Ako nakupovať bravčové mäso

Zistite základné fakty o bravčovom mäse. Poradíme, na čo sa pri výbere v obchode zamerať, na čo si dať pozor a ako mäso v kuchyni využiť.

(Zdroj: Flickr.com)

Bravčové mäso sa usadilo na 2. mieste (po hydine) v spotrebe - vďaka variabilite použitia a popularite. Obľúbenosť bravčového mäsa pramení už mnoho rokov dozadu, keď sa ošípané bežne chovali v domácnostiach na dedinách až po dnes, keď si s ním spestrujeme napríklad pobyt na chalupe či stanovačke formou grilovania.

Takmer všetky časti prasaťa možno spracovávať. Priblížime vám, ako si vyberať z ponuky a ako použiť jednotlivé časti mäsa.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pred nákupom bravčového si overte kvalitu

Starnutím mäso tmavne a samozrejme stráca na kvalite (v obchode si ho prezrite mimo chladiaceho boxu - tie majú zvyčajne inštalované špeciálne osvetlenie, ktoré mäso účelovo "sfarbuje" do červena).

Ak sa v pulte nachádza mäso "naložené" na podnose vo vlastnej šťave, príp. na povrchu obschnuté - zabudnite radšej na nákup. To isté platí aj pri už vopred naporciovanom mäse. Odsledujte si stav podložky v balení, ktorá slúži na absorbovanie unikajúcej tekutiny.

V ponuke nájdete rôzne balenia - bravčové na kocky, plátky, rezance, mleté a na grilovanie (vopred naložené v marináde). Pri mletom mäse sa treba hlavne zamerať na jeho zloženie. Ak plánujete pripravovať doma napríklad fašírky, uprednostnite balenie mletého mäsa s vyšším podielom bravčového pliecka ako bôčiku (obsah tuku).

Ako sa bravčové mäso delí a na čo ho použiť

Hlava a lalok

  • vhodné na varenie, pre pokrmy v aspiku a do tlačeniek

Hruď

  • Predné mäso s kožou a kosťou vhodné na varenie, pečenie a dusenie. Výborné na guláš či do polievok

Pliecko

  • Predné mäso na dusenie a pečenie. Výborné na ragú a guláš

Predné a zadné koleno

  • Na varenie, pečenie, dusenie, ale predovšetkým na grilovanie

Krkovička

  • Predné mäso na pečenie, dusenie a rýchle opekanie. Výborné je údené, je ideálna aj na grilovanie, používa sa aj pri príprave soté

Karé

  • Hodí sa na pečenie, grilovanie, rýchle opekanie. Výborné je vyprážané

Bôčik

  • Mäso prerastené tukom, vhodné na dusenie, varenie, pečenie a do klobás

Stehno

  • Vynikajúce je na rezne, rýchle opekanie a pečenie
  • Spodný šál sa používa na údenie
  • Vyrábajú sa z neho šunky

Čo musí obsahovať obal bravčového

  • obchodný názov mäsa (bravčové...)
  • obchodný názov producenta + kontrolné identifikačné číslo prevádzkarne
  • údaj o dĺžke skladovania pri stanovenej teplote
  • označenie, či je balené v ochrannej atmosfére
  • pri mrazenom - upozornenie "pri rozmrazení znovu nezmrazovať"
  • cenu za jednotku hmotnosti

Ako skladovať bravčové mäso

Chladené čerstvé mäso skladujte vždy v rozpätí teploty 0 až 7 stupňov Celzia, mrazené pri mínus 18 stupňov Celzia. Ak plánujte zmraziť nejaké kusy doma, mäso očistite od nadbytočného tuku a zmrazujte kusy, ktorých hmotnosť je najviac 2 kilogramy.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  2. S dobrým pivom leto chutí
  3. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  1. Spomaľovači internetu v mobile – 5 tipov ako s nimi zatočíte
  2. Create your own map in a new museum
  3. Ako bojovať proti plesniam v interiéri
  4. Vieme, ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  5. Koľko peňazí pribaliť deťom na tábor
  6. Mercedes prináša revolúciu v správe firemných úžitkových áut
  7. Na Slovensko dorazil až po 30 rokoch. Big Mac oslavuje pol storo
  8. Marketing Art – online marketingová agentúra z Trenčína
  9. S dobrým pivom leto chutí
  10. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 25 201
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 25 048
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 22 135
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 092
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 275
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 655
  7. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 961
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 313
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 057
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 911

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA TKAČENKA

Tri mýty o brexite

Briti už si hrozienka vyberať nebudú.

Neprehliadnite tiež

Slovenky organizujú islandský festival: Objednať si ich kapelu je drahé

Regina Ulejová a Laura Lovišková približujú, ako sa organizuje festival.