VEĽKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL SMEŽENY

Vianočka na jednotku

Pre veľa rodín sú bez nej Vianoce nepredstaviteľné.


suroviny na 1 vianočku

500 g polohrubej múky, výberovej
100 g masla
2 žĺtky
30 g droždia
180 g práškového cukru
230 ml mlieka
vanilka alebo
vanilínový cukor
50 g vlašských orechov, nadrobno nasekaných
50 g hrozienok sultánok, namočených v rume
nastrúhaná kôra z 1/2 citróna, chemicky neošetreného
štipka soli
(všetky suroviny by mali mať rovnakú izbovú teplotu)

1. Polovicu mlieka mierne ohrejeme, aby bolo vlažné. Rozmiešame v ňom lyžicu cukru a nadrobíme droždie. Ľahko premiešame, odložíme na miesto, kde je teplo, a necháme vykysnúť.
2. Do misky nakrájame maslo izbovej teploty, pridáme dva žĺtky, práškový i vanilínový cukor alebo vanilku. Všetko dobre vymiešame.
3. K vajíčkovej zmesi pridáme preosiatu múku, nastrúhanú kôru z 1/2 citróna, kvások, zamiešame, pridáme štipku soli, prilejeme mlieko a dobre vypracujeme tuhšie cesto (nesmie sa lepiť na steny misy ani na varechu). Keby bolo cesto príliš tuhé, prilejeme trochu mlieka. Misu potom prikryjeme utierkou, odložíme na teplé miesto a necháme cesto 1 - 2 hodiny kysnúť.
4. Cesto položíme na dosku a nožom z neho oddelíme dva malé kúsky, ktoré použijeme ako vrchný vrkoč. Zvyšné cesto rozkrojíme na sedem rovnako veľkých dielov. Z každého dielu vyváľame pramene asi 40 cm dlhé (záleží na veľkosti plechu) a asi 3 cm široké.
5. Spodný vrkoč pletieme zo 4 prameňov. Na jednej strane ich spojíme k sebe a začneme pliesť tak, že prvý prameň prehodíme cez druhý, tretí cez štvrtý a tretí prameň cez druhý. Kroky opakujeme až do konca prameňov. Konce pritlačíme k sebe. Stredný vrkoč pletieme z 3 prameňov, a to tak, že striedavo prehadzujeme prvý prameň cez druhý a tretí cez druhý. Vrchný vrkoč upletieme z dvoch odložených kúskov cesta, ktoré vyváľame na tenké pramene a zatočíme do seba.
6. Najväčší vrkoč prenesieme na plech vyložený mastným papierom a stred pletenca posypeme nakrájanými orechmi a hrozienkami. Stredný vrkoč posadíme na vrkoč spodný, na krajoch ho pritlačíme a konce zasunieme pod spodný pletenec. Stred pletenca posypeme nakrájanými orechmi a hrozienkami. Vrchný vrkoč posadíme na vrkoč stredný a okraje opäť pritlačíme a zasunieme pod spodný vrkoč.
7. Vianočku potom necháme asi 10 minút odpočinúť, aby ešte ľahko vykysla. Potom ju potrieme rozšľahaným žĺtkom, môžeme k nemu pridať lyžičku mlieka. Dozdobíme polovicami orechov. Vianočku upevníme štyrmi špajľami, ktoré zapichneme do vrchného pletenca až dospodu k plechu.
8. Elektrickú rúru predhrejeme na 200 stupňov, dáme do nej vianočku a teplotu stiahneme na 175 stupňov. Pečieme asi 1 - 1 1/2 hodiny do zlatista. Keď vytiahneme špajle z vianočky, ktorými sú vrkoče uchytené k sebe a cesto sa na ňu nelepí, vianočka je hotová. Necháme ju vychladnúť, pocukrujeme a až potom ju nakrájame.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kysnuté cesto
Stredne tuhé a trené kysnuté cesto sa konzumuje za čerstva a po upečení sa musí čo najskôr zjesť. Tuhé kysnuté cesto by sa malo upiecť aspoň týždeň pred konzumáciou.

Všetky prísady by mali mať minimálne izbovú teplotu.

Múku treba preosiať. Pri príprave cesta dbáme na to, aby sa tuk, žĺtky a soľ nedostali do styku s kváskom.

Cesto potrebuje kyslík, preto ho musíme dôkladne miesiť. Musí byť mäkké a pružné a nesmie zostať na prstoch.

Kysnuté cesto pečieme vždy na vymastenom plechu alebo na papieri na pečenie. Najvhodnejšia teplota je 200 - 220 °C (plyn stupeň 3 - 4) Po upečení ho položíme na kuchynskú mriežku, aby z neho unikla para a cesto vychladlo.

Snehové pečivo a pusinky
Bielkové cesto vyšľahané za tepla pripravujeme z tých istých prísad ako cesto za studena, ibaže ho šľaháme v teplom vodnom kúpeli.

Bielky musia byť veľmi čerstvé a musíme dôkladne oddeliť žĺtok od bielka. Hotová masa musí byť tuhá a lesklá. Na stabilizáciu a na zlepšenie chuti môžeme pridať niekoľko kvapiek citróna.

Snehovú masu naplníme do vrecka s hladkou alebo hviezdicovou násadkou a postupne smerom od stredu von striekame špirálovité kruhy na papier na pečenie podľa želaného vzoru.

Rúru predhrejeme najviac na 100 °C (plyn stupeň 1) a snehové pečivo v nej sušíme asi 4 až 6 hodín. Dvere rúry necháme pootvorené, aby mohla unikať odparujúca sa tekutina.

Po upečení snehové pečivo zoberieme z papiera a dosušíme na mriežke.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 343
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 835
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 633
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 13 797
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 906
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 351
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 189
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 536
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 712
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 569

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan skončil v štrnástej etape štvrtý, po skvelom závere vyhral Fraile

Slovenský cyklista opäť zvýšil svoj náskok v bodovacej súťaži.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

Dnes píše Jaroslav Rumpli

Trump je tým najhorším spojením Danka s Gašparovičom

Metafory zlyhávajú.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.