Aj lacné rizoto môže byť chutné...

Ak hľadáte niečo jednoduché, typicky talianske a ešte aj lacné, práve "Risotto con le Salamelle" je tá správna voľba.


Taliansko svojou typickou kuchyňou, ktorá ponúka od regiónu k regiónu tisíce druhov cestovín či rizota, právom dobýva gastronómiu. Gastronómiu, ktorá je o jednoduchosti, variabilite a zvýrazneniu pôvodných surovín.

Na rizoto je talianska kuchyňa ako bezodná jama, existuje mnoho druhov a to dnešné je veľmi jednoduché, tvorí ho ako vždy klasický základ + v tomto prípade lacná a dostupná surovina - saláma.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

  • ryža (najlepšie typ Arborio, Vilano Nano, Carnaroli alebo akúkoľvek kvalitnú strednozrnnú ryžu - tá zabezpečí, že bude mať kašovitú konzistenciu, ale nerozvarí sa...na 1 porciu rátajte asi 80g
  • olivový olej
  • čerstvé maslo

  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 malá mrkva (voliteľné)
  • 1 malý zeler (voliteľné)
  • hovädzí vývar (podľa potreby/množstva ryže)
  • 1 - 2 dl suchého bieleho vína (alebo červené)
  • 1 hrsť parmezán (voliteľné)
  • 200g salámy (mäkšia, Taliani v tomto prípade často používajú špeciálny druh - Salamelle di Matova)

AKO NA TO...

Postupujeme ako pri základe na talianske rizoto, avšak pri restovaní mrkvy a zeleru, pridáme ešte na kocky nakrájanú salámu.

Najideálnejšia na prípravu je hlboká panvica, alebo wok. Tak budete mať priestor k manipulácii pri narastajúcom objeme ryže.

  1. cibuľu, mrkvu a zeler opražte na troche olivového oleja s maslom
  2. pridajte salámu a ryžu, opražte do sklovita a zalejte vínom
  3. zľahka miešajte a počkajte, kým sa víno nevsiakne do ryže

  4. keď je víno vsiaknuté, pomaly po jednej naberačke pridávajte pripravený horúci vývar
  5. dodržujte hlavne postup: 1 naberačka, počkať kým vsiakne a dokola....
  6. ryža je hotová, keď začína mať krémovitú konzistenciu, ale je pri tom vo vnútri ešte trochu tvrdá (al dente)
  7. ryžu odstavte a pridajte čerstvo nastrúhaný parmezán

Dobrú chuť!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 17 490
  2. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 6 991
  3. Moskva alebo Petrohrad? 5 282
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 3 327
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 478
  6. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 2 048
  7. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 2 011
  8. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 772
  9. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 736
  10. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 294