Polievky, ktoré zahrejú

Aromatické, diétne, pikantné.

Šošovicová polievka so šunkou a zeleninou
4 osoby

2 mrkvy
2 zemiaky
1 pór
¼ zeleru
1 cibuľu
100 g šunky
300 g hnedej šošovice
3 lyžice rastlinného oleja
1,5 l zeleninového vývaru
soľ, korenie
2 lyžice nasekanej pažítky

Zeleninu očistíme, olúpeme a umyjeme. Potom nakrájame na kocky. Cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno. Šunku nakrájame na kocky a opražíme na oleji. Keď začne hnednúť, pridáme cibuľu a tiež ju opečieme. Umyjeme šošovicu a pridáme k šunke s cibuľou, podlejeme vývarom a necháme 10 minút variť. Pridáme nakrájanú zeleninu a varíme ďalej ešte 20 - 30 minút. Ochutíme soľou a korením, posypeme pažítkou a podávame.

Gulášová polievka
4 osoby

400 g cibule
2 strúčiky cesnaku
2 paradajky
350 g zemiakov
1 červenú a 1 zelenú papriku
700 g hovädzieho mäsa na guláš
4 lyžice masla
1 lyžička paradajkového pretlaku
2 - 3 lyžice červenej papriky
1 lyžičku suchého tymianu
1 mokka lyžičku rasce
soľ, korenie
10 ml suchého červeného vína
200 g kyslej smotany

Olúpeme cibuľu a cesnak a nahrubo nasekáme. Paradajky obaríme vriacou vodou, stiahneme z nich kožu, odstránime semienka a nakrájame na štvrťky. Olúpeme zemiaky a nakrájame na kocky. Očistíme papriky, vykrojíme semienka a nakrájame na kosoštvorce. Mäso dobre opečieme na rozpálenom masle. Pridáme cibuľu, cesnak, paradajky a paradajkový pretlak a pár minút necháme pri nízkej teplote dusiť. Ochutíme mletou paprikou, tymianom a rascou, dobre posolíme a pokoreníme. Všetko zalejeme 1 l vody a prikryté dusíme 2 hodiny pri strednej teplote. 30 minút pred koncom pridáme papriky a zemiaky. Podľa vlastnej chuti dochutíme vínom. Guláš podávame v hlbokých tanieroch a na každú porciu dáme lyžicu kyslej smotany.

Kapustová polievka s tekvicou a jablkom
4 osoby

500 g bielej kapusty
400 g tekvice
2 veľké cibule
2 strúčiky cesnaku
1 lyžicu oleja
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
1 veľké, kyslé jablko
1 - 2 lyžice chrenu (čerstvého alebo konzervovaného)

Okrem toho: kocku zeleninového bujónu podľa chuti l soľ, korenie

Kapustu rozrežeme na štvrtky, očistíme, umyjeme a nastrúhame. Tekvicu olúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na malé kúsky. Očistíme cibuľu a cesnak, nasekáme najemno a opečieme na horúcom oleji. Pridáme kapustu a tekvicu a za stáleho miešania opečieme. Prilejeme 800 ml vody a privedieme do varu. Ochutíme zeleninovým bujónom, soľou a korením a prikryté varíme pri miernej teplote asi 20 minút, až kým je kapusta mäkká. Jablko olúpeme, nakrájame na kocky a pridáme do polievky 5 minút pred koncom varenia. Primiešame petržlen a dochutíme chrenom a soľou.

Minestrone zeleninová polievka
4 osoby

250 g červenej strakatej fazule
400 g olúpaných paradajok z konzervy
150 g mrazeného hrášku
3 zemiaky
3 mrkvy
2 malé cukiny
1 pór
1 stopkový zeler
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
60 ml olivového oleja
50 g na kocky nakrájanej talianskej alebo inej prerastenej slaniny
1 lyžicu paradajkového pretlaku
5 čerstvých lístkov šalvie
5 čerstvých lístkov bazalky
2 l zeleninového vývaru
soľ, korenie

Okrem toho:
2 lyžice nasekaného petržlenu
100 g čerstvo nastrúhaného parmezánu

Fazuľu namočíme na 12 hodín do studenej vody. Pred varením ju scedíme, dobre umyjeme a necháme odkvapkať. Paradajky na-sekáme nahrubo a vrátime do paradajkovej šťavy. Hrášok necháme rozmraziť. Zemiaky a mrkvu olúpeme, a umyjeme. Zemiaky nakrájame na 1,5 cm kocky a mrkvu na krátke plátky. Cukiny očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Stopkový zeler umyjeme, stiahneme tvrdé časti a nakrájame na malé plátky. Cibuľu a cesnak olúpeme a nasekáme. Olej rozohrejeme vo veľkom hrnci a opečieme na ňom slaninu a cibuľu s cesnakom. Pridáme zemiaky, mrkvu, pór a zeler a podusíme 5 minút. Pridáme paradajkový pretlak a krátko popražíme, potom dáme do hrnca fazuľu, olúpané paradajky so šťavou, šalviu a bazalku a dobre premiešame. Nalejeme vývar, posolíme, pokoreníme a necháme zovrieť. Prikryté varíme asi 1 ½ hodiny a častejšie zamiešame. Nakoniec dáme do polievky cukinu a hrášok a necháme povariť ďalších 10 minút. Podávame posypané petržlenom a parmezánom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 507
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 9 289
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 156
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 359
  5. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 984
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 792
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 769
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 603
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 325
  10. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 302

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šéf protikorupčného úradu Kovařík: O Ficovom hlase sme viedli polemiky

Policajti pri citlivých kauzách nemôžu zisťovať všetko, musia brať ohľad aj na česť politika, tvrdí Ficov šéf boja proti korupcii.

ŠPORT

Nórsky divák nevedel, že Sagana na Tour de France vylúčili

Ľudia v Nórsku si majstrovstvá sveta v cyklistike užívajú.

DOMOV

Zo Smeru odišiel celý regionálny klub, nechce povedať prečo

Sarosta obce Rišňovce sa sťažuje na ignoráciu zo strany vedenia Smeru.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.