SME
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky
JEDNODUCHO A PO TALIANSKY

Čo dokáže bazalka...alebo pripravte si "pesto"

Jedným z faktorov, ktorý hrá v každej kuchyni svoju úlohu, je aj dochuťovanie. Každá národná kuchyňa to robí inak, niektorá sa hrá donekonečna s chuťami, pridáva nekonečné množstvá surovín, či korení a pod., iná zase necháva vyznieť silu surovín.


Jedným z faktorov, ktorý hrá v každej kuchyni svoju úlohu, je aj dochucovanie. Každá národná kuchyňa to robí inak, niektorá sa hrá donekonečna s chuťami, pridáva nekonečné množstvá surovín, či korení iná zase necháva vyznieť silu surovín.

Taká je napr. škandinávska alebo talianska kuchyňa.

Ako v seriáli "Jednoducho a po taliansky" často spomínam rôzne druhy cestovín alebo rizota, tak je dôležité spomenúť aj surovinu, resp. výrobok, ktorý takisto významne (čo sa týka aj dochucovania) preslávil a stále v dobrom prezentuje taliansku kuchyňu.


Je to pasta, ktorú poznáme pod názvom PESTO - pripravená z bazalky, strúhaného parmezánu, píniových orieškov a olivového oleja.

Najznámejším produktom je nepochybne Pesto Genovese, čiže z oblasti talianskeho Janova.

Tak ako existuje mnoho verzií rizota - rozdielnych podľa jednotlivých provincií Talianska, tak existuje aj mnoho druhov tejto obľúbenej pasty.

ČO BUDETE POTREBOVAŤ...

(orientačné množstvo - sami uvidíte, čo si zmes "pýta")

  • 150 - 200 g čerstvá bazalka (listy)
  • 1 PL píniové oriešky
  • 1 strúčik cesnaku

  • 100 - 130ml olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 2 PL parmezán
  • 1PL citrónová šťava

AKO NA TO...

Najklasickejším a starodávnym spôsobom je spracovať suroviny ručne v mažiari. Má to svoje čaro a budete sa z toho určite tešiť.

Avšak nie každý vlastní mažiar, mixér vám to urýchli (za predpokladu, že ho správne použijete).

 

  1. do mixéra dajte natrhané opláchnuté čerstvé bazalkové listy, olivový olej a opražené píniové oriešky a strúčik cesnaku
  2. postupne rozmixujte - v tomto kroku sa odporúča využiť funkciu mixéra, ktorá dávkovo mixuje podľa potreby
  3. zmes z mixéra preložte do misy a zľahka domiešajte nastrúhaný parmezán, dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou - v tomto kroku je dôležité miešať zľahka - nikdy nemiešajte parmezán spolu s pastou v mixéri (vznikla by vám zmes, ktorá s pestom nemá nič spoločné)

  4. hotové pesto naložte do sklených pohárov s uzáverom a skladujte v chlade - vydrží vám niekoľko mesiacov

TIP:

  • pripravte si akúkoľvek cestovinu al dente a pred podávaním ju ešte horúcu zmiešajte s trochou pesta - máte tak hotové jednoduché chutné jedlo
  • potrite kuracie alebo lososové filety na noc pestom, nechajte marinovať a upečte resp. ugrilujte na panvici

Dobrú chuť!

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  8. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  2. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  5. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  6. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  8. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  9. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  10. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 10 435
  2. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 648
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 8 588
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 531
  5. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 362
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 084
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 786
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 730
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 065
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 598
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Voľby by vyhral Hlas.


51m

Slovenský lekár je priamo na EURO 2020.


Michal Šášky a 2 ďalší 6 h
Spolumajiteľ spoločnosti Compass Slovakia Zoltán Berghauer

Rozširujú výrobu aj na Slovensku.


11. jún
Ilustračné foto.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 439 obetí.


a 3 ďalší 14 h