Škoricové kysnuté hniezda

Jednoduché, chutné, jemné a s plnou chuťou škorice. I napriek tomu ich málokto pečie doma a využíva radšej ponuky malých pekárničiek, ktoré ich majú v sortimente. Dnes vám prezradímé, ako si ich bez veľkej námahy pripravíte doma - každý, komu ich ponúknet

Jednoduché, chutné, jemné a s plnou chuťou škorice. I napriek tomu ich málokto pečie doma a využíva radšej ponuky malých pekárničiek, ktoré ich majú v sortimente. Dnes vám prezradíme, ako si ich bez veľkej námahy pripravíte doma - každý, komu ich ponúknete ich bude jednoducho milovať.

Z rozpisu pripravíte približne 35 - 40 hniezd

ČO BUDETE POTREBOVAŤ?

Cesto

ilustračné foto
  • 100g čerstvé maslo
  • 5dl mlieka
  • 1bal čerstvé droždie (cca 40 - 50g)
  • 1/2 ČL soľ
  • 1 - 11/2 dl cukor kryštál
  • 1 ČL kardamon
  • asi 13dl hladká múka

Plnka

  • 100g čerstvé maslo (roztopené)
  • 1dl cukor kryštál
  • 2ČL mletá škorica

Na potretie/posypanie

ilustračné foto
  • 1 celé vajce
  • na hrubšie drvený cukor (ak nemáte, skúste si rozdrviť kocky cukru)

AKO NA TO...

  1. z mlieka, roztopeného masla, trošky cukru a droždia si pripravte kvások (mlieko by malo byť zahriate približne na 37C, inak sa vám kvások nemusí podariť)
  2. do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ, cukor - zamiešajte a pridajte postupne hotový kvások
  3. miešajte, kým cesto nezačne byť pekne elastické a vláčne (misa by mala zostať čistá, cesto sa nesmie lepiť)
  4. ak potrebujte pridať múku, bez obáv ju pridajte (podobne je to aj s mliekom)
  5. cesto poprášte trochou múky, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem
  6. vykysnuté cesto vyberte na pomúčenú pracovnú dosku a vytrieskajte z neho všetok vzduch, rozvaľkajte na asi 0,5cm hrubý plát
  7. plát potrite roztopeným maslom a rovnomerne posypte zmiešaným cukrom so škoricou
  8. ilustračné foto
  9. plát zrolujte a nakrájajte asi 1 až 2cm kolieska, poukladajte na plech s papierom na pečenie a nechajte prikryté ešte kysnúť asi 30min. (mali by znova zdvojnásobiť svoj objem)
  10. vykysnuté hniezda potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte drveným cukrom
  11. pečte vo vyhriatej rúre na 200C asi 10 - 12min. do zlatohneda

PROBLÉMY?

Málo vykysnuté cesto...

  • príliš horúce mlieko v kvásku
  • málo múky
  • nedostatočne vymiesené cesto
  • čas kysnutia príliš krátky
ilustračné foto

Hrčky v ceste...

  • čas kysnutia príliš dlhý
  • málo múky
  • nedostatočne vymiesené
  • rúra málo vyhriata

Suché a drobiace sa cesto...

  • veľa múky
  • nedostatočne vymiesené

Veľa bublín v ceste...

  • plát cesta nebol dostatočne tesne zrolovaný

Príchuť kvasníc v ceste...

  • dlhý čas kysnutia
  • príliš vysoká teplota počas kysnutia

Dobrú chuť!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 25 987
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 942
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 713
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 566
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 360
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 155
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 047
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 018
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 927
  10. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 853

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Plavčan oznámil abdikáciu, z tlačovky opäť ušiel

Plavčan odstúpil z postu ministra deň po výzve Roberta Fica.

DOMOV

Tak to už nie, Béla, odkazuje Bugárovi Paška z SNS

Pašku hnevá, že ombudsmanka podporila Dúhový pochod.

SVET

Česká ambasáda v Sýrii slúži ako cestovka pre prominentov režimu

Česko má ako jediná západná krajina ambasádu v Damasku.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.