Čaro jesene

Začala sa voňavá gaštanová sezóna.

Gaštanová torta
12 - 16 ks

Cesto:
4 vajíčka
2 lyžice rumu
200 g práškového cukru
štipku soli
50 g polohrubej múky
200 g gaštanového pyré

Krém:
3 listy želatíny alebo zodpovedajúce množstvo v prášku
3/8 l smotany na šľahanie
2 lyžice rumu
80 g práškového cukru
150 g gaštanového pyré
tuk a múku na formu
12 - 16 naložených alebo upečených a vylúpaných gaštanov
kakao

Vajíčka rozdelíme, žĺtka vyšľaháme spolu s 2 lyžicami vody, rumom a cukrom do peny. Z bielok so štipkou soli vyšľaháme pevný sneh a striedavo s múkou a gaštanovým pyré primiešame do penovej masy. Vyma-žeme a vysypeme tortovú formu, naplníme cestom a pečieme asi 35 minút na 180 °C . Tortu vychladíme a rozrežeme na polovicu. Želatínu zmäkčíme v studenej vode (želé prášok pripravíme podľa návodu) dobre vytlačíme a pri nízkej teplote rozpustíme.
Smotanu vyšľaháme s cukrom a opatrne zmiešame s rumom, gaštanovým pyré a roztopenou želatínou. Tortový plát položíme do obruby z formy a natrieme polovicou krému. Prikryjeme druhým plátom a natrieme druhou polovicou krému. Necháme asi hodinu chladiť. Odstránime obrubu formy a ozdobíme pečenými gaštanmi a kakaom.

Gaštanové pyré s penovými guľkami
4 - 6 osôb

500 g gaštanov
100 g zeleru
250 ml zeleninového vývaru (z kocky)
najviac 250 ml mlieka
1 lyžicu krupicového cukru
štipku soli
štipku korenia
štipku nastrúhaného muškátového orieška
1 lyžicu masla
2 lyžice sladkej smotany
1 - 2 balenia penového pečiva

Gaštany krížom narežeme a pečieme v predhriatej rúre asi 20 - 25 minút. Ešte horúce ich olúpeme, odstránime aj vnútornú hnedú kožu (jeden na ozdobu neolúpeme). Zeler očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Zeler spolu s gaštanmi varíme v zele-ninovom vývare asi 30 minút. Rozmixujeme a pridáme toľko horúceho mlieka, aby vznikla pružná hmota. Ochutíme cukrom, soľou, korením a muškátovým orieškom. Pridáme maslo a smotanu a pyré našľaháme. Z penového pečiva vytvoríme kruh po okraji taniera. Pyré naplníme do vrecka na zdobenie s jednoduchým nadstavcom a nastriekame ho do stredu kruhu. Ozdobíme surovým gaštanom a podávame horúce.

Parfé s čokoládou, kávou a gaštanmi
12 - 14 porcií

Kávové parfé:
50 g mletej kávy
1 šálku vody
6 žĺtkov
200 g cukru
250 ml smotany na šľahanie

Gaštanové parfé:
2 žĺtka
6 balíčkov vanilkového cukru
40 ml mlieka
50 g gaštanového pyré
120 ml smotany

Smotanové parfé:
60 g krupicového cukru
20 ml vody
3 žĺtka
20 g cukru
3 lyžice rumu
120 g horkej čokolády na varenie
¼ l smotany na šľahanie

Kávové parfé:
Mletú kávu dáme do šálky, uvaríme vodu a kávu zalejeme. Desať minút necháme vylúhovať. Precedíme cez kávový filter do inej nádoby a necháme vychladnúť. Vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny a primiešame po lyžiciach kávu. Vyšľaháme smotanu a opatrne ju primiešame. Formu na chlebík vyložíme potravinovou fóliou, naplníme ju masou a dáme do mrazničky. Necháme mraziť asi 30 minút.

