SME

Rafinovaná chuť a vôňa

Jedným z najdôležitejších liečeb-ných prostriedkov dejín je cesnak. Používali ho už starí Egypťania, Gréci, ako aj Indiáni a Číňania. V stredoveku sa používal proti moru. Že má cesnak liečivé účinky, tušili ľudia už pred stáročiami, od roku 1970 je to vša

Cesnak – bylinková lekáreň
k aj vedecky dokázané. Najdôležitejšou účinnou látkou cesnaku je éterický olej allicin. Kombinovaný s vitamínmi A, B, C a E, enzýmami, minerálmi a stopovými prvkami posilňuje cesnak imunitu a aktivuje látkovú výmenu. Allicin, ktorý obsahuje cesnak, môžeme právom označiť ako širokospektrálnu účinnú antibiotickú látku, ktorej dôverovali už Louis Pasteur a Albert Schweizer. Tieto jeho vlastnosti môžu pomôcť aj pri kašli, prechladnutí a chrípke. Cesnak s citrónovou šťavou a trochou olivového oleja sa pokladaná za starý osvedčený domáci liek. Cesnak sa môže zmiešať aj s medom a máme prírodný liek
proti kašľu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Cesnaková polievka
4 - 6 osôb

30 ml olivového oleja
2 póry
6 veľkých strúčikov cesnaku, nasekaných
4 zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
1 l zeleninového vývaru (z kocky)
125 ml suchého bieleho vína
2 bobkové listy
soľ a korenie
125 ml lahôdkovej smotany
pažítka nasekaná na ozdobu

Rozohrejeme olej a opražíme pór domäkka. Pridáme cesnak a pražíme ďalšiu minútu až dve, potom kocky zemiakov a pražíme ďalej pri miernej teplote. Hrniec prikryjeme a dusíme pri slabej teplote 10 minút, pričom častejšie zamiešame, aby sa zemiaky neprilepili na dno hrnca. Potom prilejeme vývar, biele víno a bobkové listy a privedieme k varu. Varíme na miernom ohni, až kým nie sú zemiaky mäkké. Vyberieme bobkové listy a ochutíme soľou a korením. Primiešame smotanu a stiahneme teplotu. Zeleninu v polievke roztlačíme na pyré, ozdobíme nasekanou pažítkou a podávame s čerstvým chlebom alebo s krutónmi.

SkryťVypnúť reklamu

Cesnak pečený v rúre
množstvo podľa potreby

celé hlavičky cesnaku l olivový olej l bobkový list l čerstvý tymian

Zohrejeme rúru na 180 °C, odrežeme vršky hlavičiek cesnaku a pokvapkáme ich olivovým olejom. Nasekaným tymianom a bobkovým listom posypeme vršky cesnaku a dáme piecť do rúry na 40 minút, až je cesnak mäkký. Môže sa použiť okamžite alebo ho môžeme uschovať prelisovaný ako pyré v chladničke až dva týždne, ak naň nalejeme slabú vrstvu olivového oleja.

Lahodnú omáčku si urobíme zmiešaním 30 ml cesnakového pyré s 15 ml olivového oleja, 15 ml dezertného vína a 100 ml kyslej plnotučnej smotany. Všetko dáme do malej panvičky a varíme pri miernej teplote, až kým nie je omáčka hustá. Ochutíme soľou a korením. Alebo ju urobíme tradične, cesnakové pyré posolíme, pokoreníme, zašľaháme do krémova maslo a natierame na opečené bagety alebo podávame ako prílohu ku grilovanému mäsu. Ak je chuť cesnaku veľmi ostrá, pridáme do omáčky trochu roztierateľného syra, aby dostala jemnejšiu chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Zamiešajte cesnak do výpeku z jahňacieho mäsa a vytvorte šťavnatú omáčku. Alebo ho pridajte asi v polovici času prípravy jedla k hocijakému dusenému pokrmu.

Cestoviny s cherry paradajkami, cesnakom, syrom feta a rukolou
6 osôb

200 ml olivového oleja
15 strúčikov cesnaku, olúpaného a rozpoleného
hrsť lístkov rukoly (asi 30 g)
250 g nastrúhaného syra feta
soľ a korenie

Rozohrejeme olivový olej a pri miernej teplote opečieme na ňom rozpolené strúčiky cesnaku domäkka a zlatohneda (asi 6 mi-nút). Pridáme paradajky a miešame, až kým sa z nich neoddeľuje koža. Zmes odložíme zo sporáka a primiešame rukolu a syr. Dochutíme soľou a korením a zmiešame s uvarenými cestovina-mi. Ihneď podávame.

Cesnakové maslo
250 g

250 g masla izbovej teploty
12 veľkých strúčikov cesnaku
5 ml soli
korenie

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Maslo dobre vymiešame až je ľahké a nadýchané. Očistíme cesnak a rozdrvíme so soľou. Primiešame ho do masla a ochutíme korením. Maslo preložíme do nádoby a odložíme do chladničky alebo ho dáme do alobalu a vytvoríme z neho valček, čo je jednoduchšie na uskladnenie v chladničke.

Cesnaková bageta s parmezánom
1 bageta

hrsť nasekaného petržlenu
80 ml nastrúhaného parmezánu
cesnakové maslo (podľa horného receptu)
1 bageta

Rúru predhrejeme na 220 °C a vmiešame petržlen s parmezánom do cesnakového masla. Bagetu prerežeme, rez však nedokončíme a dovnútra vložíme kúsky masla. Bagetu zabalíme do alobalu (lesklou stranou dovnútra) a vložíme na 20 minút do rúry. Bagetu vyberieme z rúry a otvoríme alobal. Vložíme späť do rúry a pečieme ďalších 5 minút, až dostane bageta chrumkavú kôrku. Podávame teplé.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aby bolo maslo voňavejšie, môžeme doň primiešať nasekaný petržlen a pažítku alebo pridáme šťavu, prípadne kúsok kôry z citrónu. Cesnakové maslo môžeme použiť namiesto obyčajného masla, keď pripravujeme obložené chlebíčky, sendviče alebo môžeme na ňom opekať cibuľu. Je to tiež veľmi lahodné s cesnakovým chlebom, pečenými šampiňónmi a grilovanou rybou, mäsom a hydinou (pred grilovaním kurčaťa uvoľníme kožu na prsiach a cesnakové maslo dáme medzi mäso a kožu).

Cesnaková majonéza (aioli)
250 ml

2 žĺtky z veľkých vajíčok
3 veľké strúčiky cesnaku
soľ a biele korenie
30 ml horčice
niekoľko kvapiek bieleho vínneho octu
250 ml oleja (najlepšie 1 diel olivového a 2 diely slnečnicového)
25 ml citrónovej šťavy
štipka nového korenia

Do nádoby v mixéri dáme žĺtky, cesnak, soľ, koreniny, horčicu a ocot. Po chvíli mixovania pomaličky prilejeme po kvapkách 80 ml oleja a potom polovičku citrónovej šťavy. Pokraču-jeme v mixovaní a postupne slabým prúdom prilievame do majonézy zvyšok oleja. Dochutíme soľou a štipkou nového korenia. Nakoniec zašľaháme metličkou zvyšok citrónovej šťavy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Použijeme pečené cesnakové strúčiky, aby sme dosiahli rafinovanejšiu chuť a vôňu.
Všetky ingrediencie zmixované pri izbovej teplote a 10 ml horúcej vody primiešanej dodatočne spôsobí, že majonéza vydrží čerstvá podstatne dlhšie.

Recepty na doma
Z cesnaku si môžeme pripraviť napríklad cesnakový olej alebo ocot, ako aj prípravky na ošetrenie pleti. Napríklad ak do svojho krému primiešame malé množstvo čerstvej cesnakovej šťavy alebo rozdrveného cesnaku, zosilníme jeho účinok. Cesnak pomáha aj pri poštípaní hmyzom alebo pri akné. Je jedno, či to bude biely, alebo francúzsky fialový cesnak. Ľudové liečiteľstvo odporúča pre dlhý a zdravý život 4 - 6 strúčikov cesnaku denne. Takáto veľká dávka môže byť niekomu nepríjemná. Proti cesnakovému zápachu pomôže žutie semienok koriandru alebo kávových zŕn. Zápach neutralizuje aj zelený petržlen, šalviový čaj, mlieko alebo čierna káva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rýchle recepty

Cesnakové krevety
Roztlačené strúčiky (podľa chuti) zmiešame s olivovým olejom. Cesnakovú zmes votrieme do kreviet. Dáme piecť do rúry, až kým krevety nedostanú ružovo-pomarančovú farbu a chvost sa neskrúti nahor. Podávame s cesnakovým maslom.

Cesnakové olivy
Zmiešame 250 g čiernych olív, 4 rozdrvené strúčiky cesnaku, pokropíme červeným vínnym octom, pridáme nasekaný tymian,
30 ml olivového oleja a nasekanú červenú čili papričku. Zmes chladíme dva dni, aby sa zmiešali všetky chute.

Cesnakovo-fazuľová nátierka
Upečenú hlavičku cesnaku roztlačíme pomocou vidličky spolu s odkvapkanou bielou fazuľou z dvoch plechoviek, 80 ml olivového oleja, kôrou a šťavou z dvoch citrónov a hrsťou nasekaného petržlenu. Je to výborná nátierka na opečený chlieb.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zemiaky s cesnakovým krémom
Uvaríme 8 olúpaných zemiakov spolu s olúpanými strúčikmi cesnaku. Zemiaky scedíme, ochutíme soľou a korením a roztlačíme ich na kašu. Pridáme 250 ml ohriatej smotany alebo len ich dostatočne pomastíme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 741
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 916
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 352
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 307
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 143
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 839
  7. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 2 806
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 2 454
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 9
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 901
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 536
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 19 151
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 887
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 494
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 975
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 528
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 283
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
reklama
SkryťZatvoriť reklamu