SME

Čo dokáže bazalka...alebo pripravte si "pesto"

Jedným z faktorov, ktorý hrá v každej kuchyni svoju úlohu, je aj dochuťovanie. Každá národná kuchyňa to robí inak, niektorá sa hrá donekonečna s chuťami, pridáva nekonečné množstvá surovín, či korení a pod., iná zase necháva vyznieť silu surovín.


Jedným z faktorov, ktorý hrá v každej kuchyni svoju úlohu, je aj dochucovanie. Každá národná kuchyňa to robí inak, niektorá sa hrá donekonečna s chuťami, pridáva nekonečné množstvá surovín, či korení iná zase necháva vyznieť silu surovín.

Taká je napr. škandinávska alebo talianska kuchyňa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako v seriáli "Jednoducho a po taliansky" často spomínam rôzne druhy cestovín alebo rizota, tak je dôležité spomenúť aj surovinu, resp. výrobok, ktorý takisto významne (čo sa týka aj dochucovania) preslávil a stále v dobrom prezentuje taliansku kuchyňu.

SkryťVypnúť reklamu

Je to pasta, ktorú poznáme pod názvom PESTO - pripravená z bazalky, strúhaného parmezánu, píniových orieškov a olivového oleja.

Najznámejším produktom je nepochybne Pesto Genovese, čiže z oblasti talianskeho Janova.

Tak ako existuje mnoho verzií rizota - rozdielnych podľa jednotlivých provincií Talianska, tak existuje aj mnoho druhov tejto obľúbenej pasty.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

(orientačné množstvo - sami uvidíte, čo si zmes "pýta")

  • 150 - 200 g čerstvá bazalka (listy)

  • 1 PL píniové oriešky

  • 1 strúčik cesnaku


  • 100 - 130ml olivový olej

  • soľ

  • mleté čierne korenie

  • 2 PL parmezán

  • 1PL citrónová šťava

AKO NA TO...

SkryťVypnúť reklamu

Najklasickejším a starodávnym spôsobom je spracovať suroviny ručne v mažiari. Má to svoje čaro a budete sa z toho určite tešiť.

Avšak nie každý vlastní mažiar, mixér vám to urýchli (za predpokladu, že ho správne použijete).

 

  1. do mixéra dajte natrhané opláchnuté čerstvé bazalkové listy, olivový olej a opražené píniové oriešky a strúčik cesnaku

  2. postupne rozmixujte - v tomto kroku sa odporúča využiť funkciu mixéra, ktorá dávkovo mixuje podľa potreby

  3. zmes z mixéra preložte do misy a zľahka domiešajte nastrúhaný parmezán, dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou - v tomto kroku je dôležité miešať zľahka - nikdy nemiešajte parmezán spolu s pastou v mixéri (vznikla by vám zmes, ktorá s pestom nemá nič spoločné)


  4. hotové pesto naložte do sklených pohárov s uzáverom a skladujte v chlade - vydrží vám niekoľko mesiacov

SkryťVypnúť reklamu

TIP:

  • pripravte si akúkoľvek cestovinu al dente a pred podávaním ju ešte horúcu zmiešajte s trochou pesta - máte tak hotové jednoduché chutné jedlo

  • potrite kuracie alebo lososové filety na noc pestom, nechajte marinovať a upečte resp. ugrilujte na panvici

Dobrú chuť!

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 097
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 707
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 043
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 802
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 295
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 613
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 321
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 211
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 247
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 329
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 970
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 924
  5. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 472
  6. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 396
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 054
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 639
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu