VEĽKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL SMEŽENY

Od Štedrého dňa po Štefana

Kapor, kačka a šunka, ako nebýva zvykom.

Pečená kačica s gaštanovou plnkou, kapustou a knedličkami
suroviny na 4 porcie

1 kačica (o hmotnosti asi 1,5 kg)
2 bobkové listy
2 vetvičky rozmarínu
1 pomaranč
soľ

Gaštanová plnka:
100 g sušených alebo čerstvých jedlých gaštanov (najlepšie už olúpaných)
400 g kačacej pečienky
7 plátkov svetlého hriankového chleba
5 lyžíc mlieka
1 cibuľa, stredne veľká
2 lyžice masla
8 lístkov šalvie
štipka muškátového orecha
soľ, korenie

1. Plnka: Chlieb nakrájame na menšie kúsky, pokvapkáme ich mliekom a necháme chvíľu rozmočiť. Cibuľu nakrájame na kocky a necháme na rozohriatom masle usmažiť do sklovita. Pridáme nasekanú šalviu, na kúsky nakrájanú pečienku a restujeme ešte asi 6 minút. Všetko vložíme do misky s namočeným chlebom.
2. Nelúpané čerstvé gaštany asi 15 - 20 minút povaríme, necháme vychladnúť, potom olúpeme a dáme opäť asi na 20 minút variť. Pokiaľ máme gaštany šúpané (sušené alebo vákuované), varíme ich 40 minút, vodu potom scedíme.
Gaštany roztlačíme alebo rozmixujeme a primiešame k zmesi, ktorú dochutíme soľou, korením a muškátovým orechom.
3. Kačica: Kačicu umyjeme, osušíme, nasolíme zvnútra i zvonku a naplníme plnkou. Otvor zašijeme alebo zopneme špáradlami či svorkou. Pomaranč i s kôrou rozkrojíme na osminky a spolu s bobkovými listami a rozmarínom položíme vedľa kačice. Všetko prikryjeme mastným papierom a pekáč vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečieme asi 1 - 3 hodiny (podľa veľkosti kačice) pri 160 stupňoch Celzia. Počas pečenia polievame výpekom. Kačicu servírujeme spolu so zemiakovými knedľami, bielou a červenou kapustou.

Vianočná šunka so zemiakovými pusinkami
suroviny na 4 - 6 porcií

1 kg údenej šunky od kosti (prípadne údené rolované plece, údená krkovička alebo údené karé)
100 ml brandy, koňaku alebo rumu
6 lyžíc medu
hrsť celých klinčekov
drvené farebné korenie

Zemiakové pusinky:
400 g zemiakov
1 lyžica masla
50 ml mlieka
1 žĺtok
100 g tvrdého údeného syra
soľ

1. Kožu šunky nakrájame ostrým nožom na kosoštvorce, rezy robíme asi 1 cm hlboké. Zmiešame brandy, med a korenie a takto vzniknutou zmesou šunku potrieme, do vzniknutých kosoštvorcov nabodáme klinčeky.
2. Šunku dáme na pekáč, prikryjeme alobalom, vložíme do rúry predhriatej na 160 stupňov a zapečieme 10 až 15 minút.
3. Zemiakové pusinky: Z uvarených, prelisovaných a osolených zemiakov, zmiešaných s trochou mlieka, masla, syra a jedného žĺtka, vytvoríme na plechu cukrárskym vreckom pusinky a upečieme ich v rúre pri 170 stupňoch dozlatista.

Kapor vo vínnom cestíčku so zemiakovým šalátom s tofu a kyslou smotanou
suroviny na 4 porcie

8 podkovičiek z čerstvého kapra
400 ml bieleho vína
2 vajíčka
4 - 6 lyžíc hladkej múky
1/2 balíčka prášku do pečiva
pár kvapiek z citróna
100 g plátkov mandlí
grilovacie korenie na ryby
olej na vyprážanie
soľ

1. Rybie podkovičky zalejeme polovicou bieleho vína a necháme asi 2 hodiny marinovať.
2. Rozbijeme dve vajíčka a oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov ušľaháme sneh, do ktorého vmiešame žĺtky, múku, druhú polovicu vína, pár kvapiek šťavy z citróna, kypriaci prášok a štipku soli. Konzistencia cestíčka by mala byť hustá a vzdušná.
3. Rybu vyberieme z marinády, osušíme, polovicu porcií osolíme, obalíme v cestíčku, potom v mandľových lupienkoch a pečieme na rozohriatom oleji dozlatista asi 5 minút z každej strany.
4. druhú polovicu kaprích podkovičiek obalíme v korení a opečieme na rozohriatom oleji na grilovacej panvici.

Zemiakový šalát s tofu a kyslou smotanou
suroviny na 4 porcie

500 g zemiakov
150 g mrkvy
100 g sterilizovaného zeleného hrášku
100 g údeného tofu
1 nožička kučeravého zeleru
1 zväzok jarnej cibuľky
4 vajíčka
400 g kyslej smotany
200 ml omáčky Dijonaise alebo 200 ml majonézy light zmiešanej s 1/2 lyžičkou dijonskej horčice
šťava z 1 citróna
olivový olej
soľ, korenie

1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a potom olúpeme. Pretlačíme cez sitko alebo ich nakrájame na kocky.
2. Syr tofu nakrájame na kocky a orestujeme na rozohriatom oleji. Vajíčka uvaríme natvrdo, necháme vychlad-núť a olúpeme ich, mrkvu a zeler uvaríme vo vode domäkka a necháme vychladnúť.
3. Vajíčka i koreňovú zeleninu nakrájame na kocky, očistenú jarnú cibuľku na kolieska. Všetko potom spolu s hráškom a tofu primiešame k zemiakom.
4.Podľa chuti osolíme a okoreníme, pridáme šťavu z citróna.
Primiešame kyslú smotanu a omáčku Dijonaise. Šalát necháme odpočinúť v chlade aspoň 2 hodiny, najlepšie však cez noc, až potom podávame.

Dobré vedieť...
Kapor
Najlepší kapor váži asi 4 kg. Má už veľké kosti, ktoré sa ľahko vyberajú. Vypitveme ho, zbavíme šupín a odrežeme hlavu a plutvy. Nakrájame na štvrtiny, kožu narežeme, nasolíme ho, môžeme pokvapkať citrónovou šťavou, prípadne posoliť bylinkovou soľou. Dáme 1 hodinu odstáť. Kúsky kapra opražíme vo veľkom množstve oleja približne 5 minút, kým nezískajú zlatistú farbu.

Kačica
Kačicu dobre osolíme zvonku i zvnútra a dáme aspoň pol dňa odstáť v chladničke. Potom vložíme do pekáča a natrieme mliekom. Kačicu obraciame a potierame mliekom každú pol hodinu. Ak sa povrch kačky zdá suchý, potrieme ho medom a polejeme výpekom. Pečieme 2 - 4 hodiny pri teplote 200 °C. Poslednú hodinu môžeme postupne znižovať teplotu až na 100 °C.

Šunka na kosti
Surovinou je nevykostené bravčové stehno vcelku. Správne natenko odkrojený plátok tejto šunky sa vám rozplynie na jazyku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  3. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  4. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  5. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  6. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  7. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  2. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  3. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  4. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  7. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  8. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  9. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  10. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 538
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 3 363
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 3 093
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 831
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 757
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 506
  7. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 498
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 437
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 411
  10. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach 955

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Café Európa: Aká bude budúcnosť Česka a Slovenska v Európe

Aké je naše miesto v Európskej únii? Sledujte diskusiu naživo.

KOMENTÁRE

Ficovi nestačila porážka Danka, potreboval ho úplne zosmiešniť

Čo by Fico nesmel urobiť, ak by postupoval podľa ústavy.

KULTÚRA

Rodičia zlyhávajú, film Nina je drsnejší ako horor

Nový slovenský film sa nechce páčiť.

Neprehliadnite tiež

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za svoju otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.