VEĽKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL SMEŽENY

Vianočka na jednotku

Pre veľa rodín sú bez nej Vianoce nepredstaviteľné.


suroviny na 1 vianočku

500 g polohrubej múky, výberovej
100 g masla
2 žĺtky
30 g droždia
180 g práškového cukru
230 ml mlieka
vanilka alebo
vanilínový cukor
50 g vlašských orechov, nadrobno nasekaných
50 g hrozienok sultánok, namočených v rume
nastrúhaná kôra z 1/2 citróna, chemicky neošetreného
štipka soli
(všetky suroviny by mali mať rovnakú izbovú teplotu)

1. Polovicu mlieka mierne ohrejeme, aby bolo vlažné. Rozmiešame v ňom lyžicu cukru a nadrobíme droždie. Ľahko premiešame, odložíme na miesto, kde je teplo, a necháme vykysnúť.
2. Do misky nakrájame maslo izbovej teploty, pridáme dva žĺtky, práškový i vanilínový cukor alebo vanilku. Všetko dobre vymiešame.
3. K vajíčkovej zmesi pridáme preosiatu múku, nastrúhanú kôru z 1/2 citróna, kvások, zamiešame, pridáme štipku soli, prilejeme mlieko a dobre vypracujeme tuhšie cesto (nesmie sa lepiť na steny misy ani na varechu). Keby bolo cesto príliš tuhé, prilejeme trochu mlieka. Misu potom prikryjeme utierkou, odložíme na teplé miesto a necháme cesto 1 - 2 hodiny kysnúť.
4. Cesto položíme na dosku a nožom z neho oddelíme dva malé kúsky, ktoré použijeme ako vrchný vrkoč. Zvyšné cesto rozkrojíme na sedem rovnako veľkých dielov. Z každého dielu vyváľame pramene asi 40 cm dlhé (záleží na veľkosti plechu) a asi 3 cm široké.
5. Spodný vrkoč pletieme zo 4 prameňov. Na jednej strane ich spojíme k sebe a začneme pliesť tak, že prvý prameň prehodíme cez druhý, tretí cez štvrtý a tretí prameň cez druhý. Kroky opakujeme až do konca prameňov. Konce pritlačíme k sebe. Stredný vrkoč pletieme z 3 prameňov, a to tak, že striedavo prehadzujeme prvý prameň cez druhý a tretí cez druhý. Vrchný vrkoč upletieme z dvoch odložených kúskov cesta, ktoré vyváľame na tenké pramene a zatočíme do seba.
6. Najväčší vrkoč prenesieme na plech vyložený mastným papierom a stred pletenca posypeme nakrájanými orechmi a hrozienkami. Stredný vrkoč posadíme na vrkoč spodný, na krajoch ho pritlačíme a konce zasunieme pod spodný pletenec. Stred pletenca posypeme nakrájanými orechmi a hrozienkami. Vrchný vrkoč posadíme na vrkoč stredný a okraje opäť pritlačíme a zasunieme pod spodný vrkoč.
7. Vianočku potom necháme asi 10 minút odpočinúť, aby ešte ľahko vykysla. Potom ju potrieme rozšľahaným žĺtkom, môžeme k nemu pridať lyžičku mlieka. Dozdobíme polovicami orechov. Vianočku upevníme štyrmi špajľami, ktoré zapichneme do vrchného pletenca až dospodu k plechu.
8. Elektrickú rúru predhrejeme na 200 stupňov, dáme do nej vianočku a teplotu stiahneme na 175 stupňov. Pečieme asi 1 - 1 1/2 hodiny do zlatista. Keď vytiahneme špajle z vianočky, ktorými sú vrkoče uchytené k sebe a cesto sa na ňu nelepí, vianočka je hotová. Necháme ju vychladnúť, pocukrujeme a až potom ju nakrájame.

Kysnuté cesto
Stredne tuhé a trené kysnuté cesto sa konzumuje za čerstva a po upečení sa musí čo najskôr zjesť. Tuhé kysnuté cesto by sa malo upiecť aspoň týždeň pred konzumáciou.

Všetky prísady by mali mať minimálne izbovú teplotu.

Múku treba preosiať. Pri príprave cesta dbáme na to, aby sa tuk, žĺtky a soľ nedostali do styku s kváskom.

Cesto potrebuje kyslík, preto ho musíme dôkladne miesiť. Musí byť mäkké a pružné a nesmie zostať na prstoch.

Kysnuté cesto pečieme vždy na vymastenom plechu alebo na papieri na pečenie. Najvhodnejšia teplota je 200 - 220 °C (plyn stupeň 3 - 4) Po upečení ho položíme na kuchynskú mriežku, aby z neho unikla para a cesto vychladlo.

Snehové pečivo a pusinky
Bielkové cesto vyšľahané za tepla pripravujeme z tých istých prísad ako cesto za studena, ibaže ho šľaháme v teplom vodnom kúpeli.

Bielky musia byť veľmi čerstvé a musíme dôkladne oddeliť žĺtok od bielka. Hotová masa musí byť tuhá a lesklá. Na stabilizáciu a na zlepšenie chuti môžeme pridať niekoľko kvapiek citróna.

Snehovú masu naplníme do vrecka s hladkou alebo hviezdicovou násadkou a postupne smerom od stredu von striekame špirálovité kruhy na papier na pečenie podľa želaného vzoru.

Rúru predhrejeme najviac na 100 °C (plyn stupeň 1) a snehové pečivo v nej sušíme asi 4 až 6 hodín. Dvere rúry necháme pootvorené, aby mohla unikať odparujúca sa tekutina.

Po upečení snehové pečivo zoberieme z papiera a dosušíme na mriežke.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  2. Od septembra opäť po starom
  3. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  4. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  5. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  1. Úspech na Majstrovstvách sveta v Quadrathlone
  2. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  3. Od septembra opäť po starom
  4. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  5. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  6. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  7. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  8. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  9. Poslanec Borguľa žiada o uvoľnenie parkoviska pre rezidentov
  10. OMV sa postará o pitný režim, bude rozdávať vodu
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 541
  2. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 3 818
  3. Od septembra opäť po starom 2 139
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 839
  5. Ako sme jazdili v socializme 1 716
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 582
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 267
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 201
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 172
  10. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 1 083

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Gašpar zdržuje. Kočnerovho policajta neriešia

Policajný prezident tvrdil, že požiadal prokurátora o správu, aby mohol proti vyšetrovateľovi zakročiť. Prokuratúra takú žiadosť nedostala.

DOMOV

Košičanku pustili z letiska v Burgase po dvoch dňoch

Pas jej priviezla dobrovoľníčka, ktorá prípad zachytila v médiách.

KOMENTÁRE

Ficov zásadný prelom. Alebo ani nie

Sme na priesečníku, keď Ficov prospech a prospech krajiny, sa pretínajú.

Neprehliadnite tiež

V afganskom Kábule sa konala najodvážnejšia módna prehliadka v dejinách

Organizátor Adžmal Hakíkí bol rozhodnutý akciu uskutočniť, aj keby na nej mal pri samovražednom útoku prísť o ruky aj nohy.

Legendárny zdvih z Hriešneho tanca: Hlavná herečka sa podelila o detaily z natáčania

Všetci dobre poznáme scénu, keď Baby namiesto sedenia v kúte vyskočí do náruče Patricka Swayzeho.

Keď priznajú rakovinu, rodina ich zavrhne. Juhoázijské ženy trpia potichu

Mnohé ochorenie považujú za boží trest a neliečia sa.

Herečka Lujza Garajová Schrameková: Už som dosť veľká na to, aby som niekam uletela

Známa supermama prezradila, prečo si nechce zvykať na slávu.