SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Ale veď ja predsa sotva niečo jem!

Na rovinu – celkom dobre nechápete, prečo práve vy máte nadváhu. Vás by sa to predsa týkať nemalo. Nikdy nejete tri plnohodnotne jedla denne. Na raňajky vám postačí čierna káva a kúsok žemle.

Na obed jeden jogurt a nejaké krekery. Na pracovnom stole síce máte nejaké tyčinky a cukríky pre prípad, že by ste potrebovala doplniť hladinu cukru v krvi, ale svätosväte prisaháte, že sa ich sotva dotknete.

Keď sa vrátite domov z práce, pred večerou deťom podstrčíte niečo na zahryznutie – obyčajne chipsy alebo nejaké sušienky. Hoci by ste sa najradšej na misu sladkosti vrhla spolu s vašimi maškrtnými detiskami, obmedzíte sa len na par kúskov, za hrsť, ktoré im uchmatnete cestou z detskej izby do kuchyne. Nachystáte večeru, ale v skutočnosti sa neposadíte za stôl, aby ste si ju v pokoji vychutnali. Namiesto toho vyškriabete zvyšky večere po každom členovi rodiny z tanierov, ako ich zberáte zo stola a hádžete do drezu. A aj to je vzhľadom na apetít vašich hladošov len zanedbateľné množstvo.

Skryť Vypnúť reklamu

Čiže počas celého dňa sotva niečím zaplníte žalúdok. A predsa – tuk nie a nie zmiznúť.

Čo s tým? VŠETKO SI PÍŠTE
Väčšina z nás – či máme nadváhu alebo nie – si sotva uvedomuje, koľko toho vlastne zje. Odborníci na výživu často požiadajú svojich pacientov, aby si zaviedli potravinový denníček a do neho si striktne zapisovali, čo počas celého dňa skonzumujú. Odporúčajú tiež zapísať si aj ako často prijímajú potravu (presnú alebo aspoň orientačnú hodinu), prípadne kalorickú a inú výživovú hodnotu príslušného jedla.

Zo začiatku vám vedenie presných záznamov môže pripadať ťažké, pretože vás to stoji venovať neustálu pozornosť každému sústu, čo sa chystáte prehltnúť. Ale postupom času si zvyknete a najmä – získate potrebný prehľad a kontrolu nad svojimi stravovacími návykmi. Mnoho žien sa po tom, čo si začalo poctivo viesť denník, čuduje, že nemali ani potuchy, čo všetko vlastne do seba v priebehu dňa napchajú.

Skryť Vypnúť reklamu

Nie je to o tom, že by úmyselne klamali samé seba. Jednoducho si nepamätajú, že si pred večerou odlomili trochu čokolády alebo si do kávy pridali dve lyžice vanilkovej zmrzliny. Alebo neprikladajú dôležitosť poháru vína, ktorý po práci vypili s priateľmi. Porcia večere v reštaurácii im nepripadala príliš veľká. Alebo ani poriadne nevnímali, keď v záchvate nočného hladu rozospaté uchmatli “niečo malé” z chladničky.

Možno patríte medzi ne a ste toho názoru, že sú to drobnosti, ktoré by sa vlastne ani nemali brať do úvahy. Nezabúdajte však, že všetko sú to kalórie, ktoré sa prirátajú k vášmu dennému kalorickému príjmu, či sa vám to páči alebo nie.

Ak sa zbavíte zvyku jest bezmyšlienkovite, ale venujete pozornosť zloženiu a veľkosti porcie každého pokrmu, ktorý normálne zjete, dostanete svoj jedálniček pod kontrolu. Zbavte sa námatkového udzobávania a ukusovania za pochodu. Na každé jedlo si vyčleňte určitý čas, posaďte sa, doprajte si chvíľu pokoja a sústreďte sa len na to, čo pred vami leží na tanieri.

Skryť Vypnúť reklamu

Budete tak jesť menej a vyberať si, či sa ulakomíte na zopár sušienok alebo radšej počkáte do večere.

Skúste si všetko zapisovať a uvidíte, ako samú seba prekvapíte.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 514
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 265
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 811
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 447
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 927
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 308
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 969
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 587
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 508
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 198
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

9 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

7 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

7 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

14 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

20 h

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt