Škoricové kysnuté hniezda

Jednoduché, chutné, jemné a s plnou chuťou škorice. I napriek tomu ich málokto pečie doma a využíva radšej ponuky malých pekárničiek, ktoré ich majú v sortimente. Dnes vám prezradímé, ako si ich bez veľkej námahy pripravíte doma - každý, komu ich ponúknet

Jednoduché, chutné, jemné a s plnou chuťou škorice. I napriek tomu ich málokto pečie doma a využíva radšej ponuky malých pekárničiek, ktoré ich majú v sortimente. Dnes vám prezradíme, ako si ich bez veľkej námahy pripravíte doma - každý, komu ich ponúknete ich bude jednoducho milovať.

Z rozpisu pripravíte približne 35 - 40 hniezd

ČO BUDETE POTREBOVAŤ?

Cesto

ilustračné foto
  • 100g čerstvé maslo
  • 5dl mlieka
  • 1bal čerstvé droždie (cca 40 - 50g)
  • 1/2 ČL soľ
  • 1 - 11/2 dl cukor kryštál
  • 1 ČL kardamon
  • asi 13dl hladká múka

Plnka

  • 100g čerstvé maslo (roztopené)
  • 1dl cukor kryštál
  • 2ČL mletá škorica

Na potretie/posypanie

ilustračné foto
  • 1 celé vajce
  • na hrubšie drvený cukor (ak nemáte, skúste si rozdrviť kocky cukru)

AKO NA TO...

  1. z mlieka, roztopeného masla, trošky cukru a droždia si pripravte kvások (mlieko by malo byť zahriate približne na 37C, inak sa vám kvások nemusí podariť)
  2. do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ, cukor - zamiešajte a pridajte postupne hotový kvások
  3. miešajte, kým cesto nezačne byť pekne elastické a vláčne (misa by mala zostať čistá, cesto sa nesmie lepiť)
  4. ak potrebujte pridať múku, bez obáv ju pridajte (podobne je to aj s mliekom)
  5. cesto poprášte trochou múky, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem
  6. vykysnuté cesto vyberte na pomúčenú pracovnú dosku a vytrieskajte z neho všetok vzduch, rozvaľkajte na asi 0,5cm hrubý plát
  7. plát potrite roztopeným maslom a rovnomerne posypte zmiešaným cukrom so škoricou
  8. ilustračné foto
  9. plát zrolujte a nakrájajte asi 1 až 2cm kolieska, poukladajte na plech s papierom na pečenie a nechajte prikryté ešte kysnúť asi 30min. (mali by znova zdvojnásobiť svoj objem)
  10. vykysnuté hniezda potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte drveným cukrom
  11. pečte vo vyhriatej rúre na 200C asi 10 - 12min. do zlatohneda

PROBLÉMY?

Málo vykysnuté cesto...

  • príliš horúce mlieko v kvásku
  • málo múky
  • nedostatočne vymiesené cesto
  • čas kysnutia príliš krátky
ilustračné foto

Hrčky v ceste...

  • čas kysnutia príliš dlhý
  • málo múky
  • nedostatočne vymiesené
  • rúra málo vyhriata

Suché a drobiace sa cesto...

  • veľa múky
  • nedostatočne vymiesené

Veľa bublín v ceste...

  • plát cesta nebol dostatočne tesne zrolovaný

Príchuť kvasníc v ceste...

  • dlhý čas kysnutia
  • príliš vysoká teplota počas kysnutia

Dobrú chuť!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 13 496
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 13 201
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 10 087
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 643
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 369
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 758
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 488
  8. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 456
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 260
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 943

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Šéfka Bielej noci: Museli sme vysvetľovať, že nie sme rasisti

Festival vizuálneho umenia sa v Bratislave bude tretí raz.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.