Domáce hody

Slávnostná hostina nemusí byť iba na Martina.

Pečené kačacie prsia so zelerovým pyré
4 osoby

750 g kačacích pŕs, porcia cca 180 g
1 zeler
1 stopka zeleru
50 ml zeleninového vývar
50 ml dezertného sladkého vína (napríklad portské víno)
1 malý pohár pomarančového džemu
3 lyžice sezamového alebo iného kvalitného oleja
100 g masla
muškátový oriešok l soľ, korenie

Z kačacích pŕs odstránime šľachy a kožu ľahko narežeme tak, aby sme vytvorili mriežku. Z obidvoch strán posolíme a pokoreníme a pri strednej teplote na horúcom oleji opečieme na strane s kožou na chrumkavo. Prsia obrátime a na strane s mäsom pečieme už len krátko. Potom vložíme do rúry vyhriatej na 80 °C a dusíme asi 25 minút, až sú hotové. Zeler očistíme, nakrájame na kocky, trochu odložíme na ozdobu a opečieme na masle. Zalejeme vývarom a podusíme. Posolíme, pokoreníme, nastrúhame trochu muškátového orieška a rozmixujeme s ponorným mixérom. Kačacie prsia ešte raz krátko opečieme na masle a rozrežeme na porcie. Pomarančový džem dáme do panvice, krátko ohrejeme a pokropíme vínom. Kačacie prsia so zelerovým pyré a džemom rozdelíme na 4 taniere a podávame ozdobené čerstvým zelerom.

Obložené žemle s husacou pečeňou a jablkom
4 osoby

4 žemle
2 jablká
1 - 2 husacie pečene
1 lyžica masla
1 lyžica olivového oleja
50 ml bieleho vína
rozmarín
soľ, korenie

Jablká olúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na malé kocky. Husaciu pečeň očistíme a ľahko pokoreníme. Jablká opečieme na masle v panvici s nepriľnavým dnom. Prilejeme víno. Pečeň posypanú rozmarínom opečieme na olivovom oleji, posolíme a pokoreníme, až keď je pečeň hotová. Rozkrojíme žemle a dáme ich na tanier. Pečeň položíme na polovičky žemle, ozdobíme rozmarínom. Vršky žemlí na ne položíme šikmo a podávame.

Kačacie palacinky
4 osoby

700 g kačacích pŕs
1 lyžička čínskeho korenia piatich vôní (alebo inej zmesi čínskeho korenia)
5 lyžičiek sójovej omáčky
10 ks čínskeho ryžového papiera (dostať v supermarketoch) alebo upečených slaných palaciniek
5 zelených cibuliek
1 lyžica sezamového alebo iného oleja
trochu kurkumy
10 ks dlhej pažítky

Kačacie prsia dobre posolíme a dáme do chladničky asi na 8 hodín. Nakoniec votrieme do nich zmes čínskeho korenia. Rozohrejeme v rúre gril na 200 °C. Kačacie prsia opečieme na panvici z každej strany 5 minút. Potom ich preložíme do zapekacej misy a dáme piecť pod gril na 10 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Cibuľku umyjeme a nakrájame po dĺžke na tenké pásiky. Krátko podusíme na oleji, primiešame sójovú omáčku a kurkumu. Kačacie prsia nakrájame na malé kocky, pridáme k cibuľke a zamiešame. Listy ryžového papiera navlhčíme studenou vodou, aby boli mäkké. Na každú ryžovú placku dáme do stredu kôpku zmesi, poskladáme do kornúta a previažeme pažítkou. Fritujeme alebo pečieme na panvici do svetlohneda a hneď podávame.

Pečená kačka
6 osôb

4 upečené kačacie stehná
300 g mladého zeleného hrášku
250 g sójových klíčkov
3 vetvičky čerstvého koriandra
2 vetvičky petržlenu
½ lyžičky koriandrových semienok
1 lyžica sójovej omáčky
3 lyžice arašidového oleja
soľ, korenie

Mäso z kačacích stehien natrháme na malé kúsky. Umyjeme, osušíme a otrháme lístky z koriandra a petržlenu. Umyjeme sójové klíčky a vylúpeme hrášok. Potlčieme semienka koriandra. Na panvici alebo vo woku rozohrejeme olej a opražíme na ňom niekoľko sekúnd semienka koriandra. Pridáme mäso, hrášok a sójové klíčky. Posolíme a pokoreníme. Pečieme pri vysokej teplote 5 minút bez prerušenia. Pridáme sójovú omáčku a necháme piecť ďalšie 2 minúty. Podávame v šálkach ozdobené lístkami petržlenu.


Krém z husacej pečene s karamelom
4 osoby

Krém:
200 g husacej pečene
140 g sladkej smotany
140 ml mlieka
4 žĺtka
biele korenie,
soľ
20 ml sladkého vína (napríklad portské)
čerstvo nastrúhaný muškátový orech
hnedý cukor

Dulová omáčka:
2 dule alebo veľké pevné jablká
šťava z ½ citróna
1 lyžica masla
60 g cukru
dreň z ½ vanilkového struku
20 g zázvoru
100 ml bieleho vína

Okrem toho:
4 plátky žemle l 1 lyžica masla

Pečeň umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky. Zohrejeme mlieko a smotanu, vložíme pečeň a necháme ju 5 minút povariť, až sa začne rozpadávať. Rozmixujeme ju a pretrieme cez sitko. Pridáme žĺtka a vymiešame do peny. Ochutíme bielym korením, soľou, sladkým vínom a muškátovým orieškom. Predhrejeme rúru na 90 °C. Krémom naplníme malé okrúhle formičky, prikryjeme ich fóliou a varíme v rúre vo vodnom kúpeli 35 - 40 minút. Krém necháme vychladnúť vo formičkách. Dule olúpeme, odstránime jadrovník, nakrájame na malé kocky a pokvapkáme citrónom. Zohrejeme maslo a necháme na ňom skaramelizovať cukor. Pridáme dule, vanilkovú dreň, zázvor a biele víno. Privedieme do varu a necháme mierne variť 20 minút. Ak sa vyvarí priveľa tekutiny, pridáme ešte trochu vody. Krém z husacej pečene posypeme hnedým cukrom a rýchlo zapečieme pod grilom, až dostane hnedú kôrku. Plátky žemle opečieme na masle a spolu s dulami podávame ku krému.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  2. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  4. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 717
  2. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 7 124
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 059
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 5 989
  5. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 740
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 5 518
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 193
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 989
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 851
  10. Jarné prázdniny pri mori? 3 031

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Bývalý minister práce Mihál odchádza z SaS, pre postoje Sulíka

Mihál vraj nesúhlasí s niektorými postojmi predsedu strany Sulíka.

DOMOV

Žena, ktorá močila na Korán, ohrozila bezpečnosť Slovenska

Na videu obvinenej viala v pozadí slovenská vlajka.

PLUS

Nespávajú, aby mohli prekladať titulky. Zadarmo a za pár hodín

I love you, povie filmová postava a v titulkoch sa objaví: Ja láska vy.

Neprehliadnite tiež

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.

Mýty a fakty o menopauze: Čo si myslí gynekológ?

Ženy majú o menopauze často hororové predstavy a obávajú sa jej prejavov. Nie je to nutné.

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop