SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Čaro jesene

Začala sa voňavá gaštanová sezóna.

Gaštanová torta
12 - 16 ks

Cesto:
4 vajíčka
2 lyžice rumu
200 g práškového cukru
štipku soli
50 g polohrubej múky
200 g gaštanového pyré

Krém:
3 listy želatíny alebo zodpovedajúce množstvo v prášku
3/8 l smotany na šľahanie
2 lyžice rumu
80 g práškového cukru
150 g gaštanového pyré
tuk a múku na formu
12 - 16 naložených alebo upečených a vylúpaných gaštanov
kakao

Vajíčka rozdelíme, žĺtka vyšľaháme spolu s 2 lyžicami vody, rumom a cukrom do peny. Z bielok so štipkou soli vyšľaháme pevný sneh a striedavo s múkou a gaštanovým pyré primiešame do penovej masy. Vyma-žeme a vysypeme tortovú formu, naplníme cestom a pečieme asi 35 minút na 180 °C . Tortu vychladíme a rozrežeme na polovicu. Želatínu zmäkčíme v studenej vode (želé prášok pripravíme podľa návodu) dobre vytlačíme a pri nízkej teplote rozpustíme.
Smotanu vyšľaháme s cukrom a opatrne zmiešame s rumom, gaštanovým pyré a roztopenou želatínou. Tortový plát položíme do obruby z formy a natrieme polovicou krému. Prikryjeme druhým plátom a natrieme druhou polovicou krému. Necháme asi hodinu chladiť. Odstránime obrubu formy a ozdobíme pečenými gaštanmi a kakaom.

Skryť Vypnúť reklamu

Gaštanové pyré s penovými guľkami
4 - 6 osôb

500 g gaštanov
100 g zeleru
250 ml zeleninového vývaru (z kocky)
najviac 250 ml mlieka
1 lyžicu krupicového cukru
štipku soli
štipku korenia
štipku nastrúhaného muškátového orieška
1 lyžicu masla
2 lyžice sladkej smotany
1 - 2 balenia penového pečiva

Gaštany krížom narežeme a pečieme v predhriatej rúre asi 20 - 25 minút. Ešte horúce ich olúpeme, odstránime aj vnútornú hnedú kožu (jeden na ozdobu neolúpeme). Zeler očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Zeler spolu s gaštanmi varíme v zele-ninovom vývare asi 30 minút. Rozmixujeme a pridáme toľko horúceho mlieka, aby vznikla pružná hmota. Ochutíme cukrom, soľou, korením a muškátovým orieškom. Pridáme maslo a smotanu a pyré našľaháme. Z penového pečiva vytvoríme kruh po okraji taniera. Pyré naplníme do vrecka na zdobenie s jednoduchým nadstavcom a nastriekame ho do stredu kruhu. Ozdobíme surovým gaštanom a podávame horúce.

Skryť Vypnúť reklamu

Parfé s čokoládou, kávou a gaštanmi
12 - 14 porcií

Kávové parfé:
50 g mletej kávy
1 šálku vody
6 žĺtkov
200 g cukru
250 ml smotany na šľahanie

Gaštanové parfé:
2 žĺtka
6 balíčkov vanilkového cukru
40 ml mlieka
50 g gaštanového pyré
120 ml smotany

Smotanové parfé:
60 g krupicového cukru
20 ml vody
3 žĺtka
20 g cukru
3 lyžice rumu
120 g horkej čokolády na varenie
¼ l smotany na šľahanie

Kávové parfé:
Mletú kávu dáme do šálky, uvaríme vodu a kávu zalejeme. Desať minút necháme vylúhovať. Precedíme cez kávový filter do inej nádoby a necháme vychladnúť. Vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny a primiešame po lyžiciach kávu. Vyšľaháme smotanu a opatrne ju primiešame. Formu na chlebík vyložíme potravinovou fóliou, naplníme ju masou a dáme do mrazničky. Necháme mraziť asi 30 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Gaštanové parfé:
Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny. Uvaríme mlieko a pridáme gaštanové pyré a opatrne primiešame do peny. Masu ochladíme. Smotanu vyšľaháme a pridáme. Toto celé dáme na kávové parfé a opäť dáme do mrazničky na 30 minút.

Smotanové parfé:
60 g cukru uvaríme s vodou. Cukor a žĺtka vyšľaháme do peny, pomaly pridáme horúcu cukrovú vodu, a tak dlho šľaháme, až je masa studená. Čokoládu polámeme, necháme roztopiť na miske nad parou a spolu s rumom vmiešame do peny. Smotanu vyšľaháme, primiešame do masy, nalejeme na gaštanové parfé a ďalšie 2 - 3 hodiny necháme mraziť. Potom parfé vyklopíme, odstránime fóliu a nakrájame na plátky.

Gaštanová pena s pomarančovou omáčkou
4 osoby

Pena:
150 g prírodného syra (žervé, Lučina)
150 g gaštanového pyré
2 lyžice medu
100 ml smotany
2 cl griotky
50 g krupicového cukru
16 celých, uvarených alebo upečených gaštanov

Skryť Vypnúť reklamu

Pomarančová omáčka:
250 ml vytlačenej pomarančovej šťavy
120 g krupicového cukru
1 pomaranč 
5 cl pomarančového likéru 

Kandizovaná pomarančová kôra:
25 g krupicového cukru 
1 vrchovatú lyžicu tenkej kôry z pomaranča

Na kandizovanú kôru dáme do ťažkého hrnca cukor s 1 lyžicou vody. Zohrejeme na slabej teplote, občas zamiešame, až je cukor rozpustený. Privedieme k varu a varíme až kým cukor nemá karamelovú farbu a tvorí bubliny. Potom vložíme nakrájanú pomarančovú kôru, zamiešame, aby sa cukor dobre rozdelil na všetku kôru a pomaly varíme asi 5 minút. Kôru vyberiem a dáme odkvapkať na hrubé sitko. Gaštanové pyré vymiešame s medom, griotkou a so syrom. Smotanu pevne vyšľaháme a primiešame.

Gaštanovú masu rozdelíme do štyroch formičiek (prípadne pohárov) a dáme zamraziť do mrazničky na 12 hodín. Na glazované gaštany skaramelizujeme cukor a celé gaštany v ňom obalíme. Na pomarančovú omáčku umyjeme pomaranče pod horúcou vodou, olúpeme veľmi tenko kôru a nakrájame ju na tenké pásiky. Pomarančovú šťavu uvaríme s cukrom, pridáme pásiky pomarančovej kôry a 3 - 4 minúty spolu povaríme. Potom primiešame pomarančový likér a necháme vychladnúť. Pred podávaním parfé vyberieme z formičiek na tanier a ozdobíme glazovaným gaštanmi a bohato posypeme pomarančovou kôrou. Podávame s pomarančovou omáčkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 386
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 593
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 170
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 167
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 196
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 439
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 818
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 930
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 772
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 751
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Krajčí testoval, potom rokoval. Verí, že Slovensko bude príkladom (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Minister Marek Krajčí v Tvrdošíne.
Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Odliatky kostry tyranosaura Stana boli od 90. rokov vystavené vo viacerých múzeách v Európe. Tentoraz však predali vzácnu originálnu kostru, ktorá významne prispela k poznaniu o tyranosauroch.