Gaštanové parfé:
Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny. Uvaríme mlieko a pridáme gaštanové pyré a opatrne primiešame do peny. Masu ochladíme. Smotanu vyšľaháme a pridáme. Toto celé dáme na kávové parfé a opäť dáme do mrazničky na 30 minút.

Smotanové parfé:
60 g cukru uvaríme s vodou. Cukor a žĺtka vyšľaháme do peny, pomaly pridáme horúcu cukrovú vodu, a tak dlho šľaháme, až je masa studená. Čokoládu polámeme, necháme roztopiť na miske nad parou a spolu s rumom vmiešame do peny. Smotanu vyšľaháme, primiešame do masy, nalejeme na gaštanové parfé a ďalšie 2 - 3 hodiny necháme mraziť. Potom parfé vyklopíme, odstránime fóliu a nakrájame na plátky.

Gaštanová pena s pomarančovou omáčkou
4 osoby

Pena:
150 g prírodného syra (žervé, Lučina)
150 g gaštanového pyré
2 lyžice medu
100 ml smotany
2 cl griotky
50 g krupicového cukru
16 celých, uvarených alebo upečených gaštanov

Pomarančová omáčka:
250 ml vytlačenej pomarančovej šťavy
120 g krupicového cukru
1 pomaranč 
5 cl pomarančového likéru 

Kandizovaná pomarančová kôra:
25 g krupicového cukru 
1 vrchovatú lyžicu tenkej kôry z pomaranča

Na kandizovanú kôru dáme do ťažkého hrnca cukor s 1 lyžicou vody. Zohrejeme na slabej teplote, občas zamiešame, až je cukor rozpustený. Privedieme k varu a varíme až kým cukor nemá karamelovú farbu a tvorí bubliny. Potom vložíme nakrájanú pomarančovú kôru, zamiešame, aby sa cukor dobre rozdelil na všetku kôru a pomaly varíme asi 5 minút. Kôru vyberiem a dáme odkvapkať na hrubé sitko. Gaštanové pyré vymiešame s medom, griotkou a so syrom. Smotanu pevne vyšľaháme a primiešame.

Gaštanovú masu rozdelíme do štyroch formičiek (prípadne pohárov) a dáme zamraziť do mrazničky na 12 hodín. Na glazované gaštany skaramelizujeme cukor a celé gaštany v ňom obalíme. Na pomarančovú omáčku umyjeme pomaranče pod horúcou vodou, olúpeme veľmi tenko kôru a nakrájame ju na tenké pásiky. Pomarančovú šťavu uvaríme s cukrom, pridáme pásiky pomarančovej kôry a 3 - 4 minúty spolu povaríme. Potom primiešame pomarančový likér a necháme vychladnúť. Pred podávaním parfé vyberieme z formičiek na tanier a ozdobíme glazovaným gaštanmi a bohato posypeme pomarančovou kôrou. Podávame s pomarančovou omáčkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  4. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  5. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  6. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  7. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  8. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  9. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 728
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 820
  3. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 112
  4. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 993
  5. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 306
  6. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 2 151
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 677
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 673
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 409
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 405

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Armádny generál: S migmi si načas vystačíme, no bude to drahšie

Udržanie starých stíhačiek bude drahé, Rusi si môžu zapýtať viac. Nebo by nám však dočasne mohli ochrániť aj Česi či Poliaci.

ŠPORT

Slovanu kuriózny gól nepomohol, doma prehral s Kazaňou

Bratislavský klub v stretnutí aj vyhrával, napokon prehral o tri góly.

SVET

Merkelová prijatie utečencov po rokoch neľutuje

Nemecká kancelárka nechce prijímať ďalších ľudí zo Sýrie.

DOMOV

Počas týždňa bez áut kolabuje doprava

O dopravu v Bratislave sa 60 rokov nikto nestaral.

Neprehliadnite tiež

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za svoju otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.