SME
Štvrtok, 24. jún, 2021 | Meniny má JánKrížovkyKrížovky

Sezóna magickej tekvice

Podľa Feng Shui je symbolom dlhého života.

Tekvicovo-zeleninové tyčinky
4 osoby

400 ml zeleninového vývaru (z kocky)
200 ml mlieka l štipku soli
180 g celozrnnej krupice
150 g syra feta
1 cibuľa
½ tekvice hokkaido (asi 400 g) alebo inej
1 červená paprika
1 lyžica oleja
1 malá konzerva paradajok (425 g)
soľ, korenie
lyžičky suchého tymianu
1 lyžička medu
4 lyžice strúhanky
olej na vyprážanie
trochu čerstvej žeruchy

Privedieme do varu mlieko, vývar a soľ, vmiešame krupicu, ešte raz privedieme do varu a povaríme asi 2 minúty. Syr pretrieme cez sitko a vmiešame do kaše. Kašu roztrieme na výšku 2 cm do vlhkej, plytkej zapekacej formy (30 x 20 cm). Necháme 30 minút v chlade. Cibuľu a papriku nakrájame na kocky. Tekvicu s kôrou nakrájame na 2 cm kocky. Zeleninu opečieme na oleji. Pridáme paradajky a varíme 20 minút. Ochutíme soľou, korením, tymianom a medom. Krupicovú masu nakrájame na tyčinky veľkosti 10 x 2 cm, obalíme v strúhanke a vyprážame v oleji do zlatohneda. Podávame s tekvicovo-zeleninovou prílohou. Ozdobíme žeruchou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tekvicová polievka
4 osoby

500 g tekvice
4 mrkvy
1 zázvor (veľkosti orecha)
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
3 lyžice olivového oleja
900 ml zeleninového vývaru
soľ, korenie
200 ml sladkej smotany
opečené tekvicové semená

Očistenú tekvicu nakrájame na asi 2 - 3 cm veľké kúsky. Mrkvu nakrájame na kocky. Zázvor, cibuľu a cesnak olúpeme a nasekáme najemno. Cibuľu a cesnak podusíme v hrnci na oleji, pridáme mrkvu a po chvíli aj zázvor, tekvicu a soľ. Prilejeme vývar a všetko necháme variť asi 30 minút. Keď je tekvica mäkká, rozmixujeme polievku ponorným mixérom, posolíme, pokoreníme a ochutíme smotanou. Podávame posypané s pár semienkami tekvice. Variácia : Môžeme použiť miesto mrkvy jablká a polievku ochutíme miesto semienkami 1 lyžičkou karí pasty a 2 lyžicami nasekaného koriandru.

Skryť Vypnúť reklamu

Cesnakové rizoto s tekvicou
4 osoby

450 g guľatej ryže na rizoto
750 g tekvice hokkaido (guľatá tekvica pomarančovej farby)
10 g masla
25 ml repkového oleja
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
1 l zeleninového vývaru
500 ml bieleho vína
¼ lyžičky soli
biele korenie
50 g hobliniek parmezánu
40 g masla

Cibuľu a cesnak olúpeme, nakrájame na drobné kocky. Olúpeme tekvicu, vyberieme semená a nakrájame na malé kocky. Rozohrejeme maslo s olejom a na tejto zmesi opečieme cibuľu, cesnak a tekvicu. (Niekoľko lyžíc tekvice si odložíme bokom na ozdobu.) Pridáme ryžu a krátko ju opečieme pri vysokej teplote. Zmiešame víno s vývarom a postupne touto zmesou za stáleho miešania po naberačke podlievame ryžu. Vždy, keď tekutina vsiakne do ryže, pridáme ďalšiu naberačku. Nezabudnime ryžu stále miešať. Keď je rizoto krémové a jednotlivé zrnká ryže sú uvarené, ochutíme ho soľou a korením. Zjemníme maslom a parmezánom, ozdobíme odloženou tekvicou a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Zapečená tekvica so syrom a krustou z cukru
4 osoby

1 kg tekvice
4 lyžice hnedého cukru
soľ
4 lyžice masla
maslo na vymazanie formy
1 pomaranč
100 g syra ementál
½ lyžičky nastrúhaného muškátového orecha
5 vajíčok

Tekvicu rozrežeme na diely, odrežeme kôru a semená a nakrájame na kocky. Dáme do hrnca, pridáme 1 lyžicu cukru, 1/8 l vody a štipku soli a asi 15 minút dusíme. V druhom hrnci zohrejme 1 lyžicu masla s 1 lyžicou cukru a zohrievame, až dostanú svetlohnedú farbu. Tekvicu rozmixujeme a primiešame k maslu s cukrom. Necháme za stáleho miešania 5 minút povariť. Pomaranč umyjeme pod horúcou vodou a kôru tenko nastrúhame. Nastrúhame syr a spolu s pomarančovou kôrou a muškátom primiešame do tekvicového pyré a necháme vychladnúť. Rúru rozohrejeme na 200 °C . Do vlažného pyré zamiešame vajíčka. Plytkú zapekaciu misu vymažeme maslom a masu do nej vylejeme. Roztopíme zvyšné maslo a polejeme ním cesto a pečieme 15 minút. Nakoniec zapečenú tekvicu posypeme zvyšným cukrom a ešte raz dáme do rúry piecť do zlatohneda na 15 minút, až kým nedostane peknú krustu. Podávame horúce.

Skryť Vypnúť reklamu

Tekvicové placky s kešu orechmi
asi 30 ks

450 g očistenej tekvice
30 g kešu orechov
½ červenej papriky
1 lyžica citrónovej šťavy
30 g nastrúhaného ementálu alebo goudy
1 vajíčko
125 g hladkej múky
1 ½ lyžičky prášku do pečiva
štipku soli
na špičku noža červenej papriky
štipka korenia
štipka nastrúhaného muškátového orieška

Tekvicu nakrájame na drobné kúsky. Pridáme 3 - 4 lyžice vody a 15 - 20 minút povaríme. Necháme odkvapkať na sitku. Potom rozmixujeme a necháme vychladnúť. Orechy nasekáme nahrubo a opečieme na panvici bez tuku. Očistíme papriku a nakrájame na malé kocky. Rozohrejeme rúru na 180 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Tekvicovú kašu zmiešame s kockami papriky, citrónovou šťavou, orechmi, syrom a vajíčkom. Zmiešame múku s práškom do pečiva, soľou a koreninami a vmiešame do tekvicovej kaše. Z cesta pomocou lyžice tvoríme na plechu malé placky, medzi ktorými necháme dostatočný odstup. Pečieme asi 15 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  2. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  3. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  4. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  5. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  6. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  7. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  8. Vážení poslanci, to naozaj?
  9. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  10. Viete, prečo by nás mala zaujímať ochrana biodiverzity?
  1. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  2. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  3. Vážení poslanci, to naozaj?
  4. Koniec čakania na kuriéra
  5. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  6. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Václav Vydra: Ako nedostať pokutu v úseku kde je meraná rýchlosť
  9. Česi vynašli revolučné tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  10. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  1. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 10 895
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 643
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 758
  4. Stiahnite si stovky e-kníh 5 888
  5. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 4 739
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 601
  7. Crème de la crème po slovensky 3 004
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 2 977
  9. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 2 972
  10. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 2 722
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kľúčovou zbraňou proti delta variantu koronavírusu je zaočkovanie obidvoma dávkami vakcíny.

Aktuálne je na Slovensku zaočkovaných 26 percent obyvateľstva.


11 h
Smútok futbalistov Slovenska po zápase so Španielskom na EURO 2020.

Pokazili sme si dojem, tvrdí Šatka.


Pavol Spál 10 h

Neprehliadnite tiež

Anna Grusková

Anna Grusková o príprave a vzniku inscenácie Demokratka Erža.


16 h
Alžbeta Göllnerová – Gwerková v pracovni

Život Alžbety Gwerkovej fascinuje vedcov aj divákov.


16 h
Jana Jankovičová počas jednej z disciplín v rybolovnej technike.

Jana Jankovičová sa venuje netradičnému športu.


17 h
Palacinky z ryžovej a pohánkovej múky.

Pozrite si recepty na palacinky aj koláč


19 h