SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Jamie Oliver: Užitočné rady k tretiemu DVD

Magazín smeŽeny vám každý týždeň prináša originálne recepty Jamieho Olivera na DVD. Viac informácií získate na www.sme.sk/jamie alebo na infolinke 02/592 33 411.


1. Aj pre vegetariánov
Jamie pozve na návštevu spojenú s ochutnávaním indických jedál svoju priateľku, indickú choreografku a tanečníčku. Pretože je v celej spoločnosti jediná vegetariánka, jedálny lístok prispôsobí všetkým a pripraví mäso aj samostatnú zeleninu. Pre indickú priateľku pripraví bombajské zemiaky, pre zvyšné osadenstvo mäso. Spoločne si všetci pochutnajú na červenom kari. Bombajské zemiaky ochutí indickým korením garam masala, ktoré má rôzne zloženie podľa toho, či sa používa na zeleninu, mäso, hydinu, alebo sa pridáva do čaju. Všetky koreniny a zeleninu, ktoré používa, už dostaneme aj v našich obchodoch. Ak sa vám však nepodarí niektoré kúpiť alebo ich chuť nebude lahodiť vášmu jazyku, neprekáža to. Môžeme ich pokojne vynechať. Problémom môžu byť iba kari listy, ktoré sa občas dajú kúpiť sušené v obchodoch s koreninami. Rovnako je to s tamarindovou omáčkou, ktorá je hustá, lesklá a chutí po kyslom ovocí. Môžeme ju vynechať alebo pridať citrónovú kôru a šťavu. Viete o tom, že karí je toľko druhov, koľko je v Indii domácností? Každá má svoj vlastný a zaručene správny recept. Ak sa rozhodneme pripraviť si podľa Jamieho domáci indický syr panýr, nezabudnime, že na jeho prípravu treba použiť čerstvé, nie trvanlivé mlieko.

Skryť Vypnúť reklamu

2. Ako na zeleninu
Jamie nakupuje čerstvú zeleninu v tržnici u svojich známych predavačov. Chystá sa navariť obed pre remeselníkov, ktorí pracujú v jeho dome. Pečie paštrnák, ktorý chutí ako zmes mrkvy, petržlenu a zeleru, karotku, maslovú tekvicu a kel, ktorý dochutí worcesterskou omáčkou. Nezľaknime sa maslovej tekvice. Občas ju síce vidieť na pultoch predajní, no pokojne ju môžeme nahradiť cukinou, prípadne baklažánom.

3. Bravčové kotlety a zemiaková kaša
Na varenie typicky írskeho jedla si Jamie pozve priateľa, írskeho kuchára, ktorý pripravuje bravčové kotlety so šalviou a írsku zemiakovú kašu. Je to veľký zástanca britských potravín a jednoduchej britskej kuchyne, ktorá by mala byť založená na prvotriednej kvalite všetkých surovín. Jamie sa však neuspokojí s deklarovanou jednoduchosťou a urobí predkrm zo špargle, ktorý dochutí rovnako ako zemiakovú kašu žeruchou. Túto jemnú zeleninu – korenie si môžeme veľmi jednoducho vypestovať aj doma. Postačí nám zopár semienok a kvetináč, no oveľa rýchlejšie ju dopestujeme na tácke s pásom navlhčenej vaty, ktorú udržujeme stále vlhkú. Má síce drobnejšie lístky, ale úrodu môžeme zberať už o päť - šesť dní. Nezabúdajme, že výnimočne zdravú žeruchu môžeme pridať nielen do zemiakovej kaše, ale napríklad aj do zeleninových šalátov.

Skryť Vypnúť reklamu

Koláč aj pre princa
Oliverove programy vysielajú vo viac ako štyridsiatich krajinách na celom svete, doma sa teší primeranej úcte. Podporu má aj v kráľovskej rodine. Nielen preto pre princa Charlesa vymyslel medovníkový recept, na ktorého prípravu použil bližšie neurčený bioprodukt, ktorý pochádza z Charlesovej farmy na výrobu biopotravín. To všetko robí najmä na propagáciu zdravého stravovania a životného štýlu.

Magazín smeŽeny vám každý týždeň prináša originálne recepty Jamieho Olivera na DVD. Viac informácií získate na www.sme.sk/jamie alebo na infolinke 02/592 33 411.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 776
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 597
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 13 357
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 712
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 928
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 393
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 084
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 604
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 510
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 350
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Od soboty sa ulice vyprázdnia.

Od soboty platí zákaz vychádzania, zatvoria sa skoro všetky školy (prehľad)

Ústredný krízový štáb schválil zákaz vychádzania.

Premiér Matovič hovorí o nových opatreniach.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Matovič nás musí presvedčiť, že vie čo robí

Dnes si už nikto izolovane nevytvorí svoj ostrov bezpečia. Buďme zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Dušana Kováčika zadržali aj obvinili.