Domáce hody

Slávnostná hostina nemusí byť iba na Martina.

Pečené kačacie prsia so zelerovým pyré
4 osoby

750 g kačacích pŕs, porcia cca 180 g
1 zeler
1 stopka zeleru
50 ml zeleninového vývar
50 ml dezertného sladkého vína (napríklad portské víno)
1 malý pohár pomarančového džemu
3 lyžice sezamového alebo iného kvalitného oleja
100 g masla
muškátový oriešok l soľ, korenie

Z kačacích pŕs odstránime šľachy a kožu ľahko narežeme tak, aby sme vytvorili mriežku. Z obidvoch strán posolíme a pokoreníme a pri strednej teplote na horúcom oleji opečieme na strane s kožou na chrumkavo. Prsia obrátime a na strane s mäsom pečieme už len krátko. Potom vložíme do rúry vyhriatej na 80 °C a dusíme asi 25 minút, až sú hotové. Zeler očistíme, nakrájame na kocky, trochu odložíme na ozdobu a opečieme na masle. Zalejeme vývarom a podusíme. Posolíme, pokoreníme, nastrúhame trochu muškátového orieška a rozmixujeme s ponorným mixérom. Kačacie prsia ešte raz krátko opečieme na masle a rozrežeme na porcie. Pomarančový džem dáme do panvice, krátko ohrejeme a pokropíme vínom. Kačacie prsia so zelerovým pyré a džemom rozdelíme na 4 taniere a podávame ozdobené čerstvým zelerom.

Obložené žemle s husacou pečeňou a jablkom
4 osoby

4 žemle
2 jablká
1 - 2 husacie pečene
1 lyžica masla
1 lyžica olivového oleja
50 ml bieleho vína
rozmarín
soľ, korenie

Jablká olúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na malé kocky. Husaciu pečeň očistíme a ľahko pokoreníme. Jablká opečieme na masle v panvici s nepriľnavým dnom. Prilejeme víno. Pečeň posypanú rozmarínom opečieme na olivovom oleji, posolíme a pokoreníme, až keď je pečeň hotová. Rozkrojíme žemle a dáme ich na tanier. Pečeň položíme na polovičky žemle, ozdobíme rozmarínom. Vršky žemlí na ne položíme šikmo a podávame.

Kačacie palacinky
4 osoby

700 g kačacích pŕs
1 lyžička čínskeho korenia piatich vôní (alebo inej zmesi čínskeho korenia)
5 lyžičiek sójovej omáčky
10 ks čínskeho ryžového papiera (dostať v supermarketoch) alebo upečených slaných palaciniek
5 zelených cibuliek
1 lyžica sezamového alebo iného oleja
trochu kurkumy
10 ks dlhej pažítky

Kačacie prsia dobre posolíme a dáme do chladničky asi na 8 hodín. Nakoniec votrieme do nich zmes čínskeho korenia. Rozohrejeme v rúre gril na 200 °C. Kačacie prsia opečieme na panvici z každej strany 5 minút. Potom ich preložíme do zapekacej misy a dáme piecť pod gril na 10 minút. Vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Cibuľku umyjeme a nakrájame po dĺžke na tenké pásiky. Krátko podusíme na oleji, primiešame sójovú omáčku a kurkumu. Kačacie prsia nakrájame na malé kocky, pridáme k cibuľke a zamiešame. Listy ryžového papiera navlhčíme studenou vodou, aby boli mäkké. Na každú ryžovú placku dáme do stredu kôpku zmesi, poskladáme do kornúta a previažeme pažítkou. Fritujeme alebo pečieme na panvici do svetlohneda a hneď podávame.

Pečená kačka
6 osôb

4 upečené kačacie stehná
300 g mladého zeleného hrášku
250 g sójových klíčkov
3 vetvičky čerstvého koriandra
2 vetvičky petržlenu
½ lyžičky koriandrových semienok
1 lyžica sójovej omáčky
3 lyžice arašidového oleja
soľ, korenie

Mäso z kačacích stehien natrháme na malé kúsky. Umyjeme, osušíme a otrháme lístky z koriandra a petržlenu. Umyjeme sójové klíčky a vylúpeme hrášok. Potlčieme semienka koriandra. Na panvici alebo vo woku rozohrejeme olej a opražíme na ňom niekoľko sekúnd semienka koriandra. Pridáme mäso, hrášok a sójové klíčky. Posolíme a pokoreníme. Pečieme pri vysokej teplote 5 minút bez prerušenia. Pridáme sójovú omáčku a necháme piecť ďalšie 2 minúty. Podávame v šálkach ozdobené lístkami petržlenu.


Krém z husacej pečene s karamelom
4 osoby

Krém:
200 g husacej pečene
140 g sladkej smotany
140 ml mlieka
4 žĺtka
biele korenie,
soľ
20 ml sladkého vína (napríklad portské)
čerstvo nastrúhaný muškátový orech
hnedý cukor

Dulová omáčka:
2 dule alebo veľké pevné jablká
šťava z ½ citróna
1 lyžica masla
60 g cukru
dreň z ½ vanilkového struku
20 g zázvoru
100 ml bieleho vína

Okrem toho:
4 plátky žemle l 1 lyžica masla

Pečeň umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky. Zohrejeme mlieko a smotanu, vložíme pečeň a necháme ju 5 minút povariť, až sa začne rozpadávať. Rozmixujeme ju a pretrieme cez sitko. Pridáme žĺtka a vymiešame do peny. Ochutíme bielym korením, soľou, sladkým vínom a muškátovým orieškom. Predhrejeme rúru na 90 °C. Krémom naplníme malé okrúhle formičky, prikryjeme ich fóliou a varíme v rúre vo vodnom kúpeli 35 - 40 minút. Krém necháme vychladnúť vo formičkách. Dule olúpeme, odstránime jadrovník, nakrájame na malé kocky a pokvapkáme citrónom. Zohrejeme maslo a necháme na ňom skaramelizovať cukor. Pridáme dule, vanilkovú dreň, zázvor a biele víno. Privedieme do varu a necháme mierne variť 20 minút. Ak sa vyvarí priveľa tekutiny, pridáme ešte trochu vody. Krém z husacej pečene posypeme hnedým cukrom a rýchlo zapečieme pod grilom, až dostane hnedú kôrku. Plátky žemle opečieme na masle a spolu s dulami podávame ku krému.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  3. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  4. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  5. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  6. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  7. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  8. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  9. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  2. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  3. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  4. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  7. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  8. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  9. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  10. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 647
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 407
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 3 110
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 985
  5. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 2 596
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 545
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 533
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 467
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 451
  10. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach 1 014

Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa pre Danka veriť nedá

Žiaľ, nie sme v armáde, ale v Smer-SNS-Híd. Kde, všakáno, je kapitán veľkým pánom.

EKONOMIKA

Zákon na ochranu médií sa dá ľahko obísť

Legislatíva zakazuje, aby majiteľ vlastnil printové aj elektronické médiá zároveň.

DOMOV

Oligarchovia majú novú príležitosť, Markíza má byť na predaj

Hovorí sa aj o predaji denníka Nový čas.

KOMENTÁRE

Ako neprekročiť novinársky rubikon

Tradičných vydavateľov nahrádzajú oligarchovia.

Neprehliadnite tiež

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za svoju otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.