SME

Čaro jesene

Začala sa voňavá gaštanová sezóna.

Gaštanová torta
12 - 16 ks

Cesto:
4 vajíčka
2 lyžice rumu
200 g práškového cukru
štipku soli
50 g polohrubej múky
200 g gaštanového pyré

Krém:
3 listy želatíny alebo zodpovedajúce množstvo v prášku
3/8 l smotany na šľahanie
2 lyžice rumu
80 g práškového cukru
150 g gaštanového pyré
tuk a múku na formu
12 - 16 naložených alebo upečených a vylúpaných gaštanov
kakao

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vajíčka rozdelíme, žĺtka vyšľaháme spolu s 2 lyžicami vody, rumom a cukrom do peny. Z bielok so štipkou soli vyšľaháme pevný sneh a striedavo s múkou a gaštanovým pyré primiešame do penovej masy. Vyma-žeme a vysypeme tortovú formu, naplníme cestom a pečieme asi 35 minút na 180 °C . Tortu vychladíme a rozrežeme na polovicu. Želatínu zmäkčíme v studenej vode (želé prášok pripravíme podľa návodu) dobre vytlačíme a pri nízkej teplote rozpustíme.
Smotanu vyšľaháme s cukrom a opatrne zmiešame s rumom, gaštanovým pyré a roztopenou želatínou. Tortový plát položíme do obruby z formy a natrieme polovicou krému. Prikryjeme druhým plátom a natrieme druhou polovicou krému. Necháme asi hodinu chladiť. Odstránime obrubu formy a ozdobíme pečenými gaštanmi a kakaom.

SkryťVypnúť reklamu

Gaštanové pyré s penovými guľkami
4 - 6 osôb

500 g gaštanov
100 g zeleru
250 ml zeleninového vývaru (z kocky)
najviac 250 ml mlieka
1 lyžicu krupicového cukru
štipku soli
štipku korenia
štipku nastrúhaného muškátového orieška
1 lyžicu masla
2 lyžice sladkej smotany
1 - 2 balenia penového pečiva

Gaštany krížom narežeme a pečieme v predhriatej rúre asi 20 - 25 minút. Ešte horúce ich olúpeme, odstránime aj vnútornú hnedú kožu (jeden na ozdobu neolúpeme). Zeler očistíme, umyjeme a nakrájame na malé kocky. Zeler spolu s gaštanmi varíme v zele-ninovom vývare asi 30 minút. Rozmixujeme a pridáme toľko horúceho mlieka, aby vznikla pružná hmota. Ochutíme cukrom, soľou, korením a muškátovým orieškom. Pridáme maslo a smotanu a pyré našľaháme. Z penového pečiva vytvoríme kruh po okraji taniera. Pyré naplníme do vrecka na zdobenie s jednoduchým nadstavcom a nastriekame ho do stredu kruhu. Ozdobíme surovým gaštanom a podávame horúce.

SkryťVypnúť reklamu

Parfé s čokoládou, kávou a gaštanmi
12 - 14 porcií

Kávové parfé:
50 g mletej kávy
1 šálku vody
6 žĺtkov
200 g cukru
250 ml smotany na šľahanie

Gaštanové parfé:
2 žĺtka
6 balíčkov vanilkového cukru
40 ml mlieka
50 g gaštanového pyré
120 ml smotany

Smotanové parfé:
60 g krupicového cukru
20 ml vody
3 žĺtka
20 g cukru
3 lyžice rumu
120 g horkej čokolády na varenie
¼ l smotany na šľahanie

Kávové parfé:
Mletú kávu dáme do šálky, uvaríme vodu a kávu zalejeme. Desať minút necháme vylúhovať. Precedíme cez kávový filter do inej nádoby a necháme vychladnúť. Vyšľaháme žĺtka s cukrom do peny a primiešame po lyžiciach kávu. Vyšľaháme smotanu a opatrne ju primiešame. Formu na chlebík vyložíme potravinovou fóliou, naplníme ju masou a dáme do mrazničky. Necháme mraziť asi 30 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Gaštanové parfé:
Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny. Uvaríme mlieko a pridáme gaštanové pyré a opatrne primiešame do peny. Masu ochladíme. Smotanu vyšľaháme a pridáme. Toto celé dáme na kávové parfé a opäť dáme do mrazničky na 30 minút.

Smotanové parfé:
60 g cukru uvaríme s vodou. Cukor a žĺtka vyšľaháme do peny, pomaly pridáme horúcu cukrovú vodu, a tak dlho šľaháme, až je masa studená. Čokoládu polámeme, necháme roztopiť na miske nad parou a spolu s rumom vmiešame do peny. Smotanu vyšľaháme, primiešame do masy, nalejeme na gaštanové parfé a ďalšie 2 - 3 hodiny necháme mraziť. Potom parfé vyklopíme, odstránime fóliu a nakrájame na plátky.

Gaštanová pena s pomarančovou omáčkou
4 osoby

Pena:
150 g prírodného syra (žervé, Lučina)
150 g gaštanového pyré
2 lyžice medu
100 ml smotany
2 cl griotky
50 g krupicového cukru
16 celých, uvarených alebo upečených gaštanov

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pomarančová omáčka:
250 ml vytlačenej pomarančovej šťavy
120 g krupicového cukru
1 pomaranč 
5 cl pomarančového likéru 

Kandizovaná pomarančová kôra:
25 g krupicového cukru 
1 vrchovatú lyžicu tenkej kôry z pomaranča

Na kandizovanú kôru dáme do ťažkého hrnca cukor s 1 lyžicou vody. Zohrejeme na slabej teplote, občas zamiešame, až je cukor rozpustený. Privedieme k varu a varíme až kým cukor nemá karamelovú farbu a tvorí bubliny. Potom vložíme nakrájanú pomarančovú kôru, zamiešame, aby sa cukor dobre rozdelil na všetku kôru a pomaly varíme asi 5 minút. Kôru vyberiem a dáme odkvapkať na hrubé sitko. Gaštanové pyré vymiešame s medom, griotkou a so syrom. Smotanu pevne vyšľaháme a primiešame.

Gaštanovú masu rozdelíme do štyroch formičiek (prípadne pohárov) a dáme zamraziť do mrazničky na 12 hodín. Na glazované gaštany skaramelizujeme cukor a celé gaštany v ňom obalíme. Na pomarančovú omáčku umyjeme pomaranče pod horúcou vodou, olúpeme veľmi tenko kôru a nakrájame ju na tenké pásiky. Pomarančovú šťavu uvaríme s cukrom, pridáme pásiky pomarančovej kôry a 3 - 4 minúty spolu povaríme. Potom primiešame pomarančový likér a necháme vychladnúť. Pred podávaním parfé vyberieme z formičiek na tanier a ozdobíme glazovaným gaštanmi a bohato posypeme pomarančovou kôrou. Podávame s pomarančovou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Slávka Petrášová, SMEženy 46/2007

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 056
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 668
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 948
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 739
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 723
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 168
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 148
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Wall Street - ilustračná fotografia.

Na podvody telekomunikačného giganta WorldCom upozornila whistleblowerka.


2
Veľvyslanec v Británii a bývalý vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

K zmene svetového poriadku už prišlo.


Eliška Novotná a 1 ďalší 56

Sledujte s nami online prenos zo zápasu.


2
Americká ministerka vnútornej bezpečnosti Kristi Noemová na ikonickej fotke.

Noemovú prezývajú Barbie z migračného.


Tomáš Nídr a 1 ďalší 1
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 232
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 306
  3. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 909
  4. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 895
  5. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 889
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 694
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 039
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 614
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu