SME

Jamie Oliver: Nenáročné gurmánstvo

Užitočné rady k štvrtému DVD


1. Jednoduchá panvica
Jamie si pozve na návštevu svojho priateľa – vedca, ktorý zbiera hmyz v teréne a stravuje sa jednoduchým spôsobom, varením na plynovom horáku a panvici. Jamie sa chce pokúsiť rozšíriť jeho jedálny lístok o nekomplikované jedlá, ktoré sa dajú uvariť v prírode bez väčšej námahy. Pri nákupe v tržnici je hlad jeho priateľa taký veľký, že si na mieste urobia taliansku omeletu frittatu. Na rozdiel od francúzskej omelety je prepečenejšia, menej našľahaná a má mramorový efekt. V domácnosti sa dopeká v rúre, aby mala tuhú konzistenciu. Po príchode domov Jamie začína variť chutné recepty na panvici: kuracie prsia s prerastenou slaninou, špargľou a čerešňovými paradajkami. Všetko dochutí bylinkami, ktoré môžu byť natrhané v prírode. Spolu uvažujú aj o divokom cesnaku, ktorý jeho priateľ miluje a dá sa použiť v mnohých obdobách. Divoký cesnak rastie celú jar v lesoch na celom Slovensku, dokonca ho nájdeme aj v Bratislave v Horskom parku. Túto bylinku - zeleninu dokonca predávajú vo viazaničkách aj v niektorých obchodoch. No vlastnoručne natrhaná chutí najlepšie. Ku kuraťu ako prílohu pripravuje kuskus (couscous), ktorý dostať aj v našich obchodoch. Je to typ cestoviny, ktorá má tvar hrubej krupice. Kuskus je výborný pomocník v každej kuchyni, kde máme nedostatok času na prípravu jedla. Ako prílohu ju môžeme podávať k všetkým druhom mäsa so šťavou a k dusenej zelenine. Príprava kuskusu trvá len pár minút a ochuteniu kuskusu sa nekladú medze. Môže sa podávať iba ochutený soľou alebo s bylinkami a korením podľa vlastnej chuti a možností. Jamie ho dochucuje aj jedným menej známym korením, a to je rímska rasca, ktorú tiež môžeme kúpiť v supermarketoch alebo v obchodoch s ázijskými potravinami. Rímska rasca má odlišnú vôňu ako klasická rasca, a preto s ňou šetrite, kým jej neprídete na chuť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

2. Chutné barbecue
Pri návšteve priateľov Matta a Tobyho pochádzajúcich z Austrálie si Jamie vyrába vlastné soli na ochucovanie grilovaných jedál. Pridáva do hrubej morskej soli nastrúhanú kôru z pomaranča alebo citrónu, zelený čaj, nastrúhaný zázvor a potom soľ presuší. Takto pripravená soľ sa môže používať aj niekoľko mesiacov.

3. Majstri pasty
V poslednej epizóde spolu so svojím talianskym priateľom kuchárom Genarom Contaldom varí Jamie pastu. Samozrejme, že z čerstvého cesta. Zaoberajú sa rôznymi druhmi talianskych cestovín, ktoré čiastočne vyrába jeho priateľ, ravioly však vyrába Jamie sám. Do náplne používa syr ricottu tvarohového typu zmiešaný so syrom pecorino. Ricottu môžeme kúpiť taliansku, ale aj slovenskú. Pecorino je ovčí syr na strúhanie, ktorý sa podobá parmezánu, je však trochu sladší a mäkší. Čerstvé cestoviny, taliansky pasta fresca, široké rezance tagliatelle alebo tenké linguine už predávajú aj niektoré obchodné reťazce na Slovensku a kúpime ich aj v obchodoch s talianskymi potravinami. Nie je to však podmienka, aby sa nám pasta vydarila a chutila taliansky.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Slávka Petrášová, SMEženy, 34/2007

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 074
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 683
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 989
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 764
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 293
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 676
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 225
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 192
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 241
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 323
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 933
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 916
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 609
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 570
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 047
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 628
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu