S fritézou je vyprážanie pod kontrolou

I keď príprava pokrmov na oleji nepatrí medzi najzdravšie, fritovanie má pred vyprážaním na panvici mnohé prednosti. Upravované pokrmy sa neprepaľujú, ich vnútorné štruktúry sa zohrievajú rovnomernejšie a olej nasiaknedo pokrmu výrazne slabšie. Vedeli ste


o tom, že i fritézy sú čoraz dokonalejšie?

Objem podľa potreby
Fritézy sa na trh dodávajú v rôznych veľkostiach, ktoré kopírujú skladovacie možnosti malých kuchýň, ale i nároky početnejších rodín. Dôležité sú dva parametre. Prvým je kapacita vyprážania. Udáva sa zvyčajne v litroch, kde jeden liter zodpovedá kilogramu čerstvých surovín, alebo 800 gramom mrazených pokrmov. Čím je kapacita väčšia, tým menej cyklov absolvuje olej pri príprave väčšieho objemu surovín. Súčasne je však potrebné počítať s dlhším časom ohrevu na pracovnú teplotu a vyššou spotrebou energie.

Druhým objemovým parametrom je množstvo oleja, ktoré je do fritézy potrebné vliať na jej chod. Môžete sa stretnúť so zariadeniami vyžadujúcimi 1,5- až 3,5-litrovú náplň, niektoré modely umožňujú beh s polovičnou náplňou. Čím sú nároky na objem oleja nižšie a kapacita fritézy vyššia, tým je prevádzka ekonomickejšia. Vždy je však potrebné myslieť na to, že do fritézy patrí iba kvalitný olej alebo tuk určený na fritovanie.

Nádoby ponúkajú komfort a trvanlivosť

Výrobcovia tvarujú nádoby tak, aby vnútorný priestor fritézy využili čo najefektívnejšie s minimom olejovej náplne. Či sa však rozhodnete pre fritézu štvorcovú, obdĺžnikovú, kruhovú, alebo oválnu, na samotné fritovanie vplyv nemá. Omnoho viac by ste sa mali zamerať na to, z akého materiálu je ich vnútro.

Najlacnejšie modely majú hliníkové nádoby, tie sa však od pripálených usadenín nečistia najlepšie. Preto je lepšie voliť strednú triedu, ktorá má hliníkový povrch potiahnutý nelepivou, teflónovou vrstvou. Najdrahšie modely majú nerezovú nádobu, ktorá odolá intenzívnemu každodennému používaniu. Samostatnou kategóriou sú fritézy s naklonenou nádobou, do ktorej je osadený rotačný kôš. Výrobcovia rotofritéz sľubujú úsporu oleja, čas tepelnej úpravy je však približne o tretinu dlhší ako pri plnom ponorení surovín. Horúcou novinkou sú teplovzdušné fritézy s olejovým aerosólom, ktoré si vystačia s dvoma lyžicami oleja na jednu dávku surovín.

Ohrev radšej s reguláciou
Rýchlosť dosiahnutia pracovnej teploty sa odvíja od množstva oleja a príkonu špirály. Tá býva zabudovaná priamo v plochom dne nádoby, alebo je ponorená do oleja. Záleží iba na šikovnosti konštrukcie, či bude nádoba odnímateľná, alebo nie. Kým pri ponorených špirálach je možné vždy počítať s jednoduchou údržbou, špirály zabudované v dne nádob umožňujú rozoberanie fritézy iba pri najnovších modeloch.


Ak nechcete využívať fritézu iba príležitostne, je dobré ak je vybavená termostatom. Ten reguluje pracovnú teplotu zvyčajne v rozsahu od 150 do 190 °C. Jemnejšie a krehkejšie pokrmy vyžadujú nižšiu teplotu prípravy, mrazené vyššiu. Najjednoduchšie modely majú iba jeden či dva výkonové stupne, pričom za základ sa považuje 190 °C. Bez šikovnosti a odhadu sa pri nich nezaobídete. Preto je praktické, ak je fritéza vybavená minútkami. Tie síce za vás upražený pokrm z oleja nevytiahnu, upozornia vás však na správny moment.

Olej filtrovaný priamo do zásobníka
Keďže olej možno použiť opakovane, je dôležité, aby bola manipulácia s ním čo najjednoduchšia. Fritézy s hadičkami či s vylievaním oleja z nádoby sú nepraktické. Omnoho praktickejší je filtračný automat, ktorý po vychladnutí oleja automaticky precedí olej cez kovové sitko do zásobníka, ktorý možno skladovať v chladničke. Keďže zásobníky sa predávajú i samostatne, môžete mať v chladničke iný olej na ryby a iný na múčniky. Alternatívou je používanie papierových filtrov do nádob, ide však skôr o kompromis ako o riešenie.


