SME

Ako nakupovať bravčové mäso

Zistite základné fakty o bravčovom mäse. Poradíme, na čo sa pri výbere v obchode zamerať, na čo si dať pozor a ako mäso v kuchyni využiť.

(Zdroj: Flickr.com)

Bravčové mäso sa usadilo na 2. mieste (po hydine) v spotrebe - vďaka variabilite použitia a popularite. Obľúbenosť bravčového mäsa pramení už mnoho rokov dozadu, keď sa ošípané bežne chovali v domácnostiach na dedinách až po dnes, keď si s ním spestrujeme napríklad pobyt na chalupe či stanovačke formou grilovania.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Takmer všetky časti prasaťa možno spracovávať. Priblížime vám, ako si vyberať z ponuky a ako použiť jednotlivé časti mäsa.

Pred nákupom bravčového si overte kvalitu

Starnutím mäso tmavne a samozrejme stráca na kvalite (v obchode si ho prezrite mimo chladiaceho boxu - tie majú zvyčajne inštalované špeciálne osvetlenie, ktoré mäso účelovo "sfarbuje" do červena).

SkryťVypnúť reklamu

Ak sa v pulte nachádza mäso "naložené" na podnose vo vlastnej šťave, príp. na povrchu obschnuté - zabudnite radšej na nákup. To isté platí aj pri už vopred naporciovanom mäse. Odsledujte si stav podložky v balení, ktorá slúži na absorbovanie unikajúcej tekutiny.

V ponuke nájdete rôzne balenia - bravčové na kocky, plátky, rezance, mleté a na grilovanie (vopred naložené v marináde). Pri mletom mäse sa treba hlavne zamerať na jeho zloženie. Ak plánujete pripravovať doma napríklad fašírky, uprednostnite balenie mletého mäsa s vyšším podielom bravčového pliecka ako bôčiku (obsah tuku).

Ako sa bravčové mäso delí a na čo ho použiť

Hlava a lalok

  • vhodné na varenie, pre pokrmy v aspiku a do tlačeniek

Hruď

  • Predné mäso s kožou a kosťou vhodné na varenie, pečenie a dusenie. Výborné na guláš či do polievok

Pliecko

  • Predné mäso na dusenie a pečenie. Výborné na ragú a guláš

Predné a zadné koleno

  • Na varenie, pečenie, dusenie, ale predovšetkým na grilovanie

Krkovička

  • Predné mäso na pečenie, dusenie a rýchle opekanie. Výborné je údené, je ideálna aj na grilovanie, používa sa aj pri príprave soté

Karé

  • Hodí sa na pečenie, grilovanie, rýchle opekanie. Výborné je vyprážané

Bôčik

  • Mäso prerastené tukom, vhodné na dusenie, varenie, pečenie a do klobás

Stehno

  • Vynikajúce je na rezne, rýchle opekanie a pečenie
  • Spodný šál sa používa na údenie
  • Vyrábajú sa z neho šunky

Čo musí obsahovať obal bravčového

  • obchodný názov mäsa (bravčové...)
  • obchodný názov producenta + kontrolné identifikačné číslo prevádzkarne
  • údaj o dĺžke skladovania pri stanovenej teplote
  • označenie, či je balené v ochrannej atmosfére
  • pri mrazenom - upozornenie "pri rozmrazení znovu nezmrazovať"
  • cenu za jednotku hmotnosti

Ako skladovať bravčové mäso

Chladené čerstvé mäso skladujte vždy v rozpätí teploty 0 až 7 stupňov Celzia, mrazené pri mínus 18 stupňov Celzia. Ak plánujte zmraziť nejaké kusy doma, mäso očistite od nadbytočného tuku a zmrazujte kusy, ktorých hmotnosť je najviac 2 kilogramy.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  2. Plátené tašky a opakované použitie
  3. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor
  5. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  6. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  7. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna
  8. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí
  1. Podpora projektov, ktoré učia ľudí postaviť sa za seba
  2. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  3. Nela Pocisková: Dovolím si už robiť chyby a nevyčítať si to
  4. Plátené tašky a opakované použitie
  5. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  6. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  7. Nespoliehajú sa na štát, ale na vlastné sily
  8. Digitálna bezpečnosť opäť v centre pozornosti
  1. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 8 100
  2. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 5 341
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 4 318
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 038
  5. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 3 717
  6. TV Markíza spustí spravodajský projekt TN live už 9. júna 2 711
  7. Plátené tašky a opakované použitie 2 201
  8. Kozmetika ju najprv zachránila, dnes ňou pomáha iným 2 182
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 40 710
  2. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 21 404
  3. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 13 640
  4. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 467
  5. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 554
  6. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 10 175
  7. Michaela Witters: Dievčatko v škôlke neprehovorilo sedem mesiacov ani slovo. Nakoniec jej pomohlo toto... 5 820
  8. Věra Tepličková: Šok v Levoči 5 783
  1. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  2. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  3. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  4. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  5. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  6. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  7. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
  8. Věra Tepličková: Šok v Levoči
SkryťZatvoriť reklamu