Slimáky s bylinkovým maslom
suroviny na 4 porcie
12 mrazených slimákov
300 g hrubej soli
300 ml vínneho octu
500 ml bieleho, najlepšie burgundského vína
1 cibuľa
1 mrkvu
1 stonka kučeravého zeleru
2 strúčiky cesnaku
1 zväzok byliniek z tymiánu, bobkového listu a petržlenu
soľ, korenie
Bylinkové maslo:
100 g masla
1 šalotka
1 strúčik cesnaku
hrsť nasekaného petržlenu
soľ, čerstvo pomleté korenie
1. Slimáky umyjeme a namočíme na 10 hodín do soli a octu. Uvoľní to sliz. Potom slimáky znova dobre umyjeme a vložíme na 30 minút do vriacej vody. Potom vyberieme mäso z ulít. Odrežeme čierne črievka a znovu umyjeme. Ulity odložíme bokom na neskoršie použitie.
2. Slimáky vložíme do hrnca, pridáme víno a bylinky, mrkvu, cibuľu, cesnak, soľ a korenie. Hrniec zakryjeme vrchnákom a slimáky dusíme 3 hodiny. Potom ich vyberieme.
3. Bylinkové maslo: Maslo izbovej teploty zmiešame s najemno nakrájaným petržlenom, cesnakom a šalotkou. Osolíme a okoreníme.
4. Slimačie mäso vložíme do ulity a navrch dáme bylinkové maslo.
Rybacia polievka
suroviny na 4 porcie
2 - 3 hlavy z kapra
300 g plátkov z čerstvého kapra
2 petržlenové vňate
2 mrkvy
1/2 zeleru
1/2 póru
1/2 fenikla
1 cibuľa
1 lyžica masla
1 1/2 litra vody
soľ, mleté biele korenie
Zelenina na restovanie:
1 mrkva
1 petržlen
1 – 2 jarné cibuľky
1/2 póru
1/2 fenikla
1 lyžica masla
Na dozdobenie:
vňať fenikla alebo kôpru l plátky sušeného pomaranča
1. Z rybích hláv, odstránime oči a žiabre. Hlavy prelejeme variacou vodou, potom ich vložíme do 1 1/2 litra studenej vody a pridáme zeleninu nakrájanú na malé kocky. Všetko varíme asi hodinu do mäkka.
2. Polievku scedíme, varenú zeleninu už nebudeme potrebovať. Namiesto nej si na malé kocky nakrájame zeleninu na restovanie a opečieme ju na masle.
3. Časť odložíme bokom na záverečné dozdobenie, do zvyšku prilejeme ryba-cí vývar a polievku opäť privedieme do varu.
4. Pridáme plátky z kapra a varíme asi 15 minút. Z hláv oberieme mäso, ktoré tiež pridáme do polievky.
5. Polievku dochutíme soľou, mletým bielym korením a pri podávaní dozdobíme restovanou zeleninou, vňaťou fenikla alebo kôpru a plátkom sušeného pomaranča.
Sušené slivky s orechmi a slaninou
suroviny na 4 porcie
12 sušených sliviek bez kôstok (mäkkých)
6 tenkých plátkov anglickej slaniny
12 polovíc jadier vlašských orechov
1. Plátok slaniny rozrežeme na šírku slivky. Na slaninu položíme vykôstkovanú a horúcou vodou sparenú a osušenú slivku, polovicu orechového jadra a všetko zvinieme. Závitok zopneme špáradlom.
2. Rozohrejeme panvicu a závitky v nej opečieme zo všetkých strán (asi dve minúty) alebo rozpálime rúru, závitky dáme na plech vyložený mastným papierom a necháme asi desať minút piecť.
Autor: Barbora Augustová, styling: Martin Polačko