SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Viete ako správne variť raky?

Raky sú nepochybne stále vnímané ako špecialita, chuťovka a niečo nedostupné. Avšak ich príprava nie je až taká zložitá. Zakaždým platí to isté pravidlo - mať kvalitnú a čerstvú surovinu.


Morské raky sú lovené a varené zásadne živé. Postupy prípravy nie sú až tak zložité a rozdielne ako aj u langusty, homára, kraba a pod.

  • vždy si skontrolujte či prežili morské raky cestu domov a sú nažive, mŕtve kusy vyhoďte
  • dôkladne ich očistite a skontrolujte, či nie sú znehodnotené

Varenie...

  1. uprednostnite dostatočne veľký hrniec, aby ste raky/homáre mohli pohodlne vložiť do vriacej vody
  2. 6 litrov vody priveďte k varu, pridajte asi 10 kociek cukru, poriadnu hrsť morskej soli (asi 2dl) a peknú viazaničku čerstvého kôpru, nechajte vrieť asi 15 minúť
  3. postupne vložte po jednom živých rakov do vriacej vody (tak ich usmrtíte), nie však viac ako 10 rakov do hrnca
  4. varte približne 10 min. odvtedy, kým začala voda znova vrieť
  5. hotové raky by mali mať štrbinku/puknutú časť medzi pancierom a chvostom
  6. raky vyberajte naberačkou do veľkej misy a nechajte vychladnúť
  7. keď sú všetky raky uvarené, odložte si silný vývar do čistej nádoby, pridajte ešte menšiu viazaničku čerstvého kôpru a vývar nechajte úplne vychladnúť

  8. vychladnuté raky vložte späť do studeného vývaru (odporučený čas do 10 hodín) - len tak zachováte ich vynikajúcu chuť a šťavnatosť mäsa
  9. nádobu s vývarom a rakmi odložte na chladné miesto
  10. podávajte na veľkom tanieri (veľký tanier je dôležitý z hľadiska pohodlnej manipulácie pri čistení a jedení) s čerstvým kôprom

Ak si predsa len netrúfate ich doma variť, či zháňať čerstvú kvalitu po obchodoch - je efektívnejšou alternatívou ponuka producentov vo forme hlbokozmrazených, uvarených rakov, navyše v rôznych veľkostiach.


Tu stačí naozaj len nechať balenie voľne v chlade rozmraziť, raky 1 - 2 minúty prevariť v kôprovom vývare (vývar len slabo osoľte - raky sú už vopred producentmi nasolené), nechať vychladiť a podávať. Napriek našim tipom sledujte však aj informácie producenta na obale výrobku a odporučenia prípravy.

Ako jesť...

Každý má svojský spôsob jedenia rakov, ak ich však jete prvýkrát, základ je:

  • rukami oddeliť klepetá, nalomiť pancier (počujete jasné prasknutie) a pomocou krátkej vidličky a nožíka (špeciálny nôž s dierou uprostred) vybrať chutné mäso (len z prednej časti klepeta, potom telo)
  • chlípanie či sŕkanie ústami pri jedení je normálne, len tak si dobre vychutnáte šťavnatosť a znamenitú chuť

  • mäso správne uvareného raka by sa malo dať ľahko oddeliť, menšie časti jednoducho len ústami vysajete
  • podávajte s čerstvým chlebom a maslom, varenými zemiakmi v šupke...

Zaujímavosť...

  • v Škandinávii sa už od 19.storočia konajú račie slávnosti (pôvodne vznikli v Paríži počas napoleonského panovania)
  • račie slávnosti začínajú koncom júla a končia v októbri, priatelia, rodiny sa schádzajú a vychutnávajú rôzne druhy úprav rakov
  • najväčšími konzumentmi rakov sú Švédi, ročne dovezú 2500 ton a vo vlastných vodách vylovia 50 ton.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  4. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  7. Úprava osobného motorového vozidla
  8. Important information for Brazilians living in Slovakia
  9. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  10. Vitajte v postapokalyptickom svete
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 828
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 656
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 13 069
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 693
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 935
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 522
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 087
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 589
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 494
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 337
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Od soboty sa ulice vyprázdnia.

Od soboty platí zákaz vychádzania, zatvoria sa skoro všetky školy (prehľad)

Ústredný krízový štáb schválil zákaz vychádzania.

Premiér Matovič hovorí o nových opatreniach.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Matovič nás musí presvedčiť, že vie čo robí

Dnes si už nikto izolovane nevytvorí svoj ostrov bezpečia. Buďme zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Dušana Kováčika zadržali aj obvinili.