JEDNODUCHO A PO TALIANSKY

Naučte sa variť rizoto

Jedným z najpopulárnejších a najzákladnejších jedál v Taliansku je rizoto. Šťavnaté, chuťovo výrazné, kašovité.

Len sa ho naučíte pripravovať - zostanete len pri ňom, pretože je omnoho variabilnejšie a príprava je nenáročná.

Teória

Typické talianske rizoto je krémovitej konzistencie, sú používané prvotriedne suroviny a suroviny, ktoré zabezpečia správne dochutenie. Takže vám netreba až také kuchárske umenie.


Žiadne zbytočné dochucovanie, vyznejú len dobre upravené suroviny. Taká je talianska kuchyňa.

Najdôležitejšie je dodržať postup a suroviny nenahrádzať napodobeninami talianskych produktov.

Toto je základný recept na talianske rizoto. Taliani ešte pridávajú podľa rôznych lokálnych zvyklostí rozličné suroviny a tým vznikajú špeciality kuchyne - Milánske rizoto, Rizoto Umbria a pod.

 

Na 4 porcie potrebujete:

  • olivový olej
  • čerstvé maslo
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 malá mrkva (voliteľné)
  • 1 malý zeler (voliteľné)
  • zeleninový alebo kurací vývar (podľa potreby/množstva ryže)
  • 1 - 2 dl suchého bieleho vína (alebo červené)
  • 1 hrsť parmezán (voliteľné)

 

Postup prípravy rizota:

Najideálnejšia na prípravu je hlboká panvica, alebo wok. Tak budete mať priestor k manipulácii pri narastajúcom objeme ryže.

  • pridajte ryžu, opražte do sklovita a zalejte vínom
  • zľahka miešajte a počkajte, kým sa víno nevsiakne do ryže
  • keď je víno vsiaknuté, pomaly po jednej naberačke pridávajte pripravený horúci vývar
  • dodržujte hlavne postup: 1 naberačka, počkať kým vsiakne a dokola....
  • ryža je hotová, keď začína mať krémovitú konzistenciu, ale je pri tom vo vnútri ešte trochu tvrdá (al dente)
  • ryžu odstavte a pridajte čerstvo nastrúhaný parmezán

 

Preprať či nepreprať ryžu?

Ak chcete mať dobrý pocit, že ste sa zbavili nečistôt od distribúcie a výroby ryže, tak ju pokojne prepláchnite, no kašovitejšiu konzistenciu zabezpečíte aj nepreplachovaním.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 693
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 710
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 352
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 401
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 835
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 390
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 733
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 661
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 792
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 248

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.