SME
Utorok, 28. september, 2021 | Meniny má VáclavKrížovkyKrížovky

Škoricové kysnuté hniezda

Jednoduché, chutné, jemné a s plnou chuťou škorice. I napriek tomu ich málokto pečie doma a využíva radšej ponuky malých pekárničiek, ktoré ich majú v sortimente. Dnes vám prezradímé, ako si ich bez veľkej námahy pripravíte doma - každý, komu ich ponúknet

Jednoduché, chutné, jemné a s plnou chuťou škorice. I napriek tomu ich málokto pečie doma a využíva radšej ponuky malých pekárničiek, ktoré ich majú v sortimente. Dnes vám prezradíme, ako si ich bez veľkej námahy pripravíte doma - každý, komu ich ponúknete ich bude jednoducho milovať.

Z rozpisu pripravíte približne 35 - 40 hniezd

ČO BUDETE POTREBOVAŤ?

Cesto

ilustračné foto
  • 100g čerstvé maslo
  • 5dl mlieka
  • 1bal čerstvé droždie (cca 40 - 50g)
  • 1/2 ČL soľ
  • 1 - 11/2 dl cukor kryštál
  • 1 ČL kardamon
  • asi 13dl hladká múka

Plnka

Skryť Vypnúť reklamu
  • 100g čerstvé maslo (roztopené)
  • 1dl cukor kryštál
  • 2ČL mletá škorica

Na potretie/posypanie

ilustračné foto
  • 1 celé vajce
  • na hrubšie drvený cukor (ak nemáte, skúste si rozdrviť kocky cukru)

AKO NA TO...

  1. z mlieka, roztopeného masla, trošky cukru a droždia si pripravte kvások (mlieko by malo byť zahriate približne na 37C, inak sa vám kvások nemusí podariť)
  2. do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ, cukor - zamiešajte a pridajte postupne hotový kvások
  3. miešajte, kým cesto nezačne byť pekne elastické a vláčne (misa by mala zostať čistá, cesto sa nesmie lepiť)
  4. ak potrebujte pridať múku, bez obáv ju pridajte (podobne je to aj s mliekom)
  5. cesto poprášte trochou múky, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem
  6. vykysnuté cesto vyberte na pomúčenú pracovnú dosku a vytrieskajte z neho všetok vzduch, rozvaľkajte na asi 0,5cm hrubý plát
  7. plát potrite roztopeným maslom a rovnomerne posypte zmiešaným cukrom so škoricou
  8. ilustračné foto
  9. plát zrolujte a nakrájajte asi 1 až 2cm kolieska, poukladajte na plech s papierom na pečenie a nechajte prikryté ešte kysnúť asi 30min. (mali by znova zdvojnásobiť svoj objem)
  10. vykysnuté hniezda potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte drveným cukrom
  11. pečte vo vyhriatej rúre na 200C asi 10 - 12min. do zlatohneda

PROBLÉMY?

Skryť Vypnúť reklamu

Málo vykysnuté cesto...

  • príliš horúce mlieko v kvásku
  • málo múky
  • nedostatočne vymiesené cesto
  • čas kysnutia príliš krátky
ilustračné foto

Hrčky v ceste...

  • čas kysnutia príliš dlhý
  • málo múky
  • nedostatočne vymiesené
  • rúra málo vyhriata

Suché a drobiace sa cesto...

  • veľa múky
  • nedostatočne vymiesené

Veľa bublín v ceste...

  • plát cesta nebol dostatočne tesne zrolovaný

Príchuť kvasníc v ceste...

  • dlhý čas kysnutia
  • príliš vysoká teplota počas kysnutia

Dobrú chuť!

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  2. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  4. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  5. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  6. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  7. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  8. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  9. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  10. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  1. Skladujete pivo pri izbovej teplote? Znižujete jeho kvalitu
  2. Vymenili startup za korporát. Dôvod bol iný, než by ste čakali
  3. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  4. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  5. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  6. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  7. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  10. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  1. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 7 105
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 080
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 262
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 5 185
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 964
  6. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 4 606
  7. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 255
  8. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 426
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 132
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 590
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vedia koho vypočuť, ale nedá sa to.


7 h

Neprehliadnite tiež

Stránka stop_catcalling_now zverejnila zábery muža, ktorý vo vlaku masturboval pred mladými ženami.

Video zverejnila stránka, ktorá bojuje proti obťažovaniu.


12 h
Katalin Papp Vargha dostala nápad a vybudovala úspešnú malú čokoládovňu Chocomaze.

Kostým a Brusel vymenila za zásteru a Komárno.


14 h
Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 25. sep
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


redakcia SMEženy 23. sep

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Sixpack u žien ako cieľ. Prečo to neodporúčam?
  2. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  3. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  4. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  5. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  6. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  7. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  8. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 295
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 14 014
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 9 289
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 411
  5. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 5 840
  6. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 656
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 960
  8. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 486
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu