SME

Mleté mäso s vôňou Škandinávie

Z mletého mäsa nemusíte vždy pripravovať iba sekanú, fašírky alebo plnenú papriku. Nechajte sa inšpirovať švédskou kuchyňou a vyskúšajte dve typické prípravy mletého mäsa.

WALLENBERGARE

/4 porcie /

Čo budete potrebovať...

400g mletého teľacieho mäsa (najlepšie sa hodí plece) 2 dl šľahačkovej smotany 4 žĺtky 1 ČL soli štipka bieleho korenia trocha strúhanky

2 PL čerstvého masla Ako na to...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

všetky suroviny poriadne vychlaďte v mise zľahka zmiešajte mleté teľacie a smotanu - nebojte sa to robiť všetko rukami - je to rýchlejšie a pohodlnejšie po jednom pridávajte žĺtky - za každým jedným zľahka premiešajte nakoniec dochuťte soľou a korením rukami vyformujte asi 8 bochníčkov v tvare hamburgera, obaľte v strúhanke a vyprážajte na rastlinnom oleji z každej strany asi 3 min. do zlatista pri pražení by vám mali pekne napuchnúť

SkryťVypnúť reklamu

Servírovanie...

Podávajte so zemiakovou kašou, duseným mladým hráškom a rozpusteným čerstvým maslom.

Pozn.

Rodina Wallenberger je jedna z najznámejších a najbohatších vo Švédsku. Jedlo Wallenbergare patrí medzi typicky švédske populárne jedlá.

HOVÄDZIE Á LA LINDSTROM

/4 porcie/

Čo budete potrebovať...

4 PL strúhanky (alebo použite 2 rohlíky) 2dl vody 1 ČL soli štipka mletého čierneho korenia 400g mletého hovädzieho mäsa 1 celé vajce 2 PL roztlačenej sterilizovanej cvikle 2 PL najemno nakrájanej cibule 1 PL kapár čerstvé maslo/rastlinný olej podľa potreby

Ako na to...

zmiešajte nakrájané rohlíky alebo strúhanku s vodou, soľou a korením a nechajte 10 minút postáť pridajte mleté hovädzie mäso, vajce, cviklu, cibuľu a nasekané kapary zľahka premiešajte, snažte sa zmes príliš "neubiť" (miešajte len toľko, aby sa spojili suroviny) rukami vytvarujte bochníčky v tvare hamburgera (asi 12ks) vyprážajte na rastlinnom oleji do zlatista, kým nie sú prepečené Servírovanie...

SkryťVypnúť reklamu

Ako prílohu je najideálnejšie podávať opekané zemiaky a petržlenové maslo. (nasekajte čerstvú petržlenovú vňať nadrobno, zmiešajte so zmäknutým čerstvým maslom a dajte na mäso pri podávaní asi 1 ČL)

Pozn.

Lindstrom je jedno z najpopulárnejších švédskych priezvisk. Stále sa vedú diskusie, ktorý Lindstrom dal tomuto klasickému švédskemu jedlu svoje meno.

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Čo majú spoločné roboty s legom? Prekvapivo veľa
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 18 367
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 771
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 627
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 312
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 820
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 722
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 161
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 945
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 27 110
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 22 558
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 880
  4. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 10 940
  5. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 937
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 763
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 848
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 5 002
  1. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  3. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  4. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  5. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  6. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  7. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  8. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
SkryťZatvoriť reklamu