SME
Pondelok, 21. jún, 2021 | Meniny má AlojzKrížovkyKrížovky

Elixír života

V Číne a Japonsku je čaj a jeho podávanie počas ceremónií súčasťou dlhoročnej tradície. Milovníci čaju ho degustujú tak ako somelieri víno a dokážu rozoznať jemné chuťové nuansy.

V bývalých socialistických krajinách neexistovala žiadna kultúra čaju, pil sa vreckový pigi čaj, ktorý má od skutočného naozaj ďaleko. Od 90. rokov však začali vznikať čajovne, ktoré „učia“ ľudí vnímať čaj ako sofistikovaný a veľmi rôznorodý nápoj. Zmenil sa aj vďaka nim náš vzťah k čaju? „Čo sa týka bývalého Československa, myslím, že tu vládla uniformita, nebola tu túžba po kvalite a okrem iného sa čaj považoval za buržoázny prežitok,“ hovorí Mária Larsson, majiteľka čajovne Demmers. „Môj pohľad na to, ako by čajová kultúra mala vyzerať, v porovnaní s tým, ako tu vyzerá, sa absolútne líši. Väčšina miestnych čajovní skĺza, a to zrejme zámerne, do ´pseudo etnicity´, hoci čaj s etnicitou nemá nič spoločné. Ak sa pozriem na krajiny, ktoré som navštívila, kde sa čaj pil už pred 2000 rokmi, tam sa nepodáva v takom prostredí a takým spôsobom, ako sa o to snažia mnohé čajovne na Slovensku. Chýba tomu kultivovanosť.“ Vyplýva z toho, že kultúru kvalitného čaju by mali propagovať napríklad reštaurácie? „Určite áno, nemôžeme predsa podávať najlepší steak s nekvalitným čajom. Určitá kategória jedál si vyžaduje určitú kategóriu nápojov,“ potvrdzuje Larsson. „Takisto nebudeme podávať obyčajnú sviečkovú s červeným vínom Rioja, pretože by sa to k sebe nehodilo. Gastronomické zariadenia v každej krajine by podľa mňa mali byť šíriteľmi toho najlepšieho vo svojom odbore.“

Skryť Vypnúť reklamu

Čisté alebo s arómou?
Nie vo všetkých krajinách sveta sa však k čaju správajú s „úctou“. V Indii, ale aj na Blízkom východe sa pije vo veľkých množstvách a je ochutený cukrom a mliekom, a napríklad aj badiánom alebo mätou. Pre mnohých milovníkov čaju je „hriechom“ piť kvalitný čaj s mliekom. Neuberajú príchute čaju na kvalite? „Sú čaje, ktoré by odborníci určite nepodávali s mliekom. A na druhej strane sú čaje, ktoré si kúsok cukru alebo trochu mlieka žiadajú. Napríklad niektoré ťažké indické čaje chutia skvele s malým množstvom smotany,“ vysvetľuje Larsson. Sú aj čaje, ktoré sa ochutia pri spracovaní. Napríklad Lapsang Souchong získava svoju dymovú chuť tým, že sa údi. „Veľmi populárne je pridávanie kúskov kvetín, ovocia a korenia, ktoré preniknú do čaju,“ hovorí majiteľka čajovne. „Existujú napríklad aj čaje, do ktorých sa pridávajú jazmínové kvety, ale potom sa ručne vyberajú. Pri populárnom Earl Grey sa pridáva esenciálny olej z malých sicílskych pomarančov.“

Skryť Vypnúť reklamu

Láska na celý život
Na čaji je skvelé, že keď sa o ňom chceme dozvedieť viac, nie je problém ponoriť sa do samoštúdia. Na trhu je množstvo publikácií a za veľkým výberom nemusíme nikam cestovať. Mária Larsson začiatočníkovi, ktorý sa chce zasvätiť do tajov čajovej kultúry, radí, aby začínal s ochutenými čajmi. „Opýtala by som sa ho, čo už z čajov, napríklad aj vreckových, skúsil. Ak by mi povedal, že ochutnal napríklad English Breakfast, tak by som mu určite neponúkla Gyokuro, čo je náš najkvalitnejší čaj,“ hovorí s úsmevom. „Ak by mi povedal, že o čaji nič nevie, ale že sa na japonskej ambasáde zúčastnil na čajovej ceremónii a fascinovalo ho to, tak by som si určite trúfla na viac.“

Vreckový verzus sypaný čaj
Existuje vreckový čaj, ktorý je porovnateľný so sypanými?
„Môžu byť porovnateľné, pretože aj do vreciek sa môže plniť vysoko kvalitný tovar, ktorý je v dobrom čajovom obchode na váhu. Otázne však je, ako dlho si ten čaj vo vreckách udrží svoju kvalitu. Napríklad čaj balený v mušelínových trojuholníčkoch je zrejme kvalitnejší ako bežný štandard,“ odpovedá Mária Larsson.

Skryť Vypnúť reklamu

Definícia a druhy čaju  
Biely, zelený a čierny čaj sú produkty z tej istej rastliny – Camellia sinensis – len spôsob spracovania je iný. Všetky tri druhy obsahujú približne rovnaké množstvo kofeínu a teínu.
Biely čaj vôbec nie je fermentovaný, listy sa nerolujú, takže sa nevylučuje nijaká čajovníková šťava a nemá čo oxidovať.
Pri zelených čajoch sa listy rolujú, vylúči sa šťava a list zoxiduje, a teda je list zelený.
Pri čiernych čajoch je tento proces dlhší, preto je list potom čierny.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  2. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  3. 15 otázok o separovaní. Minimálne na jednu nebudete vedieť odpovedať
  4. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  8. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  2. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  3. Legislative intention - recodification of the corporate law
  4. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  5. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  8. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  9. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  10. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 20 403
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 492
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 423
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 7 870
  5. Po Slovensku na motorke 6 783
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 895
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 5 273
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 605
  9. Crème de la crème po slovensky 3 205
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 3 187
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pistáciové keksíky

Sú zelené, zdravé a chutné.


18. jún
Mária Vargová a Andrej Poracký

Násilné deti sú neraz samy obeťami.


18. jún

Sezóna jahôd je jedna z najchutnejších. Tu je niekoľko inšpirácií na víkendové pečenie.


17. jún
Čo sa deje s dieťaťom, keď má záchvat hnevu?

Intenzitu ovplyvňuje aj slovná zásoba.


17. jún