VEĽKÝ VIANOČNÝ ŠPECIÁL SMEŽENY

Najlepšie sviatočné predkrmy

Klasická ryba, tradičné slivky a exotické slimáky

Slimáky s bylinkovým maslom
suroviny na 4 porcie

12 mrazených slimákov
300 g hrubej soli
300 ml vínneho octu
500 ml bieleho, najlepšie burgundského vína
1 cibuľa
1 mrkvu
1 stonka kučeravého zeleru
2 strúčiky cesnaku
1 zväzok byliniek z tymiánu, bobkového listu a petržlenu
soľ, korenie

Bylinkové maslo:
100 g masla
1 šalotka
1 strúčik cesnaku
hrsť nasekaného petržlenu
soľ, čerstvo pomleté korenie

1. Slimáky umyjeme a namočíme na 10 hodín do soli a octu. Uvoľní to sliz. Potom slimáky znova dobre umyjeme a vložíme na 30 minút do vriacej vody. Potom vyberieme mäso z ulít. Odrežeme čierne črievka a znovu umyjeme. Ulity odložíme bokom na neskoršie použitie.
2. Slimáky vložíme do hrnca, pridáme víno a bylinky, mrkvu, cibuľu, cesnak, soľ a korenie. Hrniec zakryjeme vrchnákom a slimáky dusíme 3 hodiny. Potom ich vyberieme.
3. Bylinkové maslo: Maslo izbovej teploty zmiešame s najemno nakrájaným petržlenom, cesnakom a šalotkou. Osolíme a okoreníme.
4. Slimačie mäso vložíme do ulity a navrch dáme bylinkové maslo.

Článok pokračuje pod video reklamou


Rybacia polievka
suroviny na 4 porcie

2 - 3 hlavy z kapra
300 g plátkov z čerstvého kapra
2 petržlenové vňate
2 mrkvy
1/2 zeleru
1/2 póru
1/2 fenikla
1 cibuľa
1 lyžica masla
1 1/2 litra vody
soľ, mleté biele korenie

Zelenina na restovanie:
1 mrkva
1 petržlen
1 – 2 jarné cibuľky
1/2 póru
1/2 fenikla
1 lyžica masla

Na dozdobenie:
vňať fenikla alebo kôpru l plátky sušeného pomaranča

1. Z rybích hláv, odstránime oči a žiabre. Hlavy prelejeme variacou vodou, potom ich vložíme do 1 1/2 litra studenej vody a pridáme zeleninu nakrájanú na malé kocky. Všetko varíme asi hodinu do mäkka.
2. Polievku scedíme, varenú zeleninu už nebudeme potrebovať. Namiesto nej si na malé kocky nakrájame zeleninu na restovanie a opečieme ju na masle.
3. Časť odložíme bokom na záverečné dozdobenie, do zvyšku prilejeme ryba-cí vývar a polievku opäť privedieme do varu.
4. Pridáme plátky z kapra a varíme asi 15 minút. Z hláv oberieme mäso, ktoré tiež pridáme do polievky.
5. Polievku dochutíme soľou, mletým bielym korením a pri podávaní dozdobíme restovanou zeleninou, vňaťou fenikla alebo kôpru a plátkom sušeného pomaranča.

Sušené slivky s orechmi a slaninou
suroviny na 4 porcie
12 sušených sliviek bez kôstok (mäkkých)
6 tenkých plátkov anglickej slaniny
12 polovíc jadier vlašských orechov

1. Plátok slaniny rozrežeme na šírku slivky. Na slaninu položíme vykôstkovanú a horúcou vodou sparenú a osušenú slivku, polovicu orechového jadra a všetko zvinieme. Závitok zopneme špáradlom.
2. Rozohrejeme panvicu a závitky v nej opečieme zo všetkých strán (asi dve minúty) alebo rozpálime rúru, závitky dáme na plech vyložený mastným papierom a necháme asi desať minút piecť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 29 093
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 980
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 19 839
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 13 999
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 638
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 893
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 780
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 100
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 1 948

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Techniku zo základne v Dolnej Krupej žiada ministerstvo vrátiť

Čo robia Noční vlci v Dolnej Krupej.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: V RTVS môže byť ohrozené vysielanie správ

Ľudia v spravodajstve končia, spor o verejnoprávnosť pokračuje.

Stĺpček Jakuba Fila

Ešte sa chceme tváriť, že vlci sú len zvedaví turisti a branci iba obľubujú pohyb?

Tajné služby o Nočných vlkoch mlčia.

Neprehliadnite tiež

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri dilemách.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.