Veko s priezorom a filtrom
Aby pri fritovaní rozpálený olej neprevoňal celý byt, veká bývajú vybavené kombináciou uhlíkového a olejového filtra. Kým olejový filter zabráni tomu, aby sa mastnota ukladala na stenách kuchyne a nábytku, uhlíkový filter odstraňuje pachy. Dôležité je dbať na pravidelnú výmenu a údržbu.

Sklený priezor je praktický, ak chcete sledovať, v akom štádiu sa fritovanie nachádza. Ak však nie je vybavený špeciálnym stieračom, cez zarosené sklo toho veľa neuvidíte. Preto sa vopred rozhodnite, či budete za túto vymoženosť priplácať, alebo nie.

Pozor na údržbu
Rozkladajúci sa olej, ktorý opakovane prechádza ohrevom, nevonia zrovna najlepšie. Preto je údržba fritézy viac ako kľúčová. Najmodernejšie modely sú navrhnuté tak, aby ste ich rozobrali a vložili do umývačky s výnimkou elektronického ovládacieho panelu, ktorý stačí pretrieť handrou. Rozobratá fritéza síce zaberie plnú umývačku, po každom cykle je však ako nová.

Žiaľ, väčšina modelov na trhu má možnosti údržby obmedzené. V najhoršom prípade počítajte iba s odnímateľným vekom, v lepšom i s odnímateľnou nádobou. Rozpenený olej má však i napriek tesniacemu veku vždy príležitosť dostať sa do rámu fritézy, kde sa k nemu nedostanete.

Naše tipy:

TEFAL FR 700435 Oleoclean
Fritéza modernej konštrukcie, ktorá poteší majiteľov nielen termostatickým riadením výkonu, ale aj jednoduchou údržbou. Rozobraté dielce možno vložiť do umývačky riadu, ručnú starostlivosť vyžaduje iba elektronický panel. Jednoduchá je aj manipulácia s olejom. Po vychladnutí je automaticky prefiltrovaný do plastovej nádoby s vekom na skladovanie.

Cena: 4650 Sk
Príkon: 1800W
Objem: 2l/1kg
Výbava: automatický filtračný systém, priezor, termostat

ETA 1171 90000
Jednoduchá fritéza s vysokým objemom, plnou reguláciou pomocou termostatu a špirálou ponorenou do oleja. Fritovacia nádoba má smaltovaný povrch na jednoduchšiu údržbu, dielce sú navrhnuté tak, aby ich bolo možné vložiť do umývačky. Zvláštnosťou je široký tepelný rozsah od 20 do 190 °C.

Cena: 1540 Sk
Príkon: 2000 W
Objem: 3l/1,5 kg
Výbava: termostat, odnímateľná elektronika

PHILIPS HD 6107 Basic
Priestorovo úsporný model navrhnutý na víkendové využitie s dôrazom na kvalitu fritovania a tepelnú izoláciu od okolia. Tepelný rozsah pokrýva štandardný rámec od 150 do 190 °C, vo výbave je silný protipachový uhlíkový filter a ochrana proti prehriatiu. Používateľa osloví automatické otváranie veka a náhľadový priezor.

Cena: 2250 Sk
Príkon: 2000W
Objem: 2l/1kg
Výbava: termostat, nádoba na olej

MOULINEX Principio AF 100130
Priemerne vybavená fritéza s regulovateľným výkonom určená na príležitostné využitie. Fritovacia nádoba je pevne zabudovaná, vyrobená je z hliníka, údržba nepatrí medzi najjednoduchšie aktivity. Telo je dobre odizolované od okolitého priestoru, vo výbave je i permanentný tukový filter.

Cena: 1940 Sk
Príkon: 1900W
Objem: 2,2l/1kg
Výbava: termostat, tukový filter

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Top First moment dovolenky na leto 2018
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 23 041
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 7 481
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 4 089
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 3 550
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 382
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 488
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 401
  8. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 383
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 346
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 1 009

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Piekol macesy a mal baňu. Jeho slovenská továreň prežila dodnes

Maces kupujú hlavne ľudia s problémami s trávením.

KOMENTÁRE

Rok 1997: Zmrznutý Leo desil viac než elektrikár Mečiar

Moc stále držal v rukách Mečiar a z rodinných osláv sa stávali mory.

ŠPORT

Kuzminová skončila druhá v stíhacích pretekoch

Napriek štyrom chybám v streľbe prišla len o jedno miesto.

Neprehliadnite tiež

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prečítajte si rozhovor s Marianou Kováčovou, ktorá sa venuje problematike týrania detí.

Biblia módy oslavuje výročie. Časopis Vogue má 125 rokov

V decembri 1892 vyšlo prvé číslo magazínu, ktorý je vo svete módy ikonou.