SME

Ako si vybrať chutný kečup

Aj kečup ako pochutina môže pokaziť celé jedlo ak je nekvalitný. Vybrali sme sa testovať do obchodov, ktorý kečup vyniká hlavne svojou typickou chuťou po paradajkách.

ilustračné foto

Našli sme niekoľko variácií. Opäť platilo - čím vyššia cena, tým väčší podiel obsahu použitých paradajok.

KDE TO VŠETKO ZAČALO...

Prvú hustú omáčku s názvom "ketsiap" už asi pred 350 rokmi spoznali Číňania, ktorý ju vyrábali z rôznych druhov mäkkýšov a rýb. Ketsiap si našiel cestu zo singapurských trhov prostredníctvom anglických námorníkov do Veľkej Británie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nápad nahradiť ryby a mäkkýše paradajkami dostal anglický kuchár Richard Brigg v roku 1792. Toto prvenstvo sa prisudzuje aj Henry Heinzovi - bol to on, ktorý začal prvý vyrábať konzervovanú paradajkovú omáčku v sklenej fľaške.

SkryťVypnúť reklamu

Z ČOHO A AKO SA VYRÁBA...

  • v dnešnej dobe sa kečupy vyrábajú z paradajkového pretlaku, octu, korenia, soli a prídavných surovín
  • mnohé receptúry môžu obsahovať aj jablkové pyré

foto - stock.xchng

  • základnou prípravou je miešanie dvoj až štvornásobne zahusteného paradajkového pretlaku vodou, cukrom, octom a korením. Vzniknutá zmes sa upravuje stabilizátormi (modifikovanými škrobmi), ktoré majú aj za úlohu upraviť konzistenciu kečupu
  • správne vyrobený kečup by mal byť hladký, lesklý a jemný
  • kečupy v sklenených fľašiach sa konzervujú zahriatím na teplotu do 100C/oproti tomu kečupy predávané v plastoch sa konzervujú chemicky - kyselinou sorbovou a benzoovou

AKO VYBERAŤ...

ilustračné foto - archív výrobcov

Na slovenskom trhu sa vyskytuje celkom dobrý sortiment zahraničných i slovenských producentov kečupu. V zastúpení sú napr. Merx (cca 66 Sk/kg) Hellmann´s (70,-Sk/kg), Hamé (76,-Sk/kg), Spak (cca 60,-Sk/kg), Snico (99,-Sk/kg), Heinz (115,-Sk/kg), ale aj neporovnateľne lacnejšie COOP Jednota (39,-Sk/kg) alebo Tesco (18,-Sk/kg). Producenti ponúkajú sklenené aj plastové balenia. Našli sme rôzne verzie - od jemného, ostrého, cez ochutené mexické kečupy. Dokonca Heinz ponúkal Fit kečup s 50% menším podielom cukru.

SkryťVypnúť reklamu

Ceny priamo hovorili za kvalitu. Kým Heinz, Hellmann´s či Snico mali jasne červenú farbu, výraznú paradajkovú chuť a vôňu - napr. Tesco sa nedalo nazvať ani kečupom. Škrobová prifarbená omáčka bez chuti.

  1. správne vyrobený kečup je lesklý, hladký, má typickú chuť, farbu a konzistenciu
  2. nesmie byť prifarbovaný umelými farbivami - preto, ak v obchode narazíte na bledú farbu kečupu, bol vyrobený z nesprávneho množstva paradajok, alebo bol na výrobu použitý pretlak horšej kvality
  3. kvalitnejšie sú kečupy v sklenených fľaškách - sú stabilne pasterizované až do otvorenia
  4. kečup musí obsahovať min. 25% sušiny, z toho min. 7% má tvoriť podiel dodaný paradajkovou šťavou (pri kečupoch označovaných Prima, Extra, Špeciál by to malo byť 10%)
  5. pokiaľ trpíte alergiami, vyberajte kečupy bez konzervačných látok

ilustračné foto - hame

SkryťVypnúť reklamu

ZAUJÍMAVOSŤ...

  • paradajkám sa kedysi hovorilo "love apples", pretože boli veľmi vzácne a dovážali sa z Mexika
  • typická americká strava pozostávala zo surovej zeleniny, nasoleného mäsa, zemiakov a chleba - a do toho prišiel Heinz so svojim kečupom - Američanom sa tak zdalo, ako im spestril stôl. Potravinársky priemysel bol ešte v plienkach a konzervované výrovky si len začínali nachádzať podporu a obľubu u zákazníkov
  • paradajková šťava obsahuje lykopén - rastlinné farbivo, ktoré výrazne prospieva nášmu zdraviu (svojím antioxidačným pôsobením znižuje hrozbu rakoviny prostaty a riziko srdcových chorôb) - neznehodnocuje sa ani pri varení - práve naopak, telo ho dokáže lepšie absorbovať (obsahujú ho aj melóny)

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 083
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 693
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 014
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 782
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 293
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 645
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 262
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 198
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 244
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 323
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 945
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 918
  5. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 520
  6. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 508
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 051
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 635
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu