SME
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky
VEĽKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL SMEŽENY

Všetky chute zastúpené

Syrové chuťovky hneď, perníky nechať odležať.

Syrové pečivo
suroviny na 40 kúskov
200 g hladkej múky
120 g masla
100 g strúhaného syra
1 vajíčko na potretie cesta
6 lyžíc studenej vody
1 lyžica citrónovej šťavy
na špičku noža prášok do pečiva
soľ

Na ozdobenie:
mak, rasca, tekvicové, slnečnicové alebo sezamové semienka, oriešky, orechy, mandle

1. Na doske preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme maslo nakrájané na kúsky, syr, vodu s citrónovou šťavou a vypracujeme cesto. Vložíme do mikroténového vrecka a necháme asi hodinu odpočinúť v chlade.
2. Z cesta vyvaľkáme plát asi 5 mm silný a celý ho potrieme rozšľahaným vajíčkom. Formičkami alebo nožom vykrajujeme ľubovoľné tvary. Posypeme ich hrubou soľou, semienkami, celými či sekanými orechmi alebo mandľami. Prenesieme ich na plech vyložený mastným papierom a pečieme v rúre rozpálenej na 180 stupňov do zlatista asi 15 - 20 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Slané pečivo inak
Zo slaného syrového cesta môžeme vykrajovať aj iné tvary a cesto môžeme plniť aj rôznymi zmesami. Napríklad kolieska, ktoré po naplnení preložíme na polovicu do tvaru pirohov, alebo štvorce, ktorých rohy spojíme do malých batôžkov, prípadne malé rolády.

Cesto môžeme plniť podusenými a ochutenými šampiňónmi, zmesou hríbov s bylinkami, špenátovou plnkou s cesnakom, poduseným pórom, plesňovým syrom, prípadne môžeme použiť kombinácie nadrobno nasekaných syrov s olivami, nasekanou údeninou alebo šunkou, ktoré môžeme ešte skombinovať so všetkými uvedeným druhmi zeleninových plniek. l Ak by plnka bola priveľmi tekutá, môžeme ju zahustiť nastrúhaným syrom alebo orechmi, prípadne obidvoma.

Perníčky
suroviny na 50 - 60 perníčkov

500 g hladkej pšeničnej múky
250 g cukru
200 g medu
2 lyžice rumu
1 balíček
kypriaceho prášku do perníka
1 1/2 lyžičky mletej škorice
1/2 lyžičky mletých klinčekov
na špičku noža pomarančovú a citrónovú kôru
štipka soli

Skryť Vypnúť reklamu

Na zdobenie:
100 sekaných pistáciových orieškov
100 g vylúpaných mandlí
100 g jadier vlašských orechov
100 g lentiliek
100 g kandizovanej pomarančovej kôry

Čokoládová poleva (môže byť i kúpená):
100 g čokolády na varenie 50 g smotany na šľahanie, 30 %

Cukrová poleva (môže byť i kúpená):
250 g práškového cukru
2 lyžice citrónovej šťavy

1. Vo vlažnej vode rozpustíme cukor a med. Do misy preosejeme múku s kypriacim práškom. Postupne pridávame vodu s cukrom, medom a rum. Najskôr vareškou, potom rukami vypracujeme tuhé cesto. Necháme ho v chlade cez noc odležať.
2. Na doske posypanej múkou vyvaľkáme asi 5 mm silný plát. Formičkami vykrajujeme žiadané tvary.
3. Povrch perníčkov potrieme rozšľahaným vajíčkom alebo osladeným mliekom. Pečieme ich v rúre rozpálenej na 180 stupňov Celzia na plechu vyloženom mastným papierom asi 10 - 15 minút.
4. Na vychladnuté perníčky nanesieme štetcom polevu. Čokoládovú polevu pripravíme tak, že nadrobno nasekanú čokoládu nalejeme horúcu smotanu a všetko povaríme vo vodnom kúpeli. Cukrovú polevu získame tak, že budeme trieť cukor s citrónovou šťavou a 2 - 3 lyžicami horúcej vody tak dlho, až zhustne a zbelie.
5. Hotové pečivo uložíme do papierovej škatule a dáme do chladu. Perník, ktorý je po upečení tvrdý, počas troch, štyroch týždňov navlhne a krásne zmäkne.

Skryť Vypnúť reklamu


Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  8. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 9 961
  2. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 799
  3. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 523
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 263
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 721
  6. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 666
  7. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 7 601
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 388
  9. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 239
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 922
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Francis Fukuyama.

Hlavná myšlienka konca dejín platí dodnes, hovorí americký politológ.


10. jún
Matúš Krčmárik.

Kazateľ konca dejín si za ideou stojí.


10. jún
Christian Eriksen.

Zápas EURO 2020 prerušili, po dohode oboch tímov sa zápas dohral.


Sportnet 11 h

Takýto drastický záver školského roka sme si mohli odpustiť.


11. jún