JEDNODUCHO A PO TALIANSKY

Uvarte si Pasta Carbonara

Pasta carbonara patrí nepochybne medzi najväčších ťahúňov talianskej kuchyne, spolu s pastou bolognese, pizzou či risottom.


Pasta Carbonara už dlhé roky hrdo a právom prezentuje svetoznámu taliansku kuchyňu. Práve preto, že jej príprava je veľmi jednoduchá - tak ako základy talianskej kuchyne. Necháva hovoriť suroviny sami za seba...

TROCHU TEÓRIE:

  • pri vyslovení spojenia "pasta carbonara" si mnoho ľudí v našich končinách predstaví cestovinu s hríbmi v smotanovej omáčke. Podľa toho aj mnohokrát varia naše "talianske reštaurácie".
    Avšak originálny recept je veľmi rozdielny: pripravuje sa s guanciale/pancetty, syra pecorino alebo parmezánu, vajec, čerstvo namletého čierneho korenia a olivového oleja
  • slovo carbonara vzniklo z pôvodného talianskeho výrazu carbone, v preklade uhlie. Vraj ho majú na svedomí talianski baníci, ktorí ho milovali pre chuť, dostupnosť surovín a jednoduchosť prípravy. Dlhé roky prevláda názor, že jedlo tak bolo pomenované práve preto, že usmažené kúsky guanciale a namleté čierne korenie pripomínali malé žeravé uhlíky...no pravda vzniku jedla je ukrytá niekde v histórii talianskej gastronómie
  • ak chcete dodržať typický originálny recept, mali by ste použiť aj originálne suroviny, hlavne typ. guanciale (neúdené mäso - časť z prasačích líčiek) - ako náhrada je aj akceptovateľná pancetta (tiež neúdená slanina).
    Ak sa rozhodnete predsa len použiť údenú slaninu, môže sa vám stať, že jej chuť prerazí ostatné suroviny - vajíčka, olivový olej a korenie, ktoré hrajú významnú rolu v chuti jedla
  • existuje viac verzií pasta carbonara - tá anglo-americká preferuje použitie smotany, šampiňónov a celkovo je viac krémovejšia

ČO BUDETE POTREBOVAŤ?

(cca 4porcie)

  • 500g cestovina (optimálne sú špagety)

  • 3 hrste guanciale/pancetta nakrájanej na malé kocky
  • 4 vajcia (+1 žĺtok extra na zvýraznenie chuti a farby)
  • hrsť nastrúhaného parmezánu/pecorina
  • soľ
  • čerstvo namleté čierne korenie

AKO NA TO?


  1. cestovinu uvarte v dostatočnom množstve slanej vody, samozrejme al dente. Nezabudnite si odložiť trochu vody s cestoviny.
  2. v hlbokej panvici/woku rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú pancettu/guanciale, osmažte do chrumkava
  3. pridajte do panvice scedené cestoviny, premiešajte, stiahnite plameň na najmenší stupeň a pridajte rozšľahané vajcia so žĺtkom - tu je celé čaro prípravy - vajíčka sa pripravia na horúcej cestovine miešajte zľahka tak, aby ste nedostali z vajíčok rozdrvenú omeletu, ale krásne krémovú konzistenciu...
  4. pridajte polovicu parmezánu, ak sa vám zdá zmes ešte suchá pridajte trošku vodu z uvarených cestovín a dochuťte soľou a čerstvo namletým čiernym korením
  5. horúce servírujte na tanier, posypte ešte zvyškom syra a podávajte

TIP:


  • jedna z verzií pridáva pri smažení pancetty aj jemne nasekanú cibuľu, zalieva sa bielym suchým vínom - tu počkáme, kým sa víno odparí a pokračujeme klasickým postupom...(bodmi 3 - 5)
  • pred podávaním pridajte ešte hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Dobrú chuť!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Moskva alebo Petrohrad? 9 520
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 851
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 492
  4. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 2 131
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 2 018
  6. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 967
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 772
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 1 526
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 291
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 890

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Nemecký tím zachránil najmenej pravdepodobný darca. Diktátor

Nemecký hokejový tím zachránil líbyjský diktátor pred krachom.

PLUS

Civilizovaná divočina. Na severe Slovenska to záhadne funguje

Oravská Polhora pôsobí ako vymyslená.

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory.

Neprehliadnite tiež

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.

Sedem kozmetických nutností pre pleť v zime

Ktoré kozmetické produkty u vás nemôžu chýbať, keď teploty klesnú?