Špagety bolognese
4 osoby
1 mrkvu
50 g zeleru
1 cibuľu
50 g prerastenej slaniny (nakrájanej na kocky)
1 strúčik cesnaku
100 ml červeného vína
125 ml silného mäsového vývaru (z kocky)
1 viazaničku bazalky
4 lyžice olivového oleja
250 g mletého mäsa (najlepšie rôzne druhy)
1 konzervu lúpaných paradajok
2 lyžice paradajkového pretlaku
400 g špagiet
50 g nastrúhaného parmezánu
soľ, korenie
Mrkvu a zeler olúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu olúpeme a nakrájame, bazalku nasekáme (niekoľko lístkov necháme na ozdobu). Rozohrejeme olej a podusíme na ňom cibuľu a pretlačený cesnak, pridáme slaninu, zeleninu a krátko opečieme. Potom pridávame po častiach mäso a za stáleho miešania prudko opražíme. Prilejeme víno a vývar, posolíme a pokoreníme, vmiešame paradajkový pretlak a paradajky a všetko asi 1 ½ hodiny varíme na veľmi slabej teplote. Nakoniec pridáme bazalku. Uvaríme špagety, ocedíme ich, odkvapkáme a rozdelíme na taniere. Na každú porciu dáme omáčku a ozdobíme bazalkou. Podávame posypané nastrúhaným parmezánom.
Pasta à la siciliana
(Špagety s kaparami, olivami a sardelami)
4 osoby
1 suchú čili papričku
2 viazaničky petržlenu
3 sardelové filety v oleji (z konzervy)
3 mladé cibuľky alebo 2 šalotky
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice kapár
3 lyžice čiernych olív nakrájaných na plátky
200 g lúpaných paradajok (z konzervy)
soľ, cukor
400 g špagiet
50 g parmezánu
Špagety uvaríme v dostatočnom množstve vody. Nakrájame čili papričku, umytý petržlen, olúpanú cibuľku a cesnak. Sardelové filety odkvapkáme a nakrájame na kúsky. Na horúcom oleji opražíme čili papričku, cesnak a cibuľku. Pridáme kapary, olivy a sardelové filety a krátko spolu podusíme. Potom primiešame nahrubo nakrájané paradajky a petržlen a povaríme asi 5 - 10 minút. Omáčku ochutíme soľou a cukrom. Odkvapkané špagety zmiešame s omáčkou a posypeme na hoblinky nastrúhaným parmezánom. Ozdobíme petržlenom a podávame.
Špagety s pomarančovo-bazalkovou omáčkou
4 osoby
4 pomaranče
3 cibuľky šalotky
3 lyžice jemno nakrájaných bazalkových listov
4 lyžice červeného vínneho octu
200 g masla
400 g špagiet
soľ, korenie
bazalku na ozdobu
Nastrúhame kôru z jedného pomaranča. Z tohto a jedného ďalšieho pomaranča vytlačíme šťavu a odložíme. Zvyšné dva pomaranče dôkladne olúpeme a odstránime bielu kožu. Dieliky pomaranča zbavíme kože a nakrájame nadrobno. Cibuľku olúpeme, nakrájame a spolu s octom dáme do hrnca a privedieme k varu. Na slabom plameni dáme vyvariť na dve tretiny a potom pridáme pomarančovú šťavu a kôru, bazalku a omáčku dáme variť až kým nemá sirupovú konzistenciu. Na malej panvici necháme rozohriať jednu lyžicu masla a dusíme na ňom plátky pomaranča asi 4 - 5 minút, častejšie zamiešame. Potom dáme panvicu do horúceho vodného kúpeľa a postupne primiešavame malé porcie masla tak, aby vznikol krém. Špagety uvaríme, ocedíme a dáme do misy. Zamiešame šalotkovú omáčku a pomarančový krém, posolíme a pokoreníme a posypané bazalkou podávame.
Špagety s mandľovým pestom
4 osoby
90 g mandľových lupienkov
1 plátok toustového chleba
1 veľká viazanička bazalky
1 viazanička petržlenu
1 strúčik cesnaku
500 g cestovín
soľ, korenie
50 g nastrúhaného parmezánu
8 lyžíc olivového oleja
Uvaríme cestoviny. Mandle krátko opražíme na panvici bez tuku. Asi 10 godložíme na ozdobu a zvyšok dáme do mixéra a pridáme rozdrobený chlieb. Bazalku a petržlen umyjeme, osušíme a nakrájame. Cesnak olúpeme a pretlačíme. Spolu s parmezánom a olivovým olejom a 2 - 3 lyžicami vody, v ktorej sme varili cestoviny, pridáme do mixéra a všetko zmixujeme na krémové pesto. Ochutíme korením a soľou, prípadne ešte pridáme trochu vody z cestovín. Cestoviny scedíme, rozmiešame s mandľovým pestom, posypeme zvyšnými lupienkami mandlí a ozdobené lístkami bazalky podávame.
Špagety so zeleninou a petržlenovým pestom
4 osoby
125 g petržlenovej vňate
1 strúčik cesnaku
60 g nastrúhaného parmezánu
125 g repkového oleja (lisovaného za studena)
soľ, korenie
200 g mrkvy
1 cukinu
400 g špagiet
Petržlen umyjeme, osušíme, otrháme lístky a veľmi najemno nasekáme. Cesnak nakrájame na maličké kocky. Parmezán, olej a cesnak pridáme k petržlenu, zamiešame a ochutíme. Mrkvu a cukinu nastrúhame na tenké pásiky. Pred dovarením špagiet do vriacej vody so špagetami pridáme zeleninu a ešte 5 minút spolu povaríme. Ocedíme a asi 50 ml vody odložíme. Špagety so zeleninou pomiešame s petržlenovým pestom, prípadne primiešame vodu zo špagiet a podávame.
Autor: Slávka Petrášová, SMEženy 43/2007