Pečené kačacie prsia so zelerovým pyré
4 osoby
750 g kačacích pŕs, porcia cca 180 g
1 zeler
1 stopka zeleru
50 ml zeleninového vývar
50 ml dezertného sladkého vína (napríklad portské víno)
1 malý pohár pomarančového džemu
3 lyžice sezamového alebo iného kvalitného oleja
100 g masla
muškátový oriešok l soľ, korenie
Z kačacích pŕs odstránime šľachy a kožu ľahko narežeme tak, aby sme vytvorili mriežku. Z obidvoch strán posolíme a pokoreníme a pri strednej teplote na horúcom oleji opečieme na strane s kožou na chrumkavo. Prsia obrátime a na strane s mäsom pečieme už len krátko. Potom vložíme do rúry vyhriatej na 80 °C a dusíme asi 25 minút, až sú hotové. Zeler očistíme, nakrájame na kocky, trochu odložíme na ozdobu a opečieme na masle. Zalejeme vývarom a podusíme. Posolíme, pokoreníme, nastrúhame trochu muškátového orieška a rozmixujeme s ponorným mixérom. Kačacie prsia ešte raz krátko opečieme na masle a rozrežeme na porcie. Pomarančový džem dáme do panvice, krátko ohrejeme a pokropíme vínom. Kačacie prsia so zelerovým pyré a džemom rozdelíme na 4 taniere a podávame ozdobené čerstvým zelerom.
Obložené žemle s husacou pečeňou a jablkom
4 osoby
4 žemle
2 jablká
1 - 2 husacie pečene
1 lyžica masla
1 lyžica olivového oleja
50 ml bieleho vína
rozmarín
soľ, korenie
Jablká olúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na malé kocky. Husaciu pečeň očistíme a ľahko pokoreníme. Jablká opečieme na masle v panvici s nepriľnavým dnom. Prilejeme víno. Pečeň posypanú rozmarínom opečieme na olivovom oleji, posolíme a pokoreníme, až keď je pečeň hotová. Rozkrojíme žemle a dáme ich na tanier. Pečeň položíme na polovičky žemle, ozdobíme rozmarínom. Vršky žemlí na ne položíme šikmo a podávame.
Kačacie palacinky
4 osoby
700 g kačacích pŕs
1 lyžička čínskeho korenia piatich vôní (alebo inej zmesi čínskeho korenia)
5 lyžičiek sójovej omáčky
10 ks čínskeho ryžového papiera (dostať v supermarketoch) alebo upečených slaných palaciniek
5 zelených cibuliek
1 lyžica sezamového alebo iného oleja
trochu kurkumy
10 ks dlhej pažítky
Kačacie prsia dobre posolíme a dáme do chladničky asi na 8 hodín. Nakoniec votrieme do nich zmes čínskeho korenia. Rozohrejeme v rúre gril na 200 °C. Kačacie prsia opečieme na panvici z každej strany 5 minút. Potom ich preložíme do zapekacej misy a dáme piecť pod gril na 10 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Cibuľku umyjeme a nakrájame po dĺžke na tenké pásiky. Krátko podusíme na oleji, primiešame sójovú omáčku a kurkumu. Kačacie prsia nakrájame na malé kocky, pridáme k cibuľke a zamiešame. Listy ryžového papiera navlhčíme studenou vodou, aby boli mäkké. Na každú ryžovú placku dáme do stredu kôpku zmesi, poskladáme do kornúta a previažeme pažítkou. Fritujeme alebo pečieme na panvici do svetlohneda a hneď podávame.
Pečená kačka
6 osôb
4 upečené kačacie stehná
300 g mladého zeleného hrášku
250 g sójových klíčkov
3 vetvičky čerstvého koriandra
2 vetvičky petržlenu
½ lyžičky koriandrových semienok
1 lyžica sójovej omáčky
3 lyžice arašidového oleja
soľ, korenie
Mäso z kačacích stehien natrháme na malé kúsky. Umyjeme, osušíme a otrháme lístky z koriandra a petržlenu. Umyjeme sójové klíčky a vylúpeme hrášok. Potlčieme semienka koriandra. Na panvici alebo vo woku rozohrejeme olej a opražíme na ňom niekoľko sekúnd semienka koriandra. Pridáme mäso, hrášok a sójové klíčky. Posolíme a pokoreníme. Pečieme pri vysokej teplote 5 minút bez prerušenia. Pridáme sójovú omáčku a necháme piecť ďalšie 2 minúty. Podávame v šálkach ozdobené lístkami petržlenu.
Krém z husacej pečene s karamelom
4 osoby
Krém:
200 g husacej pečene
140 g sladkej smotany
140 ml mlieka
4 žĺtka
biele korenie,
soľ
20 ml sladkého vína (napríklad portské)
čerstvo nastrúhaný muškátový orech
hnedý cukor
Dulová omáčka:
2 dule alebo veľké pevné jablká
šťava z ½ citróna
1 lyžica masla
60 g cukru
dreň z ½ vanilkového struku
20 g zázvoru
100 ml bieleho vína
Okrem toho:
4 plátky žemle l 1 lyžica masla
Pečeň umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky. Zohrejeme mlieko a smotanu, vložíme pečeň a necháme ju 5 minút povariť, až sa začne rozpadávať. Rozmixujeme ju a pretrieme cez sitko. Pridáme žĺtka a vymiešame do peny. Ochutíme bielym korením, soľou, sladkým vínom a muškátovým orieškom. Predhrejeme rúru na 90 °C. Krémom naplníme malé okrúhle formičky, prikryjeme ich fóliou a varíme v rúre vo vodnom kúpeli 35 - 40 minút. Krém necháme vychladnúť vo formičkách. Dule olúpeme, odstránime jadrovník, nakrájame na malé kocky a pokvapkáme citrónom. Zohrejeme maslo a necháme na ňom skaramelizovať cukor. Pridáme dule, vanilkovú dreň, zázvor a biele víno. Privedieme do varu a necháme mierne variť 20 minút. Ak sa vyvarí priveľa tekutiny, pridáme ešte trochu vody. Krém z husacej pečene posypeme hnedým cukrom a rýchlo zapečieme pod grilom, až dostane hnedú kôrku. Plátky žemle opečieme na masle a spolu s dulami podávame ku krému.
Autor: Slávka Petrášová, SMEženy 42/2007