Ako kupovať nože a starať sa o ne

Nože sú nepochybne jedným z najväčších pomocníkov v kuchyni. Ak sa o ne budete dobre starať, dobre vám poslúžia niekoľko rokov, niektoré aj doživotne.


  • mnohokrát nôž poslúži od samotného krájania, cez očistenie/oškrabanie zeleniny až po natretie pečiva maslom či napichovanie si jedla pri večeri. Mali by však slúžiť výhradne na krájanie, nakoľko sa tak ušetríme prípadného úrazu alebo v lepšom prípade poškodenia noža.
  • neskúšajte používať jeden typ noža na "všetko", zničíte ho a navyše výsledok krájania suroviny nebude uspokojivý
  • výrobcovia ponúkajú rôzne typy nožov, každý určený na zvlášť surovinu, dimenzovaný tak, aby vám zabezpečil bezpečné a pohodlné porciovanie

  • jednotlivé nože sa tak líšia materiálom, tvarom čepele, ostria a rukoväte a dizajnom

AKO NAKÚPIŤ...

  • ak sa chystáte kúpiť sadu nožov - starostlivo vyberajte a radšej investujte do kvalitných značiek...lacné síce pomôžu, ale v konečnom dôsledku vám vydržia veľmi krátko a nepodarí sa vám ich ani už nikdy tak naostriť
  • ak pracujte dennodenne v kuchyni, ste profesionálom, alebo vás proste nekonečne baví variť či piecť - uprednostnite profesionálnych výrobcov nožov (napr. BS Solingen, Mundial, Dick...)
  • ak nože používate na bežné "domáce fungovanie" uprednostnite napr. celkom dobrú ponuku Tescoma, IKEA a pod.
  • nôž si v obchode vyskúšajte - ako vám sadne do ruky...ak vyberiete malú alebo veľkú rukoväť, odrazí sa to na vašej preťaženej ruke a s nožom sa vám bude veľmi nepohodlne pracovať

  • výrobcovia ponúkajú nože s čepeľou zaliatou priamo do rukoväte, alebo fixovanú viacerými nitmi
  • pozorne si všímajte pri výbere aj časť noža medzi rukoväťou a čepeľou, ktorá by mala zabraňovať príp. zošmyknutiu ruky. Táto časť (záštita) by mala aj spolu s kovovým hrotom (prechádzajúcim rukoväťou) zabezpečiť vyváženosť noža.
  • materiál použitý na výrobu čepele by mala byť oceľ, ktorá už odpradávna spĺňa pri nožoch požadovanú tvrdosť
  • v ponuke sú aj dostupné keramické čepele, sú extrémne ostré, nemagnetické, veľmi dlho zostávajú ostré a nekorodujú, avšak sú krehké a ich dodatočné brúsenie je náročnejšie

AKÉ DRUHY NOŽOV NÁM DOMA POMOŽU?

Filetovací nôž

  • jemná a pružná čepeľ, dlhší tvar 20 - 36cm, ktorý vám zabezpečí pohodlné krájanie mäsa, šunky a hlavne rýb
  • mnohé druhy sa vyrábajú zašpicatené, aby ľahšie prenikli do úzkych častí suroviny

Vykosťovací nôž

  • jeho tvar úzkej a oblej čepele veľmi dobre pomôže pri vykosťovaní mäsa

Steakový nôž

  • ich čepeľ je tenká v rozmeroch okolo 10 - 15cm a zabezpečí dobré krájanie steakov, kúskov mäsa pri stolovaní

Univerzálny šéfkuchársky nôž

  • pevný nôž so širokou a ťažkou čepeľou 15 - 30cm, ktorá zabezpečí sekanie napr. zeleniny, kapusty, rezanie tenkých plátkov a pod.
  • čepeľ je tvarovaná v rámci niekoľkých častí (predná špičková časť zabezpečuje jemné krájanie, napr. cibule, cesnaku, strednou časťou ľahko naporciujete mäso, prenesiete väčšie pláty surovín alebo stláčanie filetov a zadná časť vám pomôže s rozseknutím menších kostí a pod.)
  • mal by byť ťažký, vyvážený a rukoväť dobre vytvarovaná
  • jemne zaoblená stredná časť kolísavým krájaním pomôže pri sekaní čerstvých byliniek a vňatí

Lúpací nôž

  • malý krátky nôž s čepeľou od 5 - 11cm
  • slúži predovšetkým na krájanie, čistenie zeleniny a ovocia, ale veľmi dobre pomôže aj na domáce kutilské práce, rezanie krabíc či obalov a pod.

Nôž na syr

  • jeho perforovaná čepeľ vám zabezpečí krájanie syru bez toho, že by sa vám plátky lepili

Nôž na chlieb

  • dlhí nôž so zúbkovaným ostrím, ktoré zabezpečuje bezproblémové prekrojenie pevnej kôrky pečiva
  • dĺžka čepele je 20 - 25cm
  • pri kúpe radšej investujte do kvality - uvedomte si, že ho budete asi najčastejšie dennodenne používať

Sekáče

  • mohutná a ťažká čepeľ zabezpečí ľahké preseknutie väčších kostí a šliach
  • výrobcovia ponúkajú aj špeciálne ázijské nože (Santoku), ktoré majú ostrie zapustené smerom dolu, ťažkú čepeľ, ktorá presekne kosti, ale je aj dostatočne tenká na odrezanie tenkých plátkov

Nôž na zeleninu

  • krátky nôž s priamou reznou hranou a hladkým ostrím, zabezpečujúci bežné opracovanie zeleniny

V obchodoch sú dostupné mnohé druhy špeciálnych nožov, avšak vyššie spomenuté tvoria základ domácej kuchynskej výbavy.

ABY VÁM DLHO SLÚŽILI...

  1. zásadne nedávajte nože do umývačky...agresívne prostriedky a tlak čepeliam len uškodia
  2. nôž vždy po ukončení práce umyte v teplej vode so saponátom a vytrite do sucha (zabránite tak pôsobeniu zvyškov potravín a čistiacich prostriedkov)
  3. vyčistený nôž zľahka naostrite
  4. nože ukladajte zvlášť na kovovú magnetickú lištu, drevený stojan na zasúvanie nožov, alebo ich uložte oddelene v zásuvke od ostatných kuchynských pomôcok
  5. nože musia byť ľahko prístupné, ich príp. skladovanie pod kopu náradia môže spôsobiť úraz alebo ich poškodenie
  6. na ich prebrúsenie/doostrenie používajte výhradne odporúčané brúsky (ktorá slúži na naostrenie) a ocieľky (na ľahké doostrenie)

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Moskva alebo Petrohrad? 10 438
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 448
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 260
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 2 106
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 874
  6. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 664
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 642
  8. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 239
  9. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 1 026
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 872

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kaddáfí zachránil nemecký klub. Niečo za to však chcel

Nemecký hokejový tím zachránil líbyjský diktátor pred krachom.

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory.

PLUS

Civilizovaná divočina. Na severe Slovenska to záhadne funguje

Oravská Polhora pôsobí ako vymyslená.

Neprehliadnite tiež

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.