SME
Utorok, 22. jún, 2021 | Meniny má PaulínaKrížovkyKrížovky

Niekto to rád sladké... Za každú cenu?

Cukor zvykneme považovať za najväčšieho nepriateľa pri boji s nadváhou, a tak často siahame po umelých sladidlách. Sú však naozaj bezpečné?

Dávno neplatí, že sú iba pre diabetikov. Aj keď netrpíme týmto ochorením, niekedy si ku káve vypýtame namiesto „klasického“ cukru umelý, či siahame radšej po kole „light“. Tak ako pri cukre, ani tu to však s dennou spotrebou nesmieme preháňať. Hoci jednotlivé sladidlá v testovaných dávkach nevyvolávajú negatívne účinky, nevieme presne, čo sa deje, keď sa ich dávka kumuluje. „Nie je nezvyčajné, že žena zje za deň dva jogurty light, dá si žuvačku či mentolku bez cukru, kávu si tiež osladí umelo, použije multivitamín bez cukru a večer si umyje zuby pastou s umelým sladidlom. Čo urobí tento kokteil naozaj nevieme – najmä z dlhodobého hľadiska,“ vysvetľuje odborník na výživu Igor Bukovský. Okrem toho napríklad jedno z umelých sladidiel – aspartám – nie je vhodný pre ženy počas tehotenstva a pre ľudí trpiacich epilepsiou či fenylketonúriou, metabolickým ochorením, pri ktorom človek nie je schopný naplno spracovávať bielkoviny v strave.

Skryť Vypnúť reklamu

Vieme, čím sladíme?
Čo sú vlastne umelé sladidlá? Vo všeobecnosti ich možno označiť za látky pripravované chemickou cestou. „Sú to cukorné alkoholy ako xylitol, sorbitol, erytritol či manitol a medzi najpoužívanejšie patria aspartám, sacharín či cyklamát,“ hovorí Bukovský. Repný cukor nahrádzajú tak, že vytvárajú v našom mozgu vnem sladkej chuti, ktorá je v prípade používaných umelých sladidiel 160- až 13 000-krát silnejšia v porovnaní so sacharózou, teda stolovým cukrom. Preto stačí použiť veľmi malé množstvo takejto látky na vyvolanie rovnakej intenzity sladkého vnemu. Napríklad sacharín je 300- až 500-krát sladší ako cukor, pri cyklamáte je to približne 30-krát a aspartáme je to 100- až 200-krát. Umelé sladidlá nemajú takmer nijakú výživovú hodnotu. „Niektoré obsahujú malé množstvo kilojoulov, ale keďže sú oveľa sladšie ako bežný cukor, použité množstvo a jeho energetický obsah sú bezvýznamne malé. Niektoré sa zasa nevstrebávajú, a preto ich nedokážeme energeticky použiť. Nemajú však biologickú hodnotu v zmysle vitamínov, alebo minerálov, či fytochemikálií,“ vysvetľuje odborník.

Skryť Vypnúť reklamu

Na chudnutie?
Práve vtedy, keď držíme diétu, sa snažíme nahrádzať cukor inými cestami, aby kilogramy išli dolu. Objavili sa však informácie, že umelé sladidlá naopak môžu povzbudzovať chuť do jedla. „Umelé sladidlá neposkytujú cukor ani energiu, iba vyvolávajú vnem sladkosti. Oklamú jazyk aj mozog. Práve toto klamanie mozgu však skutočne môže byť podľa niektorých analýz jednou z príčin obezity: počet obéznych ľudí stúpa vtedy a tam, kde stúpa spotreba umelých sladidiel. Aj preto si myslím, že je lepšie sa naučiť žiť s cukrom v kamarátstve – no nie v otroctve, ako mu vyhlásiť otvorenú vojnu a masívne sa uchýliť k takým falošným pomôckam, ako sú umelé sladidlá,“ odporúča odborník na výživu. Málokto vie, že umelé sladidlá v nadmernom množstve môžu pôsobiť ako preháňadlá, no rozhodne sa neodporúča používať ich na riešenie zápchy. Igor Bukovský hovorí o prípade pacienta, diabetika, ktorý konzumoval niekoľko lyžičiek sorbitolu denne. „Mával z toho také hnačkové stavy, že sa často doslova nemohol pohnúť z domu. Roky ani netušil, že príčinou je práve umelé sladidlo. Denná dávka u diabetikov však vzhľadom na rôzne kombinácie sladidiel, potravín a hmotnosť pacienta, nie je stanovená.“

