SME
Streda, 20. október, 2021 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Všetko o rybách

Ryby sú vraj z hľadiska racionálnej výživy ideálnym pokrmom. Je to naozaj tak?

Ako často by sme mali jesť ryby?
Moderné trendy vo výžive odporúčajú zaradiť ryby do jedálneho lístka dvakrát do týždňa. „To zodpovedá aj takzvanej stredomorskej strave, ktorá má na zdravotný stav výrazne pozitívny efekt. Potvrdili to štúdie, ktoré porovnávali chorobnosť a úmrtnosť na voľnoradikálové choroby, ako sú ateroskleróza alebo trombóza a konštatovali ich výrazne nižší výskyt v krajinách s takouto stravou,“ uvádza doktorka Béderová. U nás je spotreba rýb stále nízka – u väčšiny populácie sa neobjavia na stole ani dvakrát za mesiac. Príčinou je podľa odborníčky slabá tradícia, ale aj vysoké ceny, i keď informovanosť o význame rýb sa už zlepšila.

Skryť Vypnúť reklamu

Ktorí ľudia by mali rybie mäso zo svojho jedálneho lístka vylúčiť?
Ryby sú alergizujúce, preto ich nemajú jesť deti do troch rokov. Jedinci, ktorí trpia inými alergiami, si podľa odborníčky musia na ryby dávať pozor pre možnosť skrížených alergií: „Rybí tuk dokáže viazať cudzorodé látky, ktoré môžu pôsobiť ako alergény. Čo sa týka iných zdravotných problémov, rybí tuk mnohé z nich ovplyvňuje priaznivo, napríklad priebeh astmatických ochorení alebo reumatických artritíd. Dokáže tlmiť depresie a vhodný je aj pre diabetikov.“ Špeciálnym smerom alternatívnej výživy je pescovegetariánstvo. „Pescovegetariáni konzumujú len ryby a ako doplnok ovocie a zeleninu. U dospelých ľudí je takáto výživa zo zdravotného hľadiska akceptovateľná,“ hovorí Béderová.

Skryť Vypnúť reklamu

V akej forme je vhodné ryby konzumovať?
Najvhodnejšou úpravou je dusenie. Málo prospešné sú majonézové rybacie šaláty, údené alebo vysmážané ryby. Konzumácia v akejkoľvek inej forme je vítaná: „Platí to aj pre konzervované ryby v rôznej úprave. Tie majú vysoký obsah vápnika, pretože väčšinou sa konzervujú celé, teda mäso aj kosti. V 100 gramoch sardiniek sa nachádza až 415 gramov vápnika,“ vysvetľuje odborníčka. Nie sú pravdivé ani tvrdenia o tom, že nezdravé je tradičné japonské suši: „Z hľadiska výživy môže byť rizikom len prípadná kontaminácia surového mäsa, ak sa pri príprave takéhoto jedla nedodržia hygienické štandardy.“

Čo je zdrojom rybieho tuku?
Je to tuk z rybej pečene tresky, halibuta, žraloka alebo z mäsa zo sardel, sardiniek a z malých rýb z rodu sleďovitých. „Obsahuje síce menej vitamínov A a D, ale je bohatší na omega-3 mastné kyseliny. Ideálne je prijímať ho konzumáciou rýb a morských živočíchov, ale ak to nie je možné, dajú sa nahradiť aj výživovými doplnkami s obsahom spomenutých mastných kyselín,“ vysvetľuje odborníčka.

Skryť Vypnúť reklamu

Sú pri prevencii srdcovocievnych ochorení vhodné najmä ryby z chladných vôd?
Podľa Béderovej je obsah omega--3 mastných kyselín v tuku rýb a morských živočíchov žijúcich v chladných vodách skutočne vyšší. „V chladných vodách majú živočíchy vyššiu potrebu tvorby tepla a elasticity a ohybnosti tkanív. To im zabezpečuje práve tuk s obsahom omega-3 mastných kyselín.“

Ktoré prospešné látky ryby obsahujú?
Ryby sú bohatým zdrojom vitamínov rozpustných v tukoch, ktoré sú sústredené najmä v ich pečeni a tuku, ako aj mnohých minerálnych látok. „Ich obsah závisí od obdobia výlovu, veku rýb a podmienok života,“ vysvetľuje odborníčka. Najviac je v nich zastúpený draslík, sodík a horčík, výnimočné postavenie má aj vápnik. „Ten sa v rybách nachádza až v desaťnásobne väčšom množstve, ako v iných druhoch mäsa. Obsahujú tiež fosfor, ktorý je spolu s vápnikom dôležitý pre mineralizáciu kostí.“ V rybom mäse nájdeme aj dostatok železa, zinku, medi a jódu.

Skryť Vypnúť reklamu

Je pravda, že vo vnútornostiach rýb sa ukladajú toxíny z vody, preto by sme tieto časti radšej nemali jesť?
„Museli by to byť ryby vylovené v oblastiach, v ktorých je voda skutočne výrazne zamorená toxickými látkami, napríklad ťažkými kovmi,“ hovorí odborníčka a dodáva, že u nás podobné problémy nehrozia aj z toho dôvodu, že spotreba rýb nie je taká extrémne vysoká, aby bol príjem prípadných toxínov pre človeka rizikom.

Prečo je konzumácia rýb zdravá?
Podľa doktorky Alžbety Béderovej sú ryby naozaj ideálnou potravinou, ktorá nám zabezpečí príjem nevyhnutných a kvalitných živín. Rybie mäso je ľahko stráviteľné a má vysokú biologickú hodnotu: „Tuk z rýb je bohatý na nenasýtené omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa uplatňujú pri prevencii viace-rých civilizačných ochorení.“ Tieto látky v našom tele znižujú hladinu cholesterolu, znižujú riziko srdcovocievnych chorôb, zabraňujú nadmernému zrážaniu krvi a majú protizápalový efekt. „Jasným dôkazom prospešnosti rýb sú napríklad pôvodní obyvatelia Grónska, ktorí konzumujú stravu z morských rýb a výskyt infarktu je u nich štyristokrát nižší ako u iných národov,“ dodáva odborníčka.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  2. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  3. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  4. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  5. 4 hi-tech inovácie, ktoré zmenia Slovensko
  6. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma
  7. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  8. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  9. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  10. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov
  1. 5. ročník Trhu kože bude po prvý raz aj v Košiciach
  2. Stanovisko Asociácie moderných benefitov k TK RÚZ
  3. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  4. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  5. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  6. QSI International School of Bratislava
  7. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  8. Pestovateľské workshopy pre deti v Šamoríne
  9. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  10. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 22 890
  2. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 012
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 162
  4. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 5 725
  5. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 5 629
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 751
  7. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 3 361
  8. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 323
  9. Bratislavu bude sprevádzať luxus 3 164
  10. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 136
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Český prezident Miloš Zeman.

Prezidentská kancelária robí kroky, s ktorými by Zeman nemusel súhlasiť.


5 h
Pôvodná vizualizácia projektu Za stanicou.

Avoris sa stal spolumajiteľom pozemkov pod projektom Za stanicou.


19. okt
Rozhovory ZKH: Štefan Hamran.

Štefan Hamran prevzal vedenie polície po Kovaříkovi, ktorý bol v úrade len rok.


a 1 ďalší 7 h

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  3. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  4. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  5. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  6. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  7. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  8. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 30 121
  2. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 7 119
  3. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 904
  4. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 650
  5. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 5 617
  6. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 5 120
  7. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 5 031
  8. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 578
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  4. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Zatvoriť reklamu