Ľahké na žalúdok, ľahké na prípravu

Univerzálne použiteľná zelenina cukina.

Plnené cukiny
2 osoby
2 cukiny 
2 strúčiky cesnaku 
2 cibule 
8 šampiňónov 
1 červenú papriku 
60 g kukuričnej krupice (polenta) 
400 ml zeleninového vývaru (z kocky) 
2 lyžice nakrájanej pažítky 
100 ml kyslej smotany soľ, korenie 
100 g nastrúhaného parmezánu 
olej na opekanie

Cukiny umyjeme, rozrežeme po dĺžke a dužinu vyberieme pomocou lyžičky, tak aby ostal okraj hrubý asi 5 mm. Dužinu nasekáme na kocky. Cesnak očistíme a pretlačíme. Cibuľu očistíme a nakrájame na malé kocky. Šampiňóny očistíme a nasekáme. Papriku umyjeme, očistíme, rozpolíme, vyberieme semienka, odstránime biele časti a nasekáme na kocky. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a všetku zeleninu na ňom opekáme asi 5 minút. Pridáme kukuričnú krupicu a za stáleho miešania krátko spolu opečieme. Prilejeme polovičku vývaru, privedieme k varu a necháme asi 15 minút variť na slabom teple za stáleho miešania. Pridáme polovicu kyslej smotany s pažítkou. Posolíme a pokoreníme. Touto zmesou naplníme polovičky cukín a posypeme ich syrom. Zvyšný vývar rozmiešame s druhou polovicou kyslej smotany a nalejeme do formy na pečenie. Polovičky cukín vložíme do omáčky a zapečieme v predhriatej rúre na 200°C asi 20 minút.

Krémová polievka z cukín s lososom a tymianom
4 osoby
500 g malých cukín 
1 cibuľku šalotku 
1 strúčik cesnaku 
2 lyžice olivového oleja 
800 ml zeleninového vývaru (z kocky) 
soľ, korenie 
125 ml kyslej smotany 
1 lyžicu nasekaných lístkov tymianu 
150 g surového lososa, bez kože 
tymian na ozdobu

Cukiny umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Očistíme cibuľu a cesnak nasekáme na jemno a opečieme v hrnci na horúcom oleji. Pridáme cukiny, krátko spolu podusíme, prilejeme vývar a prikryté necháme asi 20 minút slabo variť. Potom polievku rozmixujeme, posolíme a pokoreníme a pridáme kyslú smotanu a tymian. Polievku zoberieme zo sporáka. Lososa nakrájame na malé kúsky, vložíme do polievky a ne-cháme krátko odležať. Podávame na predhriatych tanieroch a ozdobíme tymianom.

Naložená tekvica so syrom feta
6 osôb
6 malých okrúhlych tekvičiek alebo patizónov 
200 g syra feta 
2 vetvičky čerstvého citrónového tymianu 
4 lyžice olivového oleja 
šťavu z jedného citróna 
soľ, korenie

Tekvičky umyjeme a rozrežeme na tenké plátky. Do panvice dáme zohriať olej, pridáme nakrájané tekvičky, znížime teplotu na minimum, posolíme, pokoreníme. Dusíme pod pokrievkou za občasného premiešania 15 minút. Syr feta nakrájame na malé kocky. Tekvičky vyberieme z panvice, do oleja nalejeme citrónovú šťavu a premiešame. Tekvičky zmiešame s kockami syra a rozdelíme do malých misiek. Zalejeme citrónovou omáčkou a posypeme citrónovým tymianom a hneď podávame.

Cukiny na spôsob „plnenej papriky“
4 osoby
1 plátok staršieho tmavého chleba 
1 mäsitú paradajku 
50 g mletého hovädzieho mäsa 
1 vajíčko 
1 lyžicu nastrúhaného parmezánu 
4 stredne veľké (žlté) cukiny 
soľ, korenie 
1 červenú čili papričku 
1 cibuľu 
1 strúčik cesnaku 
1 lyžicu oleja 
1 lyžičku múky 
250 ml paradajkovej šťavy 
½ viazaničky bazalky

Na plnku navlhčíme chlieb vo vlažnej vode, vodu dobre vytlačíme a chlieb potrháme. Paradajky obaríme, stiahneme kožu a nakrájame na kocky. Do misy dáme paradajky, chlieb, mäso, vajíčko a syr. Cukiny umyjeme, osušíme, rozrežeme po dĺžke. Lyžičkou vyberieme z cukín trochu dužiny, tak aby vznikli priehlbinky. Cukiny posolíme a pokoreníme. Dužinu na jemno nasekáme. Papričku umyjeme, rozrežeme po dĺžke, vyberieme semienka a biele rebrá a nasekáme na drobno. Cesnak a cibuľu olúpeme a nasekáme na jemno. Na panvici rozohrejeme olej a opečieme dužinu z cukín, cibuľu, cesnak a papričku. Polovičku z toho pridáme do misy s plnkou a všetko dobre premiešame. Druhú polovičku na panvici posypeme múkou a krátko opražíme a postupne zalejeme paradajkovou šťavou, až je omáčka hustá. Panvicu odložíme zo sporáka a do omáčky vedľa seba naskladáme polovičky cukín a naplníme ich. Panvicu prikryjeme a pri nízkej teplote dusíme asi 20 minút. Cukiny naložíme na predhriate taniere a posypané bazalkou podávame.

Cestovinové tortilly s cukinou a petržlenom
2 osoby

125 g špagiet 
soľ, korenie 
2 lyžice olivového oleja 
2 malé cukiny 
1 cibuľu 
½ viazaničky petržlenu 
4 vajíčka

Špagety uvaríme v slanej vode. Ocedíme ich a necháme odkvapkať. Cukiny umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Osušíme na kuchynskom papieri. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. Petržlen umyjeme, osušíme a lístky nasekáme. Na veľkej panvici rozohrejeme olej, pridáme špagety, nakrájané cukiny a cibuľu, posolíme a pokoreníme a pri slabej teplote a za občasného miešania pečieme asi 3 minúty. Vyšľaháme vajíčka s petržlenom a nalejeme ich na cestoviny. Pečieme na miernom teple, až kým nie sú vajíčka na spodnej strane zrazené. Tortillu otočíme pomocou veľkého taniera a ďalej pečieme 2-3 minúty. Tortillu rozdelíme na porcie a podávame na predhriatych tanieroch. Ako prílohu podávame zelený šalát.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 108
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 062
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 7 049
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 480
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 947
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 833
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 795
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 690
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 642
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 304

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Lipšic dostal za nehodu z minulého roka podmienečný trest

Súd odsúdil bývalého poslanca Lipšica.

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Povedať, že Fico III a Mečiar III už sú jedna k jednej, sa ešte nedá, ale synchronizovaná akcia proti Kiskovi je porovnateľná iba a len s únosom mladého Kováča.

DOMOV

Študijný odbor nám preduručuje partnerov. V EÚ sme v tom extrém

Desať správ, ktoré oslovili medzinárodnú komunitu.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.