SME
Piatok, 24. september, 2021 | Meniny má Ľuboš, ĽuborKrížovkyKrížovky
JEDNODUCHO A PO TALIANSKY

Úvod do talianskej kuchyne

Talianska kuchyňa patrí nepochybne medzi najoriginálnejšie, najchutnejšie a najznámejšie kuchyne svetovej gastronómie. Prvenstvo jej patrí aj v jednoduchosti prípravy. Žiadne dlhé varenie či prekombinovanie chutí. Žiadne dlhé varenie či prekombinovanie ch


Talianska kuchyňa patrí nepochybne medzi najoriginálnejšie, najchutnejšie a najznámejšie kuchyne svetovej gastronómie.

LÍDRI V GASTRONÓMII?

Prvenstvo jej patrí aj v jednoduchosti prípravy. Žiadne dlhé varenie či prekombinovanie chutí. Žiadne dlhé varenie či prekombinovanie chutí.

Taliani nechávajú vyznieť suroviny sami za seba, tak ako Škandinávci - pretože používajú kvalitné suroviny, ktoré nepotrebujú ani príliš dochucovania.

Olivy, olivový olej, slanina, parmezán, balsamikový ocot, cestoviny, ryža, zelenina, ovocie a víno...použité v rôznej variabilite, z rôznych oblastí a pripravené len pár krokmi.

Skryť Vypnúť reklamu

STÁLE SILNÁ KULTÚRA...

Nepochybne toľko skloňovaná globalizácia mala dopad aj na taliansku gastronómiu a celkovú kultúru stravovania. Čím idete južnejšie v Taliansku, tým je kultúra a gastronómia silnejšia a zvyky stále udržiavané z pokolenia na pokolenie. Je to logické, nakoľko sever Talianska je ovplyvnený priemyslom, sídlami svetových obchodných značiek (Miláno) a pod.

Tradícia, že ženy zostali s deťmi doma, staré mamy varili sa v mnohých provinciách vytráca a domácnosti tak nakupujú viac polotovarov. Deti zväčša radi zjedia to, čo vidia v TV a nie to, čo uvarí dobrá babička. Taliansky trh je doslova zasypaný rôznymi polotovarmi, vo veľkej miere kvalitnými a za prijateľné ceny.


Čas na prípravu jedla sa tak v talianskych domácnostiach výrazne znížil, môže za to aj zmena prístupu niektorých talianskych zamestnávateľov - , ktorí začínajú mať prevádzky otvorené nonstop. Čiže typická talianska siesta (asi 13.00 až 16.00 hod.) sa na severe krajiny a vo veľkých miestach nekoná.

Skryť Vypnúť reklamu

ČO PRINESÚ RECEPTY...

Preto v jednotlivých častiach prinesieme pár talianskych receptov, zameraných predovšetkým na jednoduchosť prípravy a dostupnosť surovín. Dostupnosť surovín rozumieme dostupnosť pôvodných originálnych surovín od producentov z Talianska - žiadne náhrady v podobe zámeny paradajkovej šťavy za kečup či napr. parmezánu vymeneného za eidam...

Tak dobrú chuť!

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  3. Môžu byť kancelárie pripravené na budúcnosť?
  4. Schátrali tam kúpele, palác aj železnica. Ako kedysi vyzeralo Trnavské mýto?
  5. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  6. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  7. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  9. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  10. Znalec slovenského brandy
  1. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  2. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  3. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  4. Spravte si zásoby zdravia
  5. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  6. Nevedomosť poslancov opäť zhorší podmienky pre zamestnancov
  7. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  8. Na ropnej plošine sa len pracuje a spí
  9. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  10. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 923
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 4 695
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 4 619
  4. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 550
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 543
  6. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 140
  7. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 868
  8. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 2 605
  9. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 571
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 285
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  2. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  3. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  4. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  5. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  6. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  7. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  8. veronika babičová: Anjelik môj kde lietaš
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 021
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 17 041
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 979
  4. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 102
  5. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 792
  6. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 3 999
  7. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 3 860
  8. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 773
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu