SME

Polievky, ktoré zahrejú

Aromatické, diétne, pikantné.

Šošovicová polievka so šunkou a zeleninou
4 osoby

2 mrkvy
2 zemiaky
1 pór
¼ zeleru
1 cibuľu
100 g šunky
300 g hnedej šošovice
3 lyžice rastlinného oleja
1,5 l zeleninového vývaru
soľ, korenie
2 lyžice nasekanej pažítky

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zeleninu očistíme, olúpeme a umyjeme. Potom nakrájame na kocky. Cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno. Šunku nakrájame na kocky a opražíme na oleji. Keď začne hnednúť, pridáme cibuľu a tiež ju opečieme. Umyjeme šošovicu a pridáme k šunke s cibuľou, podlejeme vývarom a necháme 10 minút variť. Pridáme nakrájanú zeleninu a varíme ďalej ešte 20 - 30 minút. Ochutíme soľou a korením, posypeme pažítkou a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Gulášová polievka
4 osoby

400 g cibule
2 strúčiky cesnaku
2 paradajky
350 g zemiakov
1 červenú a 1 zelenú papriku
700 g hovädzieho mäsa na guláš
4 lyžice masla
1 lyžička paradajkového pretlaku
2 - 3 lyžice červenej papriky
1 lyžičku suchého tymianu
1 mokka lyžičku rasce
soľ, korenie
10 ml suchého červeného vína
200 g kyslej smotany

Olúpeme cibuľu a cesnak a nahrubo nasekáme. Paradajky obaríme vriacou vodou, stiahneme z nich kožu, odstránime semienka a nakrájame na štvrťky. Olúpeme zemiaky a nakrájame na kocky. Očistíme papriky, vykrojíme semienka a nakrájame na kosoštvorce. Mäso dobre opečieme na rozpálenom masle. Pridáme cibuľu, cesnak, paradajky a paradajkový pretlak a pár minút necháme pri nízkej teplote dusiť. Ochutíme mletou paprikou, tymianom a rascou, dobre posolíme a pokoreníme. Všetko zalejeme 1 l vody a prikryté dusíme 2 hodiny pri strednej teplote. 30 minút pred koncom pridáme papriky a zemiaky. Podľa vlastnej chuti dochutíme vínom. Guláš podávame v hlbokých tanieroch a na každú porciu dáme lyžicu kyslej smotany.

SkryťVypnúť reklamu

Kapustová polievka s tekvicou a jablkom
4 osoby

500 g bielej kapusty
400 g tekvice
2 veľké cibule
2 strúčiky cesnaku
1 lyžicu oleja
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
1 veľké, kyslé jablko
1 - 2 lyžice chrenu (čerstvého alebo konzervovaného)

Okrem toho: kocku zeleninového bujónu podľa chuti l soľ, korenie

Kapustu rozrežeme na štvrtky, očistíme, umyjeme a nastrúhame. Tekvicu olúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na malé kúsky. Očistíme cibuľu a cesnak, nasekáme najemno a opečieme na horúcom oleji. Pridáme kapustu a tekvicu a za stáleho miešania opečieme. Prilejeme 800 ml vody a privedieme do varu. Ochutíme zeleninovým bujónom, soľou a korením a prikryté varíme pri miernej teplote asi 20 minút, až kým je kapusta mäkká. Jablko olúpeme, nakrájame na kocky a pridáme do polievky 5 minút pred koncom varenia. Primiešame petržlen a dochutíme chrenom a soľou.

SkryťVypnúť reklamu

Minestrone zeleninová polievka
4 osoby

250 g červenej strakatej fazule
400 g olúpaných paradajok z konzervy
150 g mrazeného hrášku
3 zemiaky
3 mrkvy
2 malé cukiny
1 pór
1 stopkový zeler
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
60 ml olivového oleja
50 g na kocky nakrájanej talianskej alebo inej prerastenej slaniny
1 lyžicu paradajkového pretlaku
5 čerstvých lístkov šalvie
5 čerstvých lístkov bazalky
2 l zeleninového vývaru
soľ, korenie

Okrem toho:
2 lyžice nasekaného petržlenu
100 g čerstvo nastrúhaného parmezánu

Fazuľu namočíme na 12 hodín do studenej vody. Pred varením ju scedíme, dobre umyjeme a necháme odkvapkať. Paradajky na-sekáme nahrubo a vrátime do paradajkovej šťavy. Hrášok necháme rozmraziť. Zemiaky a mrkvu olúpeme, a umyjeme. Zemiaky nakrájame na 1,5 cm kocky a mrkvu na krátke plátky. Cukiny očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Stopkový zeler umyjeme, stiahneme tvrdé časti a nakrájame na malé plátky. Cibuľu a cesnak olúpeme a nasekáme. Olej rozohrejeme vo veľkom hrnci a opečieme na ňom slaninu a cibuľu s cesnakom. Pridáme zemiaky, mrkvu, pór a zeler a podusíme 5 minút. Pridáme paradajkový pretlak a krátko popražíme, potom dáme do hrnca fazuľu, olúpané paradajky so šťavou, šalviu a bazalku a dobre premiešame. Nalejeme vývar, posolíme, pokoreníme a necháme zovrieť. Prikryté varíme asi 1 ½ hodiny a častejšie zamiešame. Nakoniec dáme do polievky cukinu a hrášok a necháme povariť ďalších 10 minút. Podávame posypané petržlenom a parmezánom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Slávka Petrášová, SMEženy 48/2007

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 617
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 923
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 111
  4. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 3 955
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 592
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 034
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 2 661
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 9
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 815
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 470
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 700
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 535
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 395
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 947
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 513
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 182
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
reklama
SkryťZatvoriť reklamu