Ako nakupovať bravčové mäso

Bravčové mäso sa usadilo na 2. mieste (po 1.hydine) v spotrebe - vďaka variabilite použitia a popularite. Obľúbenosť bravčového mäsa pramení už mnoho rokov dozadu, keď sa ošípané bežne chovali v domácnostiach na dedinách až po dnes, keď si s ním spestruje

ilustračné foto

me napr. pobyt na chalupe, stanovačke formou grilovania. Takmer všetky časti možno spracovávať.

Vybrali sme sa znova prezrieť trh, čo ponúkajú producenti bravčového mäsa, priblížime vám, ako si vyberať z ponuky a ako použiť jednotlivé časti mäsa.

TROCHA TEÓRIE...

    • bravčové mäso určené do obehu sa získava výlučne len z jatočne opracovaných tiel prasničiek a kastrátov
    • na spracovanie sú najvhodnejšie 9 - 12 mesačné kusy
    • mäso má bledoružovú až jasnočervenú farbu, je viac prerastené tukom ako hovädzie a je aj ťažšie stráviteľné
    • má vysokú energetickú hodnotu (veľa tuku)
    • spracovávajú sa aj vnútornosti (pečeň, obličky, jazyk, mozog, pľúca, srdce, a pod.)

stehno.jpgbrav-pliecko-bez-kosti.jpgbrav-kare-s-kostou.jpg

  • producenti majú presne definované delenie/rozrábku na jednotlivé časti
  • na trh tak prichádzajú pre zákazníkov aj špeciálne upravené časti jatočného tela (bravčové stehno - vrchný a spodný šál, orech a kvetová špička, bravčové plece s kosťou a bez kosti, bravčové karé s/bez kosti, bravčová krkovička, bravčová panenská sviečkovica...)
  • chuť mäsa závisí hlavne od veku a spôsobu kŕmenia zvieraťa

brav-krkovicka-bez-kosti.jpgbrav-bok-s-kostou.jpgbrav-panenska-svieckovica.jpg

ZISTITE KVALITU...

Starnutím mäso tmavne a samozrejme stráca na kvalite (v obchode si ho prezrite mimo chladiaceho boxu - tie majú zvyčajne inštalované špeciálne osvetlenie, ktoré mäso účelovo "sfarbuje" do červena).

foto - stock.xchng

Ak sa v pulte nachádza mäso "naložené" na podnose vo vlastnej šťave, príp. na povrchu obschnuté - zabudnite radšej na nákup. To isté platí aj pri už vopred naporciovanom mäse. Odsledujte si stav podložky v balení, ktorá slúži na absorbovanie unikajúcej tekutiny.

V ponuke sme našli rôzne balenia - bravčové na kocky, plátky, rezance, mleté a na grilovanie (vopred naložené v marináde). Pri mletom mäse sa treba hlavne zamerať na jeho zloženie. Ak plánujete pripravovať doma napr. fašírky, uprednostnite balenie mletého mäsa s vyšším podielom bravčového pliecka ako bôčiku (obsah tuku).

ZVÝŠTE POZORNOSŤ PRI...

    • vopred naporciovanom bravčovom mäse - fólia často kryje nevhodné kúsky a balenie sa ťažšie kontroluje

ilustračné foto

  • vopred namarinovanom mäse - ako sme sa sami presvedčili, mnohí mäsiari veľmi radi maskujú staršie kusy marinádou - korenie a soliace zmesi obsiahnuté v marináde veľmi ľahko prebijú príp. zápach mäsa (marinujte si preto podľa vlastnej chuti radšej doma)
  • vždy si všímajte hygienu predaja mäsa - čistotu chladiacich/mraziacich boxov, čistotu stolov/pultov a nakoniec i hygienu personálu (rukavice, oblečenie...)

NA ČO JEDNOTLIVÉ KUSY POUŽIŤ???

Stehno

ilustračné foto

  • výroba šunky, rezňov..
  • spodný šál - údenie, soté
  • orech - rezne, závitky, varené a údené mäso

Rebro

  • údené a pečené rebierka
  • krkovica - ideálna napr. na grilovanie, soté, dusenie, rezne
  • kotlety
  • panenská sviečkovica - medailónky...

Plece

ilustračné foto

  • ragú, soté, pečienky

Bok

  • údenie, pečenie, varenie, plnenie...

ČO PREZRADÍ OBAL

Obal musí obsahovať

    • obchodný názov mäsa (bravčové...)
    • obchodný názov producenta + kontrolné identifikačné číslo prevádzkarne
    • údaj o dĺžke skladovania pri stanovenej teplote
    • označenie, či je balené v ochrannej atmosfére

ilustračné foto

  • pri mrazenom - upozornenie "pri rozmrazení znovu nezmrazovať"
  • cenu za jednotku hmotnosti

AKO SKLADOVAŤ?

Chladené čerstvé mäso skladujte vždy v rozpätí teploty 0 - 7C, mrazené pri - 18C. Ak plánujte zmraziť nejaké kusy doma, mäso očistite od nadbytočného tuku a zmrazujte kusy najviac o hmotnosti 2kg.

Predaj mäsa na trhoch a tržniciach zo stolov a pultov je zakázaný (okrem pojazdných vozidiel s vyhovujúcimi podmienkami)!

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  4. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  5. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  6. Splnený sen
  7. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur
  8. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne
  9. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou
  10. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman
  1. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  2. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  3. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  4. Vysoká hra o súdne trovy
  5. Pozvánka na verejnú diskusiu o obnove Pisztoryho paláca
  6. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  7. Návšteva zo Southwestern University of Finance and Economics
  8. Medzinárodná letná škola EDGE 2017
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Ako na refinancovanie hypotéky
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 12 747
  2. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 12 704
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 4 256
  4. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 3 423
  5. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 3 112
  6. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 527
  7. Splnený sen 1 984
  8. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 1 641
  9. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 1 399
  10. Koniec štátnym príspevkom pre mladých 1 167

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Odsúdili prvých exministrov. Za nástenku dostali dlhoročné tresty Janušek a Štefanov

EXministri výstavby za SNS budú jediní odsúdení za kauzu nástenkový tender.

ŠPORT

Necítim hnev ani nenávisť, tvrdí Tóth

Olympijský víťaz v chôdzi priznal, že musí naháňať stratenú formu.

DOMOV

Ftáčnik neodmietol podporu od spojenca Kotlebovho hovorcu

Blaško kandidoval na kandidátke strany neskoršieho Kotlebovho hovorcu.

Neprehliadnite tiež

Viete, ako pripraviť gaštany? Tu sú tipy ako na to

Najpopolárnejšia jesenná pochúťka sa dá variť, piecť aj opekať.

Nesústredí sa dieťa v škole? Potrebuje lepšie raňajky

Deti sa stravujú lepšie, no raňajky im stále nechutia.

Michael Fassbender a Alicia Vikander sa zosobášili

Známy herecký pár si povedal svoje áno po troch rokoch vzťahu.

Kým ženy nenosili ani spodnú bielizeň, muži si na pančuchách zakladali

Než sa z pančúch stal symbol ženskosti, nosili ich muži.