SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Polievky, ktoré zahrejú

Aromatické, diétne, pikantné.

Šošovicová polievka so šunkou a zeleninou
4 osoby

2 mrkvy
2 zemiaky
1 pór
¼ zeleru
1 cibuľu
100 g šunky
300 g hnedej šošovice
3 lyžice rastlinného oleja
1,5 l zeleninového vývaru
soľ, korenie
2 lyžice nasekanej pažítky

Zeleninu očistíme, olúpeme a umyjeme. Potom nakrájame na kocky. Cibuľu olúpeme a nakrájame nadrobno. Šunku nakrájame na kocky a opražíme na oleji. Keď začne hnednúť, pridáme cibuľu a tiež ju opečieme. Umyjeme šošovicu a pridáme k šunke s cibuľou, podlejeme vývarom a necháme 10 minút variť. Pridáme nakrájanú zeleninu a varíme ďalej ešte 20 - 30 minút. Ochutíme soľou a korením, posypeme pažítkou a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Gulášová polievka
4 osoby

400 g cibule
2 strúčiky cesnaku
2 paradajky
350 g zemiakov
1 červenú a 1 zelenú papriku
700 g hovädzieho mäsa na guláš
4 lyžice masla
1 lyžička paradajkového pretlaku
2 - 3 lyžice červenej papriky
1 lyžičku suchého tymianu
1 mokka lyžičku rasce
soľ, korenie
10 ml suchého červeného vína
200 g kyslej smotany

Olúpeme cibuľu a cesnak a nahrubo nasekáme. Paradajky obaríme vriacou vodou, stiahneme z nich kožu, odstránime semienka a nakrájame na štvrťky. Olúpeme zemiaky a nakrájame na kocky. Očistíme papriky, vykrojíme semienka a nakrájame na kosoštvorce. Mäso dobre opečieme na rozpálenom masle. Pridáme cibuľu, cesnak, paradajky a paradajkový pretlak a pár minút necháme pri nízkej teplote dusiť. Ochutíme mletou paprikou, tymianom a rascou, dobre posolíme a pokoreníme. Všetko zalejeme 1 l vody a prikryté dusíme 2 hodiny pri strednej teplote. 30 minút pred koncom pridáme papriky a zemiaky. Podľa vlastnej chuti dochutíme vínom. Guláš podávame v hlbokých tanieroch a na každú porciu dáme lyžicu kyslej smotany.

Skryť Vypnúť reklamu

Kapustová polievka s tekvicou a jablkom
4 osoby

500 g bielej kapusty
400 g tekvice
2 veľké cibule
2 strúčiky cesnaku
1 lyžicu oleja
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
1 veľké, kyslé jablko
1 - 2 lyžice chrenu (čerstvého alebo konzervovaného)

Okrem toho: kocku zeleninového bujónu podľa chuti l soľ, korenie

Kapustu rozrežeme na štvrtky, očistíme, umyjeme a nastrúhame. Tekvicu olúpeme, odstránime jadierka a nakrájame na malé kúsky. Očistíme cibuľu a cesnak, nasekáme najemno a opečieme na horúcom oleji. Pridáme kapustu a tekvicu a za stáleho miešania opečieme. Prilejeme 800 ml vody a privedieme do varu. Ochutíme zeleninovým bujónom, soľou a korením a prikryté varíme pri miernej teplote asi 20 minút, až kým je kapusta mäkká. Jablko olúpeme, nakrájame na kocky a pridáme do polievky 5 minút pred koncom varenia. Primiešame petržlen a dochutíme chrenom a soľou.

Skryť Vypnúť reklamu

Minestrone zeleninová polievka
4 osoby

250 g červenej strakatej fazule
400 g olúpaných paradajok z konzervy
150 g mrazeného hrášku
3 zemiaky
3 mrkvy
2 malé cukiny
1 pór
1 stopkový zeler
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
60 ml olivového oleja
50 g na kocky nakrájanej talianskej alebo inej prerastenej slaniny
1 lyžicu paradajkového pretlaku
5 čerstvých lístkov šalvie
5 čerstvých lístkov bazalky
2 l zeleninového vývaru
soľ, korenie

Okrem toho:
2 lyžice nasekaného petržlenu
100 g čerstvo nastrúhaného parmezánu

Fazuľu namočíme na 12 hodín do studenej vody. Pred varením ju scedíme, dobre umyjeme a necháme odkvapkať. Paradajky na-sekáme nahrubo a vrátime do paradajkovej šťavy. Hrášok necháme rozmraziť. Zemiaky a mrkvu olúpeme, a umyjeme. Zemiaky nakrájame na 1,5 cm kocky a mrkvu na krátke plátky. Cukiny očistíme, umyjeme a nakrájame na kolieska. Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké kolieska. Stopkový zeler umyjeme, stiahneme tvrdé časti a nakrájame na malé plátky. Cibuľu a cesnak olúpeme a nasekáme. Olej rozohrejeme vo veľkom hrnci a opečieme na ňom slaninu a cibuľu s cesnakom. Pridáme zemiaky, mrkvu, pór a zeler a podusíme 5 minút. Pridáme paradajkový pretlak a krátko popražíme, potom dáme do hrnca fazuľu, olúpané paradajky so šťavou, šalviu a bazalku a dobre premiešame. Nalejeme vývar, posolíme, pokoreníme a necháme zovrieť. Prikryté varíme asi 1 ½ hodiny a častejšie zamiešame. Nakoniec dáme do polievky cukinu a hrášok a necháme povariť ďalších 10 minút. Podávame posypané petržlenom a parmezánom.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 329
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 439
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 248
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 163
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 179
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 470
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 791
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 920
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 766
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 742
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Záujem je ešte vyšší ako v piatok, celkovo otestovali už takmer 100-tisíc ľudí (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Ľudia čakajú na testovanie v obci Kľušov v bardejovskom okrese.
Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Odliatky kostry tyranosaura Stana boli od 90. rokov vystavené vo viacerých múzeách v Európe. Tentoraz však predali vzácnu originálnu kostru, ktorá významne prispela k poznaniu o tyranosauroch.