SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Škoricové kysnuté hniezda

Jednoduché, chutné, jemné a s plnou chuťou škorice. I napriek tomu ich málokto pečie doma a využíva radšej ponuky malých pekárničiek, ktoré ich majú v sortimente. Dnes vám prezradímé, ako si ich bez veľkej námahy pripravíte doma - každý, komu ich ponúknet

Jednoduché, chutné, jemné a s plnou chuťou škorice. I napriek tomu ich málokto pečie doma a využíva radšej ponuky malých pekárničiek, ktoré ich majú v sortimente. Dnes vám prezradíme, ako si ich bez veľkej námahy pripravíte doma - každý, komu ich ponúknete ich bude jednoducho milovať.

Z rozpisu pripravíte približne 35 - 40 hniezd

ČO BUDETE POTREBOVAŤ?

Cesto

ilustračné foto
  • 100g čerstvé maslo
  • 5dl mlieka
  • 1bal čerstvé droždie (cca 40 - 50g)
  • 1/2 ČL soľ
  • 1 - 11/2 dl cukor kryštál
  • 1 ČL kardamon
  • asi 13dl hladká múka

Plnka

Skryť Vypnúť reklamu
  • 100g čerstvé maslo (roztopené)
  • 1dl cukor kryštál
  • 2ČL mletá škorica

Na potretie/posypanie

ilustračné foto
  • 1 celé vajce
  • na hrubšie drvený cukor (ak nemáte, skúste si rozdrviť kocky cukru)

AKO NA TO...

  1. z mlieka, roztopeného masla, trošky cukru a droždia si pripravte kvások (mlieko by malo byť zahriate približne na 37C, inak sa vám kvások nemusí podariť)
  2. do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ, cukor - zamiešajte a pridajte postupne hotový kvások
  3. miešajte, kým cesto nezačne byť pekne elastické a vláčne (misa by mala zostať čistá, cesto sa nesmie lepiť)
  4. ak potrebujte pridať múku, bez obáv ju pridajte (podobne je to aj s mliekom)
  5. cesto poprášte trochou múky, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem
  6. vykysnuté cesto vyberte na pomúčenú pracovnú dosku a vytrieskajte z neho všetok vzduch, rozvaľkajte na asi 0,5cm hrubý plát
  7. plát potrite roztopeným maslom a rovnomerne posypte zmiešaným cukrom so škoricou
  8. ilustračné foto
  9. plát zrolujte a nakrájajte asi 1 až 2cm kolieska, poukladajte na plech s papierom na pečenie a nechajte prikryté ešte kysnúť asi 30min. (mali by znova zdvojnásobiť svoj objem)
  10. vykysnuté hniezda potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte drveným cukrom
  11. pečte vo vyhriatej rúre na 200C asi 10 - 12min. do zlatohneda

PROBLÉMY?

Skryť Vypnúť reklamu

Málo vykysnuté cesto...

  • príliš horúce mlieko v kvásku
  • málo múky
  • nedostatočne vymiesené cesto
  • čas kysnutia príliš krátky
ilustračné foto

Hrčky v ceste...

  • čas kysnutia príliš dlhý
  • málo múky
  • nedostatočne vymiesené
  • rúra málo vyhriata

Suché a drobiace sa cesto...

  • veľa múky
  • nedostatočne vymiesené

Veľa bublín v ceste...

  • plát cesta nebol dostatočne tesne zrolovaný

Príchuť kvasníc v ceste...

  • dlhý čas kysnutia
  • príliš vysoká teplota počas kysnutia

Dobrú chuť!

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Päť chýb pri zateplení strechy
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  4. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  7. Úprava osobného motorového vozidla
  8. Important information for Brazilians living in Slovakia
  9. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  10. Vitajte v postapokalyptickom svete
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 828
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 656
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 13 069
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 693
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 935
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 522
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 087
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 589
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 494
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 337
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Od soboty sa ulice vyprázdnia.

Od soboty platí zákaz vychádzania, zatvoria sa skoro všetky školy (prehľad)

Ústredný krízový štáb schválil zákaz vychádzania.

Premiér Matovič hovorí o nových opatreniach.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Matovič nás musí presvedčiť, že vie čo robí

Dnes si už nikto izolovane nevytvorí svoj ostrov bezpečia. Buďme zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Dušana Kováčika zadržali aj obvinili.