SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Ako si vybrať chutný kečup

Aj kečup ako pochutina môže pokaziť celé jedlo ak je nekvalitný. Vybrali sme sa testovať do obchodov, ktorý kečup vyniká hlavne svojou typickou chuťou po paradajkách.

ilustračné foto

Našli sme niekoľko variácií. Opäť platilo - čím vyššia cena, tým väčší podiel obsahu použitých paradajok.

KDE TO VŠETKO ZAČALO...

Prvú hustú omáčku s názvom "ketsiap" už asi pred 350 rokmi spoznali Číňania, ktorý ju vyrábali z rôznych druhov mäkkýšov a rýb. Ketsiap si našiel cestu zo singapurských trhov prostredníctvom anglických námorníkov do Veľkej Británie.

Nápad nahradiť ryby a mäkkýše paradajkami dostal anglický kuchár Richard Brigg v roku 1792. Toto prvenstvo sa prisudzuje aj Henry Heinzovi - bol to on, ktorý začal prvý vyrábať konzervovanú paradajkovú omáčku v sklenej fľaške.

Skryť Vypnúť reklamu

Z ČOHO A AKO SA VYRÁBA...

    • v dnešnej dobe sa kečupy vyrábajú z paradajkového pretlaku, octu, korenia, soli a prídavných surovín
    • mnohé receptúry môžu obsahovať aj jablkové pyré

foto - stock.xchng

  • základnou prípravou je miešanie dvoj až štvornásobne zahusteného paradajkového pretlaku vodou, cukrom, octom a korením. Vzniknutá zmes sa upravuje stabilizátormi (modifikovanými škrobmi), ktoré majú aj za úlohu upraviť konzistenciu kečupu
  • správne vyrobený kečup by mal byť hladký, lesklý a jemný
  • kečupy v sklenených fľašiach sa konzervujú zahriatím na teplotu do 100C/oproti tomu kečupy predávané v plastoch sa konzervujú chemicky - kyselinou sorbovou a benzoovou

AKO VYBERAŤ...

ilustračné foto - archív výrobcov

Na slovenskom trhu sa vyskytuje celkom dobrý sortiment zahraničných i slovenských producentov kečupu. V zastúpení sú napr. Merx (cca 66 Sk/kg) Hellmann´s (70,-Sk/kg), Hamé (76,-Sk/kg), Spak (cca 60,-Sk/kg), Snico (99,-Sk/kg), Heinz (115,-Sk/kg), ale aj neporovnateľne lacnejšie COOP Jednota (39,-Sk/kg) alebo Tesco (18,-Sk/kg). Producenti ponúkajú sklenené aj plastové balenia. Našli sme rôzne verzie - od jemného, ostrého, cez ochutené mexické kečupy. Dokonca Heinz ponúkal Fit kečup s 50% menším podielom cukru.

Skryť Vypnúť reklamu

Ceny priamo hovorili za kvalitu. Kým Heinz, Hellmann´s či Snico mali jasne červenú farbu, výraznú paradajkovú chuť a vôňu - napr. Tesco sa nedalo nazvať ani kečupom. Škrobová prifarbená omáčka bez chuti.

  1. správne vyrobený kečup je lesklý, hladký, má typickú chuť, farbu a konzistenciu
  2. nesmie byť prifarbovaný umelými farbivami - preto, ak v obchode narazíte na bledú farbu kečupu, bol vyrobený z nesprávneho množstva paradajok, alebo bol na výrobu použitý pretlak horšej kvality
  3. kvalitnejšie sú kečupy v sklenených fľaškách - sú stabilne pasterizované až do otvorenia
  4. kečup musí obsahovať min. 25% sušiny, z toho min. 7% má tvoriť podiel dodaný paradajkovou šťavou (pri kečupoch označovaných Prima, Extra, Špeciál by to malo byť 10%)
  5. pokiaľ trpíte alergiami, vyberajte kečupy bez konzervačných látok

ilustračné foto - hame

Skryť Vypnúť reklamu

ZAUJÍMAVOSŤ...

  • paradajkám sa kedysi hovorilo "love apples", pretože boli veľmi vzácne a dovážali sa z Mexika
  • typická americká strava pozostávala zo surovej zeleniny, nasoleného mäsa, zemiakov a chleba - a do toho prišiel Heinz so svojim kečupom - Američanom sa tak zdalo, ako im spestril stôl. Potravinársky priemysel bol ešte v plienkach a konzervované výrovky si len začínali nachádzať podporu a obľubu u zákazníkov
  • paradajková šťava obsahuje lykopén - rastlinné farbivo, ktoré výrazne prospieva nášmu zdraviu (svojím antioxidačným pôsobením znižuje hrozbu rakoviny prostaty a riziko srdcových chorôb) - neznehodnocuje sa ani pri varení - práve naopak, telo ho dokáže lepšie absorbovať (obsahujú ho aj melóny)
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  1. Úprava osobného motorového vozidla
  2. Important information for Brazilians living in Slovakia
  3. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Päť chýb pri zateplení strechy
  8. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  9. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  10. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 546
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 500
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 276
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 568
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 806
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 700
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 641
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 370
  9. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 197
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 174
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Odporný boj o maternice sa nekončí. Dáme si polročnú pauzu a začneme odznova

Záborská avizuje, že sa nevzdáva.

Soňa Jánošová
Ilustračné foto.
Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ženy po oslobodení koncentračného tábora Bergen-Belsen, 1945, ilustračná fotografia