SME

To najlepšie nakoniec

Sladké nemusí byť podľa receptu starých mám.

Vianočné mafiny s jablkom
suroviny na 12 - 16 mafinov (podľa veľkosti formy)

350 g polohrubej múky
175 g kryštálového cukru
175 g masla
4 vajíčka
2 jablká
50 g nasekaných orechov
50 g hrozienok
5 lyžíc mlieka
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
štipku soli

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
0 seconds of 0 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
00:00
00:00
 
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1. Jablká olúpeme, rozkrojíme, zbavíme jadierok a nakrájame na malé kocky.
2. Maslo, cukor, vanilkový cukor a štipku soli vymiešame do peny a zašľaháme vajíčko.
3. Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a za postupného prilievania mlieka ju primiešame do cesta.
4. Na záver pridáme nakrájané jablko, nasekané orechy a hrozienka.
5. Formu na mafiny vymastíme tukom (alebo vyložíme papierovými košíčkami) a naplníme cestom asi do 2/3. Potom ju vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 20 - 30 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Riccotové halušky s pistáciami a čili hruškou
suroviny na 4 porcie

100 g riccoty
1 lyžicu javorového sirupu
citrónová kôra z 1/2 citróna (chemicky neošetreného)
100 g pistácií

Chutney:
4 hrušky
kúsok celej škorice
2 klinčeky
štipka mletého zázvoru
na špičku noža mleté čili (veľmi málo)
na ozdobenie
lístky mäty

1.Riccotu vyšľaháme s javorovým sirupom a citrónovou kôrou.
2. Pistácie nasekáme nožom. Lyžičkou vytvarujeme halušky a obalíme ich v nasekaných pistáciách. Halušky necháme aspoň hodinu stuhnúť v chladničke.
3. Chutney: hrušky nakrájame na menšie kúsky, dáme ich do kastróla, pridáme škoricu, klinčeky, zázvor a varíme asi 20 minút v troške vody. Na záver primiešame štipku čili.

Svätoštefanská omeleta
suroviny na 1 omeletu

2 vajíčka
1 lyžica hladkej múky
1 lyžica práškového cukru
1/2 lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
1 lyžica masla na restovanie
2 lyžice figovej alebo inej zaváraniny
4 čerstvé figy
10 guličiek červeného hrozna

SkryťVypnúť reklamu

1. Oddelíme bielka od žĺtkov a z bielok ušľaháme sneh. Vmiešame do neho múku, prášok do pečiva, cukor, žĺtky a štipku soli.
2. Rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Na panvici rozpustíme maslo, nalejeme cesto a dáme panvicu do trúby. Omeletu pečieme dozlatista bez obrátenia asi 5 minút.
3. Horúcu omeletu potrieme zaváraninou, uložíme na ňu osminky fíg a na polovicu prekrojené hrozno.
Nakrájame ju na štvrtky a servírujeme.

Trené cesto (piškótové)
Do vymiešaného tuku postupne pridávame cukor a žĺtky. Či je cukor a tuk správne vymiešaný, vieme podľa toho, že cesto narastie, zbelie a je jemnejšie.

Hotové cesto plníme do vymastenej a hrubou múkou alebo preosiatou strúhankou vysypanej formy do dvoch tretín, pretože cesto narastie. Múčnik pečieme hneď po spracovaní, inak cesto zredne.

SkryťVypnúť reklamu

Dobre upečený múčnik sa ľahko oddelí od formy. Nevyklopíme ho ihneď, necháme ho vychladnúť asi na 60 °C. Cukrujeme a krájame ho až potom.

Autor: Barbora Augustová, stling: Martin Polačko

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 100 410
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 231
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 972
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 463
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 187
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 134
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 956
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 505
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu