VEĽKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL SMEŽENY

Vianočka na jednotku

Pre veľa rodín sú bez nej Vianoce nepredstaviteľné.


suroviny na 1 vianočku

500 g polohrubej múky, výberovej
100 g masla
2 žĺtky
30 g droždia
180 g práškového cukru
230 ml mlieka
vanilka alebo
vanilínový cukor
50 g vlašských orechov, nadrobno nasekaných
50 g hrozienok sultánok, namočených v rume
nastrúhaná kôra z 1/2 citróna, chemicky neošetreného
štipka soli
(všetky suroviny by mali mať rovnakú izbovú teplotu)

1. Polovicu mlieka mierne ohrejeme, aby bolo vlažné. Rozmiešame v ňom lyžicu cukru a nadrobíme droždie. Ľahko premiešame, odložíme na miesto, kde je teplo, a necháme vykysnúť.
2. Do misky nakrájame maslo izbovej teploty, pridáme dva žĺtky, práškový i vanilínový cukor alebo vanilku. Všetko dobre vymiešame.
3. K vajíčkovej zmesi pridáme preosiatu múku, nastrúhanú kôru z 1/2 citróna, kvások, zamiešame, pridáme štipku soli, prilejeme mlieko a dobre vypracujeme tuhšie cesto (nesmie sa lepiť na steny misy ani na varechu). Keby bolo cesto príliš tuhé, prilejeme trochu mlieka. Misu potom prikryjeme utierkou, odložíme na teplé miesto a necháme cesto 1 - 2 hodiny kysnúť.
4. Cesto položíme na dosku a nožom z neho oddelíme dva malé kúsky, ktoré použijeme ako vrchný vrkoč. Zvyšné cesto rozkrojíme na sedem rovnako veľkých dielov. Z každého dielu vyváľame pramene asi 40 cm dlhé (záleží na veľkosti plechu) a asi 3 cm široké.
5. Spodný vrkoč pletieme zo 4 prameňov. Na jednej strane ich spojíme k sebe a začneme pliesť tak, že prvý prameň prehodíme cez druhý, tretí cez štvrtý a tretí prameň cez druhý. Kroky opakujeme až do konca prameňov. Konce pritlačíme k sebe. Stredný vrkoč pletieme z 3 prameňov, a to tak, že striedavo prehadzujeme prvý prameň cez druhý a tretí cez druhý. Vrchný vrkoč upletieme z dvoch odložených kúskov cesta, ktoré vyváľame na tenké pramene a zatočíme do seba.
6. Najväčší vrkoč prenesieme na plech vyložený mastným papierom a stred pletenca posypeme nakrájanými orechmi a hrozienkami. Stredný vrkoč posadíme na vrkoč spodný, na krajoch ho pritlačíme a konce zasunieme pod spodný pletenec. Stred pletenca posypeme nakrájanými orechmi a hrozienkami. Vrchný vrkoč posadíme na vrkoč stredný a okraje opäť pritlačíme a zasunieme pod spodný vrkoč.
7. Vianočku potom necháme asi 10 minút odpočinúť, aby ešte ľahko vykysla. Potom ju potrieme rozšľahaným žĺtkom, môžeme k nemu pridať lyžičku mlieka. Dozdobíme polovicami orechov. Vianočku upevníme štyrmi špajľami, ktoré zapichneme do vrchného pletenca až dospodu k plechu.
8. Elektrickú rúru predhrejeme na 200 stupňov, dáme do nej vianočku a teplotu stiahneme na 175 stupňov. Pečieme asi 1 - 1 1/2 hodiny do zlatista. Keď vytiahneme špajle z vianočky, ktorými sú vrkoče uchytené k sebe a cesto sa na ňu nelepí, vianočka je hotová. Necháme ju vychladnúť, pocukrujeme a až potom ju nakrájame.

Kysnuté cesto
Stredne tuhé a trené kysnuté cesto sa konzumuje za čerstva a po upečení sa musí čo najskôr zjesť. Tuhé kysnuté cesto by sa malo upiecť aspoň týždeň pred konzumáciou.

Všetky prísady by mali mať minimálne izbovú teplotu.

Múku treba preosiať. Pri príprave cesta dbáme na to, aby sa tuk, žĺtky a soľ nedostali do styku s kváskom.

Cesto potrebuje kyslík, preto ho musíme dôkladne miesiť. Musí byť mäkké a pružné a nesmie zostať na prstoch.

Kysnuté cesto pečieme vždy na vymastenom plechu alebo na papieri na pečenie. Najvhodnejšia teplota je 200 - 220 °C (plyn stupeň 3 - 4) Po upečení ho položíme na kuchynskú mriežku, aby z neho unikla para a cesto vychladlo.

Snehové pečivo a pusinky
Bielkové cesto vyšľahané za tepla pripravujeme z tých istých prísad ako cesto za studena, ibaže ho šľaháme v teplom vodnom kúpeli.

Bielky musia byť veľmi čerstvé a musíme dôkladne oddeliť žĺtok od bielka. Hotová masa musí byť tuhá a lesklá. Na stabilizáciu a na zlepšenie chuti môžeme pridať niekoľko kvapiek citróna.

Snehovú masu naplníme do vrecka s hladkou alebo hviezdicovou násadkou a postupne smerom od stredu von striekame špirálovité kruhy na papier na pečenie podľa želaného vzoru.

Rúru predhrejeme najviac na 100 °C (plyn stupeň 1) a snehové pečivo v nej sušíme asi 4 až 6 hodín. Dvere rúry necháme pootvorené, aby mohla unikať odparujúca sa tekutina.

Po upečení snehové pečivo zoberieme z papiera a dosušíme na mriežke.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Najvýhodnejšie online predplatné SME.sk na 1 rok len za 29€
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  7. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  8. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  9. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  10. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  1. Najvýhodnejšie online predplatné SME.sk na 1 rok len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  7. Alarica – new business project in the market of shoes
  8. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  9. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  10. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 10 265
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 070
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 041
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 2 420
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 016
  6. Kam do tepla v januári? 1 698
  7. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 1 475
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 353
  9. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 150
  10. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 921

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Najdrahšiu kampaň mal Kusý, čísla za plagáty však nesedia

Most-Híd minul podľa oficiálnej správy na kampaň v župných voľbách najviac, no do nákladov zarátal aj sumy na vlastnú propagáciu.

KOMENTÁRE

Stačilo by, keby sa nekradlo. Základy politického hochštaplerstva

Politici neprestanú nepoctivo zavádzať.

KOMENTÁRE

Chceme viac detí v odborných školách? Tak sa o tom bavme

Menej žiakov na osemročných gymnáziách, ale prečo?

Neprehliadnite tiež

Čo si obliecť na ples?

Plesová sezóna je v plnom prúde, takto sa oblečiete vhodne podľa etikety.

Nosnou témou tohtoročnej svadobnej výstavy v Nitre bola Folk nevesta

Deviaty ročník dvojdňovej výstavy predstavuje najnovšie trendy svadobného dizajnu na rok 2018.

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.