SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Dozvuky talianskej dovolenky

Špagety diétne, pikantne aj netradične.

Špagety bolognese
4 osoby

1 mrkvu
50 g zeleru
1 cibuľu
50 g prerastenej slaniny (nakrájanej na kocky)
1 strúčik cesnaku
100 ml červeného vína
125 ml silného mäsového vývaru (z kocky)
1 viazaničku bazalky
4 lyžice olivového oleja
250 g mletého mäsa (najlepšie rôzne druhy)
1 konzervu lúpaných paradajok
2 lyžice paradajkového pretlaku
400 g špagiet
50 g nastrúhaného parmezánu
soľ, korenie

Mrkvu a zeler olúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu olúpeme a nakrájame, bazalku nasekáme (niekoľko lístkov necháme na ozdobu). Rozohrejeme olej a podusíme na ňom cibuľu a pretlačený cesnak, pridáme slaninu, zeleninu a krátko opečieme. Potom pridávame po častiach mäso a za stáleho miešania prudko opražíme. Prilejeme víno a vývar, posolíme a pokoreníme, vmiešame paradajkový pretlak a paradajky a všetko asi 1 ½ hodiny varíme na veľmi slabej teplote. Nakoniec pridáme bazalku. Uvaríme špagety, ocedíme ich, odkvapkáme a rozdelíme na taniere. Na každú porciu dáme omáčku a ozdobíme bazalkou. Podávame posypané nastrúhaným parmezánom.

Skryť Vypnúť reklamu

Pasta à la siciliana
(Špagety s kaparami, olivami a sardelami)
4 osoby

1 suchú čili papričku
2 viazaničky petržlenu
3 sardelové filety v oleji (z konzervy)
3 mladé cibuľky alebo 2 šalotky
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice kapár
3 lyžice čiernych olív nakrájaných na plátky
200 g lúpaných paradajok (z konzervy)
soľ, cukor
400 g špagiet
50 g parmezánu

Špagety uvaríme v dostatočnom množstve vody. Nakrájame čili papričku, umytý petržlen, olúpanú cibuľku a cesnak. Sardelové filety odkvapkáme a nakrájame na kúsky. Na horúcom oleji opražíme čili papričku, cesnak a cibuľku. Pridáme kapary, olivy a sardelové filety a krátko spolu podusíme. Potom primiešame nahrubo nakrájané paradajky a petržlen a povaríme asi 5 - 10 minút. Omáčku ochutíme soľou a cukrom. Odkvapkané špagety zmiešame s omáčkou a posypeme na hoblinky nastrúhaným parmezánom. Ozdobíme petržlenom a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Špagety s pomarančovo-bazalkovou omáčkou
4 osoby

4 pomaranče
3 cibuľky šalotky
3 lyžice jemno nakrájaných bazalkových listov
4 lyžice červeného vínneho octu
200 g masla
400 g špagiet
soľ, korenie
bazalku na ozdobu

Nastrúhame kôru z jedného pomaranča. Z tohto a jedného ďalšieho pomaranča vytlačíme šťavu a odložíme. Zvyšné dva pomaranče dôkladne olúpeme a odstránime bielu kožu. Dieliky pomaranča zbavíme kože a nakrájame nadrobno. Cibuľku olúpeme, nakrájame a spolu s octom dáme do hrnca a privedieme k varu. Na slabom plameni dáme vyvariť na dve tretiny a potom pridáme pomarančovú šťavu a kôru, bazalku a omáčku dáme variť až kým nemá sirupovú konzistenciu. Na malej panvici necháme rozohriať jednu lyžicu masla a dusíme na ňom plátky pomaranča asi 4 - 5 minút, častejšie zamiešame. Potom dáme panvicu do horúceho vodného kúpeľa a postupne primiešavame malé porcie masla tak, aby vznikol krém. Špagety uvaríme, ocedíme a dáme do misy. Zamiešame šalotkovú omáčku a pomarančový krém, posolíme a pokoreníme a posypané bazalkou podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Špagety s mandľovým pestom
4 osoby

90 g mandľových lupienkov
1 plátok toustového chleba
1 veľká viazanička bazalky
1 viazanička petržlenu
1 strúčik cesnaku
500 g cestovín
soľ, korenie
50 g nastrúhaného parmezánu
8 lyžíc olivového oleja

Uvaríme cestoviny. Mandle krátko opražíme na panvici bez tuku. Asi 10 godložíme na ozdobu a zvyšok dáme do mixéra a pridáme rozdrobený chlieb. Bazalku a petržlen umyjeme, osušíme a nakrájame. Cesnak olúpeme a pretlačíme. Spolu s parmezánom a olivovým olejom a 2 - 3 lyžicami vody, v ktorej sme varili cestoviny, pridáme do mixéra a všetko zmixujeme na krémové pesto. Ochutíme korením a soľou, prípadne ešte pridáme trochu vody z cestovín. Cestoviny scedíme, rozmiešame s mandľovým pestom, posypeme zvyšnými lupienkami mandlí a ozdobené lístkami bazalky podávame.

Skryť Vypnúť reklamu


Špagety so zeleninou a petržlenovým pestom
4 osoby

125 g petržlenovej vňate
1 strúčik cesnaku
60 g nastrúhaného parmezánu
125 g repkového oleja (lisovaného za studena)
soľ, korenie
200 g mrkvy
1 cukinu
400 g špagiet

Petržlen umyjeme, osušíme, otrháme lístky a veľmi najemno nasekáme. Cesnak nakrájame na maličké kocky. Parmezán, olej a cesnak pridáme k petržlenu, zamiešame a ochutíme. Mrkvu a cukinu nastrúhame na tenké pásiky. Pred dovarením špagiet do vriacej vody so špagetami pridáme zeleninu a ešte 5 minút spolu povaríme. Ocedíme a asi 50 ml vody odložíme. Špagety so zeleninou pomiešame s petržlenovým pestom, prípadne primiešame vodu zo špagiet a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 709
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 619
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 206
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 484
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 298
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 185
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 881
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 951
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 800
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 747
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Už teraz prišlo viac ľudí ako na voľby, hodnotí testovanie Matovič (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračovalo celoplošné testovanie na Covid-19.

Premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii v Námestove.
Limuzína, v ktorej sa viezol predseda parlamentu Boris Kollár.
Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.
Sergio Ramos (vľavo) po strelenom góle do siete FC Barcelona.