SME
Štvrtok, 3. december, 2020 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Jamie Oliver: Nenáročné gurmánstvo

Užitočné rady k štvrtému DVD


1. Jednoduchá panvica
Jamie si pozve na návštevu svojho priateľa – vedca, ktorý zbiera hmyz v teréne a stravuje sa jednoduchým spôsobom, varením na plynovom horáku a panvici. Jamie sa chce pokúsiť rozšíriť jeho jedálny lístok o nekomplikované jedlá, ktoré sa dajú uvariť v prírode bez väčšej námahy. Pri nákupe v tržnici je hlad jeho priateľa taký veľký, že si na mieste urobia taliansku omeletu frittatu. Na rozdiel od francúzskej omelety je prepečenejšia, menej našľahaná a má mramorový efekt. V domácnosti sa dopeká v rúre, aby mala tuhú konzistenciu. Po príchode domov Jamie začína variť chutné recepty na panvici: kuracie prsia s prerastenou slaninou, špargľou a čerešňovými paradajkami. Všetko dochutí bylinkami, ktoré môžu byť natrhané v prírode. Spolu uvažujú aj o divokom cesnaku, ktorý jeho priateľ miluje a dá sa použiť v mnohých obdobách. Divoký cesnak rastie celú jar v lesoch na celom Slovensku, dokonca ho nájdeme aj v Bratislave v Horskom parku. Túto bylinku - zeleninu dokonca predávajú vo viazaničkách aj v niektorých obchodoch. No vlastnoručne natrhaná chutí najlepšie. Ku kuraťu ako prílohu pripravuje kuskus (couscous), ktorý dostať aj v našich obchodoch. Je to typ cestoviny, ktorá má tvar hrubej krupice. Kuskus je výborný pomocník v každej kuchyni, kde máme nedostatok času na prípravu jedla. Ako prílohu ju môžeme podávať k všetkým druhom mäsa so šťavou a k dusenej zelenine. Príprava kuskusu trvá len pár minút a ochuteniu kuskusu sa nekladú medze. Môže sa podávať iba ochutený soľou alebo s bylinkami a korením podľa vlastnej chuti a možností. Jamie ho dochucuje aj jedným menej známym korením, a to je rímska rasca, ktorú tiež môžeme kúpiť v supermarketoch alebo v obchodoch s ázijskými potravinami. Rímska rasca má odlišnú vôňu ako klasická rasca, a preto s ňou šetrite, kým jej neprídete na chuť.

Skryť Vypnúť reklamu

2. Chutné barbecue
Pri návšteve priateľov Matta a Tobyho pochádzajúcich z Austrálie si Jamie vyrába vlastné soli na ochucovanie grilovaných jedál. Pridáva do hrubej morskej soli nastrúhanú kôru z pomaranča alebo citrónu, zelený čaj, nastrúhaný zázvor a potom soľ presuší. Takto pripravená soľ sa môže používať aj niekoľko mesiacov.

3. Majstri pasty
V poslednej epizóde spolu so svojím talianskym priateľom kuchárom Genarom Contaldom varí Jamie pastu. Samozrejme, že z čerstvého cesta. Zaoberajú sa rôznymi druhmi talianskych cestovín, ktoré čiastočne vyrába jeho priateľ, ravioly však vyrába Jamie sám. Do náplne používa syr ricottu tvarohového typu zmiešaný so syrom pecorino. Ricottu môžeme kúpiť taliansku, ale aj slovenskú. Pecorino je ovčí syr na strúhanie, ktorý sa podobá parmezánu, je však trochu sladší a mäkší. Čerstvé cestoviny, taliansky pasta fresca, široké rezance tagliatelle alebo tenké linguine už predávajú aj niektoré obchodné reťazce na Slovensku a kúpime ich aj v obchodoch s talianskymi potravinami. Nie je to však podmienka, aby sa nám pasta vydarila a chutila taliansky.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  2. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  3. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  6. Tip na náhradu za rúško: Kvalitný nákrčník ochráni aj pred zimou
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom
  8. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  9. Nie je to len chlapská záležitosť
  10. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  1. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  2. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  3. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  4. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  5. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  6. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  7. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  8. Detský čaj COOP Jednoty získal unikátne medzinárodné ocenenie
  9. FMMR svojím výskumom reaguje na aktuálne živé témy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 823
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 699
  3. Aká je chémia vôní 13 463
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 743
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 627
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 161
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 719
  8. Bývanie v meste predlžuje život 8 258
  9. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 186
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 7 957
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Chceli ho odstrániť, jeho imidžu uškodil Gučík. Kto je Maroš Žilinka?

Za generálneho prokurátora ho musí vymenovať prezidentka.

Prokurátor Maroš Žilinka.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Kto vráti Generálnej prokuratúre dôstojnosť?

Maroš Žilinka už nebude môcť úrad len tak udržiavať.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Ivan Ivanič, šéf SLA.
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

Neprehliadnite tiež

Mandľové sušienky
Aktualizované

Tipy na vianočný darček pre mamu, babku a dcéru

Neviete, čo darovať svojim blízkym pod vianočný stromček? Inšpirujte sa našimi tipmi.

Stĺpček Osmelené

Maďarský europoslanec utekal nahý po odkvape a patrí mu všetka hanba sveta

Neospravedlnil sa tým, ktorým škodil.

Soňa Jánošová