SME

Od Štedrého dňa po Štefana

Kapor, kačka a šunka, ako nebýva zvykom.

Pečená kačica s gaštanovou plnkou, kapustou a knedličkami
suroviny na 4 porcie

1 kačica (o hmotnosti asi 1,5 kg)
2 bobkové listy
2 vetvičky rozmarínu
1 pomaranč
soľ

Gaštanová plnka:
100 g sušených alebo čerstvých jedlých gaštanov (najlepšie už olúpaných)
400 g kačacej pečienky
7 plátkov svetlého hriankového chleba
5 lyžíc mlieka
1 cibuľa, stredne veľká
2 lyžice masla
8 lístkov šalvie
štipka muškátového orecha
soľ, korenie

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1. Plnka: Chlieb nakrájame na menšie kúsky, pokvapkáme ich mliekom a necháme chvíľu rozmočiť. Cibuľu nakrájame na kocky a necháme na rozohriatom masle usmažiť do sklovita. Pridáme nasekanú šalviu, na kúsky nakrájanú pečienku a restujeme ešte asi 6 minút. Všetko vložíme do misky s namočeným chlebom.
2. Nelúpané čerstvé gaštany asi 15 - 20 minút povaríme, necháme vychladnúť, potom olúpeme a dáme opäť asi na 20 minút variť. Pokiaľ máme gaštany šúpané (sušené alebo vákuované), varíme ich 40 minút, vodu potom scedíme.
Gaštany roztlačíme alebo rozmixujeme a primiešame k zmesi, ktorú dochutíme soľou, korením a muškátovým orechom.
3. Kačica: Kačicu umyjeme, osušíme, nasolíme zvnútra i zvonku a naplníme plnkou. Otvor zašijeme alebo zopneme špáradlami či svorkou. Pomaranč i s kôrou rozkrojíme na osminky a spolu s bobkovými listami a rozmarínom položíme vedľa kačice. Všetko prikryjeme mastným papierom a pekáč vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečieme asi 1 - 3 hodiny (podľa veľkosti kačice) pri 160 stupňoch Celzia. Počas pečenia polievame výpekom. Kačicu servírujeme spolu so zemiakovými knedľami, bielou a červenou kapustou.

SkryťVypnúť reklamu

Vianočná šunka so zemiakovými pusinkami
suroviny na 4 - 6 porcií

1 kg údenej šunky od kosti (prípadne údené rolované plece, údená krkovička alebo údené karé)
100 ml brandy, koňaku alebo rumu
6 lyžíc medu
hrsť celých klinčekov
drvené farebné korenie

Zemiakové pusinky:
400 g zemiakov
1 lyžica masla
50 ml mlieka
1 žĺtok
100 g tvrdého údeného syra
soľ

1. Kožu šunky nakrájame ostrým nožom na kosoštvorce, rezy robíme asi 1 cm hlboké. Zmiešame brandy, med a korenie a takto vzniknutou zmesou šunku potrieme, do vzniknutých kosoštvorcov nabodáme klinčeky.
2. Šunku dáme na pekáč, prikryjeme alobalom, vložíme do rúry predhriatej na 160 stupňov a zapečieme 10 až 15 minút.
3. Zemiakové pusinky: Z uvarených, prelisovaných a osolených zemiakov, zmiešaných s trochou mlieka, masla, syra a jedného žĺtka, vytvoríme na plechu cukrárskym vreckom pusinky a upečieme ich v rúre pri 170 stupňoch dozlatista.

SkryťVypnúť reklamu

Kapor vo vínnom cestíčku so zemiakovým šalátom s tofu a kyslou smotanou
suroviny na 4 porcie

8 podkovičiek z čerstvého kapra
400 ml bieleho vína
2 vajíčka
4 - 6 lyžíc hladkej múky
1/2 balíčka prášku do pečiva
pár kvapiek z citróna
100 g plátkov mandlí
grilovacie korenie na ryby
olej na vyprážanie
soľ

1. Rybie podkovičky zalejeme polovicou bieleho vína a necháme asi 2 hodiny marinovať.
2. Rozbijeme dve vajíčka a oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov ušľaháme sneh, do ktorého vmiešame žĺtky, múku, druhú polovicu vína, pár kvapiek šťavy z citróna, kypriaci prášok a štipku soli. Konzistencia cestíčka by mala byť hustá a vzdušná.
3. Rybu vyberieme z marinády, osušíme, polovicu porcií osolíme, obalíme v cestíčku, potom v mandľových lupienkoch a pečieme na rozohriatom oleji dozlatista asi 5 minút z každej strany.
4. druhú polovicu kaprích podkovičiek obalíme v korení a opečieme na rozohriatom oleji na grilovacej panvici.

SkryťVypnúť reklamu

Zemiakový šalát s tofu a kyslou smotanou
suroviny na 4 porcie

500 g zemiakov
150 g mrkvy
100 g sterilizovaného zeleného hrášku
100 g údeného tofu
1 nožička kučeravého zeleru
1 zväzok jarnej cibuľky
4 vajíčka
400 g kyslej smotany
200 ml omáčky Dijonaise alebo 200 ml majonézy light zmiešanej s 1/2 lyžičkou dijonskej horčice
šťava z 1 citróna
olivový olej
soľ, korenie

1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a potom olúpeme. Pretlačíme cez sitko alebo ich nakrájame na kocky.
2. Syr tofu nakrájame na kocky a orestujeme na rozohriatom oleji. Vajíčka uvaríme natvrdo, necháme vychlad-núť a olúpeme ich, mrkvu a zeler uvaríme vo vode domäkka a necháme vychladnúť.
3. Vajíčka i koreňovú zeleninu nakrájame na kocky, očistenú jarnú cibuľku na kolieska. Všetko potom spolu s hráškom a tofu primiešame k zemiakom.
4.Podľa chuti osolíme a okoreníme, pridáme šťavu z citróna.
Primiešame kyslú smotanu a omáčku Dijonaise. Šalát necháme odpočinúť v chlade aspoň 2 hodiny, najlepšie však cez noc, až potom podávame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dobré vedieť...
Kapor
Najlepší kapor váži asi 4 kg. Má už veľké kosti, ktoré sa ľahko vyberajú. Vypitveme ho, zbavíme šupín a odrežeme hlavu a plutvy. Nakrájame na štvrtiny, kožu narežeme, nasolíme ho, môžeme pokvapkať citrónovou šťavou, prípadne posoliť bylinkovou soľou. Dáme 1 hodinu odstáť. Kúsky kapra opražíme vo veľkom množstve oleja približne 5 minút, kým nezískajú zlatistú farbu.

Kačica
Kačicu dobre osolíme zvonku i zvnútra a dáme aspoň pol dňa odstáť v chladničke. Potom vložíme do pekáča a natrieme mliekom. Kačicu obraciame a potierame mliekom každú pol hodinu. Ak sa povrch kačky zdá suchý, potrieme ho medom a polejeme výpekom. Pečieme 2 - 4 hodiny pri teplote 200 °C. Poslednú hodinu môžeme postupne znižovať teplotu až na 100 °C.

Šunka na kosti
Surovinou je nevykostené bravčové stehno vcelku. Správne natenko odkrojený plátok tejto šunky sa vám rozplynie na jazyku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Barbora Augustová, styling: Martin Polačko

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 98 625
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 127
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 833
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 076
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 268
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 845
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 817
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu