To najlepšie nakoniec

Sladké nemusí byť podľa receptu starých mám.

Vianočné mafiny s jablkom
suroviny na 12 - 16 mafinov (podľa veľkosti formy)

350 g polohrubej múky
175 g kryštálového cukru
175 g masla
4 vajíčka
2 jablká
50 g nasekaných orechov
50 g hrozienok
5 lyžíc mlieka
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
štipku soli

1. Jablká olúpeme, rozkrojíme, zbavíme jadierok a nakrájame na malé kocky.
2. Maslo, cukor, vanilkový cukor a štipku soli vymiešame do peny a zašľaháme vajíčko.
3. Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a za postupného prilievania mlieka ju primiešame do cesta.
4. Na záver pridáme nakrájané jablko, nasekané orechy a hrozienka.
5. Formu na mafiny vymastíme tukom (alebo vyložíme papierovými košíčkami) a naplníme cestom asi do 2/3. Potom ju vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 20 - 30 minút.

Riccotové halušky s pistáciami a čili hruškou
suroviny na 4 porcie

100 g riccoty
1 lyžicu javorového sirupu
citrónová kôra z 1/2 citróna (chemicky neošetreného)
100 g pistácií

Chutney:
4 hrušky
kúsok celej škorice
2 klinčeky
štipka mletého zázvoru
na špičku noža mleté čili (veľmi málo)
na ozdobenie
lístky mäty

1.Riccotu vyšľaháme s javorovým sirupom a citrónovou kôrou.
2. Pistácie nasekáme nožom. Lyžičkou vytvarujeme halušky a obalíme ich v nasekaných pistáciách. Halušky necháme aspoň hodinu stuhnúť v chladničke.
3. Chutney: hrušky nakrájame na menšie kúsky, dáme ich do kastróla, pridáme škoricu, klinčeky, zázvor a varíme asi 20 minút v troške vody. Na záver primiešame štipku čili.

Svätoštefanská omeleta
suroviny na 1 omeletu

2 vajíčka
1 lyžica hladkej múky
1 lyžica práškového cukru
1/2 lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
1 lyžica masla na restovanie
2 lyžice figovej alebo inej zaváraniny
4 čerstvé figy
10 guličiek červeného hrozna

1. Oddelíme bielka od žĺtkov a z bielok ušľaháme sneh. Vmiešame do neho múku, prášok do pečiva, cukor, žĺtky a štipku soli.
2. Rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Na panvici rozpustíme maslo, nalejeme cesto a dáme panvicu do trúby. Omeletu pečieme dozlatista bez obrátenia asi 5 minút.
3. Horúcu omeletu potrieme zaváraninou, uložíme na ňu osminky fíg a na polovicu prekrojené hrozno.
Nakrájame ju na štvrtky a servírujeme.

Trené cesto (piškótové)
Do vymiešaného tuku postupne pridávame cukor a žĺtky. Či je cukor a tuk správne vymiešaný, vieme podľa toho, že cesto narastie, zbelie a je jemnejšie.

Hotové cesto plníme do vymastenej a hrubou múkou alebo preosiatou strúhankou vysypanej formy do dvoch tretín, pretože cesto narastie. Múčnik pečieme hneď po spracovaní, inak cesto zredne.

Dobre upečený múčnik sa ľahko oddelí od formy. Nevyklopíme ho ihneď, necháme ho vychladnúť asi na 60 °C. Cukrujeme a krájame ho až potom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 623
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 272
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 573
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 6 776
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 074
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 995
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 959
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 507
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 2 509
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 468

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Inštruktor lyžovania: Ľudia často preceňujú svoje sily

Vlado Zboja je tréner a medzinárodný horský vodca. Zdolal napríklad aj Everest, na Kubínskej holi vedie školu lyžovania.

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

DOMOV

Úrazov na svahoch je viac, v Jasnej chcú rozšíriť zjazdovku

Záchranári zaznamenali viac ako 1 400 úrazov na lyžiarskych svahoch.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop