Kozám sa vraj hovorilo aj „kravy chudoby“, pretože ich chov často nemajetnú rodinu zachránil od hladu. Situácia sa dnes otočila – syry a iné potraviny z kozieho mlieka patria medzi tie drahšie. Je to spôsobené hlavne tým, že chov kôz je finančne náročný a venuje sa mu málo farmárov. Na kozie mlieko dnes nedajú dopustiť ľudia, ktorí trpia intoleranciou, teda neznášanlivosťou laktózy. „Má inú molekulárnu štruktúru a prakticky neobsahuje laktózu, teda mliečny cukor zapríčiňujúci ťažkosti pri trávení kravského mlieka, a tým je lepšie stráviteľné,“ vysvetľuje Eva Smíšková z dietologickej poradne Alfaomega výživy.
Lekárka však upozorňuje na rozdiel medzi intoleranciou laktózy a alergiou na mlieko. „Kozie mlieko nie je vhodné pri alergiách na bielkovinu kravského, pretože je pomerne vysoká možnosť vzniku skríženej alergie - teda alergie aj na bielkovinu kozieho mlieka.“ Aké sú ďalšie rozdiely medzi najpoužívanejším kravským mliekom a zriedkavejším kozím? „Kozie mlieko má oproti kravskému vyšší obsah vápnika, ale zase nižší obsah vitamínu C, D, kyseliny listovej, kobalamínu – B12 – a aj železa,“ vymenúva Smíšková. Práve toto zloženie nie je ideálne pre deti, lebo by mohlo byť pre ich organizmus príliš náročné. „Neodporúča sa dojčatám ani batoľatám do troch rokov pre vysoký obsah minerálov zaťažujúcich obličky, nízky obsah železa, folátov a vitamínu B12, čo môže viesť k vzniku málokrvnosti.“
Pre krásu
To, čo je na kozom mlieku zdravé a prospešné, môže prispievať k zdraviu nielen zvnútra, ale aj zvonka. Aj kozmetický priemysel objavil jeho blahodarné účinky a používa výťažky z neho v krémoch na ošetrenie tváre, rúk, okolia očí i celého tela. Veľkou výhodou kozmetiky z kozieho mlieka je, že je vhodná na všetky typy pokožky vrátane citlivej. Produkty sú často vhodné aj pre alergikov a pacientov trpiacich atopickým exémom. „Prípravky z kozieho mlieka sú vynikajúce aj tým, že pri výrobnom procese je srvátka oddelená od tuku a neobsahujú akzeín, ktorý môže alergizovať,“ vysvetľuje Marta Služaničová zo salónu krásy Ninive v Bratislave. Kozmetické prípravky z kozieho mlieka majú príjemnú vôňu, a to aj vďaka pridaniu iných výťažkov, napríklad morských rias, olivového oleja alebo zeleného čaju. „Kozmetika z kozieho mlieka obsahuje tuky, lipozómy a ceramidy, ktoré sú transportným prostriedkom účinných látok do hlbších vrstiev pokožky,“ objasňuje Služaničová. Kozie mlieko ako prostriedok na ošetrenie pleti obsahuje aj ďalšie pozitívne pôsobiace látky. „Bielkovinová časť srvátky, ktorá podporuje hydratáciu kože, zvyšuje prekrvenie pokožky, a tým aj odolnosť proti negatívnym vplyvom prostredia,“ vymenúva kozmetička, ktorá pracuje s produktmi La Chèvre. Vďaka kyseline mliečnej a citrónovej sa zvyšuje odolnosť kože a stabilizuje sa Ph pokožky. Vitamíny A, B, Dexpantenol a kyselina pantoténová v kozom mlieku majú hydratačné a upokojujúce účinky. Kozmetika s kozím mliekom existuje aj v špeciálnych variantoch pre mužov a deti.
Reklama je relatívna
Kozie mlieko a výrobky z neho sú vhodné pre každého, komu chutia, a komu nespôsobujú tráviace ťažkosti a alergie. Nie je to však všeliek a netreba veriť všetkým tvrdeniam uverejneným v súvislosti s ich propagáciou. Kozie mlieko má síce vyšší obsah vápnika ako kravské, nie je však zárukou lepšieho hojenia zlomenín. „Novotvorba kostnej hmoty po zlomeninách vyžaduje aj iné minerály, napríklad fosfor. Dala by som prednosť morským rybám a iným potravinám obsahujúcim vápnik - mak, zelenina, orechy,“ vymenúva alternatívy dietologička. Napriek medializovaným prípadom, keď pitie kozieho mlieka napomohlo predchádzanie rakovine, je lekárka k týmto tvrdeniam skeptická. „Podľa môjho názoru nie sú podložené tvrdenia o vhodnosti prevencie proti nádorovým ochoreniam, dobré referencie vychádzajú z individuálnych tvrdení.“ Za marketingový ťah považuje údaj na etikete výrobkov o znižovaní stresu a pocitu nervozity práve konzumom kozieho mlieka. „Koziemu mlieku netreba pripisovať nadprirodzené účinky a jeho miesto v našom jedálničku si každý musí odhadnúť,“ uzatvára Smíšková.
Pozor na spracovanie
„Čerstvé kozie mlieko – nadojené doma a tepelne neupravené - môže byť zdrojom baktérií spôsobujúcich ochorenia zažívacieho traktu, ale môže byť aj nositeľom vírusu encefalitídy. Musí byť tepelne upravené pasterizáciou – zbavené choroboplodných zárodkov. Kozie mlieko a mliečne výrobky sú modifikované pridaním bifidoflóry, minerálov, vitamínov a sú dochucované,“ hovorí Eva Smíšková z dietologickej poradňe Alfaomega výživy.
Potraviny z kozieho mlieka na internete
www.biologika.sk
www.coronis.sk
www.mliekoshop.spol.sk
www.stpierre.cz
Niektoré z firiem ponúkajúcich kozmetiku s kozím mliekom
www.aromanaturals.sk
www.lachevre.cz
www.missiva.cz
www.natucosmetics.sk
Autor: Saša Petrášová, SMEženy, 32/2007