Kuchár bez čapice: Jamie Oliver

Vo svojich televíznych programoch jednoznačne dokazuje, že varenie je vynikajúca zábava.


Najpopulárnejší britský kuchár Jamie Oliver prepadol gastronómii už v útlom detstve. Ako sám rád tvrdí, narodil sa priamo do kuchyne v dedine Clavering v štáte Essex, v krčme, ktorú vlastnil jeho otec. Od malička behal po pube s krígľami piva, otváral fľaše vína a motal sa v kuchyni. Už ako sedemročný čistil zemiaky či lúpal struky hrášku. Hypnotizovaný bol kuchyňou, jej vôňou a tým, čo všetko sa v nej odohrávalo. V jedenástich už krájal a strúhal zeleninu ako profesionál.

Pracovná puberta
Oliver, ktorý prepadol čaru kulinárstva, nemal štandardné detstvo a dospievanie. V tínedžerskom veku si na vreckové musel zarobiť v otcovom podniku. A keďže pre svoju dyslexiu nepatril práve medzi excelentných žiakov, o to viac sa zdokonaľoval vo svojich najväčších vášniach – hudbe a varení. Nakoniec jeho voľba v šestnástich definitívne padla na to druhé. Ako prezrádza, s primeranou dávkou šťastia sa dostal na Westminster Catering College, kde študoval tri roky. Dostať sa bližšie k majstrovskému umeniu sa mu však podarilo neskôr, dovtedy si totiž myslel, že dobré jedlo rovná sa kopcom preplnený tanier.

Od Francúzov k Talianom
Až keď odišiel pracovať do Francúzska, pochopil, že každá fáza v príprave jedla by mala mať svoju kvalitu, treba ju robiť so záujmom, láskou a osobným prístupom. Vzrástla jeho vášeň k vareniu, dobrým jedlám. Ocitol sa v prostredí, ktoré gurmánstvom žilo, priam nákazlivo ho posúvalo ďalej. Túžil sa však naučiť ešte viac, dokonale spoznať aj taliansku kuchyňu. Pracoval v talianskej reštaurácii Antonia Carluccia v Londýne či vo vychýrenom podniku River Café. Šéfkuchárky Ruth Rogers a Rose Gray boli preňho nesmierne inšpiratívne a práca s nimi jedinečná a nekonvenčná. Pri nich sa naučil, ako sa používajú najjemnejšie a najčerstvejšie produkty a ako sa využíva predstavivosť.

Umenie mladého kuchára
A keďže Jamie bol dobrým pozorovateľom, práve správnym skombinovaním naučených zručností sa dostal do povedomia miliónov divákov. Tým, ktorým sa varenie predtým zdalo jednotvárna záležitosť a nutné zlo, ukázal, koľko kreativity doň možno vložiť. Prvým pravidlom sú preňho kvalitné a chutné základné suroviny, pretože aj tá najvyberanejšia lahôdka môže pri použití zlého olivového oleja stratiť svoju chuť. Jamie však nekladie dôraz na drahé potraviny, skôr naopak. Do svojich programov sa vyberá nakupovať na miestne trhy či do zastrčených obchodíkov, ukazuje aj to, ako sa dá zužitkovať všetko, čo máme v špajzi. Taktiež miluje korenie a bylinky, ktoré sú podľa neho polovicou úspechu. Sympatický kuchár veľmi šikovne vyvracia všetky zaručené postupy a drží sa tých svojich: všetko robiť s fantáziou. A najmä: vo varení je dovolené všetko!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  6. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  3. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  4. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  5. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  6. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  7. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  10. Vysoká hra o súdne trovy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 13 864
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 795
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 775
  4. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 3 652
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 409
  6. Splnený sen 1 362
  7. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 1 361
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 1 171
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 941
  10. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 933

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cítila každý vpich ihly. Lekárov so slzami v očiach prosila, aby už prestali

Denník SME oslovil všetky univerzitné a fakultné nemocnice. Ani jedna nedostala podnet na násilie či neetické správanie personálu počas pôrodu.

KOMENTÁRE

Orbán môže mať čoskoro v regióne nového spojenca. Andreja Babiša

Babiš má blízko k jeho politickej kultúre.

Neprehliadnite tiež

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.

Stĺpček Osmelené

Odchádzať z domu je hraničná situácia

Dieťa som vynosila a porodila ľahko, ale logistika je moje rodičovské peklo.

Na materskej rozbehla biznis na Amazone. Čo radí začínajúcim podnikateľkám?

Zuzana Sotáková je ukážkou, ako odvážny plán dotiahnuť do úspešného konca.

Facky, traumy, málo ľudskosti. Aj tak zobrazuje dokument slovenské pôrodníctvo

Na Slovensku sa znova hovorí o pôrodoch, začínajú sa ozývať hlasy traumatizovaných žien.