VEĽKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL SMEŽENY

Najlepšie sviatočné predkrmy

Klasická ryba, tradičné slivky a exotické slimáky

Slimáky s bylinkovým maslom
suroviny na 4 porcie

12 mrazených slimákov
300 g hrubej soli
300 ml vínneho octu
500 ml bieleho, najlepšie burgundského vína
1 cibuľa
1 mrkvu
1 stonka kučeravého zeleru
2 strúčiky cesnaku
1 zväzok byliniek z tymiánu, bobkového listu a petržlenu
soľ, korenie

Bylinkové maslo:
100 g masla
1 šalotka
1 strúčik cesnaku
hrsť nasekaného petržlenu
soľ, čerstvo pomleté korenie

1. Slimáky umyjeme a namočíme na 10 hodín do soli a octu. Uvoľní to sliz. Potom slimáky znova dobre umyjeme a vložíme na 30 minút do vriacej vody. Potom vyberieme mäso z ulít. Odrežeme čierne črievka a znovu umyjeme. Ulity odložíme bokom na neskoršie použitie.
2. Slimáky vložíme do hrnca, pridáme víno a bylinky, mrkvu, cibuľu, cesnak, soľ a korenie. Hrniec zakryjeme vrchnákom a slimáky dusíme 3 hodiny. Potom ich vyberieme.
3. Bylinkové maslo: Maslo izbovej teploty zmiešame s najemno nakrájaným petržlenom, cesnakom a šalotkou. Osolíme a okoreníme.
4. Slimačie mäso vložíme do ulity a navrch dáme bylinkové maslo.


Rybacia polievka
suroviny na 4 porcie

2 - 3 hlavy z kapra
300 g plátkov z čerstvého kapra
2 petržlenové vňate
2 mrkvy
1/2 zeleru
1/2 póru
1/2 fenikla
1 cibuľa
1 lyžica masla
1 1/2 litra vody
soľ, mleté biele korenie

Zelenina na restovanie:
1 mrkva
1 petržlen
1 – 2 jarné cibuľky
1/2 póru
1/2 fenikla
1 lyžica masla

Na dozdobenie:
vňať fenikla alebo kôpru l plátky sušeného pomaranča

1. Z rybích hláv, odstránime oči a žiabre. Hlavy prelejeme variacou vodou, potom ich vložíme do 1 1/2 litra studenej vody a pridáme zeleninu nakrájanú na malé kocky. Všetko varíme asi hodinu do mäkka.
2. Polievku scedíme, varenú zeleninu už nebudeme potrebovať. Namiesto nej si na malé kocky nakrájame zeleninu na restovanie a opečieme ju na masle.
3. Časť odložíme bokom na záverečné dozdobenie, do zvyšku prilejeme ryba-cí vývar a polievku opäť privedieme do varu.
4. Pridáme plátky z kapra a varíme asi 15 minút. Z hláv oberieme mäso, ktoré tiež pridáme do polievky.
5. Polievku dochutíme soľou, mletým bielym korením a pri podávaní dozdobíme restovanou zeleninou, vňaťou fenikla alebo kôpru a plátkom sušeného pomaranča.

Sušené slivky s orechmi a slaninou
suroviny na 4 porcie
12 sušených sliviek bez kôstok (mäkkých)
6 tenkých plátkov anglickej slaniny
12 polovíc jadier vlašských orechov

1. Plátok slaniny rozrežeme na šírku slivky. Na slaninu položíme vykôstkovanú a horúcou vodou sparenú a osušenú slivku, polovicu orechového jadra a všetko zvinieme. Závitok zopneme špáradlom.
2. Rozohrejeme panvicu a závitky v nej opečieme zo všetkých strán (asi dve minúty) alebo rozpálime rúru, závitky dáme na plech vyložený mastným papierom a necháme asi desať minút piecť.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  2. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  3. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  6. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  7. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  8. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  9. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  10. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 443
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 362
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 362
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 7 001
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 965
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 107
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 005
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 541
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 900
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 558

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Rezník z TASR by bol v RTVS pre poslancov schodnejší než Mika

Bývalá šéfka Markízy Zuzana Ťapáková sa po kauze Evka ako kandidátka na riaditeľku RTVS už nespomína.

KULTÚRA

Tajná služba si objednala vraždu. Na film Únos bolo treba odvahu

Politické trilery u nás nevznikajú.

ŠPORT

Spieva si Marleyho, dá si pivo. Ako Sagan trénoval v horách

Sagan sa pripravoval inak ako súperi.

TECH

Akadémia vied má päť slabých ústavov, dva špičkové

Päť ústavov nestojí na pevných základoch.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop