SME
Streda, 18. máj, 2022 | Meniny má Viola

Čo dokáže bazalka...alebo pripravte si "pesto"

Jedným z faktorov, ktorý hrá v každej kuchyni svoju úlohu, je aj dochuťovanie. Každá národná kuchyňa to robí inak, niektorá sa hrá donekonečna s chuťami, pridáva nekonečné množstvá surovín, či korení a pod., iná zase necháva vyznieť silu surovín.


Jedným z faktorov, ktorý hrá v každej kuchyni svoju úlohu, je aj dochucovanie. Každá národná kuchyňa to robí inak, niektorá sa hrá donekonečna s chuťami, pridáva nekonečné množstvá surovín, či korení iná zase necháva vyznieť silu surovín.

Taká je napr. škandinávska alebo talianska kuchyňa.

Ako v seriáli "Jednoducho a po taliansky" často spomínam rôzne druhy cestovín alebo rizota, tak je dôležité spomenúť aj surovinu, resp. výrobok, ktorý takisto významne (čo sa týka aj dochucovania) preslávil a stále v dobrom prezentuje taliansku kuchyňu.


Je to pasta, ktorú poznáme pod názvom PESTO - pripravená z bazalky, strúhaného parmezánu, píniových orieškov a olivového oleja.

Najznámejším produktom je nepochybne Pesto Genovese, čiže z oblasti talianskeho Janova.

Tak ako existuje mnoho verzií rizota - rozdielnych podľa jednotlivých provincií Talianska, tak existuje aj mnoho druhov tejto obľúbenej pasty.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

(orientačné množstvo - sami uvidíte, čo si zmes "pýta")

  • 150 - 200 g čerstvá bazalka (listy)
  • 1 PL píniové oriešky
  • 1 strúčik cesnaku

  • 100 - 130ml olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 PL parmezán
  • 1PL citrónová šťava

AKO NA TO...

Najklasickejším a starodávnym spôsobom je spracovať suroviny ručne v mažiari. Má to svoje čaro a budete sa z toho určite tešiť.

Avšak nie každý vlastní mažiar, mixér vám to urýchli (za predpokladu, že ho správne použijete).

 

  1. do mixéra dajte natrhané opláchnuté čerstvé bazalkové listy, olivový olej a opražené píniové oriešky a strúčik cesnaku
  2. postupne rozmixujte - v tomto kroku sa odporúča využiť funkciu mixéra, ktorá dávkovo mixuje podľa potreby
  3. zmes z mixéra preložte do misy a zľahka domiešajte nastrúhaný parmezán, dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou - v tomto kroku je dôležité miešať zľahka - nikdy nemiešajte parmezán spolu s pastou v mixéri (vznikla by vám zmes, ktorá s pestom nemá nič spoločné)

  4. hotové pesto naložte do sklených pohárov s uzáverom a skladujte v chlade - vydrží vám niekoľko mesiacov

TIP:

  • pripravte si akúkoľvek cestovinu al dente a pred podávaním ju ešte horúcu zmiešajte s trochou pesta - máte tak hotové jednoduché chutné jedlo
  • potrite kuracie alebo lososové filety na noc pestom, nechajte marinovať a upečte resp. ugrilujte na panvici

Dobrú chuť!

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Contact Center Hub a Ncontactcenter od NFON
  2. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  3. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách?
  4. Šprintérsky duel IONIQ 5 vs i30 N Performance má víťaza
  5. MS v hokeji: TV Tipsport + špeciálna kurzová ponuka!
  6. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov
  7. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť?
  8. Princípy ostávajú, nástroje sa menia
  1. Aké typy cukrovky poznáme?
  2. Biele srdce putovalo aj do Nemocnice AGEL Košice-Šaca
  3. Potrebujete tichú kosačku? Vsaďte na aku verziu!
  4. Čo by ste mali vedieť o ročnom vyúčtovaní spotreby tepla a vody?
  5. Contact Center Hub a Ncontactcenter od NFON
  6. McDonald´s Cup pozná víťazný tím z Košického kraja
  7. Hypoglykémia – nebezpečná komplikácia cukrovky
  8. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  1. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť? 13 352
  2. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov 6 914
  3. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách? 5 348
  4. 5 najčastejších chýb pri zateplení fasády: zabráňte im 2 835
  5. Jazdecký areál v lete 2022 ožije akciami 2 037
  6. Doplaťte tisíce. Ako bojovať s podrazmi developerov? 1 953
  7. Príliš veľa vitamínov škodí zdraviu, majte ich pod kontrolou 1 392
  8. Manuál k výsadbe priesad 1 199
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Rafinéria Slovnaft v Bratislave.

Vláda potvrdila návrh v rýchlenom legislatívnom konaní.


33m
Klientske centrum na Tomášikovej ulici v Bratislave.

Deťom sa vydáva pas iba na dva roky, mnohým cez pandémiu vypršal.


17 h
Mikuláš Dzurinda.

Nedáme Dzurindovi s Miklošom konečne pokoj?


3 h
Vadim Šišimarin.

Vojna na Ukrajine pokračuje 84. deň.


a 6 ďalší 14 h

Blogy SME

  1. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Majonézová zapekačka
  2. Michael Achberger: 7 dôvodov, prečo na jar chudneme ľahšie
  3. Lívia Hlavačková: Ktoré lieky pomáhajú a ktoré sa len tvária? Takto funguje náš mozog
  4. Martina Hilbertová: Priväzovanie detí v nemocniciach je podobné ako za komunizmu
  5. Michael Achberger: Čo sa stane s telom, keď prestane chudnúť?
  6. Lívia Hlavačková: Ako rozoznať liek od výživových doplnkov a homeopatík? Na toto si dávajte pozor
  7. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: Nech smrť Agnieszky nie je „len“ ďalšou správou z Poľska
  8. Martina Paulenová: Na čo som myslela tesne po pôrode?
  1. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 23 226
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť II) 6 939
  3. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 6 908
  4. Miroslav Kocúr: Pápež sa pomýlil 6 884
  5. Jana Melišová: Skutočná cena za vojnu 5 675
  6. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 4 848
  7. EQUUS: Prvý 6-kolesový lesný traktor EQUUS. Čo všetko dokáže? 3 728
  8. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 2 881
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  2. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  3. Jiří Ščobák: Jaká je situace na linii dotyku? Pomůže Rusku mobilizace?
  4. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
  5. Adam Valček: Pri čudnom zákroku na súde sa NAKA pokúšala zmocniť utajených dokumentov
  6. Jiří Ščobák: Sú reformy Igora Matoviča (zvýšené prídavky na deti a daňové bonusy pre pracujúcich rodičov) dobrý nápad?
  7. Jiří Ščobák: Sluha národa: Recenze 1. řady seriálu s Volodymyrom Zelenskym
  8. Jiří Ščobák: Čo robiť, aby sme sa nezbláznili z inflácie? Máme infláciu riešiť?
SkryťZatvoriť reklamu