SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

S fritézou je vyprážanie pod kontrolou

I keď príprava pokrmov na oleji nepatrí medzi najzdravšie, fritovanie má pred vyprážaním na panvici mnohé prednosti. Upravované pokrmy sa neprepaľujú, ich vnútorné štruktúry sa zohrievajú rovnomernejšie a olej nasiaknedo pokrmu výrazne slabšie. Vedeli ste


o tom, že i fritézy sú čoraz dokonalejšie?

Objem podľa potreby
Fritézy sa na trh dodávajú v rôznych veľkostiach, ktoré kopírujú skladovacie možnosti malých kuchýň, ale i nároky početnejších rodín. Dôležité sú dva parametre. Prvým je kapacita vyprážania. Udáva sa zvyčajne v litroch, kde jeden liter zodpovedá kilogramu čerstvých surovín, alebo 800 gramom mrazených pokrmov. Čím je kapacita väčšia, tým menej cyklov absolvuje olej pri príprave väčšieho objemu surovín. Súčasne je však potrebné počítať s dlhším časom ohrevu na pracovnú teplotu a vyššou spotrebou energie.

Skryť Vypnúť reklamu

Druhým objemovým parametrom je množstvo oleja, ktoré je do fritézy potrebné vliať na jej chod. Môžete sa stretnúť so zariadeniami vyžadujúcimi 1,5- až 3,5-litrovú náplň, niektoré modely umožňujú beh s polovičnou náplňou. Čím sú nároky na objem oleja nižšie a kapacita fritézy vyššia, tým je prevádzka ekonomickejšia. Vždy je však potrebné myslieť na to, že do fritézy patrí iba kvalitný olej alebo tuk určený na fritovanie.

Nádoby ponúkajú komfort a trvanlivosť

Výrobcovia tvarujú nádoby tak, aby vnútorný priestor fritézy využili čo najefektívnejšie s minimom olejovej náplne. Či sa však rozhodnete pre fritézu štvorcovú, obdĺžnikovú, kruhovú, alebo oválnu, na samotné fritovanie vplyv nemá. Omnoho viac by ste sa mali zamerať na to, z akého materiálu je ich vnútro.

Skryť Vypnúť reklamu

Najlacnejšie modely majú hliníkové nádoby, tie sa však od pripálených usadenín nečistia najlepšie. Preto je lepšie voliť strednú triedu, ktorá má hliníkový povrch potiahnutý nelepivou, teflónovou vrstvou. Najdrahšie modely majú nerezovú nádobu, ktorá odolá intenzívnemu každodennému používaniu. Samostatnou kategóriou sú fritézy s naklonenou nádobou, do ktorej je osadený rotačný kôš. Výrobcovia rotofritéz sľubujú úsporu oleja, čas tepelnej úpravy je však približne o tretinu dlhší ako pri plnom ponorení surovín. Horúcou novinkou sú teplovzdušné fritézy s olejovým aerosólom, ktoré si vystačia s dvoma lyžicami oleja na jednu dávku surovín.

Ohrev radšej s reguláciou
Rýchlosť dosiahnutia pracovnej teploty sa odvíja od množstva oleja a príkonu špirály. Tá býva zabudovaná priamo v plochom dne nádoby, alebo je ponorená do oleja. Záleží iba na šikovnosti konštrukcie, či bude nádoba odnímateľná, alebo nie. Kým pri ponorených špirálach je možné vždy počítať s jednoduchou údržbou, špirály zabudované v dne nádob umožňujú rozoberanie fritézy iba pri najnovších modeloch.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak nechcete využívať fritézu iba príležitostne, je dobré ak je vybavená termostatom. Ten reguluje pracovnú teplotu zvyčajne v rozsahu od 150 do 190 °C. Jemnejšie a krehkejšie pokrmy vyžadujú nižšiu teplotu prípravy, mrazené vyššiu. Najjednoduchšie modely majú iba jeden či dva výkonové stupne, pričom za základ sa považuje 190 °C. Bez šikovnosti a odhadu sa pri nich nezaobídete. Preto je praktické, ak je fritéza vybavená minútkami. Tie síce za vás upražený pokrm z oleja nevytiahnu, upozornia vás však na správny moment.

