Morské raky sú lovené a varené zásadne živé. Postupy prípravy nie sú až tak zložité a rozdielne ako aj u langusty, homára, kraba a pod.
- vždy si skontrolujte či prežili morské raky cestu domov a sú nažive, mŕtve kusy vyhoďte
- dôkladne ich očistite a skontrolujte, či nie sú znehodnotené
Varenie...
- uprednostnite dostatočne veľký hrniec, aby ste raky/homáre mohli pohodlne vložiť do vriacej vody
- 6 litrov vody priveďte k varu, pridajte asi 10 kociek cukru, poriadnu hrsť morskej soli (asi 2dl) a peknú viazaničku čerstvého kôpru, nechajte vrieť asi 15 minúť
- postupne vložte po jednom živých rakov do vriacej vody (tak ich usmrtíte), nie však viac ako 10 rakov do hrnca
- varte približne 10 min. odvtedy, kým začala voda znova vrieť
- hotové raky by mali mať štrbinku/puknutú časť medzi pancierom a chvostom
- raky vyberajte naberačkou do veľkej misy a nechajte vychladnúť
- keď sú všetky raky uvarené, odložte si silný vývar do čistej nádoby, pridajte ešte menšiu viazaničku čerstvého kôpru a vývar nechajte úplne vychladnúť
-
vychladnuté raky vložte späť do studeného vývaru (odporučený čas do 10 hodín) - len tak zachováte ich vynikajúcu chuť a šťavnatosť mäsa - nádobu s vývarom a rakmi odložte na chladné miesto
- podávajte na veľkom tanieri (veľký tanier je dôležitý z hľadiska pohodlnej manipulácie pri čistení a jedení) s čerstvým kôprom
Ak si predsa len netrúfate ich doma variť, či zháňať čerstvú kvalitu po obchodoch - je efektívnejšou alternatívou ponuka producentov vo forme hlbokozmrazených, uvarených rakov, navyše v rôznych veľkostiach.
Tu stačí naozaj len nechať balenie voľne v chlade rozmraziť, raky 1 - 2 minúty prevariť v kôprovom vývare (vývar len slabo osoľte - raky sú už vopred producentmi nasolené), nechať vychladiť a podávať. Napriek našim tipom sledujte však aj informácie producenta na obale výrobku a odporučenia prípravy.
Ako jesť...
Každý má svojský spôsob jedenia rakov, ak ich však jete prvýkrát, základ je:
- rukami oddeliť klepetá, nalomiť pancier (počujete jasné prasknutie) a pomocou krátkej vidličky a nožíka (špeciálny nôž s dierou uprostred) vybrať chutné mäso (len z prednej časti klepeta, potom telo)
- chlípanie či sŕkanie ústami pri jedení je normálne, len tak si dobre vychutnáte šťavnatosť a znamenitú chuť
- mäso správne uvareného raka by sa malo dať ľahko oddeliť, menšie časti jednoducho len ústami vysajete
- podávajte s čerstvým chlebom a maslom, varenými zemiakmi v šupke...
Zaujímavosť...
- v Škandinávii sa už od 19.storočia konajú račie slávnosti (pôvodne vznikli v Paríži počas napoleonského panovania)
- račie slávnosti začínajú koncom júla a končia v októbri, priatelia, rodiny sa schádzajú a vychutnávajú rôzne druhy úprav rakov
- najväčšími konzumentmi rakov sú Švédi, ročne dovezú 2500 ton a vo vlastných vodách vylovia 50 ton.
Autor: Mojmír Lieskovský, Jr