SME
Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Recepty ako od babičky

Aromatické slivky v dezertoch, hlavných jedlách a kompótoch.

estovinový nákyp so slivkami
4 osoby
500 ml mlieka
100 g cukru
200 g špagiet
500 g sliviek
150 g tvarohu
3 vajíčka
60 g masla
maslo na vymazanie formy
50 g strúhanky
1 lyžičku škorice

Mlieko nalejeme do hrnca, pridáme polovičku cukru a privedieme do varu. Cestoviny rozlomíme na polovičky, dáme do hrnca a 5 - 6 minút necháme mierne variť, až kým sú poddajné a mlieko je skoro vsiaknuté. Dáme ich spolu so zvyšnou tekutinou do misy. Slivky umyjeme, rozpolíme, vyberieme kôstky a nakrájame na pásiky. Tvaroh rozmiešame s vajíčkami a zvyšným cukrom. Zmiešame cestoviny, slivky a vaječný krém, a nalejeme do vymastenej zapekacej formy. Maslo nakrájame na malé kúsky a zmiešame so strúhankou a škoricou. Posypeme tým cestovinový nákyp a pečieme do zlatohneda v predhriatej rúre na 180°C asi 35 minút. Podávame horúce alebo vlažné.

Skryť Vypnúť reklamu

Taštičky z lístkového cesta so slivkami a čokoládou
6 osôb
500 g lístkového cesta
500 g sliviek
200 g tmavej čokolády
150 g práškového cukru
1 žĺtok

Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na malé kúsky. Do hrnca dáme nakrájané slivky, cukor a dve lyžice vody. Povaríme za stáleho miešania asi 10 minút. Medzitým si predhrejeme rúru na 210°C. Cesto položíme na rovnú plochu a nakrájame z neho 6 rovnakých štvorcov. Odložíme ich do chladu. Čokoládu nastrúhame na hrubo. Slivkový kompót necháme vychladiť. Na papier na pečenie poukladáme štvorce cesta. Do stredu každého dáme slivkový kompót a nastrúhanú čokoládu. Pierkom na natieranie navlhčíme okraje cesta a po uhlopriečke cesto prehneme tak, aby mali taštičky dvojitý okraj. Okraje stlačíme, aby sa dobre spojili. Vyšľaháme žĺtok s lyžicou vody a taštičky natrieme. Vložíme do rúry a pečieme 30 minút. Vyberieme z rúry a pred podávaním necháme vychladnúť.

Skryť Vypnúť reklamu

Ovocný koláč so slivkami mirabelkami a pistáciami
6 osôb
400 g hotového lineckého cesta alebo pripraveného doma z:
250 g hladkej múky
125 g masla
125 g cukru
štipky soli
1 vajíčka

Náplň:
500 g mirabeliek
150 g nesolených lúpaných pistácií
50 g hladkej múky
125 g mäkkého masla
1 vajíčko
100 g práškového cukru

Všetky suroviny na cesto spracujeme a dáme asi na 30 minút odležať do chladu. Tortovú formu vymažeme maslom a vyváľané cesto vložíme do formy. Popicháme ho vidličkou a dáme do chladu. Pistácie rozmixujeme na prášok. Do misy dáme maslo a šľaháme ručným mixérom, až má krémovú konzistenciu. Potom pridáme cukor a vajíčko, a ďalej šľaháme. Nakoniec pridáme múku a pistáciový prášok, a znovu šľaháme, až sa všetky suroviny spoja. Rúru predhrejeme na 180°C. Mirabelky umyjeme a odkôstkujeme. Rozdelíme ich na cesto vo forme a navrch natrieme pistáciový krém. Dáme do rúry a pečieme 30 minút. Vyberieme z rúry, necháme vychladiť a ihneď podávame

Skryť Vypnúť reklamu

Ringloty vo fľaši
6 osôb
500 g ringlôt
500 g cukru
3 hviezdičky badiánu
3 paličky škorice

Cukor nasypeme do veľkého kastróla, pridáme 50 cl vody, badián a škoricu polámanú na kúsky. Dobre zamiešame, aby sa cukor rozpustil, a privedieme do varu. Necháme variť 5 minút. Keď je syrup uvarený, pridáme doň ringloty, stiahneme teplotu a necháme dusiť 10 minút. Potom zoberieme kastról zo sporáka a ovocie ochladíme. Ovocie a sirup rozdelíme do fliaš a uzavrieme. Kompót necháme zatvorený a v chlade, až kým ho nebudeme podávať..

Šúľance so slivkami a mandľovými chrumkami
4 osoby
Šúľance:
700 g malých múčnych zemiakov
140 g zemiakového škrobu
1 žĺtok
50 g cukru

Chrumky:
150 g cukru
100 g mandľových plátkov

Slivky:
300 g sliviek
100 g cukru
30 ml octu balsamico
dreň z jedného struku vanilky, prípadne vanilkový cukor
nastrúhanú kôru z jedného pomaranča

Skryť Vypnúť reklamu

Okrem toho: maslo

Zemiaky umyjeme a varíme v slanej vode asi 25 minút. Necháme ich trochu ochladiť, olúpeme a pretlačíme cez lis na zemiaky. Pridáme zemiakový škrob, žĺtok a cukor a spracujeme cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Na chrumky skaramelizujeme cukor do zlatohneda. Vmiešame mandle a hneď vylejeme na vymazaný plech. Necháme vychladiť, dáme do silného mikroténového vrecka a rozbijeme ho pomocou tĺčika. Slivky umyjeme, rozpolíme, odkôstkujeme a zmiešame s cukrom, octom, vanilkou a pomarančovou kôrou. Desať minút necháme odležať. Potom v hrnci povaríme na miernej teplote asi 12 minút. Vychladíme. Z cesta odoberáme kúsky s veľkosťou orecha a formujeme šúľky. Asi 3 cm vody privedieme v hrnci k varu a šúľance dáme pariť na vymastenom sitku na naparovanie do hrnca, ktorý prikryjeme, asi na 15 minút. Na panvici rozpustíme maslo a obalíme s ňom šúľance a chrumky. Do misiek rozdelíme šúľance s chrumkami, slivky a posypané práškovým cukrom podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. V Košickom kraji máme more aj neviditeľnú izbu: Objavte ich!
  2. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  3. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  4. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  5. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  6. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  7. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  8. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  9. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 787
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 919
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 21 304
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 003
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 332
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 574
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 690
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 688
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 569
  10. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 9 714
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Zoroslav Kollár prichádza na výsluch.
Odberné miesto na nový koronavírus.
Na NAKA pokračoval aj v piatok výsluch bývalého sudcu Vladimíra Sklenku (na snímke). Nitra, 26. júna 2020.
Cynická obluda

Zrozumiteľné prirovnanie

Matovič najskôr baláchal ľudí na testovanie tým, že to vyrieši celú koronu. Teraz má problém s vysvetlením pravdy.

Neprehliadnite tiež

Priestor len pár metrov štvorcových. Drobné domy sú veľký fenomén

Tiny houses sú podľa mnohých výhodnejšie ako hypotéka či garsónka.

Prvý "tiny house" na Slovensku, ktorý postavili Barbora a Tibor Bogdanovci.
Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.