Jamie Oliver: Recepty na slovenský spôsob

Zopár drobných rád k prvému dielu série varenia. Ostali ste prekvapení, aké ingrediencie Jamie pri varení používa? Obávate sa, že polovicu z nich v našich obchodoch nenájdete? Nezúfajte. Ponúkame vám niekoľko náhradných variantov, ktoré rovnako dobre posl

Čokoládové tiramisu
Ako odmenu za postráženie dcéry Jamie svojim kamarátkam – pestúnkam, pripraví sladkú maškrtu. Hoci Jamie pečie piškótový korpus, my ho môžeme nahradiť dlhými cukrárenskými piškótami, prípadne klasickými guľatými detskými piškótami. Do krému s mascarpone pridáva čerstvý žĺtok, ktorý však neodporúčame, najmä v lete. Krém môže byť aj bez žĺtka. Jeho kvalitu tým neznížime. Jamie riedi krém z mascarpone dezertným vínom Vinsanto alebo Marsala. My môžeme použiť aj likér Amaretto, ktorý kúpime v každom supermarkete. Piškóty zvlhčuje likérom Tia Maria, dobrý je však aj Amaretto, ktorý sme použili do plnky a namiesto espresa môžeme použiť silnú uvarenú a vychladenú „nesku“.

Poháre s čokoládovou zmrzlinou
Na prípravu zmrzliny Jamie okrem iného použije sýtené víno. Nič nepokazíme, ak namiesto talianskeho sýteného vína Prosecco poháre dolejeme iným druhom sektu podľa vlastnej chuti.

Článok pokračuje pod video reklamou

Raňajky v anglickom štýle
Kuchár bez čapice sa rozhodol navštíviť trhovisko, aby kúpil ingrediencie na prípravu dokonalých raňajok pre fanúšikov futbalu, ktorí u neho pozerajú zápas an-glického tímu. Ako prvé pripraví chutný, doma vyrobený jogurt. Nezabúdajme, že jogurt sa nedá vyrobiť z trvanlivého mlieka. Na jeho výrobu musíme použiť mlieko, ktoré má trvanlivosť najviac 5 dní a dá sa priviesť do varu.

Bloody Mary
V tomto výbornom recepte, ktorý je súčasťou raňajok, môžeme zelerovú soľ nahradiť jemne nasekanou zelerovou vňaťou a soľou.

Pekáč s údeninami a zeleninou
Klobásky najrozličnejšieho druhu a prerastenú slaninu ukladá Jamie na pekáč. V tomto prípade nemusíme presne kopírovať Jamieho typy, ale dobroty si namiešame podľa vlastnej chuti. Nezľaknime sa názvu čierny puding. U nás sa volá krvavnička.

Čili džem
K príprave mäsových raňajok neodmysliteľne patria omáčky. Čili jam vieme nahradiť čili omáčkou alebo sambalovou omáčkou (Sambal Oelek), ktorú kúpime v obchodoch. Hnedú omáčku značky HP, ktorú Jamie s obľubou používa, môžeme zameniť za worchester alebo iný druh podľa vlastnej chuti, prípadne ju úplne vynecháme.

Cestoviny s bylinkami
V závere nám Jamie predvádza, ako sa dá pripraviť obed takmer zadarmo. Pri zbieraní byliniek na prípravu chutných cestovín, zvolili Jamie a jeho učiteľ Gennar bylinky, ktoré nájdeme vo voľnej prírode. Sú to borák lekársky, divoká rukola, divoký fenikel a šťavel. Rybu pečú na stonkách divokého fenikla a sypú ju posekanými lístkami fenikla. Môžu sa však použiť lístky záhradného fenikla, ktorý pestujeme na vňať. Pre dokonalosť chuti nemusíme behať po lesoch, lúkach a hľadať potrebné bylinné ingrediencie. Napríklad fenikel vieme kúpiť na trhu alebo v lepších supermarketoch. Divokú rukolu zameníme záhradnou či kúpenou v obchode. Namiesto listov červenej repy môžeme použiť špenát alebo mangold. Bresaolu, čiže hovädziu šunku, môžeme nahradiť aj iným druhom suchej šunky, hoci aj bravčovou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. S dobrým pivom leto chutí
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  10. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  1. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  2. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  3. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  4. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. S dobrým pivom leto chutí
  7. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  9. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  10. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 37 310
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 763
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 20 961
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 773
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 187
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 6 020
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 627
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 613
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 358
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 753

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kaliňáka k únosu Vietnamca doteraz nikto nevypočul

Bývalého ministra vnútra ani nepredvolali.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Prečo sa gang financovaný Kremľom usídlil na Slovensku

Aké je posolstvo Nočných vlkov u nás.

ŠPORT

Šliapať v úniku? Je to nudné, vraví Sagan

Cez víkend nelenil. Majster sveta najazdil za dva dni dvesto kilometrov v únikoch.

Neprehliadnite tiež

Organizujú prvý islandský festival u nás: Naše vízie sú veľké

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.