SME
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Viete ako správne variť raky?

Raky sú nepochybne stále vnímané ako špecialita, chuťovka a niečo nedostupné. Avšak ich príprava nie je až taká zložitá. Zakaždým platí to isté pravidlo - mať kvalitnú a čerstvú surovinu.


Morské raky sú lovené a varené zásadne živé. Postupy prípravy nie sú až tak zložité a rozdielne ako aj u langusty, homára, kraba a pod.

  • vždy si skontrolujte či prežili morské raky cestu domov a sú nažive, mŕtve kusy vyhoďte
  • dôkladne ich očistite a skontrolujte, či nie sú znehodnotené

Varenie...

  1. uprednostnite dostatočne veľký hrniec, aby ste raky/homáre mohli pohodlne vložiť do vriacej vody
  2. 6 litrov vody priveďte k varu, pridajte asi 10 kociek cukru, poriadnu hrsť morskej soli (asi 2dl) a peknú viazaničku čerstvého kôpru, nechajte vrieť asi 15 minúť
  3. postupne vložte po jednom živých rakov do vriacej vody (tak ich usmrtíte), nie však viac ako 10 rakov do hrnca
  4. varte približne 10 min. odvtedy, kým začala voda znova vrieť
  5. hotové raky by mali mať štrbinku/puknutú časť medzi pancierom a chvostom
  6. raky vyberajte naberačkou do veľkej misy a nechajte vychladnúť
  7. keď sú všetky raky uvarené, odložte si silný vývar do čistej nádoby, pridajte ešte menšiu viazaničku čerstvého kôpru a vývar nechajte úplne vychladnúť

  8. vychladnuté raky vložte späť do studeného vývaru (odporučený čas do 10 hodín) - len tak zachováte ich vynikajúcu chuť a šťavnatosť mäsa
  9. nádobu s vývarom a rakmi odložte na chladné miesto
  10. podávajte na veľkom tanieri (veľký tanier je dôležitý z hľadiska pohodlnej manipulácie pri čistení a jedení) s čerstvým kôprom

Ak si predsa len netrúfate ich doma variť, či zháňať čerstvú kvalitu po obchodoch - je efektívnejšou alternatívou ponuka producentov vo forme hlbokozmrazených, uvarených rakov, navyše v rôznych veľkostiach.


Tu stačí naozaj len nechať balenie voľne v chlade rozmraziť, raky 1 - 2 minúty prevariť v kôprovom vývare (vývar len slabo osoľte - raky sú už vopred producentmi nasolené), nechať vychladiť a podávať. Napriek našim tipom sledujte však aj informácie producenta na obale výrobku a odporučenia prípravy.

Ako jesť...

Každý má svojský spôsob jedenia rakov, ak ich však jete prvýkrát, základ je:

  • rukami oddeliť klepetá, nalomiť pancier (počujete jasné prasknutie) a pomocou krátkej vidličky a nožíka (špeciálny nôž s dierou uprostred) vybrať chutné mäso (len z prednej časti klepeta, potom telo)
  • chlípanie či sŕkanie ústami pri jedení je normálne, len tak si dobre vychutnáte šťavnatosť a znamenitú chuť

  • mäso správne uvareného raka by sa malo dať ľahko oddeliť, menšie časti jednoducho len ústami vysajete
  • podávajte s čerstvým chlebom a maslom, varenými zemiakmi v šupke...

Zaujímavosť...

  • v Škandinávii sa už od 19.storočia konajú račie slávnosti (pôvodne vznikli v Paríži počas napoleonského panovania)
  • račie slávnosti začínajú koncom júla a končia v októbri, priatelia, rodiny sa schádzajú a vychutnávajú rôzne druhy úprav rakov
  • najväčšími konzumentmi rakov sú Švédi, ročne dovezú 2500 ton a vo vlastných vodách vylovia 50 ton.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  10. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  1. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Behind every successful business lies a set of skilled people
  5. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  6. Ako sa mení dynamika firiem?
  7. Hudbou proti holorubom.
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  10. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 19 464
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 333
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 188
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 635
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 451
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 347
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 285
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 152
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 633
  10. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 4 789
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu