Jamie Oliver: Nenáročné gurmánstvo

Užitočné rady k štvrtému DVD


1. Jednoduchá panvica
Jamie si pozve na návštevu svojho priateľa – vedca, ktorý zbiera hmyz v teréne a stravuje sa jednoduchým spôsobom, varením na plynovom horáku a panvici. Jamie sa chce pokúsiť rozšíriť jeho jedálny lístok o nekomplikované jedlá, ktoré sa dajú uvariť v prírode bez väčšej námahy. Pri nákupe v tržnici je hlad jeho priateľa taký veľký, že si na mieste urobia taliansku omeletu frittatu. Na rozdiel od francúzskej omelety je prepečenejšia, menej našľahaná a má mramorový efekt. V domácnosti sa dopeká v rúre, aby mala tuhú konzistenciu. Po príchode domov Jamie začína variť chutné recepty na panvici: kuracie prsia s prerastenou slaninou, špargľou a čerešňovými paradajkami. Všetko dochutí bylinkami, ktoré môžu byť natrhané v prírode. Spolu uvažujú aj o divokom cesnaku, ktorý jeho priateľ miluje a dá sa použiť v mnohých obdobách. Divoký cesnak rastie celú jar v lesoch na celom Slovensku, dokonca ho nájdeme aj v Bratislave v Horskom parku. Túto bylinku - zeleninu dokonca predávajú vo viazaničkách aj v niektorých obchodoch. No vlastnoručne natrhaná chutí najlepšie. Ku kuraťu ako prílohu pripravuje kuskus (couscous), ktorý dostať aj v našich obchodoch. Je to typ cestoviny, ktorá má tvar hrubej krupice. Kuskus je výborný pomocník v každej kuchyni, kde máme nedostatok času na prípravu jedla. Ako prílohu ju môžeme podávať k všetkým druhom mäsa so šťavou a k dusenej zelenine. Príprava kuskusu trvá len pár minút a ochuteniu kuskusu sa nekladú medze. Môže sa podávať iba ochutený soľou alebo s bylinkami a korením podľa vlastnej chuti a možností. Jamie ho dochucuje aj jedným menej známym korením, a to je rímska rasca, ktorú tiež môžeme kúpiť v supermarketoch alebo v obchodoch s ázijskými potravinami. Rímska rasca má odlišnú vôňu ako klasická rasca, a preto s ňou šetrite, kým jej neprídete na chuť.

2. Chutné barbecue
Pri návšteve priateľov Matta a Tobyho pochádzajúcich z Austrálie si Jamie vyrába vlastné soli na ochucovanie grilovaných jedál. Pridáva do hrubej morskej soli nastrúhanú kôru z pomaranča alebo citrónu, zelený čaj, nastrúhaný zázvor a potom soľ presuší. Takto pripravená soľ sa môže používať aj niekoľko mesiacov.

3. Majstri pasty
V poslednej epizóde spolu so svojím talianskym priateľom kuchárom Genarom Contaldom varí Jamie pastu. Samozrejme, že z čerstvého cesta. Zaoberajú sa rôznymi druhmi talianskych cestovín, ktoré čiastočne vyrába jeho priateľ, ravioly však vyrába Jamie sám. Do náplne používa syr ricottu tvarohového typu zmiešaný so syrom pecorino. Ricottu môžeme kúpiť taliansku, ale aj slovenskú. Pecorino je ovčí syr na strúhanie, ktorý sa podobá parmezánu, je však trochu sladší a mäkší. Čerstvé cestoviny, taliansky pasta fresca, široké rezance tagliatelle alebo tenké linguine už predávajú aj niektoré obchodné reťazce na Slovensku a kúpime ich aj v obchodoch s talianskymi potravinami. Nie je to však podmienka, aby sa nám pasta vydarila a chutila taliansky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  2. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  3. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  4. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  5. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  6. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  7. Vecný dar pre Detské kardiocentrum v Bratislave
  8. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  9. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  10. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 131
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 10 018
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 147
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 7 307
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 928
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 259
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 065
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 597
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 800
  10. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 2 637

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Únos. Film, ktorý vznikol napriek výstrahám právnikov

Pri nakrúcaní prvého slovenského trileru bola aj mama Roberta Remiáša.

KULTÚRA

Česi na objednávku vlády nikoho neuniesli, predbehli nás v inom

Českí filmári vedia, kde hľadať hrdinov.

Neprehliadnite tiež

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.

Závan jari na tanieri: Pečené kozľa s brusnicami

S blížiacou sa jarou sú stále aktuálnejšie recepty z kozľaciny a jahňaciny.

Aj bez končatín dokážu veľa. Tieto tri ženy inšpirujú svet svojou húževnatosťou

Osud sa s Bethany Hamilton, Aimee Mullins a Jessicou Cox nemaznal.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop