Cesnak – bylinková lekáreň
k aj vedecky dokázané. Najdôležitejšou účinnou látkou cesnaku je éterický olej allicin. Kombinovaný s vitamínmi A, B, C a E, enzýmami, minerálmi a stopovými prvkami posilňuje cesnak imunitu a aktivuje látkovú výmenu. Allicin, ktorý obsahuje cesnak, môžeme právom označiť ako širokospektrálnu účinnú antibiotickú látku, ktorej dôverovali už Louis Pasteur a Albert Schweizer. Tieto jeho vlastnosti môžu pomôcť aj pri kašli, prechladnutí a chrípke. Cesnak s citrónovou šťavou a trochou olivového oleja sa pokladaná za starý osvedčený domáci liek. Cesnak sa môže zmiešať aj s medom a máme prírodný liek
proti kašľu.
Cesnaková polievka
4 - 6 osôb
30 ml olivového oleja 2 póry
6 veľkých strúčikov cesnaku, nasekaných
4 zemiaky, olúpané a nakrájané na kocky
1 l zeleninového vývaru (z kocky)
125 ml suchého bieleho vína
2 bobkové listy
soľ a korenie
125 ml lahôdkovej smotany
pažítka nasekaná na ozdobu
Rozohrejeme olej a opražíme pór domäkka. Pridáme cesnak a pražíme ďalšiu minútu až dve, potom kocky zemiakov a pražíme ďalej pri miernej teplote. Hrniec prikryjeme a dusíme pri slabej teplote 10 minút, pričom častejšie zamiešame, aby sa zemiaky neprilepili na dno hrnca. Potom prilejeme vývar, biele víno a bobkové listy a privedieme k varu. Varíme na miernom ohni, až kým nie sú zemiaky mäkké. Vyberieme bobkové listy a ochutíme soľou a korením. Primiešame smotanu a stiahneme teplotu. Zeleninu v polievke roztlačíme na pyré, ozdobíme nasekanou pažítkou a podávame s čerstvým chlebom alebo s krutónmi.
Cesnak pečený v rúre
množstvo podľa potreby
celé hlavičky cesnaku l olivový olej l bobkový list l čerstvý tymian
Zohrejeme rúru na 180 °C, odrežeme vršky hlavičiek cesnaku a pokvapkáme ich olivovým olejom. Nasekaným tymianom a bobkovým listom posypeme vršky cesnaku a dáme piecť do rúry na 40 minút, až je cesnak mäkký. Môže sa použiť okamžite alebo ho môžeme uschovať prelisovaný ako pyré v chladničke až dva týždne, ak naň nalejeme slabú vrstvu olivového oleja.
Lahodnú omáčku si urobíme zmiešaním 30 ml cesnakového pyré s 15 ml olivového oleja, 15 ml dezertného vína a 100 ml kyslej plnotučnej smotany. Všetko dáme do malej panvičky a varíme pri miernej teplote, až kým nie je omáčka hustá. Ochutíme soľou a korením. Alebo ju urobíme tradične, cesnakové pyré posolíme, pokoreníme, zašľaháme do krémova maslo a natierame na opečené bagety alebo podávame ako prílohu ku grilovanému mäsu. Ak je chuť cesnaku veľmi ostrá, pridáme do omáčky trochu roztierateľného syra, aby dostala jemnejšiu chuť.
Zamiešajte cesnak do výpeku z jahňacieho mäsa a vytvorte šťavnatú omáčku. Alebo ho pridajte asi v polovici času prípravy jedla k hocijakému dusenému pokrmu.
Cestoviny s cherry paradajkami, cesnakom, syrom feta a rukolou
6 osôb
200 ml olivového oleja
15 strúčikov cesnaku, olúpaného a rozpoleného
hrsť lístkov rukoly (asi 30 g)
250 g nastrúhaného syra feta
soľ a korenie
Rozohrejeme olivový olej a pri miernej teplote opečieme na ňom rozpolené strúčiky cesnaku domäkka a zlatohneda (asi 6 mi-nút). Pridáme paradajky a miešame, až kým sa z nich neoddeľuje koža. Zmes odložíme zo sporáka a primiešame rukolu a syr. Dochutíme soľou a korením a zmiešame s uvarenými cestovina-mi. Ihneď podávame.
Cesnakové maslo
250 g
250 g masla izbovej teploty
12 veľkých strúčikov cesnaku
5 ml soli
korenie
Maslo dobre vymiešame až je ľahké a nadýchané. Očistíme cesnak a rozdrvíme so soľou. Primiešame ho do masla a ochutíme korením. Maslo preložíme do nádoby a odložíme do chladničky alebo ho dáme do alobalu a vytvoríme z neho valček, čo je jednoduchšie na uskladnenie v chladničke.
Cesnaková bageta s parmezánom
1 bageta
hrsť nasekaného petržlenu
80 ml nastrúhaného parmezánu
cesnakové maslo (podľa horného receptu)
1 bageta
Rúru predhrejeme na 220 °C a vmiešame petržlen s parmezánom do cesnakového masla. Bagetu prerežeme, rez však nedokončíme a dovnútra vložíme kúsky masla. Bagetu zabalíme do alobalu (lesklou stranou dovnútra) a vložíme na 20 minút do rúry. Bagetu vyberieme z rúry a otvoríme alobal. Vložíme späť do rúry a pečieme ďalších 5 minút, až dostane bageta chrumkavú kôrku. Podávame teplé.
Aby bolo maslo voňavejšie, môžeme doň primiešať nasekaný petržlen a pažítku alebo pridáme šťavu, prípadne kúsok kôry z citrónu. Cesnakové maslo môžeme použiť namiesto obyčajného masla, keď pripravujeme obložené chlebíčky, sendviče alebo môžeme na ňom opekať cibuľu. Je to tiež veľmi lahodné s cesnakovým chlebom, pečenými šampiňónmi a grilovanou rybou, mäsom a hydinou (pred grilovaním kurčaťa uvoľníme kožu na prsiach a cesnakové maslo dáme medzi mäso a kožu).
Cesnaková majonéza (aioli)
250 ml
2 žĺtky z veľkých vajíčok
3 veľké strúčiky cesnaku
soľ a biele korenie
30 ml horčice
niekoľko kvapiek bieleho vínneho octu
250 ml oleja (najlepšie 1 diel olivového a 2 diely slnečnicového)
25 ml citrónovej šťavy
štipka nového korenia
Do nádoby v mixéri dáme žĺtky, cesnak, soľ, koreniny, horčicu a ocot. Po chvíli mixovania pomaličky prilejeme po kvapkách 80 ml oleja a potom polovičku citrónovej šťavy. Pokraču-jeme v mixovaní a postupne slabým prúdom prilievame do majonézy zvyšok oleja. Dochutíme soľou a štipkou nového korenia. Nakoniec zašľaháme metličkou zvyšok citrónovej šťavy.
Použijeme pečené cesnakové strúčiky, aby sme dosiahli rafinovanejšiu chuť a vôňu.
Všetky ingrediencie zmixované pri izbovej teplote a 10 ml horúcej vody primiešanej dodatočne spôsobí, že majonéza vydrží čerstvá podstatne dlhšie.
Recepty na doma
Z cesnaku si môžeme pripraviť napríklad cesnakový olej alebo ocot, ako aj prípravky na ošetrenie pleti. Napríklad ak do svojho krému primiešame malé množstvo čerstvej cesnakovej šťavy alebo rozdrveného cesnaku, zosilníme jeho účinok. Cesnak pomáha aj pri poštípaní hmyzom alebo pri akné. Je jedno, či to bude biely, alebo francúzsky fialový cesnak. Ľudové liečiteľstvo odporúča pre dlhý a zdravý život 4 - 6 strúčikov cesnaku denne. Takáto veľká dávka môže byť niekomu nepríjemná. Proti cesnakovému zápachu pomôže žutie semienok koriandru alebo kávových zŕn. Zápach neutralizuje aj zelený petržlen, šalviový čaj, mlieko alebo čierna káva.
Rýchle recepty
Cesnakové krevety
Roztlačené strúčiky (podľa chuti) zmiešame s olivovým olejom. Cesnakovú zmes votrieme do kreviet. Dáme piecť do rúry, až kým krevety nedostanú ružovo-pomarančovú farbu a chvost sa neskrúti nahor. Podávame s cesnakovým maslom.
Cesnakové olivy
Zmiešame 250 g čiernych olív, 4 rozdrvené strúčiky cesnaku, pokropíme červeným vínnym octom, pridáme nasekaný tymian,
30 ml olivového oleja a nasekanú červenú čili papričku. Zmes chladíme dva dni, aby sa zmiešali všetky chute.
Cesnakovo-fazuľová nátierka
Upečenú hlavičku cesnaku roztlačíme pomocou vidličky spolu s odkvapkanou bielou fazuľou z dvoch plechoviek, 80 ml olivového oleja, kôrou a šťavou z dvoch citrónov a hrsťou nasekaného petržlenu. Je to výborná nátierka na opečený chlieb.
Zemiaky s cesnakovým krémom
Uvaríme 8 olúpaných zemiakov spolu s olúpanými strúčikmi cesnaku. Zemiaky scedíme, ochutíme soľou a korením a roztlačíme ich na kašu. Pridáme 250 ml ohriatej smotany alebo len ich dostatočne pomastíme.