Dozvuky talianskej dovolenky

Špagety diétne, pikantne aj netradične.

Špagety bolognese
4 osoby

1 mrkvu
50 g zeleru
1 cibuľu
50 g prerastenej slaniny (nakrájanej na kocky)
1 strúčik cesnaku
100 ml červeného vína
125 ml silného mäsového vývaru (z kocky)
1 viazaničku bazalky
4 lyžice olivového oleja
250 g mletého mäsa (najlepšie rôzne druhy)
1 konzervu lúpaných paradajok
2 lyžice paradajkového pretlaku
400 g špagiet
50 g nastrúhaného parmezánu
soľ, korenie

Mrkvu a zeler olúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu olúpeme a nakrájame, bazalku nasekáme (niekoľko lístkov necháme na ozdobu). Rozohrejeme olej a podusíme na ňom cibuľu a pretlačený cesnak, pridáme slaninu, zeleninu a krátko opečieme. Potom pridávame po častiach mäso a za stáleho miešania prudko opražíme. Prilejeme víno a vývar, posolíme a pokoreníme, vmiešame paradajkový pretlak a paradajky a všetko asi 1 ½ hodiny varíme na veľmi slabej teplote. Nakoniec pridáme bazalku. Uvaríme špagety, ocedíme ich, odkvapkáme a rozdelíme na taniere. Na každú porciu dáme omáčku a ozdobíme bazalkou. Podávame posypané nastrúhaným parmezánom.

Pasta à la siciliana
(Špagety s kaparami, olivami a sardelami)
4 osoby

1 suchú čili papričku
2 viazaničky petržlenu
3 sardelové filety v oleji (z konzervy)
3 mladé cibuľky alebo 2 šalotky
3 strúčiky cesnaku
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice kapár
3 lyžice čiernych olív nakrájaných na plátky
200 g lúpaných paradajok (z konzervy)
soľ, cukor
400 g špagiet
50 g parmezánu

Špagety uvaríme v dostatočnom množstve vody. Nakrájame čili papričku, umytý petržlen, olúpanú cibuľku a cesnak. Sardelové filety odkvapkáme a nakrájame na kúsky. Na horúcom oleji opražíme čili papričku, cesnak a cibuľku. Pridáme kapary, olivy a sardelové filety a krátko spolu podusíme. Potom primiešame nahrubo nakrájané paradajky a petržlen a povaríme asi 5 - 10 minút. Omáčku ochutíme soľou a cukrom. Odkvapkané špagety zmiešame s omáčkou a posypeme na hoblinky nastrúhaným parmezánom. Ozdobíme petržlenom a podávame.

Špagety s pomarančovo-bazalkovou omáčkou
4 osoby

4 pomaranče
3 cibuľky šalotky
3 lyžice jemno nakrájaných bazalkových listov
4 lyžice červeného vínneho octu
200 g masla
400 g špagiet
soľ, korenie
bazalku na ozdobu

Nastrúhame kôru z jedného pomaranča. Z tohto a jedného ďalšieho pomaranča vytlačíme šťavu a odložíme. Zvyšné dva pomaranče dôkladne olúpeme a odstránime bielu kožu. Dieliky pomaranča zbavíme kože a nakrájame nadrobno. Cibuľku olúpeme, nakrájame a spolu s octom dáme do hrnca a privedieme k varu. Na slabom plameni dáme vyvariť na dve tretiny a potom pridáme pomarančovú šťavu a kôru, bazalku a omáčku dáme variť až kým nemá sirupovú konzistenciu. Na malej panvici necháme rozohriať jednu lyžicu masla a dusíme na ňom plátky pomaranča asi 4 - 5 minút, častejšie zamiešame. Potom dáme panvicu do horúceho vodného kúpeľa a postupne primiešavame malé porcie masla tak, aby vznikol krém. Špagety uvaríme, ocedíme a dáme do misy. Zamiešame šalotkovú omáčku a pomarančový krém, posolíme a pokoreníme a posypané bazalkou podávame.

Špagety s mandľovým pestom
4 osoby

90 g mandľových lupienkov
1 plátok toustového chleba
1 veľká viazanička bazalky
1 viazanička petržlenu
1 strúčik cesnaku
500 g cestovín
soľ, korenie
50 g nastrúhaného parmezánu
8 lyžíc olivového oleja

Uvaríme cestoviny. Mandle krátko opražíme na panvici bez tuku. Asi 10 godložíme na ozdobu a zvyšok dáme do mixéra a pridáme rozdrobený chlieb. Bazalku a petržlen umyjeme, osušíme a nakrájame. Cesnak olúpeme a pretlačíme. Spolu s parmezánom a olivovým olejom a 2 - 3 lyžicami vody, v ktorej sme varili cestoviny, pridáme do mixéra a všetko zmixujeme na krémové pesto. Ochutíme korením a soľou, prípadne ešte pridáme trochu vody z cestovín. Cestoviny scedíme, rozmiešame s mandľovým pestom, posypeme zvyšnými lupienkami mandlí a ozdobené lístkami bazalky podávame.


Špagety so zeleninou a petržlenovým pestom
4 osoby

125 g petržlenovej vňate
1 strúčik cesnaku
60 g nastrúhaného parmezánu
125 g repkového oleja (lisovaného za studena)
soľ, korenie
200 g mrkvy
1 cukinu
400 g špagiet

Petržlen umyjeme, osušíme, otrháme lístky a veľmi najemno nasekáme. Cesnak nakrájame na maličké kocky. Parmezán, olej a cesnak pridáme k petržlenu, zamiešame a ochutíme. Mrkvu a cukinu nastrúhame na tenké pásiky. Pred dovarením špagiet do vriacej vody so špagetami pridáme zeleninu a ešte 5 minút spolu povaríme. Ocedíme a asi 50 ml vody odložíme. Špagety so zeleninou pomiešame s petržlenovým pestom, prípadne primiešame vodu zo špagiet a podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  2. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  2. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  3. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  6. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Ukončil si 1.stupeň vysokoškolského štúdia a chceš pokračovať?
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 11 922
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 532
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 7 490
  4. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 6 337
  5. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 996
  6. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 762
  7. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 5 490
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 261
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 3 510
  10. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 3 026

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Zelenina z Lidla pohorela v amatérskom teste. Dá sa veriť meračom?

Internetom sa šíri video, v ktorom niekto meria dusičnany v zelenine a ovocí.

KULTÚRA

Dán o knižnom trhu: S mafiánskymi praktikami som sa nestretol

Spisovateľ má s podnikateľmi zlú skúsenosť.

KULTÚRA

Existoval len jeden James Bond, ktorý mohol hrať sám seba

Roger Moore stvárňoval agenta 007 najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Jedenásť trikov, ako rýchlo a účinne poraziť chuť na sladké

Túžbe maškrtiť sa dá odolať vedecky overenými krokmi.

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

Billboard Music Awards: Najkrajšia bola Celine Dion, Cher odhalila skoro všetko

Červený koberec sa opäť naplnil osobnosťami, niektoré však svojim štýlom vynikli.

Nadácia Orange rozdávala ceny pre tých, ktorí majú odvahu pomáhať

Tretí sektor je ešte stále problematický, čo si o ňom myslia osobnosti z tohto prostredia?