SME
Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky

V "ryžovom hrnci" je ryža dokonalá

Niet jednoduchší spôsob varenia ryže, ako použiť elektrický tlakový hrniec vybavený inteligentným termostatom. Aj keď ide o jednoduchú nádobu s výhrevným telesom, ktorá na prvý pohľad príliš neupúta, kvalitu jej služieb preverila nielen Ázia, ale aj zvyš

Niet jednoduchší spôsob varenia ryže, ako použiť elektrický tlakový hrniec vybavený inteligentným termostatom. Aj keď ide o jednoduchú nádobu s výhrevným telesom, ktorá na prvý pohľad príliš neupúta, kvalitu jej služieb preverila nielen Ázia, ale aj zvyšok sveta. Objavili sa i na našom trhu, domácnosti ich však príliš nepoznajú.

Funguje jednoducho
Varenie ryže si nevyžaduje žiadne doplnkové suroviny. Olej je nadbytočný, k prílohe s výraznou chuťou nepotrebujete ani soľ. Vystačíte iba s ryžou a vodou. Hrniec na varenie ryže je vybavený špirálou, ktorá je umiestnená v hliníkovom telese. To tesne prilieha ku dnu vnútornej nádoby, aby bol prenos tepla čo najefektívnejší. Varná nádoba je odnímateľná a najčastejšie je zhotovená z hliníka s nelepivou povrchovou úpravou. Výhodou je, že uvarenú ryžu môžete v tomto hrnci uskladniť v chladničke, aby ste ju neskôr mohli prihriať. Čistá kuchyňa bez nadbytočných riadov je na nezaplatenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Varenie i ohrev
Hneď ako nasypete do varnej nádoby ryžu a zalejete ju predpísaným množstvom vody, po prepnutí prepínača do režimu varenia sa rozohreje špirála. Termostat sleduje proces ohrevu a čaká, kým teplota nestúpne nad hranicu 100 °C. Znamená to, že všetka voda sa vsiakla do ryže alebo sa odparila, takže vo varnej nádobe je iba hotová ryža, pripravená na konzum. Varenie je rýchle, štyri porcie pripravíte v priemere za 10 - 15 minút.

Namiesto toho, aby sa varenie vo finálnej fáze vyplo, prepínač sa prestaví do režimu ohrevu. V tomto prípade zabezpečí výhrevná špirála, aby sa vo varnej nádobe udržiavala teplota 60 °C. Ide o režim, pomocou ktorého studenú ryžu prihrejete, alebo hotovú ryžu udržiavate v teplote optimálnej na servírovanie.

Skryť Vypnúť reklamu

Pre každú ryžu iné pravidlo
Na svete sa pestuje približne 140-tisíc druhov ryže. Vo všeobecnosti sa delí podľa tvaru na guľatú, strednozrnnú a dlhozrnnú, od čoho sa odvíja i to, či je mazľavá na dezerty, lepkavá na sushi, či sypká napríklad na šaláty. Okrem tradičnej bielej ryže je populárna i čierna ryža, ktorá je obľúbená v juhovýchodnej Ázii. Zabudnúť netreba ani na voňavú jazmínovú ryžu či stovky ďalších druhov.


V závislosti od toho, akú ryžu varíte, sa odvíja aj pomer medzi objemom ryže a vody. Ku každému ryžovému hrncu je pribalená odmerka, pomocou ktorej sa pri varení orientujete. Kým pre niektoré druhy platí pomer 1 diel ryže na 2 diely vody, pre iné sú optimálne pomery 1:1,5 či 1:2,5. Výhodou je, že v rovnakých baleniach nájdete v obchodoch vo väčšine prípadov vždy ten istý druh ryže, takže viete, akým pravidlom sa orientovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Pomer vody k ryži a druh použitej ryže určí i to, aký bude výsledok - dokážete uvariť ryžu úplne nelepivú, ale i takú, ktorá sa dá jesť paličkami alebo použiť na výrobu ryžového pudingu. Nie je to však žiadna veda - na niektorých baleniach nájdete pomer priamo napísaný v návode na úpravu, inde platí odmerkové pravidlo - jednoduchšie to už nejde.

Varenie v pare či príprava vajíčok nie je zriedkavosťou
Okrem varenia ryže a jej zohrievania ponúka "ryžový hrniec" viac možností. Prvou je varenie ľahkých polievok - keďže teplota je regulovaná a úprava môže trvať niekedy iba niekoľko minút, môžete použiť na ich prípravu tento hrniec. Varenie urýchlite tým, že doň nalejete vodu zohriatu v rýchlovarnej kanvici.


Druhou možnosťou je varenie v pare. Väčšina hrncov je dodávaná na trh s naparovacím nadstavcom, na niektoré bez problému umiestnite bambusové paráky. V pare môžete variť zeleninu, ale aj ryby, jemné mäsá či múčne výrobky. V pohodlí si nahrejete i knedľu, parené buchty či slivkové gule.

Skryť Vypnúť reklamu

K niektorým hrncom sa dodáva i rošt na varenie vajíčok. Namiesto toho, aby hrkotali vo vode, varené sú v pare, pevne sediac v okrúhlych otvoroch roštu.

Parametre s prehľadom
Pri výbere hrnca na ryžu sú dôležité dva parametre. Prvým je objem nádoby. Ten určuje, koľko ryže možno v jednom cykle v nádobe pripraviť. Objemový údaj sa vzťahuje na množstvo surovej ryže, ktoré možno do nádoby vložiť. Druhým parametrom je výkon výhrevnej špirály. Ten v pomere k objemu naznačí, ako rýchlo budete s varením ryže hotoví.

Naše tipy:

OBH Nordica 6323


Hrniec tradičnej konštrukcie má dostatočný objem na to, aby ste v ňom tepelne upravili 7 šálok dlhozrnnej ryže. Výrobca stavil na jednoduchosť obsluhy s odnímateľnou sklenou pokrievkou a dva režimy ohrevu s mechanickým ovládaním. Ryža je pripravovaná s očakávanou precíznosťou, samozrejmosťou je i príprava jednoduchých pokrmov. Základná výbava na varenie v pare je súčasťou dodávky, zázraky však neočakávajte.

Skryť Vypnúť reklamu

ETA Multivar


Tento všestranný hrniec si poradí nielen s precíznou prípravou ryžových pokrmov a polievok, ale výrobca ho dodáva so všestrannou dvojkošovou hliníkovou výbavou na varenie v pare. Teplotná automatika pracuje spoľahlivo, výrobca nezabudol ani na jednoduché odpojenie od siete pomocou prepínača. Sklená pokrievka ponúka dozor nad prípravou, teflónový povrch je však citlivý na opotrebovanie.

Orientfood MD


Tradičná čínska konštrukcia s výklopným vekom je praktická pri každodennej príprave ryžových pokrmov, treba však počítať s nutnosťou vyprázdňovania nádobky na kondenzovanú paru. Poradí si s prípravou ryže pre 6-člennú domácnosť, pomocnú ruku podá aj pri varení vajíčok a tepelnej úprave v pare. Povrchová úprava vnútornej nádoby prekvapuje trvácnosťou, výrobca však zabudol na kolískový vypínač, takže prístroj možno vypnúť iba vytiahnutím šnúry zo zásuvky.

Skryť Vypnúť reklamu

Baumatic SteamChef 1SS


Multifunkčný hrniec s digitálnym ovládaním si poradí nielen s tradičným varením ryže, ale aj so zrýchlenou turboprevádzkou, kontrolovaným varením polievok a ovsennej kaše. Vo výzbroji má digitálny časovač s dotykovým ovládaním, nechýba ani automatika na prihrievanie pokrmov. Dobré fabrické vyhotovenie a inovácia je plusom, ak vás však zaujíma iba príprava ryže, ide o predraženú investíciu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  3. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  5. Znalec slovenského brandy
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  1. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  2. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  3. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  4. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  5. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  6. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  7. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  8. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  9. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  10. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 731
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 6 722
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 244
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 485
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 422
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 394
  7. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 246
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 151
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 151
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 607
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda Smeru Robert Fico.

V prvej vláde odpísané záverečné práce spolustraníkov neriešil.


11 h
Vizualizácia polyfunkčného projektu, ktorý pripravuje rodina Poórovcov.

Poórova firma chce stavať v Ružinove.


23. sep
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


9 h
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep

Neprehliadnite tiež

Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  3. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  4. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  5. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  6. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  7. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  8. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 528
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 13 372
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 021
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 475
  5. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 5 360
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 4 777
  7. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 811
  8. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne 3 659
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti
Skryť Zatvoriť reklamu