SME

Ako v pohode napiecť na Vianoce 2/2

Chystáte sa na vianočné pečenie a chcete, aby sa vám všetko podarilo na prvý krát? Pripravili sme pre vás všetko, čo k pečeniu potrebujete vedieť. Nepodceňujte suroviny a snažte sa dodržať osvedčené receptúry, s výsledkom budete viac ako spokojní.

UMENIE CESTA...

Vajíčka výrazne rozhodujú o výsledku . Vyberajte tie, na ktorých sa môžete dozvedieť informácie o pôvode.
Múku vyberajte takú, ktorá je určená pre jemné múčniky. Spoznáte ju podľa označenia špeciál a nikdy nepodceňujte jej preosievanie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Margaríny nahraďte maslom.


Pre zjemnenie srvátku a nie vodu. Droždie kupujte čerstvé a neuspokojte sa so staršou „kockou“, ktorá je stále v záruke.

Pri spracovaní rozhoduje rýchlosť, ako náhle vajíčka rozbijete, spracujte ich okamžite.

SkryťVypnúť reklamu

Ak budete šľahať z bielkov sneh, žĺtky a bielky musia byt oddelené s maximálnou precíznosťou. Ak sa v bielku objaví čo i len kúsok žĺtku, šľahanie bude neefektívne. Problémom je tuk, ktorý sa v žĺtkoch nachádza. Nerozbíjajte vajíčka priamo do misky, ale pre každé použite ako medzistupeň samostatnú nádobu.


Pri šľahaní používajte stredné otáčky mixéra. Vysoký výkon spôsobuje veľký nápor vzduchu, ktorý bubliny zväčšuje a trhá.
Voda sa odparuje, sneh sa dehydruje a prešľaháva. Venujte šľahaniu dostatočný čas, nesnažte sa skrátiť prípravu vysokým výkonom. Pozor na mastnoty v nádobe, pôsobia rovnako deštruktívne ako žĺtok.

Na vyšľahanie kvalitného snehu používajte výhradne cukor kryštál. Práškový cukor sa nielenže rozpúšťa rýchlejšie ako je potrebné, ale obsiahnutý škrob a prísady proti hrudkovateniu spôsobujú, že klesá ku dnu.

SkryťVypnúť reklamu

Každé cesto má svoje špecifiká a preto sme pre vás pripravili tipy, ako sa vysporiadať s najpoužívanejšími druhmi.


Lístkové cesto


Dôležitá je vyhriata rúra aspoň na 220 až 230 °C – cesto sa len vtedy efektne vrstvovito vyzdvihne.
Kupované kocky cesta nerozkladajte ako noviny. Vždy ich rozvaľkajte priamo od stredu. Iba vtedy bude cesto pekne navrstvené.
Pred vložením do rúry cesto pokropte a do rúry streknite trochu vody.


Piškótové cesto

Najprv vyšľahajte bielka na sneh a potom ručne zapracujte ostatné suroviny.
S cukrom to nepreháňajte – vo veľkom množstve vysušuje cesto.
Pridajte vždy štipku soli – tá zvýrazní chuť cesta.
Trocha medu, rozpusteného hroznového cukru alebo oleja cesto zvláčni.



Kysnuté cesto

SkryťVypnúť reklamu

Zarobené cesto nechajte dobre vykysnúť. Ideálne je, ak zdvojnásobí svoj objem
Vykysnuté cesto intenzívne spracujte na doske, premieste, vložte do formy (záleží na recepte) a nechajte ešte aspoň 30 min. znova vykysnúť.

Pripravili sme pre vás recepty, ktoré sú overené v praxi.. Ak dodržíte postup, dosiahnete majstrovský výsledok.

Piškótové cesto, ktoré zaručene neskazíte
Suroviny:

  • 5 ks vajcia (oddelene bielky a žĺtka)

  • 5 PL hladkej múky (skúste nahradiť 1PL maizenou – zjemní cesto)
  • 5 PL cukru kryštál
  • ½ balenia prášku do pečiva

Postup: ´


1. vyšľahajte bielka s cukrom do hustej peny (cukor pridávajte postupne, nie naraz)
2. postupne primiešajte žĺtky – opäť v mixéri
3. zmes prelejte do väčšej misy a postupne po 1 lyžičke zľahka primiešavajte múku (v múke nezabudnite vopred rozmiešať prášok do pečiva)
4. cesto opatrne vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech na pečenie
5. pečte pri teplote 175 °C asi 15-20 minút

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Medovníkové cesto

Suroviny:


  • 1000g hladká múka špeciál
  • 500g med
  • 300g cukor kryštál
  • 0,25l voda (pridajte/uberte podľa potreby konzistencie cesta)
  • 2 celé vajcia
  • 1ČL perníkové korenie
  • 20g sóda bikarbóna
  • 1ČL mletá škorica (voliteľné)

Postup:

  1. med, cukor a vodu zmiešajte a prevarte
  2. ešte horúcu zmes spojte s hladkou múkou
  3. zmes nechajte takmer vychladnúť, zapracujte vajcia, škoricu, perníkové korenie a sódu bikarbónu zmiešané s trochou múky
  4. spracujte vláčne cesto (ani riedke ani husté), podľa potreby pridajte múku alebo vodu, dobre ho premieste, zakryte potravinárskou fóliou a nechajte v chlade odpočinúť min. 5 hodín - ideálne je cesto pripraviť večer a na druhý deň piecť
  5. cesto vyvaľkajte asi na 0,5cm hrubý plát, vykrajujte ľubovoľné tvary, poukladajte na plech, potrite vajíčkom a pečte pri teplote 175C asi 6 - 7 min.
  6. po upečení medovníčky ešte raz potrite vajíčkom a nechajte vychladnúť

AKO SKLADOVAŤ...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Múčniky z piškótového, odpaľovaného, kysnutého cesta s krémom a rôznymi šľahačkovými/pudingovými náplňami skladujte výlučne v chlade do 3 dní. Či už je to vaša domáca špajza alebo chladnička, múčnik dôkladne prikryte špeciálnym tortovým krytom, pergamenovým papierom alebo alobalom. Zabránite tak vysúšaniu a cesto až tak neabsorbuje okolité vône údenín, kapusty či rýb.

Suché čajové pečivo je najideálnejšie skladovať v boxoch, plechoviciach a pod. vydrží izbovú teplotu, i keď chlad len predĺži trvanlivosť.


Ak poznáte triky, ktoré sviatočné pečenie uľahčia, podeľte sa s nimi v diskusii pod článkom.

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 011
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 619
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 852
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 663
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 289
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 858
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 308
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 139
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 213
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 734
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 360
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 286
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 882
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 783
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 027
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 570
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu