JEDNODUCHO A PO TALIANSKY

Uvarte si Pasta Carbonara

Pasta carbonara patrí nepochybne medzi najväčších ťahúňov talianskej kuchyne, spolu s pastou bolognese, pizzou či risottom.


Pasta Carbonara už dlhé roky hrdo a právom prezentuje svetoznámu taliansku kuchyňu. Práve preto, že jej príprava je veľmi jednoduchá - tak ako základy talianskej kuchyne. Necháva hovoriť suroviny sami za seba...

TROCHU TEÓRIE:

  • pri vyslovení spojenia "pasta carbonara" si mnoho ľudí v našich končinách predstaví cestovinu s hríbmi v smotanovej omáčke. Podľa toho aj mnohokrát varia naše "talianske reštaurácie".
    Avšak originálny recept je veľmi rozdielny: pripravuje sa s guanciale/pancetty, syra pecorino alebo parmezánu, vajec, čerstvo namletého čierneho korenia a olivového oleja
  • slovo carbonara vzniklo z pôvodného talianskeho výrazu carbone, v preklade uhlie. Vraj ho majú na svedomí talianski baníci, ktorí ho milovali pre chuť, dostupnosť surovín a jednoduchosť prípravy. Dlhé roky prevláda názor, že jedlo tak bolo pomenované práve preto, že usmažené kúsky guanciale a namleté čierne korenie pripomínali malé žeravé uhlíky...no pravda vzniku jedla je ukrytá niekde v histórii talianskej gastronómie
  • ak chcete dodržať typický originálny recept, mali by ste použiť aj originálne suroviny, hlavne typ. guanciale (neúdené mäso - časť z prasačích líčiek) - ako náhrada je aj akceptovateľná pancetta (tiež neúdená slanina).
    Ak sa rozhodnete predsa len použiť údenú slaninu, môže sa vám stať, že jej chuť prerazí ostatné suroviny - vajíčka, olivový olej a korenie, ktoré hrajú významnú rolu v chuti jedla
  • existuje viac verzií pasta carbonara - tá anglo-americká preferuje použitie smotany, šampiňónov a celkovo je viac krémovejšia

ČO BUDETE POTREBOVAŤ?

(cca 4porcie)

  • 500g cestovina (optimálne sú špagety)

  • 3 hrste guanciale/pancetta nakrájanej na malé kocky
  • 4 vajcia (+1 žĺtok extra na zvýraznenie chuti a farby)
  • hrsť nastrúhaného parmezánu/pecorina
  • soľ
  • čerstvo namleté čierne korenie

AKO NA TO?


  1. cestovinu uvarte v dostatočnom množstve slanej vody, samozrejme al dente. Nezabudnite si odložiť trochu vody s cestoviny.
  2. v hlbokej panvici/woku rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú pancettu/guanciale, osmažte do chrumkava
  3. pridajte do panvice scedené cestoviny, premiešajte, stiahnite plameň na najmenší stupeň a pridajte rozšľahané vajcia so žĺtkom - tu je celé čaro prípravy - vajíčka sa pripravia na horúcej cestovine miešajte zľahka tak, aby ste nedostali z vajíčok rozdrvenú omeletu, ale krásne krémovú konzistenciu...
  4. pridajte polovicu parmezánu, ak sa vám zdá zmes ešte suchá pridajte trošku vodu z uvarených cestovín a dochuťte soľou a čerstvo namletým čiernym korením
  5. horúce servírujte na tanier, posypte ešte zvyškom syra a podávajte

TIP:


  • jedna z verzií pridáva pri smažení pancetty aj jemne nasekanú cibuľu, zalieva sa bielym suchým vínom - tu počkáme, kým sa víno odparí a pokračujeme klasickým postupom...(bodmi 3 - 5)
  • pred podávaním pridajte ešte hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Dobrú chuť!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  5. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  6. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  9. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  10. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  1. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  2. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  5. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  6. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  7. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  8. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 19 589
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 815
  3. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 814
  4. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 2 510
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 276
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 154
  7. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 1 810
  8. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 688
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 432
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 263

Hlavné správy zo Sme.sk

BRATISLAVA

Nivy zatvoria. Pozrite si, kde vystúpite v Bratislave z autobusu

Novú stanicu chcú postaviť do troch rokov.

SVET

Zomrela dedička L'Oréalu, najbohatšia žena sveta

Zásluhy Liliane Bettencourtovej sa ocitli v tieni afér.

Neprehliadnite tiež

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za jej otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.