VEĽKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL SMEŽENY

Od Štedrého dňa po Štefana

Kapor, kačka a šunka, ako nebýva zvykom.

Pečená kačica s gaštanovou plnkou, kapustou a knedličkami
suroviny na 4 porcie

1 kačica (o hmotnosti asi 1,5 kg)
2 bobkové listy
2 vetvičky rozmarínu
1 pomaranč
soľ

Gaštanová plnka:
100 g sušených alebo čerstvých jedlých gaštanov (najlepšie už olúpaných)
400 g kačacej pečienky
7 plátkov svetlého hriankového chleba
5 lyžíc mlieka
1 cibuľa, stredne veľká
2 lyžice masla
8 lístkov šalvie
štipka muškátového orecha
soľ, korenie

1. Plnka: Chlieb nakrájame na menšie kúsky, pokvapkáme ich mliekom a necháme chvíľu rozmočiť. Cibuľu nakrájame na kocky a necháme na rozohriatom masle usmažiť do sklovita. Pridáme nasekanú šalviu, na kúsky nakrájanú pečienku a restujeme ešte asi 6 minút. Všetko vložíme do misky s namočeným chlebom.
2. Nelúpané čerstvé gaštany asi 15 - 20 minút povaríme, necháme vychladnúť, potom olúpeme a dáme opäť asi na 20 minút variť. Pokiaľ máme gaštany šúpané (sušené alebo vákuované), varíme ich 40 minút, vodu potom scedíme.
Gaštany roztlačíme alebo rozmixujeme a primiešame k zmesi, ktorú dochutíme soľou, korením a muškátovým orechom.
3. Kačica: Kačicu umyjeme, osušíme, nasolíme zvnútra i zvonku a naplníme plnkou. Otvor zašijeme alebo zopneme špáradlami či svorkou. Pomaranč i s kôrou rozkrojíme na osminky a spolu s bobkovými listami a rozmarínom položíme vedľa kačice. Všetko prikryjeme mastným papierom a pekáč vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov Celzia. Pečieme asi 1 - 3 hodiny (podľa veľkosti kačice) pri 160 stupňoch Celzia. Počas pečenia polievame výpekom. Kačicu servírujeme spolu so zemiakovými knedľami, bielou a červenou kapustou.

Vianočná šunka so zemiakovými pusinkami
suroviny na 4 - 6 porcií

1 kg údenej šunky od kosti (prípadne údené rolované plece, údená krkovička alebo údené karé)
100 ml brandy, koňaku alebo rumu
6 lyžíc medu
hrsť celých klinčekov
drvené farebné korenie

Zemiakové pusinky:
400 g zemiakov
1 lyžica masla
50 ml mlieka
1 žĺtok
100 g tvrdého údeného syra
soľ

1. Kožu šunky nakrájame ostrým nožom na kosoštvorce, rezy robíme asi 1 cm hlboké. Zmiešame brandy, med a korenie a takto vzniknutou zmesou šunku potrieme, do vzniknutých kosoštvorcov nabodáme klinčeky.
2. Šunku dáme na pekáč, prikryjeme alobalom, vložíme do rúry predhriatej na 160 stupňov a zapečieme 10 až 15 minút.
3. Zemiakové pusinky: Z uvarených, prelisovaných a osolených zemiakov, zmiešaných s trochou mlieka, masla, syra a jedného žĺtka, vytvoríme na plechu cukrárskym vreckom pusinky a upečieme ich v rúre pri 170 stupňoch dozlatista.

Kapor vo vínnom cestíčku so zemiakovým šalátom s tofu a kyslou smotanou
suroviny na 4 porcie

8 podkovičiek z čerstvého kapra
400 ml bieleho vína
2 vajíčka
4 - 6 lyžíc hladkej múky
1/2 balíčka prášku do pečiva
pár kvapiek z citróna
100 g plátkov mandlí
grilovacie korenie na ryby
olej na vyprážanie
soľ

1. Rybie podkovičky zalejeme polovicou bieleho vína a necháme asi 2 hodiny marinovať.
2. Rozbijeme dve vajíčka a oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov ušľaháme sneh, do ktorého vmiešame žĺtky, múku, druhú polovicu vína, pár kvapiek šťavy z citróna, kypriaci prášok a štipku soli. Konzistencia cestíčka by mala byť hustá a vzdušná.
3. Rybu vyberieme z marinády, osušíme, polovicu porcií osolíme, obalíme v cestíčku, potom v mandľových lupienkoch a pečieme na rozohriatom oleji dozlatista asi 5 minút z každej strany.
4. druhú polovicu kaprích podkovičiek obalíme v korení a opečieme na rozohriatom oleji na grilovacej panvici.

Zemiakový šalát s tofu a kyslou smotanou
suroviny na 4 porcie

500 g zemiakov
150 g mrkvy
100 g sterilizovaného zeleného hrášku
100 g údeného tofu
1 nožička kučeravého zeleru
1 zväzok jarnej cibuľky
4 vajíčka
400 g kyslej smotany
200 ml omáčky Dijonaise alebo 200 ml majonézy light zmiešanej s 1/2 lyžičkou dijonskej horčice
šťava z 1 citróna
olivový olej
soľ, korenie

1. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a potom olúpeme. Pretlačíme cez sitko alebo ich nakrájame na kocky.
2. Syr tofu nakrájame na kocky a orestujeme na rozohriatom oleji. Vajíčka uvaríme natvrdo, necháme vychlad-núť a olúpeme ich, mrkvu a zeler uvaríme vo vode domäkka a necháme vychladnúť.
3. Vajíčka i koreňovú zeleninu nakrájame na kocky, očistenú jarnú cibuľku na kolieska. Všetko potom spolu s hráškom a tofu primiešame k zemiakom.
4.Podľa chuti osolíme a okoreníme, pridáme šťavu z citróna.
Primiešame kyslú smotanu a omáčku Dijonaise. Šalát necháme odpočinúť v chlade aspoň 2 hodiny, najlepšie však cez noc, až potom podávame.

Dobré vedieť...
Kapor
Najlepší kapor váži asi 4 kg. Má už veľké kosti, ktoré sa ľahko vyberajú. Vypitveme ho, zbavíme šupín a odrežeme hlavu a plutvy. Nakrájame na štvrtiny, kožu narežeme, nasolíme ho, môžeme pokvapkať citrónovou šťavou, prípadne posoliť bylinkovou soľou. Dáme 1 hodinu odstáť. Kúsky kapra opražíme vo veľkom množstve oleja približne 5 minút, kým nezískajú zlatistú farbu.

Kačica
Kačicu dobre osolíme zvonku i zvnútra a dáme aspoň pol dňa odstáť v chladničke. Potom vložíme do pekáča a natrieme mliekom. Kačicu obraciame a potierame mliekom každú pol hodinu. Ak sa povrch kačky zdá suchý, potrieme ho medom a polejeme výpekom. Pečieme 2 - 4 hodiny pri teplote 200 °C. Poslednú hodinu môžeme postupne znižovať teplotu až na 100 °C.

Šunka na kosti
Surovinou je nevykostené bravčové stehno vcelku. Správne natenko odkrojený plátok tejto šunky sa vám rozplynie na jazyku.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Moskva alebo Petrohrad? 9 560
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 856
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 488
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 2 116
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 003
  6. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 977
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 771
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 1 511
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 297
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 891

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Nemecký tím zachránil najmenej pravdepodobný darca. Diktátor

Nemecký hokejový tím zachránil líbyjský diktátor pred krachom.

PLUS

Civilizovaná divočina. Na severe Slovenska to záhadne funguje

Oravská Polhora pôsobí ako vymyslená.

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory.

Neprehliadnite tiež

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?