JEDNODUCHO A PO TALIANSKY

Uvarte si Pasta Carbonara

Pasta carbonara patrí nepochybne medzi najväčších ťahúňov talianskej kuchyne, spolu s pastou bolognese, pizzou či risottom.


Pasta Carbonara už dlhé roky hrdo a právom prezentuje svetoznámu taliansku kuchyňu. Práve preto, že jej príprava je veľmi jednoduchá - tak ako základy talianskej kuchyne. Necháva hovoriť suroviny sami za seba...

TROCHU TEÓRIE:

  • pri vyslovení spojenia "pasta carbonara" si mnoho ľudí v našich končinách predstaví cestovinu s hríbmi v smotanovej omáčke. Podľa toho aj mnohokrát varia naše "talianske reštaurácie".
    Avšak originálny recept je veľmi rozdielny: pripravuje sa s guanciale/pancetty, syra pecorino alebo parmezánu, vajec, čerstvo namletého čierneho korenia a olivového oleja
  • slovo carbonara vzniklo z pôvodného talianskeho výrazu carbone, v preklade uhlie. Vraj ho majú na svedomí talianski baníci, ktorí ho milovali pre chuť, dostupnosť surovín a jednoduchosť prípravy. Dlhé roky prevláda názor, že jedlo tak bolo pomenované práve preto, že usmažené kúsky guanciale a namleté čierne korenie pripomínali malé žeravé uhlíky...no pravda vzniku jedla je ukrytá niekde v histórii talianskej gastronómie
  • ak chcete dodržať typický originálny recept, mali by ste použiť aj originálne suroviny, hlavne typ. guanciale (neúdené mäso - časť z prasačích líčiek) - ako náhrada je aj akceptovateľná pancetta (tiež neúdená slanina).
    Ak sa rozhodnete predsa len použiť údenú slaninu, môže sa vám stať, že jej chuť prerazí ostatné suroviny - vajíčka, olivový olej a korenie, ktoré hrajú významnú rolu v chuti jedla
  • existuje viac verzií pasta carbonara - tá anglo-americká preferuje použitie smotany, šampiňónov a celkovo je viac krémovejšia

ČO BUDETE POTREBOVAŤ?

(cca 4porcie)

  • 500g cestovina (optimálne sú špagety)

  • 3 hrste guanciale/pancetta nakrájanej na malé kocky
  • 4 vajcia (+1 žĺtok extra na zvýraznenie chuti a farby)
  • hrsť nastrúhaného parmezánu/pecorina
  • soľ
  • čerstvo namleté čierne korenie

AKO NA TO?


  1. cestovinu uvarte v dostatočnom množstve slanej vody, samozrejme al dente. Nezabudnite si odložiť trochu vody s cestoviny.
  2. v hlbokej panvici/woku rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú pancettu/guanciale, osmažte do chrumkava
  3. pridajte do panvice scedené cestoviny, premiešajte, stiahnite plameň na najmenší stupeň a pridajte rozšľahané vajcia so žĺtkom - tu je celé čaro prípravy - vajíčka sa pripravia na horúcej cestovine miešajte zľahka tak, aby ste nedostali z vajíčok rozdrvenú omeletu, ale krásne krémovú konzistenciu...
  4. pridajte polovicu parmezánu, ak sa vám zdá zmes ešte suchá pridajte trošku vodu z uvarených cestovín a dochuťte soľou a čerstvo namletým čiernym korením
  5. horúce servírujte na tanier, posypte ešte zvyškom syra a podávajte

TIP:


  • jedna z verzií pridáva pri smažení pancetty aj jemne nasekanú cibuľu, zalieva sa bielym suchým vínom - tu počkáme, kým sa víno odparí a pokračujeme klasickým postupom...(bodmi 3 - 5)
  • pred podávaním pridajte ešte hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Dobrú chuť!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Už aj seniori presadajú do SUV
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  7. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 24 441
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 608
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 503
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 471
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 079
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 980
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 857
  8. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 851
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 685
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 676

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súboj v koalícii Danko rozpútal a aj naň doplatil

Šéf SNS zváži odchod z politiky. Politológ hovorí, že predvídateľnosť jeho krokov sa stále znižuje.

KOMENTÁRE

Ficov perfektný deň a Dankova estráda ega

Novinári sa museli prehrabávať v úlomkoch Dankovho poníženia.

DOMOV

Reportér Týždňa: Videl som, ako Fico Danka prekvapil a rozčúlil

Magušin sa s Dankom rozprával počas Ficovej tlačovky.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na palacinky. Slané, sladké, bezlepkové, vegánske

Vybrali sme desať pestrých, chutných a zaujímavých receptov na palacinky.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.

Viete, ako minimalizovať škody na vlasoch spôsobené slnkom?

Leto našu korunu krásy namáha, uľavíte jej starostlivosťou.