1. Jednoduchá panvica
Jamie si pozve na návštevu svojho priateľa – vedca, ktorý zbiera hmyz v teréne a stravuje sa jednoduchým spôsobom, varením na plynovom horáku a panvici. Jamie sa chce pokúsiť rozšíriť jeho jedálny lístok o nekomplikované jedlá, ktoré sa dajú uvariť v prírode bez väčšej námahy. Pri nákupe v tržnici je hlad jeho priateľa taký veľký, že si na mieste urobia taliansku omeletu frittatu. Na rozdiel od francúzskej omelety je prepečenejšia, menej našľahaná a má mramorový efekt. V domácnosti sa dopeká v rúre, aby mala tuhú konzistenciu. Po príchode domov Jamie začína variť chutné recepty na panvici: kuracie prsia s prerastenou slaninou, špargľou a čerešňovými paradajkami. Všetko dochutí bylinkami, ktoré môžu byť natrhané v prírode. Spolu uvažujú aj o divokom cesnaku, ktorý jeho priateľ miluje a dá sa použiť v mnohých obdobách. Divoký cesnak rastie celú jar v lesoch na celom Slovensku, dokonca ho nájdeme aj v Bratislave v Horskom parku. Túto bylinku - zeleninu dokonca predávajú vo viazaničkách aj v niektorých obchodoch. No vlastnoručne natrhaná chutí najlepšie. Ku kuraťu ako prílohu pripravuje kuskus (couscous), ktorý dostať aj v našich obchodoch. Je to typ cestoviny, ktorá má tvar hrubej krupice. Kuskus je výborný pomocník v každej kuchyni, kde máme nedostatok času na prípravu jedla. Ako prílohu ju môžeme podávať k všetkým druhom mäsa so šťavou a k dusenej zelenine. Príprava kuskusu trvá len pár minút a ochuteniu kuskusu sa nekladú medze. Môže sa podávať iba ochutený soľou alebo s bylinkami a korením podľa vlastnej chuti a možností. Jamie ho dochucuje aj jedným menej známym korením, a to je rímska rasca, ktorú tiež môžeme kúpiť v supermarketoch alebo v obchodoch s ázijskými potravinami. Rímska rasca má odlišnú vôňu ako klasická rasca, a preto s ňou šetrite, kým jej neprídete na chuť.
2. Chutné barbecue
Pri návšteve priateľov Matta a Tobyho pochádzajúcich z Austrálie si Jamie vyrába vlastné soli na ochucovanie grilovaných jedál. Pridáva do hrubej morskej soli nastrúhanú kôru z pomaranča alebo citrónu, zelený čaj, nastrúhaný zázvor a potom soľ presuší. Takto pripravená soľ sa môže používať aj niekoľko mesiacov.
3. Majstri pasty
V poslednej epizóde spolu so svojím talianskym priateľom kuchárom Genarom Contaldom varí Jamie pastu. Samozrejme, že z čerstvého cesta. Zaoberajú sa rôznymi druhmi talianskych cestovín, ktoré čiastočne vyrába jeho priateľ, ravioly však vyrába Jamie sám. Do náplne používa syr ricottu tvarohového typu zmiešaný so syrom pecorino. Ricottu môžeme kúpiť taliansku, ale aj slovenskú. Pecorino je ovčí syr na strúhanie, ktorý sa podobá parmezánu, je však trochu sladší a mäkší. Čerstvé cestoviny, taliansky pasta fresca, široké rezance tagliatelle alebo tenké linguine už predávajú aj niektoré obchodné reťazce na Slovensku a kúpime ich aj v obchodoch s talianskymi potravinami. Nie je to však podmienka, aby sa nám pasta vydarila a chutila taliansky.
Autor: Slávka Petrášová, SMEženy, 34/2007