SME
Štvrtok, 28. október, 2021 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky
VEĽKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL SMEŽENY

Od Štedrého dňa po Štefana

Kapor, kačka a šunka, ako nebýva zvykom.

Pečená kačica s gaštanovou plnkou, kapustou a knedličkami
suroviny na 4 porcie

1 kačica (o hmotnosti asi 1,5 kg)
2 bobkové listy
2 vetvičky rozmarínu
1 pomaranč
soľ

Gaštanová plnka:
100 g sušených alebo čerstvých jedlých gaštanov (najlepšie už olúpaných)
400 g kačacej pečienky
7 plátkov svetlého hriankového chleba
5 lyžíc mlieka
1 cibuľa, stredne veľká
2 lyžice masla
8 lístkov šalvie
štipka muškátového orecha
soľ, korenie

1. Plnka: Chlieb nakrájame na menšie kúsky, pokvapkáme ich mliekom a necháme chvíľu rozmočiť. Cibuľu nakrájame na kocky a necháme na rozohriatom masle usmažiť do sklovita. Pridáme nasekanú šalviu, na kúsky nakrájanú pečienku a restujeme ešte asi 6 minút. Všetko vložíme do misky s namočeným chlebom.
2. Nelúpané čerstvé gaštany asi 15 - 20 minút povaríme, necháme vychladnúť, potom olúpeme a dáme opäť asi na 20 minút variť. Pokiaľ máme gaštany šúpané (sušené alebo vákuované), varíme ich 40 minút, vodu potom scedíme.
Gaštany roztlačíme alebo rozmixujeme a primiešame k zmesi, ktorú dochutíme soľou, korením a muškátovým orechom.
3. Kačica: Kačicu umyjeme, osušíme, nasolíme zvnútra i zvonku a naplníme plnkou. Otvor zašijeme alebo zopneme špáradlami či svorkou. Pomaranč i s kôrou rozkrojíme na osminky a spolu s bobkovými listami a rozmarínom položíme vedľa kačice. Všetko prikryjeme mastným papierom a pekáč vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečieme asi 1 - 3 hodiny (podľa veľkosti kačice) pri 160 stupňoch Celzia. Počas pečenia polievame výpekom. Kačicu servírujeme spolu so zemiakovými knedľami, bielou a červenou kapustou.

Skryť Vypnúť reklamu

Vianočná šunka so zemiakovými pusinkami
suroviny na 4 - 6 porcií

1 kg údenej šunky od kosti (prípadne údené rolované plece, údená krkovička alebo údené karé)
100 ml brandy, koňaku alebo rumu
6 lyžíc medu
hrsť celých klinčekov
drvené farebné korenie

Zemiakové pusinky:
400 g zemiakov
1 lyžica masla
50 ml mlieka
1 žĺtok
100 g tvrdého údeného syra
soľ

1. Kožu šunky nakrájame ostrým nožom na kosoštvorce, rezy robíme asi 1 cm hlboké. Zmiešame brandy, med a korenie a takto vzniknutou zmesou šunku potrieme, do vzniknutých kosoštvorcov nabodáme klinčeky.
2. Šunku dáme na pekáč, prikryjeme alobalom, vložíme do rúry predhriatej na 160 stupňov a zapečieme 10 až 15 minút.
3. Zemiakové pusinky: Z uvarených, prelisovaných a osolených zemiakov, zmiešaných s trochou mlieka, masla, syra a jedného žĺtka, vytvoríme na plechu cukrárskym vreckom pusinky a upečieme ich v rúre pri 170 stupňoch dozlatista.

Skryť Vypnúť reklamu

Kapor vo vínnom cestíčku so zemiakovým šalátom s tofu a kyslou smotanou
suroviny na 4 porcie

8 podkovičiek z čerstvého kapra
400 ml bieleho vína
2 vajíčka
4 - 6 lyžíc hladkej múky
1/2 balíčka prášku do pečiva
pár kvapiek z citróna
100 g plátkov mandlí
grilovacie korenie na ryby
olej na vyprážanie
soľ

1. Rybie podkovičky zalejeme polovicou bieleho vína a necháme asi 2 hodiny marinovať.
2. Rozbijeme dve vajíčka a oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov ušľaháme sneh, do ktorého vmiešame žĺtky, múku, druhú polovicu vína, pár kvapiek šťavy z citróna, kypriaci prášok a štipku soli. Konzistencia cestíčka by mala byť hustá a vzdušná.
3. Rybu vyberieme z marinády, osušíme, polovicu porcií osolíme, obalíme v cestíčku, potom v mandľových lupienkoch a pečieme na rozohriatom oleji dozlatista asi 5 minút z každej strany.
4. druhú polovicu kaprích podkovičiek obalíme v korení a opečieme na rozohriatom oleji na grilovacej panvici.

Skryť Vypnúť reklamu

Zemiakový šalát s tofu a kyslou smotanou
suroviny na 4 porcie

500 g zemiakov
150 g mrkvy
100 g sterilizovaného zeleného hrášku
100 g údeného tofu
1 nožička kučeravého zeleru
1 zväzok jarnej cibuľky
4 vajíčka
400 g kyslej smotany
200 ml omáčky Dijonaise alebo 200 ml majonézy light zmiešanej s 1/2 lyžičkou dijonskej horčice
šťava z 1 citróna
olivový olej
soľ, korenie

1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a potom olúpeme. Pretlačíme cez sitko alebo ich nakrájame na kocky.
2. Syr tofu nakrájame na kocky a orestujeme na rozohriatom oleji. Vajíčka uvaríme natvrdo, necháme vychlad-núť a olúpeme ich, mrkvu a zeler uvaríme vo vode domäkka a necháme vychladnúť.
3. Vajíčka i koreňovú zeleninu nakrájame na kocky, očistenú jarnú cibuľku na kolieska. Všetko potom spolu s hráškom a tofu primiešame k zemiakom.
4.Podľa chuti osolíme a okoreníme, pridáme šťavu z citróna.
Primiešame kyslú smotanu a omáčku Dijonaise. Šalát necháme odpočinúť v chlade aspoň 2 hodiny, najlepšie však cez noc, až potom podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Dobré vedieť...
Kapor
Najlepší kapor váži asi 4 kg. Má už veľké kosti, ktoré sa ľahko vyberajú. Vypitveme ho, zbavíme šupín a odrežeme hlavu a plutvy. Nakrájame na štvrtiny, kožu narežeme, nasolíme ho, môžeme pokvapkať citrónovou šťavou, prípadne posoliť bylinkovou soľou. Dáme 1 hodinu odstáť. Kúsky kapra opražíme vo veľkom množstve oleja približne 5 minút, kým nezískajú zlatistú farbu.

Kačica
Kačicu dobre osolíme zvonku i zvnútra a dáme aspoň pol dňa odstáť v chladničke. Potom vložíme do pekáča a natrieme mliekom. Kačicu obraciame a potierame mliekom každú pol hodinu. Ak sa povrch kačky zdá suchý, potrieme ho medom a polejeme výpekom. Pečieme 2 - 4 hodiny pri teplote 200 °C. Poslednú hodinu môžeme postupne znižovať teplotu až na 100 °C.

Šunka na kosti
Surovinou je nevykostené bravčové stehno vcelku. Správne natenko odkrojený plátok tejto šunky sa vám rozplynie na jazyku.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako by ste chceli bývať? Zapojte sa do prieskumu o bývaní
  2. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite
  3. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  4. Koniec Bratislavy? Pre túto firmu môžete pracovať aj cez polovicu republiky
  5. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  6. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
  7. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
  8. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
  9. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova
  10. Profesor Alexy: S plastmi sa musíme naučiť zaobchádzať
  1. 365.bank prináša digitálnu hypotéku s možnosťou podania žiadosti
  2. EUBA udelila čestné vedecké hodnosti „doctor honoris causa“
  3. Miška ochrnula z minúty na minútu, teraz pre ňu svitá nová nádej
  4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Digitálne zručnosti žiakov a študentov podporí Nadácia Orange
  7. Chcete dočasné tetovanie, používajte Hennu
  8. Vyťahovanie zapadnutého jazyka je mýtus
  9. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna
  10. Spoľahlivá energia a úspora technológiami
  1. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova 10 454
  2. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 9 903
  3. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku 9 525
  4. Peniaze začali strácať hodnotu, treba sa brániť! 6 655
  5. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie 5 282
  6. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 710
  7. Heľenine oči zahrajú hit o obchvate Prešovčanom z kamióna 3 348
  8. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 2 850
  9. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite 2 545
  10. Nechajte kryptomeny na Fumbi 1 992
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Šieste poschodie stavby na rohu ulíci Vajnorskej a Odbojárov využíval Norbert Bödör na pracovné schôdzky.

Odborníci označili bytovku za zlý výber, keď chce niekto schôdzku utajiť.


9 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Od pondelka bude v čiernej farbe až 24 okresov.


a 1 ďalší 7 h
Obezitologička Adela Penesová.

Obezita je epidémiou 21. storočia.


14 h

Neprehliadnite tiež

SME Ženy 11/2021

Nové číslo mesačníka SME Ženy v stánkoch od 2. novembra.


21 h
Podcast Gyncast so stálym hosťom Petrom Kaščákom.

Prečo sa HPV netýka len žien a ako súvisí s promiskuitou?


Janka Imrichová a 1 ďalší 26. okt
Herec Karel Zima hral napríklad vo filmoch Špindl, Román pro pokročilé alebo Štěstí je krásna věc.

Zima sa s Vaňkom poznal len pracovne.


25. okt
Ilustračná fotografia

Živých darcov je stále málo.


25. okt

Blogy SME

  1. Unicef Slovensko: Ako svet bojuje proti detskej obrne
  2. Martina Paulenová: Ako som medzi dvoma kojeniami vyšla nad hmlu a videla slnko
  3. Michael Achberger: Najväčšie chyby pri vážení sa: na toto si dajte pozor
  4. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  5. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  6. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  7. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  8. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  1. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 14 686
  2. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 8 237
  3. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 7 777
  4. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 436
  5. Michal Porubän: "Nenávistná Čaputová" vs "Mierotvorca Blaha". 4 874
  6. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 3 974
  7. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 3 873
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 16. S panickou poruchou v zahraničí alebo na maličkostiach záleží 3 714
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Zatvoriť reklamu