SME
Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky
JEDNODUCHO A PO TALIANSKY

Spaghetti alla bolognese

Ďalšia klasika talianskej kuchyne. Bolonské špagety - sú jedinečné a všetky iné napodobeniny len znehodnocujú tento originálny produkt. Názov logicky hovorí, z ktorej talianskej provincie toto cestovinové jedlo pochádza.


Stravovacie trendy v gastronómii (napr. fusion cuisine) spôsobujú, že i špeciálne a originálne jedlá sa prispôsobujú regiónu a pôvodnú surovinu nahrádzajú i lacnejšími verziami. Preto i v talianskej kuchyni nájdete množstvo verzií klasických jedál.

Ak máte teda chuť na pravé bolonské špagety - použite nižšie uvedený recept, ak však chcete experimentovať - nenazývajte ich originálnym názvom.

TROCHU TEÓRIE...

  • namiesto špagiet sú tiež veľmi populárne aj tagliatelle alebo lasagne
  • základnými surovinami na prípravu omáčky sú: hovädzie mäso, neúdená slanina (pancetta), cibuľa, karotka, zeler, paradajková pasta, biele víno, mäsový vývar a smotana/mlieko
  • mnohé krajiny nahradili suroviny bravčovým mäsom alebo hydinovým mäsom , príp. doplnili ešte šampiňóny a pod.
  • okrem Talianska sú najpopulárnejšími vo Švédsku, Dánsku a v Anglicku
  • obľubujú ich hlavne deti, kvôli chuti a zábavnému sŕkaniu a naťahovaniu špagiet

ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

Skryť Vypnúť reklamu
  • 500g cestoviny (špagety, tagliatelle...)
  • 500 - 600g mleté chudé hovädzie mäso
  • 2 plátky neúdenej slaniny (pancetty)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 karotka
  • 1 zeler

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2PL olivový olej
  • 1PL čerstvé maslo
  • mäsový vývar (podľa potreby)
  • 500g lisovaná paradajková šťava
  • 1dl biele víno
  • 1dl smotana
  • strúhaný parmezán
  • soľ
  • muškátový oriešok
  • bobkový list
  • mleté čierne korenie
  • bazalkové listy
  • oregano

AKO NA TO...

Je veľmi dôležité, aby mäso bolo chudé. Taktiež mletie vyžaduje pozornosť. Pomlieť ho treba postupne - pulznou funkciou na mixéri, aby ste nedostali len zlisovanú zmes, ale pekné drobné kúsky mäsa.

Rezervujte si dostatočne dlhý čas na prípravu omáčky, nesnažte sa mäso rýchlo udusiť.

  1. v hlbokej panvici na olivovom oleji a masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, karotku, zeler a cesnak

  2. pridajte na kocky nakrájanú slaninu, mleté mäso a prudko orestujte
  3. podlejte vínom, premiešajte a počkajte, kým sa víno odparí
  4. pridajte paradajkovú šťavu, bobkový list, bazalku, duste a podlievajte podľa potreby mäsovým vývarom
  5. dusenie potrvá min. 1 hodinu, bežný čas je asi 1,5 hod. Duste zmes na miernom ohni, nesnažte sa dusenie urýchliť.
  6. ak je mäso už mäkké, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom, pridajte smotanu a ešte poduste asi 5 min.
  7. cestovinu uvarte podľa odporučenia výrobcu (al dente)
  8. porciu posypte nakoniec strúhaným parmezánom

Dobrú chuť!

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Nechajte zamestnancov vybrať si služobné auto, oplatí sa vám to
  2. Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody
  3. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  4. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  5. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  9. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  10. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 38 147
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 26 228
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 19 064
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 798
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 150
  6. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 14 735
  7. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 13 709
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 541
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 138
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 10 852
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ľudovít Winter

Detská psychologička o šikane: Západné krajiny hovoria o epidémii šikanovania

Šinková vraví, že chlapci sú šikanovaní častejšie.

Dokument Neviditeľná odhaľuje drsné zlyhania pôrodníctva. Zase

Režisérka Maia Martiniak odhalila, ako vyzerá trauma žien.

Záber z filmu Neviditeľná (Unseen) 2020

Autorka dokumentu o pôrodoch: Ak by som v nemocnici zasiahla, už by ma tam nepustili

Režisérka Maia Martiniak nakrútila film o pôrodnej traume.

Režisérka Maia Martiniak.