SME
Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

Niekto to rád sladké... Za každú cenu?

Cukor zvykneme považovať za najväčšieho nepriateľa pri boji s nadváhou, a tak často siahame po umelých sladidlách. Sú však naozaj bezpečné?

Dávno neplatí, že sú iba pre diabetikov. Aj keď netrpíme týmto ochorením, niekedy si ku káve vypýtame namiesto „klasického“ cukru umelý, či siahame radšej po kole „light“. Tak ako pri cukre, ani tu to však s dennou spotrebou nesmieme preháňať. Hoci jednotlivé sladidlá v testovaných dávkach nevyvolávajú negatívne účinky, nevieme presne, čo sa deje, keď sa ich dávka kumuluje. „Nie je nezvyčajné, že žena zje za deň dva jogurty light, dá si žuvačku či mentolku bez cukru, kávu si tiež osladí umelo, použije multivitamín bez cukru a večer si umyje zuby pastou s umelým sladidlom. Čo urobí tento kokteil naozaj nevieme – najmä z dlhodobého hľadiska,“ vysvetľuje odborník na výživu Igor Bukovský. Okrem toho napríklad jedno z umelých sladidiel – aspartám – nie je vhodný pre ženy počas tehotenstva a pre ľudí trpiacich epilepsiou či fenylketonúriou, metabolickým ochorením, pri ktorom človek nie je schopný naplno spracovávať bielkoviny v strave.

Skryť Vypnúť reklamu

Vieme, čím sladíme?
Čo sú vlastne umelé sladidlá? Vo všeobecnosti ich možno označiť za látky pripravované chemickou cestou. „Sú to cukorné alkoholy ako xylitol, sorbitol, erytritol či manitol a medzi najpoužívanejšie patria aspartám, sacharín či cyklamát,“ hovorí Bukovský. Repný cukor nahrádzajú tak, že vytvárajú v našom mozgu vnem sladkej chuti, ktorá je v prípade používaných umelých sladidiel 160- až 13 000-krát silnejšia v porovnaní so sacharózou, teda stolovým cukrom. Preto stačí použiť veľmi malé množstvo takejto látky na vyvolanie rovnakej intenzity sladkého vnemu. Napríklad sacharín je 300- až 500-krát sladší ako cukor, pri cyklamáte je to približne 30-krát a aspartáme je to 100- až 200-krát. Umelé sladidlá nemajú takmer nijakú výživovú hodnotu. „Niektoré obsahujú malé množstvo kilojoulov, ale keďže sú oveľa sladšie ako bežný cukor, použité množstvo a jeho energetický obsah sú bezvýznamne malé. Niektoré sa zasa nevstrebávajú, a preto ich nedokážeme energeticky použiť. Nemajú však biologickú hodnotu v zmysle vitamínov, alebo minerálov, či fytochemikálií,“ vysvetľuje odborník.

Skryť Vypnúť reklamu

Na chudnutie?
Práve vtedy, keď držíme diétu, sa snažíme nahrádzať cukor inými cestami, aby kilogramy išli dolu. Objavili sa však informácie, že umelé sladidlá naopak môžu povzbudzovať chuť do jedla. „Umelé sladidlá neposkytujú cukor ani energiu, iba vyvolávajú vnem sladkosti. Oklamú jazyk aj mozog. Práve toto klamanie mozgu však skutočne môže byť podľa niektorých analýz jednou z príčin obezity: počet obéznych ľudí stúpa vtedy a tam, kde stúpa spotreba umelých sladidiel. Aj preto si myslím, že je lepšie sa naučiť žiť s cukrom v kamarátstve – no nie v otroctve, ako mu vyhlásiť otvorenú vojnu a masívne sa uchýliť k takým falošným pomôckam, ako sú umelé sladidlá,“ odporúča odborník na výživu. Málokto vie, že umelé sladidlá v nadmernom množstve môžu pôsobiť ako preháňadlá, no rozhodne sa neodporúča používať ich na riešenie zápchy. Igor Bukovský hovorí o prípade pacienta, diabetika, ktorý konzumoval niekoľko lyžičiek sorbitolu denne. „Mával z toho také hnačkové stavy, že sa často doslova nemohol pohnúť z domu. Roky ani netušil, že príčinou je práve umelé sladidlo. Denná dávka u diabetikov však vzhľadom na rôzne kombinácie sladidiel, potravín a hmotnosť pacienta, nie je stanovená.“

Skryť Vypnúť reklamu

Aké majú prednosti?
Hovorí sa – ak možno umelým sladidlám uprieť „chudnúci“ efekt, nemožno im uprieť, že pôsobia miernejšie na naše zuby ako cukor. „Naozaj možno za istých okolností hovoriť o výhodách. Napríklad xylitol v žuvačkách vyhladuje baktérie spôsobujúce zubný kaz a ony ten hlad nakoniec neprežijú. Ale rozhodne neodporúčam konzumáciu umelých sladidiel pred prírodnými,“ tvrdí Bukovský. Ak sa chceme vyhnúť cukru aj umelým sladidlám, máme niekoľko iných alternatív. Odporúča sa konzumovať med, javorový sirup, nerafinovaný hnedý cukor, trstinovú melasu, jačmeňový slad či jablčný sirup. Napríklad med môže byť pre nás o niečo užitočnejší počas jesenných mesiacov, pretože zvyšuje odolnosť organizmu a má antibakteriálne účinky.

S ochorením aj bez
Aj väčšina diabetikov, ak si dáva záležať na konzumácii potravín s nízkym glykemickým indexom, môže podľa Igora Bukovského denne skonzumovať jednu alebo dve lyžičky medu, alebo malý banán, či trochu sušeného ovocia a malý kúsok horkej čokolády. „Žuvačky, energetické nápoje bez cukru, niektoré lieky a výživové doplnky, potraviny pre diabetikov sú ilustráciou využitia umelých sladidiel, ale to predpokladá rozumné a kontrolované používanie týchto potravín a nápojov,“ hovorí Bukovský.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako je to so zvieratami?
Umelé sladidlá môžu nepriaznivo pôsobiť aj na našich domácich miláčikov. Ak desaťkilogramový pes skonzumuje z nejakých dôvodov jeden gram xylitolu, mal by byť okamžite ošetrený. Nedávajte svojim psom potraviny s obsahom umelých sladidiel, ak sa o tom neporadíte s veterinárnym lekárom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  2. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  5. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  6. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  7. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 333
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 876
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 059
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 480
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 868
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 559
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 272
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 125
  9. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 881
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 5 851
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Samuela Marca

Ak by sa Fico a Pellegrini chceli vrátiť, nerobili by to lepšie (píše Samo Marec)

Nikam sme sa nepohli, len sa všetci dohádali.

Predseda vlády Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí  po rokovaní 67. schôdze vlády SR.
Ľudia čakajú pred odberným miestom v bratislavskej Ružinovskej poliklinike počas celoplošného skríningového testovania na COVID-19.
Stĺpček Jakuba Fila

Zhovievavosť voči Matovičovi už vôbec nie je namieste

Premiér vydiera národ aj koalíciu.

Jakub Filo.

Koronavírus: Situácia v levickej nemocnici je kritická, povoláva ambulantných lekárov (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 224-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 526 obetí. Vláda predĺžila lockdown.

Ilustračné foto

Neprehliadnite tiež

Seriál o nekonvenčných láskach

Vzal si svoju dcéru? Woody Allen svoj vzťah celé roky obraňuje

Príbeh nekonvenčnej lásky sprevádzajú tiene zneužívania.

Soon-Yi Previn a Woody Allen.

Chôdza ako terapia aj šport. Ako ňou chudnúť aj meditovať?

Prečo je pre nás chôdza taká dôležitá?