SME

Ľahké na žalúdok, ľahké na prípravu

Univerzálne použiteľná zelenina cukina.

Plnené cukiny
2 osoby
2 cukiny 
2 strúčiky cesnaku 
2 cibule 
8 šampiňónov 
1 červenú papriku 
60 g kukuričnej krupice (polenta) 
400 ml zeleninového vývaru (z kocky) 
2 lyžice nakrájanej pažítky 
100 ml kyslej smotany soľ, korenie 
100 g nastrúhaného parmezánu 
olej na opekanie

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cukiny umyjeme, rozrežeme po dĺžke a dužinu vyberieme pomocou lyžičky, tak aby ostal okraj hrubý asi 5 mm. Dužinu nasekáme na kocky. Cesnak očistíme a pretlačíme. Cibuľu očistíme a nakrájame na malé kocky. Šampiňóny očistíme a nasekáme. Papriku umyjeme, očistíme, rozpolíme, vyberieme semienka, odstránime biele časti a nasekáme na kocky. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a všetku zeleninu na ňom opekáme asi 5 minút. Pridáme kukuričnú krupicu a za stáleho miešania krátko spolu opečieme. Prilejeme polovičku vývaru, privedieme k varu a necháme asi 15 minút variť na slabom teple za stáleho miešania. Pridáme polovicu kyslej smotany s pažítkou. Posolíme a pokoreníme. Touto zmesou naplníme polovičky cukín a posypeme ich syrom. Zvyšný vývar rozmiešame s druhou polovicou kyslej smotany a nalejeme do formy na pečenie. Polovičky cukín vložíme do omáčky a zapečieme v predhriatej rúre na 200°C asi 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Krémová polievka z cukín s lososom a tymianom
4 osoby
500 g malých cukín 
1 cibuľku šalotku 
1 strúčik cesnaku 
2 lyžice olivového oleja 
800 ml zeleninového vývaru (z kocky) 
soľ, korenie 
125 ml kyslej smotany 
1 lyžicu nasekaných lístkov tymianu 
150 g surového lososa, bez kože 
tymian na ozdobu

Cukiny umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Očistíme cibuľu a cesnak nasekáme na jemno a opečieme v hrnci na horúcom oleji. Pridáme cukiny, krátko spolu podusíme, prilejeme vývar a prikryté necháme asi 20 minút slabo variť. Potom polievku rozmixujeme, posolíme a pokoreníme a pridáme kyslú smotanu a tymian. Polievku zoberieme zo sporáka. Lososa nakrájame na malé kúsky, vložíme do polievky a ne-cháme krátko odležať. Podávame na predhriatych tanieroch a ozdobíme tymianom.

SkryťVypnúť reklamu

Naložená tekvica so syrom feta
6 osôb
6 malých okrúhlych tekvičiek alebo patizónov 
200 g syra feta 
2 vetvičky čerstvého citrónového tymianu 
4 lyžice olivového oleja 
šťavu z jedného citróna 
soľ, korenie

Tekvičky umyjeme a rozrežeme na tenké plátky. Do panvice dáme zohriať olej, pridáme nakrájané tekvičky, znížime teplotu na minimum, posolíme, pokoreníme. Dusíme pod pokrievkou za občasného premiešania 15 minút. Syr feta nakrájame na malé kocky. Tekvičky vyberieme z panvice, do oleja nalejeme citrónovú šťavu a premiešame. Tekvičky zmiešame s kockami syra a rozdelíme do malých misiek. Zalejeme citrónovou omáčkou a posypeme citrónovým tymianom a hneď podávame.

Cukiny na spôsob „plnenej papriky“
4 osoby
1 plátok staršieho tmavého chleba 
1 mäsitú paradajku 
50 g mletého hovädzieho mäsa 
1 vajíčko 
1 lyžicu nastrúhaného parmezánu 
4 stredne veľké (žlté) cukiny 
soľ, korenie 
1 červenú čili papričku 
1 cibuľu 
1 strúčik cesnaku 
1 lyžicu oleja 
1 lyžičku múky 
250 ml paradajkovej šťavy 
½ viazaničky bazalky

SkryťVypnúť reklamu

Na plnku navlhčíme chlieb vo vlažnej vode, vodu dobre vytlačíme a chlieb potrháme. Paradajky obaríme, stiahneme kožu a nakrájame na kocky. Do misy dáme paradajky, chlieb, mäso, vajíčko a syr. Cukiny umyjeme, osušíme, rozrežeme po dĺžke. Lyžičkou vyberieme z cukín trochu dužiny, tak aby vznikli priehlbinky. Cukiny posolíme a pokoreníme. Dužinu na jemno nasekáme. Papričku umyjeme, rozrežeme po dĺžke, vyberieme semienka a biele rebrá a nasekáme na drobno. Cesnak a cibuľu olúpeme a nasekáme na jemno. Na panvici rozohrejeme olej a opečieme dužinu z cukín, cibuľu, cesnak a papričku. Polovičku z toho pridáme do misy s plnkou a všetko dobre premiešame. Druhú polovičku na panvici posypeme múkou a krátko opražíme a postupne zalejeme paradajkovou šťavou, až je omáčka hustá. Panvicu odložíme zo sporáka a do omáčky vedľa seba naskladáme polovičky cukín a naplníme ich. Panvicu prikryjeme a pri nízkej teplote dusíme asi 20 minút. Cukiny naložíme na predhriate taniere a posypané bazalkou podávame.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cestovinové tortilly s cukinou a petržlenom
2 osoby

125 g špagiet 
soľ, korenie 
2 lyžice olivového oleja 
2 malé cukiny 
1 cibuľu 
½ viazaničky petržlenu 
4 vajíčka

Špagety uvaríme v slanej vode. Ocedíme ich a necháme odkvapkať. Cukiny umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Osušíme na kuchynskom papieri. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. Petržlen umyjeme, osušíme a lístky nasekáme. Na veľkej panvici rozohrejeme olej, pridáme špagety, nakrájané cukiny a cibuľu, posolíme a pokoreníme a pri slabej teplote a za občasného miešania pečieme asi 3 minúty. Vyšľaháme vajíčka s petržlenom a nalejeme ich na cestoviny. Pečieme na miernom teple, až kým nie sú vajíčka na spodnej strane zrazené. Tortillu otočíme pomocou veľkého taniera a ďalej pečieme 2-3 minúty. Tortillu rozdelíme na porcie a podávame na predhriatych tanieroch. Ako prílohu podávame zelený šalát.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 068
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 8 414
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 121
  4. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 3 255
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 150
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 085
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 503
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 230
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vysnívaný domov bez zbytočných prešľapov.


Soňa Lehocká
herečka a moderátorka Katarína Brychtová

S herečkou a moderátorkou (aj) o výhodách zrelého veku.


Barbora V. Daxner
Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 10
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 46 088
  2. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 225
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 681
  4. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 18 656
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 480
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 777
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 344
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 333
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu