SME
Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky
VEĽKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL SMEŽENY

Najlepšie sviatočné predkrmy

Klasická ryba, tradičné slivky a exotické slimáky

Slimáky s bylinkovým maslom
suroviny na 4 porcie

12 mrazených slimákov
300 g hrubej soli
300 ml vínneho octu
500 ml bieleho, najlepšie burgundského vína
1 cibuľa
1 mrkvu
1 stonka kučeravého zeleru
2 strúčiky cesnaku
1 zväzok byliniek z tymiánu, bobkového listu a petržlenu
soľ, korenie

Bylinkové maslo:
100 g masla
1 šalotka
1 strúčik cesnaku
hrsť nasekaného petržlenu
soľ, čerstvo pomleté korenie

1. Slimáky umyjeme a namočíme na 10 hodín do soli a octu. Uvoľní to sliz. Potom slimáky znova dobre umyjeme a vložíme na 30 minút do vriacej vody. Potom vyberieme mäso z ulít. Odrežeme čierne črievka a znovu umyjeme. Ulity odložíme bokom na neskoršie použitie.
2. Slimáky vložíme do hrnca, pridáme víno a bylinky, mrkvu, cibuľu, cesnak, soľ a korenie. Hrniec zakryjeme vrchnákom a slimáky dusíme 3 hodiny. Potom ich vyberieme.
3. Bylinkové maslo: Maslo izbovej teploty zmiešame s najemno nakrájaným petržlenom, cesnakom a šalotkou. Osolíme a okoreníme.
4. Slimačie mäso vložíme do ulity a navrch dáme bylinkové maslo.

Skryť Vypnúť reklamu


Rybacia polievka
suroviny na 4 porcie

2 - 3 hlavy z kapra
300 g plátkov z čerstvého kapra
2 petržlenové vňate
2 mrkvy
1/2 zeleru
1/2 póru
1/2 fenikla
1 cibuľa
1 lyžica masla
1 1/2 litra vody
soľ, mleté biele korenie

Zelenina na restovanie:
1 mrkva
1 petržlen
1 – 2 jarné cibuľky
1/2 póru
1/2 fenikla
1 lyžica masla

Na dozdobenie:
vňať fenikla alebo kôpru l plátky sušeného pomaranča

1. Z rybích hláv, odstránime oči a žiabre. Hlavy prelejeme variacou vodou, potom ich vložíme do 1 1/2 litra studenej vody a pridáme zeleninu nakrájanú na malé kocky. Všetko varíme asi hodinu do mäkka.
2. Polievku scedíme, varenú zeleninu už nebudeme potrebovať. Namiesto nej si na malé kocky nakrájame zeleninu na restovanie a opečieme ju na masle.
3. Časť odložíme bokom na záverečné dozdobenie, do zvyšku prilejeme ryba-cí vývar a polievku opäť privedieme do varu.
4. Pridáme plátky z kapra a varíme asi 15 minút. Z hláv oberieme mäso, ktoré tiež pridáme do polievky.
5. Polievku dochutíme soľou, mletým bielym korením a pri podávaní dozdobíme restovanou zeleninou, vňaťou fenikla alebo kôpru a plátkom sušeného pomaranča.

Skryť Vypnúť reklamu

Sušené slivky s orechmi a slaninou
suroviny na 4 porcie
12 sušených sliviek bez kôstok (mäkkých)
6 tenkých plátkov anglickej slaniny
12 polovíc jadier vlašských orechov

1. Plátok slaniny rozrežeme na šírku slivky. Na slaninu položíme vykôstkovanú a horúcou vodou sparenú a osušenú slivku, polovicu orechového jadra a všetko zvinieme. Závitok zopneme špáradlom.
2. Rozohrejeme panvicu a závitky v nej opečieme zo všetkých strán (asi dve minúty) alebo rozpálime rúru, závitky dáme na plech vyložený mastným papierom a necháme asi desať minút piecť.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  3. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  4. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  10. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 427
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 768
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 055
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 485
  5. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 359
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 117
  7. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 335
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 292
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 142
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 927
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie začne už v pondelok. Dokedy sa treba otestovať a čo sa zmení?

Testovanie si vo februári zopakujú najhoršie okresy.

Igor Matovič.
Dobré ráno

Dobré ráno: Dotácie na rodovú rovnosť rozdali čudne

Ministerstvo rozdávalo viac ako 21-tisíc eur.

Komentár Zuzany Kepplovej

Hluchá linka, nefunkčná appka

Keď štát rieši násilie v rodinách.

Zuzana Kepplová.
Dave Grohl z kapely Foo Fighters, ktorá 5. februára vydáva nový album.

Neprehliadnite tiež

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?

Informačná diéta pomáha, no má svoje limity

Novinky treba prijímať striedmo.

Ilustračné foto.
Batátová polievka so zelerom