JEDNODUCHO A PO TALIANSKY

Úvod do talianskej kuchyne

Talianska kuchyňa patrí nepochybne medzi najoriginálnejšie, najchutnejšie a najznámejšie kuchyne svetovej gastronómie. Prvenstvo jej patrí aj v jednoduchosti prípravy. Žiadne dlhé varenie či prekombinovanie chutí. Žiadne dlhé varenie či prekombinovanie ch


Talianska kuchyňa patrí nepochybne medzi najoriginálnejšie, najchutnejšie a najznámejšie kuchyne svetovej gastronómie.

LÍDRI V GASTRONÓMII?

Prvenstvo jej patrí aj v jednoduchosti prípravy. Žiadne dlhé varenie či prekombinovanie chutí. Žiadne dlhé varenie či prekombinovanie chutí.

Taliani nechávajú vyznieť suroviny sami za seba, tak ako Škandinávci - pretože používajú kvalitné suroviny, ktoré nepotrebujú ani príliš dochucovania.

Olivy, olivový olej, slanina, parmezán, balsamikový ocot, cestoviny, ryža, zelenina, ovocie a víno...použité v rôznej variabilite, z rôznych oblastí a pripravené len pár krokmi.

STÁLE SILNÁ KULTÚRA...

Nepochybne toľko skloňovaná globalizácia mala dopad aj na taliansku gastronómiu a celkovú kultúru stravovania. Čím idete južnejšie v Taliansku, tým je kultúra a gastronómia silnejšia a zvyky stále udržiavané z pokolenia na pokolenie. Je to logické, nakoľko sever Talianska je ovplyvnený priemyslom, sídlami svetových obchodných značiek (Miláno) a pod.

Tradícia, že ženy zostali s deťmi doma, staré mamy varili sa v mnohých provinciách vytráca a domácnosti tak nakupujú viac polotovarov. Deti zväčša radi zjedia to, čo vidia v TV a nie to, čo uvarí dobrá babička. Taliansky trh je doslova zasypaný rôznymi polotovarmi, vo veľkej miere kvalitnými a za prijateľné ceny.


Čas na prípravu jedla sa tak v talianskych domácnostiach výrazne znížil, môže za to aj zmena prístupu niektorých talianskych zamestnávateľov - , ktorí začínajú mať prevádzky otvorené nonstop. Čiže typická talianska siesta (asi 13.00 až 16.00 hod.) sa na severe krajiny a vo veľkých miestach nekoná.

ČO PRINESÚ RECEPTY...

Preto v jednotlivých častiach prinesieme pár talianskych receptov, zameraných predovšetkým na jednoduchosť prípravy a dostupnosť surovín. Dostupnosť surovín rozumieme dostupnosť pôvodných originálnych surovín od producentov z Talianska - žiadne náhrady v podobe zámeny paradajkovej šťavy za kečup či napr. parmezánu vymeneného za eidam...

Tak dobrú chuť!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  2. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  3. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  4. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  5. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  6. Kam do tepla v januári?
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  8. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  10. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa
  1. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  2. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  3. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  6. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  7. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  8. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  9. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  10. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 16 211
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 954
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 609
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 968
  5. Kam do tepla v januári? 2 499
  6. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 385
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 352
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 229
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 315
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život 1 099

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Diskriminácia, sťažujú sa veriaci na nový poplatok za sobáš

Za cirkevný sobáš sa doteraz matričný poplatok neplatil, kresťanským aktivistom sa jeho zavedenie nepáči. Ministerstvo vnútra im sľubuje stretnutie.

DOMOV

Dobré ráno: Kto je Harabin a kto ho chce za prezidenta

Konšpirácie už nestačia, Harabina chcú za prezidenta

KOMENTÁRE

Profesionálni kresťania objavili novú diskrimináciu

Úrady si účtujú poplatok za akýsi administratívny úkon.

KOMENTÁRE

Harabin je šašo, nebezpečný bude Kotleba

Kotleba nemá čo prehrať, s hanbou neodíde, môže len oživiť svoj kapitál.

Neprehliadnite tiež

Chcete mať poriadok v skrini? Tu je spôsob ako na to

Ukladanie oblečenia na seba nefunguje.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.

Úspech by nemal prísť príliš skoro. Kto je nenápadná hviezda Sarah Paulson?

Otvorene hovorí o pozadí svojej kariéry aj o randení so staršími ženami.

Celebrity nosia nepraktické okuliare, ktoré takmer nikomu nepristanú

Trend miniatúrnych okuliarov je plný paradoxov.

Z nemocnice prepustili dieťa, ktoré pri narodení vážilo len 400 gramov

Od predčasného narodenia dievčatka ubehlo pol roka.