Recepty ako od babičky

Aromatické slivky v dezertoch, hlavných jedlách a kompótoch.

estovinový nákyp so slivkami
4 osoby
500 ml mlieka
100 g cukru
200 g špagiet
500 g sliviek
150 g tvarohu
3 vajíčka
60 g masla
maslo na vymazanie formy
50 g strúhanky
1 lyžičku škorice

Mlieko nalejeme do hrnca, pridáme polovičku cukru a privedieme do varu. Cestoviny rozlomíme na polovičky, dáme do hrnca a 5 - 6 minút necháme mierne variť, až kým sú poddajné a mlieko je skoro vsiaknuté. Dáme ich spolu so zvyšnou tekutinou do misy. Slivky umyjeme, rozpolíme, vyberieme kôstky a nakrájame na pásiky. Tvaroh rozmiešame s vajíčkami a zvyšným cukrom. Zmiešame cestoviny, slivky a vaječný krém, a nalejeme do vymastenej zapekacej formy. Maslo nakrájame na malé kúsky a zmiešame so strúhankou a škoricou. Posypeme tým cestovinový nákyp a pečieme do zlatohneda v predhriatej rúre na 180°C asi 35 minút. Podávame horúce alebo vlažné.

Taštičky z lístkového cesta so slivkami a čokoládou
6 osôb
500 g lístkového cesta
500 g sliviek
200 g tmavej čokolády
150 g práškového cukru
1 žĺtok

Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na malé kúsky. Do hrnca dáme nakrájané slivky, cukor a dve lyžice vody. Povaríme za stáleho miešania asi 10 minút. Medzitým si predhrejeme rúru na 210°C. Cesto položíme na rovnú plochu a nakrájame z neho 6 rovnakých štvorcov. Odložíme ich do chladu. Čokoládu nastrúhame na hrubo. Slivkový kompót necháme vychladiť. Na papier na pečenie poukladáme štvorce cesta. Do stredu každého dáme slivkový kompót a nastrúhanú čokoládu. Pierkom na natieranie navlhčíme okraje cesta a po uhlopriečke cesto prehneme tak, aby mali taštičky dvojitý okraj. Okraje stlačíme, aby sa dobre spojili. Vyšľaháme žĺtok s lyžicou vody a taštičky natrieme. Vložíme do rúry a pečieme 30 minút. Vyberieme z rúry a pred podávaním necháme vychladnúť.

Ovocný koláč so slivkami mirabelkami a pistáciami
6 osôb
400 g hotového lineckého cesta alebo pripraveného doma z:
250 g hladkej múky
125 g masla
125 g cukru
štipky soli
1 vajíčka

Náplň:
500 g mirabeliek
150 g nesolených lúpaných pistácií
50 g hladkej múky
125 g mäkkého masla
1 vajíčko
100 g práškového cukru

Všetky suroviny na cesto spracujeme a dáme asi na 30 minút odležať do chladu. Tortovú formu vymažeme maslom a vyváľané cesto vložíme do formy. Popicháme ho vidličkou a dáme do chladu. Pistácie rozmixujeme na prášok. Do misy dáme maslo a šľaháme ručným mixérom, až má krémovú konzistenciu. Potom pridáme cukor a vajíčko, a ďalej šľaháme. Nakoniec pridáme múku a pistáciový prášok, a znovu šľaháme, až sa všetky suroviny spoja. Rúru predhrejeme na 180°C. Mirabelky umyjeme a odkôstkujeme. Rozdelíme ich na cesto vo forme a navrch natrieme pistáciový krém. Dáme do rúry a pečieme 30 minút. Vyberieme z rúry, necháme vychladiť a ihneď podávame

Ringloty vo fľaši
6 osôb
500 g ringlôt
500 g cukru
3 hviezdičky badiánu
3 paličky škorice

Cukor nasypeme do veľkého kastróla, pridáme 50 cl vody, badián a škoricu polámanú na kúsky. Dobre zamiešame, aby sa cukor rozpustil, a privedieme do varu. Necháme variť 5 minút. Keď je syrup uvarený, pridáme doň ringloty, stiahneme teplotu a necháme dusiť 10 minút. Potom zoberieme kastról zo sporáka a ovocie ochladíme. Ovocie a sirup rozdelíme do fliaš a uzavrieme. Kompót necháme zatvorený a v chlade, až kým ho nebudeme podávať..

Šúľance so slivkami a mandľovými chrumkami
4 osoby
Šúľance:
700 g malých múčnych zemiakov
140 g zemiakového škrobu
1 žĺtok
50 g cukru

Chrumky:
150 g cukru
100 g mandľových plátkov

Slivky:
300 g sliviek
100 g cukru
30 ml octu balsamico
dreň z jedného struku vanilky, prípadne vanilkový cukor
nastrúhanú kôru z jedného pomaranča

Okrem toho: maslo

Zemiaky umyjeme a varíme v slanej vode asi 25 minút. Necháme ich trochu ochladiť, olúpeme a pretlačíme cez lis na zemiaky. Pridáme zemiakový škrob, žĺtok a cukor a spracujeme cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Na chrumky skaramelizujeme cukor do zlatohneda. Vmiešame mandle a hneď vylejeme na vymazaný plech. Necháme vychladiť, dáme do silného mikroténového vrecka a rozbijeme ho pomocou tĺčika. Slivky umyjeme, rozpolíme, odkôstkujeme a zmiešame s cukrom, octom, vanilkou a pomarančovou kôrou. Desať minút necháme odležať. Potom v hrnci povaríme na miernej teplote asi 12 minút. Vychladíme. Z cesta odoberáme kúsky s veľkosťou orecha a formujeme šúľky. Asi 3 cm vody privedieme v hrnci k varu a šúľance dáme pariť na vymastenom sitku na naparovanie do hrnca, ktorý prikryjeme, asi na 15 minút. Na panvici rozpustíme maslo a obalíme s ňom šúľance a chrumky. Do misiek rozdelíme šúľance s chrumkami, slivky a posypané práškovým cukrom podávame.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 331
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 304
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 9 747
  4. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 7 808
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 031
  6. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 380
  7. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 312
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 230
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 5 148
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 331

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Najskôr partneri, potom nepriatelia na život a na smrť. Príbeh Sýkorovej vraždy

Zlikvidovať mafiána Miroslava Sýkoru mala podľa kľúčového svedka záujem aj Slovenská informačná služba.

EKONOMIKA

Plat bez práce môže fungovať, Slovensku by však nepomohol

Nepodmienený príjem testuje okrem Fínska aj Kanada.

Neprehliadnite tiež

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.