SME
reklama

Niekto to rád sladké... Za každú cenu?

Cukor zvykneme považovať za najväčšieho nepriateľa pri boji s nadváhou, a tak často siahame po umelých sladidlách. Sú však naozaj bezpečné?

Dávno neplatí, že sú iba pre diabetikov. Aj keď netrpíme týmto ochorením, niekedy si ku káve vypýtame namiesto „klasického“ cukru umelý, či siahame radšej po kole „light“. Tak ako pri cukre, ani tu to však s dennou spotrebou nesmieme preháňať. Hoci jednotlivé sladidlá v testovaných dávkach nevyvolávajú negatívne účinky, nevieme presne, čo sa deje, keď sa ich dávka kumuluje. „Nie je nezvyčajné, že žena zje za deň dva jogurty light, dá si žuvačku či mentolku bez cukru, kávu si tiež osladí umelo, použije multivitamín bez cukru a večer si umyje zuby pastou s umelým sladidlom. Čo urobí tento kokteil naozaj nevieme – najmä z dlhodobého hľadiska,“ vysvetľuje odborník na výživu Igor Bukovský. Okrem toho napríklad jedno z umelých sladidiel – aspartám – nie je vhodný pre ženy počas tehotenstva a pre ľudí trpiacich epilepsiou či fenylketonúriou, metabolickým ochorením, pri ktorom človek nie je schopný naplno spracovávať bielkoviny v strave.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vieme, čím sladíme?
Čo sú vlastne umelé sladidlá? Vo všeobecnosti ich možno označiť za látky pripravované chemickou cestou. „Sú to cukorné alkoholy ako xylitol, sorbitol, erytritol či manitol a medzi najpoužívanejšie patria aspartám, sacharín či cyklamát,“ hovorí Bukovský. Repný cukor nahrádzajú tak, že vytvárajú v našom mozgu vnem sladkej chuti, ktorá je v prípade používaných umelých sladidiel 160- až 13 000-krát silnejšia v porovnaní so sacharózou, teda stolovým cukrom. Preto stačí použiť veľmi malé množstvo takejto látky na vyvolanie rovnakej intenzity sladkého vnemu. Napríklad sacharín je 300- až 500-krát sladší ako cukor, pri cyklamáte je to približne 30-krát a aspartáme je to 100- až 200-krát. Umelé sladidlá nemajú takmer nijakú výživovú hodnotu. „Niektoré obsahujú malé množstvo kilojoulov, ale keďže sú oveľa sladšie ako bežný cukor, použité množstvo a jeho energetický obsah sú bezvýznamne malé. Niektoré sa zasa nevstrebávajú, a preto ich nedokážeme energeticky použiť. Nemajú však biologickú hodnotu v zmysle vitamínov, alebo minerálov, či fytochemikálií,“ vysvetľuje odborník.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na chudnutie?
Práve vtedy, keď držíme diétu, sa snažíme nahrádzať cukor inými cestami, aby kilogramy išli dolu. Objavili sa však informácie, že umelé sladidlá naopak môžu povzbudzovať chuť do jedla. „Umelé sladidlá neposkytujú cukor ani energiu, iba vyvolávajú vnem sladkosti. Oklamú jazyk aj mozog. Práve toto klamanie mozgu však skutočne môže byť podľa niektorých analýz jednou z príčin obezity: počet obéznych ľudí stúpa vtedy a tam, kde stúpa spotreba umelých sladidiel. Aj preto si myslím, že je lepšie sa naučiť žiť s cukrom v kamarátstve – no nie v otroctve, ako mu vyhlásiť otvorenú vojnu a masívne sa uchýliť k takým falošným pomôckam, ako sú umelé sladidlá,“ odporúča odborník na výživu. Málokto vie, že umelé sladidlá v nadmernom množstve môžu pôsobiť ako preháňadlá, no rozhodne sa neodporúča používať ich na riešenie zápchy. Igor Bukovský hovorí o prípade pacienta, diabetika, ktorý konzumoval niekoľko lyžičiek sorbitolu denne. „Mával z toho také hnačkové stavy, že sa často doslova nemohol pohnúť z domu. Roky ani netušil, že príčinou je práve umelé sladidlo. Denná dávka u diabetikov však vzhľadom na rôzne kombinácie sladidiel, potravín a hmotnosť pacienta, nie je stanovená.“

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aké majú prednosti?
Hovorí sa – ak možno umelým sladidlám uprieť „chudnúci“ efekt, nemožno im uprieť, že pôsobia miernejšie na naše zuby ako cukor. „Naozaj možno za istých okolností hovoriť o výhodách. Napríklad xylitol v žuvačkách vyhladuje baktérie spôsobujúce zubný kaz a ony ten hlad nakoniec neprežijú. Ale rozhodne neodporúčam konzumáciu umelých sladidiel pred prírodnými,“ tvrdí Bukovský. Ak sa chceme vyhnúť cukru aj umelým sladidlám, máme niekoľko iných alternatív. Odporúča sa konzumovať med, javorový sirup, nerafinovaný hnedý cukor, trstinovú melasu, jačmeňový slad či jablčný sirup. Napríklad med môže byť pre nás o niečo užitočnejší počas jesenných mesiacov, pretože zvyšuje odolnosť organizmu a má antibakteriálne účinky.

S ochorením aj bez
Aj väčšina diabetikov, ak si dáva záležať na konzumácii potravín s nízkym glykemickým indexom, môže podľa Igora Bukovského denne skonzumovať jednu alebo dve lyžičky medu, alebo malý banán, či trochu sušeného ovocia a malý kúsok horkej čokolády. „Žuvačky, energetické nápoje bez cukru, niektoré lieky a výživové doplnky, potraviny pre diabetikov sú ilustráciou využitia umelých sladidiel, ale to predpokladá rozumné a kontrolované používanie týchto potravín a nápojov,“ hovorí Bukovský.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako je to so zvieratami?
Umelé sladidlá môžu nepriaznivo pôsobiť aj na našich domácich miláčikov. Ak desaťkilogramový pes skonzumuje z nejakých dôvodov jeden gram xylitolu, mal by byť okamžite ošetrený. Nedávajte svojim psom potraviny s obsahom umelých sladidiel, ak sa o tom neporadíte s veterinárnym lekárom.

Autor: SME ženy, 41/2007

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 233
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 548
  3. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 13 487
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 010
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 648
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 508
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 025
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 320
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 815
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 669
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 474
  4. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 392
  5. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 376
  6. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 244
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 8 145
  8. Juraj Kumičák: Kolaborant 7 435
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
reklama
SkryťZatvoriť reklamu