SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Varenie v pare - urýchľovač pokrmov

Horúca para sa používa na prípravu pokrmov od nepamäti. Dokáže skrátiť čas strávený v kuchyni, zachováva v surovinách vitamíny, minerály a sviežu farbu a napomáha tomu, aby si mäso, zelenina i ovocie zachovali svoju jemnú, prirodzenú chuť a štruktúru. Ve

Horúca para sa používa na prípravu pokrmov od nepamäti. Dokáže skrátiť čas strávený v kuchyni, zachováva v surovinách vitamíny, minerály a sviežu farbu a napomáha tomu, aby si mäso, zelenina i ovocie zachovali svoju jemnú, prirodzenú chuť a štruktúru. Vedeli ste o tom, že v parnom hrnci uvaríte pokrmy až trikrát rýchlejšie ako pri obyčajnom varení?

Mnohí si varenie v pare spájajú so zdravými pokrmami, ktoré nechutia najlepšie. To preto, že tento spôsob varenia vyžaduje skúsenosti a šikovnosť. Ak skombinujete mäso so zeleninou a prílohou, vždy budú chutiť tak, ako ich poznáte. Zachovajú si svoju prirodzenú tvár. Ak ich však doplníte jemnou omáčkou, ktorá prepojí prírodné chute a zvýrazní ich jedinečný ráz, výsledkom je menu ako od profesionála.

Skryť Vypnúť reklamu

Rýchlovarná kanvica trochu inak
Parný hrniec je spotrebič, ktorý pracuje podobne ako rýchlovarná kanvica. Jedno či viac výhrevných telies zohrieva vodu, ktorá sa búrlivo mení na horúcu paru. Tá prechádza navrstvenými nádobami okolo surovín, kde zabezpečí ich tepelnú úpravu. Keďže systém je uzavretý, para sa vo vysokej koncentrácii sústreďuje v nádobách až do momentu, keď začne kondenzovať a odtekať do zbernej nádoby.
Na prípravu dohliada časovač, komfort varenia a rýchlosť sú závislé od vyhotovenia hrnca. Najobyčajnejšie príliš neoslovia, tie lepšie vybavené však stoja za to.

Výkon je kľúčový
Čím je výhrevné teleso silnejšie, tým viac pary dokáže hrniec v krátkom čase vyprodukovať. Základné modely s 900-wattovou špirálou síce varenie v pare umožňujú, chýba im však výkon potrebný na rýchle spracovanie väčšieho objemu mrazených surovín a mäsa. Varenie sa stáva nerovnomerným. Ak chcete v parnom hrnci variť každodenne, 2000 wattov je ideálnych. Novinkou na trhu sú zariadenia, ktoré sú vybavené dvojicou výhrevných telies. Sekundárne teleso je možné aktivovať na začiatku cyklu tak, aby rýchlo uzavrelo póry mäsa a naštartovalo bleskovú tepelnú úpravu. Ide o skvelú výbavu na varenie zložitejších pokrmov.

Skryť Vypnúť reklamu

Všímať si treba aj údržbu a bezpečnosť výhrevných telies.
Samozrejmosťou by mala byť tepelná poistka, ktorá sa aktivuje pri odparení vody zo zásobníka a špeciálna povrchová úprava pre jednoduchú údržbu. Vodný kameň a prípadné zvyšky pokrmov sa z teflónu odstraňujú ľahšie ako z kovu.

Zásobník pre pohodlie
Nádržka na vodu je zväčša navrhnutá tak, aby svojím objemom pokryla maximálny čas varenia nastaviteľný na časovači. Pri dlhšom varení je však vhodné, aby bolo možné vodu dolievať bez toho, aby sa hrniec musel rozoberať. Bočná nálevka je na nezaplatenie - napríklad pri varení múčnikov v pare. Niektorí výrobcovia zachádzajú s komfortom o krok ďalej. Do parnej dráhy je možné vložiť košík s bylinkami a koreninami, ktoré osviežia paru vôňou, ktorá sa prenesie priamo do pokrmov.

Skryť Vypnúť reklamu

Ideálne je, aby obeh vody oddeľoval zásobu čistej vody od tej, ktorá steká nádobami po kondenzovaní. Na tento účel býva zariadenie vybavené dvojitým dnom, ktoré použitú vodu zbiera do samostatnej nádoby.


Na časovač príliš nehľaďte
Keďže regulácia vytvárania pary je skôr raritou ako štandardom, nie je dôležité, či je hrniec vybavený elektronickým ovládacím panelom, alebo analógovým. Najbežnejším a najspoľahlivejším ovládacím prvkom je mechanický časovač, pripomínajúci kuchynské minútky. Po uplynutí času varenia sa ozve zvukový signál a ohrev sa zastaví. Priemerné časy prípravy sa pohybujú od 15 do 25 minút, kratšie časy sú ideálne na prihrievanie pokrmov. Zamerajte sa na to, ako jednoducho bude možné elektronickú časť čistiť a udržiavať. Špinavé ruky sú v kuchyni štandardom.

Skryť Vypnúť reklamu

Hľadajte všestrannosť
Parné hrnce sú vybavené dvoma či troma nádobami s dierkovanými dnami, ktoré sa pri varení vrstvia na seba. Ak sa rozširujú, skladovanie je jednoduchšie - dajú sa pozasúvať jedna do druhej, aby neprekážali. Je dobré, ak je niektoré dno upravené na varenie vajíčok a ak je možné dná oddeliť od obruby.
Získate tak nielen pohodlnejšie umývanie v dreze či automatickej umývačke, ale do hrnca bez starostí vložíte i celé kurča. Variabilnosť je kľúčová - nechcete sa predsa pri varení obmedzovať.

Aby bola para rovnomerne rozptýlená vo všetkých troch nádobách rovnako, potrebné je, aby boli dná čo najviac dierkované. Rôzne tvarovanie otvorov vytvára dýzy, ktoré zaistia rovnomernosť pary vo všetkých nádobách i napriek tomu, že vrchná je od zdroja podstatne ďalej.

Skryť Vypnúť reklamu

Plasty sa vyznačujú bezproblémovou údržbou, niektorí výrobcovia siahajú po dnách z antikora. Prestup vôní a pachov je síce pri varení v pare značne obmedzený, kovové priečky však pracujú ako intenzívny filter, ktorý pachy utlmí na minimum.

Naše tipy:

TEFAL Vitamine +
Skvele vybavený parný hrniec na každodenné varenie s variabilným systémom košov. Sekundárne výhrevné teleso zvyšuje výkon na zachovanie vitamínov a prípravu väčších objemov surovín, plastové dielce sú húževnaté, s odnímateľným dnom a ľahko sa čistia. Komfortná obsluha a údržba sú na špičkovej úrovni.

Cena: 2150 Sk
Príkon: 2000/650 wattov
Objem nádob: 11 litrov
Výbava: booster, odnímateľné dná, nádoba na ryžu

Moulinex AMA 543
Parný hrniec pre menej početnú rodinu vybavený špeciálnym systémom na rozptyl arómy pri varení. Bylinky a koreniny prenikajú s parou do pokrmov, aby zvýraznili ich chuť. Výhrevné teleso redukuje ukladanie vodného kameňa, vo výbave sú doplnky na varenie vajíčok, ryže a rýb. Jednoduché dopĺňanie vody je samozrejmosťou.

Cena: 1164 Sk
Príkon: 900 wattov
Objem: 7 litrov
Výbava: rozptyl arómy, turboprstenec proti usadzovaniu kameňa, nádoba na rybu a ryžu

Skryť Vypnúť reklamu
Braun FS 20 MultiGourmet Plus
Jednoduchý parný hrniec na doplnkové používanie pri príprave pokrmov. Oválne nádoby sú predeliteľné priečkami, vyrobené sú z plastu, ktorý sa od surovín nezafarbí. Para je kondenzovaná do odpadovej nádoby, prednosťou je možnosť čistenia v malej umývačke so šírkou 45 centimetrov.

Cena: 2690 Sk
Príkon: 850 wattov
Objem: 6,2 litra
Výbava: dve predeliteľné nádoby, ochrana proti farbeniu surovinami

Fagor CV-906D
Priestranný parný hrniec na každodenné použitie. Digitálny ovládací panel ponúka časovač a 6 programov na varenie najpoužívanejších surovín. Na kuchynskej linke síce zaberie viac miesta, ako očakávate, rýchlosť varenia však vďaka optimalizovanému toku pary zodpovedá dnešným trendom.

Cena: 2150 Sk
Príkon: 825 wattov
Objem: 9,7 litra
Výbava: digitálny časovač

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  2. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  3. Magazín SME Ženy už v predaji
  4. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  5. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  6. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  7. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  8. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  9. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 264
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 24 486
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 18 368
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 162
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 111
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 14 684
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 367
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 11 681
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 356
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 299
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezidentka Zuzana Čaputová.

Koronavírus na Slovensku: Celoplošné testovanie sa podľa Čaputovej nestihne. Matoviča vyzvala prehodnotiť postihy (minúta po minúte)

Celkovo sa koronavírusom na Slovensku nakazilo 55 091 ľudí. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 212 obetí.

Prezidentka Zuzana Čaputová.

Žilinská nemocnica varuje pred režimom vojnovej medicíny

Bojnická nemocnica už nevie vyčleniť ďalšie lôžka pre pacientov s Covidom.

Väčšina nemocníc má dostatok lôžok. Avšak hlavne tým na severe Slovenska začínajú akútne chýbať zdravotníci.
Diego Maradona s trofejou pre majstrov sveta.

Neprehliadnite tiež

Autorka dokumentu o pôrodoch: Ak by som v nemocnici zasiahla, už by ma tam nepustili

Režisérka Maia Martiniak nakrútila film o pôrodnej traume.

Režisérka Maia Martiniak.
Ilustračné foto

Nemusí byť len kyslá. Skvelé jedlá uvaríte aj z hlávkovej kapusty

Polievky, hlavné jedlá aj dezerty, s mäsom či bez neho.

Mleté mäso s kapustou