Ako kupovať nože a starať sa o ne

Nože sú nepochybne jedným z najväčších pomocníkov v kuchyni. Ak sa o ne budete dobre starať, dobre vám poslúžia niekoľko rokov, niektoré aj doživotne.


  • mnohokrát nôž poslúži od samotného krájania, cez očistenie/oškrabanie zeleniny až po natretie pečiva maslom či napichovanie si jedla pri večeri. Mali by však slúžiť výhradne na krájanie, nakoľko sa tak ušetríme prípadného úrazu alebo v lepšom prípade poškodenia noža.
  • neskúšajte používať jeden typ noža na "všetko", zničíte ho a navyše výsledok krájania suroviny nebude uspokojivý
  • výrobcovia ponúkajú rôzne typy nožov, každý určený na zvlášť surovinu, dimenzovaný tak, aby vám zabezpečil bezpečné a pohodlné porciovanie

  • jednotlivé nože sa tak líšia materiálom, tvarom čepele, ostria a rukoväte a dizajnom

AKO NAKÚPIŤ...

  • ak sa chystáte kúpiť sadu nožov - starostlivo vyberajte a radšej investujte do kvalitných značiek...lacné síce pomôžu, ale v konečnom dôsledku vám vydržia veľmi krátko a nepodarí sa vám ich ani už nikdy tak naostriť
  • ak pracujte dennodenne v kuchyni, ste profesionálom, alebo vás proste nekonečne baví variť či piecť - uprednostnite profesionálnych výrobcov nožov (napr. BS Solingen, Mundial, Dick...)
  • ak nože používate na bežné "domáce fungovanie" uprednostnite napr. celkom dobrú ponuku Tescoma, IKEA a pod.
  • nôž si v obchode vyskúšajte - ako vám sadne do ruky...ak vyberiete malú alebo veľkú rukoväť, odrazí sa to na vašej preťaženej ruke a s nožom sa vám bude veľmi nepohodlne pracovať

  • výrobcovia ponúkajú nože s čepeľou zaliatou priamo do rukoväte, alebo fixovanú viacerými nitmi
  • pozorne si všímajte pri výbere aj časť noža medzi rukoväťou a čepeľou, ktorá by mala zabraňovať príp. zošmyknutiu ruky. Táto časť (záštita) by mala aj spolu s kovovým hrotom (prechádzajúcim rukoväťou) zabezpečiť vyváženosť noža.
  • materiál použitý na výrobu čepele by mala byť oceľ, ktorá už odpradávna spĺňa pri nožoch požadovanú tvrdosť
  • v ponuke sú aj dostupné keramické čepele, sú extrémne ostré, nemagnetické, veľmi dlho zostávajú ostré a nekorodujú, avšak sú krehké a ich dodatočné brúsenie je náročnejšie

AKÉ DRUHY NOŽOV NÁM DOMA POMOŽU?

Filetovací nôž

  • jemná a pružná čepeľ, dlhší tvar 20 - 36cm, ktorý vám zabezpečí pohodlné krájanie mäsa, šunky a hlavne rýb
  • mnohé druhy sa vyrábajú zašpicatené, aby ľahšie prenikli do úzkych častí suroviny

Vykosťovací nôž

  • jeho tvar úzkej a oblej čepele veľmi dobre pomôže pri vykosťovaní mäsa

Steakový nôž

  • ich čepeľ je tenká v rozmeroch okolo 10 - 15cm a zabezpečí dobré krájanie steakov, kúskov mäsa pri stolovaní

Univerzálny šéfkuchársky nôž

  • pevný nôž so širokou a ťažkou čepeľou 15 - 30cm, ktorá zabezpečí sekanie napr. zeleniny, kapusty, rezanie tenkých plátkov a pod.
  • čepeľ je tvarovaná v rámci niekoľkých častí (predná špičková časť zabezpečuje jemné krájanie, napr. cibule, cesnaku, strednou časťou ľahko naporciujete mäso, prenesiete väčšie pláty surovín alebo stláčanie filetov a zadná časť vám pomôže s rozseknutím menších kostí a pod.)
  • mal by byť ťažký, vyvážený a rukoväť dobre vytvarovaná
  • jemne zaoblená stredná časť kolísavým krájaním pomôže pri sekaní čerstvých byliniek a vňatí

Lúpací nôž

  • malý krátky nôž s čepeľou od 5 - 11cm
  • slúži predovšetkým na krájanie, čistenie zeleniny a ovocia, ale veľmi dobre pomôže aj na domáce kutilské práce, rezanie krabíc či obalov a pod.

Nôž na syr

  • jeho perforovaná čepeľ vám zabezpečí krájanie syru bez toho, že by sa vám plátky lepili

Nôž na chlieb

  • dlhí nôž so zúbkovaným ostrím, ktoré zabezpečuje bezproblémové prekrojenie pevnej kôrky pečiva
  • dĺžka čepele je 20 - 25cm
  • pri kúpe radšej investujte do kvality - uvedomte si, že ho budete asi najčastejšie dennodenne používať

Sekáče

  • mohutná a ťažká čepeľ zabezpečí ľahké preseknutie väčších kostí a šliach
  • výrobcovia ponúkajú aj špeciálne ázijské nože (Santoku), ktoré majú ostrie zapustené smerom dolu, ťažkú čepeľ, ktorá presekne kosti, ale je aj dostatočne tenká na odrezanie tenkých plátkov

Nôž na zeleninu

  • krátky nôž s priamou reznou hranou a hladkým ostrím, zabezpečujúci bežné opracovanie zeleniny

V obchodoch sú dostupné mnohé druhy špeciálnych nožov, avšak vyššie spomenuté tvoria základ domácej kuchynskej výbavy.

ABY VÁM DLHO SLÚŽILI...

  1. zásadne nedávajte nože do umývačky...agresívne prostriedky a tlak čepeliam len uškodia
  2. nôž vždy po ukončení práce umyte v teplej vode so saponátom a vytrite do sucha (zabránite tak pôsobeniu zvyškov potravín a čistiacich prostriedkov)
  3. vyčistený nôž zľahka naostrite
  4. nože ukladajte zvlášť na kovovú magnetickú lištu, drevený stojan na zasúvanie nožov, alebo ich uložte oddelene v zásuvke od ostatných kuchynských pomôcok
  5. nože musia byť ľahko prístupné, ich príp. skladovanie pod kopu náradia môže spôsobiť úraz alebo ich poškodenie
  6. na ich prebrúsenie/doostrenie používajte výhradne odporúčané brúsky (ktorá slúži na naostrenie) a ocieľky (na ľahké doostrenie)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  4. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  5. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. GOPASS-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 29 080
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 972
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 19 832
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 14 001
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 643
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 3 891
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 781
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 100
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších! 2 010
  10. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 1 948

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Techniku zo základne v Dolnej Krupej žiada ministerstvo vrátiť

Čo robia Noční vlci v Dolnej Krupej.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: V RTVS môže byť ohrozené vysielanie správ

Ľudia v spravodajstve končia, spor o verejnoprávnosť pokračuje.

Stĺpček Jakuba Fila

Ešte sa chceme tváriť, že vlci sú len zvedaví turisti a branci iba obľubujú pohyb?

Tajné služby o Nočných vlkoch mlčia.

Neprehliadnite tiež

Odborníci a mamičky hodnotili pôrodnice, najlepšia je v Martine

Odborníci spolu s rodičkami hodnotili 53 pôrodníc.

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri dilemách.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.