Domáce hody

Slávnostná hostina nemusí byť iba na Martina.

Pečené kačacie prsia so zelerovým pyré
4 osoby

750 g kačacích pŕs, porcia cca 180 g
1 zeler
1 stopka zeleru
50 ml zeleninového vývar
50 ml dezertného sladkého vína (napríklad portské víno)
1 malý pohár pomarančového džemu
3 lyžice sezamového alebo iného kvalitného oleja
100 g masla
muškátový oriešok l soľ, korenie

Z kačacích pŕs odstránime šľachy a kožu ľahko narežeme tak, aby sme vytvorili mriežku. Z obidvoch strán posolíme a pokoreníme a pri strednej teplote na horúcom oleji opečieme na strane s kožou na chrumkavo. Prsia obrátime a na strane s mäsom pečieme už len krátko. Potom vložíme do rúry vyhriatej na 80 °C a dusíme asi 25 minút, až sú hotové. Zeler očistíme, nakrájame na kocky, trochu odložíme na ozdobu a opečieme na masle. Zalejeme vývarom a podusíme. Posolíme, pokoreníme, nastrúhame trochu muškátového orieška a rozmixujeme s ponorným mixérom. Kačacie prsia ešte raz krátko opečieme na masle a rozrežeme na porcie. Pomarančový džem dáme do panvice, krátko ohrejeme a pokropíme vínom. Kačacie prsia so zelerovým pyré a džemom rozdelíme na 4 taniere a podávame ozdobené čerstvým zelerom.

Obložené žemle s husacou pečeňou a jablkom
4 osoby

4 žemle
2 jablká
1 - 2 husacie pečene
1 lyžica masla
1 lyžica olivového oleja
50 ml bieleho vína
rozmarín
soľ, korenie

Jablká olúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na malé kocky. Husaciu pečeň očistíme a ľahko pokoreníme. Jablká opečieme na masle v panvici s nepriľnavým dnom. Prilejeme víno. Pečeň posypanú rozmarínom opečieme na olivovom oleji, posolíme a pokoreníme, až keď je pečeň hotová. Rozkrojíme žemle a dáme ich na tanier. Pečeň položíme na polovičky žemle, ozdobíme rozmarínom. Vršky žemlí na ne položíme šikmo a podávame.

Kačacie palacinky
4 osoby

700 g kačacích pŕs
1 lyžička čínskeho korenia piatich vôní (alebo inej zmesi čínskeho korenia)
5 lyžičiek sójovej omáčky
10 ks čínskeho ryžového papiera (dostať v supermarketoch) alebo upečených slaných palaciniek
5 zelených cibuliek
1 lyžica sezamového alebo iného oleja
trochu kurkumy
10 ks dlhej pažítky

Kačacie prsia dobre posolíme a dáme do chladničky asi na 8 hodín. Nakoniec votrieme do nich zmes čínskeho korenia. Rozohrejeme v rúre gril na 200 °C. Kačacie prsia opečieme na panvici z každej strany 5 minút. Potom ich preložíme do zapekacej misy a dáme piecť pod gril na 10 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Cibuľku umyjeme a nakrájame po dĺžke na tenké pásiky. Krátko podusíme na oleji, primiešame sójovú omáčku a kurkumu. Kačacie prsia nakrájame na malé kocky, pridáme k cibuľke a zamiešame. Listy ryžového papiera navlhčíme studenou vodou, aby boli mäkké. Na každú ryžovú placku dáme do stredu kôpku zmesi, poskladáme do kornúta a previažeme pažítkou. Fritujeme alebo pečieme na panvici do svetlohneda a hneď podávame.

Pečená kačka
6 osôb

4 upečené kačacie stehná
300 g mladého zeleného hrášku
250 g sójových klíčkov
3 vetvičky čerstvého koriandra
2 vetvičky petržlenu
½ lyžičky koriandrových semienok
1 lyžica sójovej omáčky
3 lyžice arašidového oleja
soľ, korenie

Mäso z kačacích stehien natrháme na malé kúsky. Umyjeme, osušíme a otrháme lístky z koriandra a petržlenu. Umyjeme sójové klíčky a vylúpeme hrášok. Potlčieme semienka koriandra. Na panvici alebo vo woku rozohrejeme olej a opražíme na ňom niekoľko sekúnd semienka koriandra. Pridáme mäso, hrášok a sójové klíčky. Posolíme a pokoreníme. Pečieme pri vysokej teplote 5 minút bez prerušenia. Pridáme sójovú omáčku a necháme piecť ďalšie 2 minúty. Podávame v šálkach ozdobené lístkami petržlenu.


Krém z husacej pečene s karamelom
4 osoby

Krém:
200 g husacej pečene
140 g sladkej smotany
140 ml mlieka
4 žĺtka
biele korenie,
soľ
20 ml sladkého vína (napríklad portské)
čerstvo nastrúhaný muškátový orech
hnedý cukor

Dulová omáčka:
2 dule alebo veľké pevné jablká
šťava z ½ citróna
1 lyžica masla
60 g cukru
dreň z ½ vanilkového struku
20 g zázvoru
100 ml bieleho vína

Okrem toho:
4 plátky žemle l 1 lyžica masla

Pečeň umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky. Zohrejeme mlieko a smotanu, vložíme pečeň a necháme ju 5 minút povariť, až sa začne rozpadávať. Rozmixujeme ju a pretrieme cez sitko. Pridáme žĺtka a vymiešame do peny. Ochutíme bielym korením, soľou, sladkým vínom a muškátovým orieškom. Predhrejeme rúru na 90 °C. Krémom naplníme malé okrúhle formičky, prikryjeme ich fóliou a varíme v rúre vo vodnom kúpeli 35 - 40 minút. Krém necháme vychladnúť vo formičkách. Dule olúpeme, odstránime jadrovník, nakrájame na malé kocky a pokvapkáme citrónom. Zohrejeme maslo a necháme na ňom skaramelizovať cukor. Pridáme dule, vanilkovú dreň, zázvor a biele víno. Privedieme do varu a necháme mierne variť 20 minút. Ak sa vyvarí priveľa tekutiny, pridáme ešte trochu vody. Krém z husacej pečene posypeme hnedým cukrom a rýchlo zapečieme pod grilom, až dostane hnedú kôrku. Plátky žemle opečieme na masle a spolu s dulami podávame ku krému.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 9 230
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 6 439
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 5 161
  4. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 086
  5. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 420
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 283
  7. Kam do tepla v januári? 2 293
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 998
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 897
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 164

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Verejný nepriateľ Soros. Ako Orbán decimuje kritikov a ničí mimovládky

Maďarský premiér si spravil agendu z útokov na migrantov, médiá aj zahraničné organizácie. Vzoprieť sa mu vie málokto.

KOMENTÁRE

Maďari sa už inak ako smiechom brániť nevedia

Antiorbánovský front sa ocitol v situácii, keď vysvetľovanie stratilo význam.

KOMENTÁRE

Milujeme Slovensko

Vieme, že na to máme vo všetkých možných disciplínach.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.