Recepty ako od babičky

Aromatické slivky v dezertoch, hlavných jedlách a kompótoch.

estovinový nákyp so slivkami
4 osoby
500 ml mlieka
100 g cukru
200 g špagiet
500 g sliviek
150 g tvarohu
3 vajíčka
60 g masla
maslo na vymazanie formy
50 g strúhanky
1 lyžičku škorice

Mlieko nalejeme do hrnca, pridáme polovičku cukru a privedieme do varu. Cestoviny rozlomíme na polovičky, dáme do hrnca a 5 - 6 minút necháme mierne variť, až kým sú poddajné a mlieko je skoro vsiaknuté. Dáme ich spolu so zvyšnou tekutinou do misy. Slivky umyjeme, rozpolíme, vyberieme kôstky a nakrájame na pásiky. Tvaroh rozmiešame s vajíčkami a zvyšným cukrom. Zmiešame cestoviny, slivky a vaječný krém, a nalejeme do vymastenej zapekacej formy. Maslo nakrájame na malé kúsky a zmiešame so strúhankou a škoricou. Posypeme tým cestovinový nákyp a pečieme do zlatohneda v predhriatej rúre na 180°C asi 35 minút. Podávame horúce alebo vlažné.

Taštičky z lístkového cesta so slivkami a čokoládou
6 osôb
500 g lístkového cesta
500 g sliviek
200 g tmavej čokolády
150 g práškového cukru
1 žĺtok

Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na malé kúsky. Do hrnca dáme nakrájané slivky, cukor a dve lyžice vody. Povaríme za stáleho miešania asi 10 minút. Medzitým si predhrejeme rúru na 210°C. Cesto položíme na rovnú plochu a nakrájame z neho 6 rovnakých štvorcov. Odložíme ich do chladu. Čokoládu nastrúhame na hrubo. Slivkový kompót necháme vychladiť. Na papier na pečenie poukladáme štvorce cesta. Do stredu každého dáme slivkový kompót a nastrúhanú čokoládu. Pierkom na natieranie navlhčíme okraje cesta a po uhlopriečke cesto prehneme tak, aby mali taštičky dvojitý okraj. Okraje stlačíme, aby sa dobre spojili. Vyšľaháme žĺtok s lyžicou vody a taštičky natrieme. Vložíme do rúry a pečieme 30 minút. Vyberieme z rúry a pred podávaním necháme vychladnúť.

Ovocný koláč so slivkami mirabelkami a pistáciami
6 osôb
400 g hotového lineckého cesta alebo pripraveného doma z:
250 g hladkej múky
125 g masla
125 g cukru
štipky soli
1 vajíčka

Náplň:
500 g mirabeliek
150 g nesolených lúpaných pistácií
50 g hladkej múky
125 g mäkkého masla
1 vajíčko
100 g práškového cukru

Všetky suroviny na cesto spracujeme a dáme asi na 30 minút odležať do chladu. Tortovú formu vymažeme maslom a vyváľané cesto vložíme do formy. Popicháme ho vidličkou a dáme do chladu. Pistácie rozmixujeme na prášok. Do misy dáme maslo a šľaháme ručným mixérom, až má krémovú konzistenciu. Potom pridáme cukor a vajíčko, a ďalej šľaháme. Nakoniec pridáme múku a pistáciový prášok, a znovu šľaháme, až sa všetky suroviny spoja. Rúru predhrejeme na 180°C. Mirabelky umyjeme a odkôstkujeme. Rozdelíme ich na cesto vo forme a navrch natrieme pistáciový krém. Dáme do rúry a pečieme 30 minút. Vyberieme z rúry, necháme vychladiť a ihneď podávame

Ringloty vo fľaši
6 osôb
500 g ringlôt
500 g cukru
3 hviezdičky badiánu
3 paličky škorice

Cukor nasypeme do veľkého kastróla, pridáme 50 cl vody, badián a škoricu polámanú na kúsky. Dobre zamiešame, aby sa cukor rozpustil, a privedieme do varu. Necháme variť 5 minút. Keď je syrup uvarený, pridáme doň ringloty, stiahneme teplotu a necháme dusiť 10 minút. Potom zoberieme kastról zo sporáka a ovocie ochladíme. Ovocie a sirup rozdelíme do fliaš a uzavrieme. Kompót necháme zatvorený a v chlade, až kým ho nebudeme podávať..

Šúľance so slivkami a mandľovými chrumkami
4 osoby
Šúľance:
700 g malých múčnych zemiakov
140 g zemiakového škrobu
1 žĺtok
50 g cukru

Chrumky:
150 g cukru
100 g mandľových plátkov

Slivky:
300 g sliviek
100 g cukru
30 ml octu balsamico
dreň z jedného struku vanilky, prípadne vanilkový cukor
nastrúhanú kôru z jedného pomaranča

Okrem toho: maslo

Zemiaky umyjeme a varíme v slanej vode asi 25 minút. Necháme ich trochu ochladiť, olúpeme a pretlačíme cez lis na zemiaky. Pridáme zemiakový škrob, žĺtok a cukor a spracujeme cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Na chrumky skaramelizujeme cukor do zlatohneda. Vmiešame mandle a hneď vylejeme na vymazaný plech. Necháme vychladiť, dáme do silného mikroténového vrecka a rozbijeme ho pomocou tĺčika. Slivky umyjeme, rozpolíme, odkôstkujeme a zmiešame s cukrom, octom, vanilkou a pomarančovou kôrou. Desať minút necháme odležať. Potom v hrnci povaríme na miernej teplote asi 12 minút. Vychladíme. Z cesta odoberáme kúsky s veľkosťou orecha a formujeme šúľky. Asi 3 cm vody privedieme v hrnci k varu a šúľance dáme pariť na vymastenom sitku na naparovanie do hrnca, ktorý prikryjeme, asi na 15 minút. Na panvici rozpustíme maslo a obalíme s ňom šúľance a chrumky. Do misiek rozdelíme šúľance s chrumkami, slivky a posypané práškovým cukrom podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  3. Moskva alebo Petrohrad?
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  1. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. Moskva alebo Petrohrad?
  4. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  6. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  8. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  9. Nový Jaguar XF Sportbrake
  10. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  1. Moskva alebo Petrohrad? 12 723
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 930
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 113
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 831
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 678
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 445
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 100
  8. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 020
  9. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 855
  10. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené? 471

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory.

KOMENTÁRE

Úrad, ktorý by Slovensku zdvihol reputáciu

To, že prípadný úspech vláda zneužije na marketing, je rub príbehu.

Neprehliadnite tiež

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.