Čaro jesene

Začala sa voňavá gaštanová sezóna.

Gaštanová torta
12 - 16 ks

Cesto:
4 vajíčka
2 lyžice rumu
200 g práškového cukru
štipku soli
50 g polohrubej múky
200 g gaštanového pyré

Krém:
3 listy želatíny alebo zodpovedajúce množstvo v prášku
3/8 l smotany na šľahanie
2 lyžice rumu
80 g práškového cukru
150 g gaštanového pyré
tuk a múku na formu
12 - 16 naložených alebo upečených a vylúpaných gaštanov
kakao

Vajíčka rozdelíme, žĺtka vyšľaháme spolu s 2 lyžicami vody, rumom a cukrom do peny. Z bielok so štipkou soli vyšľaháme pevný sneh a striedavo s múkou a gaštanovým pyré primiešame do penovej masy. Vyma-žeme a vysypeme tortovú formu, naplníme cestom a pečieme asi 35 minút na 180 °C . Tortu vychladíme a rozrežeme na polovicu. Želatínu zmäkčíme v studenej vode (želé prášok pripravíme podľa návodu) dobre vytlačíme a pri nízkej teplote rozpustíme.
Smotanu vyšľaháme s cukrom a opatrne zmiešame s rumom, gaštanovým pyré a roztopenou želatínou. Tortový plát položíme do obruby z formy a natrieme polovicou krému. Prikryjeme druhým plátom a natrieme druhou polovicou krému. Necháme asi hodinu chladiť. Odstránime obrubu formy a ozdobíme pečenými gaštanmi a kakaom.

Gaštanové pyré s penovými guľkami
4 - 6 osôb

500 g gaštanov
100 g zeleru
250 ml zeleninového vývaru (z kocky)
najviac 250 ml mlieka
1 lyžicu krupicového cukru
štipku soli
štipku korenia
štipku nastrúhaného muškátového orieška
1 lyžicu masla
2 lyžice sladkej smotany
1 - 2 balenia penového pečiva

Gaštany krížom narežeme a pečieme v predhriatej rúre asi 20 - 25 minút. Ešte horúce ich olúpeme, odstránime aj vnútornú hnedú kožu (jeden na ozdobu neolúpeme). Zeler očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Zeler spolu s gaštanmi varíme v zele-ninovom vývare asi 30 minút. Rozmixujeme a pridáme toľko horúceho mlieka, aby vznikla pružná hmota. Ochutíme cukrom, soľou, korením a muškátovým orieškom. Pridáme maslo a smotanu a pyré našľaháme. Z penového pečiva vytvoríme kruh po okraji taniera. Pyré naplníme do vrecka na zdobenie s jednoduchým nadstavcom a nastriekame ho do stredu kruhu. Ozdobíme surovým gaštanom a podávame horúce.

Parfé s čokoládou, kávou a gaštanmi
12 - 14 porcií

Kávové parfé:
50 g mletej kávy
1 šálku vody
6 žĺtkov
200 g cukru
250 ml smotany na šľahanie

Gaštanové parfé:
2 žĺtka
6 balíčkov vanilkového cukru
40 ml mlieka
50 g gaštanového pyré
120 ml smotany

Smotanové parfé:
60 g krupicového cukru
20 ml vody
3 žĺtka
20 g cukru
3 lyžice rumu
120 g horkej čokolády na varenie
¼ l smotany na šľahanie

Kávové parfé:
Mletú kávu dáme do šálky, uvaríme vodu a kávu zalejeme. Desať minút necháme vylúhovať. Precedíme cez kávový filter do inej nádoby a necháme vychladnúť. Vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny a primiešame po lyžiciach kávu. Vyšľaháme smotanu a opatrne ju primiešame. Formu na chlebík vyložíme potravinovou fóliou, naplníme ju masou a dáme do mrazničky. Necháme mraziť asi 30 minút.

Gaštanové parfé:
Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny. Uvaríme mlieko a pridáme gaštanové pyré a opatrne primiešame do peny. Masu ochladíme. Smotanu vyšľaháme a pridáme. Toto celé dáme na kávové parfé a opäť dáme do mrazničky na 30 minút.

Smotanové parfé:
60 g cukru uvaríme s vodou. Cukor a žĺtka vyšľaháme do peny, pomaly pridáme horúcu cukrovú vodu, a tak dlho šľaháme, až je masa studená. Čokoládu polámeme, necháme roztopiť na miske nad parou a spolu s rumom vmiešame do peny. Smotanu vyšľaháme, primiešame do masy, nalejeme na gaštanové parfé a ďalšie 2 - 3 hodiny necháme mraziť. Potom parfé vyklopíme, odstránime fóliu a nakrájame na plátky.

Gaštanová pena s pomarančovou omáčkou
4 osoby

Pena:
150 g prírodného syra (žervé, Lučina)
150 g gaštanového pyré
2 lyžice medu
100 ml smotany
2 cl griotky
50 g krupicového cukru
16 celých, uvarených alebo upečených gaštanov

Pomarančová omáčka:
250 ml vytlačenej pomarančovej šťavy
120 g krupicového cukru
1 pomaranč 
5 cl pomarančového likéru 

Kandizovaná pomarančová kôra:
25 g krupicového cukru 
1 vrchovatú lyžicu tenkej kôry z pomaranča

Na kandizovanú kôru dáme do ťažkého hrnca cukor s 1 lyžicou vody. Zohrejeme na slabej teplote, občas zamiešame, až je cukor rozpustený. Privedieme k varu a varíme až kým cukor nemá karamelovú farbu a tvorí bubliny. Potom vložíme nakrájanú pomarančovú kôru, zamiešame, aby sa cukor dobre rozdelil na všetku kôru a pomaly varíme asi 5 minút. Kôru vyberiem a dáme odkvapkať na hrubé sitko. Gaštanové pyré vymiešame s medom, griotkou a so syrom. Smotanu pevne vyšľaháme a primiešame.

Gaštanovú masu rozdelíme do štyroch formičiek (prípadne pohárov) a dáme zamraziť do mrazničky na 12 hodín. Na glazované gaštany skaramelizujeme cukor a celé gaštany v ňom obalíme. Na pomarančovú omáčku umyjeme pomaranče pod horúcou vodou, olúpeme veľmi tenko kôru a nakrájame ju na tenké pásiky. Pomarančovú šťavu uvaríme s cukrom, pridáme pásiky pomarančovej kôry a 3 - 4 minúty spolu povaríme. Potom primiešame pomarančový likér a necháme vychladnúť. Pred podávaním parfé vyberieme z formičiek na tanier a ozdobíme glazovaným gaštanmi a bohato posypeme pomarančovou kôrou. Podávame s pomarančovou omáčkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  2. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  3. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  4. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  5. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  6. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  7. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  8. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  9. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 9 609
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 086
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 352
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 427
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 384
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 879
  7. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 595
  8. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 465
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 439
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 861

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

SaS sa približuje k antisystémovému voličovi, odchodom Mihála stráca výhodu

Z mnohých výrazných osobností, ktoré boli v strane od jej vzniku v roku 2009, v nej dnes zostávajú už len niekoľkí.

EKONOMIKA

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, Cargo neuspelo

Štátny prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo.

KOMENTÁRE

Aby nás z čara prieskumov nevytrhol ľud v uliciach

Kaliňák je stále ministrom, Bašternák na slobode.

SVET

Keď už sa dostanete do štádia hladomoru, je príliš neskoro

OSN po šiestich rokoch znovu vyhlásila hladomor.

Neprehliadnite tiež

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Každá masáž je iná. Viete, ktorá je pre vás tá pravá?

Naše telo potrebuje dotyky a jednou z foriem, ako mu ich dopriať, sú relaxačné či liečivé masáže.

Jamie Dornan z Fifty Shades: S Christianom Greyom by som sa nepriatelil

„Rád hrám postavy, ktoré sú v hĺbke zlomené, narušené. Má to pre mňa väčšiu výpovednú hodnotu,“ hovorí herec o filmových charakteroch.

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop