SME

Naučte sa robiť cesto na pizzu

Keď sa povie talianska kuchyňa, väčšinou nám napadne pizza alebo cestoviny. Tak ako cestoviny, aj pizzu môžete pripraviť na 1000 spôsobov.

PizzaPizza (Zdroj: Pixabay.com)

Ak budete cestovať krížom krážom cez Taliansko, od provincie k provincii sa mení aj spôsob prípravy či náplň pizze. Môžete si pripraviť pôvodné - originálne recepty, alebo si trúfnuť na vlastnú verziu a pomenovať ju podľa seba.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Základom je vždy cesto, ktoré sa zdá byť jednoduché, no i podcenenie výberu surovín či nesprávny postup zmaria vaše očakávania. Nikdy sa však nesnažte napodobiť originálnu, napríklad quattro stagioni pizzu inými náhradami - surovinami, aké má obsahovať recept. Degradujete tým čaro receptu a pôvod jedla.

SkryťVypnúť reklamu

Toto je základný recept, ktorý vám poslúži na vaše ďalšie verzie.

Čo budete potrebovať na cesto na pizzu

(dávka približne na 2 pizze)

  • 300 - 400 g hladká múka
  • 2 PL olivový olej
  • 1/2 ČL soľ
  • 1/2 ČL cukor
  • vlažná voda
  • 30g čerstvé droždie alebo 7g sušené

Postup pre cesto na pizzu:

  • vo veľkej mise zmiešajte najskôr suché suroviny (múku, soľ, cukor, droždie)
  • pridajte olivový olej a vodu (nepridávajte celé množstvo vody, ak netreba)
  • cesto spracujte rukami, mieste asi 10 minút, vyformujte do tvaru bochníka, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť
  • cesto by malo mať po nakysnutí dvojnásobný objem - trvá to asi 2 hodiny
  • cesto po nakysnutí znova premieste, ak sa vám zdá lepkavé, pridajte trochu múky
  • nebojte sa cesto pomúčenými rukami poriadne ponaťahovať a vyvaľkať do želanej hrúbky - cesto by malo byť elastické - ideálna hrúbka je asi 0,5 cm až 0,75 cm.
  • cesto vaľkajte od stredu ku krajom, rovnomerne otáčajte tak, aby ste dostali kruh (z dávky by vám mali vzniknúť 2 ks cesta/pizze)
  • hotový kruh potrite paradajkovým (lisované paradajky, nie kečup) alebo olivovo-cesnakovým základom a už len pridajte vašu obľúbenú zmes surovín navrch
  • pečte pri teplote asi 200 stupňov, povrch by sa mal pekne zapiecť a cesto zostať do zlatista a chrumkava upečené

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

Recepty

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako rozoznať dobrú kávu? Poradí pražiarka
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  7. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  3. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  7. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  8. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 20 677
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 6 149
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 807
  4. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 4 203
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 4 172
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 490
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 303
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 273
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 003
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 061
  3. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 477
  4. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 10 934
  5. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 8 025
  6. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 7 873
  7. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 268
  8. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 514
  1. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  2. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
  3. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú
  4. Věra Tepličková: O Cintuloch a Ficoch alebo Otázky bez odpovedí
  5. Marcel Rebro: Ruský oligarcha: Keď máš všetko, len nie istotu, že sa dožiješ večere
  6. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  7. Radko Mačuha: Pozor ! Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
  8. Marcel Rebro: Ako chutí ruský mier? Po obuškoch.
SkryťZatvoriť reklamu