To najlepšie nakoniec

Sladké nemusí byť podľa receptu starých mám.

Vianočné mafiny s jablkom
suroviny na 12 - 16 mafinov (podľa veľkosti formy)

350 g polohrubej múky
175 g kryštálového cukru
175 g masla
4 vajíčka
2 jablká
50 g nasekaných orechov
50 g hrozienok
5 lyžíc mlieka
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
štipku soli

1. Jablká olúpeme, rozkrojíme, zbavíme jadierok a nakrájame na malé kocky.
2. Maslo, cukor, vanilkový cukor a štipku soli vymiešame do peny a zašľaháme vajíčko.
3. Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a za postupného prilievania mlieka ju primiešame do cesta.
4. Na záver pridáme nakrájané jablko, nasekané orechy a hrozienka.
5. Formu na mafiny vymastíme tukom (alebo vyložíme papierovými košíčkami) a naplníme cestom asi do 2/3. Potom ju vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 20 - 30 minút.

Riccotové halušky s pistáciami a čili hruškou
suroviny na 4 porcie

100 g riccoty
1 lyžicu javorového sirupu
citrónová kôra z 1/2 citróna (chemicky neošetreného)
100 g pistácií

Chutney:
4 hrušky
kúsok celej škorice
2 klinčeky
štipka mletého zázvoru
na špičku noža mleté čili (veľmi málo)
na ozdobenie
lístky mäty

1.Riccotu vyšľaháme s javorovým sirupom a citrónovou kôrou.
2. Pistácie nasekáme nožom. Lyžičkou vytvarujeme halušky a obalíme ich v nasekaných pistáciách. Halušky necháme aspoň hodinu stuhnúť v chladničke.
3. Chutney: hrušky nakrájame na menšie kúsky, dáme ich do kastróla, pridáme škoricu, klinčeky, zázvor a varíme asi 20 minút v troške vody. Na záver primiešame štipku čili.

Svätoštefanská omeleta
suroviny na 1 omeletu

2 vajíčka
1 lyžica hladkej múky
1 lyžica práškového cukru
1/2 lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
1 lyžica masla na restovanie
2 lyžice figovej alebo inej zaváraniny
4 čerstvé figy
10 guličiek červeného hrozna

1. Oddelíme bielka od žĺtkov a z bielok ušľaháme sneh. Vmiešame do neho múku, prášok do pečiva, cukor, žĺtky a štipku soli.
2. Rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Na panvici rozpustíme maslo, nalejeme cesto a dáme panvicu do trúby. Omeletu pečieme dozlatista bez obrátenia asi 5 minút.
3. Horúcu omeletu potrieme zaváraninou, uložíme na ňu osminky fíg a na polovicu prekrojené hrozno.
Nakrájame ju na štvrtky a servírujeme.

Trené cesto (piškótové)
Do vymiešaného tuku postupne pridávame cukor a žĺtky. Či je cukor a tuk správne vymiešaný, vieme podľa toho, že cesto narastie, zbelie a je jemnejšie.

Hotové cesto plníme do vymastenej a hrubou múkou alebo preosiatou strúhankou vysypanej formy do dvoch tretín, pretože cesto narastie. Múčnik pečieme hneď po spracovaní, inak cesto zredne.

Dobre upečený múčnik sa ľahko oddelí od formy. Nevyklopíme ho ihneď, necháme ho vychladnúť asi na 60 °C. Cukrujeme a krájame ho až potom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Moskva alebo Petrohrad? 9 529
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 852
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 489
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 2 130
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 014
  6. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 967
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 774
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 1 524
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 291
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 890

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Nemecký tím zachránil najmenej pravdepodobný darca. Diktátor

Nemecký hokejový tím zachránil líbyjský diktátor pred krachom.

PLUS

Civilizovaná divočina. Na severe Slovenska to záhadne funguje

Oravská Polhora pôsobí ako vymyslená.

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory.

Neprehliadnite tiež

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?