VEĽKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL SMEŽENY

Všetky chute zastúpené

Syrové chuťovky hneď, perníky nechať odležať.

Syrové pečivo
suroviny na 40 kúskov
200 g hladkej múky
120 g masla
100 g strúhaného syra
1 vajíčko na potretie cesta
6 lyžíc studenej vody
1 lyžica citrónovej šťavy
na špičku noža prášok do pečiva
soľ

Na ozdobenie:
mak, rasca, tekvicové, slnečnicové alebo sezamové semienka, oriešky, orechy, mandle

1. Na doske preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme maslo nakrájané na kúsky, syr, vodu s citrónovou šťavou a vypracujeme cesto. Vložíme do mikroténového vrecka a necháme asi hodinu odpočinúť v chlade.
2. Z cesta vyvaľkáme plát asi 5 mm silný a celý ho potrieme rozšľahaným vajíčkom. Formičkami alebo nožom vykrajujeme ľubovoľné tvary. Posypeme ich hrubou soľou, semienkami, celými či sekanými orechmi alebo mandľami. Prenesieme ich na plech vyložený mastným papierom a pečieme v rúre rozpálenej na 180 stupňov do zlatista asi 15 - 20 minút.

Slané pečivo inak
Zo slaného syrového cesta môžeme vykrajovať aj iné tvary a cesto môžeme plniť aj rôznymi zmesami. Napríklad kolieska, ktoré po naplnení preložíme na polovicu do tvaru pirohov, alebo štvorce, ktorých rohy spojíme do malých batôžkov, prípadne malé rolády.

Cesto môžeme plniť podusenými a ochutenými šampiňónmi, zmesou hríbov s bylinkami, špenátovou plnkou s cesnakom, poduseným pórom, plesňovým syrom, prípadne môžeme použiť kombinácie nadrobno nasekaných syrov s olivami, nasekanou údeninou alebo šunkou, ktoré môžeme ešte skombinovať so všetkými uvedeným druhmi zeleninových plniek. l Ak by plnka bola priveľmi tekutá, môžeme ju zahustiť nastrúhaným syrom alebo orechmi, prípadne obidvoma.

Perníčky
suroviny na 50 - 60 perníčkov

500 g hladkej pšeničnej múky
250 g cukru
200 g medu
2 lyžice rumu
1 balíček
kypriaceho prášku do perníka
1 1/2 lyžičky mletej škorice
1/2 lyžičky mletých klinčekov
na špičku noža pomarančovú a citrónovú kôru
štipka soli

Na zdobenie:
100 sekaných pistáciových orieškov
100 g vylúpaných mandlí
100 g jadier vlašských orechov
100 g lentiliek
100 g kandizovanej pomarančovej kôry

Čokoládová poleva (môže byť i kúpená):
100 g čokolády na varenie 50 g smotany na šľahanie, 30 %

Cukrová poleva (môže byť i kúpená):
250 g práškového cukru
2 lyžice citrónovej šťavy

1. Vo vlažnej vode rozpustíme cukor a med. Do misy preosejeme múku s kypriacim práškom. Postupne pridávame vodu s cukrom, medom a rum. Najskôr vareškou, potom rukami vypracujeme tuhé cesto. Necháme ho v chlade cez noc odležať.
2. Na doske posypanej múkou vyvaľkáme asi 5 mm silný plát. Formičkami vykrajujeme žiadané tvary.
3. Povrch perníčkov potrieme rozšľahaným vajíčkom alebo osladeným mliekom. Pečieme ich v rúre rozpálenej na 180 stupňov Celzia na plechu vyloženom mastným papierom asi 10 - 15 minút.
4. Na vychladnuté perníčky nanesieme štetcom polevu. Čokoládovú polevu pripravíme tak, že nadrobno nasekanú čokoládu nalejeme horúcu smotanu a všetko povaríme vo vodnom kúpeli. Cukrovú polevu získame tak, že budeme trieť cukor s citrónovou šťavou a 2 - 3 lyžicami horúcej vody tak dlho, až zhustne a zbelie.
5. Hotové pečivo uložíme do papierovej škatule a dáme do chladu. Perník, ktorý je po upečení tvrdý, počas troch, štyroch týždňov navlhne a krásne zmäkne.


Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 17 891
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 512
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 529
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 196
  5. Kam do tepla v januári? 1 843
  6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 677
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 596
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 464
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 1 402
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 919

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štefunko: Nešiel by som do toho, keby som mal byť bezvýznamný hráč

Predseda novej strany Progresívne Slovensko si trúfa vo voľbách na 15 percent. Kandidátov chce nasadiť už do tohtoročných komunáliek.

KOMENTÁRE

Štefunkov test politických zákonitostí

Vyzerá to, ako keby cielene trolovali voličov nezaujímavými témami.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.