Varenie v pare - urýchľovač pokrmov

Horúca para sa používa na prípravu pokrmov od nepamäti. Dokáže skrátiť čas strávený v kuchyni, zachováva v surovinách vitamíny, minerály a sviežu farbu a napomáha tomu, aby si mäso, zelenina i ovocie zachovali svoju jemnú, prirodzenú chuť a štruktúru. Ve

Horúca para sa používa na prípravu pokrmov od nepamäti. Dokáže skrátiť čas strávený v kuchyni, zachováva v surovinách vitamíny, minerály a sviežu farbu a napomáha tomu, aby si mäso, zelenina i ovocie zachovali svoju jemnú, prirodzenú chuť a štruktúru. Vedeli ste o tom, že v parnom hrnci uvaríte pokrmy až trikrát rýchlejšie ako pri obyčajnom varení?

Mnohí si varenie v pare spájajú so zdravými pokrmami, ktoré nechutia najlepšie. To preto, že tento spôsob varenia vyžaduje skúsenosti a šikovnosť. Ak skombinujete mäso so zeleninou a prílohou, vždy budú chutiť tak, ako ich poznáte. Zachovajú si svoju prirodzenú tvár. Ak ich však doplníte jemnou omáčkou, ktorá prepojí prírodné chute a zvýrazní ich jedinečný ráz, výsledkom je menu ako od profesionála.

Článok pokračuje pod video reklamou

Rýchlovarná kanvica trochu inak
Parný hrniec je spotrebič, ktorý pracuje podobne ako rýchlovarná kanvica. Jedno či viac výhrevných telies zohrieva vodu, ktorá sa búrlivo mení na horúcu paru. Tá prechádza navrstvenými nádobami okolo surovín, kde zabezpečí ich tepelnú úpravu. Keďže systém je uzavretý, para sa vo vysokej koncentrácii sústreďuje v nádobách až do momentu, keď začne kondenzovať a odtekať do zbernej nádoby.
Na prípravu dohliada časovač, komfort varenia a rýchlosť sú závislé od vyhotovenia hrnca. Najobyčajnejšie príliš neoslovia, tie lepšie vybavené však stoja za to.

Výkon je kľúčový
Čím je výhrevné teleso silnejšie, tým viac pary dokáže hrniec v krátkom čase vyprodukovať. Základné modely s 900-wattovou špirálou síce varenie v pare umožňujú, chýba im však výkon potrebný na rýchle spracovanie väčšieho objemu mrazených surovín a mäsa. Varenie sa stáva nerovnomerným. Ak chcete v parnom hrnci variť každodenne, 2000 wattov je ideálnych. Novinkou na trhu sú zariadenia, ktoré sú vybavené dvojicou výhrevných telies. Sekundárne teleso je možné aktivovať na začiatku cyklu tak, aby rýchlo uzavrelo póry mäsa a naštartovalo bleskovú tepelnú úpravu. Ide o skvelú výbavu na varenie zložitejších pokrmov.

Všímať si treba aj údržbu a bezpečnosť výhrevných telies.
Samozrejmosťou by mala byť tepelná poistka, ktorá sa aktivuje pri odparení vody zo zásobníka a špeciálna povrchová úprava pre jednoduchú údržbu. Vodný kameň a prípadné zvyšky pokrmov sa z teflónu odstraňujú ľahšie ako z kovu.

Zásobník pre pohodlie
Nádržka na vodu je zväčša navrhnutá tak, aby svojím objemom pokryla maximálny čas varenia nastaviteľný na časovači. Pri dlhšom varení je však vhodné, aby bolo možné vodu dolievať bez toho, aby sa hrniec musel rozoberať. Bočná nálevka je na nezaplatenie - napríklad pri varení múčnikov v pare. Niektorí výrobcovia zachádzajú s komfortom o krok ďalej. Do parnej dráhy je možné vložiť košík s bylinkami a koreninami, ktoré osviežia paru vôňou, ktorá sa prenesie priamo do pokrmov.

Ideálne je, aby obeh vody oddeľoval zásobu čistej vody od tej, ktorá steká nádobami po kondenzovaní. Na tento účel býva zariadenie vybavené dvojitým dnom, ktoré použitú vodu zbiera do samostatnej nádoby.


Na časovač príliš nehľaďte
Keďže regulácia vytvárania pary je skôr raritou ako štandardom, nie je dôležité, či je hrniec vybavený elektronickým ovládacím panelom, alebo analógovým. Najbežnejším a najspoľahlivejším ovládacím prvkom je mechanický časovač, pripomínajúci kuchynské minútky. Po uplynutí času varenia sa ozve zvukový signál a ohrev sa zastaví. Priemerné časy prípravy sa pohybujú od 15 do 25 minút, kratšie časy sú ideálne na prihrievanie pokrmov. Zamerajte sa na to, ako jednoducho bude možné elektronickú časť čistiť a udržiavať. Špinavé ruky sú v kuchyni štandardom.

Hľadajte všestrannosť
Parné hrnce sú vybavené dvoma či troma nádobami s dierkovanými dnami, ktoré sa pri varení vrstvia na seba. Ak sa rozširujú, skladovanie je jednoduchšie - dajú sa pozasúvať jedna do druhej, aby neprekážali. Je dobré, ak je niektoré dno upravené na varenie vajíčok a ak je možné dná oddeliť od obruby.
Získate tak nielen pohodlnejšie umývanie v dreze či automatickej umývačke, ale do hrnca bez starostí vložíte i celé kurča. Variabilnosť je kľúčová - nechcete sa predsa pri varení obmedzovať.

Aby bola para rovnomerne rozptýlená vo všetkých troch nádobách rovnako, potrebné je, aby boli dná čo najviac dierkované. Rôzne tvarovanie otvorov vytvára dýzy, ktoré zaistia rovnomernosť pary vo všetkých nádobách i napriek tomu, že vrchná je od zdroja podstatne ďalej.

Plasty sa vyznačujú bezproblémovou údržbou, niektorí výrobcovia siahajú po dnách z antikora. Prestup vôní a pachov je síce pri varení v pare značne obmedzený, kovové priečky však pracujú ako intenzívny filter, ktorý pachy utlmí na minimum.

Naše tipy:

TEFAL Vitamine +
Skvele vybavený parný hrniec na každodenné varenie s variabilným systémom košov. Sekundárne výhrevné teleso zvyšuje výkon na zachovanie vitamínov a prípravu väčších objemov surovín, plastové dielce sú húževnaté, s odnímateľným dnom a ľahko sa čistia. Komfortná obsluha a údržba sú na špičkovej úrovni.

Cena: 2150 Sk
Príkon: 2000/650 wattov
Objem nádob: 11 litrov
Výbava: booster, odnímateľné dná, nádoba na ryžu

Moulinex AMA 543
Parný hrniec pre menej početnú rodinu vybavený špeciálnym systémom na rozptyl arómy pri varení. Bylinky a koreniny prenikajú s parou do pokrmov, aby zvýraznili ich chuť. Výhrevné teleso redukuje ukladanie vodného kameňa, vo výbave sú doplnky na varenie vajíčok, ryže a rýb. Jednoduché dopĺňanie vody je samozrejmosťou.

Cena: 1164 Sk
Príkon: 900 wattov
Objem: 7 litrov
Výbava: rozptyl arómy, turboprstenec proti usadzovaniu kameňa, nádoba na rybu a ryžu

Braun FS 20 MultiGourmet Plus
Jednoduchý parný hrniec na doplnkové používanie pri príprave pokrmov. Oválne nádoby sú predeliteľné priečkami, vyrobené sú z plastu, ktorý sa od surovín nezafarbí. Para je kondenzovaná do odpadovej nádoby, prednosťou je možnosť čistenia v malej umývačke so šírkou 45 centimetrov.

Cena: 2690 Sk
Príkon: 850 wattov
Objem: 6,2 litra
Výbava: dve predeliteľné nádoby, ochrana proti farbeniu surovinami

Fagor CV-906D
Priestranný parný hrniec na každodenné použitie. Digitálny ovládací panel ponúka časovač a 6 programov na varenie najpoužívanejších surovín. Na kuchynskej linke síce zaberie viac miesta, ako očakávate, rýchlosť varenia však vďaka optimalizovanému toku pary zodpovedá dnešným trendom.

Cena: 2150 Sk
Príkon: 825 wattov
Objem: 9,7 litra
Výbava: digitálny časovač

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 433
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 513
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 16 121
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 957
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 608
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 496
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 723
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 506
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 919
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 662

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.