Ako si vybrať chutný kečup

Aj kečup ako pochutina môže pokaziť celé jedlo ak je nekvalitný. Vybrali sme sa testovať do obchodov, ktorý kečup vyniká hlavne svojou typickou chuťou po paradajkách.

ilustračné foto

Našli sme niekoľko variácií. Opäť platilo - čím vyššia cena, tým väčší podiel obsahu použitých paradajok.

KDE TO VŠETKO ZAČALO...

Prvú hustú omáčku s názvom "ketsiap" už asi pred 350 rokmi spoznali Číňania, ktorý ju vyrábali z rôznych druhov mäkkýšov a rýb. Ketsiap si našiel cestu zo singapurských trhov prostredníctvom anglických námorníkov do Veľkej Británie.

Nápad nahradiť ryby a mäkkýše paradajkami dostal anglický kuchár Richard Brigg v roku 1792. Toto prvenstvo sa prisudzuje aj Henry Heinzovi - bol to on, ktorý začal prvý vyrábať konzervovanú paradajkovú omáčku v sklenej fľaške.

Článok pokračuje pod video reklamou

Z ČOHO A AKO SA VYRÁBA...

    • v dnešnej dobe sa kečupy vyrábajú z paradajkového pretlaku, octu, korenia, soli a prídavných surovín
    • mnohé receptúry môžu obsahovať aj jablkové pyré

foto - stock.xchng

  • základnou prípravou je miešanie dvoj až štvornásobne zahusteného paradajkového pretlaku vodou, cukrom, octom a korením. Vzniknutá zmes sa upravuje stabilizátormi (modifikovanými škrobmi), ktoré majú aj za úlohu upraviť konzistenciu kečupu
  • správne vyrobený kečup by mal byť hladký, lesklý a jemný
  • kečupy v sklenených fľašiach sa konzervujú zahriatím na teplotu do 100C/oproti tomu kečupy predávané v plastoch sa konzervujú chemicky - kyselinou sorbovou a benzoovou

AKO VYBERAŤ...

ilustračné foto - archív výrobcov

Na slovenskom trhu sa vyskytuje celkom dobrý sortiment zahraničných i slovenských producentov kečupu. V zastúpení sú napr. Merx (cca 66 Sk/kg) Hellmann´s (70,-Sk/kg), Hamé (76,-Sk/kg), Spak (cca 60,-Sk/kg), Snico (99,-Sk/kg), Heinz (115,-Sk/kg), ale aj neporovnateľne lacnejšie COOP Jednota (39,-Sk/kg) alebo Tesco (18,-Sk/kg). Producenti ponúkajú sklenené aj plastové balenia. Našli sme rôzne verzie - od jemného, ostrého, cez ochutené mexické kečupy. Dokonca Heinz ponúkal Fit kečup s 50% menším podielom cukru.

Ceny priamo hovorili za kvalitu. Kým Heinz, Hellmann´s či Snico mali jasne červenú farbu, výraznú paradajkovú chuť a vôňu - napr. Tesco sa nedalo nazvať ani kečupom. Škrobová prifarbená omáčka bez chuti.

  1. správne vyrobený kečup je lesklý, hladký, má typickú chuť, farbu a konzistenciu
  2. nesmie byť prifarbovaný umelými farbivami - preto, ak v obchode narazíte na bledú farbu kečupu, bol vyrobený z nesprávneho množstva paradajok, alebo bol na výrobu použitý pretlak horšej kvality
  3. kvalitnejšie sú kečupy v sklenených fľaškách - sú stabilne pasterizované až do otvorenia
  4. kečup musí obsahovať min. 25% sušiny, z toho min. 7% má tvoriť podiel dodaný paradajkovou šťavou (pri kečupoch označovaných Prima, Extra, Špeciál by to malo byť 10%)
  5. pokiaľ trpíte alergiami, vyberajte kečupy bez konzervačných látok

ilustračné foto - hame

ZAUJÍMAVOSŤ...

  • paradajkám sa kedysi hovorilo "love apples", pretože boli veľmi vzácne a dovážali sa z Mexika
  • typická americká strava pozostávala zo surovej zeleniny, nasoleného mäsa, zemiakov a chleba - a do toho prišiel Heinz so svojim kečupom - Američanom sa tak zdalo, ako im spestril stôl. Potravinársky priemysel bol ešte v plienkach a konzervované výrovky si len začínali nachádzať podporu a obľubu u zákazníkov
  • paradajková šťava obsahuje lykopén - rastlinné farbivo, ktoré výrazne prospieva nášmu zdraviu (svojím antioxidačným pôsobením znižuje hrozbu rakoviny prostaty a riziko srdcových chorôb) - neznehodnocuje sa ani pri varení - práve naopak, telo ho dokáže lepšie absorbovať (obsahujú ho aj melóny)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 955
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 393
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 280
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 485
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 048
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 984
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 491
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 212
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 844
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 026

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: V akom stave sú slovenské autobusy, ak ich nepustia do Rakúska

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

Neprehliadnite tiež

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.