estovinový nákyp so slivkami
4 osoby
500 ml mlieka
100 g cukru
200 g špagiet
500 g sliviek
150 g tvarohu
3 vajíčka
60 g masla
maslo na vymazanie formy
50 g strúhanky
1 lyžičku škorice
Mlieko nalejeme do hrnca, pridáme polovičku cukru a privedieme do varu. Cestoviny rozlomíme na polovičky, dáme do hrnca a 5 - 6 minút necháme mierne variť, až kým sú poddajné a mlieko je skoro vsiaknuté. Dáme ich spolu so zvyšnou tekutinou do misy. Slivky umyjeme, rozpolíme, vyberieme kôstky a nakrájame na pásiky. Tvaroh rozmiešame s vajíčkami a zvyšným cukrom. Zmiešame cestoviny, slivky a vaječný krém, a nalejeme do vymastenej zapekacej formy. Maslo nakrájame na malé kúsky a zmiešame so strúhankou a škoricou. Posypeme tým cestovinový nákyp a pečieme do zlatohneda v predhriatej rúre na 180°C asi 35 minút. Podávame horúce alebo vlažné.
Taštičky z lístkového cesta so slivkami a čokoládou
6 osôb
500 g lístkového cesta
500 g sliviek
200 g tmavej čokolády
150 g práškového cukru
1 žĺtok
Slivky umyjeme, odkôstkujeme a nakrájame na malé kúsky. Do hrnca dáme nakrájané slivky, cukor a dve lyžice vody. Povaríme za stáleho miešania asi 10 minút. Medzitým si predhrejeme rúru na 210°C. Cesto položíme na rovnú plochu a nakrájame z neho 6 rovnakých štvorcov. Odložíme ich do chladu. Čokoládu nastrúhame na hrubo. Slivkový kompót necháme vychladiť. Na papier na pečenie poukladáme štvorce cesta. Do stredu každého dáme slivkový kompót a nastrúhanú čokoládu. Pierkom na natieranie navlhčíme okraje cesta a po uhlopriečke cesto prehneme tak, aby mali taštičky dvojitý okraj. Okraje stlačíme, aby sa dobre spojili. Vyšľaháme žĺtok s lyžicou vody a taštičky natrieme. Vložíme do rúry a pečieme 30 minút. Vyberieme z rúry a pred podávaním necháme vychladnúť.
Ovocný koláč so slivkami mirabelkami a pistáciami
6 osôb
400 g hotového lineckého cesta alebo pripraveného doma z:
250 g hladkej múky
125 g masla
125 g cukru
štipky soli
1 vajíčka
Náplň:
500 g mirabeliek
150 g nesolených lúpaných pistácií
50 g hladkej múky
125 g mäkkého masla
1 vajíčko
100 g práškového cukru
Všetky suroviny na cesto spracujeme a dáme asi na 30 minút odležať do chladu. Tortovú formu vymažeme maslom a vyváľané cesto vložíme do formy. Popicháme ho vidličkou a dáme do chladu. Pistácie rozmixujeme na prášok. Do misy dáme maslo a šľaháme ručným mixérom, až má krémovú konzistenciu. Potom pridáme cukor a vajíčko, a ďalej šľaháme. Nakoniec pridáme múku a pistáciový prášok, a znovu šľaháme, až sa všetky suroviny spoja. Rúru predhrejeme na 180°C. Mirabelky umyjeme a odkôstkujeme. Rozdelíme ich na cesto vo forme a navrch natrieme pistáciový krém. Dáme do rúry a pečieme 30 minút. Vyberieme z rúry, necháme vychladiť a ihneď podávame
Ringloty vo fľaši
6 osôb
500 g ringlôt
500 g cukru
3 hviezdičky badiánu
3 paličky škorice
Cukor nasypeme do veľkého kastróla, pridáme 50 cl vody, badián a škoricu polámanú na kúsky. Dobre zamiešame, aby sa cukor rozpustil, a privedieme do varu. Necháme variť 5 minút. Keď je syrup uvarený, pridáme doň ringloty, stiahneme teplotu a necháme dusiť 10 minút. Potom zoberieme kastról zo sporáka a ovocie ochladíme. Ovocie a sirup rozdelíme do fliaš a uzavrieme. Kompót necháme zatvorený a v chlade, až kým ho nebudeme podávať..
Šúľance so slivkami a mandľovými chrumkami
4 osoby
Šúľance:
700 g malých múčnych zemiakov
140 g zemiakového škrobu
1 žĺtok
50 g cukru
Chrumky:
150 g cukru
100 g mandľových plátkov
Slivky:
300 g sliviek
100 g cukru
30 ml octu balsamico
dreň z jedného struku vanilky, prípadne vanilkový cukor
nastrúhanú kôru z jedného pomaranča
Okrem toho: maslo
Zemiaky umyjeme a varíme v slanej vode asi 25 minút. Necháme ich trochu ochladiť, olúpeme a pretlačíme cez lis na zemiaky. Pridáme zemiakový škrob, žĺtok a cukor a spracujeme cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Na chrumky skaramelizujeme cukor do zlatohneda. Vmiešame mandle a hneď vylejeme na vymazaný plech. Necháme vychladiť, dáme do silného mikroténového vrecka a rozbijeme ho pomocou tĺčika. Slivky umyjeme, rozpolíme, odkôstkujeme a zmiešame s cukrom, octom, vanilkou a pomarančovou kôrou. Desať minút necháme odležať. Potom v hrnci povaríme na miernej teplote asi 12 minút. Vychladíme. Z cesta odoberáme kúsky s veľkosťou orecha a formujeme šúľky. Asi 3 cm vody privedieme v hrnci k varu a šúľance dáme pariť na vymastenom sitku na naparovanie do hrnca, ktorý prikryjeme, asi na 15 minút. Na panvici rozpustíme maslo a obalíme s ňom šúľance a chrumky. Do misiek rozdelíme šúľance s chrumkami, slivky a posypané práškovým cukrom podávame.
Autor: Slávka Petrášová, SMEženy, 34/2007