Viete ako správne variť raky?

Raky sú nepochybne stále vnímané ako špecialita, chuťovka a niečo nedostupné. Avšak ich príprava nie je až taká zložitá. Zakaždým platí to isté pravidlo - mať kvalitnú a čerstvú surovinu.


Morské raky sú lovené a varené zásadne živé. Postupy prípravy nie sú až tak zložité a rozdielne ako aj u langusty, homára, kraba a pod.

  • vždy si skontrolujte či prežili morské raky cestu domov a sú nažive, mŕtve kusy vyhoďte
  • dôkladne ich očistite a skontrolujte, či nie sú znehodnotené

Varenie...

  1. uprednostnite dostatočne veľký hrniec, aby ste raky/homáre mohli pohodlne vložiť do vriacej vody
  2. 6 litrov vody priveďte k varu, pridajte asi 10 kociek cukru, poriadnu hrsť morskej soli (asi 2dl) a peknú viazaničku čerstvého kôpru, nechajte vrieť asi 15 minúť
  3. postupne vložte po jednom živých rakov do vriacej vody (tak ich usmrtíte), nie však viac ako 10 rakov do hrnca
  4. varte približne 10 min. odvtedy, kým začala voda znova vrieť
  5. hotové raky by mali mať štrbinku/puknutú časť medzi pancierom a chvostom
  6. raky vyberajte naberačkou do veľkej misy a nechajte vychladnúť
  7. keď sú všetky raky uvarené, odložte si silný vývar do čistej nádoby, pridajte ešte menšiu viazaničku čerstvého kôpru a vývar nechajte úplne vychladnúť

  8. vychladnuté raky vložte späť do studeného vývaru (odporučený čas do 10 hodín) - len tak zachováte ich vynikajúcu chuť a šťavnatosť mäsa
  9. nádobu s vývarom a rakmi odložte na chladné miesto
  10. podávajte na veľkom tanieri (veľký tanier je dôležitý z hľadiska pohodlnej manipulácie pri čistení a jedení) s čerstvým kôprom

Ak si predsa len netrúfate ich doma variť, či zháňať čerstvú kvalitu po obchodoch - je efektívnejšou alternatívou ponuka producentov vo forme hlbokozmrazených, uvarených rakov, navyše v rôznych veľkostiach.


Tu stačí naozaj len nechať balenie voľne v chlade rozmraziť, raky 1 - 2 minúty prevariť v kôprovom vývare (vývar len slabo osoľte - raky sú už vopred producentmi nasolené), nechať vychladiť a podávať. Napriek našim tipom sledujte však aj informácie producenta na obale výrobku a odporučenia prípravy.

Ako jesť...

Každý má svojský spôsob jedenia rakov, ak ich však jete prvýkrát, základ je:

  • rukami oddeliť klepetá, nalomiť pancier (počujete jasné prasknutie) a pomocou krátkej vidličky a nožíka (špeciálny nôž s dierou uprostred) vybrať chutné mäso (len z prednej časti klepeta, potom telo)
  • chlípanie či sŕkanie ústami pri jedení je normálne, len tak si dobre vychutnáte šťavnatosť a znamenitú chuť

  • mäso správne uvareného raka by sa malo dať ľahko oddeliť, menšie časti jednoducho len ústami vysajete
  • podávajte s čerstvým chlebom a maslom, varenými zemiakmi v šupke...

Zaujímavosť...

  • v Škandinávii sa už od 19.storočia konajú račie slávnosti (pôvodne vznikli v Paríži počas napoleonského panovania)
  • račie slávnosti začínajú koncom júla a končia v októbri, priatelia, rodiny sa schádzajú a vychutnávajú rôzne druhy úprav rakov
  • najväčšími konzumentmi rakov sú Švédi, ročne dovezú 2500 ton a vo vlastných vodách vylovia 50 ton.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  2. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Modesta Real Estate sprostredkovala pre Emil Frey halu v P3
  2. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  3. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  4. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  5. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  6. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  7. Cíťte sa v priestore príjemne
  8. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 9 922
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 449
  3. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 362
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 105
  5. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 3 952
  6. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 943
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 782
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 574
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 1 796
  10. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek 1 779

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Slovenka chráni Zem pred katastrofou z vesmíru

Eva Lilly je astronómka, pochádza z Piešťan a už sedem rokov žije v Honolulu na Havajských ostrovoch. Vyhľadáva nebezpečné asteroidy, ktoré by mohli ohroziť Zem.

KOMENTÁRE

Andrássyovci milovali ženy, na Gemeri dodnes žijú ich potomkovia

O Betliari hovorí Július Barczi.

Neprehliadnite tiež

Nechápavé okolie a žiaden voľný čas. Ako sa žije s hendikepovaným dieťaťom?

Tri matky pre SME porozprávali, s čím sa musia vyrovnávať pri dieťati s postihnutím.

V Česku vymysleli pivo pre ženy, zožalo kritiku aj od zahraničných médií

Nápoj určený špeciálne pre dámy má mramorovo biely a ružovkastý obal. Podľa Britiek je sexistický.

Ako najlepšie vyventilovať hnev a stres? V izbe, kde môžete všetko zničiť

Vo svete vznikajú miestnosti, ktoré môžete kompletne porozbíjať. Prvá je už aj na Slovensku.

Vymysleli sex robota, s ktorým možno simulovať znásilnenie

Odborníci na robotiku veria, že pri sexualite s robotmi netreba zabúdať na etický aspekt.