Prvá pomoc

Recepty pre tých, ktorí nestihli napiecť.

Plnené datle
suroviny na 30 kusov
200 g datlí
200 g marcipánu
100 g sekaných slaných pistácií (alebo kokosu)

Datle umyjeme, osušíme, narežeme a vykôstkujeme. Z marcipánu vyvaľkáme valčeky silné ako prst a dlhé asi 3 cm. Obalíme ich v sekaných pistáciách (alebo kokose) a datle nimi naplníme.

Plnené sušené marhule
suroviny na 30 kúskov
50 ml smotany
100 g čokolády
200 g sušených marhúľ
100 g olúpaných mandlí

Smotanu zvaríme, nalejeme ju do kastrólika s čokoládou nalámanou na kúsky a povaríme vo vodnom kúpeli. Sušené marhule napichneme na špáradlá a namáčame v rozpustenej čokoláde. Položíme ich na mriežku, necháme stuhnúť a naplníme mandľami.

Čokoládové slimáky
suroviny na 30 kúskov
300 g čokolády
100 ml sladkej smotany
100 g mandlí alebo kandizovanej pomarančovej kôry
100 g kakaa
štipka mletého čili
štipka soli

1. V kastróle povaríme smotanu a nalejeme ju do misky s nadrobno nasekanou čokoládou. Necháme roztopiť v parnom kúpeli. Potom ju šľaháme metličkou alebo vidličkou, aby bola hladká. Keby sa čokoláda zrazila, pridáme lyžicu studeného mlieka a dobre premiešame.
2. Podľa chuti okoreníme a pridáme celé alebo nasekané mandle alebo pomarančovú kôru. Necháme vychladnúť. Dvoma lyžičkami a pomocou prstov formujeme valčeky alebo guľôčky, obalíme ich v kakau a ozdobíme mandľou, prípadne kúskom pomarančovej kôry.

Figové cukrovinky
suroviny na 30 kúskov
200 g sekaných fíg
100 g mletých mandlí
100 g mandľových lupienkov
1 lyžica medu
5 lyžíc kakaa
3 štipky čili
štipka soli

Zmiešame figy, mleté mandle, med, čili a soľ. Zo vzniknutej hmoty vytvarujeme malé valčeky, ktoré obalíme v mandľových lupienkoch a kakau.

Detské marokánky
suroviny na 30 kúskov
125 cl mlieka
50 ml smotany na šľahanie, 30 %
100 g kandizovanej pomarančovej kôry
100 g hrozienok
100 g olúpaných mandlí
40 g cukru
10 g masla
100 g čokolády na varenie
kakao
1 balenie želatínových medvedíkov

Do kastrólika dáme mlieko, cukor, maslo a múku, privedieme do varu a minútu povaríme. Pridáme pomarančovú kôru, hrozienka a mandle nakrájané na rezance. Zamiešame a odstavíme z ohňa. Na plech vyložený mastným papierom hmotu nalejeme a pečieme v mierne teplej rúre 15 - 20 minút. Vychladnuté cesto potrieme čokoládovou polevou a ozdobíme želatínovými medvedíkmi. Až čokoláda stuhne, nakrájame ju na malé obdĺžniky. Rezné plochy môžeme obaliť v kakau.

Plnené košíčky z kúpeného lístkového cesta
suroviny na 30 - 40 kúskov

1 balenie lístkového cesta
1 vajíčko na potrenie cesta

1. Deň vopred si upečte košíčky z kúpeného lístkového cesta. Z cesta vyvaľkajte placku hrubú asi 5 mm, vykrojte z nej kolieska s priemerom 3 - 4 mm a v každom druhom koliesku vykrojte stred.
2. Plné kolieska potrite vodou a položte na ne kolieska s vykrojeným stredom. Povrch potrite žĺtkom a pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie v rúre rozpálenej na 200 stupňov Celzia asi 15 - 20 minút dozlata.

Náplň č. 1
100 g lučiny
1 lyžička hrubozrnnej horčice
100 g údeného lososa
1 citrón
niekoľko lístkov kôpru
soľ

Lučinu zmiešajte s horčicou a trochou soli. Lososa nakrájajte na kúsky a urobte závitky. Citrón dobre umyte, osušte a nakrájajte na rezy. Kôpor opláchnite, osušte a natrhajte na kúsky. Lučinou naplňte košíček, ozdobte lososom, citrónom a kôprom.

Náplň č. 2
250 ml zakysanej smotany
1 pohár čierneho kaviáru
na špičku noža kurkumy
štipku soli

Zakysanú smotanu zmiešajte s kurkumou, so štipkou soli, naplňte košíčky a ozdobte ich kaviárom.

Náplň č. 3
250 ml zakysanej smotany
3 figy (alebo iné vhodné ovocie)
1 lyžica vanilkového cukru
1/2 lyžice škorice

Smotanu zmiešajte s cukrom a so škoricou. Figy umyte, osušte a nakrájajte na malé rezy. Košíčky naplňte smotanou a ozdobte nakrájanými figami.

Náplň č. 4
250 ml zakysanej smotany
1 lyžička chrenu (čerstvého alebo zavareného)
100 g šunky
niekoľko listov červenej čakanky
1 balenie naklíčenej žeruchy
soľ

Smotanu zmiešajte s chrenom a so štipkou soli. Šunku nakrájajte na kúsky. Žeruchu a čakanku umyte a osušte. Čakanku nakrájajte na kúsky. Košíčky naplňte smotanou a ozdobte šunkou, čakankou a žeruchou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 15 976
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 9 216
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 811
  4. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 2 828
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 428
  6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 2 250
  7. Kam do tepla v januári? 1 951
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 752
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 545
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 917

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Ukrajina konečne priznala vojnu s Ruskom. Slova vojna sa však bojí

Na východe Ukrajiny už aj formálne neprebieha protiteroristická operácia, ale otvorený konflikt.

KOMENTÁRE

Ako sa katolícka cirkev stala hrozbou pre Poľsko

Katolícka cirkev naklonená prijímaniu utečencov sa rozchádza s názorom väčšiny Poliakov.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.