Skryť Vypnúť reklamu

Aké majú prednosti?
Hovorí sa – ak možno umelým sladidlám uprieť „chudnúci“ efekt, nemožno im uprieť, že pôsobia miernejšie na naše zuby ako cukor. „Naozaj možno za istých okolností hovoriť o výhodách. Napríklad xylitol v žuvačkách vyhladuje baktérie spôsobujúce zubný kaz a ony ten hlad nakoniec neprežijú. Ale rozhodne neodporúčam konzumáciu umelých sladidiel pred prírodnými,“ tvrdí Bukovský. Ak sa chceme vyhnúť cukru aj umelým sladidlám, máme niekoľko iných alternatív. Odporúča sa konzumovať med, javorový sirup, nerafinovaný hnedý cukor, trstinovú melasu, jačmeňový slad či jablčný sirup. Napríklad med môže byť pre nás o niečo užitočnejší počas jesenných mesiacov, pretože zvyšuje odolnosť organizmu a má antibakteriálne účinky.

S ochorením aj bez
Aj väčšina diabetikov, ak si dáva záležať na konzumácii potravín s nízkym glykemickým indexom, môže podľa Igora Bukovského denne skonzumovať jednu alebo dve lyžičky medu, alebo malý banán, či trochu sušeného ovocia a malý kúsok horkej čokolády. „Žuvačky, energetické nápoje bez cukru, niektoré lieky a výživové doplnky, potraviny pre diabetikov sú ilustráciou využitia umelých sladidiel, ale to predpokladá rozumné a kontrolované používanie týchto potravín a nápojov,“ hovorí Bukovský.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako je to so zvieratami?
Umelé sladidlá môžu nepriaznivo pôsobiť aj na našich domácich miláčikov. Ak desaťkilogramový pes skonzumuje z nejakých dôvodov jeden gram xylitolu, mal by byť okamžite ošetrený. Nedávajte svojim psom potraviny s obsahom umelých sladidiel, ak sa o tom neporadíte s veterinárnym lekárom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  2. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  3. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  4. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  5. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  8. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  9. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  10. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  1. Spoločnosť ASBIS uvádza na európske trhy novinku
  2. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  3. V BILLA pokračuje Doba slovenská
  4. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto
  5. Legislative intention - recodification of the corporate law
  6. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  7. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  8. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  9. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  10. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  1. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 791
  2. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 10 627
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 8 998
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 079
  5. Po Slovensku na motorke 6 801
  6. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 6 740
  7. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 6 173
  8. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 4 291
  9. Crème de la crème po slovensky 3 233
  10. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania 2 682
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kajetána Kičuru privádzajú na Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici.

Kičura zostáva vo väzbe, bráni sa slabo.


15 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Kajetán Kičura je vo väzbe od apríla.


a 2 ďalší 7 h

Neprehliadnite tiež

Pistáciové keksíky

Sú zelené, zdravé a chutné.


18. jún
Mária Vargová a Andrej Poracký

Násilné deti sú neraz samy obeťami.


18. jún

Sezóna jahôd je jedna z najchutnejších. Tu je niekoľko inšpirácií na víkendové pečenie.


17. jún
Čo sa deje s dieťaťom, keď má záchvat hnevu?

Intenzitu ovplyvňuje aj slovná zásoba.


17. jún