SME
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky
VEĽKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL SMEŽENY

Vianočka na jednotku

Pre veľa rodín sú bez nej Vianoce nepredstaviteľné.


suroviny na 1 vianočku

500 g polohrubej múky, výberovej
100 g masla
2 žĺtky
30 g droždia
180 g práškového cukru
230 ml mlieka
vanilka alebo
vanilínový cukor
50 g vlašských orechov, nadrobno nasekaných
50 g hrozienok sultánok, namočených v rume
nastrúhaná kôra z 1/2 citróna, chemicky neošetreného
štipka soli
(všetky suroviny by mali mať rovnakú izbovú teplotu)

1. Polovicu mlieka mierne ohrejeme, aby bolo vlažné. Rozmiešame v ňom lyžicu cukru a nadrobíme droždie. Ľahko premiešame, odložíme na miesto, kde je teplo, a necháme vykysnúť.
2. Do misky nakrájame maslo izbovej teploty, pridáme dva žĺtky, práškový i vanilínový cukor alebo vanilku. Všetko dobre vymiešame.
3. K vajíčkovej zmesi pridáme preosiatu múku, nastrúhanú kôru z 1/2 citróna, kvások, zamiešame, pridáme štipku soli, prilejeme mlieko a dobre vypracujeme tuhšie cesto (nesmie sa lepiť na steny misy ani na varechu). Keby bolo cesto príliš tuhé, prilejeme trochu mlieka. Misu potom prikryjeme utierkou, odložíme na teplé miesto a necháme cesto 1 - 2 hodiny kysnúť.
4. Cesto položíme na dosku a nožom z neho oddelíme dva malé kúsky, ktoré použijeme ako vrchný vrkoč. Zvyšné cesto rozkrojíme na sedem rovnako veľkých dielov. Z každého dielu vyváľame pramene asi 40 cm dlhé (záleží na veľkosti plechu) a asi 3 cm široké.
5. Spodný vrkoč pletieme zo 4 prameňov. Na jednej strane ich spojíme k sebe a začneme pliesť tak, že prvý prameň prehodíme cez druhý, tretí cez štvrtý a tretí prameň cez druhý. Kroky opakujeme až do konca prameňov. Konce pritlačíme k sebe. Stredný vrkoč pletieme z 3 prameňov, a to tak, že striedavo prehadzujeme prvý prameň cez druhý a tretí cez druhý. Vrchný vrkoč upletieme z dvoch odložených kúskov cesta, ktoré vyváľame na tenké pramene a zatočíme do seba.
6. Najväčší vrkoč prenesieme na plech vyložený mastným papierom a stred pletenca posypeme nakrájanými orechmi a hrozienkami. Stredný vrkoč posadíme na vrkoč spodný, na krajoch ho pritlačíme a konce zasunieme pod spodný pletenec. Stred pletenca posypeme nakrájanými orechmi a hrozienkami. Vrchný vrkoč posadíme na vrkoč stredný a okraje opäť pritlačíme a zasunieme pod spodný vrkoč.
7. Vianočku potom necháme asi 10 minút odpočinúť, aby ešte ľahko vykysla. Potom ju potrieme rozšľahaným žĺtkom, môžeme k nemu pridať lyžičku mlieka. Dozdobíme polovicami orechov. Vianočku upevníme štyrmi špajľami, ktoré zapichneme do vrchného pletenca až dospodu k plechu.
8. Elektrickú rúru predhrejeme na 200 stupňov, dáme do nej vianočku a teplotu stiahneme na 175 stupňov. Pečieme asi 1 - 1 1/2 hodiny do zlatista. Keď vytiahneme špajle z vianočky, ktorými sú vrkoče uchytené k sebe a cesto sa na ňu nelepí, vianočka je hotová. Necháme ju vychladnúť, pocukrujeme a až potom ju nakrájame.

Skryť Vypnúť reklamu

Kysnuté cesto
Stredne tuhé a trené kysnuté cesto sa konzumuje za čerstva a po upečení sa musí čo najskôr zjesť. Tuhé kysnuté cesto by sa malo upiecť aspoň týždeň pred konzumáciou.

Všetky prísady by mali mať minimálne izbovú teplotu.

Múku treba preosiať. Pri príprave cesta dbáme na to, aby sa tuk, žĺtky a soľ nedostali do styku s kváskom.

Cesto potrebuje kyslík, preto ho musíme dôkladne miesiť. Musí byť mäkké a pružné a nesmie zostať na prstoch.

Kysnuté cesto pečieme vždy na vymastenom plechu alebo na papieri na pečenie. Najvhodnejšia teplota je 200 - 220 °C (plyn stupeň 3 - 4) Po upečení ho položíme na kuchynskú mriežku, aby z neho unikla para a cesto vychladlo.

Snehové pečivo a pusinky
Bielkové cesto vyšľahané za tepla pripravujeme z tých istých prísad ako cesto za studena, ibaže ho šľaháme v teplom vodnom kúpeli.

Skryť Vypnúť reklamu

Bielky musia byť veľmi čerstvé a musíme dôkladne oddeliť žĺtok od bielka. Hotová masa musí byť tuhá a lesklá. Na stabilizáciu a na zlepšenie chuti môžeme pridať niekoľko kvapiek citróna.

Snehovú masu naplníme do vrecka s hladkou alebo hviezdicovou násadkou a postupne smerom od stredu von striekame špirálovité kruhy na papier na pečenie podľa želaného vzoru.

Rúru predhrejeme najviac na 100 °C (plyn stupeň 1) a snehové pečivo v nej sušíme asi 4 až 6 hodín. Dvere rúry necháme pootvorené, aby mohla unikať odparujúca sa tekutina.

Po upečení snehové pečivo zoberieme z papiera a dosušíme na mriežke.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  10. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  1. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Behind every successful business lies a set of skilled people
  5. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  6. Ako sa mení dynamika firiem?
  7. Hudbou proti holorubom.
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  10. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 19 468
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 336
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 190
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 638
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 455
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 346
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 285
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 155
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 635
  10. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 4 780
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu