Ako nakupovať bravčové mäso

Zistite základné fakty o bravčovom mäse. Poradíme, na čo sa pri výbere v obchode zamerať, na čo si dať pozor a ako mäso v kuchyni využiť.

(Zdroj: Flickr.com)

Bravčové mäso sa usadilo na 2. mieste (po hydine) v spotrebe - vďaka variabilite použitia a popularite. Obľúbenosť bravčového mäsa pramení už mnoho rokov dozadu, keď sa ošípané bežne chovali v domácnostiach na dedinách až po dnes, keď si s ním spestrujeme napríklad pobyt na chalupe či stanovačke formou grilovania.

Takmer všetky časti prasaťa možno spracovávať. Priblížime vám, ako si vyberať z ponuky a ako použiť jednotlivé časti mäsa.

Pred nákupom bravčového si overte kvalitu

Starnutím mäso tmavne a samozrejme stráca na kvalite (v obchode si ho prezrite mimo chladiaceho boxu - tie majú zvyčajne inštalované špeciálne osvetlenie, ktoré mäso účelovo "sfarbuje" do červena).

Ak sa v pulte nachádza mäso "naložené" na podnose vo vlastnej šťave, príp. na povrchu obschnuté - zabudnite radšej na nákup. To isté platí aj pri už vopred naporciovanom mäse. Odsledujte si stav podložky v balení, ktorá slúži na absorbovanie unikajúcej tekutiny.

V ponuke nájdete rôzne balenia - bravčové na kocky, plátky, rezance, mleté a na grilovanie (vopred naložené v marináde). Pri mletom mäse sa treba hlavne zamerať na jeho zloženie. Ak plánujete pripravovať doma napríklad fašírky, uprednostnite balenie mletého mäsa s vyšším podielom bravčového pliecka ako bôčiku (obsah tuku).

Ako sa bravčové mäso delí a na čo ho použiť

Hlava a lalok

  • vhodné na varenie, pre pokrmy v aspiku a do tlačeniek

Hruď

  • Predné mäso s kožou a kosťou vhodné na varenie, pečenie a dusenie. Výborné na guláš či do polievok

Pliecko

  • Predné mäso na dusenie a pečenie. Výborné na ragú a guláš

Predné a zadné koleno

  • Na varenie, pečenie, dusenie, ale predovšetkým na grilovanie

Krkovička

  • Predné mäso na pečenie, dusenie a rýchle opekanie. Výborné je údené, je ideálna aj na grilovanie, používa sa aj pri príprave soté

Karé

  • Hodí sa na pečenie, grilovanie, rýchle opekanie. Výborné je vyprážané

Bôčik

  • Mäso prerastené tukom, vhodné na dusenie, varenie, pečenie a do klobás

Stehno

  • Vynikajúce je na rezne, rýchle opekanie a pečenie
  • Spodný šál sa používa na údenie
  • Vyrábajú sa z neho šunky

Čo musí obsahovať obal bravčového

  • obchodný názov mäsa (bravčové...)
  • obchodný názov producenta + kontrolné identifikačné číslo prevádzkarne
  • údaj o dĺžke skladovania pri stanovenej teplote
  • označenie, či je balené v ochrannej atmosfére
  • pri mrazenom - upozornenie "pri rozmrazení znovu nezmrazovať"
  • cenu za jednotku hmotnosti

Ako skladovať bravčové mäso

Chladené čerstvé mäso skladujte vždy v rozpätí teploty 0 až 7 stupňov Celzia, mrazené pri mínus 18 stupňov Celzia. Ak plánujte zmraziť nejaké kusy doma, mäso očistite od nadbytočného tuku a zmrazujte kusy, ktorých hmotnosť je najviac 2 kilogramy.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  4. Top First moment dovolenky na leto 2018
  5. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  6. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  7. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  8. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať
  9. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  10. Slováci triedia lepšie
  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Riešenia pre hnedú planétu
  4. Veľtrh vzdelávania v Srbsku
  5. Exkurzia študijných programov AKP a PSA SvF STU v Bratislave
  6. Top First moment dovolenky na leto 2018
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  8. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  9. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 18 879
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 6 927
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 5 966
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 3 143
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 465
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 965
  7. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 1 964
  8. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 730
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 602
  10. Slováci triedia lepšie 1 209

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

SME vás prevedie cez štvrťstoročie

Významné dni si pamätáme aj cez vlastné príbehy. Rozmýšľame, kde sme boli v 1989, komu sme v 1993 tlieskali a čoho sme sa v 1995 báli.

DOMOV

Dobré ráno: Privítajte nových pánov, singularita je tu

O nových pokrokoch vo vývoji umelej inteligencie.

KOMENTÁRE

Mobilizácia Smeru. Kto ďalej dohodí kameňom

Kamene ako najlepšia formu sebaobrany.

Neprehliadnite tiež

Veľká vianočná súťaž: Hrajte o ceny za viac ako 2400 eur

Zapojte sa a obdarujte seba alebo blízkych.

Fyzioterapeutka radí: Čo robiť, keď vás sekne?

Neprestajné namáhanie chrbta môže viesť k akútnej bolesti.

Technika vo svete ženy: Bez čoho sa nezaobídu známe Slovenky?

Dnešné ženy poznajú výhody moderných technológií, uľahčujú im život v rôznych oblastiach.

Sedem spôsobov, ako si rozvoňať bývanie Vianocami

Vnímajte najkrajšie sviatky roka všetkými zmyslami. Aj čuchom.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Hrajte o štedré ceny vo veľkej vianočnej súťaži!