Jamie Oliver: Rodinné variácie

Užitočné rady k poslednému DVD


1. George má voľno
Priateľ Jamieho George je pôvodom z Maurícia a Jamie sa rozhodne pohostiť ho aj jeho rodinu. Bude variť jedlo, kde chce spojiť rôzne štýly kuchýň - maurícijskú s marockou a indickou. Varí rybaciu polievku s morskými plodmi, ktoré môžeme použiť aj z mrazenej zmesi. Používa ingrediencie z rôznych kútov sveta. Polievku ochucuje horčičnými semienkami, lístkami karí, rímskou rascou, čo je voňavejšia odroda rasce, indickým korením garam masala, ktoré môžeme nahradiť zmesou korenia karí. Kurkumu a kokosové mlieko môžeme kúpiť v prášku, balené ako mlieko v škatuli alebo v konzerve. Musíme si dať pozor, aby sme tekuté mlieko spotrebovali, pretože sa dosť rýchlo kazí. Preto treba kúpiť balenie, ktoré zodpovedá počtu porcií, ktoré budeme variť. Bez problémov je používanie kokosového mlieka v prášku. Jamie pečie rybu na banánových listoch, namiesto nich môžeme použiť papier na pečenie, ktorý potrieme olejom a zabalíme doň rybu. Ako dezert pripravuje ovocný šalát z exotického ovocia. Nemusíme presne dodržať zoznam ovocia, ktoré použil na šalát Jamie, môžeme si urobiť vlastné ovocné variácie. Jamie použil okrem známych a dostupných druhov aj menej známe. Opunciu, čo je plod kaktusu, s ktorým sa môžeme stretnúť najmä na dovolenke v Stredomorí, mučenku (marakuja), ktorá má plody veľkosti tenisovej loptičky žltej až hnedastej farby s oranžovou dužinou. Karambolu, plod hviezdicového tvaru s vôňou jazmínu a tamarilo, plod podobný tmavočervenej slivke s príjemnou kyslou chuťou.

2. Oteckove dievčatko
Jamie sa pre svoju malú dcéru snaží variť tak, aby to mohla jesť celá rodina a nemusel variť dospelým niečo iné. Do jarnej polievky použije rôzne druhy zeleniny, ktoré môžeme tiež zmeniť podľa vlastného uváženia. Polievku dochucuje nakoniec pestom, čo je talianska omáčka zelenej farby z oleja, bazalky, parmezánu a orieškov. Pesto môže mať ako základ aj rukolu alebo paradajky a podľa toho má aj rôznu farbu.

3.  Jekka bylinkárka
V Londýne sa koná výstava kvetín, na ktorú prichádza aj Jamieho priateľka, pestovateľka byliniek Jekka. Pozve ju na večeru a Jekka mu daruje bylinky, ktoré si môže pestovať doma. Ako hlavnú bylinku prezentuje alojziu trojlistú, ktorá ma pozitívny účinok na nervový systém. Pretože má príjemnú citrónovú vôňu, používa sa na osviežujúci čaj aj na ochucovanie jedál. Dá sa zameniť známejšou medovkou lekárskou. Jamie varí hovädzie mäso s rozmarínom, k tomu podáva ochutené maslo so saturejkou a bylinkový šalát, kde použije rôzne druhy byliniek ako fenikel, bazalku, petržlen, rukola, štiav, listy púpavy a iné. Šalát si môžeme pripraviť z byliniek, ktoré máme práve doma, fantázii sa medze nekladú. A pokiaľ ho ochutíme zálievkou s majoránom, bude chutiť rovnako dobre ako ten Jamieho.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Hitparáda štiav
  2. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  5. Malé knedličky, veľké dojmy
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  8. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  9. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  10. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 852
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 236
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 678
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 972
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 774
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 066
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 507
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 116
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 374
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 185

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. Keď pôjdeme tvrdou silou, nemáme šancu.

KULTÚRA

Minúta po minúte: Moonlight má prvého Oscara

Odovzdávanie budeme sledovať naživo.

TECH

Nokii sa podarilo vstať z mŕtvych. Ukázali Nokiu 3310

Majú Android, nízku cenu a dobrý hardvér.

ŠPORT

Sagan ukázal cit pre taktiku a ešte lepšiu formu ako pred rokom

V sobotu bol druhý, v nedeľu už vyhral.

Neprehliadnite tiež

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazí svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.

Niečo pre odvážne: Trblietavá glamour móda

Trblietky a lesklé materiály sa tento rok vracajú na scénu v plnej paráde.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop