SME

Jamie Oliver: Nenáročné gurmánstvo

Užitočné rady k štvrtému DVD


1. Jednoduchá panvica
Jamie si pozve na návštevu svojho priateľa – vedca, ktorý zbiera hmyz v teréne a stravuje sa jednoduchým spôsobom, varením na plynovom horáku a panvici. Jamie sa chce pokúsiť rozšíriť jeho jedálny lístok o nekomplikované jedlá, ktoré sa dajú uvariť v prírode bez väčšej námahy. Pri nákupe v tržnici je hlad jeho priateľa taký veľký, že si na mieste urobia taliansku omeletu frittatu. Na rozdiel od francúzskej omelety je prepečenejšia, menej našľahaná a má mramorový efekt. V domácnosti sa dopeká v rúre, aby mala tuhú konzistenciu. Po príchode domov Jamie začína variť chutné recepty na panvici: kuracie prsia s prerastenou slaninou, špargľou a čerešňovými paradajkami. Všetko dochutí bylinkami, ktoré môžu byť natrhané v prírode. Spolu uvažujú aj o divokom cesnaku, ktorý jeho priateľ miluje a dá sa použiť v mnohých obdobách. Divoký cesnak rastie celú jar v lesoch na celom Slovensku, dokonca ho nájdeme aj v Bratislave v Horskom parku. Túto bylinku - zeleninu dokonca predávajú vo viazaničkách aj v niektorých obchodoch. No vlastnoručne natrhaná chutí najlepšie. Ku kuraťu ako prílohu pripravuje kuskus (couscous), ktorý dostať aj v našich obchodoch. Je to typ cestoviny, ktorá má tvar hrubej krupice. Kuskus je výborný pomocník v každej kuchyni, kde máme nedostatok času na prípravu jedla. Ako prílohu ju môžeme podávať k všetkým druhom mäsa so šťavou a k dusenej zelenine. Príprava kuskusu trvá len pár minút a ochuteniu kuskusu sa nekladú medze. Môže sa podávať iba ochutený soľou alebo s bylinkami a korením podľa vlastnej chuti a možností. Jamie ho dochucuje aj jedným menej známym korením, a to je rímska rasca, ktorú tiež môžeme kúpiť v supermarketoch alebo v obchodoch s ázijskými potravinami. Rímska rasca má odlišnú vôňu ako klasická rasca, a preto s ňou šetrite, kým jej neprídete na chuť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

2. Chutné barbecue
Pri návšteve priateľov Matta a Tobyho pochádzajúcich z Austrálie si Jamie vyrába vlastné soli na ochucovanie grilovaných jedál. Pridáva do hrubej morskej soli nastrúhanú kôru z pomaranča alebo citrónu, zelený čaj, nastrúhaný zázvor a potom soľ presuší. Takto pripravená soľ sa môže používať aj niekoľko mesiacov.

3. Majstri pasty
V poslednej epizóde spolu so svojím talianskym priateľom kuchárom Genarom Contaldom varí Jamie pastu. Samozrejme, že z čerstvého cesta. Zaoberajú sa rôznymi druhmi talianskych cestovín, ktoré čiastočne vyrába jeho priateľ, ravioly však vyrába Jamie sám. Do náplne používa syr ricottu tvarohového typu zmiešaný so syrom pecorino. Ricottu môžeme kúpiť taliansku, ale aj slovenskú. Pecorino je ovčí syr na strúhanie, ktorý sa podobá parmezánu, je však trochu sladší a mäkší. Čerstvé cestoviny, taliansky pasta fresca, široké rezance tagliatelle alebo tenké linguine už predávajú aj niektoré obchodné reťazce na Slovensku a kúpime ich aj v obchodoch s talianskymi potravinami. Nie je to však podmienka, aby sa nám pasta vydarila a chutila taliansky.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Slávka Petrášová, SMEženy, 34/2007

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Čo majú spoločné roboty s legom? Prekvapivo veľa
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 18 555
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 829
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 4 068
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 394
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 793
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 772
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 029
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 899
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 26 907
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 22 904
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 750
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 000
  5. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 10 625
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 774
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 867
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 5 392
  1. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  3. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  4. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  5. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  6. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  7. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  8. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
reklama
SkryťZatvoriť reklamu