SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Mrkvové kreácie

Osviežujúce, sladké a zábavné dobroty.

Mrkvová torta
12 porcií

250 g mrkvy 
5 vajíčok 
300 g cukru krupica 
1 balíček citrónovej kôry 
75 g polohrubej múky 
1 lyžičku prášku do pečiva 
150 g pomletých lieskových orechov 
150 g pomletých vlašských orechov 
1 lyžičku masla 
1 lyžicu strúhanky 

Na ozdobu:
400 g marcipánovej masy 
350 g práškového cukru 
červenú a zelenú potravinovú farbu 
práškový cukor na vyvaľkanie

Mrkvu umyjeme, očistíme a na jemno nastrúhame. Rozdelíme vajíčka, žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme citrónovú kôru. Premiešame múku s práškom do pečiva a vmiešame do vajíčok. Pridáme mrkvu a orechy a všetko spolu dobre premiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh a pridáme do cesta. Vymažeme a vysypeme strúhankou tortovú formu Ø 26 cm, nalejeme do nej cesto, ktoré uhladíme. Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C asi 55 minút. Tortu vyberieme a necháme vychladnúť. Marcipánovú masu spracujeme s práškovým cukrom a rozdelíme na polovice. Polovičku rozváľame na troche práškového cukru na tenko a tým obložíme tortový korpus. Zvyšný marcipán ešte raz rozdelíme na polovičky a jednu polovičku zafarbíme na červeno a druhú na zeleno. Zelenú masu zrolujeme, vykrojíme z nej bordúru, ktorou pritlačíme na okraj torty. Z červenej masy vyformujeme 12 malých mrkvičiek a zo zvyškov zelenej urobíme k nim lístky. Tortu nimi ozdobíme a nakrájame.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo o nej neviete
Mrkvu siali už starí Gréci, Rimania, Germáni aj Slovania. Pôvod má v prírode Stredomoria. Mrkva je vynikajúcou regeneračnou potravinou, ak sa cítime vyčerpaní alebo sa zotavujeme. Je bohatá na vitamíny A, B, a C, betakarotén, železo, vápnik, draslík a sodík. Vysoký obsah vlákniny a zlúčeniny pektínu znižujú hladinu cholesterolu. Pretože má mrkva nízku energetickú hodnotu, ale vyšší glykemický index, lepšie je ju podávať jemne nastrúhanú ako predjedlo. Viac vitamínu A a karoténu sa uvoľňuje pri spracovaní mrkvy, ako v surovom stave. Pri tepelnej úprave je to až 60 %, kým pri strúhaní iba 36 %. Preto sa odporúča do strúhanej mrkvy alebo mrkvovej šťavy primiešať lyžicu panenského olivového oleja, vďaka ktorému sa karotén v tele lepšie využije.

Skryť Vypnúť reklamu

Mrkvové špagety s jogurtom a orechmi
2 osoby

200 g banánového jogurtu 
2 mrkvy 
2 lyžičky nasekaných orechov

Jogurt rozdelíme do dvoch pohárov. Mrkvu nastrúhame na zeleninovom strúhadle na dlhé špagety a spolu s orechmi upravíme na jogurt.


Mrkvové rezy s citrónovou glazúrou
(20 kúskov/ plech)

6 vajíčok 
¼ l oleja 
350 g polohrubej múky 
soľ 
1 balíček prášku do pečiva
600 g mrkvy 
1 pomaranč 
5 lyžíc tekutého medu 
200 g nasekaných mandlí
100 g masla 
300 g práškového cukru 
5 lyžíc citrónovej šťavy 
na plech maslo a strúhanku

Vajíčka vymiešame do krémova, pomaly pridávame olej a do toho zapracujeme múku, trochu soli a prášok do pečiva. Vymastíme plech a vysypeme strúhankou. Mrkvu umyjeme, očistíme a nastrúhame. Pomaranč umyjeme v horúcej vode a kôru nastrúhame. Vytlačíme z neho 3 lyžice šťavy. Zmiešame mrkvu, pomarančovú kôru a šťavu, med a mandle a primiešame do cesta. Cesto rozotrieme na plech a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C 50 - 60 minút. Koláč necháme vychladnúť. Rozpustíme maslo. Vymiešame cukor a toľko citrónovej šťavy, aby vznikla hustá poleva. Zmiešame s maslom a natrieme pierkom na koláč. Polevu necháme stuhnúť a koláč nakrájame na malé kúsky.

Skryť Vypnúť reklamu


Mrkvovo-mandľový nápoj
1 porcia

1 mrkvu 
6 olúpaných mandlí 
1 marhuľu 
175 ml mlieka 
2 lyžičky cukru 
1 lyžicu sladkej smotany 
½ lyžičky ovsených vločiek

Mrkvu umyjeme, olúpeme a nakrájame na hrubé plátky. Spolu s mandľami prikryté podusíme s trochou vody do mäkka asi 10 minút. Marhuľu umyjeme, rozpolíme, vyberieme kôstku a nakrájame na drobné kúsky. Spolu s mrkvou, mandľami a ostatnými prísadami rozmixujeme ponorným mixérom. Dáme do pohára a pred podávaním ozdobíme olúpanou mladou mrkvou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  2. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  6. Magazín SME Ženy už v predaji
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  2. Magazín SME Ženy už v predaji
  3. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  4. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  5. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  6. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  7. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  10. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 230
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 24 457
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 18 424
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 166
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 073
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 14 609
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 363
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 11 603
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 352
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 290
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezidentka Zuzana Čaputová.
Krcho

Žilinská nemocnica varuje pred režimom vojnovej medicíny

Bojnická nemocnica už nevie vyčleniť ďalšie lôžka pre pacientov s Covidom.

Väčšina nemocníc má dostatok lôžok. Avšak hlavne tým na severe Slovenska začínajú akútne chýbať zdravotníci.
Dnes píše Matúš Ritomský

Keď sa do diskusie vkráda dehumanizácia

Aj obézny človek či cukrovkár dokážu žiť hodnotné životy.

Publicista Matúš Ritomský.

Neprehliadnite tiež

Autorka dokumentu o pôrodoch: Ak by som v nemocnici zasiahla, už by ma tam nepustili

Režisérka Maia Martiniak nakrútila film o pôrodnej traume.

Režisérka Maia Martiniak.
Ilustračné foto

Nemusí byť len kyslá. Skvelé jedlá uvaríte aj z hlávkovej kapusty

Polievky, hlavné jedlá aj dezerty, s mäsom či bez neho.

Mleté mäso s kapustou