Olej filtrovaný priamo do zásobníka
Keďže olej možno použiť opakovane, je dôležité, aby bola manipulácia s ním čo najjednoduchšia. Fritézy s hadičkami či s vylievaním oleja z nádoby sú nepraktické. Omnoho praktickejší je filtračný automat, ktorý po vychladnutí oleja automaticky precedí olej cez kovové sitko do zásobníka, ktorý možno skladovať v chladničke. Keďže zásobníky sa predávajú i samostatne, môžete mať v chladničke iný olej na ryby a iný na múčniky. Alternatívou je používanie papierových filtrov do nádob, ide však skôr o kompromis ako o riešenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Veko s priezorom a filtrom
Aby pri fritovaní rozpálený olej neprevoňal celý byt, veká bývajú vybavené kombináciou uhlíkového a olejového filtra. Kým olejový filter zabráni tomu, aby sa mastnota ukladala na stenách kuchyne a nábytku, uhlíkový filter odstraňuje pachy. Dôležité je dbať na pravidelnú výmenu a údržbu.

Sklený priezor je praktický, ak chcete sledovať, v akom štádiu sa fritovanie nachádza. Ak však nie je vybavený špeciálnym stieračom, cez zarosené sklo toho veľa neuvidíte. Preto sa vopred rozhodnite, či budete za túto vymoženosť priplácať, alebo nie.

Pozor na údržbu
Rozkladajúci sa olej, ktorý opakovane prechádza ohrevom, nevonia zrovna najlepšie. Preto je údržba fritézy viac ako kľúčová. Najmodernejšie modely sú navrhnuté tak, aby ste ich rozobrali a vložili do umývačky s výnimkou elektronického ovládacieho panelu, ktorý stačí pretrieť handrou. Rozobratá fritéza síce zaberie plnú umývačku, po každom cykle je však ako nová.

Skryť Vypnúť reklamu

Žiaľ, väčšina modelov na trhu má možnosti údržby obmedzené. V najhoršom prípade počítajte iba s odnímateľným vekom, v lepšom i s odnímateľnou nádobou. Rozpenený olej má však i napriek tesniacemu veku vždy príležitosť dostať sa do rámu fritézy, kde sa k nemu nedostanete.

Naše tipy:

TEFAL FR 700435 Oleoclean
Fritéza modernej konštrukcie, ktorá poteší majiteľov nielen termostatickým riadením výkonu, ale aj jednoduchou údržbou. Rozobraté dielce možno vložiť do umývačky riadu, ručnú starostlivosť vyžaduje iba elektronický panel. Jednoduchá je aj manipulácia s olejom. Po vychladnutí je automaticky prefiltrovaný do plastovej nádoby s vekom na skladovanie.

Cena: 4650 Sk
Príkon: 1800W
Objem: 2l/1kg
Výbava: automatický filtračný systém, priezor, termostat

Skryť Vypnúť reklamu
ETA 1171 90000
Jednoduchá fritéza s vysokým objemom, plnou reguláciou pomocou termostatu a špirálou ponorenou do oleja. Fritovacia nádoba má smaltovaný povrch na jednoduchšiu údržbu, dielce sú navrhnuté tak, aby ich bolo možné vložiť do umývačky. Zvláštnosťou je široký tepelný rozsah od 20 do 190 °C.

Cena: 1540 Sk
Príkon: 2000 W
Objem: 3l/1,5 kg
Výbava: termostat, odnímateľná elektronika

PHILIPS HD 6107 Basic
Priestorovo úsporný model navrhnutý na víkendové využitie s dôrazom na kvalitu fritovania a tepelnú izoláciu od okolia. Tepelný rozsah pokrýva štandardný rámec od 150 do 190 °C, vo výbave je silný protipachový uhlíkový filter a ochrana proti prehriatiu. Používateľa osloví automatické otváranie veka a náhľadový priezor.

Cena: 2250 Sk
Príkon: 2000W
Objem: 2l/1kg
Výbava: termostat, nádoba na olej

Skryť Vypnúť reklamu
MOULINEX Principio AF 100130
Priemerne vybavená fritéza s regulovateľným výkonom určená na príležitostné využitie. Fritovacia nádoba je pevne zabudovaná, vyrobená je z hliníka, údržba nepatrí medzi najjednoduchšie aktivity. Telo je dobre odizolované od okolitého priestoru, vo výbave je i permanentný tukový filter.

Cena: 1940 Sk
Príkon: 1900W
Objem: 2,2l/1kg
Výbava: termostat, tukový filter

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 165
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 831
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 577
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 426
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 008
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 379
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 172
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 009
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 696
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 607
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

16 h
Petra Vlhová dnes ide zjazd.

Sledujte zjazdové lyžovanie s nami.

3 h
Mobilné odberové miesto v budove ružinovskej Polikliniky.

V pondelok sa začalo na Slovensku celoplošné skríningové testovanie, ktoré potrvá do 27. januára.

2 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

21 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

22. jan

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt