Šošovicová polievka so šunkou a zeleninou
4 osoby
2 mrkvy
2 zemiaky
1 pór
¼ zeleru
1 cibuľu
100 g šunky
300 g hnedej šošovice
3 lyžice rastlinného oleja
1,5 l zeleninového vývaru
soľ, korenie
2 lyžice nasekanej pažítky
Zeleninu očistíme, olúpeme a umyjeme. Potom nakrájame na kocky. Cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno. Šunku nakrájame na kocky a opražíme na oleji. Keď začne hnednúť, pridáme cibuľu a tiež ju opečieme. Umyjeme šošovicu a pridáme k šunke s cibuľou, podlejeme vývarom a necháme 10 minút variť. Pridáme nakrájanú zeleninu a varíme ďalej ešte 20 - 30 minút. Ochutíme soľou a korením, posypeme pažítkou a podávame.
Gulášová polievka
4 osoby
400 g cibule
2 strúčiky cesnaku
2 paradajky
350 g zemiakov
1 červenú a 1 zelenú papriku
700 g hovädzieho mäsa na guláš
4 lyžice masla
1 lyžička paradajkového pretlaku
2 - 3 lyžice červenej papriky
1 lyžičku suchého tymianu
1 mokka lyžičku rasce
soľ, korenie
10 ml suchého červeného vína
200 g kyslej smotany
Olúpeme cibuľu a cesnak a nahrubo nasekáme. Paradajky obaríme vriacou vodou, stiahneme z nich kožu, odstránime semienka a nakrájame na štvrťky. Olúpeme zemiaky a nakrájame na kocky. Očistíme papriky, vykrojíme semienka a nakrájame na kosoštvorce. Mäso dobre opečieme na rozpálenom masle. Pridáme cibuľu, cesnak, paradajky a paradajkový pretlak a pár minút necháme pri nízkej teplote dusiť. Ochutíme mletou paprikou, tymianom a rascou, dobre posolíme a pokoreníme. Všetko zalejeme 1 l vody a prikryté dusíme 2 hodiny pri strednej teplote. 30 minút pred koncom pridáme papriky a zemiaky. Podľa vlastnej chuti dochutíme vínom. Guláš podávame v hlbokých tanieroch a na každú porciu dáme lyžicu kyslej smotany.
Kapustová polievka s tekvicou a jablkom
4 osoby
500 g bielej kapusty
400 g tekvice
2 veľké cibule
2 strúčiky cesnaku
1 lyžicu oleja
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
1 veľké, kyslé jablko
1 - 2 lyžice chrenu (čerstvého alebo konzervovaného)
Okrem toho: kocku zeleninového bujónu podľa chuti l soľ, korenie
Kapustu rozrežeme na štvrtky, očistíme, umyjeme a nastrúhame. Tekvicu olúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na malé kúsky. Očistíme cibuľu a cesnak, nasekáme najemno a opečieme na horúcom oleji. Pridáme kapustu a tekvicu a za stáleho miešania opečieme. Prilejeme 800 ml vody a privedieme do varu. Ochutíme zeleninovým bujónom, soľou a korením a prikryté varíme pri miernej teplote asi 20 minút, až kým je kapusta mäkká. Jablko olúpeme, nakrájame na kocky a pridáme do polievky 5 minút pred koncom varenia. Primiešame petržlen a dochutíme chrenom a soľou.
Minestrone zeleninová polievka
4 osoby
250 g červenej strakatej fazule
400 g olúpaných paradajok z konzervy
150 g mrazeného hrášku
3 zemiaky
3 mrkvy
2 malé cukiny
1 pór
1 stopkový zeler
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
60 ml olivového oleja
50 g na kocky nakrájanej talianskej alebo inej prerastenej slaniny
1 lyžicu paradajkového pretlaku
5 čerstvých lístkov šalvie
5 čerstvých lístkov bazalky
2 l zeleninového vývaru
soľ, korenie
Okrem toho:
2 lyžice nasekaného petržlenu
100 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
Fazuľu namočíme na 12 hodín do studenej vody. Pred varením ju scedíme, dobre umyjeme a necháme odkvapkať. Paradajky na-sekáme nahrubo a vrátime do paradajkovej šťavy. Hrášok necháme rozmraziť. Zemiaky a mrkvu olúpeme, a umyjeme. Zemiaky nakrájame na 1,5 cm kocky a mrkvu na krátke plátky. Cukiny očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Stopkový zeler umyjeme, stiahneme tvrdé časti a nakrájame na malé plátky. Cibuľu a cesnak olúpeme a nasekáme. Olej rozohrejeme vo veľkom hrnci a opečieme na ňom slaninu a cibuľu s cesnakom. Pridáme zemiaky, mrkvu, pór a zeler a podusíme 5 minút. Pridáme paradajkový pretlak a krátko popražíme, potom dáme do hrnca fazuľu, olúpané paradajky so šťavou, šalviu a bazalku a dobre premiešame. Nalejeme vývar, posolíme, pokoreníme a necháme zovrieť. Prikryté varíme asi 1 ½ hodiny a častejšie zamiešame. Nakoniec dáme do polievky cukinu a hrášok a necháme povariť ďalších 10 minút. Podávame posypané petržlenom a parmezánom.
Autor: Slávka Petrášová, SMEženy 48/2007