SME
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky
VEĽKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL SMEŽENY

Najlepšie sviatočné predkrmy

Klasická ryba, tradičné slivky a exotické slimáky

Slimáky s bylinkovým maslom
suroviny na 4 porcie

12 mrazených slimákov
300 g hrubej soli
300 ml vínneho octu
500 ml bieleho, najlepšie burgundského vína
1 cibuľa
1 mrkvu
1 stonka kučeravého zeleru
2 strúčiky cesnaku
1 zväzok byliniek z tymiánu, bobkového listu a petržlenu
soľ, korenie

Bylinkové maslo:
100 g masla
1 šalotka
1 strúčik cesnaku
hrsť nasekaného petržlenu
soľ, čerstvo pomleté korenie

1. Slimáky umyjeme a namočíme na 10 hodín do soli a octu. Uvoľní to sliz. Potom slimáky znova dobre umyjeme a vložíme na 30 minút do vriacej vody. Potom vyberieme mäso z ulít. Odrežeme čierne črievka a znovu umyjeme. Ulity odložíme bokom na neskoršie použitie.
2. Slimáky vložíme do hrnca, pridáme víno a bylinky, mrkvu, cibuľu, cesnak, soľ a korenie. Hrniec zakryjeme vrchnákom a slimáky dusíme 3 hodiny. Potom ich vyberieme.
3. Bylinkové maslo: Maslo izbovej teploty zmiešame s najemno nakrájaným petržlenom, cesnakom a šalotkou. Osolíme a okoreníme.
4. Slimačie mäso vložíme do ulity a navrch dáme bylinkové maslo.

Skryť Vypnúť reklamu


Rybacia polievka
suroviny na 4 porcie

2 - 3 hlavy z kapra
300 g plátkov z čerstvého kapra
2 petržlenové vňate
2 mrkvy
1/2 zeleru
1/2 póru
1/2 fenikla
1 cibuľa
1 lyžica masla
1 1/2 litra vody
soľ, mleté biele korenie

Zelenina na restovanie:
1 mrkva
1 petržlen
1 – 2 jarné cibuľky
1/2 póru
1/2 fenikla
1 lyžica masla

Na dozdobenie:
vňať fenikla alebo kôpru l plátky sušeného pomaranča

1. Z rybích hláv, odstránime oči a žiabre. Hlavy prelejeme variacou vodou, potom ich vložíme do 1 1/2 litra studenej vody a pridáme zeleninu nakrájanú na malé kocky. Všetko varíme asi hodinu do mäkka.
2. Polievku scedíme, varenú zeleninu už nebudeme potrebovať. Namiesto nej si na malé kocky nakrájame zeleninu na restovanie a opečieme ju na masle.
3. Časť odložíme bokom na záverečné dozdobenie, do zvyšku prilejeme ryba-cí vývar a polievku opäť privedieme do varu.
4. Pridáme plátky z kapra a varíme asi 15 minút. Z hláv oberieme mäso, ktoré tiež pridáme do polievky.
5. Polievku dochutíme soľou, mletým bielym korením a pri podávaní dozdobíme restovanou zeleninou, vňaťou fenikla alebo kôpru a plátkom sušeného pomaranča.

Skryť Vypnúť reklamu

Sušené slivky s orechmi a slaninou
suroviny na 4 porcie
12 sušených sliviek bez kôstok (mäkkých)
6 tenkých plátkov anglickej slaniny
12 polovíc jadier vlašských orechov

1. Plátok slaniny rozrežeme na šírku slivky. Na slaninu položíme vykôstkovanú a horúcou vodou sparenú a osušenú slivku, polovicu orechového jadra a všetko zvinieme. Závitok zopneme špáradlom.
2. Rozohrejeme panvicu a závitky v nej opečieme zo všetkých strán (asi dve minúty) alebo rozpálime rúru, závitky dáme na plech vyložený mastným papierom a necháme asi desať minút piecť.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  2. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  3. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  4. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  8. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. Recyklovať PET fľaše a plechovky môžu už aj obyvatelia Krupiny
  2. V centre Bratislavy vznikajú apartmány určené na predaj
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. 3 veci, s ktorými zvládnete horúčavy v byte
  5. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Legislative intention - recodification of the corporate law
  10. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 9 016
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 578
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 8 259
  4. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 7 272
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 730
  6. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 5 124
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 3 758
  8. Crème de la crème po slovensky 3 249
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 756
  10. Po Slovensku na motorke 2 281
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Mobilné odberové miesto. (Ilustračné foto)

Štát chce testovacie miesta nechať už len v zdravotníckych zariadeniach.


15. jún
Peter Schutz

Lekárov povolávame neskoro.


4 h
Povrchové teploty v Jakutsku na Sibíri.

Verchojansk stále láme rekordy.


5 h
Ilustračné foto.

Spoločnosti Eurolab Lambda niekto požičal pol milióna eur.


6 h