SME

Naučte sa robiť cesto na pizzu

Keď sa povie talianska kuchyňa, väčšinou nám napadne pizza alebo cestoviny. Tak ako cestoviny, aj pizzu môžete pripraviť na 1000 spôsobov.

PizzaPizza (Zdroj: Pixabay.com)

Ak budete cestovať krížom krážom cez Taliansko, od provincie k provincii sa mení aj spôsob prípravy či náplň pizze. Môžete si pripraviť pôvodné - originálne recepty, alebo si trúfnuť na vlastnú verziu a pomenovať ju podľa seba.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Základom je vždy cesto, ktoré sa zdá byť jednoduché, no i podcenenie výberu surovín či nesprávny postup zmaria vaše očakávania. Nikdy sa však nesnažte napodobiť originálnu, napríklad quattro stagioni pizzu inými náhradami - surovinami, aké má obsahovať recept. Degradujete tým čaro receptu a pôvod jedla.

SkryťVypnúť reklamu

Toto je základný recept, ktorý vám poslúži na vaše ďalšie verzie.

Čo budete potrebovať na cesto na pizzu

(dávka približne na 2 pizze)

  • 300 - 400 g hladká múka
  • 2 PL olivový olej
  • 1/2 ČL soľ
  • 1/2 ČL cukor
  • vlažná voda
  • 30g čerstvé droždie alebo 7g sušené

Postup pre cesto na pizzu:

  • vo veľkej mise zmiešajte najskôr suché suroviny (múku, soľ, cukor, droždie)
  • pridajte olivový olej a vodu (nepridávajte celé množstvo vody, ak netreba)
  • cesto spracujte rukami, mieste asi 10 minút, vyformujte do tvaru bochníka, zakryte čistou utierkou a nechajte kysnúť
  • cesto by malo mať po nakysnutí dvojnásobný objem - trvá to asi 2 hodiny
  • cesto po nakysnutí znova premieste, ak sa vám zdá lepkavé, pridajte trochu múky
  • nebojte sa cesto pomúčenými rukami poriadne ponaťahovať a vyvaľkať do želanej hrúbky - cesto by malo byť elastické - ideálna hrúbka je asi 0,5 cm až 0,75 cm.
  • cesto vaľkajte od stredu ku krajom, rovnomerne otáčajte tak, aby ste dostali kruh (z dávky by vám mali vzniknúť 2 ks cesta/pizze)
  • hotový kruh potrite paradajkovým (lisované paradajky, nie kečup) alebo olivovo-cesnakovým základom a už len pridajte vašu obľúbenú zmes surovín navrch
  • pečte pri teplote asi 200 stupňov, povrch by sa mal pekne zapiecť a cesto zostať do zlatista a chrumkava upečené

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

Recepty

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji.


redakcia SME ženy

Tá, čo čaká pri ceste a nevädne.


Eva Ivanišová a 1 ďalší
Súvisiace témy: recepty
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ľuboš Fellner otvorene
  2. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Zvýhodnený vstup len do 15.9.
  3. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  4. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu
  5. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  6. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  7. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  8. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  1. Ľuboš Fellner otvorene
  2. HEINEKEN Slovensko: 30 rokov vášne pre pivo
  3. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu
  4. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  5. Ich slnkom je mesiac, kvitnú v noci
  6. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Zvýhodnený vstup len do 15.9.
  7. Slováci dodali tablety do Volkswagenu i do policajných áut
  8. Nie je to len ihrisko: V K Parku deti opäť nájdu radosť z pohybu
  1. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 16 002
  2. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 7 178
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 6 359
  4. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 780
  5. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 4 717
  6. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 705
  7. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 3 650
  8. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska 2 813
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  2. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  3. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  4. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  5. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  6. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  7. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  8. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  1. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 66 337
  2. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 12 656
  3. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa, ktorú takmer nikto nepozná, a pritom z nej Malá Fatra ukazuje svoju pravú krásu! 9 787
  4. Monika Albertiová: SLOVENSKOOO! A je to tu! Nenávisť a tuposť 9 013
  5. Tomáš Csicsó: Ako školy vyberajú výpalné od študentov 6 584
  6. Otilia Horrocks: Akcia "Hromžia celé Košice" v plnom prúde 6 151
  7. Monika Albertiová: Ďakujeme, Smer. Vianoce zrušené, odvody zvýšené, a vy voliči žerte seno. Tak vám treba! 6 052
  8. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 5 261
  1. Marian Nanias: Havárie a nehody jadrových zariadení v kozme.
  2. Marcel Rebro: Zvyšujeme odvody, aby ste mali viac. Orwell by žasol
  3. Radko Mačuha: Na bielych životoch záleží.
  4. Marcel Rebro: Drony ako oči a zbraň pechoty: Reportáž z bojových pozícií AZOV
  5. Roman Kebísek: Clementisová: Po poprave manžela jeho popol vysypali do stoky
  6. Věra Tepličková: Má to ťažké Kamenický...
  7. Věra Tepličková: ... a voľ nebyť, ako byť otrokom
  8. Igor Pogány: Nano Banana: Nová AI od Google premení vaše fotky na realitu (a splní sny)
SkryťZatvoriť reklamu