JEDNODUCHO A PO TALIANSKY

Čo dokáže bazalka...alebo pripravte si "pesto"

Jedným z faktorov, ktorý hrá v každej kuchyni svoju úlohu, je aj dochuťovanie. Každá národná kuchyňa to robí inak, niektorá sa hrá donekonečna s chuťami, pridáva nekonečné množstvá surovín, či korení a pod., iná zase necháva vyznieť silu surovín.


Jedným z faktorov, ktorý hrá v každej kuchyni svoju úlohu, je aj dochucovanie. Každá národná kuchyňa to robí inak, niektorá sa hrá donekonečna s chuťami, pridáva nekonečné množstvá surovín, či korení iná zase necháva vyznieť silu surovín.

Taká je napr. škandinávska alebo talianska kuchyňa.

Ako v seriáli "Jednoducho a po taliansky" často spomínam rôzne druhy cestovín alebo rizota, tak je dôležité spomenúť aj surovinu, resp. výrobok, ktorý takisto významne (čo sa týka aj dochucovania) preslávil a stále v dobrom prezentuje taliansku kuchyňu.


Je to pasta, ktorú poznáme pod názvom PESTO - pripravená z bazalky, strúhaného parmezánu, píniových orieškov a olivového oleja.

Najznámejším produktom je nepochybne Pesto Genovese, čiže z oblasti talianskeho Janova.

Tak ako existuje mnoho verzií rizota - rozdielnych podľa jednotlivých provincií Talianska, tak existuje aj mnoho druhov tejto obľúbenej pasty.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

(orientačné množstvo - sami uvidíte, čo si zmes "pýta")

  • 150 - 200 g čerstvá bazalka (listy)
  • 1 PL píniové oriešky
  • 1 strúčik cesnaku

  • 100 - 130ml olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 PL parmezán
  • 1PL citrónová šťava

AKO NA TO...

Najklasickejším a starodávnym spôsobom je spracovať suroviny ručne v mažiari. Má to svoje čaro a budete sa z toho určite tešiť.

Avšak nie každý vlastní mažiar, mixér vám to urýchli (za predpokladu, že ho správne použijete).

 

  1. do mixéra dajte natrhané opláchnuté čerstvé bazalkové listy, olivový olej a opražené píniové oriešky a strúčik cesnaku
  2. postupne rozmixujte - v tomto kroku sa odporúča využiť funkciu mixéra, ktorá dávkovo mixuje podľa potreby
  3. zmes z mixéra preložte do misy a zľahka domiešajte nastrúhaný parmezán, dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou - v tomto kroku je dôležité miešať zľahka - nikdy nemiešajte parmezán spolu s pastou v mixéri (vznikla by vám zmes, ktorá s pestom nemá nič spoločné)

  4. hotové pesto naložte do sklených pohárov s uzáverom a skladujte v chlade - vydrží vám niekoľko mesiacov

TIP:

  • pripravte si akúkoľvek cestovinu al dente a pred podávaním ju ešte horúcu zmiešajte s trochou pesta - máte tak hotové jednoduché chutné jedlo
  • potrite kuracie alebo lososové filety na noc pestom, nechajte marinovať a upečte resp. ugrilujte na panvici

Dobrú chuť!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  2. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  3. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  4. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  5. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  6. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  7. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  8. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  9. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  10. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 779
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 8 619
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 314
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 120
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 574
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 597
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 248
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 012
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 805
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 726

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Spasí nás univerzálny základný príjem?

Stroje a automatizácia prinesú v budúcnosti stratu polovice pracovných miest. Spolu s tým príde ešte väčší hnev ľudí bez práce. Bude to znamenať pád demokracie?

AUTO

Nie v každej hmle treba zapnúť hmlovky

Predné a zadné hmlové svetlá plnia rôzne funkcie.

ROZHOVOR

Zosnulá Jaroslava Blažková: V Kanade som žila náhradný život

V tomto smutnom svete treba vyhľadávať jagavé momenty.

Neprehliadnite tiež

Lucia Šoralová: Materstvom svoj život odovzdávate niekomu inému

Slovenská šansoniérka, ktorá sa usadila v Česku, spevom vyjadruje svoju identitu ženy, umelkyne, matky aj manželky.

Šesť najznámejších modeliek, ktoré sa narodili ako muži

V modelingovom priemysle sa im darí rúcať všetky tabu.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Každá masáž je iná. Viete, ktorá je pre vás tá pravá?

Naše telo potrebuje dotyky a jednou z foriem, ako mu ich dopriať, sú relaxačné či liečivé masáže.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop