SME

Polievky, ktoré zahrejú

Aromatické, diétne, pikantné.

Šošovicová polievka so šunkou a zeleninou
4 osoby

2 mrkvy
2 zemiaky
1 pór
¼ zeleru
1 cibuľu
100 g šunky
300 g hnedej šošovice
3 lyžice rastlinného oleja
1,5 l zeleninového vývaru
soľ, korenie
2 lyžice nasekanej pažítky

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zeleninu očistíme, olúpeme a umyjeme. Potom nakrájame na kocky. Cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno. Šunku nakrájame na kocky a opražíme na oleji. Keď začne hnednúť, pridáme cibuľu a tiež ju opečieme. Umyjeme šošovicu a pridáme k šunke s cibuľou, podlejeme vývarom a necháme 10 minút variť. Pridáme nakrájanú zeleninu a varíme ďalej ešte 20 - 30 minút. Ochutíme soľou a korením, posypeme pažítkou a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Gulášová polievka
4 osoby

400 g cibule
2 strúčiky cesnaku
2 paradajky
350 g zemiakov
1 červenú a 1 zelenú papriku
700 g hovädzieho mäsa na guláš
4 lyžice masla
1 lyžička paradajkového pretlaku
2 - 3 lyžice červenej papriky
1 lyžičku suchého tymianu
1 mokka lyžičku rasce
soľ, korenie
10 ml suchého červeného vína
200 g kyslej smotany

Olúpeme cibuľu a cesnak a nahrubo nasekáme. Paradajky obaríme vriacou vodou, stiahneme z nich kožu, odstránime semienka a nakrájame na štvrťky. Olúpeme zemiaky a nakrájame na kocky. Očistíme papriky, vykrojíme semienka a nakrájame na kosoštvorce. Mäso dobre opečieme na rozpálenom masle. Pridáme cibuľu, cesnak, paradajky a paradajkový pretlak a pár minút necháme pri nízkej teplote dusiť. Ochutíme mletou paprikou, tymianom a rascou, dobre posolíme a pokoreníme. Všetko zalejeme 1 l vody a prikryté dusíme 2 hodiny pri strednej teplote. 30 minút pred koncom pridáme papriky a zemiaky. Podľa vlastnej chuti dochutíme vínom. Guláš podávame v hlbokých tanieroch a na každú porciu dáme lyžicu kyslej smotany.

SkryťVypnúť reklamu

Kapustová polievka s tekvicou a jablkom
4 osoby

500 g bielej kapusty
400 g tekvice
2 veľké cibule
2 strúčiky cesnaku
1 lyžicu oleja
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
1 veľké, kyslé jablko
1 - 2 lyžice chrenu (čerstvého alebo konzervovaného)

Okrem toho: kocku zeleninového bujónu podľa chuti l soľ, korenie

Kapustu rozrežeme na štvrtky, očistíme, umyjeme a nastrúhame. Tekvicu olúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na malé kúsky. Očistíme cibuľu a cesnak, nasekáme najemno a opečieme na horúcom oleji. Pridáme kapustu a tekvicu a za stáleho miešania opečieme. Prilejeme 800 ml vody a privedieme do varu. Ochutíme zeleninovým bujónom, soľou a korením a prikryté varíme pri miernej teplote asi 20 minút, až kým je kapusta mäkká. Jablko olúpeme, nakrájame na kocky a pridáme do polievky 5 minút pred koncom varenia. Primiešame petržlen a dochutíme chrenom a soľou.

SkryťVypnúť reklamu

Minestrone zeleninová polievka
4 osoby

250 g červenej strakatej fazule
400 g olúpaných paradajok z konzervy
150 g mrazeného hrášku
3 zemiaky
3 mrkvy
2 malé cukiny
1 pór
1 stopkový zeler
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
60 ml olivového oleja
50 g na kocky nakrájanej talianskej alebo inej prerastenej slaniny
1 lyžicu paradajkového pretlaku
5 čerstvých lístkov šalvie
5 čerstvých lístkov bazalky
2 l zeleninového vývaru
soľ, korenie

Okrem toho:
2 lyžice nasekaného petržlenu
100 g čerstvo nastrúhaného parmezánu

Fazuľu namočíme na 12 hodín do studenej vody. Pred varením ju scedíme, dobre umyjeme a necháme odkvapkať. Paradajky na-sekáme nahrubo a vrátime do paradajkovej šťavy. Hrášok necháme rozmraziť. Zemiaky a mrkvu olúpeme, a umyjeme. Zemiaky nakrájame na 1,5 cm kocky a mrkvu na krátke plátky. Cukiny očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Stopkový zeler umyjeme, stiahneme tvrdé časti a nakrájame na malé plátky. Cibuľu a cesnak olúpeme a nasekáme. Olej rozohrejeme vo veľkom hrnci a opečieme na ňom slaninu a cibuľu s cesnakom. Pridáme zemiaky, mrkvu, pór a zeler a podusíme 5 minút. Pridáme paradajkový pretlak a krátko popražíme, potom dáme do hrnca fazuľu, olúpané paradajky so šťavou, šalviu a bazalku a dobre premiešame. Nalejeme vývar, posolíme, pokoreníme a necháme zovrieť. Prikryté varíme asi 1 ½ hodiny a častejšie zamiešame. Nakoniec dáme do polievky cukinu a hrášok a necháme povariť ďalších 10 minút. Podávame posypané petržlenom a parmezánom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Slávka Petrášová, SMEženy 48/2007

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 12 201
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 8 525
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 866
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 629
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 225
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 135
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 983
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 527
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Trnava

Šálka kávy na korze, Smolenický zámok aj cyklistika v okolí vinohradov.


TRNAVA TOURISM
Mgr. Juraj Kocka

Mužsko-ženské vzťahy pod lupou.


Barbora V. Daxner

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Tehotenský test je založený na preukázaní hormónu hCG v moči alebo v krvi.

Tehotenstvo sa dá zistiť z moču aj z krvi.


a 1 ďalší
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 19 036
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 594
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 174
  4. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 10 595
  5. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 603
  6. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 853
  7. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 538
  8. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 5 164
  1. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  2. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  3. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  4. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  5. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  6. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  7. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  8. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
reklama
SkryťZatvoriť reklamu