SME

Spaghetti alla bolognese

Ďalšia klasika talianskej kuchyne. Bolonské špagety - sú jedinečné a všetky iné napodobeniny len znehodnocujú tento originálny produkt. Názov logicky hovorí, z ktorej talianskej provincie toto cestovinové jedlo pochádza.


Stravovacie trendy v gastronómii (napr. fusion cuisine) spôsobujú, že i špeciálne a originálne jedlá sa prispôsobujú regiónu a pôvodnú surovinu nahrádzajú i lacnejšími verziami. Preto i v talianskej kuchyni nájdete množstvo verzií klasických jedál.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak máte teda chuť na pravé bolonské špagety - použite nižšie uvedený recept, ak však chcete experimentovať - nenazývajte ich originálnym názvom.

TROCHU TEÓRIE...

  • namiesto špagiet sú tiež veľmi populárne aj tagliatelle alebo lasagne
  • základnými surovinami na prípravu omáčky sú: hovädzie mäso, neúdená slanina (pancetta), cibuľa, karotka, zeler, paradajková pasta, biele víno, mäsový vývar a smotana/mlieko
  • mnohé krajiny nahradili suroviny bravčovým mäsom alebo hydinovým mäsom , príp. doplnili ešte šampiňóny a pod.
  • okrem Talianska sú najpopulárnejšími vo Švédsku, Dánsku a v Anglicku
  • obľubujú ich hlavne deti, kvôli chuti a zábavnému sŕkaniu a naťahovaniu špagiet

ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

SkryťVypnúť reklamu
  • 500g cestoviny (špagety, tagliatelle...)
  • 500 - 600g mleté chudé hovädzie mäso
  • 2 plátky neúdenej slaniny (pancetty)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 karotka
  • 1 zeler
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2PL olivový olej
  • 1PL čerstvé maslo
  • mäsový vývar (podľa potreby)
  • 500g lisovaná paradajková šťava
  • 1dl biele víno
  • 1dl smotana
  • strúhaný parmezán
  • soľ
  • muškátový oriešok
  • bobkový list
  • mleté čierne korenie
  • bazalkové listy
  • oregano

AKO NA TO...

Je veľmi dôležité, aby mäso bolo chudé. Taktiež mletie vyžaduje pozornosť. Pomlieť ho treba postupne - pulznou funkciou na mixéri, aby ste nedostali len zlisovanú zmes, ale pekné drobné kúsky mäsa.

Rezervujte si dostatočne dlhý čas na prípravu omáčky, nesnažte sa mäso rýchlo udusiť.

  1. v hlbokej panvici na olivovom oleji a masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, karotku, zeler a cesnak
  2. pridajte na kocky nakrájanú slaninu, mleté mäso a prudko orestujte
  3. podlejte vínom, premiešajte a počkajte, kým sa víno odparí
  4. pridajte paradajkovú šťavu, bobkový list, bazalku, duste a podlievajte podľa potreby mäsovým vývarom
  5. dusenie potrvá min. 1 hodinu, bežný čas je asi 1,5 hod. Duste zmes na miernom ohni, nesnažte sa dusenie urýchliť.
  6. ak je mäso už mäkké, dochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom, pridajte smotanu a ešte poduste asi 5 min.
  7. cestovinu uvarte podľa odporučenia výrobcu (al dente)
  8. porciu posypte nakoniec strúhaným parmezánom

Dobrú chuť!

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako rozoznať dobrú kávu? Poradí pražiarka
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  7. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  8. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 20 522
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 6 139
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 5 198
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 4 138
  5. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 3 616
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 505
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 295
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 274
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 25 849
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 15 983
  3. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 451
  4. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 10 618
  5. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 9 147
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 8 003
  7. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 209
  8. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 460
  1. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  2. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
  3. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú
  4. Věra Tepličková: O Cintuloch a Ficoch alebo Otázky bez odpovedí
  5. Marcel Rebro: Ruský oligarcha: Keď máš všetko, len nie istotu, že sa dožiješ večere
  6. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  7. Radko Mačuha: Pozor ! Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
  8. Marcel Rebro: Ako chutí ruský mier? Po obuškoch.
SkryťZatvoriť reklamu