Kuchár bez čapice: Jamie Oliver

Vo svojich televíznych programoch jednoznačne dokazuje, že varenie je vynikajúca zábava.


Najpopulárnejší britský kuchár Jamie Oliver prepadol gastronómii už v útlom detstve. Ako sám rád tvrdí, narodil sa priamo do kuchyne v dedine Clavering v štáte Essex, v krčme, ktorú vlastnil jeho otec. Od malička behal po pube s krígľami piva, otváral fľaše vína a motal sa v kuchyni. Už ako sedemročný čistil zemiaky či lúpal struky hrášku. Hypnotizovaný bol kuchyňou, jej vôňou a tým, čo všetko sa v nej odohrávalo. V jedenástich už krájal a strúhal zeleninu ako profesionál.

Pracovná puberta
Oliver, ktorý prepadol čaru kulinárstva, nemal štandardné detstvo a dospievanie. V tínedžerskom veku si na vreckové musel zarobiť v otcovom podniku. A keďže pre svoju dyslexiu nepatril práve medzi excelentných žiakov, o to viac sa zdokonaľoval vo svojich najväčších vášniach – hudbe a varení. Nakoniec jeho voľba v šestnástich definitívne padla na to druhé. Ako prezrádza, s primeranou dávkou šťastia sa dostal na Westminster Catering College, kde študoval tri roky. Dostať sa bližšie k majstrovskému umeniu sa mu však podarilo neskôr, dovtedy si totiž myslel, že dobré jedlo rovná sa kopcom preplnený tanier.

Od Francúzov k Talianom
Až keď odišiel pracovať do Francúzska, pochopil, že každá fáza v príprave jedla by mala mať svoju kvalitu, treba ju robiť so záujmom, láskou a osobným prístupom. Vzrástla jeho vášeň k vareniu, dobrým jedlám. Ocitol sa v prostredí, ktoré gurmánstvom žilo, priam nákazlivo ho posúvalo ďalej. Túžil sa však naučiť ešte viac, dokonale spoznať aj taliansku kuchyňu. Pracoval v talianskej reštaurácii Antonia Carluccia v Londýne či vo vychýrenom podniku River Café. Šéfkuchárky Ruth Rogers a Rose Gray boli preňho nesmierne inšpiratívne a práca s nimi jedinečná a nekonvenčná. Pri nich sa naučil, ako sa používajú najjemnejšie a najčerstvejšie produkty a ako sa využíva predstavivosť.

Umenie mladého kuchára
A keďže Jamie bol dobrým pozorovateľom, práve správnym skombinovaním naučených zručností sa dostal do povedomia miliónov divákov. Tým, ktorým sa varenie predtým zdalo jednotvárna záležitosť a nutné zlo, ukázal, koľko kreativity doň možno vložiť. Prvým pravidlom sú preňho kvalitné a chutné základné suroviny, pretože aj tá najvyberanejšia lahôdka môže pri použití zlého olivového oleja stratiť svoju chuť. Jamie však nekladie dôraz na drahé potraviny, skôr naopak. Do svojich programov sa vyberá nakupovať na miestne trhy či do zastrčených obchodíkov, ukazuje aj to, ako sa dá zužitkovať všetko, čo máme v špajzi. Taktiež miluje korenie a bylinky, ktoré sú podľa neho polovicou úspechu. Sympatický kuchár veľmi šikovne vyvracia všetky zaručené postupy a drží sa tých svojich: všetko robiť s fantáziou. A najmä: vo varení je dovolené všetko!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  2. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  4. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 812
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 464
  3. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 410
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 025
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 5 661
  6. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 616
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 289
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 887
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 667
  10. Jarné prázdniny pri mori? 3 006

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Nespávajú, aby mohli prekladať titulky. Zadarmo a za pár hodín

I love you, povie filmová postava a v titulkoch sa objaví: Ja láska vy.

DOMOV

Bývalý minister práce Mihál odchádza z SaS, pre postoje Sulíka

Mihál vraj nesúhlasí s niektorými postojmi predsedu strany Sulíka.

DOMOV

Žena, ktorá močila na Korán, ohrozila bezpečnosť Slovenska

Na videu obvinenej viala v pozadí slovenská vlajka.

ŠPORT

Češka je hviezdou biatlonu, no je rozhodnutá skončiť kariéru

Gabriela Koukalová získala na MS tri medaily.

Neprehliadnite tiež

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.

Mýty a fakty o menopauze: Čo si myslí gynekológ?

Ženy majú o menopauze často hororové predstavy a obávajú sa jej prejavov. Nie je to nutné.

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.

Angelina Jolie: Superžena s kontroverznou minulosťou

Hollywoodska herečka má za sebou sebapoškodzovanie, nevydarené vzťahy s mužmi a experimenty s bisexualitou.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop