SME

Sezóna magickej tekvice

Podľa Feng Shui je symbolom dlhého života.

Tekvicovo-zeleninové tyčinky
4 osoby

400 ml zeleninového vývaru (z kocky)
200 ml mlieka l štipku soli
180 g celozrnnej krupice
150 g syra feta
1 cibuľa
½ tekvice hokkaido (asi 400 g) alebo inej
1 červená paprika
1 lyžica oleja
1 malá konzerva paradajok (425 g)
soľ, korenie
lyžičky suchého tymianu
1 lyžička medu
4 lyžice strúhanky
olej na vyprážanie
trochu čerstvej žeruchy

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Privedieme do varu mlieko, vývar a soľ, vmiešame krupicu, ešte raz privedieme do varu a povaríme asi 2 minúty. Syr pretrieme cez sitko a vmiešame do kaše. Kašu roztrieme na výšku 2 cm do vlhkej, plytkej zapekacej formy (30 x 20 cm). Necháme 30 minút v chlade. Cibuľu a papriku nakrájame na kocky. Tekvicu s kôrou nakrájame na 2 cm kocky. Zeleninu opečieme na oleji. Pridáme paradajky a varíme 20 minút. Ochutíme soľou, korením, tymianom a medom. Krupicovú masu nakrájame na tyčinky veľkosti 10 x 2 cm, obalíme v strúhanke a vyprážame v oleji do zlatohneda. Podávame s tekvicovo-zeleninovou prílohou. Ozdobíme žeruchou.

SkryťVypnúť reklamu

Tekvicová polievka
4 osoby

500 g tekvice
4 mrkvy
1 zázvor (veľkosti orecha)
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
3 lyžice olivového oleja
900 ml zeleninového vývaru
soľ, korenie
200 ml sladkej smotany
opečené tekvicové semená

Očistenú tekvicu nakrájame na asi 2 - 3 cm veľké kúsky. Mrkvu nakrájame na kocky. Zázvor, cibuľu a cesnak olúpeme a nasekáme najemno. Cibuľu a cesnak podusíme v hrnci na oleji, pridáme mrkvu a po chvíli aj zázvor, tekvicu a soľ. Prilejeme vývar a všetko necháme variť asi 30 minút. Keď je tekvica mäkká, rozmixujeme polievku ponorným mixérom, posolíme, pokoreníme a ochutíme smotanou. Podávame posypané s pár semienkami tekvice. Variácia : Môžeme použiť miesto mrkvy jablká a polievku ochutíme miesto semienkami 1 lyžičkou karí pasty a 2 lyžicami nasekaného koriandru.

SkryťVypnúť reklamu

Cesnakové rizoto s tekvicou
4 osoby

450 g guľatej ryže na rizoto
750 g tekvice hokkaido (guľatá tekvica pomarančovej farby)
10 g masla
25 ml repkového oleja
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
1 l zeleninového vývaru
500 ml bieleho vína
¼ lyžičky soli
biele korenie
50 g hobliniek parmezánu
40 g masla

Cibuľu a cesnak olúpeme, nakrájame na drobné kocky. Olúpeme tekvicu, vyberieme semená a nakrájame na malé kocky. Rozohrejeme maslo s olejom a na tejto zmesi opečieme cibuľu, cesnak a tekvicu. (Niekoľko lyžíc tekvice si odložíme bokom na ozdobu.) Pridáme ryžu a krátko ju opečieme pri vysokej teplote. Zmiešame víno s vývarom a postupne touto zmesou za stáleho miešania po naberačke podlievame ryžu. Vždy, keď tekutina vsiakne do ryže, pridáme ďalšiu naberačku. Nezabudnime ryžu stále miešať. Keď je rizoto krémové a jednotlivé zrnká ryže sú uvarené, ochutíme ho soľou a korením. Zjemníme maslom a parmezánom, ozdobíme odloženou tekvicou a podávame.

SkryťVypnúť reklamu

Zapečená tekvica so syrom a krustou z cukru
4 osoby

1 kg tekvice
4 lyžice hnedého cukru
soľ
4 lyžice masla
maslo na vymazanie formy
1 pomaranč
100 g syra ementál
½ lyžičky nastrúhaného muškátového orecha
5 vajíčok

Tekvicu rozrežeme na diely, odrežeme kôru a semená a nakrájame na kocky. Dáme do hrnca, pridáme 1 lyžicu cukru, 1/8 l vody a štipku soli a asi 15 minút dusíme. V druhom hrnci zohrejme 1 lyžicu masla s 1 lyžicou cukru a zohrievame, až dostanú svetlohnedú farbu. Tekvicu rozmixujeme a primiešame k maslu s cukrom. Necháme za stáleho miešania 5 minút povariť. Pomaranč umyjeme pod horúcou vodou a kôru tenko nastrúhame. Nastrúhame syr a spolu s pomarančovou kôrou a muškátom primiešame do tekvicového pyré a necháme vychladnúť. Rúru rozohrejeme na 200 °C . Do vlažného pyré zamiešame vajíčka. Plytkú zapekaciu misu vymažeme maslom a masu do nej vylejeme. Roztopíme zvyšné maslo a polejeme ním cesto a pečieme 15 minút. Nakoniec zapečenú tekvicu posypeme zvyšným cukrom a ešte raz dáme do rúry piecť do zlatohneda na 15 minút, až kým nedostane peknú krustu. Podávame horúce.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tekvicové placky s kešu orechmi
asi 30 ks

450 g očistenej tekvice
30 g kešu orechov
½ červenej papriky
1 lyžica citrónovej šťavy
30 g nastrúhaného ementálu alebo goudy
1 vajíčko
125 g hladkej múky
1 ½ lyžičky prášku do pečiva
štipku soli
na špičku noža červenej papriky
štipka korenia
štipka nastrúhaného muškátového orieška

Tekvicu nakrájame na drobné kúsky. Pridáme 3 - 4 lyžice vody a 15 - 20 minút povaríme. Necháme odkvapkať na sitku. Potom rozmixujeme a necháme vychladnúť. Orechy nasekáme nahrubo a opečieme na panvici bez tuku. Očistíme papriku a nakrájame na malé kocky. Rozohrejeme rúru na 180 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Tekvicovú kašu zmiešame s kockami papriky, citrónovou šťavou, orechmi, syrom a vajíčkom. Zmiešame múku s práškom do pečiva, soľou a koreninami a vmiešame do tekvicovej kaše. Z cesta pomocou lyžice tvoríme na plechu malé placky, medzi ktorými necháme dostatočný odstup. Pečieme asi 15 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Slávka Petrášová, SMEženy 41/2007

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  8. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  1. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  2. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  3. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  5. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  6. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  7. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  8. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 17 121
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 8 892
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 6 574
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 466
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 971
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 606
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 206
  8. Maratónska kampaň, ktorú nebudeme vidieť, ale budeme o nej počuť 1 800
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


29
Nepečený cheesecake s ovocím.

Rýchly cheesecake bez pečenia je lahodný a osviežujúci. V tomto článku nájdete recepty aj tipy na cheesecake bez zapínania rúry.


redakcia SME ženy
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 073
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 74 087
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 42 761
  4. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 41 458
  5. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 056
  6. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 168
  7. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 14 488
  8. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 604
  1. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  2. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  5. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business
reklama
SkryťZatvoriť reklamu