SME

Uvarte si Pasta Carbonara

Pasta carbonara patrí nepochybne medzi najväčších ťahúňov talianskej kuchyne, spolu s pastou bolognese, pizzou či risottom.


Pasta Carbonara už dlhé roky hrdo a právom prezentuje svetoznámu taliansku kuchyňu. Práve preto, že jej príprava je veľmi jednoduchá - tak ako základy talianskej kuchyne. Necháva hovoriť suroviny sami za seba...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

TROCHU TEÓRIE:

  • pri vyslovení spojenia "pasta carbonara" si mnoho ľudí v našich končinách predstaví cestovinu s hríbmi v smotanovej omáčke. Podľa toho aj mnohokrát varia naše "talianske reštaurácie".
    Avšak originálny recept je veľmi rozdielny: pripravuje sa s guanciale/pancetty, syra pecorino alebo parmezánu, vajec, čerstvo namletého čierneho korenia a olivového oleja
  • slovo carbonara vzniklo z pôvodného talianskeho výrazu carbone, v preklade uhlie. Vraj ho majú na svedomí talianski baníci, ktorí ho milovali pre chuť, dostupnosť surovín a jednoduchosť prípravy. Dlhé roky prevláda názor, že jedlo tak bolo pomenované práve preto, že usmažené kúsky guanciale a namleté čierne korenie pripomínali malé žeravé uhlíky...no pravda vzniku jedla je ukrytá niekde v histórii talianskej gastronómie
  • ak chcete dodržať typický originálny recept, mali by ste použiť aj originálne suroviny, hlavne typ. guanciale (neúdené mäso - časť z prasačích líčiek) - ako náhrada je aj akceptovateľná pancetta (tiež neúdená slanina).
    Ak sa rozhodnete predsa len použiť údenú slaninu, môže sa vám stať, že jej chuť prerazí ostatné suroviny - vajíčka, olivový olej a korenie, ktoré hrajú významnú rolu v chuti jedla
  • existuje viac verzií pasta carbonara - tá anglo-americká preferuje použitie smotany, šampiňónov a celkovo je viac krémovejšia

ČO BUDETE POTREBOVAŤ?

SkryťVypnúť reklamu

(cca 4porcie)

  • 500g cestovina (optimálne sú špagety)


  • 1PL olivový olej

  • 3 hrste guanciale/pancetta nakrájanej na malé kocky

  • 4 vajcia (+1 žĺtok extra na zvýraznenie chuti a farby)

  • hrsť nastrúhaného parmezánu/pecorina

  • soľ

  • čerstvo namleté čierne korenie

AKO NA TO?


  1. cestovinu uvarte v dostatočnom množstve slanej vody, samozrejme al dente. Nezabudnite si odložiť trochu vody s cestoviny.
  2. v hlbokej panvici/woku rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú pancettu/guanciale, osmažte do chrumkava
  3. pridajte do panvice scedené cestoviny, premiešajte, stiahnite plameň na najmenší stupeň a pridajte rozšľahané vajcia so žĺtkom - tu je celé čaro prípravy - vajíčka sa pripravia na horúcej cestovine miešajte zľahka tak, aby ste nedostali z vajíčok rozdrvenú omeletu, ale krásne krémovú konzistenciu...
  4. pridajte polovicu parmezánu, ak sa vám zdá zmes ešte suchá pridajte trošku vodu z uvarených cestovín a dochuťte soľou a čerstvo namletým čiernym korením
  5. horúce servírujte na tanier, posypte ešte zvyškom syra a podávajte

TIP:

SkryťVypnúť reklamu

  • jedna z verzií pridáva pri smažení pancetty aj jemne nasekanú cibuľu, zalieva sa bielym suchým vínom - tu počkáme, kým sa víno odparí a pokračujeme klasickým postupom...(bodmi 3 - 5)
  • pred podávaním pridajte ešte hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Dobrú chuť!

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 097
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 707
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 043
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 802
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 295
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 613
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 321
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 211
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 247
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 329
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 970
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 924
  5. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 472
  6. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 396
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 054
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 639
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu