Všetko o rybách

Ryby sú vraj z hľadiska racionálnej výživy ideálnym pokrmom. Je to naozaj tak?

Ako často by sme mali jesť ryby?
Moderné trendy vo výžive odporúčajú zaradiť ryby do jedálneho lístka dvakrát do týždňa. „To zodpovedá aj takzvanej stredomorskej strave, ktorá má na zdravotný stav výrazne pozitívny efekt. Potvrdili to štúdie, ktoré porovnávali chorobnosť a úmrtnosť na voľnoradikálové choroby, ako sú ateroskleróza alebo trombóza a konštatovali ich výrazne nižší výskyt v krajinách s takouto stravou,“ uvádza doktorka Béderová. U nás je spotreba rýb stále nízka – u väčšiny populácie sa neobjavia na stole ani dvakrát za mesiac. Príčinou je podľa odborníčky slabá tradícia, ale aj vysoké ceny, i keď informovanosť o význame rýb sa už zlepšila.

Ktorí ľudia by mali rybie mäso zo svojho jedálneho lístka vylúčiť?
Ryby sú alergizujúce, preto ich nemajú jesť deti do troch rokov. Jedinci, ktorí trpia inými alergiami, si podľa odborníčky musia na ryby dávať pozor pre možnosť skrížených alergií: „Rybí tuk dokáže viazať cudzorodé látky, ktoré môžu pôsobiť ako alergény. Čo sa týka iných zdravotných problémov, rybí tuk mnohé z nich ovplyvňuje priaznivo, napríklad priebeh astmatických ochorení alebo reumatických artritíd. Dokáže tlmiť depresie a vhodný je aj pre diabetikov.“ Špeciálnym smerom alternatívnej výživy je pescovegetariánstvo. „Pescovegetariáni konzumujú len ryby a ako doplnok ovocie a zeleninu. U dospelých ľudí je takáto výživa zo zdravotného hľadiska akceptovateľná,“ hovorí Béderová.

V akej forme je vhodné ryby konzumovať?
Najvhodnejšou úpravou je dusenie. Málo prospešné sú majonézové rybacie šaláty, údené alebo vysmážané ryby. Konzumácia v akejkoľvek inej forme je vítaná: „Platí to aj pre konzervované ryby v rôznej úprave. Tie majú vysoký obsah vápnika, pretože väčšinou sa konzervujú celé, teda mäso aj kosti. V 100 gramoch sardiniek sa nachádza až 415 gramov vápnika,“ vysvetľuje odborníčka. Nie sú pravdivé ani tvrdenia o tom, že nezdravé je tradičné japonské suši: „Z hľadiska výživy môže byť rizikom len prípadná kontaminácia surového mäsa, ak sa pri príprave takéhoto jedla nedodržia hygienické štandardy.“

Čo je zdrojom rybieho tuku?
Je to tuk z rybej pečene tresky, halibuta, žraloka alebo z mäsa zo sardel, sardiniek a z malých rýb z rodu sleďovitých. „Obsahuje síce menej vitamínov A a D, ale je bohatší na omega-3 mastné kyseliny. Ideálne je prijímať ho konzumáciou rýb a morských živočíchov, ale ak to nie je možné, dajú sa nahradiť aj výživovými doplnkami s obsahom spomenutých mastných kyselín,“ vysvetľuje odborníčka.

Sú pri prevencii srdcovocievnych ochorení vhodné najmä ryby z chladných vôd?
Podľa Béderovej je obsah omega--3 mastných kyselín v tuku rýb a morských živočíchov žijúcich v chladných vodách skutočne vyšší. „V chladných vodách majú živočíchy vyššiu potrebu tvorby tepla a elasticity a ohybnosti tkanív. To im zabezpečuje práve tuk s obsahom omega-3 mastných kyselín.“

Ktoré prospešné látky ryby obsahujú?
Ryby sú bohatým zdrojom vitamínov rozpustných v tukoch, ktoré sú sústredené najmä v ich pečeni a tuku, ako aj mnohých minerálnych látok. „Ich obsah závisí od obdobia výlovu, veku rýb a podmienok života,“ vysvetľuje odborníčka. Najviac je v nich zastúpený draslík, sodík a horčík, výnimočné postavenie má aj vápnik. „Ten sa v rybách nachádza až v desaťnásobne väčšom množstve, ako v iných druhoch mäsa. Obsahujú tiež fosfor, ktorý je spolu s vápnikom dôležitý pre mineralizáciu kostí.“ V rybom mäse nájdeme aj dostatok železa, zinku, medi a jódu.

Je pravda, že vo vnútornostiach rýb sa ukladajú toxíny z vody, preto by sme tieto časti radšej nemali jesť?
„Museli by to byť ryby vylovené v oblastiach, v ktorých je voda skutočne výrazne zamorená toxickými látkami, napríklad ťažkými kovmi,“ hovorí odborníčka a dodáva, že u nás podobné problémy nehrozia aj z toho dôvodu, že spotreba rýb nie je taká extrémne vysoká, aby bol príjem prípadných toxínov pre človeka rizikom.

Prečo je konzumácia rýb zdravá?
Podľa doktorky Alžbety Béderovej sú ryby naozaj ideálnou potravinou, ktorá nám zabezpečí príjem nevyhnutných a kvalitných živín. Rybie mäso je ľahko stráviteľné a má vysokú biologickú hodnotu: „Tuk z rýb je bohatý na nenasýtené omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa uplatňujú pri prevencii viace-rých civilizačných ochorení.“ Tieto látky v našom tele znižujú hladinu cholesterolu, znižujú riziko srdcovocievnych chorôb, zabraňujú nadmernému zrážaniu krvi a majú protizápalový efekt. „Jasným dôkazom prospešnosti rýb sú napríklad pôvodní obyvatelia Grónska, ktorí konzumujú stravu z morských rýb a výskyt infarktu je u nich štyristokrát nižší ako u iných národov,“ dodáva odborníčka.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  3. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  7. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  8. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  9. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  10. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  1. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  7. Alarica – new business project in the market of shoes
  8. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  9. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  10. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 10 104
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 051
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 044
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 2 490
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 035
  6. Kam do tepla v januári? 1 689
  7. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 1 530
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 358
  9. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 191
  10. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 888

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Frešo, Kusý, Ftáčnik. Kto mal najdrahšiu kampaň a komu nesedia čísla

Most-Híd minul podľa oficiálnej správy v župných voľbách najviac, no do nákladov zarátal aj sumy na vlastnú propagáciu.

KOMENTÁRE

Stačilo by, keby sa nekradlo. Základy politického hochštaplerstva

Politici neprestanú nepoctivo zavádzať.

KOMENTÁRE

Chceme viac detí v odborných školách? Tak sa o tom bavme

Menej žiakov na osemročných gymnáziách, ale prečo?

Neprehliadnite tiež

Čo si obliecť na ples?

Plesová sezóna je v plnom prúde, takto sa oblečiete vhodne podľa etikety.

Nosnou témou tohtoročnej svadobnej výstavy v Nitre bola Folk nevesta

Deviaty ročník dvojdňovej výstavy predstavuje najnovšie trendy svadobného dizajnu na rok 2018.

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.