1. Aj pre vegetariánov
Jamie pozve na návštevu spojenú s ochutnávaním indických jedál svoju priateľku, indickú choreografku a tanečníčku. Pretože je v celej spoločnosti jediná vegetariánka, jedálny lístok prispôsobí všetkým a pripraví mäso aj samostatnú zeleninu. Pre indickú priateľku pripraví bombajské zemiaky, pre zvyšné osadenstvo mäso. Spoločne si všetci pochutnajú na červenom kari. Bombajské zemiaky ochutí indickým korením garam masala, ktoré má rôzne zloženie podľa toho, či sa používa na zeleninu, mäso, hydinu, alebo sa pridáva do čaju. Všetky koreniny a zeleninu, ktoré používa, už dostaneme aj v našich obchodoch. Ak sa vám však nepodarí niektoré kúpiť alebo ich chuť nebude lahodiť vášmu jazyku, neprekáža to. Môžeme ich pokojne vynechať. Problémom môžu byť iba kari listy, ktoré sa občas dajú kúpiť sušené v obchodoch s koreninami. Rovnako je to s tamarindovou omáčkou, ktorá je hustá, lesklá a chutí po kyslom ovocí. Môžeme ju vynechať alebo pridať citrónovú kôru a šťavu. Viete o tom, že karí je toľko druhov, koľko je v Indii domácností? Každá má svoj vlastný a zaručene správny recept. Ak sa rozhodneme pripraviť si podľa Jamieho domáci indický syr panýr, nezabudnime, že na jeho prípravu treba použiť čerstvé, nie trvanlivé mlieko.
2. Ako na zeleninu
Jamie nakupuje čerstvú zeleninu v tržnici u svojich známych predavačov. Chystá sa navariť obed pre remeselníkov, ktorí pracujú v jeho dome. Pečie paštrnák, ktorý chutí ako zmes mrkvy, petržlenu a zeleru, karotku, maslovú tekvicu a kel, ktorý dochutí worcesterskou omáčkou. Nezľaknime sa maslovej tekvice. Občas ju síce vidieť na pultoch predajní, no pokojne ju môžeme nahradiť cukinou, prípadne baklažánom.
3. Bravčové kotlety a zemiaková kaša
Na varenie typicky írskeho jedla si Jamie pozve priateľa, írskeho kuchára, ktorý pripravuje bravčové kotlety so šalviou a írsku zemiakovú kašu. Je to veľký zástanca britských potravín a jednoduchej britskej kuchyne, ktorá by mala byť založená na prvotriednej kvalite všetkých surovín. Jamie sa však neuspokojí s deklarovanou jednoduchosťou a urobí predkrm zo špargle, ktorý dochutí rovnako ako zemiakovú kašu žeruchou. Túto jemnú zeleninu – korenie si môžeme veľmi jednoducho vypestovať aj doma. Postačí nám zopár semienok a kvetináč, no oveľa rýchlejšie ju dopestujeme na tácke s pásom navlhčenej vaty, ktorú udržujeme stále vlhkú. Má síce drobnejšie lístky, ale úrodu môžeme zberať už o päť - šesť dní. Nezabúdajme, že výnimočne zdravú žeruchu môžeme pridať nielen do zemiakovej kaše, ale napríklad aj do zeleninových šalátov.
Koláč aj pre princa
Oliverove programy vysielajú vo viac ako štyridsiatich krajinách na celom svete, doma sa teší primeranej úcte. Podporu má aj v kráľovskej rodine. Nielen preto pre princa Charlesa vymyslel medovníkový recept, na ktorého prípravu použil bližšie neurčený bioprodukt, ktorý pochádza z Charlesovej farmy na výrobu biopotravín. To všetko robí najmä na propagáciu zdravého stravovania a životného štýlu.
Magazín smeŽeny vám každý týždeň prináša originálne recepty Jamieho Olivera na DVD. Viac informácií získate na www.sme.sk/jamie alebo na infolinke 02/592 33 411.
Autor: Slávka Petrášová, Lea Sobotová, SME ženy, 33/2007