SME
Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Sezóna magickej tekvice

Podľa Feng Shui je symbolom dlhého života.

Tekvicovo-zeleninové tyčinky
4 osoby

400 ml zeleninového vývaru (z kocky)
200 ml mlieka l štipku soli
180 g celozrnnej krupice
150 g syra feta
1 cibuľa
½ tekvice hokkaido (asi 400 g) alebo inej
1 červená paprika
1 lyžica oleja
1 malá konzerva paradajok (425 g)
soľ, korenie
lyžičky suchého tymianu
1 lyžička medu
4 lyžice strúhanky
olej na vyprážanie
trochu čerstvej žeruchy

Privedieme do varu mlieko, vývar a soľ, vmiešame krupicu, ešte raz privedieme do varu a povaríme asi 2 minúty. Syr pretrieme cez sitko a vmiešame do kaše. Kašu roztrieme na výšku 2 cm do vlhkej, plytkej zapekacej formy (30 x 20 cm). Necháme 30 minút v chlade. Cibuľu a papriku nakrájame na kocky. Tekvicu s kôrou nakrájame na 2 cm kocky. Zeleninu opečieme na oleji. Pridáme paradajky a varíme 20 minút. Ochutíme soľou, korením, tymianom a medom. Krupicovú masu nakrájame na tyčinky veľkosti 10 x 2 cm, obalíme v strúhanke a vyprážame v oleji do zlatohneda. Podávame s tekvicovo-zeleninovou prílohou. Ozdobíme žeruchou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tekvicová polievka
4 osoby

500 g tekvice
4 mrkvy
1 zázvor (veľkosti orecha)
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
3 lyžice olivového oleja
900 ml zeleninového vývaru
soľ, korenie
200 ml sladkej smotany
opečené tekvicové semená

Očistenú tekvicu nakrájame na asi 2 - 3 cm veľké kúsky. Mrkvu nakrájame na kocky. Zázvor, cibuľu a cesnak olúpeme a nasekáme najemno. Cibuľu a cesnak podusíme v hrnci na oleji, pridáme mrkvu a po chvíli aj zázvor, tekvicu a soľ. Prilejeme vývar a všetko necháme variť asi 30 minút. Keď je tekvica mäkká, rozmixujeme polievku ponorným mixérom, posolíme, pokoreníme a ochutíme smotanou. Podávame posypané s pár semienkami tekvice. Variácia : Môžeme použiť miesto mrkvy jablká a polievku ochutíme miesto semienkami 1 lyžičkou karí pasty a 2 lyžicami nasekaného koriandru.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesnakové rizoto s tekvicou
4 osoby

450 g guľatej ryže na rizoto
750 g tekvice hokkaido (guľatá tekvica pomarančovej farby)
10 g masla
25 ml repkového oleja
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
1 l zeleninového vývaru
500 ml bieleho vína
¼ lyžičky soli
biele korenie
50 g hobliniek parmezánu
40 g masla

Cibuľu a cesnak olúpeme, nakrájame na drobné kocky. Olúpeme tekvicu, vyberieme semená a nakrájame na malé kocky. Rozohrejeme maslo s olejom a na tejto zmesi opečieme cibuľu, cesnak a tekvicu. (Niekoľko lyžíc tekvice si odložíme bokom na ozdobu.) Pridáme ryžu a krátko ju opečieme pri vysokej teplote. Zmiešame víno s vývarom a postupne touto zmesou za stáleho miešania po naberačke podlievame ryžu. Vždy, keď tekutina vsiakne do ryže, pridáme ďalšiu naberačku. Nezabudnime ryžu stále miešať. Keď je rizoto krémové a jednotlivé zrnká ryže sú uvarené, ochutíme ho soľou a korením. Zjemníme maslom a parmezánom, ozdobíme odloženou tekvicou a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Zapečená tekvica so syrom a krustou z cukru
4 osoby

1 kg tekvice
4 lyžice hnedého cukru
soľ
4 lyžice masla
maslo na vymazanie formy
1 pomaranč
100 g syra ementál
½ lyžičky nastrúhaného muškátového orecha
5 vajíčok

Tekvicu rozrežeme na diely, odrežeme kôru a semená a nakrájame na kocky. Dáme do hrnca, pridáme 1 lyžicu cukru, 1/8 l vody a štipku soli a asi 15 minút dusíme. V druhom hrnci zohrejme 1 lyžicu masla s 1 lyžicou cukru a zohrievame, až dostanú svetlohnedú farbu. Tekvicu rozmixujeme a primiešame k maslu s cukrom. Necháme za stáleho miešania 5 minút povariť. Pomaranč umyjeme pod horúcou vodou a kôru tenko nastrúhame. Nastrúhame syr a spolu s pomarančovou kôrou a muškátom primiešame do tekvicového pyré a necháme vychladnúť. Rúru rozohrejeme na 200 °C . Do vlažného pyré zamiešame vajíčka. Plytkú zapekaciu misu vymažeme maslom a masu do nej vylejeme. Roztopíme zvyšné maslo a polejeme ním cesto a pečieme 15 minút. Nakoniec zapečenú tekvicu posypeme zvyšným cukrom a ešte raz dáme do rúry piecť do zlatohneda na 15 minút, až kým nedostane peknú krustu. Podávame horúce.

Skryť Vypnúť reklamu

Tekvicové placky s kešu orechmi
asi 30 ks

450 g očistenej tekvice
30 g kešu orechov
½ červenej papriky
1 lyžica citrónovej šťavy
30 g nastrúhaného ementálu alebo goudy
1 vajíčko
125 g hladkej múky
1 ½ lyžičky prášku do pečiva
štipku soli
na špičku noža červenej papriky
štipka korenia
štipka nastrúhaného muškátového orieška

Tekvicu nakrájame na drobné kúsky. Pridáme 3 - 4 lyžice vody a 15 - 20 minút povaríme. Necháme odkvapkať na sitku. Potom rozmixujeme a necháme vychladnúť. Orechy nasekáme nahrubo a opečieme na panvici bez tuku. Očistíme papriku a nakrájame na malé kocky. Rozohrejeme rúru na 180 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Tekvicovú kašu zmiešame s kockami papriky, citrónovou šťavou, orechmi, syrom a vajíčkom. Zmiešame múku s práškom do pečiva, soľou a koreninami a vmiešame do tekvicovej kaše. Z cesta pomocou lyžice tvoríme na plechu malé placky, medzi ktorými necháme dostatočný odstup. Pečieme asi 15 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  3. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  4. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  10. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 309
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 15 825
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 110
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 471
  5. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 319
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 094
  7. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 358
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 275
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 128
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 900
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Testovanie začne už v pondelok. Dokedy sa treba otestovať a čo sa zmení?

Testovanie si vo februári zopakujú najhoršie okresy.

Igor Matovič.
Dobré ráno

Dobré ráno: Dotácie na rodovú rovnosť rozdali čudne

Ministerstvo rozdávalo viac ako 21-tisíc eur.

Komentár Zuzany Kepplovej

Hluchá linka, nefunkčná appka

Keď štát rieši násilie v rodinách.

Zuzana Kepplová.
Dave Grohl z kapely Foo Fighters, ktorá 5. februára vydáva nový album.

Neprehliadnite tiež

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?

Informačná diéta pomáha, no má svoje limity

Novinky treba prijímať striedmo.

Ilustračné foto.
Batátová polievka so zelerom