vhodné ovocie)
1 lyžica vanilkového cukru
1/2 lyžice škorice

Smotanu zmiešajte s cukrom a so škoricou. Figy umyte, osušte a nakrájajte na malé rezy. Košíčky naplňte smotanou a ozdobte nakrájanými figami.

Náplň č. 4
250 ml zakysanej smotany
1 lyžička chrenu (čerstvého alebo zavareného)
100 g šunky
niekoľko listov červenej čakanky
1 balenie naklíčenej žeruchy
soľ

Smotanu zmiešajte s chrenom a so štipkou soli. Šunku nakrájajte na kúsky. Žeruchu a čakanku umyte a osušte. Čakanku nakrájajte na kúsky. Košíčky naplňte smotanou a ozdobte šunkou, čakankou a žeruchou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  2. Hitparáda štiav
  3. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  4. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  5. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  6. Malé knedličky, veľké dojmy
  7. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  8. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  9. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  10. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 572
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 044
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 7 480
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 571
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 527
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 904
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 460
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 640
  9. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 458
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 186

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Británia sa rozhodla, hranice aj pre Slovákov chce zatvoriť už v marci

Theresa Mayová chystá obmedzenie voľného pohybu oznámiť v rovnaký deň, kedy oficiálne spustí rokovania o brexite.

DOLNÝ ZEMPLÍN KORZÁR

Smer na východe už oslavuje MDŽ. Zabáva vtipmi o svokrách

Nikto nespomínal ističe, ceny elektriny, ani dôchodky.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop