Ako nakupovať bravčové mäso

Bravčové mäso sa usadilo na 2. mieste (po 1.hydine) v spotrebe - vďaka variabilite použitia a popularite. Obľúbenosť bravčového mäsa pramení už mnoho rokov dozadu, keď sa ošípané bežne chovali v domácnostiach na dedinách až po dnes, keď si s ním spestruje

ilustračné foto

me napr. pobyt na chalupe, stanovačke formou grilovania. Takmer všetky časti možno spracovávať.

Vybrali sme sa znova prezrieť trh, čo ponúkajú producenti bravčového mäsa, priblížime vám, ako si vyberať z ponuky a ako použiť jednotlivé časti mäsa.

TROCHA TEÓRIE...

    • bravčové mäso určené do obehu sa získava výlučne len z jatočne opracovaných tiel prasničiek a kastrátov
    • na spracovanie sú najvhodnejšie 9 - 12 mesačné kusy
    • mäso má bledoružovú až jasnočervenú farbu, je viac prerastené tukom ako hovädzie a je aj ťažšie stráviteľné
    • má vysokú energetickú hodnotu (veľa tuku)
    • spracovávajú sa aj vnútornosti (pečeň, obličky, jazyk, mozog, pľúca, srdce, a pod.)

stehno.jpgbrav-pliecko-bez-kosti.jpgbrav-kare-s-kostou.jpg

  • producenti majú presne definované delenie/rozrábku na jednotlivé časti
  • na trh tak prichádzajú pre zákazníkov aj špeciálne upravené časti jatočného tela (bravčové stehno - vrchný a spodný šál, orech a kvetová špička, bravčové plece s kosťou a bez kosti, bravčové karé s/bez kosti, bravčová krkovička, bravčová panenská sviečkovica...)
  • chuť mäsa závisí hlavne od veku a spôsobu kŕmenia zvieraťa

brav-krkovicka-bez-kosti.jpgbrav-bok-s-kostou.jpgbrav-panenska-svieckovica.jpg

ZISTITE KVALITU...

Starnutím mäso tmavne a samozrejme stráca na kvalite (v obchode si ho prezrite mimo chladiaceho boxu - tie majú zvyčajne inštalované špeciálne osvetlenie, ktoré mäso účelovo "sfarbuje" do červena).

foto - stock.xchng

Ak sa v pulte nachádza mäso "naložené" na podnose vo vlastnej šťave, príp. na povrchu obschnuté - zabudnite radšej na nákup. To isté platí aj pri už vopred naporciovanom mäse. Odsledujte si stav podložky v balení, ktorá slúži na absorbovanie unikajúcej tekutiny.

V ponuke sme našli rôzne balenia - bravčové na kocky, plátky, rezance, mleté a na grilovanie (vopred naložené v marináde). Pri mletom mäse sa treba hlavne zamerať na jeho zloženie. Ak plánujete pripravovať doma napr. fašírky, uprednostnite balenie mletého mäsa s vyšším podielom bravčového pliecka ako bôčiku (obsah tuku).

ZVÝŠTE POZORNOSŤ PRI...

    • vopred naporciovanom bravčovom mäse - fólia často kryje nevhodné kúsky a balenie sa ťažšie kontroluje

ilustračné foto

  • vopred namarinovanom mäse - ako sme sa sami presvedčili, mnohí mäsiari veľmi radi maskujú staršie kusy marinádou - korenie a soliace zmesi obsiahnuté v marináde veľmi ľahko prebijú príp. zápach mäsa (marinujte si preto podľa vlastnej chuti radšej doma)
  • vždy si všímajte hygienu predaja mäsa - čistotu chladiacich/mraziacich boxov, čistotu stolov/pultov a nakoniec i hygienu personálu (rukavice, oblečenie...)

NA ČO JEDNOTLIVÉ KUSY POUŽIŤ???

Stehno

ilustračné foto

  • výroba šunky, rezňov..
  • spodný šál - údenie, soté
  • orech - rezne, závitky, varené a údené mäso

Rebro

  • údené a pečené rebierka
  • krkovica - ideálna napr. na grilovanie, soté, dusenie, rezne
  • kotlety
  • panenská sviečkovica - medailónky...

Plece

ilustračné foto

  • ragú, soté, pečienky

Bok

  • údenie, pečenie, varenie, plnenie...

ČO PREZRADÍ OBAL

Obal musí obsahovať

    • obchodný názov mäsa (bravčové...)
    • obchodný názov producenta + kontrolné identifikačné číslo prevádzkarne
    • údaj o dĺžke skladovania pri stanovenej teplote
    • označenie, či je balené v ochrannej atmosfére

ilustračné foto

  • pri mrazenom - upozornenie "pri rozmrazení znovu nezmrazovať"
  • cenu za jednotku hmotnosti

AKO SKLADOVAŤ?

Chladené čerstvé mäso skladujte vždy v rozpätí teploty 0 - 7C, mrazené pri - 18C. Ak plánujte zmraziť nejaké kusy doma, mäso očistite od nadbytočného tuku a zmrazujte kusy najviac o hmotnosti 2kg.

Predaj mäsa na trhoch a tržniciach zo stolov a pultov je zakázaný (okrem pojazdných vozidiel s vyhovujúcimi podmienkami)!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  3. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  4. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  5. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  6. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  7. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  8. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  9. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  2. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  3. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  4. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  7. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  8. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  9. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  10. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 661
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 475
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 3 111
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 994
  5. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 2 506
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 564
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 553
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 467
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 450
  10. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach 1 020

Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa pre Danka veriť nedá

Žiaľ, nie sme v armáde, ale v Smer-SNS-Híd. Kde, všakáno, je kapitán veľkým pánom.

EKONOMIKA

Zákon na ochranu médií sa dá ľahko obísť

Legislatíva zakazuje, aby majiteľ vlastnil printové aj elektronické médiá zároveň.

DOMOV

Oligarchovia majú novú príležitosť, Markíza má byť na predaj

Hovorí sa aj o predaji denníka Nový čas.

KOMENTÁRE

Ako neprekročiť novinársky rubikon

Tradičných vydavateľov nahrádzajú oligarchovia.

Neprehliadnite tiež

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za svoju otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.