
Základom je vždy správny výber surovín a čas. Čas prípravy nesmie byť krátky, dobrá kapustnica potrebuje okrem kvalitných surovín aj pomalé varenie.
ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

- 1 - 1,5 kg kapusta sudová
- 1 stredne veľká cibuľa
- 3 ks domáca klobása
- 1 hrsť sušené hríby (napr. dubáky)
- 1 hrsť sušené slivky
- 1/2 hrste sušené jablká
- olej
- 4 strúčiky cesnaku
- bobkový list
- celé čierne korenie
- soľ
- mletá červená paprika sladká
- rasca celá
- mäsový vývar (napr. z údeného mäsa, bravčových rebier a pod. )...podľa potreby
TIP na výber surovín:

- kapustu určite ochutnajte, jej chuť bude základom pre dobre navarenú kapustnicu (nemala by byť príliš sladká)
- klobásu uprednostnite takú, ktorú už poznáte a máte otestovanú...nemala by byť príliš suchá
AKO NA TO...
- nakrájanú cibuľu orestujte na oleji, pridajte rascu a červenú papriku a ihneď zalejte vývarom (inak by paprika zhorkla)
- pridajte nasekanú sudovú kapustu, 2ks klobásy nakrájanej na tenké kolieska (1ks nechajte variť v kapustnici v celku), hríby, sušené slivky a jablká, roztlačený cesnak, korenie, soľ a bobkový list
- varte pomaly na miernom ohni asi 45 min
- podľa potreby dolejte vodou alebo vývarom
- ak je nutné, dochuťte soľou

TIP pri varení:
- ak chcete eliminovať kyslosť kapusty, trochu ju prepláchnite vodou
- soli stačí málo - vývar, klobásy a kapusta sú tiež slané
- ak máte potrebu zvýrazniť kyslosť - pridajte vodu z kapusty
Vyskúšajte aj iné variácie:
- pridajte na kocky nakrájané zemiaky
- zahustite s múkou a smotanou
- namiesto klobás môžete pridať na malé kocky nakrájané bravčové mäso a pod.
Dobrú chuť!
Autor: Mojmír Lieskovský, Jr