Dozvuky talianskej dovolenky

Špagety diétne, pikantne aj netradične.

Špagety bolognese
4 osoby

1 mrkvu
50 g zeleru
1 cibuľu
50 g prerastenej slaniny (nakrájanej na kocky)
1 strúčik cesnaku
100 ml červeného vína
125 ml silného mäsového vývaru (z kocky)
1 viazaničku bazalky
4 lyžice olivového oleja
250 g mletého mäsa (najlepšie rôzne druhy)
1 konzervu lúpaných paradajok
2 lyžice paradajkového pretlaku
400 g špagiet
50 g nastrúhaného parmezánu
soľ, korenie

Mrkvu a zeler olúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu olúpeme a nakrájame, bazalku nasekáme (niekoľko lístkov necháme na ozdobu). Rozohrejeme olej a podusíme na ňom cibuľu a pretlačený cesnak, pridáme slaninu, zeleninu a krátko opečieme. Potom pridávame po častiach mäso a za stáleho miešania prudko opražíme. Prilejeme víno a vývar, posolíme a pokoreníme, vmiešame paradajkový pretlak a paradajky a všetko asi 1 ½ hodiny varíme na veľmi slabej teplote. Nakoniec pridáme bazalku. Uvaríme špagety, ocedíme ich, odkvapkáme a rozdelíme na taniere. Na každú porciu dáme omáčku a ozdobíme bazalkou. Podávame posypané nastrúhaným parmezánom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pasta à la siciliana
(Špagety s kaparami, olivami a sardelami)
4 osoby

1 suchú čili papričku
2 viazaničky petržlenu
3 sardelové filety v oleji (z konzervy)
3 mladé cibuľky alebo 2 šalotky
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice kapár
3 lyžice čiernych olív nakrájaných na plátky
200 g lúpaných paradajok (z konzervy)
soľ, cukor
400 g špagiet
50 g parmezánu

Špagety uvaríme v dostatočnom množstve vody. Nakrájame čili papričku, umytý petržlen, olúpanú cibuľku a cesnak. Sardelové filety odkvapkáme a nakrájame na kúsky. Na horúcom oleji opražíme čili papričku, cesnak a cibuľku. Pridáme kapary, olivy a sardelové filety a krátko spolu podusíme. Potom primiešame nahrubo nakrájané paradajky a petržlen a povaríme asi 5 - 10 minút. Omáčku ochutíme soľou a cukrom. Odkvapkané špagety zmiešame s omáčkou a posypeme na hoblinky nastrúhaným parmezánom. Ozdobíme petržlenom a podávame.

Špagety s pomarančovo-bazalkovou omáčkou
4 osoby

4 pomaranče
3 cibuľky šalotky
3 lyžice jemno nakrájaných bazalkových listov
4 lyžice červeného vínneho octu
200 g masla
400 g špagiet
soľ, korenie
bazalku na ozdobu

Nastrúhame kôru z jedného pomaranča. Z tohto a jedného ďalšieho pomaranča vytlačíme šťavu a odložíme. Zvyšné dva pomaranče dôkladne olúpeme a odstránime bielu kožu. Dieliky pomaranča zbavíme kože a nakrájame nadrobno. Cibuľku olúpeme, nakrájame a spolu s octom dáme do hrnca a privedieme k varu. Na slabom plameni dáme vyvariť na dve tretiny a potom pridáme pomarančovú šťavu a kôru, bazalku a omáčku dáme variť až kým nemá sirupovú konzistenciu. Na malej panvici necháme rozohriať jednu lyžicu masla a dusíme na ňom plátky pomaranča asi 4 - 5 minút, častejšie zamiešame. Potom dáme panvicu do horúceho vodného kúpeľa a postupne primiešavame malé porcie masla tak, aby vznikol krém. Špagety uvaríme, ocedíme a dáme do misy. Zamiešame šalotkovú omáčku a pomarančový krém, posolíme a pokoreníme a posypané bazalkou podávame.

Špagety s mandľovým pestom
4 osoby

90 g mandľových lupienkov
1 plátok toustového chleba
1 veľká viazanička bazalky
1 viazanička petržlenu
1 strúčik cesnaku
500 g cestovín
soľ, korenie
50 g nastrúhaného parmezánu
8 lyžíc olivového oleja

Uvaríme cestoviny. Mandle krátko opražíme na panvici bez tuku. Asi 10 godložíme na ozdobu a zvyšok dáme do mixéra a pridáme rozdrobený chlieb. Bazalku a petržlen umyjeme, osušíme a nakrájame. Cesnak olúpeme a pretlačíme. Spolu s parmezánom a olivovým olejom a 2 - 3 lyžicami vody, v ktorej sme varili cestoviny, pridáme do mixéra a všetko zmixujeme na krémové pesto. Ochutíme korením a soľou, prípadne ešte pridáme trochu vody z cestovín. Cestoviny scedíme, rozmiešame s mandľovým pestom, posypeme zvyšnými lupienkami mandlí a ozdobené lístkami bazalky podávame.


Špagety so zeleninou a petržlenovým pestom
4 osoby

125 g petržlenovej vňate
1 strúčik cesnaku
60 g nastrúhaného parmezánu
125 g repkového oleja (lisovaného za studena)
soľ, korenie
200 g mrkvy
1 cukinu
400 g špagiet

Petržlen umyjeme, osušíme, otrháme lístky a veľmi najemno nasekáme. Cesnak nakrájame na maličké kocky. Parmezán, olej a cesnak pridáme k petržlenu, zamiešame a ochutíme. Mrkvu a cukinu nastrúhame na tenké pásiky. Pred dovarením špagiet do vriacej vody so špagetami pridáme zeleninu a ešte 5 minút spolu povaríme. Ocedíme a asi 50 ml vody odložíme. Špagety so zeleninou pomiešame s petržlenovým pestom, prípadne primiešame vodu zo špagiet a podávame.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 23 327
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 405
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 16 230
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 994
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 828
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 4 141
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 072
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 258
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 460
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 046

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Ondreja Podstupku

Ako vyhrať hádku s ľuďmi, ktorí neveria vo vedu

Prečo je GPS satelit a bábovka od babičky tá istá vec.

Neprehliadnite tiež

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.