Ľahké na žalúdok, ľahké na prípravu

Univerzálne použiteľná zelenina cukina.

Plnené cukiny
2 osoby
2 cukiny 
2 strúčiky cesnaku 
2 cibule 
8 šampiňónov 
1 červenú papriku 
60 g kukuričnej krupice (polenta) 
400 ml zeleninového vývaru (z kocky) 
2 lyžice nakrájanej pažítky 
100 ml kyslej smotany soľ, korenie 
100 g nastrúhaného parmezánu 
olej na opekanie

Cukiny umyjeme, rozrežeme po dĺžke a dužinu vyberieme pomocou lyžičky, tak aby ostal okraj hrubý asi 5 mm. Dužinu nasekáme na kocky. Cesnak očistíme a pretlačíme. Cibuľu očistíme a nakrájame na malé kocky. Šampiňóny očistíme a nasekáme. Papriku umyjeme, očistíme, rozpolíme, vyberieme semienka, odstránime biele časti a nasekáme na kocky. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a všetku zeleninu na ňom opekáme asi 5 minút. Pridáme kukuričnú krupicu a za stáleho miešania krátko spolu opečieme. Prilejeme polovičku vývaru, privedieme k varu a necháme asi 15 minút variť na slabom teple za stáleho miešania. Pridáme polovicu kyslej smotany s pažítkou. Posolíme a pokoreníme. Touto zmesou naplníme polovičky cukín a posypeme ich syrom. Zvyšný vývar rozmiešame s druhou polovicou kyslej smotany a nalejeme do formy na pečenie. Polovičky cukín vložíme do omáčky a zapečieme v predhriatej rúre na 200°C asi 20 minút.

Krémová polievka z cukín s lososom a tymianom
4 osoby
500 g malých cukín 
1 cibuľku šalotku 
1 strúčik cesnaku 
2 lyžice olivového oleja 
800 ml zeleninového vývaru (z kocky) 
soľ, korenie 
125 ml kyslej smotany 
1 lyžicu nasekaných lístkov tymianu 
150 g surového lososa, bez kože 
tymian na ozdobu

Cukiny umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Očistíme cibuľu a cesnak nasekáme na jemno a opečieme v hrnci na horúcom oleji. Pridáme cukiny, krátko spolu podusíme, prilejeme vývar a prikryté necháme asi 20 minút slabo variť. Potom polievku rozmixujeme, posolíme a pokoreníme a pridáme kyslú smotanu a tymian. Polievku zoberieme zo sporáka. Lososa nakrájame na malé kúsky, vložíme do polievky a ne-cháme krátko odležať. Podávame na predhriatych tanieroch a ozdobíme tymianom.

Naložená tekvica so syrom feta
6 osôb
6 malých okrúhlych tekvičiek alebo patizónov 
200 g syra feta 
2 vetvičky čerstvého citrónového tymianu 
4 lyžice olivového oleja 
šťavu z jedného citróna 
soľ, korenie

Tekvičky umyjeme a rozrežeme na tenké plátky. Do panvice dáme zohriať olej, pridáme nakrájané tekvičky, znížime teplotu na minimum, posolíme, pokoreníme. Dusíme pod pokrievkou za občasného premiešania 15 minút. Syr feta nakrájame na malé kocky. Tekvičky vyberieme z panvice, do oleja nalejeme citrónovú šťavu a premiešame. Tekvičky zmiešame s kockami syra a rozdelíme do malých misiek. Zalejeme citrónovou omáčkou a posypeme citrónovým tymianom a hneď podávame.

Cukiny na spôsob „plnenej papriky“
4 osoby
1 plátok staršieho tmavého chleba 
1 mäsitú paradajku 
50 g mletého hovädzieho mäsa 
1 vajíčko 
1 lyžicu nastrúhaného parmezánu 
4 stredne veľké (žlté) cukiny 
soľ, korenie 
1 červenú čili papričku 
1 cibuľu 
1 strúčik cesnaku 
1 lyžicu oleja 
1 lyžičku múky 
250 ml paradajkovej šťavy 
½ viazaničky bazalky

Na plnku navlhčíme chlieb vo vlažnej vode, vodu dobre vytlačíme a chlieb potrháme. Paradajky obaríme, stiahneme kožu a nakrájame na kocky. Do misy dáme paradajky, chlieb, mäso, vajíčko a syr. Cukiny umyjeme, osušíme, rozrežeme po dĺžke. Lyžičkou vyberieme z cukín trochu dužiny, tak aby vznikli priehlbinky. Cukiny posolíme a pokoreníme. Dužinu na jemno nasekáme. Papričku umyjeme, rozrežeme po dĺžke, vyberieme semienka a biele rebrá a nasekáme na drobno. Cesnak a cibuľu olúpeme a nasekáme na jemno. Na panvici rozohrejeme olej a opečieme dužinu z cukín, cibuľu, cesnak a papričku. Polovičku z toho pridáme do misy s plnkou a všetko dobre premiešame. Druhú polovičku na panvici posypeme múkou a krátko opražíme a postupne zalejeme paradajkovou šťavou, až je omáčka hustá. Panvicu odložíme zo sporáka a do omáčky vedľa seba naskladáme polovičky cukín a naplníme ich. Panvicu prikryjeme a pri nízkej teplote dusíme asi 20 minút. Cukiny naložíme na predhriate taniere a posypané bazalkou podávame.

Cestovinové tortilly s cukinou a petržlenom
2 osoby

125 g špagiet 
soľ, korenie 
2 lyžice olivového oleja 
2 malé cukiny 
1 cibuľu 
½ viazaničky petržlenu 
4 vajíčka

Špagety uvaríme v slanej vode. Ocedíme ich a necháme odkvapkať. Cukiny umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Osušíme na kuchynskom papieri. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. Petržlen umyjeme, osušíme a lístky nasekáme. Na veľkej panvici rozohrejeme olej, pridáme špagety, nakrájané cukiny a cibuľu, posolíme a pokoreníme a pri slabej teplote a za občasného miešania pečieme asi 3 minúty. Vyšľaháme vajíčka s petržlenom a nalejeme ich na cestoviny. Pečieme na miernom teple, až kým nie sú vajíčka na spodnej strane zrazené. Tortillu otočíme pomocou veľkého taniera a ďalej pečieme 2-3 minúty. Tortillu rozdelíme na porcie a podávame na predhriatych tanieroch. Ako prílohu podávame zelený šalát.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 10 616
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 135
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 062
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 2 331
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 024
  6. Kam do tepla v januári? 1 719
  7. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 1 390
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 368
  9. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 090
  10. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 960

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Stačilo by, keby sa nekradlo. Základy politického hochštaplerstva

Iste, politici ani zajtra neprestanú nepoctivo zavádzať, ale aspoň by sme im to nemali uľahčovať.

KULTÚRA

Prečo maďarský sranda pre slovenský koňha nechce vyčpieť

V žánrovej vernosti niet čo Susedom vytknúť.

DOMOV

Po streľbe v petržalskom paneláku zostali dvaja mŕtvi

Na chodbe tam našli telo ženy a muža, na mieste našli dieťa.

ŠPORT

Hantuchová: Život, ktorý žijú tenisti, nie je normálny

Australian Open prvý raz sleduje na plný úväzok spoza mikrofónu.

Neprehliadnite tiež

Čo si obliecť na ples?

Plesová sezóna je v plnom prúde, takto sa oblečiete vhodne podľa etikety.

Nosnou témou tohtoročnej svadobnej výstavy v Nitre bola Folk nevesta

Deviaty ročník dvojdňovej výstavy predstavuje najnovšie trendy svadobného dizajnu na rok 2018.

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.