JEDNODUCHO A PO TALIANSKY

Úvod do talianskej kuchyne

Talianska kuchyňa patrí nepochybne medzi najoriginálnejšie, najchutnejšie a najznámejšie kuchyne svetovej gastronómie. Prvenstvo jej patrí aj v jednoduchosti prípravy. Žiadne dlhé varenie či prekombinovanie chutí. Žiadne dlhé varenie či prekombinovanie ch


Talianska kuchyňa patrí nepochybne medzi najoriginálnejšie, najchutnejšie a najznámejšie kuchyne svetovej gastronómie.

LÍDRI V GASTRONÓMII?

Prvenstvo jej patrí aj v jednoduchosti prípravy. Žiadne dlhé varenie či prekombinovanie chutí. Žiadne dlhé varenie či prekombinovanie chutí.

Taliani nechávajú vyznieť suroviny sami za seba, tak ako Škandinávci - pretože používajú kvalitné suroviny, ktoré nepotrebujú ani príliš dochucovania.

Olivy, olivový olej, slanina, parmezán, balsamikový ocot, cestoviny, ryža, zelenina, ovocie a víno...použité v rôznej variabilite, z rôznych oblastí a pripravené len pár krokmi.

Článok pokračuje pod video reklamou

STÁLE SILNÁ KULTÚRA...

Nepochybne toľko skloňovaná globalizácia mala dopad aj na taliansku gastronómiu a celkovú kultúru stravovania. Čím idete južnejšie v Taliansku, tým je kultúra a gastronómia silnejšia a zvyky stále udržiavané z pokolenia na pokolenie. Je to logické, nakoľko sever Talianska je ovplyvnený priemyslom, sídlami svetových obchodných značiek (Miláno) a pod.

Tradícia, že ženy zostali s deťmi doma, staré mamy varili sa v mnohých provinciách vytráca a domácnosti tak nakupujú viac polotovarov. Deti zväčša radi zjedia to, čo vidia v TV a nie to, čo uvarí dobrá babička. Taliansky trh je doslova zasypaný rôznymi polotovarmi, vo veľkej miere kvalitnými a za prijateľné ceny.


Čas na prípravu jedla sa tak v talianskych domácnostiach výrazne znížil, môže za to aj zmena prístupu niektorých talianskych zamestnávateľov - , ktorí začínajú mať prevádzky otvorené nonstop. Čiže typická talianska siesta (asi 13.00 až 16.00 hod.) sa na severe krajiny a vo veľkých miestach nekoná.

ČO PRINESÚ RECEPTY...

Preto v jednotlivých častiach prinesieme pár talianskych receptov, zameraných predovšetkým na jednoduchosť prípravy a dostupnosť surovín. Dostupnosť surovín rozumieme dostupnosť pôvodných originálnych surovín od producentov z Talianska - žiadne náhrady v podobe zámeny paradajkovej šťavy za kečup či napr. parmezánu vymeneného za eidam...

Tak dobrú chuť!

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 19 034
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 14 692
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 596
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 9 732
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 363
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 6 370
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 878
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 729
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 646
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 271

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan sa v cieli pýtal: A kto dnes vyhral?

Prvý deň v Alpách nepriniesol žiadne zmeny.

EKONOMIKA

Pozrite si nové vozne, železnice sľubujú modernejšie cestovanie

Vozne nasadia na najvyťaženejšie linky.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.