SME
Sobota, 18. september, 2021 | Meniny má EugéniaKrížovkyKrížovky

Mrkvové kreácie

Osviežujúce, sladké a zábavné dobroty.

Mrkvová torta
12 porcií

250 g mrkvy 
5 vajíčok 
300 g cukru krupica 
1 balíček citrónovej kôry 
75 g polohrubej múky 
1 lyžičku prášku do pečiva 
150 g pomletých lieskových orechov 
150 g pomletých vlašských orechov 
1 lyžičku masla 
1 lyžicu strúhanky 

Na ozdobu:
400 g marcipánovej masy 
350 g práškového cukru 
červenú a zelenú potravinovú farbu 
práškový cukor na vyvaľkanie

Mrkvu umyjeme, očistíme a na jemno nastrúhame. Rozdelíme vajíčka, žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme citrónovú kôru. Premiešame múku s práškom do pečiva a vmiešame do vajíčok. Pridáme mrkvu a orechy a všetko spolu dobre premiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh a pridáme do cesta. Vymažeme a vysypeme strúhankou tortovú formu Ø 26 cm, nalejeme do nej cesto, ktoré uhladíme. Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C asi 55 minút. Tortu vyberieme a necháme vychladnúť. Marcipánovú masu spracujeme s práškovým cukrom a rozdelíme na polovice. Polovičku rozváľame na troche práškového cukru na tenko a tým obložíme tortový korpus. Zvyšný marcipán ešte raz rozdelíme na polovičky a jednu polovičku zafarbíme na červeno a druhú na zeleno. Zelenú masu zrolujeme, vykrojíme z nej bordúru, ktorou pritlačíme na okraj torty. Z červenej masy vyformujeme 12 malých mrkvičiek a zo zvyškov zelenej urobíme k nim lístky. Tortu nimi ozdobíme a nakrájame.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo o nej neviete
Mrkvu siali už starí Gréci, Rimania, Germáni aj Slovania. Pôvod má v prírode Stredomoria. Mrkva je vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa cítime vyčerpaní alebo sa zotavujeme. Je bohatá na vitamíny A, B, a C, betakarotén, železo, vápnik, draslík a sodík. Vysoký obsah vlákniny a zlúčeniny pektínu znižujú hladinu cholesterolu. Pretože má mrkva nízku energetickú hodnotu, ale vyšší glykemický index, lepšie je ju podávať jemne nastrúhanú ako predjedlo. Viac vitamínu A a karoténu sa uvoľňuje pri spracovaní mrkvy, ako v surovom stave. Pri tepelnej úprave je to až 60 %, kým pri strúhaní iba 36 %. Preto sa odporúča do strúhanej mrkvy alebo mrkvovej šťavy primiešať lyžicu panenského olivového oleja, vďaka ktorému sa karotén v tele lepšie využije.

Skryť Vypnúť reklamu

Mrkvové špagety s jogurtom a orechmi
2 osoby

200 g banánového jogurtu 
2 mrkvy 
2 lyžičky nasekaných orechov

Jogurt rozdelíme do dvoch pohárov. Mrkvu nastrúhame na zeleninovom strúhadle na dlhé špagety a spolu s orechmi upravíme na jogurt.


Mrkvové rezy s citrónovou glazúrou
(20 kúskov/ plech)

6 vajíčok 
¼ l oleja 
350 g polohrubej múky 
soľ 
1 balíček prášku do pečiva
600 g mrkvy 
1 pomaranč 
5 lyžíc tekutého medu 
200 g nasekaných mandlí
100 g masla 
300 g práškového cukru 
5 lyžíc citrónovej šťavy 
na plech maslo a strúhanku

Vajíčka vymiešame do krémova, pomaly pridávame olej a do toho zapracujeme múku, trochu soli a prášok do pečiva. Vymastíme plech a vysypeme strúhankou. Mrkvu umyjeme, očistíme a nastrúhame. Pomaranč umyjeme v horúcej vode a kôru nastrúhame. Vytlačíme z neho 3 lyžice šťavy. Zmiešame mrkvu, pomarančovú kôru a šťavu, med a mandle a primiešame do cesta. Cesto rozotrieme na plech a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C 50 - 60 minút. Koláč necháme vychladnúť. Rozpustíme maslo. Vymiešame cukor a toľko citrónovej šťavy, aby vznikla hustá poleva. Zmiešame s maslom a natrieme pierkom na koláč. Polevu necháme stuhnúť a koláč nakrájame na malé kúsky.

Skryť Vypnúť reklamu


Mrkvovo-mandľový nápoj
1 porcia

1 mrkvu 
6 olúpaných mandlí 
1 marhuľu 
175 ml mlieka 
2 lyžičky cukru 
1 lyžicu sladkej smotany 
½ lyžičky ovsených vločiek

Mrkvu umyjeme, olúpeme a nakrájame na hrubé plátky. Spolu s mandľami prikryté podusíme s trochou vody do mäkka asi 10 minút. Marhuľu umyjeme, rozpolíme, vyberieme kôstku a nakrájame na drobné kúsky. Spolu s mrkvou, mandľami a ostatnými prísadami rozmixujeme ponorným mixérom. Dáme do pohára a pred podávaním ozdobíme olúpanou mladou mrkvou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  3. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  4. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  6. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  7. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  8. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  9. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  10. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 199
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 6 241
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 4 598
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 280
  5. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 3 760
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 659
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 591
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 134
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 817
  10. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 1 760
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Do medzinárodného prieskumu Dunaja sa zapojilo 13 európskych krajín.

Z liečiv prúdiacich do tokov začínajú vodné živočíchy meniť svoje správanie.


17. sep

V akcii Očistec zadržali vlani policajných exfunkcionárov.


a 1 ďalší 17. sep
Festival v San sebastiáne: Penélope Cruz a Antonio Banderas prišli predstaviť nový film.

Herci sa sťažovali na politikov.


3 h

Neprehliadnite tiež

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


23 h
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep

Necitlivý jazyk iných môže brániť včasnej liečbe.


a 1 ďalší 16. sep
Skryť Zatvoriť reklamu