Jednoduché, chutné, jemné a s plnou chuťou škorice. I napriek tomu ich málokto pečie doma a využíva radšej ponuky malých pekárničiek, ktoré ich majú v sortimente. Dnes vám prezradíme, ako si ich bez veľkej námahy pripravíte doma - každý, komu ich ponúknete ich bude jednoducho milovať.
Z rozpisu pripravíte približne 35 - 40 hniezd
ČO BUDETE POTREBOVAŤ?
Cesto

- 100g čerstvé maslo
- 5dl mlieka
- 1bal čerstvé droždie (cca 40 - 50g)
- 1/2 ČL soľ
- 1 - 11/2 dl cukor kryštál
- 1 ČL kardamon
- asi 13dl hladká múka
Plnka
- 100g čerstvé maslo (roztopené)
- 1dl cukor kryštál
- 2ČL mletá škorica
Na potretie/posypanie

- 1 celé vajce
- na hrubšie drvený cukor (ak nemáte, skúste si rozdrviť kocky cukru)
AKO NA TO...
- z mlieka, roztopeného masla, trošky cukru a droždia si pripravte kvások (mlieko by malo byť zahriate približne na 37C, inak sa vám kvások nemusí podariť)
- do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ, cukor - zamiešajte a pridajte postupne hotový kvások
- miešajte, kým cesto nezačne byť pekne elastické a vláčne (misa by mala zostať čistá, cesto sa nesmie lepiť)
- ak potrebujte pridať múku, bez obáv ju pridajte (podobne je to aj s mliekom)
- cesto poprášte trochou múky, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem
- vykysnuté cesto vyberte na pomúčenú pracovnú dosku a vytrieskajte z neho všetok vzduch, rozvaľkajte na asi 0,5cm hrubý plát
- plát potrite roztopeným maslom a rovnomerne posypte zmiešaným cukrom so škoricou
- plát zrolujte a nakrájajte asi 1 až 2cm kolieska, poukladajte na plech s papierom na pečenie a nechajte prikryté ešte kysnúť asi 30min. (mali by znova zdvojnásobiť svoj objem)
- vykysnuté hniezda potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte drveným cukrom
- pečte vo vyhriatej rúre na 200C asi 10 - 12min. do zlatohneda

PROBLÉMY?
Málo vykysnuté cesto...
- príliš horúce mlieko v kvásku
- málo múky
- nedostatočne vymiesené cesto
- čas kysnutia príliš krátky

Hrčky v ceste...
- čas kysnutia príliš dlhý
- málo múky
- nedostatočne vymiesené
- rúra málo vyhriata
Suché a drobiace sa cesto...
- veľa múky
- nedostatočne vymiesené
Veľa bublín v ceste...
- plát cesta nebol dostatočne tesne zrolovaný
Príchuť kvasníc v ceste...
- dlhý čas kysnutia
- príliš vysoká teplota počas kysnutia
Dobrú chuť!
Autor: Mojmír Lieskovský, Jr