Dozvuky talianskej dovolenky

Špagety diétne, pikantne aj netradične.

Špagety bolognese
4 osoby

1 mrkvu
50 g zeleru
1 cibuľu
50 g prerastenej slaniny (nakrájanej na kocky)
1 strúčik cesnaku
100 ml červeného vína
125 ml silného mäsového vývaru (z kocky)
1 viazaničku bazalky
4 lyžice olivového oleja
250 g mletého mäsa (najlepšie rôzne druhy)
1 konzervu lúpaných paradajok
2 lyžice paradajkového pretlaku
400 g špagiet
50 g nastrúhaného parmezánu
soľ, korenie

Mrkvu a zeler olúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu olúpeme a nakrájame, bazalku nasekáme (niekoľko lístkov necháme na ozdobu). Rozohrejeme olej a podusíme na ňom cibuľu a pretlačený cesnak, pridáme slaninu, zeleninu a krátko opečieme. Potom pridávame po častiach mäso a za stáleho miešania prudko opražíme. Prilejeme víno a vývar, posolíme a pokoreníme, vmiešame paradajkový pretlak a paradajky a všetko asi 1 ½ hodiny varíme na veľmi slabej teplote. Nakoniec pridáme bazalku. Uvaríme špagety, ocedíme ich, odkvapkáme a rozdelíme na taniere. Na každú porciu dáme omáčku a ozdobíme bazalkou. Podávame posypané nastrúhaným parmezánom.

Pasta à la siciliana
(Špagety s kaparami, olivami a sardelami)
4 osoby

1 suchú čili papričku
2 viazaničky petržlenu
3 sardelové filety v oleji (z konzervy)
3 mladé cibuľky alebo 2 šalotky
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice kapár
3 lyžice čiernych olív nakrájaných na plátky
200 g lúpaných paradajok (z konzervy)
soľ, cukor
400 g špagiet
50 g parmezánu

Špagety uvaríme v dostatočnom množstve vody. Nakrájame čili papričku, umytý petržlen, olúpanú cibuľku a cesnak. Sardelové filety odkvapkáme a nakrájame na kúsky. Na horúcom oleji opražíme čili papričku, cesnak a cibuľku. Pridáme kapary, olivy a sardelové filety a krátko spolu podusíme. Potom primiešame nahrubo nakrájané paradajky a petržlen a povaríme asi 5 - 10 minút. Omáčku ochutíme soľou a cukrom. Odkvapkané špagety zmiešame s omáčkou a posypeme na hoblinky nastrúhaným parmezánom. Ozdobíme petržlenom a podávame.

Špagety s pomarančovo-bazalkovou omáčkou
4 osoby

4 pomaranče
3 cibuľky šalotky
3 lyžice jemno nakrájaných bazalkových listov
4 lyžice červeného vínneho octu
200 g masla
400 g špagiet
soľ, korenie
bazalku na ozdobu

Nastrúhame kôru z jedného pomaranča. Z tohto a jedného ďalšieho pomaranča vytlačíme šťavu a odložíme. Zvyšné dva pomaranče dôkladne olúpeme a odstránime bielu kožu. Dieliky pomaranča zbavíme kože a nakrájame nadrobno. Cibuľku olúpeme, nakrájame a spolu s octom dáme do hrnca a privedieme k varu. Na slabom plameni dáme vyvariť na dve tretiny a potom pridáme pomarančovú šťavu a kôru, bazalku a omáčku dáme variť až kým nemá sirupovú konzistenciu. Na malej panvici necháme rozohriať jednu lyžicu masla a dusíme na ňom plátky pomaranča asi 4 - 5 minút, častejšie zamiešame. Potom dáme panvicu do horúceho vodného kúpeľa a postupne primiešavame malé porcie masla tak, aby vznikol krém. Špagety uvaríme, ocedíme a dáme do misy. Zamiešame šalotkovú omáčku a pomarančový krém, posolíme a pokoreníme a posypané bazalkou podávame.

Špagety s mandľovým pestom
4 osoby

90 g mandľových lupienkov
1 plátok toustového chleba
1 veľká viazanička bazalky
1 viazanička petržlenu
1 strúčik cesnaku
500 g cestovín
soľ, korenie
50 g nastrúhaného parmezánu
8 lyžíc olivového oleja

Uvaríme cestoviny. Mandle krátko opražíme na panvici bez tuku. Asi 10 godložíme na ozdobu a zvyšok dáme do mixéra a pridáme rozdrobený chlieb. Bazalku a petržlen umyjeme, osušíme a nakrájame. Cesnak olúpeme a pretlačíme. Spolu s parmezánom a olivovým olejom a 2 - 3 lyžicami vody, v ktorej sme varili cestoviny, pridáme do mixéra a všetko zmixujeme na krémové pesto. Ochutíme korením a soľou, prípadne ešte pridáme trochu vody z cestovín. Cestoviny scedíme, rozmiešame s mandľovým pestom, posypeme zvyšnými lupienkami mandlí a ozdobené lístkami bazalky podávame.


Špagety so zeleninou a petržlenovým pestom
4 osoby

125 g petržlenovej vňate
1 strúčik cesnaku
60 g nastrúhaného parmezánu
125 g repkového oleja (lisovaného za studena)
soľ, korenie
200 g mrkvy
1 cukinu
400 g špagiet

Petržlen umyjeme, osušíme, otrháme lístky a veľmi najemno nasekáme. Cesnak nakrájame na maličké kocky. Parmezán, olej a cesnak pridáme k petržlenu, zamiešame a ochutíme. Mrkvu a cukinu nastrúhame na tenké pásiky. Pred dovarením špagiet do vriacej vody so špagetami pridáme zeleninu a ešte 5 minút spolu povaríme. Ocedíme a asi 50 ml vody odložíme. Špagety so zeleninou pomiešame s petržlenovým pestom, prípadne primiešame vodu zo špagiet a podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 543
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 463
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 6 320
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 978
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 174
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 609
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 314
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 299
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 220
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 695

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan, Sagan a opäť Sagan. Chlapec bez nervov je tretí raz majstrom sveta

Pre mňa je to neuveriteľné, výnimočné, vravel slovenský cyklista.

ŠPORT

Čo všetko sa stalo, aby zo Sagana bola superstar

Začínal na sestrinom bicykli, teraz zarába milióny ročne.

ŠPORT

Peter Sagan: Superstar made in Slovakia

Začínal na sestrinom bicykli, dnes zarába šesť miliónov ročne.

Neprehliadnite tiež

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.