SME

Všetky chute zastúpené

Syrové chuťovky hneď, perníky nechať odležať.

Syrové pečivo
suroviny na 40 kúskov
200 g hladkej múky
120 g masla
100 g strúhaného syra
1 vajíčko na potretie cesta
6 lyžíc studenej vody
1 lyžica citrónovej šťavy
na špičku noža prášok do pečiva
soľ

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na ozdobenie:
mak, rasca, tekvicové, slnečnicové alebo sezamové semienka, oriešky, orechy, mandle

1. Na doske preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme maslo nakrájané na kúsky, syr, vodu s citrónovou šťavou a vypracujeme cesto. Vložíme do mikroténového vrecka a necháme asi hodinu odpočinúť v chlade.
2. Z cesta vyvaľkáme plát asi 5 mm silný a celý ho potrieme rozšľahaným vajíčkom. Formičkami alebo nožom vykrajujeme ľubovoľné tvary. Posypeme ich hrubou soľou, semienkami, celými či sekanými orechmi alebo mandľami. Prenesieme ich na plech vyložený mastným papierom a pečieme v rúre rozpálenej na 180 stupňov do zlatista asi 15 - 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Slané pečivo inak
Zo slaného syrového cesta môžeme vykrajovať aj iné tvary a cesto môžeme plniť aj rôznymi zmesami. Napríklad kolieska, ktoré po naplnení preložíme na polovicu do tvaru pirohov, alebo štvorce, ktorých rohy spojíme do malých batôžkov, prípadne malé rolády.

Cesto môžeme plniť podusenými a ochutenými šampiňónmi, zmesou hríbov s bylinkami, špenátovou plnkou s cesnakom, poduseným pórom, plesňovým syrom, prípadne môžeme použiť kombinácie nadrobno nasekaných syrov s olivami, nasekanou údeninou alebo šunkou, ktoré môžeme ešte skombinovať so všetkými uvedeným druhmi zeleninových plniek. l Ak by plnka bola priveľmi tekutá, môžeme ju zahustiť nastrúhaným syrom alebo orechmi, prípadne obidvoma.

Perníčky
suroviny na 50 - 60 perníčkov

500 g hladkej pšeničnej múky
250 g cukru
200 g medu
2 lyžice rumu
1 balíček
kypriaceho prášku do perníka
1 1/2 lyžičky mletej škorice
1/2 lyžičky mletých klinčekov
na špičku noža pomarančovú a citrónovú kôru
štipka soli

SkryťVypnúť reklamu

Na zdobenie:
100 sekaných pistáciových orieškov
100 g vylúpaných mandlí
100 g jadier vlašských orechov
100 g lentiliek
100 g kandizovanej pomarančovej kôry

Čokoládová poleva (môže byť i kúpená):
100 g čokolády na varenie 50 g smotany na šľahanie, 30 %

Cukrová poleva (môže byť i kúpená):
250 g práškového cukru
2 lyžice citrónovej šťavy

1. Vo vlažnej vode rozpustíme cukor a med. Do misy preosejeme múku s kypriacim práškom. Postupne pridávame vodu s cukrom, medom a rum. Najskôr vareškou, potom rukami vypracujeme tuhé cesto. Necháme ho v chlade cez noc odležať.
2. Na doske posypanej múkou vyvaľkáme asi 5 mm silný plát. Formičkami vykrajujeme žiadané tvary.
3. Povrch perníčkov potrieme rozšľahaným vajíčkom alebo osladeným mliekom. Pečieme ich v rúre rozpálenej na 180 stupňov Celzia na plechu vyloženom mastným papierom asi 10 - 15 minút.
4. Na vychladnuté perníčky nanesieme štetcom polevu. Čokoládovú polevu pripravíme tak, že nadrobno nasekanú čokoládu nalejeme horúcu smotanu a všetko povaríme vo vodnom kúpeli. Cukrovú polevu získame tak, že budeme trieť cukor s citrónovou šťavou a 2 - 3 lyžicami horúcej vody tak dlho, až zhustne a zbelie.
5. Hotové pečivo uložíme do papierovej škatule a dáme do chladu. Perník, ktorý je po upečení tvrdý, počas troch, štyroch týždňov navlhne a krásne zmäkne.

SkryťVypnúť reklamu


Autor: Barbora Augustová, styling: Martin Polačko

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 033
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 630
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 880
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 684
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 822
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 237
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 147
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 218
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 325
  3. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 291
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 169
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 889
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 801
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 580
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu