Sezóna magickej tekvice

Podľa Feng Shui je symbolom dlhého života.

Tekvicovo-zeleninové tyčinky
4 osoby

400 ml zeleninového vývaru (z kocky)
200 ml mlieka l štipku soli
180 g celozrnnej krupice
150 g syra feta
1 cibuľa
½ tekvice hokkaido (asi 400 g) alebo inej
1 červená paprika
1 lyžica oleja
1 malá konzerva paradajok (425 g)
soľ, korenie
lyžičky suchého tymianu
1 lyžička medu
4 lyžice strúhanky
olej na vyprážanie
trochu čerstvej žeruchy

Privedieme do varu mlieko, vývar a soľ, vmiešame krupicu, ešte raz privedieme do varu a povaríme asi 2 minúty. Syr pretrieme cez sitko a vmiešame do kaše. Kašu roztrieme na výšku 2 cm do vlhkej, plytkej zapekacej formy (30 x 20 cm). Necháme 30 minút v chlade. Cibuľu a papriku nakrájame na kocky. Tekvicu s kôrou nakrájame na 2 cm kocky. Zeleninu opečieme na oleji. Pridáme paradajky a varíme 20 minút. Ochutíme soľou, korením, tymianom a medom. Krupicovú masu nakrájame na tyčinky veľkosti 10 x 2 cm, obalíme v strúhanke a vyprážame v oleji do zlatohneda. Podávame s tekvicovo-zeleninovou prílohou. Ozdobíme žeruchou.

Tekvicová polievka
4 osoby

500 g tekvice
4 mrkvy
1 zázvor (veľkosti orecha)
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
3 lyžice olivového oleja
900 ml zeleninového vývaru
soľ, korenie
200 ml sladkej smotany
opečené tekvicové semená

Očistenú tekvicu nakrájame na asi 2 - 3 cm veľké kúsky. Mrkvu nakrájame na kocky. Zázvor, cibuľu a cesnak olúpeme a nasekáme najemno. Cibuľu a cesnak podusíme v hrnci na oleji, pridáme mrkvu a po chvíli aj zázvor, tekvicu a soľ. Prilejeme vývar a všetko necháme variť asi 30 minút. Keď je tekvica mäkká, rozmixujeme polievku ponorným mixérom, posolíme, pokoreníme a ochutíme smotanou. Podávame posypané s pár semienkami tekvice. Variácia : Môžeme použiť miesto mrkvy jablká a polievku ochutíme miesto semienkami 1 lyžičkou karí pasty a 2 lyžicami nasekaného koriandru.

Cesnakové rizoto s tekvicou
4 osoby

450 g guľatej ryže na rizoto
750 g tekvice hokkaido (guľatá tekvica pomarančovej farby)
10 g masla
25 ml repkového oleja
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
1 l zeleninového vývaru
500 ml bieleho vína
¼ lyžičky soli
biele korenie
50 g hobliniek parmezánu
40 g masla

Cibuľu a cesnak olúpeme, nakrájame na drobné kocky. Olúpeme tekvicu, vyberieme semená a nakrájame na malé kocky. Rozohrejeme maslo s olejom a na tejto zmesi opečieme cibuľu, cesnak a tekvicu. (Niekoľko lyžíc tekvice si odložíme bokom na ozdobu.) Pridáme ryžu a krátko ju opečieme pri vysokej teplote. Zmiešame víno s vývarom a postupne touto zmesou za stáleho miešania po naberačke podlievame ryžu. Vždy, keď tekutina vsiakne do ryže, pridáme ďalšiu naberačku. Nezabudnime ryžu stále miešať. Keď je rizoto krémové a jednotlivé zrnká ryže sú uvarené, ochutíme ho soľou a korením. Zjemníme maslom a parmezánom, ozdobíme odloženou tekvicou a podávame.

Zapečená tekvica so syrom a krustou z cukru
4 osoby

1 kg tekvice
4 lyžice hnedého cukru
soľ
4 lyžice masla
maslo na vymazanie formy
1 pomaranč
100 g syra ementál
½ lyžičky nastrúhaného muškátového orecha
5 vajíčok

Tekvicu rozrežeme na diely, odrežeme kôru a semená a nakrájame na kocky. Dáme do hrnca, pridáme 1 lyžicu cukru, 1/8 l vody a štipku soli a asi 15 minút dusíme. V druhom hrnci zohrejme 1 lyžicu masla s 1 lyžicou cukru a zohrievame, až dostanú svetlohnedú farbu. Tekvicu rozmixujeme a primiešame k maslu s cukrom. Necháme za stáleho miešania 5 minút povariť. Pomaranč umyjeme pod horúcou vodou a kôru tenko nastrúhame. Nastrúhame syr a spolu s pomarančovou kôrou a muškátom primiešame do tekvicového pyré a necháme vychladnúť. Rúru rozohrejeme na 200 °C . Do vlažného pyré zamiešame vajíčka. Plytkú zapekaciu misu vymažeme maslom a masu do nej vylejeme. Roztopíme zvyšné maslo a polejeme ním cesto a pečieme 15 minút. Nakoniec zapečenú tekvicu posypeme zvyšným cukrom a ešte raz dáme do rúry piecť do zlatohneda na 15 minút, až kým nedostane peknú krustu. Podávame horúce.

Tekvicové placky s kešu orechmi
asi 30 ks

450 g očistenej tekvice
30 g kešu orechov
½ červenej papriky
1 lyžica citrónovej šťavy
30 g nastrúhaného ementálu alebo goudy
1 vajíčko
125 g hladkej múky
1 ½ lyžičky prášku do pečiva
štipku soli
na špičku noža červenej papriky
štipka korenia
štipka nastrúhaného muškátového orieška

Tekvicu nakrájame na drobné kúsky. Pridáme 3 - 4 lyžice vody a 15 - 20 minút povaríme. Necháme odkvapkať na sitku. Potom rozmixujeme a necháme vychladnúť. Orechy nasekáme nahrubo a opečieme na panvici bez tuku. Očistíme papriku a nakrájame na malé kocky. Rozohrejeme rúru na 180 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Tekvicovú kašu zmiešame s kockami papriky, citrónovou šťavou, orechmi, syrom a vajíčkom. Zmiešame múku s práškom do pečiva, soľou a koreninami a vmiešame do tekvicovej kaše. Z cesta pomocou lyžice tvoríme na plechu malé placky, medzi ktorými necháme dostatočný odstup. Pečieme asi 15 minút.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 115
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 095
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 7 072
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 493
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 947
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 836
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 794
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 685
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 638
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 316

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Povedať, že Fico III a Mečiar III už sú jedna k jednej, sa ešte nedá, ale synchronizovaná akcia proti Kiskovi je porovnateľná iba a len s únosom mladého Kováča.

KOMENTÁRE

Chvála hromadnej dopravy

Tie rozhovory, ktoré nevymyslíš a situácie, ktoré ťa zaskočia.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.