SME
Pondelok, 14. jún, 2021 | Meniny má VasilKrížovkyKrížovky
JEDNODUCHO A PO TALIANSKY

Naučte sa variť rizoto

Jedným z najpopulárnejších a najzákladnejších jedál v Taliansku je rizoto. Šťavnaté, chuťovo výrazné, kašovité.

Len sa ho naučíte pripravovať - zostanete len pri ňom, pretože je omnoho variabilnejšie a príprava je nenáročná.

Teória

Typické talianske rizoto je krémovitej konzistencie, sú používané prvotriedne suroviny a suroviny, ktoré zabezpečia správne dochutenie. Takže vám netreba až také kuchárske umenie.


Žiadne zbytočné dochucovanie, vyznejú len dobre upravené suroviny. Taká je talianska kuchyňa.

Najdôležitejšie je dodržať postup a suroviny nenahrádzať napodobeninami talianskych produktov.

Toto je základný recept na talianske rizoto. Taliani ešte pridávajú podľa rôznych lokálnych zvyklostí rozličné suroviny a tým vznikajú špeciality kuchyne - Milánske rizoto, Rizoto Umbria a pod.

 

Na 4 porcie potrebujete:

  • olivový olej
  • čerstvé maslo
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 malá mrkva (voliteľné)
  • 1 malý zeler (voliteľné)
  • zeleninový alebo kurací vývar (podľa potreby/množstva ryže)
  • 1 - 2 dl suchého bieleho vína (alebo červené)
  • 1 hrsť parmezán (voliteľné)

 

Postup prípravy rizota:

Najideálnejšia na prípravu je hlboká panvica, alebo wok. Tak budete mať priestor k manipulácii pri narastajúcom objeme ryže.

  • pridajte ryžu, opražte do sklovita a zalejte vínom
  • zľahka miešajte a počkajte, kým sa víno nevsiakne do ryže
  • keď je víno vsiaknuté, pomaly po jednej naberačke pridávajte pripravený horúci vývar
  • dodržujte hlavne postup: 1 naberačka, počkať kým vsiakne a dokola....
  • ryža je hotová, keď začína mať krémovitú konzistenciu, ale je pri tom vo vnútri ešte trochu tvrdá (al dente)
  • ryžu odstavte a pridajte čerstvo nastrúhaný parmezán

 

Preprať či nepreprať ryžu?

Ak chcete mať dobrý pocit, že ste sa zbavili nečistôt od distribúcie a výroby ryže, tak ju pokojne prepláchnite, no kašovitejšiu konzistenciu zabezpečíte aj nepreplachovaním.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  2. Hudbou proti holorubom.
  3. Ako sa mení dynamika firiem?
  4. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  5. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  6. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Hudbou proti holorubom.
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  4. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  5. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  6. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  7. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  10. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 150
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 153
  3. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 932
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 632
  5. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 552
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 416
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 921
  8. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 7 703
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 275
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 321
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Advokát Roman Kvasnica.

Súd pôvodne uprednostnil úvahy pred riadnymi dôkazmi.


9 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Prečo je správne podať vakcíny aj deťom.


a 2 ďalší 6 h