VEĽKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL SMEŽENY

Všetky chute zastúpené

Syrové chuťovky hneď, perníky nechať odležať.

Syrové pečivo
suroviny na 40 kúskov
200 g hladkej múky
120 g masla
100 g strúhaného syra
1 vajíčko na potretie cesta
6 lyžíc studenej vody
1 lyžica citrónovej šťavy
na špičku noža prášok do pečiva
soľ

Na ozdobenie:
mak, rasca, tekvicové, slnečnicové alebo sezamové semienka, oriešky, orechy, mandle

1. Na doske preosejeme múku s práškom do pečiva, pridáme maslo nakrájané na kúsky, syr, vodu s citrónovou šťavou a vypracujeme cesto. Vložíme do mikroténového vrecka a necháme asi hodinu odpočinúť v chlade.
2. Z cesta vyvaľkáme plát asi 5 mm silný a celý ho potrieme rozšľahaným vajíčkom. Formičkami alebo nožom vykrajujeme ľubovoľné tvary. Posypeme ich hrubou soľou, semienkami, celými či sekanými orechmi alebo mandľami. Prenesieme ich na plech vyložený mastným papierom a pečieme v rúre rozpálenej na 180 stupňov do zlatista asi 15 - 20 minút.

Slané pečivo inak
Zo slaného syrového cesta môžeme vykrajovať aj iné tvary a cesto môžeme plniť aj rôznymi zmesami. Napríklad kolieska, ktoré po naplnení preložíme na polovicu do tvaru pirohov, alebo štvorce, ktorých rohy spojíme do malých batôžkov, prípadne malé rolády.

Cesto môžeme plniť podusenými a ochutenými šampiňónmi, zmesou hríbov s bylinkami, špenátovou plnkou s cesnakom, poduseným pórom, plesňovým syrom, prípadne môžeme použiť kombinácie nadrobno nasekaných syrov s olivami, nasekanou údeninou alebo šunkou, ktoré môžeme ešte skombinovať so všetkými uvedeným druhmi zeleninových plniek. l Ak by plnka bola priveľmi tekutá, môžeme ju zahustiť nastrúhaným syrom alebo orechmi, prípadne obidvoma.

Perníčky
suroviny na 50 - 60 perníčkov

500 g hladkej pšeničnej múky
250 g cukru
200 g medu
2 lyžice rumu
1 balíček
kypriaceho prášku do perníka
1 1/2 lyžičky mletej škorice
1/2 lyžičky mletých klinčekov
na špičku noža pomarančovú a citrónovú kôru
štipka soli

Na zdobenie:
100 sekaných pistáciových orieškov
100 g vylúpaných mandlí
100 g jadier vlašských orechov
100 g lentiliek
100 g kandizovanej pomarančovej kôry

Čokoládová poleva (môže byť i kúpená):
100 g čokolády na varenie 50 g smotany na šľahanie, 30 %

Cukrová poleva (môže byť i kúpená):
250 g práškového cukru
2 lyžice citrónovej šťavy

1. Vo vlažnej vode rozpustíme cukor a med. Do misy preosejeme múku s kypriacim práškom. Postupne pridávame vodu s cukrom, medom a rum. Najskôr vareškou, potom rukami vypracujeme tuhé cesto. Necháme ho v chlade cez noc odležať.
2. Na doske posypanej múkou vyvaľkáme asi 5 mm silný plát. Formičkami vykrajujeme žiadané tvary.
3. Povrch perníčkov potrieme rozšľahaným vajíčkom alebo osladeným mliekom. Pečieme ich v rúre rozpálenej na 180 stupňov Celzia na plechu vyloženom mastným papierom asi 10 - 15 minút.
4. Na vychladnuté perníčky nanesieme štetcom polevu. Čokoládovú polevu pripravíme tak, že nadrobno nasekanú čokoládu nalejeme horúcu smotanu a všetko povaríme vo vodnom kúpeli. Cukrovú polevu získame tak, že budeme trieť cukor s citrónovou šťavou a 2 - 3 lyžicami horúcej vody tak dlho, až zhustne a zbelie.
5. Hotové pečivo uložíme do papierovej škatule a dáme do chladu. Perník, ktorý je po upečení tvrdý, počas troch, štyroch týždňov navlhne a krásne zmäkne.


Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  2. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  3. Leto nekončí!
  4. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  5. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  7. Už aj seniori presadajú do SUV
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  9. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  10. Bratislava gets a new public space and park
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 496
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 092
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 211
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 713
  5. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 652
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 354
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 082
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 070
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 661
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 566

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

S Dankom vraj poslanci SNS nehovorili, koaličná rada bude v piatok

Predseda SNS vraj esemeskou oznámil, že jeho ministri na rokovanie vlády tak skoro neprídu.

DOMOV

Soták nie je jediným podnikateľom, ktorý zachraňoval politikov

Veľkopodnikateľ sa k situácii v školstve už vyjadrovať nechce.

KOMENTÁRE

Spotený Plavčan, Kysučan v maskáčoch. To je výsmech

Pričasto sa na úvod diskusie dozvieme, že niekto ráčkuje.

EKONOMIKA

Penta bude v Petit Presse slabšia

Akcionári spoločnosti Petit Press, vydavateľa denníka SME, sa dohodli na novom usporiadaní vzťahov.

Neprehliadnite tiež

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Som poriadkumilovná, ale nie poriadku schopná.

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.

Neviete kam sa vybrať najbližší víkend? Navštívte Burgenland

Neďaleká destinácia ponúka plnohodnotnú dovolenku pre malých aj veľkých.

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.