JEDNODUCHO A PO TALIANSKY

Spaghetti alla bolognese

Ďalšia klasika talianskej kuchyne. Bolonské špagety - sú jedinečné a všetky iné napodobeniny len znehodnocujú tento originálny produkt. Názov logicky hovorí, z ktorej talianskej provincie toto cestovinové jedlo pochádza.


Stravovacie trendy v gastronómii (napr. fusion cuisine) spôsobujú, že i špeciálne a originálne jedlá sa prispôsobujú regiónu a pôvodnú surovinu nahrádzajú i lacnejšími verziami. Preto i v talianskej kuchyni nájdete množstvo verzií klasických jedál.

Ak máte teda chuť na pravé bolonské špagety - použite nižšie uvedený recept, ak však chcete experimentovať - nenazývajte ich originálnym názvom.

TROCHU TEÓRIE...

  • namiesto špagiet sú tiež veľmi populárne aj tagliatelle alebo lasagne
  • základnými surovinami na prípravu omáčky sú: hovädzie mäso, neúdená slanina (pancetta), cibuľa, karotka, zeler, paradajková pasta, biele víno, mäsový vývar a smotana/mlieko
  • mnohé krajiny nahradili suroviny bravčovým mäsom alebo hydinovým mäsom , príp. doplnili ešte šampiňóny a pod.
  • okrem Talianska sú najpopulárnejšími vo Švédsku, Dánsku a v Anglicku
  • obľubujú ich hlavne deti, kvôli chuti a zábavnému sŕkaniu a naťahovaniu špagiet

ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

Článok pokračuje pod video reklamou
  • 500g cestoviny (špagety, tagliatelle...)
  • 500 - 600g mleté chudé hovädzie mäso
  • 2 plátky neúdenej slaniny (pancetty)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 karotka
  • 1 zeler

  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2PL olivový olej
  • 1PL čerstvé maslo
  • mäsový vývar (podľa potreby)
  • 500g lisovaná paradajková šťava
  • 1dl biele víno
  • 1dl smotana
  • strúhaný parmezán
  • soľ
  • muškátový oriešok
  • bobkový list
  • mleté čierne korenie
  • bazalkové listy
  • oregano

AKO NA TO...

Je veľmi dôležité, aby mäso bolo chudé. Taktiež mletie vyžaduje pozornosť. Pomlieť ho treba postupne - pulznou funkciou na mixéri, aby ste nedostali len zlisovanú zmes, ale pekné drobné kúsky mäsa.

Rezervujte si dostatočne dlhý čas na prípravu omáčky, nesnažte sa mäso rýchlo udusiť.

  1. v hlbokej panvici na olivovom oleji a masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, karotku, zeler a cesnak

  2. pridajte na kocky nakrájanú slaninu, mleté mäso a prudko orestujte
  3. podlejte vínom, premiešajte a počkajte, kým sa víno odparí
  4. pridajte paradajkovú šťavu, bobkový list, bazalku, duste a podlievajte podľa potreby mäsovým vývarom
  5. dusenie potrvá min. 1 hodinu, bežný čas je asi 1,5 hod. Duste zmes na miernom ohni, nesnažte sa dusenie urýchliť.
  6. ak je mäso už mäkké, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom, pridajte smotanu a ešte poduste asi 5 min.
  7. cestovinu uvarte podľa odporučenia výrobcu (al dente)
  8. porciu posypte nakoniec strúhaným parmezánom

Dobrú chuť!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Talent - vzdelanie - úspech
  5. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  6. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  9. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  10. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  1. Naše finančné družstvo - príbeh Mojmíra Begána
  2. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  3. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  6. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  7. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  8. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  9. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  10. HubHub spája sily s Neulogy
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 23 576
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 14 347
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 854
  4. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 7 014
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 6 233
  6. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 630
  7. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 5 523
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 522
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 095
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 772

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Sardínsky šéfkuchár o Slovákoch: Netušia, čo si objednali

Ľudia sa tu medzi sebou nerozprávajú a nepremýšľajú, čo stihnú zjesť, hovorí Talian Andrea Ena.

KOMENTÁRE

Ficov recept na pokoj v dome

Ktosi by mohol premiérovi poslať faktúru za prácu, ktorú jedným svojim vystúpením vyhodil do luftu.

Neprehliadnite tiež

Advokátka zvierat: Tyrani vedia, čo robia a často z toho majú príjemné pocity

Právnička a aktivistka Zuzana Stanová prispela k novele zákona, ktorá vraví že, zviera nie je vec.

Domáce spa: Ako sa zbaviť stresu v kúpeľni?

Wellness v pohodlí domova je ideálnou formou ako načerpať nové sily a ešte aj skrášliť svoj zovňajšok.

Stubai: Do lyžiarskeho raja cestuje čoraz viac Slovákov

Chcete si byť snehom istí? Navštívte tirolské ľadovce v rakúskom Stubai.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských kolegov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.