Oslávte s nami

Torty nie iba na narodeniny.

Vrstvená penová torta s kandizovanými lupeňmi z ruže
Torta o Ø 24 cm

6 bielkov
250 g krupicového cukru

Náplň:
½ l mlieka
1 vanilkový struk
5 žĺtkov
100 g krupicového cukru
40 g hladkej múky
štipka soli l
50 g višňového džemu

Na ozdobu:
1 bielok
krupicový cukor
voňavé lupene z ruže alebo plátky kandizovaného ananásu alebo iného ovocia
práškový cukor na posypanie

Na kandizované lupene ruže ľahko vyšľaháme sneh a ružové lupene ním pomocou štetca natrieme z obidvoch strán, posypeme cukrom a necháme asi 3 hodiny schnúť na papieri. Rúru rozohrejeme na 175 °C, 3 plechy vyložíme papierom na pečenie. Bielky s cukrom vyšľaháme na pevný sneh, hmotu naplníme do vrecka na zdobenie a s pomocou hladkého nástavca urobíme na plechu kolesá s priemerom asi 24 cm a jeden po druhom pečieme pri teplote 160 °C asi 20 minút. V teplovzdušnej rúre môžeme piecť všetky tri razom. Necháme vychladnúť. Vanilkový struk rozrežeme po dĺžke, vyškrabeme z neho vanilku a spolu so strukom dáme variť do mlieka. Vymiešame žĺtka s cukrom do krémova, primiešame múku a uvarené mlieko a všetko vrátime do hrnca. Vyberieme vanilkový struk a pri nízkej teplote za stáleho šľahania necháme priviesť do varu. Nevaríme. Precedíme cez sitko, necháme vychladiť, pričom povrch tenko posypeme cukrom, aby na kréme nevznikla koža. Dve upečené penové kolesá natrieme polovičkou višňového džemu a polovičkou krému, spojíme ich a tretí položíme navrch a natrieme zvyšnou polovičkou džemu a krému. Posypeme práškovým cukrom a ozdobíme kandizovanými ružovými lupeňmi alebo iným ovocím.

Skladaná štrúdľa s vanilkovým krémom a jahodami
6 osôb

400 ml smotany na šľahanie
4 - 6 lyžíc práškového mliečneho nápoja s vanilkovou príchuťou (napríklad Granko alebo sušené mlieko zmiešané s vanilkovým cukrom)
50 g práškového cukru
1 lyžica rumu
18 veľkých jahôd (asi 300 g)
2 balíčky hotového štrúdľového cesta
2 lyžičky práškového cukru
pečieme pri teplote 200 °C

Plech vyložíme papierom na pečenie. Zo štrúdľového cesta vykrojíme 18 ks 10 x 10 cm veľkých štvorcov a tie pečieme asi 5 - 10 minút. Smotanu pevne vyšľaháme a dobre vmiešame cukor a sušený mliečny nápoj. Umyjeme jahody, 6 ks odložíme na ozdobu a zvyšné nakrájame na plátky. Nakrájané jahody rozdelíme na 12 upečených štvorcov, na všetkých 18 dáme trochu krému a vždy dva s jahodami dáme na seba a prikryjeme tretím bez jahôd. Vrchné štvorce ozdobíme celými jahodami, posypeme práškovým cukrom a podávame.

Citrónové tortičky s penovými srdiečkami
2 kameninové hrnčeky alebo nové kvetináče Ø 14 cm

Cesto:
250 g masla
250 g cukru
štipka soli
nastrúhaná kôra a šťavu z dvoch citrónov
4 stredné vajíčka
400 g polohrubej múky
1 balíček prášku do pečiva
6 lyžíc vody

Pena:
1 bielko
80 g práškového cukru
pár kvapiek červenej potravinárskej farby
1 lyžička škrobovej múčky (maizena)

Okrem toho: tuk a múka na vymazanie formy l 250 g práškového cukru l 5 - 6 lyžíc citrónovej šťavy

Formy potrieme tukom a posypeme múkou. Vyšľaháme maslo, cukor, soľ a nastrúhanú citrónovú kôru, vajíčka postupne zašľahávame. Zmiešame múku s práškom do pečiva a spolu s citrónovou šťavou a vodou vmiešame. Cesto naplníme do hrnčekov a pečieme v predhriatej rúre na 175 °C asi 60 minút. Nakoniec necháme odpočinúť a potom vyklopíme. Na penové srdiečka vyšľaháme pevný sneh, pomaly primiešame cukor a ďalej miešame, až sa hmota leskne. Primiešame pár kvapiek potravinárskej farby a škrobovú múčku. Hmotu dáme do vrecka na zdobenie a na plech vyložený papierom na pečenie nastriekame srdiečka. Srdiečka sušíme v predhriatej rúre na 100 °C asi 1 hodinu. Preosiaty práškový cukor rozmiešame s citrónovou šťavou a vychladnuté citrónové hrnčeky natrieme polevou. Penové srdiečka napichneme na špajdle a zapichneme ich do citrónových hrnčekov ako ozdobu.

Narodeninový koláčik
asi 20 ks

Piškóta:
50 g polohrubej múky
50 g škrobovej múčky (maizena)
50 g masla
4 vajíčka
100 g krupicového cukru

Vyšľaháme do peny žĺtka s cukrom, primiešame maslo, sneh z bielkov a múku. 1/3 cesta tenko rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme asi 5 - 6 minút pri teplote 200 °C, potom necháme chladnúť na mriežke 2 hodiny. Tak isto pokračujeme so zvyšným cestom.

Náplň:
1 pohár (500 g) červeného lekváru

Dva vychladnuté pláty cesta natrieme lekvárom, položíme na seba a prikryjeme tretím plátom. Vykrajovacou formičkou v tvare kvetiny (Ø 4 - 6 cm) vykrojíme asi 20 kvetov.

Poleva:
200 g kryštálového cukru
250 g práškového cukru
1/8 l vody
3 - 4 lyžice citrónu
červená potravinárska farba

Kryštálový cukor s vodou varíme tak dlho, až kým nemá konzistenciu, ktorá nekvapká z lyžičky, ale tvorí nitky. Potom ho zamiešame do práškového cukru, aby vznikla hustá hmota. Zriedime citrónovou šťavou, pridáme 2 - 3 kvapky červenej potravinárskej farby a zamie-šame. Piškótové kvety hrubo natrieme polevou a necháme stuhnúť. Do stredu dáme narodeninové sviečky a podávame.

Jahodové srdce k 1. narodeninám
4 - 6 osôb

Cesto:
4 vajíčka
100 g krupicového cukru
100 g polohrubej múky
štipka soli

Náplň:
200 ml smotany na šľahanie
1 balíček jahodového pudingu v prášku
4 - 6 lyžíc krupicového cukru
400 ml mlieka

Rúru predhrejeme na 200 °C. Puding uvaríme podľa návodu so 400 ml mlieka s cukrom a za stáleho miešania vychladíme. Rozdelíme vajíčka a z bielkov vyšľaháme pevný sneh. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do krémova, pridáme múku a soľ a opatrne vmiešame sneh. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a asi 10 minút pečieme. Necháme vychladnúť. Vyšľaháme smotanu a zamiešame ju do pudingu. Pomocou šablóny vyrežeme z upečeného cesta 3 srdcia. Dve natrieme 2/3 pudingového krému. Zvyšok krému dáme do vrecka na zdobenie s hviezdicovým nástavcom a dookola srdca nastriekame hviezdičky. Vychladíme. Dobre vychladenú minitortu podávame ozdobenú sviečkou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 778
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 388
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 7 332
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 989
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 982
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 818
  7. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 643
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 490
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 462
  10. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 2 461

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan začal sezónu klasík druhým miestom, opäť ho zdolal van Avermaet

Belgičan porazil slovenského cyklistu na belgickej klasike Omloop Het Nieuswblad aj minulý rok.

PLUS

Ako pred sto rokmi vysvetľovali príchod tabaku do Európy

Ako sa tabak (dohán) dostal do Európy a ako sa ujalo fajčenie?

BRATISLAVA

Bol priekopník – utečenec. Jeho meno zmizlo z novín aj z histórie

Václav Nedomanský má zo svetových šampionátov deväť medailí.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop