Ako nakupovať bravčové mäso

Bravčové mäso sa usadilo na 2. mieste (po 1.hydine) v spotrebe - vďaka variabilite použitia a popularite. Obľúbenosť bravčového mäsa pramení už mnoho rokov dozadu, keď sa ošípané bežne chovali v domácnostiach na dedinách až po dnes, keď si s ním spestruje

ilustračné foto

me napr. pobyt na chalupe, stanovačke formou grilovania. Takmer všetky časti možno spracovávať.

Vybrali sme sa znova prezrieť trh, čo ponúkajú producenti bravčového mäsa, priblížime vám, ako si vyberať z ponuky a ako použiť jednotlivé časti mäsa.

TROCHA TEÓRIE...

    • bravčové mäso určené do obehu sa získava výlučne len z jatočne opracovaných tiel prasničiek a kastrátov
    • na spracovanie sú najvhodnejšie 9 - 12 mesačné kusy
    • mäso má bledoružovú až jasnočervenú farbu, je viac prerastené tukom ako hovädzie a je aj ťažšie stráviteľné
    • má vysokú energetickú hodnotu (veľa tuku)
    • spracovávajú sa aj vnútornosti (pečeň, obličky, jazyk, mozog, pľúca, srdce, a pod.)

stehno.jpgbrav-pliecko-bez-kosti.jpgbrav-kare-s-kostou.jpg

  • producenti majú presne definované delenie/rozrábku na jednotlivé časti
  • na trh tak prichádzajú pre zákazníkov aj špeciálne upravené časti jatočného tela (bravčové stehno - vrchný a spodný šál, orech a kvetová špička, bravčové plece s kosťou a bez kosti, bravčové karé s/bez kosti, bravčová krkovička, bravčová panenská sviečkovica...)
  • chuť mäsa závisí hlavne od veku a spôsobu kŕmenia zvieraťa

brav-krkovicka-bez-kosti.jpgbrav-bok-s-kostou.jpgbrav-panenska-svieckovica.jpg

ZISTITE KVALITU...

Starnutím mäso tmavne a samozrejme stráca na kvalite (v obchode si ho prezrite mimo chladiaceho boxu - tie majú zvyčajne inštalované špeciálne osvetlenie, ktoré mäso účelovo "sfarbuje" do červena).

foto - stock.xchng

Ak sa v pulte nachádza mäso "naložené" na podnose vo vlastnej šťave, príp. na povrchu obschnuté - zabudnite radšej na nákup. To isté platí aj pri už vopred naporciovanom mäse. Odsledujte si stav podložky v balení, ktorá slúži na absorbovanie unikajúcej tekutiny.

V ponuke sme našli rôzne balenia - bravčové na kocky, plátky, rezance, mleté a na grilovanie (vopred naložené v marináde). Pri mletom mäse sa treba hlavne zamerať na jeho zloženie. Ak plánujete pripravovať doma napr. fašírky, uprednostnite balenie mletého mäsa s vyšším podielom bravčového pliecka ako bôčiku (obsah tuku).

ZVÝŠTE POZORNOSŤ PRI...

    • vopred naporciovanom bravčovom mäse - fólia často kryje nevhodné kúsky a balenie sa ťažšie kontroluje

ilustračné foto

  • vopred namarinovanom mäse - ako sme sa sami presvedčili, mnohí mäsiari veľmi radi maskujú staršie kusy marinádou - korenie a soliace zmesi obsiahnuté v marináde veľmi ľahko prebijú príp. zápach mäsa (marinujte si preto podľa vlastnej chuti radšej doma)
  • vždy si všímajte hygienu predaja mäsa - čistotu chladiacich/mraziacich boxov, čistotu stolov/pultov a nakoniec i hygienu personálu (rukavice, oblečenie...)

NA ČO JEDNOTLIVÉ KUSY POUŽIŤ???

Stehno

ilustračné foto

  • výroba šunky, rezňov..
  • spodný šál - údenie, soté
  • orech - rezne, závitky, varené a údené mäso

Rebro

  • údené a pečené rebierka
  • krkovica - ideálna napr. na grilovanie, soté, dusenie, rezne
  • kotlety
  • panenská sviečkovica - medailónky...

Plece

ilustračné foto

  • ragú, soté, pečienky

Bok

  • údenie, pečenie, varenie, plnenie...

ČO PREZRADÍ OBAL

Obal musí obsahovať

    • obchodný názov mäsa (bravčové...)
    • obchodný názov producenta + kontrolné identifikačné číslo prevádzkarne
    • údaj o dĺžke skladovania pri stanovenej teplote
    • označenie, či je balené v ochrannej atmosfére

ilustračné foto

  • pri mrazenom - upozornenie "pri rozmrazení znovu nezmrazovať"
  • cenu za jednotku hmotnosti

AKO SKLADOVAŤ?

Chladené čerstvé mäso skladujte vždy v rozpätí teploty 0 - 7C, mrazené pri - 18C. Ak plánujte zmraziť nejaké kusy doma, mäso očistite od nadbytočného tuku a zmrazujte kusy najviac o hmotnosti 2kg.

Predaj mäsa na trhoch a tržniciach zo stolov a pultov je zakázaný (okrem pojazdných vozidiel s vyhovujúcimi podmienkami)!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  2. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  3. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  4. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 10 876
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 7 003
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 6 212
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 140
  5. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 084
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 665
  7. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 198
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 748
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 529
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 945

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Křetínský: Desím sa, aby napätie v koalícii neohrozilo Slovensko

Prevážil podľa mňa konsenzus, že problematika je natoľko zložitá, že politická reprezentácia nie je schopná objektívne vyhodnotiť, čo by sa jednotlivým klientom stalo.

DOMOV

Profily, ktoré posielali sexuálne správy vymazali. Pribúdajú ďalšie

Polícia preveruje obťažovanie na pokeci.

KOMENTÁRE

Čo sa stane, keď krajinu ovládnu svorky pedofilov

Nezvládame chrániť ani deti, nieto sa ešte nachystať na zložitejšie výzvy.

PLUS

Nespávajú, aby mohli prekladať titulky. Zadarmo a za pár hodín

I love you, povie filmová postava a v titulkoch sa objaví: Ja láska vy.

Neprehliadnite tiež

Jamie Dornan z Fifty Shades: S Christianom Greyom by som sa nepriatelil

„Rád hrám postavy, ktoré sú v hĺbke zlomené, narušené. Má to pre mňa väčšiu výpovednú hodnotu,“ hovorí herec o filmových charakteroch.

Sú tri, sú sexi, no najmä vtipné: Kto sú krásky zo SketchShe?

Začalo to s karaoke v aute, teraz majú Austrálčanky státisíce odberateľov a desiatky videí, z ktorých prasknete od smiechu.

Mýty a fakty o menopauze: Čo si myslí gynekológ?

Ženy majú o menopauze často hororové predstavy a obávajú sa jej prejavov. Nie je to nutné.

Šesť známych párov, ktorých láska vydržala desaťročia

Láska na celý život existuje aj v šoubiznise. Dôkazom je niekoľko známych párov, ktoré sú spolu celé desaťročia.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop