Ľahké na žalúdok, ľahké na prípravu

Univerzálne použiteľná zelenina cukina.

Plnené cukiny
2 osoby
2 cukiny 
2 strúčiky cesnaku 
2 cibule 
8 šampiňónov 
1 červenú papriku 
60 g kukuričnej krupice (polenta) 
400 ml zeleninového vývaru (z kocky) 
2 lyžice nakrájanej pažítky 
100 ml kyslej smotany soľ, korenie 
100 g nastrúhaného parmezánu 
olej na opekanie

Cukiny umyjeme, rozrežeme po dĺžke a dužinu vyberieme pomocou lyžičky, tak aby ostal okraj hrubý asi 5 mm. Dužinu nasekáme na kocky. Cesnak očistíme a pretlačíme. Cibuľu očistíme a nakrájame na malé kocky. Šampiňóny očistíme a nasekáme. Papriku umyjeme, očistíme, rozpolíme, vyberieme semienka, odstránime biele časti a nasekáme na kocky. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a všetku zeleninu na ňom opekáme asi 5 minút. Pridáme kukuričnú krupicu a za stáleho miešania krátko spolu opečieme. Prilejeme polovičku vývaru, privedieme k varu a necháme asi 15 minút variť na slabom teple za stáleho miešania. Pridáme polovicu kyslej smotany s pažítkou. Posolíme a pokoreníme. Touto zmesou naplníme polovičky cukín a posypeme ich syrom. Zvyšný vývar rozmiešame s druhou polovicou kyslej smotany a nalejeme do formy na pečenie. Polovičky cukín vložíme do omáčky a zapečieme v predhriatej rúre na 200°C asi 20 minút.

Článok pokračuje pod video reklamou

Krémová polievka z cukín s lososom a tymianom
4 osoby
500 g malých cukín 
1 cibuľku šalotku 
1 strúčik cesnaku 
2 lyžice olivového oleja 
800 ml zeleninového vývaru (z kocky) 
soľ, korenie 
125 ml kyslej smotany 
1 lyžicu nasekaných lístkov tymianu 
150 g surového lososa, bez kože 
tymian na ozdobu

Cukiny umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky. Očistíme cibuľu a cesnak nasekáme na jemno a opečieme v hrnci na horúcom oleji. Pridáme cukiny, krátko spolu podusíme, prilejeme vývar a prikryté necháme asi 20 minút slabo variť. Potom polievku rozmixujeme, posolíme a pokoreníme a pridáme kyslú smotanu a tymian. Polievku zoberieme zo sporáka. Lososa nakrájame na malé kúsky, vložíme do polievky a ne-cháme krátko odležať. Podávame na predhriatych tanieroch a ozdobíme tymianom.

Naložená tekvica so syrom feta
6 osôb
6 malých okrúhlych tekvičiek alebo patizónov 
200 g syra feta 
2 vetvičky čerstvého citrónového tymianu 
4 lyžice olivového oleja 
šťavu z jedného citróna 
soľ, korenie

Tekvičky umyjeme a rozrežeme na tenké plátky. Do panvice dáme zohriať olej, pridáme nakrájané tekvičky, znížime teplotu na minimum, posolíme, pokoreníme. Dusíme pod pokrievkou za občasného premiešania 15 minút. Syr feta nakrájame na malé kocky. Tekvičky vyberieme z panvice, do oleja nalejeme citrónovú šťavu a premiešame. Tekvičky zmiešame s kockami syra a rozdelíme do malých misiek. Zalejeme citrónovou omáčkou a posypeme citrónovým tymianom a hneď podávame.

Cukiny na spôsob „plnenej papriky“
4 osoby
1 plátok staršieho tmavého chleba 
1 mäsitú paradajku 
50 g mletého hovädzieho mäsa 
1 vajíčko 
1 lyžicu nastrúhaného parmezánu 
4 stredne veľké (žlté) cukiny 
soľ, korenie 
1 červenú čili papričku 
1 cibuľu 
1 strúčik cesnaku 
1 lyžicu oleja 
1 lyžičku múky 
250 ml paradajkovej šťavy 
½ viazaničky bazalky

Na plnku navlhčíme chlieb vo vlažnej vode, vodu dobre vytlačíme a chlieb potrháme. Paradajky obaríme, stiahneme kožu a nakrájame na kocky. Do misy dáme paradajky, chlieb, mäso, vajíčko a syr. Cukiny umyjeme, osušíme, rozrežeme po dĺžke. Lyžičkou vyberieme z cukín trochu dužiny, tak aby vznikli priehlbinky. Cukiny posolíme a pokoreníme. Dužinu na jemno nasekáme. Papričku umyjeme, rozrežeme po dĺžke, vyberieme semienka a biele rebrá a nasekáme na drobno. Cesnak a cibuľu olúpeme a nasekáme na jemno. Na panvici rozohrejeme olej a opečieme dužinu z cukín, cibuľu, cesnak a papričku. Polovičku z toho pridáme do misy s plnkou a všetko dobre premiešame. Druhú polovičku na panvici posypeme múkou a krátko opražíme a postupne zalejeme paradajkovou šťavou, až je omáčka hustá. Panvicu odložíme zo sporáka a do omáčky vedľa seba naskladáme polovičky cukín a naplníme ich. Panvicu prikryjeme a pri nízkej teplote dusíme asi 20 minút. Cukiny naložíme na predhriate taniere a posypané bazalkou podávame.

Cestovinové tortilly s cukinou a petržlenom
2 osoby

125 g špagiet 
soľ, korenie 
2 lyžice olivového oleja 
2 malé cukiny 
1 cibuľu 
½ viazaničky petržlenu 
4 vajíčka

Špagety uvaríme v slanej vode. Ocedíme ich a necháme odkvapkať. Cukiny umyjeme, očistíme a nakrájame na tenké plátky. Osušíme na kuchynskom papieri. Cibuľu očistíme a nakrájame na drobno. Petržlen umyjeme, osušíme a lístky nasekáme. Na veľkej panvici rozohrejeme olej, pridáme špagety, nakrájané cukiny a cibuľu, posolíme a pokoreníme a pri slabej teplote a za občasného miešania pečieme asi 3 minúty. Vyšľaháme vajíčka s petržlenom a nalejeme ich na cestoviny. Pečieme na miernom teple, až kým nie sú vajíčka na spodnej strane zrazené. Tortillu otočíme pomocou veľkého taniera a ďalej pečieme 2-3 minúty. Tortillu rozdelíme na porcie a podávame na predhriatych tanieroch. Ako prílohu podávame zelený šalát.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 576
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 001
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 263
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 14 301
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 886
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 256
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 251
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 536
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 703
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 667

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

ŠPORT

Sagan skončil v štrnástej etape štvrtý, po skvelom závere vyhral Fraile

Opäť zvýšil náskok v bodovacej súťaži.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.