Niekto to rád sladké... Za každú cenu?

Cukor zvykneme považovať za najväčšieho nepriateľa pri boji s nadváhou, a tak často siahame po umelých sladidlách. Sú však naozaj bezpečné?

Dávno neplatí, že sú iba pre diabetikov. Aj keď netrpíme týmto ochorením, niekedy si ku káve vypýtame namiesto „klasického“ cukru umelý, či siahame radšej po kole „light“. Tak ako pri cukre, ani tu to však s dennou spotrebou nesmieme preháňať. Hoci jednotlivé sladidlá v testovaných dávkach nevyvolávajú negatívne účinky, nevieme presne, čo sa deje, keď sa ich dávka kumuluje. „Nie je nezvyčajné, že žena zje za deň dva jogurty light, dá si žuvačku či mentolku bez cukru, kávu si tiež osladí umelo, použije multivitamín bez cukru a večer si umyje zuby pastou s umelým sladidlom. Čo urobí tento kokteil naozaj nevieme – najmä z dlhodobého hľadiska,“ vysvetľuje odborník na výživu Igor Bukovský. Okrem toho napríklad jedno z umelých sladidiel – aspartám – nie je vhodný pre ženy počas tehotenstva a pre ľudí trpiacich epilepsiou či fenylketonúriou, metabolickým ochorením, pri ktorom človek nie je schopný naplno spracovávať bielkoviny v strave.

Vieme, čím sladíme?
Čo sú vlastne umelé sladidlá? Vo všeobecnosti ich možno označiť za látky pripravované chemickou cestou. „Sú to cukorné alkoholy ako xylitol, sorbitol, erytritol či manitol a medzi najpoužívanejšie patria aspartám, sacharín či cyklamát,“ hovorí Bukovský. Repný cukor nahrádzajú tak, že vytvárajú v našom mozgu vnem sladkej chuti, ktorá je v prípade používaných umelých sladidiel 160- až 13 000-krát silnejšia v porovnaní so sacharózou, teda stolovým cukrom. Preto stačí použiť veľmi malé množstvo takejto látky na vyvolanie rovnakej intenzity sladkého vnemu. Napríklad sacharín je 300- až 500-krát sladší ako cukor, pri cyklamáte je to približne 30-krát a aspartáme je to 100- až 200-krát. Umelé sladidlá nemajú takmer nijakú výživovú hodnotu. „Niektoré obsahujú malé množstvo kilojoulov, ale keďže sú oveľa sladšie ako bežný cukor, použité množstvo a jeho energetický obsah sú bezvýznamne malé. Niektoré sa zasa nevstrebávajú, a preto ich nedokážeme energeticky použiť. Nemajú však biologickú hodnotu v zmysle vitamínov, alebo minerálov, či fytochemikálií,“ vysvetľuje odborník.

Na chudnutie?
Práve vtedy, keď držíme diétu, sa snažíme nahrádzať cukor inými cestami, aby kilogramy išli dolu. Objavili sa však informácie, že umelé sladidlá naopak môžu povzbudzovať chuť do jedla. „Umelé sladidlá neposkytujú cukor ani energiu, iba vyvolávajú vnem sladkosti. Oklamú jazyk aj mozog. Práve toto klamanie mozgu však skutočne môže byť podľa niektorých analýz jednou z príčin obezity: počet obéznych ľudí stúpa vtedy a tam, kde stúpa spotreba umelých sladidiel. Aj preto si myslím, že je lepšie sa naučiť žiť s cukrom v kamarátstve – no nie v otroctve, ako mu vyhlásiť otvorenú vojnu a masívne sa uchýliť k takým falošným pomôckam, ako sú umelé sladidlá,“ odporúča odborník na výživu. Málokto vie, že umelé sladidlá v nadmernom množstve môžu pôsobiť ako preháňadlá, no rozhodne sa neodporúča používať ich na riešenie zápchy. Igor Bukovský hovorí o prípade pacienta, diabetika, ktorý konzumoval niekoľko lyžičiek sorbitolu denne. „Mával z toho také hnačkové stavy, že sa často doslova nemohol pohnúť z domu. Roky ani netušil, že príčinou je práve umelé sladidlo. Denná dávka u diabetikov však vzhľadom na rôzne kombinácie sladidiel, potravín a hmotnosť pacienta, nie je stanovená.“

Aké majú prednosti?
Hovorí sa – ak možno umelým sladidlám uprieť „chudnúci“ efekt, nemožno im uprieť, že pôsobia miernejšie na naše zuby ako cukor. „Naozaj možno za istých okolností hovoriť o výhodách. Napríklad xylitol v žuvačkách vyhladuje baktérie spôsobujúce zubný kaz a ony ten hlad nakoniec neprežijú. Ale rozhodne neodporúčam konzumáciu umelých sladidiel pred prírodnými,“ tvrdí Bukovský. Ak sa chceme vyhnúť cukru aj umelým sladidlám, máme niekoľko iných alternatív. Odporúča sa konzumovať med, javorový sirup, nerafinovaný hnedý cukor, trstinovú melasu, jačmeňový slad či jablčný sirup. Napríklad med môže byť pre nás o niečo užitočnejší počas jesenných mesiacov, pretože zvyšuje odolnosť organizmu a má antibakteriálne účinky.

S ochorením aj bez
Aj väčšina diabetikov, ak si dáva záležať na konzumácii potravín s nízkym glykemickým indexom, môže podľa Igora Bukovského denne skonzumovať jednu alebo dve lyžičky medu, alebo malý banán, či trochu sušeného ovocia a malý kúsok horkej čokolády. „Žuvačky, energetické nápoje bez cukru, niektoré lieky a výživové doplnky, potraviny pre diabetikov sú ilustráciou využitia umelých sladidiel, ale to predpokladá rozumné a kontrolované používanie týchto potravín a nápojov,“ hovorí Bukovský.

Ako je to so zvieratami?
Umelé sladidlá môžu nepriaznivo pôsobiť aj na našich domácich miláčikov. Ak desaťkilogramový pes skonzumuje z nejakých dôvodov jeden gram xylitolu, mal by byť okamžite ošetrený. Nedávajte svojim psom potraviny s obsahom umelých sladidiel, ak sa o tom neporadíte s veterinárnym lekárom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  2. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  3. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  4. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  6. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  10. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou
  1. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  2. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  3. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  4. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  5. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  6. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  9. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  10. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 13 744
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 9 095
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 9 086
  4. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 135
  5. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 956
  6. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 135
  7. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 4 890
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 4 728
  9. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 4 706
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 4 586

Hlavné správy zo Sme.sk

ŽENA

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

DOMOV

Lunter: Nikdy som nepovedal, že mamu vyliečili len zdravé potraviny

Článok na webe firmy kandidáta na župana vysvetľuje jej vznik tým, že vďaka zdravej strave sa jeho mama dostala z rakoviny.

ŠPORT

Kohút si priznal chybu, Cígerovi sa ospravedlnil. Ten to neprijal

Tréner reprezentácie a šéf zväzu spolu diskutovali.

Neprehliadnite tiež

Chýba vám vo vzťahu sexuálna iskra? Terapeutka radí, ako ju oživiť

Úbytok vášne je prirodzený, všetko je však o prístupe partnerov.

Takmer dve tretiny žien sa aktívne zaujímajú o zdravie svojho partnera

Vyplýva to z internetového prieskumu, ktorý vlani zrealizovali predstavitelia občianskeho združenia Slovenský pacient.

Ako začať deň naplno a dosiahnuť ideálne ráno?

Vstávanie, raňajky, šport, nálada. Ako dosiahnuť, aby bolo vaše ráno zdravé?

Sedem fitness trendov, ktoré by ste mali tento rok vyskúšať

Sú efektívne, overené a opodstatnene obľúbené.