Čokoládové tiramisu
Ako odmenu za postráženie dcéry Jamie svojim kamarátkam – pestúnkam, pripraví sladkú maškrtu. Hoci Jamie pečie piškótový korpus, my ho môžeme nahradiť dlhými cukrárenskými piškótami, prípadne klasickými guľatými detskými piškótami. Do krému s mascarpone pridáva čerstvý žĺtok, ktorý však neodporúčame, najmä v lete. Krém môže byť aj bez žĺtka. Jeho kvalitu tým neznížime. Jamie riedi krém z mascarpone dezertným vínom Vinsanto alebo Marsala. My môžeme použiť aj likér Amaretto, ktorý kúpime v každom supermarkete. Piškóty zvlhčuje likérom Tia Maria, dobrý je však aj Amaretto, ktorý sme použili do plnky a namiesto espresa môžeme použiť silnú uvarenú a vychladenú „nesku“.
Poháre s čokoládovou zmrzlinou
Na prípravu zmrzliny Jamie okrem iného použije sýtené víno. Nič nepokazíme, ak namiesto talianskeho sýteného vína Prosecco poháre dolejeme iným druhom sektu podľa vlastnej chuti.
Raňajky v anglickom štýle
Kuchár bez čapice sa rozhodol navštíviť trhovisko, aby kúpil ingrediencie na prípravu dokonalých raňajok pre fanúšikov futbalu, ktorí u neho pozerajú zápas an-glického tímu. Ako prvé pripraví chutný, doma vyrobený jogurt. Nezabúdajme, že jogurt sa nedá vyrobiť z trvanlivého mlieka. Na jeho výrobu musíme použiť mlieko, ktoré má trvanlivosť najviac 5 dní a dá sa priviesť do varu.
Bloody Mary
V tomto výbornom recepte, ktorý je súčasťou raňajok, môžeme zelerovú soľ nahradiť jemne nasekanou zelerovou vňaťou a soľou.
Pekáč s údeninami a zeleninou
Klobásky najrozličnejšieho druhu a prerastenú slaninu ukladá Jamie na pekáč. V tomto prípade nemusíme presne kopírovať Jamieho typy, ale dobroty si namiešame podľa vlastnej chuti. Nezľaknime sa názvu čierny puding. U nás sa volá krvavnička.
Čili džem
K príprave mäsových raňajok neodmysliteľne patria omáčky. Čili jam vieme nahradiť čili omáčkou alebo sambalovou omáčkou (Sambal Oelek), ktorú kúpime v obchodoch. Hnedú omáčku značky HP, ktorú Jamie s obľubou používa, môžeme zameniť za worchester alebo iný druh podľa vlastnej chuti, prípadne ju úplne vynecháme.
Cestoviny s bylinkami
V závere nám Jamie predvádza, ako sa dá pripraviť obed takmer zadarmo. Pri zbieraní byliniek na prípravu chutných cestovín, zvolili Jamie a jeho učiteľ Gennar bylinky, ktoré nájdeme vo voľnej prírode. Sú to borák lekársky, divoká rukola, divoký fenikel a šťavel. Rybu pečú na stonkách divokého fenikla a sypú ju posekanými lístkami fenikla. Môžu sa však použiť lístky záhradného fenikla, ktorý pestujeme na vňať. Pre dokonalosť chuti nemusíme behať po lesoch, lúkach a hľadať potrebné bylinné ingrediencie. Napríklad fenikel vieme kúpiť na trhu alebo v lepších supermarketoch. Divokú rukolu zameníme záhradnou či kúpenou v obchode. Namiesto listov červenej repy môžeme použiť špenát alebo mangold. Bresaolu, čiže hovädziu šunku, môžeme nahradiť aj iným druhom suchej šunky, hoci aj bravčovou.
Autor: Slávka Petrášová, SMEženy, 31/2007