Chrumkavé ráno odštartuje deň

Pre niekoho sú raňajky začiatkom každodenného zhonu, pre iných odrazovým mostíkom do ďalšieho úspešného dňa. Kuchyňa prevoňaná čerstvým chlebom a pečivom však u každého z nás vyvoláva pocit domácej pohody a pomáha nám pribrzdiť v uponáhľanom strese. Preto

nie je prekvapením, že hriankovače sa stali štandardnou výbavou našich kuchýň.

I keď sú na prvý pohľad všetky rovnaké, za jednoduchosťou sa skrýva množstvo technológií. Pri výbere rozhoduje nielen cena, ale i parametre. Práve tie určujú mieru komfortu pri obsluhe, údržbe a skladovaní. Kým niektoré modely počítajú iba s príležitostným používaním, na iné sa môžete spoľahnúť pri každodennom raňajkovom rituáli.

Vyhotovenie štrbín napovie
Voľbu hriankovača treba prispôsobiť počtu členov domácnosti a pečivu, ktoré obľubujú. Na trhu sú modely s dvoma a štyrmi štrbinami, ich vyhotovenie sa však podstatne líši. Klasikou sú dvojštrbinové modely navrhnuté na opekanie toustového krájaného chleba. Ak však uprednostňujete tradičný chlieb, hľadajte modely s dlhou a hlbokou štrbinou, aby ste mohli pracovať s celými krajcami.
Naopak, ak radi opekáte pečivo alebo chcete krajce plniť, zaujímajte sa o jej šírku. Tá môže dosahovať hranicu až 55 milimetrov.

Väčšina modelov je dnes už vybavená systémom automatického centrovania, kvalita vysúvacieho mechanizmu sa však podstatne líši. Čím vyšší zdvih mechanizmus má, tým jednoduchšie sa vám bude pracovať s menšími kúskami pečiva. Všímajte si robustnosť vyhotovenia a plynulosť pohybu páky. Niektoré systémy sú navrhnuté tak, aby bolo možné pri opekaní páku fixovať v rôznych výškach.

K zdokonaleniu štrbín prispievajú dva doplnky, ktoré sa postupne dostávajú na trh. Prvým sú šablóny zo žiaruvzdorného materiálu, ktorými možno na povrchu pečiva vytvárať dekoračné obrazce. Zabavia deti a pomôžu navodiť slávnostný ráz pri rôznych príležitostiach. Druhou novinkou sú špeciálne vrecká, do ktorých vložíte plnený sendvič, ktorý sa rozpečie bez toho, aby ste znečistili vnútro hriankovača.

Čo nevojde do štrbiny, to patrí na opekací nadstavec. Ten poslúži na osvieženie croisantov, rožkov či jemného pečiva, ktoré by sa v štrbine deformovalo. Ideálne je, ak je nadstavec pevnou súčasťou tela. Nestane sa, že ho budete musieť pri raňajkách hľadať okolo seba. Praktickým prvkom je aj vyklápacie veko, ktoré chráni vnútorný priestor pred prachom. Hygiena je na prvom mieste.

Výkon pod kontrolou
Výhrevné telesá majú príkon od 600 do 1500 wattov, čo sa odráža na rýchlosti pečenia. Čím je príkon vyšší, tým kratší čas bude potrebný na opekací cyklus. Hriankovače sú štandardne vybavené časovačom, tie dokonalejšie ponúkajú aj reguláciu výkonu. Dôležité je, aby bolo riadenie elektronické. Predchádzajúca generácia s mechanickým riadením často zlyhávala. Na prvý pohľad možno nič nezistíte, elektroniku neprezradí ani displej, ani klikacie tlačidlá - nahliadnite do parametrov udávaných výrobcom.

Výrobcovia zväčša v opekaní príliš jasno nemajú. Na ovládacích prvkoch neudávajú stupne opečenia, ale opierajú sa o imaginárne číslovanie výkonu či o plynulú reguláciu. Používajú časovú konštantu, ktorú možno o tretinu skrátiť tlačidlom ohrevu alebo predĺžiť tlačidlom rozmrazovania. Zoznamovanie s takýmto strojom zaberie niekoľko rán. Preto sa na trhu objavili i modely, ktoré zachádzajú za hranice všednosti. Vybavené sú digitálnym displejom s presnou časomierou alebo infračerveným senzorom, ktorý ukončuje opekanie v momente, keď teplota pečiva dosiahne prednastavenú teplotu. Znamená to, že opekanie je skutočne pod kontrolou a nebudete musieť experimentovať vždy, keď zmeníte druh pečiva na stole.

Veľmi praktická je i funkcia pečenia z jednej strany. Ideálna je pre žemle a podobné pečivo, kde potrebujeme dosiahnuť opečenie iba na strane rezu. Výrobcovia skrývajú toto nastavenie za funkciu "bagel", jeho popularita je na vzostupe.

Pozor na bezpečnosť
Bezpečnostné funkcie by pri výbere rozhodne nemali zostať nepovšimnuté. Tepelná izolácia plášťa chráni obsluhu pred popálením. Výrobcovia sa snažia redukovať teplotu povrchu pod hranicu 50 °C, stále je však na trhu mnoho modelov, ktorým izolácia chýba. Inteligentný hriankovač zablokuje ohrev, ak senzor zistí prehriatie, dôležité je i to, aby sa napájanie výhrevného telesa zablokovalo v prípade, ak sa pečivo vzprieči v štrbine pri vysúvaní mechanizmu. Inak by sa akýkoľvek pokus o uvoľnenie vidličkou mohol skončiť úrazom. Ak majú hriankovač obsluhovať i deti, bezpečnosť rozhodne nepodceňujte. Lacné akciové modely ochranné systémy nemajú.

Detaily neprehliadajte
Pri výbere myslite vždy i na údržbu a skladovanie. Priestor na navíjanie a prichytenie kábla oceníte pri ukladaní spotrebiča do skrinky či na poličku. Ak kabeláž neprekáža, hriankovač zaberie minimum priestoru. Hlboká miska na omrvinky s možnosťou čistenia v umývačke riadu je neoceniteľná pri modeloch, ktoré chcete využiť na zapekanie pečiva s náplňou. Odkvapkávajúci tuk zo salámy či syra podlieha rýchlo skaze.

Naše tipy:

Philips HD 2580 
Inteligentný hriankovač novej generácie s plne elektronickým ovládaním. Nastavenia možno ukladať do pamätí, na pečenie dohliada infračervený senzor merajúci teplotu pečiva. Opekanie možno aktivovať z jednej alebo z dvoch strán, skladovanie je vďaka priestoru pre zasunutie šnúry bezproblémové.

Cena: 2190 korún
Príkon: 800 wattov
Výbava: elektronické ovládanie s infrasenzorom, pamäť, programovanie

OBH Nordica 2237 
Hriankovač navrhnutý s dôrazom na bezpečnosť a rýchlu obsluhu. Štvorica štrbín s vysokým výkonom výhrevného telesa posedenie pri raňajkách nepredĺži, opekanie je dostupné i v jednostrannom režime. Teplota plášťa pri pečení nepresiahne 50 °C. Praktická je i údržba - záchytná miska je vhodná do umývačky.

Cena: 2090 korún
Príkon: 1600 wattov
Výbava: tepelná izolácia plášťa, 4 štrbiny, bagel, čistenie v umývačke

Siemens TT 911P2 
Dizajnérsky model skombinovaný s množstvom moderných technológií určený pre náročného spotrebiteľa. LCD displej s tlačidlami zabezpečujú precízne riadenie opekania s prehľadom o zostávajúcom čase a možnosťou programovania či ukladania nastavení do pamäti. Štrbiny sú prekryté proti vnikaniu prachu, povrch plášťa je tepelne odizolovaný.

Cena: 5520 korún
Príkon: 1000 wattov
Výbava: veľké štrbiny, LCD displej, krycie veko

Morphy Richards Manhattan 44420 
Štrbiny s vysokým zdvihom a variabilnou šírkou sa prispôsobujú širokej škále pečiva. Spotrebiteľ má k dispozícii plynulú reguláciu výkonu a časovania, hriankovač je vybavený troma okruhmi zabezpečenia. Zaujímavosťou je vizuálna časomiera osadená v LED paneli, ktorá napovie, kedy sa opekanie priblíži ku koncu.

Cena: 1890 korún
Príkon: 1200 wattov
Výbava: plynulo regulovateľný termostat, indikácia zostávajúceho času, izolovaný plášť.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 17 436
  2. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 6 878
  3. Moskva alebo Petrohrad? 6 150
  4. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 3 278
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 400
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 895
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 854
  8. S odletmi z Košíc leto nekončí. A tie ceny! 1 806
  9. Chcela vyliečiť syna, vyvinula prírodnú kozmetiku Ťuli a Ťuli 1 723
  10. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 445

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lesník: Tetrov z lesov nemizne preto, že tam ťažíme

Riaditeľ odštepného závodu Lesov SR v Liptovskom Hrádku JÁN VRBENSKÝ hovorí, že za holé časti národných parkov môžu kalamity, nie lesníci.

KOMENTÁRE

Už opäť Air Kiska

Kiskov portrét zaujíma v obrazárni nepriateľov Fica (Smeru a SNS) stále popredné miesto.

DOMOV

Ochranár, pred ktorým cúvli lesníci aj štát

Za dlhodobý prínos získal Bielu vranu Erik Baláž.

Neprehliadnite tiež

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?

Na svete je prvá Barbie s hidžábom

Modelom zahalenej bábiky je šermiarka Ibtihaj Muhammad.

Sĺpček osmelené

Keď musel zomrieť Marián Varga, musíme aj my

Téma smrti chodí okolo mňa aj inak ako cez dokument.