Sladké nemusí byť podľa receptu starých mám.
Vianočné mafiny s jablkom
suroviny na 12 - 16 mafinov (podľa veľkosti formy)
350 g polohrubej múky
175 g kryštálového cukru
175 g masla
4 vajíčka
2 jablká
50 g nasekaných orechov
50 g hrozienok
5 lyžíc mlieka
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
štipku soli
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
1. Jablká olúpeme, rozkrojíme, zbavíme jadierok a nakrájame na malé kocky.
2. Maslo, cukor, vanilkový cukor a štipku soli vymiešame do peny a zašľaháme vajíčko.
3. Preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva a za postupného prilievania mlieka ju primiešame do cesta.
4. Na záver pridáme nakrájané jablko, nasekané orechy a hrozienka.
5. Formu na mafiny vymastíme tukom (alebo vyložíme papierovými košíčkami) a naplníme cestom asi do 2/3. Potom ju vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečieme asi 20 - 30 minút.
Riccotové halušky s pistáciami a čili hruškou
suroviny na 4 porcie
100 g riccoty
1 lyžicu javorového sirupu
citrónová kôra z 1/2 citróna (chemicky neošetreného)
100 g pistácií
Chutney:
4 hrušky
kúsok celej škorice
2 klinčeky
štipka mletého zázvoru
na špičku noža mleté čili (veľmi málo)
na ozdobenie
lístky mäty
1.Riccotu vyšľaháme s javorovým sirupom a citrónovou kôrou.
2. Pistácie nasekáme nožom. Lyžičkou vytvarujeme halušky a obalíme ich v nasekaných pistáciách. Halušky necháme aspoň hodinu stuhnúť v chladničke.
3. Chutney: hrušky nakrájame na menšie kúsky, dáme ich do kastróla, pridáme škoricu, klinčeky, zázvor a varíme asi 20 minút v troške vody. Na záver primiešame štipku čili.
Svätoštefanská omeleta
suroviny na 1 omeletu
2 vajíčka
1 lyžica hladkej múky
1 lyžica práškového cukru
1/2 lyžičky prášku do pečiva
štipka soli
1 lyžica masla na restovanie
2 lyžice figovej alebo inej zaváraniny
4 čerstvé figy
10 guličiek červeného hrozna
1. Oddelíme bielka od žĺtkov a z bielok ušľaháme sneh. Vmiešame do neho múku, prášok do pečiva, cukor, žĺtky a štipku soli.
2. Rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Na panvici rozpustíme maslo, nalejeme cesto a dáme panvicu do trúby. Omeletu pečieme dozlatista bez obrátenia asi 5 minút.
3. Horúcu omeletu potrieme zaváraninou, uložíme na ňu osminky fíg a na polovicu prekrojené hrozno.
Nakrájame ju na štvrtky a servírujeme.
Trené cesto (piškótové)
Do vymiešaného tuku postupne pridávame cukor a žĺtky. Či je cukor a tuk správne vymiešaný, vieme podľa toho, že cesto narastie, zbelie a je jemnejšie.
Hotové cesto plníme do vymastenej a hrubou múkou alebo preosiatou strúhankou vysypanej formy do dvoch tretín, pretože cesto narastie. Múčnik pečieme hneď po spracovaní, inak cesto zredne.
Dobre upečený múčnik sa ľahko oddelí od formy. Nevyklopíme ho ihneď, necháme ho vychladnúť asi na 60 °C. Cukrujeme a krájame ho až potom.
Autor: Barbora Augustová, stling: Martin Polačko