To najlepšie nakoniec

Sladké nemusí byť podľa receptu starých mám.

Vianočné mafiny s jablkom
suroviny na 12 - 16 mafinov (podľa veľkosti formy)

350 g polohrubej múky
175 g kryštálového cukru
175 g masla
4 vajíčka
2 jablká
50 g nasekaných orechov
50 g hrozienok
5 lyžíc mlieka
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
štipku soli

1. Jablká olúpeme, rozkrojíme, zbavíme jadierok a nakrájame na malé kocky.
2. Maslo, cukor, vanilkový cukor a štipku soli vymiešame do peny a zašľaháme vajíčko.
3. Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a za postupného prilievania mlieka ju primiešame do cesta.
4. Na záver pridáme nakrájané jablko, nasekané orechy a hrozienka.
5. Formu na mafiny vymastíme tukom (alebo vyložíme papierovými košíčkami) a naplníme cestom asi do 2/3. Potom ju vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 20 - 30 minút.

Riccotové halušky s pistáciami a čili hruškou
suroviny na 4 porcie

100 g riccoty
1 lyžicu javorového sirupu
citrónová kôra z 1/2 citróna (chemicky neošetreného)
100 g pistácií

Chutney:
4 hrušky
kúsok celej škorice
2 klinčeky
štipka mletého zázvoru
na špičku noža mleté čili (veľmi málo)
na ozdobenie
lístky mäty

1.Riccotu vyšľaháme s javorovým sirupom a citrónovou kôrou.
2. Pistácie nasekáme nožom. Lyžičkou vytvarujeme halušky a obalíme ich v nasekaných pistáciách. Halušky necháme aspoň hodinu stuhnúť v chladničke.
3. Chutney: hrušky nakrájame na menšie kúsky, dáme ich do kastróla, pridáme škoricu, klinčeky, zázvor a varíme asi 20 minút v troške vody. Na záver primiešame štipku čili.

Svätoštefanská omeleta
suroviny na 1 omeletu

2 vajíčka
1 lyžica hladkej múky
1 lyžica práškového cukru
1/2 lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
1 lyžica masla na restovanie
2 lyžice figovej alebo inej zaváraniny
4 čerstvé figy
10 guličiek červeného hrozna

1. Oddelíme bielka od žĺtkov a z bielok ušľaháme sneh. Vmiešame do neho múku, prášok do pečiva, cukor, žĺtky a štipku soli.
2. Rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Na panvici rozpustíme maslo, nalejeme cesto a dáme panvicu do trúby. Omeletu pečieme dozlatista bez obrátenia asi 5 minút.
3. Horúcu omeletu potrieme zaváraninou, uložíme na ňu osminky fíg a na polovicu prekrojené hrozno.
Nakrájame ju na štvrtky a servírujeme.

Trené cesto (piškótové)
Do vymiešaného tuku postupne pridávame cukor a žĺtky. Či je cukor a tuk správne vymiešaný, vieme podľa toho, že cesto narastie, zbelie a je jemnejšie.

Hotové cesto plníme do vymastenej a hrubou múkou alebo preosiatou strúhankou vysypanej formy do dvoch tretín, pretože cesto narastie. Múčnik pečieme hneď po spracovaní, inak cesto zredne.

Dobre upečený múčnik sa ľahko oddelí od formy. Nevyklopíme ho ihneď, necháme ho vychladnúť asi na 60 °C. Cukrujeme a krájame ho až potom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Neviete si rady s vaším ročným vyúčtovaním? Pomôže vám FiiFree
  2. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  3. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  4. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  5. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  6. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  7. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  8. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  9. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  10. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 17 063
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 15 780
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 10 533
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 8 479
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 671
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 601
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 464
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 758
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 664
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 2 822

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Miliardy ľudí čoskoro zažijú nevídanú klímu

Klimatická zmena prebieha nad zemou rýchlejšie ako nad oceánmi. Takmer polovica dnes žijúcich ľudí zažije podnebie aké nepoznáme

EKONOMIKA

Výroba pneumatík môže v Košiciach zamestnať tisíc ľudí

Linglong by v Európe mohla preinvestovať pol miliardy dolárov.

Neprehliadnite tiež

Svadba pod holým nebom: Odborníčky radia, ako si ju nepokaziť

S príchodom prvých teplých dní sa svadobná hostina častejšie presúva do exteriérov. Na čo všetko myslieť?

Každý by mal byť feminista, radí herečka Helen Mirren o šťastnom živote

Oscarová umelkyňa tiež hovorí o tom, že sa netreba sobášiť príliš skoro.

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Na čo všetko treba myslieť, ak chcete dovolenkovať s domácim miláčikom

Vlastníte psa, mačku alebo iné domáce zvieratko? Pri plánovaní dovolenky musíte myslieť aj na ne.