Kuchár bez čapice: Jamie Oliver

Vo svojich televíznych programoch jednoznačne dokazuje, že varenie je vynikajúca zábava.


Najpopulárnejší britský kuchár Jamie Oliver prepadol gastronómii už v útlom detstve. Ako sám rád tvrdí, narodil sa priamo do kuchyne v dedine Clavering v štáte Essex, v krčme, ktorú vlastnil jeho otec. Od malička behal po pube s krígľami piva, otváral fľaše vína a motal sa v kuchyni. Už ako sedemročný čistil zemiaky či lúpal struky hrášku. Hypnotizovaný bol kuchyňou, jej vôňou a tým, čo všetko sa v nej odohrávalo. V jedenástich už krájal a strúhal zeleninu ako profesionál.

Pracovná puberta
Oliver, ktorý prepadol čaru kulinárstva, nemal štandardné detstvo a dospievanie. V tínedžerskom veku si na vreckové musel zarobiť v otcovom podniku. A keďže pre svoju dyslexiu nepatril práve medzi excelentných žiakov, o to viac sa zdokonaľoval vo svojich najväčších vášniach – hudbe a varení. Nakoniec jeho voľba v šestnástich definitívne padla na to druhé. Ako prezrádza, s primeranou dávkou šťastia sa dostal na Westminster Catering College, kde študoval tri roky. Dostať sa bližšie k majstrovskému umeniu sa mu však podarilo neskôr, dovtedy si totiž myslel, že dobré jedlo rovná sa kopcom preplnený tanier.

Od Francúzov k Talianom
Až keď odišiel pracovať do Francúzska, pochopil, že každá fáza v príprave jedla by mala mať svoju kvalitu, treba ju robiť so záujmom, láskou a osobným prístupom. Vzrástla jeho vášeň k vareniu, dobrým jedlám. Ocitol sa v prostredí, ktoré gurmánstvom žilo, priam nákazlivo ho posúvalo ďalej. Túžil sa však naučiť ešte viac, dokonale spoznať aj taliansku kuchyňu. Pracoval v talianskej reštaurácii Antonia Carluccia v Londýne či vo vychýrenom podniku River Café. Šéfkuchárky Ruth Rogers a Rose Gray boli preňho nesmierne inšpiratívne a práca s nimi jedinečná a nekonvenčná. Pri nich sa naučil, ako sa používajú najjemnejšie a najčerstvejšie produkty a ako sa využíva predstavivosť.

Umenie mladého kuchára
A keďže Jamie bol dobrým pozorovateľom, práve správnym skombinovaním naučených zručností sa dostal do povedomia miliónov divákov. Tým, ktorým sa varenie predtým zdalo jednotvárna záležitosť a nutné zlo, ukázal, koľko kreativity doň možno vložiť. Prvým pravidlom sú preňho kvalitné a chutné základné suroviny, pretože aj tá najvyberanejšia lahôdka môže pri použití zlého olivového oleja stratiť svoju chuť. Jamie však nekladie dôraz na drahé potraviny, skôr naopak. Do svojich programov sa vyberá nakupovať na miestne trhy či do zastrčených obchodíkov, ukazuje aj to, ako sa dá zužitkovať všetko, čo máme v špajzi. Taktiež miluje korenie a bylinky, ktoré sú podľa neho polovicou úspechu. Sympatický kuchár veľmi šikovne vyvracia všetky zaručené postupy a drží sa tých svojich: všetko robiť s fantáziou. A najmä: vo varení je dovolené všetko!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. Od septembra opäť po starom
  3. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  4. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  5. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  6. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  7. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. 10 vecí, ktoré môžete dostať od zdravotnej poisťovne zadarmo
  3. Úspech na Majstrovstvách sveta v Quadrathlone
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  5. Od septembra opäť po starom
  6. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  7. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  8. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  9. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  10. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 992
  2. Od septembra opäť po starom 5 927
  3. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 4 697
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom? 3 112
  5. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 839
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 735
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 202
  8. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš? 1 121
  9. Ako sme jazdili v socializme 1 091
  10. Leto nekončí! 1 033

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Odchod z koalície? Názory sú pol na pol, hovorí poslanec SNS

Fico ustúpil Dankovi a vláda v stredu nerokovala. Mandát premiéra do Salzburgu ministri nakoniec odsúhlasili na diaľku, Fico neprišiel na ohlásenú tlačovú besedu.

KOMENTÁRE

Fico môže stratiť viac než Danko

V prípade vabanku môže Smer stratiť viac než SNS. Už teraz má preň kauza nepríjemné dôsledky.

KOMENTÁRE

Podomový šmejd s jadrom Únie

Žiadna „super EÚ“ s jedným pevným jadrom sa nechystá.

Neprehliadnite tiež

Ako si vybrať správny matrac? Toto si všímajte pri jeho kúpe

Čo si myslí ortopéd a odborník na matrace?

Modelka a herečka Kate Upton trénovala s mariňákmi

Známa blondínka sa rozhodla podporiť detroitských vojakov.

V afganskom Kábule sa konala najodvážnejšia módna prehliadka v dejinách

Organizátor Adžmal Hakíkí bol rozhodnutý akciu uskutočniť, aj keby na nej mal pri samovražednom útoku prísť o ruky aj nohy.

Legendárny zdvih z Hriešneho tanca: Hlavná herečka sa podelila o detaily z natáčania

Všetci dobre poznáme scénu, keď Baby namiesto sedenia v kúte vyskočí do náruče Patricka Swayzeho.