Sezóna magickej tekvice

Podľa Feng Shui je symbolom dlhého života.

Tekvicovo-zeleninové tyčinky
4 osoby

400 ml zeleninového vývaru (z kocky)
200 ml mlieka l štipku soli
180 g celozrnnej krupice
150 g syra feta
1 cibuľa
½ tekvice hokkaido (asi 400 g) alebo inej
1 červená paprika
1 lyžica oleja
1 malá konzerva paradajok (425 g)
soľ, korenie
lyžičky suchého tymianu
1 lyžička medu
4 lyžice strúhanky
olej na vyprážanie
trochu čerstvej žeruchy

Privedieme do varu mlieko, vývar a soľ, vmiešame krupicu, ešte raz privedieme do varu a povaríme asi 2 minúty. Syr pretrieme cez sitko a vmiešame do kaše. Kašu roztrieme na výšku 2 cm do vlhkej, plytkej zapekacej formy (30 x 20 cm). Necháme 30 minút v chlade. Cibuľu a papriku nakrájame na kocky. Tekvicu s kôrou nakrájame na 2 cm kocky. Zeleninu opečieme na oleji. Pridáme paradajky a varíme 20 minút. Ochutíme soľou, korením, tymianom a medom. Krupicovú masu nakrájame na tyčinky veľkosti 10 x 2 cm, obalíme v strúhanke a vyprážame v oleji do zlatohneda. Podávame s tekvicovo-zeleninovou prílohou. Ozdobíme žeruchou.

Tekvicová polievka
4 osoby

500 g tekvice
4 mrkvy
1 zázvor (veľkosti orecha)
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
3 lyžice olivového oleja
900 ml zeleninového vývaru
soľ, korenie
200 ml sladkej smotany
opečené tekvicové semená

Očistenú tekvicu nakrájame na asi 2 - 3 cm veľké kúsky. Mrkvu nakrájame na kocky. Zázvor, cibuľu a cesnak olúpeme a nasekáme najemno. Cibuľu a cesnak podusíme v hrnci na oleji, pridáme mrkvu a po chvíli aj zázvor, tekvicu a soľ. Prilejeme vývar a všetko necháme variť asi 30 minút. Keď je tekvica mäkká, rozmixujeme polievku ponorným mixérom, posolíme, pokoreníme a ochutíme smotanou. Podávame posypané s pár semienkami tekvice. Variácia : Môžeme použiť miesto mrkvy jablká a polievku ochutíme miesto semienkami 1 lyžičkou karí pasty a 2 lyžicami nasekaného koriandru.

Cesnakové rizoto s tekvicou
4 osoby

450 g guľatej ryže na rizoto
750 g tekvice hokkaido (guľatá tekvica pomarančovej farby)
10 g masla
25 ml repkového oleja
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
1 l zeleninového vývaru
500 ml bieleho vína
¼ lyžičky soli
biele korenie
50 g hobliniek parmezánu
40 g masla

Cibuľu a cesnak olúpeme, nakrájame na drobné kocky. Olúpeme tekvicu, vyberieme semená a nakrájame na malé kocky. Rozohrejeme maslo s olejom a na tejto zmesi opečieme cibuľu, cesnak a tekvicu. (Niekoľko lyžíc tekvice si odložíme bokom na ozdobu.) Pridáme ryžu a krátko ju opečieme pri vysokej teplote. Zmiešame víno s vývarom a postupne touto zmesou za stáleho miešania po naberačke podlievame ryžu. Vždy, keď tekutina vsiakne do ryže, pridáme ďalšiu naberačku. Nezabudnime ryžu stále miešať. Keď je rizoto krémové a jednotlivé zrnká ryže sú uvarené, ochutíme ho soľou a korením. Zjemníme maslom a parmezánom, ozdobíme odloženou tekvicou a podávame.

Zapečená tekvica so syrom a krustou z cukru
4 osoby

1 kg tekvice
4 lyžice hnedého cukru
soľ
4 lyžice masla
maslo na vymazanie formy
1 pomaranč
100 g syra ementál
½ lyžičky nastrúhaného muškátového orecha
5 vajíčok

Tekvicu rozrežeme na diely, odrežeme kôru a semená a nakrájame na kocky. Dáme do hrnca, pridáme 1 lyžicu cukru, 1/8 l vody a štipku soli a asi 15 minút dusíme. V druhom hrnci zohrejme 1 lyžicu masla s 1 lyžicou cukru a zohrievame, až dostanú svetlohnedú farbu. Tekvicu rozmixujeme a primiešame k maslu s cukrom. Necháme za stáleho miešania 5 minút povariť. Pomaranč umyjeme pod horúcou vodou a kôru tenko nastrúhame. Nastrúhame syr a spolu s pomarančovou kôrou a muškátom primiešame do tekvicového pyré a necháme vychladnúť. Rúru rozohrejeme na 200 °C . Do vlažného pyré zamiešame vajíčka. Plytkú zapekaciu misu vymažeme maslom a masu do nej vylejeme. Roztopíme zvyšné maslo a polejeme ním cesto a pečieme 15 minút. Nakoniec zapečenú tekvicu posypeme zvyšným cukrom a ešte raz dáme do rúry piecť do zlatohneda na 15 minút, až kým nedostane peknú krustu. Podávame horúce.

Tekvicové placky s kešu orechmi
asi 30 ks

450 g očistenej tekvice
30 g kešu orechov
½ červenej papriky
1 lyžica citrónovej šťavy
30 g nastrúhaného ementálu alebo goudy
1 vajíčko
125 g hladkej múky
1 ½ lyžičky prášku do pečiva
štipku soli
na špičku noža červenej papriky
štipka korenia
štipka nastrúhaného muškátového orieška

Tekvicu nakrájame na drobné kúsky. Pridáme 3 - 4 lyžice vody a 15 - 20 minút povaríme. Necháme odkvapkať na sitku. Potom rozmixujeme a necháme vychladnúť. Orechy nasekáme nahrubo a opečieme na panvici bez tuku. Očistíme papriku a nakrájame na malé kocky. Rozohrejeme rúru na 180 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Tekvicovú kašu zmiešame s kockami papriky, citrónovou šťavou, orechmi, syrom a vajíčkom. Zmiešame múku s práškom do pečiva, soľou a koreninami a vmiešame do tekvicovej kaše. Z cesta pomocou lyžice tvoríme na plechu malé placky, medzi ktorými necháme dostatočný odstup. Pečieme asi 15 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa
  1. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  2. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  3. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  6. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  7. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  8. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  9. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  10. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 16 549
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 927
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 527
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 4 072
  5. Kam do tepla v januári? 2 500
  6. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 389
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 359
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 182
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 321
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život 1 088

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Harabin si za prezidenta trúfa, no k petícii sa nehlási

Občiansky kandidát na prezidenta potrebuje 15-tisíc podpisov. Bývalý šéf Najvyššieho súdu hovorí, že masovejšia podpora by ho do volieb posmelila.

KOMENTÁRE

Harabin je šašo, nebezpečný bude Kotleba

Kotleba nemá čo prehrať, s hanbou neodíde, môže len oživiť svoj kapitál.

ŠPORT

Šatan a Ramsay spravili to, na čo ich predchodcovia nemali guráž

Na olympiádu nepôjdu známe mená a ani jeden hráč Slovana. Je to správne?

KOMENTÁRE

Od mačiatok k ohrozeniu demokracie. Ňuňuňu

Sociálne siete už nie sú miestom, kde sa stretávajú priatelia.

Neprehliadnite tiež

Chcete mať poriadok v skrini? Tu je spôsob ako na to

Ukladanie oblečenia na seba nefunguje.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.

Úspech by nemal prísť príliš skoro. Kto je nenápadná hviezda Sarah Paulson?

Otvorene hovorí o pozadí svojej kariéry aj o randení so staršími ženami.

Celebrity nosia nepraktické okuliare, ktoré takmer nikomu nepristanú

Trend miniatúrnych okuliarov je plný paradoxov.

Z nemocnice prepustili dieťa, ktoré pri narodení vážilo len 400 gramov

Od predčasného narodenia dievčatka ubehlo pol roka.