SME
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky
VEĽKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL SMEŽENY

Všetky chute zastúpené

Syrové chuťovky hneď, perníky nechať odležať.

Syrové pečivo
suroviny na 40 kúskov
200 g hladkej múky
120 g masla
100 g strúhaného syra
1 vajíčko na potretie cesta
6 lyžíc studenej vody
1 lyžica citrónovej šťavy
na špičku noža prášok do pečiva
soľ

Na ozdobenie:
mak, rasca, tekvicové, slnečnicové alebo sezamové semienka, oriešky, orechy, mandle

1. Na doske preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme maslo nakrájané na kúsky, syr, vodu s citrónovou šťavou a vypracujeme cesto. Vložíme do mikroténového vrecka a necháme asi hodinu odpočinúť v chlade.
2. Z cesta vyvaľkáme plát asi 5 mm silný a celý ho potrieme rozšľahaným vajíčkom. Formičkami alebo nožom vykrajujeme ľubovoľné tvary. Posypeme ich hrubou soľou, semienkami, celými či sekanými orechmi alebo mandľami. Prenesieme ich na plech vyložený mastným papierom a pečieme v rúre rozpálenej na 180 stupňov do zlatista asi 15 - 20 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Slané pečivo inak
Zo slaného syrového cesta môžeme vykrajovať aj iné tvary a cesto môžeme plniť aj rôznymi zmesami. Napríklad kolieska, ktoré po naplnení preložíme na polovicu do tvaru pirohov, alebo štvorce, ktorých rohy spojíme do malých batôžkov, prípadne malé rolády.

Cesto môžeme plniť podusenými a ochutenými šampiňónmi, zmesou hríbov s bylinkami, špenátovou plnkou s cesnakom, poduseným pórom, plesňovým syrom, prípadne môžeme použiť kombinácie nadrobno nasekaných syrov s olivami, nasekanou údeninou alebo šunkou, ktoré môžeme ešte skombinovať so všetkými uvedeným druhmi zeleninových plniek. l Ak by plnka bola priveľmi tekutá, môžeme ju zahustiť nastrúhaným syrom alebo orechmi, prípadne obidvoma.

Perníčky
suroviny na 50 - 60 perníčkov

500 g hladkej pšeničnej múky
250 g cukru
200 g medu
2 lyžice rumu
1 balíček
kypriaceho prášku do perníka
1 1/2 lyžičky mletej škorice
1/2 lyžičky mletých klinčekov
na špičku noža pomarančovú a citrónovú kôru
štipka soli

Skryť Vypnúť reklamu

Na zdobenie:
100 sekaných pistáciových orieškov
100 g vylúpaných mandlí
100 g jadier vlašských orechov
100 g lentiliek
100 g kandizovanej pomarančovej kôry

Čokoládová poleva (môže byť i kúpená):
100 g čokolády na varenie 50 g smotany na šľahanie, 30 %

Cukrová poleva (môže byť i kúpená):
250 g práškového cukru
2 lyžice citrónovej šťavy

1. Vo vlažnej vode rozpustíme cukor a med. Do misy preosejeme múku s kypriacim práškom. Postupne pridávame vodu s cukrom, medom a rum. Najskôr vareškou, potom rukami vypracujeme tuhé cesto. Necháme ho v chlade cez noc odležať.
2. Na doske posypanej múkou vyvaľkáme asi 5 mm silný plát. Formičkami vykrajujeme žiadané tvary.
3. Povrch perníčkov potrieme rozšľahaným vajíčkom alebo osladeným mliekom. Pečieme ich v rúre rozpálenej na 180 stupňov Celzia na plechu vyloženom mastným papierom asi 10 - 15 minút.
4. Na vychladnuté perníčky nanesieme štetcom polevu. Čokoládovú polevu pripravíme tak, že nadrobno nasekanú čokoládu nalejeme horúcu smotanu a všetko povaríme vo vodnom kúpeli. Cukrovú polevu získame tak, že budeme trieť cukor s citrónovou šťavou a 2 - 3 lyžicami horúcej vody tak dlho, až zhustne a zbelie.
5. Hotové pečivo uložíme do papierovej škatule a dáme do chladu. Perník, ktorý je po upečení tvrdý, počas troch, štyroch týždňov navlhne a krásne zmäkne.

Skryť Vypnúť reklamu


Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 538
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 588
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 459
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 838
  5. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 15 280
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 503
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 554
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 11 952
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 103
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 614
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Naď očakáva, že počas víkendu otestujú aspoň tri milióny ľudí

Najväčšie problémy spôsobovali drive through odberové miesta.

celoplošné testovanie na Covid-19.
Premiér Matovič hovorí o prvých výsledkoch testovania.

Vo svete píšu o nepresných testoch aj o výzve prezidentky

Únia sa môže Slovenskom inšpirovať, ak sa projekt podarí.

Testovanie v obci Štiavnické Bane.
Sean Connery v bondovke Žiješ len dvakrát.

Neprehliadnite tiež

Ľudovít Winter

Detská psychologička o šikane: Západné krajiny hovoria o epidémii šikanovania

Šinková vraví, že chlapci sú šikanovaní častejšie.

Dokument Neviditeľná odhaľuje drsné zlyhania pôrodníctva. Zase

Režisérka Maia Martiniak odhalila, ako vyzerá trauma žien.

Záber z filmu Neviditeľná (Unseen) 2020

Autorka dokumentu o pôrodoch: Ak by som v nemocnici zasiahla, už by ma tam nepustili

Režisérka Maia Martiniak nakrútila film o pôrodnej traume.

Režisérka Maia Martiniak.