SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky
JEDNODUCHO A PO TALIANSKY

Naučte sa robiť cesto na pizzu

Keď sa povie talianska kuchyňa, väčšinou nám napadne pizza alebo cestoviny. Tak ako cestoviny, aj pizzu môžete pripraviť na 1000 spôsobov.

PizzaPizza (Zdroj: Pixabay.com)

Ak budete cestovať krížom krážom cez Taliansko, od provincie k provincii sa mení aj spôsob prípravy či náplň pizze. Môžete si pripraviť pôvodné - originálne recepty, alebo si trúfnuť na vlastnú verziu a pomenovať ju podľa seba.

Základom je vždy cesto, ktoré sa zdá byť jednoduché, no i podcenenie výberu surovín či nesprávny postup zmaria vaše očakávania. Nikdy sa však nesnažte napodobiť originálnu, napríklad quattro stagioni pizzu inými náhradami - surovinami, aké má obsahovať recept. Degradujete tým čaro receptu a pôvod jedla.

Skryť Vypnúť reklamu

Toto je základný recept, ktorý vám poslúži na vaše ďalšie verzie.

Čo budete potrebovať na cesto na pizzu

(dávka približne na 2 pizze)

  • 300 - 400 g hladká múka
  • 2 PL olivový olej
  • 1/2 ČL soľ
  • 1/2 ČL cukor
  • vlažná voda
  • 30g čerstvé droždie alebo 7g sušené

Postup pre cesto na pizzu:

  • vo veľkej mise zmiešajte najskôr suché suroviny (múku, soľ, cukor, droždie)
  • pridajte olivový olej a vodu (nepridávajte celé množstvo vody, ak netreba)
  • cesto spracujte rukami, mieste asi 10 minút, vyformujte do tvaru bochníka, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť
  • cesto by malo mať po nakysnutí dvojnásobný objem - trvá to asi 2 hodiny
  • cesto po nakysnutí znova premieste, ak sa vám zdá lepkavé, pridajte trochu múky
  • nebojte sa cesto pomúčenými rukami poriadne ponaťahovať a vyvaľkať do želanej hrúbky - cesto by malo byť elastické - ideálna hrúbka je asi 0,5 cm až 0,75 cm.
  • cesto vaľkajte od stredu ku krajom, rovnomerne otáčajte tak, aby ste dostali kruh (z dávky by vám mali vzniknúť 2 ks cesta/pizze)
  • hotový kruh potrite paradajkovým (lisované paradajky, nie kečup) alebo olivovo-cesnakovým základom a už len pridajte vašu obľúbenú zmes surovín navrch
  • pečte pri teplote asi 200 stupňov, povrch by sa mal pekne zapiecť a cesto zostať do zlatista a chrumkava upečené

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 218
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 974
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 661
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 251
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 722
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 105
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 742
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 374
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 296
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 855
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

6 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

5 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

5 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

12 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

18 h

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt