Elixír života

V Číne a Japonsku je čaj a jeho podávanie počas ceremónií súčasťou dlhoročnej tradície. Milovníci čaju ho degustujú tak ako somelieri víno a dokážu rozoznať jemné chuťové nuansy.

V bývalých socialistických krajinách neexistovala žiadna kultúra čaju, pil sa vreckový pigi čaj, ktorý má od skutočného naozaj ďaleko. Od 90. rokov však začali vznikať čajovne, ktoré „učia“ ľudí vnímať čaj ako sofistikovaný a veľmi rôznorodý nápoj. Zmenil sa aj vďaka nim náš vzťah k čaju? „Čo sa týka bývalého Československa, myslím, že tu vládla uniformita, nebola tu túžba po kvalite a okrem iného sa čaj považoval za buržoázny prežitok,“ hovorí Mária Larsson, majiteľka čajovne Demmers. „Môj pohľad na to, ako by čajová kultúra mala vyzerať, v porovnaní s tým, ako tu vyzerá, sa absolútne líši. Väčšina miestnych čajovní skĺza, a to zrejme zámerne, do ´pseudo etnicity´, hoci čaj s etnicitou nemá nič spoločné. Ak sa pozriem na krajiny, ktoré som navštívila, kde sa čaj pil už pred 2000 rokmi, tam sa nepodáva v takom prostredí a takým spôsobom, ako sa o to snažia mnohé čajovne na Slovensku. Chýba tomu kultivovanosť.“ Vyplýva z toho, že kultúru kvalitného čaju by mali propagovať napríklad reštaurácie? „Určite áno, nemôžeme predsa podávať najlepší steak s nekvalitným čajom. Určitá kategória jedál si vyžaduje určitú kategóriu nápojov,“ potvrdzuje Larsson. „Takisto nebudeme podávať obyčajnú sviečkovú s červeným vínom Rioja, pretože by sa to k sebe nehodilo. Gastronomické zariadenia v každej krajine by podľa mňa mali byť šíriteľmi toho najlepšieho vo svojom odbore.“

Čisté alebo s arómou?
Nie vo všetkých krajinách sveta sa však k čaju správajú s „úctou“. V Indii, ale aj na Blízkom východe sa pije vo veľkých množstvách a je ochutený cukrom a mliekom, a napríklad aj badiánom alebo mätou. Pre mnohých milovníkov čaju je „hriechom“ piť kvalitný čaj s mliekom. Neuberajú príchute čaju na kvalite? „Sú čaje, ktoré by odborníci určite nepodávali s mliekom. A na druhej strane sú čaje, ktoré si kúsok cukru alebo trochu mlieka žiadajú. Napríklad niektoré ťažké indické čaje chutia skvele s malým množstvom smotany,“ vysvetľuje Larsson. Sú aj čaje, ktoré sa ochutia pri spracovaní. Napríklad Lapsang Souchong získava svoju dymovú chuť tým, že sa údi. „Veľmi populárne je pridávanie kúskov kvetín, ovocia a korenia, ktoré preniknú do čaju,“ hovorí majiteľka čajovne. „Existujú napríklad aj čaje, do ktorých sa pridávajú jazmínové kvety, ale potom sa ručne vyberajú. Pri populárnom Earl Grey sa pridáva esenciálny olej z malých sicílskych pomarančov.“

Láska na celý život
Na čaji je skvelé, že keď sa o ňom chceme dozvedieť viac, nie je problém ponoriť sa do samoštúdia. Na trhu je množstvo publikácií a za veľkým výberom nemusíme nikam cestovať. Mária Larsson začiatočníkovi, ktorý sa chce zasvätiť do tajov čajovej kultúry, radí, aby začínal s ochutenými čajmi. „Opýtala by som sa ho, čo už z čajov, napríklad aj vreckových, skúsil. Ak by mi povedal, že ochutnal napríklad English Breakfast, tak by som mu určite neponúkla Gyokuro, čo je náš najkvalitnejší čaj,“ hovorí s úsmevom. „Ak by mi povedal, že o čaji nič nevie, ale že sa na japonskej ambasáde zúčastnil na čajovej ceremónii a fascinovalo ho to, tak by som si určite trúfla na viac.“

Vreckový verzus sypaný čaj
Existuje vreckový čaj, ktorý je porovnateľný so sypanými?
„Môžu byť porovnateľné, pretože aj do vreciek sa môže plniť vysoko kvalitný tovar, ktorý je v dobrom čajovom obchode na váhu. Otázne však je, ako dlho si ten čaj vo vreckách udrží svoju kvalitu. Napríklad čaj balený v mušelínových trojuholníčkoch je zrejme kvalitnejší ako bežný štandard,“ odpovedá Mária Larsson.

Definícia a druhy čaju  
Biely, zelený a čierny čaj sú produkty z tej istej rastliny – Camellia sinensis – len spôsob spracovania je iný. Všetky tri druhy obsahujú približne rovnaké množstvo kofeínu a teínu.
Biely čaj vôbec nie je fermentovaný, listy sa nerolujú, takže sa nevylučuje nijaká čajovníková šťava a nemá čo oxidovať.
Pri zelených čajoch sa listy rolujú, vylúči sa šťava a list zoxiduje, a teda je list zelený.
Pri čiernych čajoch je tento proces dlhší, preto je list potom čierny.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  2. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  3. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 17 930
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 981
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 312
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 082
  5. Kam do tepla v januári? 1 737
  6. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 470
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 393
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 232
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 904
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 866

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zarábajú milióny na úkor štátu. Priekupníkov dreva sa nedarí odstaviť

Niektoré firmy, ktoré len skupujú drevo a posúvajú ho ďalej, majú s Lesmi SR uzatvorené nevypovedateľné zmluvy.

DOMOV

Dobré ráno: Kto zarába na slovenských lesoch

Ako u nás funguje biznis s drevom.

KOMENTÁRE

Starostlivosť vzorného hospodára

Podozrenie, že sa o milióny podelili, asi napadá kdekomu.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.