WALLENBERGARE
/4 porcie /

Čo budete potrebovať...
- 400g mletého teľacieho mäsa (najlepšie sa hodí plece)
- 2 dl šľahačkovej smotany
- 4 žĺtky
- 1 ČL soli
- štipka bieleho korenia
- trocha strúhanky
- 2 PL čerstvého masla

Ako na to...
- všetky suroviny poriadne vychlaďte
- v mise zľahka zmiešajte mleté teľacie a smotanu - nebojte sa to robiť všetko rukami - je to rýchlejšie a pohodlnejšie
- po jednom pridávajte žĺtky - za každým jedným zľahka premiešajte
- nakoniec dochuťte soľou a korením
- rukami vyformujte asi 8 bochníčkov v tvare hamburgera, obaľte v strúhanke a vyprážajte na rastlinnom oleji z každej strany asi 3 min. do zlatista
- pri pražení by vám mali pekne napuchnúť

Servírovanie...
Podávajte so zemiakovou kašou, duseným mladým hráškom a rozpusteným čerstvým maslom.
Pozn.
Rodina Wallenberger je jedna z najznámejších a najbohatších vo Švédsku. Jedlo Wallenbergare patrí medzi typicky švédske populárne jedlá.
HOVÄDZIE Á LA LINDSTROM
/4 porcie/

Čo budete potrebovať...
- 4 PL strúhanky (alebo použite 2 rohlíky)
- 2dl vody
- 1 ČL soli
- štipka mletého čierneho korenia
- 400g mletého hovädzieho mäsa
- 1 celé vajce
- 2 PL roztlačenej sterilizovanej cvikle
- 2 PL najemno nakrájanej cibule
- 1 PL kapár
- čerstvé maslo/rastlinný olej podľa potreby

Ako na to...
- zmiešajte nakrájané rohlíky alebo strúhanku s vodou, soľou a korením a nechajte 10 minút postáť
- pridajte mleté hovädzie mäso, vajce, cviklu, cibuľu a nasekané kapary
- zľahka premiešajte, snažte sa zmes príliš "neubiť" (miešajte len toľko, aby sa spojili suroviny)
- rukami vytvarujte bochníčky v tvare hamburgera (asi 12ks)
- vyprážajte na rastlinnom oleji do zlatista, kým nie sú prepečené
Servírovanie...
Ako prílohu je najideálnejšie podávať opekané zemiaky a petržlenové maslo. (nasekajte čerstvú petržlenovú vňať nadrobno, zmiešajte so zmäknutým čerstvým maslom a dajte na mäso pri podávaní asi 1 ČL)
Pozn.
Lindstrom je jedno z najpopulárnejších švédskych priezvisk. Stále sa vedú diskusie, ktorý Lindstrom dal tomuto klasickému švédskemu jedlu svoje meno.