Niekto to rád sladké... Za každú cenu?

Cukor zvykneme považovať za najväčšieho nepriateľa pri boji s nadváhou, a tak často siahame po umelých sladidlách. Sú však naozaj bezpečné?

Dávno neplatí, že sú iba pre diabetikov. Aj keď netrpíme týmto ochorením, niekedy si ku káve vypýtame namiesto „klasického“ cukru umelý, či siahame radšej po kole „light“. Tak ako pri cukre, ani tu to však s dennou spotrebou nesmieme preháňať. Hoci jednotlivé sladidlá v testovaných dávkach nevyvolávajú negatívne účinky, nevieme presne, čo sa deje, keď sa ich dávka kumuluje. „Nie je nezvyčajné, že žena zje za deň dva jogurty light, dá si žuvačku či mentolku bez cukru, kávu si tiež osladí umelo, použije multivitamín bez cukru a večer si umyje zuby pastou s umelým sladidlom. Čo urobí tento kokteil naozaj nevieme – najmä z dlhodobého hľadiska,“ vysvetľuje odborník na výživu Igor Bukovský. Okrem toho napríklad jedno z umelých sladidiel – aspartám – nie je vhodný pre ženy počas tehotenstva a pre ľudí trpiacich epilepsiou či fenylketonúriou, metabolickým ochorením, pri ktorom človek nie je schopný naplno spracovávať bielkoviny v strave.

Vieme, čím sladíme?
Čo sú vlastne umelé sladidlá? Vo všeobecnosti ich možno označiť za látky pripravované chemickou cestou. „Sú to cukorné alkoholy ako xylitol, sorbitol, erytritol či manitol a medzi najpoužívanejšie patria aspartám, sacharín či cyklamát,“ hovorí Bukovský. Repný cukor nahrádzajú tak, že vytvárajú v našom mozgu vnem sladkej chuti, ktorá je v prípade používaných umelých sladidiel 160- až 13 000-krát silnejšia v porovnaní so sacharózou, teda stolovým cukrom. Preto stačí použiť veľmi malé množstvo takejto látky na vyvolanie rovnakej intenzity sladkého vnemu. Napríklad sacharín je 300- až 500-krát sladší ako cukor, pri cyklamáte je to približne 30-krát a aspartáme je to 100- až 200-krát. Umelé sladidlá nemajú takmer nijakú výživovú hodnotu. „Niektoré obsahujú malé množstvo kilojoulov, ale keďže sú oveľa sladšie ako bežný cukor, použité množstvo a jeho energetický obsah sú bezvýznamne malé. Niektoré sa zasa nevstrebávajú, a preto ich nedokážeme energeticky použiť. Nemajú však biologickú hodnotu v zmysle vitamínov, alebo minerálov, či fytochemikálií,“ vysvetľuje odborník.

Na chudnutie?
Práve vtedy, keď držíme diétu, sa snažíme nahrádzať cukor inými cestami, aby kilogramy išli dolu. Objavili sa však informácie, že umelé sladidlá naopak môžu povzbudzovať chuť do jedla. „Umelé sladidlá neposkytujú cukor ani energiu, iba vyvolávajú vnem sladkosti. Oklamú jazyk aj mozog. Práve toto klamanie mozgu však skutočne môže byť podľa niektorých analýz jednou z príčin obezity: počet obéznych ľudí stúpa vtedy a tam, kde stúpa spotreba umelých sladidiel. Aj preto si myslím, že je lepšie sa naučiť žiť s cukrom v kamarátstve – no nie v otroctve, ako mu vyhlásiť otvorenú vojnu a masívne sa uchýliť k takým falošným pomôckam, ako sú umelé sladidlá,“ odporúča odborník na výživu. Málokto vie, že umelé sladidlá v nadmernom množstve môžu pôsobiť ako preháňadlá, no rozhodne sa neodporúča používať ich na riešenie zápchy. Igor Bukovský hovorí o prípade pacienta, diabetika, ktorý konzumoval niekoľko lyžičiek sorbitolu denne. „Mával z toho také hnačkové stavy, že sa často doslova nemohol pohnúť z domu. Roky ani netušil, že príčinou je práve umelé sladidlo. Denná dávka u diabetikov však vzhľadom na rôzne kombinácie sladidiel, potravín a hmotnosť pacienta, nie je stanovená.“

Aké majú prednosti?
Hovorí sa – ak možno umelým sladidlám uprieť „chudnúci“ efekt, nemožno im uprieť, že pôsobia miernejšie na naše zuby ako cukor. „Naozaj možno za istých okolností hovoriť o výhodách. Napríklad xylitol v žuvačkách vyhladuje baktérie spôsobujúce zubný kaz a ony ten hlad nakoniec neprežijú. Ale rozhodne neodporúčam konzumáciu umelých sladidiel pred prírodnými,“ tvrdí Bukovský. Ak sa chceme vyhnúť cukru aj umelým sladidlám, máme niekoľko iných alternatív. Odporúča sa konzumovať med, javorový sirup, nerafinovaný hnedý cukor, trstinovú melasu, jačmeňový slad či jablčný sirup. Napríklad med môže byť pre nás o niečo užitočnejší počas jesenných mesiacov, pretože zvyšuje odolnosť organizmu a má antibakteriálne účinky.

S ochorením aj bez
Aj väčšina diabetikov, ak si dáva záležať na konzumácii potravín s nízkym glykemickým indexom, môže podľa Igora Bukovského denne skonzumovať jednu alebo dve lyžičky medu, alebo malý banán, či trochu sušeného ovocia a malý kúsok horkej čokolády. „Žuvačky, energetické nápoje bez cukru, niektoré lieky a výživové doplnky, potraviny pre diabetikov sú ilustráciou využitia umelých sladidiel, ale to predpokladá rozumné a kontrolované používanie týchto potravín a nápojov,“ hovorí Bukovský.

Ako je to so zvieratami?
Umelé sladidlá môžu nepriaznivo pôsobiť aj na našich domácich miláčikov. Ak desaťkilogramový pes skonzumuje z nejakých dôvodov jeden gram xylitolu, mal by byť okamžite ošetrený. Nedávajte svojim psom potraviny s obsahom umelých sladidiel, ak sa o tom neporadíte s veterinárnym lekárom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  3. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  6. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  7. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  8. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  9. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  10. Rastie nám pokrivená generácia?
  1. Poslanec Borguľa žiada vládu o podporu pre Bratislavu
  2. Otvorenie akademického roka 2017/2018 na EU v Bratislave
  3. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  4. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  5. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  6. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  7. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  8. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  9. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  10. Detské zúbky sú veda
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 5 693
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to) 5 484
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 3 008
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 510
  5. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 1 581
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 336
  7. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 1 315
  8. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície? 1 086
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 999
  10. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 886

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Legenda Merckx o Saganovi: Súperi mu len nahrávajú

Merckx nevidel na MS poriadne preteky.

BRATISLAVA

Rušiť gymnáziá, prihlasovať ľudí? Kandidáti povedali, čo chcú s Bratislavou

V SME Naživo diskutovali Ftáčnik, Frešo, Droba a Kusý.

SVET

Café Európa: Ako sa zmení Európa po nemeckých voľbách

Aký dopad budú mať voľby na Európu i na Slovensko? Sledujte diskusiu.

Neprehliadnite tiež

Detská imunita na jeseň: Ako ju podporíte a čo na ňu vplýva?

Úlohu zohráva zdravý režim, psychická pohoda, ale aj očkovanie a výživové doplnky.

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.