- mnohokrát nôž poslúži od samotného krájania, cez očistenie/oškrabanie zeleniny až po natretie pečiva maslom či napichovanie si jedla pri večeri. Mali by však slúžiť výhradne na krájanie, nakoľko sa tak ušetríme prípadného úrazu alebo v lepšom prípade poškodenia noža.
- neskúšajte používať jeden typ noža na "všetko", zničíte ho a navyše výsledok krájania suroviny nebude uspokojivý
- výrobcovia ponúkajú rôzne typy nožov, každý určený na zvlášť surovinu, dimenzovaný tak, aby vám zabezpečil bezpečné a pohodlné porciovanie
- jednotlivé nože sa tak líšia materiálom, tvarom čepele, ostria a rukoväte a dizajnom
AKO NAKÚPIŤ...
- ak sa chystáte kúpiť sadu nožov - starostlivo vyberajte a radšej investujte do kvalitných značiek...lacné síce pomôžu, ale v konečnom dôsledku vám vydržia veľmi krátko a nepodarí sa vám ich ani už nikdy tak naostriť
- ak pracujte dennodenne v kuchyni, ste profesionálom, alebo vás proste nekonečne baví variť či piecť - uprednostnite profesionálnych výrobcov nožov (napr. BS Solingen, Mundial, Dick...)
- ak nože používate na bežné "domáce fungovanie" uprednostnite napr. celkom dobrú ponuku Tescoma, IKEA a pod.
- nôž si v obchode vyskúšajte - ako vám sadne do ruky...ak vyberiete malú alebo veľkú rukoväť, odrazí sa to na vašej preťaženej ruke a s nožom sa vám bude veľmi nepohodlne pracovať
- výrobcovia ponúkajú nože s čepeľou zaliatou priamo do rukoväte, alebo fixovanú viacerými nitmi
- pozorne si všímajte pri výbere aj časť noža medzi rukoväťou a čepeľou, ktorá by mala zabraňovať príp. zošmyknutiu ruky. Táto časť (záštita) by mala aj spolu s kovovým hrotom (prechádzajúcim rukoväťou) zabezpečiť vyváženosť noža.
- materiál použitý na výrobu čepele by mala byť oceľ, ktorá už odpradávna spĺňa pri nožoch požadovanú tvrdosť
- v ponuke sú aj dostupné keramické čepele, sú extrémne ostré, nemagnetické, veľmi dlho zostávajú ostré a nekorodujú, avšak sú krehké a ich dodatočné brúsenie je náročnejšie
AKÉ DRUHY NOŽOV NÁM DOMA POMOŽU?
- jemná a pružná čepeľ, dlhší tvar 20 - 36cm, ktorý vám zabezpečí pohodlné krájanie mäsa, šunky a hlavne rýb
Vykosťovací nôž
- jeho tvar úzkej a oblej čepele veľmi dobre pomôže pri vykosťovaní mäsa
- ich čepeľ je tenká v rozmeroch okolo 10 - 15cm a zabezpečí dobré krájanie steakov, kúskov mäsa pri stolovaní
Univerzálny šéfkuchársky nôž
- čepeľ je tvarovaná v rámci niekoľkých častí (predná špičková časť zabezpečuje jemné krájanie, napr. cibule, cesnaku, strednou časťou ľahko naporciujete mäso, prenesiete väčšie pláty surovín alebo stláčanie filetov a zadná časť vám pomôže s rozseknutím menších kostí a pod.)
- mal by byť ťažký, vyvážený a rukoväť dobre vytvarovaná
- jemne zaoblená stredná časť kolísavým krájaním pomôže pri sekaní čerstvých byliniek a vňatí
- malý krátky nôž s čepeľou od 5 - 11cm
Nôž na syr
- jeho perforovaná čepeľ vám zabezpečí krájanie syru bez toho, že by sa vám plátky lepili
- dlhí nôž so zúbkovaným ostrím, ktoré zabezpečuje bezproblémové prekrojenie pevnej kôrky pečiva
- dĺžka čepele je 20 - 25cm
- pri kúpe radšej investujte do kvality - uvedomte si, že ho budete asi najčastejšie dennodenne používať
- mohutná a ťažká čepeľ zabezpečí ľahké preseknutie väčších kostí a šliach
- výrobcovia ponúkajú aj špeciálne ázijské nože (Santoku), ktoré majú ostrie zapustené smerom dolu, ťažkú čepeľ, ktorá presekne kosti, ale je aj dostatočne tenká na odrezanie tenkých plátkov
- krátky nôž s priamou reznou hranou a hladkým ostrím, zabezpečujúci bežné opracovanie zeleniny
V obchodoch sú dostupné mnohé druhy špeciálnych nožov, avšak vyššie spomenuté tvoria základ domácej kuchynskej výbavy.
ABY VÁM DLHO SLÚŽILI...
- zásadne nedávajte nože do umývačky...agresívne prostriedky a tlak čepeliam len uškodia
- nôž vždy po ukončení práce umyte v teplej vode so saponátom a vytrite do sucha (zabránite tak pôsobeniu zvyškov potravín a čistiacich prostriedkov)
- vyčistený nôž zľahka naostrite
- nože ukladajte zvlášť na kovovú magnetickú lištu, drevený stojan na zasúvanie nožov, alebo ich uložte oddelene v zásuvke od ostatných kuchynských pomôcok
- nože musia byť ľahko prístupné, ich príp. skladovanie pod kopu náradia môže spôsobiť úraz alebo ich poškodenie
- na ich prebrúsenie/doostrenie používajte výhradne odporúčané brúsky (ktorá slúži na naostrenie) a ocieľky (na ľahké doostrenie)
Autor: Mojmír Lieskovský, Jr