Kuchár bez čapice: Jamie Oliver

Vo svojich televíznych programoch jednoznačne dokazuje, že varenie je vynikajúca zábava.


Najpopulárnejší britský kuchár Jamie Oliver prepadol gastronómii už v útlom detstve. Ako sám rád tvrdí, narodil sa priamo do kuchyne v dedine Clavering v štáte Essex, v krčme, ktorú vlastnil jeho otec. Od malička behal po pube s krígľami piva, otváral fľaše vína a motal sa v kuchyni. Už ako sedemročný čistil zemiaky či lúpal struky hrášku. Hypnotizovaný bol kuchyňou, jej vôňou a tým, čo všetko sa v nej odohrávalo. V jedenástich už krájal a strúhal zeleninu ako profesionál.

Pracovná puberta
Oliver, ktorý prepadol čaru kulinárstva, nemal štandardné detstvo a dospievanie. V tínedžerskom veku si na vreckové musel zarobiť v otcovom podniku. A keďže pre svoju dyslexiu nepatril práve medzi excelentných žiakov, o to viac sa zdokonaľoval vo svojich najväčších vášniach – hudbe a varení. Nakoniec jeho voľba v šestnástich definitívne padla na to druhé. Ako prezrádza, s primeranou dávkou šťastia sa dostal na Westminster Catering College, kde študoval tri roky. Dostať sa bližšie k majstrovskému umeniu sa mu však podarilo neskôr, dovtedy si totiž myslel, že dobré jedlo rovná sa kopcom preplnený tanier.

Od Francúzov k Talianom
Až keď odišiel pracovať do Francúzska, pochopil, že každá fáza v príprave jedla by mala mať svoju kvalitu, treba ju robiť so záujmom, láskou a osobným prístupom. Vzrástla jeho vášeň k vareniu, dobrým jedlám. Ocitol sa v prostredí, ktoré gurmánstvom žilo, priam nákazlivo ho posúvalo ďalej. Túžil sa však naučiť ešte viac, dokonale spoznať aj taliansku kuchyňu. Pracoval v talianskej reštaurácii Antonia Carluccia v Londýne či vo vychýrenom podniku River Café. Šéfkuchárky Ruth Rogers a Rose Gray boli preňho nesmierne inšpiratívne a práca s nimi jedinečná a nekonvenčná. Pri nich sa naučil, ako sa používajú najjemnejšie a najčerstvejšie produkty a ako sa využíva predstavivosť.

Umenie mladého kuchára
A keďže Jamie bol dobrým pozorovateľom, práve správnym skombinovaním naučených zručností sa dostal do povedomia miliónov divákov. Tým, ktorým sa varenie predtým zdalo jednotvárna záležitosť a nutné zlo, ukázal, koľko kreativity doň možno vložiť. Prvým pravidlom sú preňho kvalitné a chutné základné suroviny, pretože aj tá najvyberanejšia lahôdka môže pri použití zlého olivového oleja stratiť svoju chuť. Jamie však nekladie dôraz na drahé potraviny, skôr naopak. Do svojich programov sa vyberá nakupovať na miestne trhy či do zastrčených obchodíkov, ukazuje aj to, ako sa dá zužitkovať všetko, čo máme v špajzi. Taktiež miluje korenie a bylinky, ktoré sú podľa neho polovicou úspechu. Sympatický kuchár veľmi šikovne vyvracia všetky zaručené postupy a drží sa tých svojich: všetko robiť s fantáziou. A najmä: vo varení je dovolené všetko!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  3. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  5. Už aj seniori presadajú do SUV
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  7. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  8. Bratislava gets a new public space and park
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 576
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 067
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 530
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 969
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 723
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 368
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 138
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 106
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 686
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 620

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Polovojenská organizácia pýta peniaze na domobranu, končia na súkromnom účte

Výzvou na posielanie finančných príspevkov sa už zaoberá polícia. Slovenskí branci tvrdia, že ide o dobrovoľné dary

KOMENTÁRE

Branci obchádzajú zákon a sú nebezpeční

Demokracia má právo brániť sa a je najvyšší čas, aby to v prípade brancov začala aktívne robiť.

KOMENTÁRE

Po kose na Krym? Zakopnete o tank

Vreckový sprievodca cestovateľov po východných teritóriách, časť III.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.