WALLENBERGARE
/4 porcie /
Čo budete potrebovať...
400g mletého teľacieho mäsa (najlepšie sa hodí plece) 2 dl šľahačkovej smotany 4 žĺtky 1 ČL soli štipka bieleho korenia trocha strúhanky
2 PL čerstvého masla Ako na to...
všetky suroviny poriadne vychlaďte v mise zľahka zmiešajte mleté teľacie a smotanu - nebojte sa to robiť všetko rukami - je to rýchlejšie a pohodlnejšie po jednom pridávajte žĺtky - za každým jedným zľahka premiešajte nakoniec dochuťte soľou a korením rukami vyformujte asi 8 bochníčkov v tvare hamburgera, obaľte v strúhanke a vyprážajte na rastlinnom oleji z každej strany asi 3 min. do zlatista pri pražení by vám mali pekne napuchnúť
Servírovanie...
Podávajte so zemiakovou kašou, duseným mladým hráškom a rozpusteným čerstvým maslom.
Pozn.
Rodina Wallenberger je jedna z najznámejších a najbohatších vo Švédsku. Jedlo Wallenbergare patrí medzi typicky švédske populárne jedlá.
HOVÄDZIE Á LA LINDSTROM
/4 porcie/
Čo budete potrebovať...
4 PL strúhanky (alebo použite 2 rohlíky) 2dl vody 1 ČL soli štipka mletého čierneho korenia 400g mletého hovädzieho mäsa 1 celé vajce 2 PL roztlačenej sterilizovanej cvikle 2 PL najemno nakrájanej cibule 1 PL kapár čerstvé maslo/rastlinný olej podľa potreby
Ako na to...
zmiešajte nakrájané rohlíky alebo strúhanku s vodou, soľou a korením a nechajte 10 minút postáť pridajte mleté hovädzie mäso, vajce, cviklu, cibuľu a nasekané kapary zľahka premiešajte, snažte sa zmes príliš "neubiť" (miešajte len toľko, aby sa spojili suroviny) rukami vytvarujte bochníčky v tvare hamburgera (asi 12ks) vyprážajte na rastlinnom oleji do zlatista, kým nie sú prepečené Servírovanie...
Ako prílohu je najideálnejšie podávať opekané zemiaky a petržlenové maslo. (nasekajte čerstvú petržlenovú vňať nadrobno, zmiešajte so zmäknutým čerstvým maslom a dajte na mäso pri podávaní asi 1 ČL)
Pozn.
Lindstrom je jedno z najpopulárnejších švédskych priezvisk. Stále sa vedú diskusie, ktorý Lindstrom dal tomuto klasickému švédskemu jedlu svoje meno.
Autor: Mojmír Lieskovský, Jr