Ale veď ja predsa sotva niečo jem!

Na rovinu – celkom dobre nechápete, prečo práve vy máte nadváhu. Vás by sa to predsa týkať nemalo. Nikdy nejete tri plnohodnotne jedla denne. Na raňajky vám postačí čierna káva a kúsok žemle.

Na obed jeden jogurt a nejaké krekery. Na pracovnom stole síce máte nejaké tyčinky a cukríky pre prípad, že by ste potrebovala doplniť hladinu cukru v krvi, ale svätosväte prisaháte, že sa ich sotva dotknete.

Keď sa vrátite domov z práce, pred večerou deťom podstrčíte niečo na zahryznutie – obyčajne chipsy alebo nejaké sušienky. Hoci by ste sa najradšej na misu sladkosti vrhla spolu s vašimi maškrtnými detiskami, obmedzíte sa len na par kúskov, za hrsť, ktoré im uchmatnete cestou z detskej izby do kuchyne. Nachystáte večeru, ale v skutočnosti sa neposadíte za stôl, aby ste si ju v pokoji vychutnali. Namiesto toho vyškriabete zvyšky večere po každom členovi rodiny z tanierov, ako ich zberáte zo stola a hádžete do drezu. A aj to je vzhľadom na apetít vašich hladošov len zanedbateľné množstvo.

Čiže počas celého dňa sotva niečím zaplníte žalúdok. A predsa – tuk nie a nie zmiznúť.

Čo s tým? VŠETKO SI PÍŠTE
Väčšina z nás – či máme nadváhu alebo nie – si sotva uvedomuje, koľko toho vlastne zje. Odborníci na výživu často požiadajú svojich pacientov, aby si zaviedli potravinový denníček a do neho si striktne zapisovali, čo počas celého dňa skonzumujú. Odporúčajú tiež zapísať si aj ako často prijímajú potravu (presnú alebo aspoň orientačnú hodinu), prípadne kalorickú a inú výživovú hodnotu príslušného jedla.

Zo začiatku vám vedenie presných záznamov môže pripadať ťažké, pretože vás to stoji venovať neustálu pozornosť každému sústu, čo sa chystáte prehltnúť. Ale postupom času si zvyknete a najmä – získate potrebný prehľad a kontrolu nad svojimi stravovacími návykmi. Mnoho žien sa po tom, čo si začalo poctivo viesť denník, čuduje, že nemali ani potuchy, čo všetko vlastne do seba v priebehu dňa napchajú.

Nie je to o tom, že by úmyselne klamali samé seba. Jednoducho si nepamätajú, že si pred večerou odlomili trochu čokolády alebo si do kávy pridali dve lyžice vanilkovej zmrzliny. Alebo neprikladajú dôležitosť poháru vína, ktorý po práci vypili s priateľmi. Porcia večere v reštaurácii im nepripadala príliš veľká. Alebo ani poriadne nevnímali, keď v záchvate nočného hladu rozospaté uchmatli “niečo malé” z chladničky.

Možno patríte medzi ne a ste toho názoru, že sú to drobnosti, ktoré by sa vlastne ani nemali brať do úvahy. Nezabúdajte však, že všetko sú to kalórie, ktoré sa prirátajú k vášmu dennému kalorickému príjmu, či sa vám to páči alebo nie.

Ak sa zbavíte zvyku jest bezmyšlienkovite, ale venujete pozornosť zloženiu a veľkosti porcie každého pokrmu, ktorý normálne zjete, dostanete svoj jedálniček pod kontrolu. Zbavte sa námatkového udzobávania a ukusovania za pochodu. Na každé jedlo si vyčleňte určitý čas, posaďte sa, doprajte si chvíľu pokoja a sústreďte sa len na to, čo pred vami leží na tanieri.

Budete tak jesť menej a vyberať si, či sa ulakomíte na zopár sušienok alebo radšej počkáte do večere.

Skúste si všetko zapisovať a uvidíte, ako samú seba prekvapíte.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 26 837
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 271
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 835
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 571
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 529
  6. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 307
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 234
  8. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 212
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 134
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 088

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Ak si kúpite kuracinu v Tescu, môže vás zastaviť esbéeskár

V niektorých predajniach dáva Tesco bezpečnostné prvky aj na mäso.

SVET

Ukrajina je na kupčenie so zbraňami ideálna, využila to aj Severná Kórea

Kyjev a Moskva sa sporia o to, odkiaľ prišli motory pre severokórejské rakety.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.