DOMO B 3955 – pekáreň na chlieb s dvoma formami

Je nepísaným pravidlom, že malá domáca chlebopiecka pripraví v jednom cykle jediný peceň chleba. Na našom trhu sa však objavila novinka, ktorá si poradí s prípravou dvoch bochníkov súčasne – každý z nich môže byť z inej zmesi na pečenie, podmienkou však j

+ dve formy na pečenie
+ voľný režim programovania
+ silný motor
- priemerné vyhotovenie

e, aby bola technológia prípravy rovnaká. Ak sa chute členov domácnosti rôznia, každý si môže bez čakania dopriať to, po čom túži.

Keď sme sa o všestrannosti chlebopiecky Domo B 3955 dopočuli, rozhodli sme sa podrobiť ju redakčnému testu. Belgický výrobca sľubuje nielen pohodlnú a nenáročnú obsluhu, ale i dve formy, ktoré sú súčasťou štandardného balenia. Pri príprave veľkého bochníka chleba sa o miesenie cesta postarajú dva háky, pri príprave dvoch bochníkov je v každej forme hák jeden. To umožňuje spojiť výhody a nevýhody oboch spôsobov miesenia. Chcete vedieť, čo sme pri testoch zistili? Čítajte ďalej.

Náročná na priestor
S takmer polmetrovou šírkou a 32 centimetrovou výškou táto domáca piecka rozhodne nepatrí medzi najútlešie modely na trhu. Vo veľkej kuchyni neprekáža, ak ste však v panelákovom byte odkázaní na krátku kuchynskú linku a jedálenský stôl, skôr či neskôr by vám mohutné telo tohto pomocníka mohlo zavadzať. Musíte sa rozhodnúť – buď obetujete kus svojho životného priestoru, alebo sa zbavíte iných kuchynských pomocníkov. Rešpekt, ktorý budí robustné telo v tmavých šedastých tónoch je neprehliadnuteľný.

Výrobca sa snažil použiť moderné materiály, ktoré majú oživiť fádny nízkorozpočtový dizjan. Eloxované plechy na ktorých nezostávajú odtlačky prstov sú zasadené do plastového rámu, ktorý tvorí torzo celého zariadenia. Prepracovanie detailov je na konzumnej úrovni, oko náročnejšieho používateľa neprehliadne drobné chybičky v ohýbaní plechov a všadeprítomné špáry, ktoré sa pri pravidelnom používaní zanesú nečistotami. Je zrejmé, že ide o cenový kompromis s cieľom poskytnúť čo najviac komfortu v práci a utiahnuť opasok pri výdavkoch na použité materiály a ich spracovanie. Neznamená to však, že by sme pri testoch narazili na nejaký nedostatok – práve naopak. S výnimkou voľnejšieho kĺbu veka je všetko v absolútnom poriadku.

Prehľad o čase nestráca
K funkcii odloženého štartu a časovania pristúpil výrobca skutočne zodpovedne. Piecku vybavil batériami, ktoré udržiavajú informáciu o aktuálnom čase i vtedy, ak je napájacia šnúra vytiahnutá zo zásuvky. Znamená to, že ak stroj skladujete v špajzi na polici, pri každom prenášaní do kuchyne nemusíte strácať drahocenný čas nastavovaním. Batéria sa postará i o to, aby zostali uložené parametre programovateľného režimu pečenia.

Dôvod, prečo sa pre tento krok výrobca rozhodol, nie je potrebné hľadať dlho. Cieľom je v maximálnej miere zjednodušiť programovanie odloženého štartu. Nemusíte počítať koľko hodín zostáva do vášho ranného prebúdzania, aby vás do dňa privítala vôňa čerstvého chlebíka. Počítate priamo s aktuálnym časom – rovnako ako na budíku. Jednoduchšie to už skutočne nejde. Akustický signál oznamujúci správny čas pre pridanie hrozienok či semienok je tlmený, trhať sa zo spánku nebudete.

Žiarivý displej a pohodlné ovládanie
Veľký displej s modrým podsvietením ponúka kontrast a bezproblémovú čitateľnosť i pri slabom večernom svetle. Zobrazované znaky sú dostatočne veľké, takže s čítaním nebudú mať problémy ani ľudia so slabším zrakom. Displej zaisťuje dokonalý prehľad o zvolenom programe pečenia, aktuálnom čase, zostávajúcom čase prípravy a aktuálnej fáze. Nechýbajú ani vysvetlivky, takže na jedinom mieste je sústredené všetko, čo potrebujete vedieť.

Pohodlie ponúka i klávesnica. Tlačidlá sú prehľadne značené a dostatočne veľké. Potlač je na ich rubovej strane, takže sa nezošúcha. Výrobca zvolil mikrospínače, ktoré sa síce pri intenzívnom používaní časom opotrebujú, ich výmena je však nenákladná a bezproblémová. Ovládací panel sa pri pečení zahrieva minimálne, popálenia sa obávať nemusíte.

Silný motor si poradí so všetkým
To, že výrobca vybavil motor dvoma osami a prevodovkou nie je náhoda. Je zrejmé, že po výkonovej stránke má dostatočnú rezervu na to, aby spoľahlivo vymiesil i cesto s menším podielom vody. Výsledkom sú nadýchané bochníky s nízkou vlhkosťou, ktoré je možné skladovať niekoľko dní. Pri experimentoch sme zistili, že miesenie hustého cesta je efektívnejšie, ak sa použijú formy s jedným hákom. Receptúry pre prípravu cesta je možné upravovať tak, že nižší objem vody je kompenzovaný dlhším kysnutím. Ocenili sme i tichý chod motora, ktorý pri nočnom odloženom štarte neruší. Je pravdepodobné, že v intenzívnej prevádzke s každodenným pečením tento model skutočne obstojí.

Dve formy: veľký bochník, dva malé, malá sólovka
V dodávke chebopiecky sú dve hliníkové formy s nelepivým teflónovým povrchom, ktorý je odolný voči mechanickému opotrebovaniu a poškodeniu. Škrabance sme nezaznamenali ani pri použití suchých zmesí s väčším obsahom zrniečok. Továrenské spracovanie je možné hodnotiť na jedničku, stabilný kovový rám dna udrží osi na svojom mieste bez toho, aby sa nádoba deformovala.

Väčšia forma má objem 3 litre, ktorý postačí pre prípravu 1350 gramového bochníka. Pri miesení sa použije dvojica zahnutých lopatiek s nelepivým povrchom, ktoré sa snažia vyťažiť z lepku obsiahnutého v múke maximum. Skúsenosti ukázali, že táto forma je ideálna pre prípravu pšeničných chlebov pečenie z bezlepkových zmesí. Ak sa v zmesi nachádza prevaha ražnej múky, pri štandardných programoch dochádza k premieseniu a chlieb sa nepodarí – možnosti sú dve: použiť programovateľný režim alebo vymeniť formu za dvojitú. Pri dávkovaní zmesi je potrebné starostlivo kalkulovať množstvo surovín a prihliadnuť aj na ich vlastnosti. Niekedy je 500 gramové balenie príliš malé na to, aby bolo správne spracované, inokedy je 1000 gramové balenie naopak priveľké. Skúsenosti pri pečení zúročíte lepšie, ak si dosiahnuté výsledky budete zapisovať. Nejde o piecku, kde do formy vsypete ľubovoľné 450 či 500 gramové balenie zmesi a z nádoby vyjdú zázraky.

Druhá forma je rozdelená na dve 1,5 litrové nádoby, ktoré je možné použiť pre súčasné pečenie dvoch menších bochníkov, alebo iba jedného. Keďže pri miesení sa používa jediný hák, pracovať je možné i s druhmi cesta, ktoré sú citlivejšie na intenzívne miesenie – ražné a celozrnné. Pečenie je pohodlné a malé formy sú ideálne i na prípravu chleba, kde sa namiesto kvasníc použije sóda či prášok do pečiva.

Variabilitu sme si obľúbili a neváhali sme siahnuť ani po priloženom receptári od výrobcu. Dokáže ponúknuť dostatok inšpirácií pre experimentovanie, chýba mu však to, čo našinec od chlebopiecky očakáva – receptúry na chlieb, na ktorý sme zvyknutí z našich pekární. Spracovanie zmesí dostupných na pultoch predajní bolo bezproblémové, treba len voliť správnu formu a dávkovanie. Vopred je vhodné vedieť i to, že bez kuchynskej váhy sa nezaobídete. Ak ju ešte nemáte, počítajte s ďalšou investíciou.

Veko s veľký priezorom
Výrobca si dal pri návrhu pečúcej komory záležať. Hliníkové telo je tvarované tak, aby horúci vzduch upiekol bochník kvalitne i z vrchnej strany a využil prúdenie horúceho vzduchu cez ventilačné otvory. Distribúcia tepla je rovnomerná, s úspechom sme upiekli i jemnejšie piškótové cestá bez toho, aby bola kôrka na okrajoch príliš upečená. Sklený priezor ponúka spoľahlivý dohľad nad pečením a para uniká iba cez zadný ventilačný otvor, takže popálenia sa nemusíte obávať.

Veko plní svoju úlohu starostlivo, jemné zalícovanie so základňou by však na škodu nebolo – spoj by bol spoľahlivejší. Čo nás príliš neoslovilo je vyhotovenie pántu. Je z plastu a pri manipulácii sa prehýba, takže už po niekoľkých pečeniach veko nedosadalo presne tam, kde malo. Niekoľkomilimetrová odchýlka sa pri ďalších pečeniach nezväčšovala, je však zrejmé že ide o slabinu, ktorá príliš nepoteší. Pri nešetrnom zaobchádzaní môže dôjsť k jeho poškodeniu.

Programy pevné i variabilné
Piecka je vyzbrojená digitálnym programátorom, ktorý má 6 režimov pre pečenie chleba, program na prípravu džemu, cesta a sólopečenie. Ponuka je pomerne obmedzená, takže nie je prekvapením, že je k dispozícii i režim, kde si môžete sami naprogramovať, ako dlho majú jednotlivé fázy prípravy trvať. Je pravdou, že základný program pečenia je ideálny pre väčšinu zmesí na trhu, ak však chcete siahnuť po receptúrach z našich končín, bez manuálneho programovania sa nezaobídete. Tomu treba vytýkať to, že neumožňuje uloženie predvolieb. Ak pri experimentoch doladíte parametre pre receptúry, ktoré sú vám blízke, pred každým pečením budete musieť dĺžku jednotlivých fáz nastavovať ručne.

Ak preferujete ľahké bochníky s výraznou chuťou pšenice a konzistenciou sendviča, nemusíte si limitmi lámať hlavu – nepostrehnete ich. Ak však očakávate automat, ktorý sa podriadi vyšším nárokom citlivejšieho cesta, hutného fínskeho chleba či našich tmavých sedliackych bochníkov, voľte radšej niektorý z iných modelov na trhu.

V kuchyni sa nám veľmi osvedčil program na prípravu kysnutého cesta, neprehliadli sme ani prípravu džemov, kde sa ovocie kombinuje so želírujúcim cukrom 2:1, aby z neho vznikla raňajková pochúťka. Ako je už zvykom, piecka neredukuje obsah vody v džeme, využíva silu pektínov.

Citlivá stratégia
Piecka pracuje s cestom jemne a strategicky. Trojica fáz kysnutia je striedaná s dvoma fázami miesenia, pridávanie hrozienok a doplnkových surovín je manuálne – po zaznení zvukového signálu. Pri odloženom štarte sa budete musieť uskromniť pri kompromise. Spracovanie cesta je možné hodnotiť vo väčšine prípadov ako bezproblémové, dôležité je rozhodnúť sa, či použijete pri miesení hák jeden, alebo dva.

Je to práve trojfázové kysnutie, ktoré sa podpisuje na veľmi dobrých výsledkoch. Príprava sendvičov a nadýchaných chlebov francúzskeho a talianskeho typu predbehla naše očakávania, pikniková veka je jednoducho neodolateľná. Ak sa so správnym rozfázovaním spojí vysoký výkon motora, viete že sú vaše suroviny v dobrých rukách.

Technické parametre: 10 programov * Režim voľného programovania * Regulácia veľkosti bochníka a sfarbenia kôrky * Príkon 600W * Nádoba na miesenie: 3 litre, 2x1.5 litra * Digitálny časovač s mikrospínačovou klávesnicou a podsvieteným displejom * Antiadhézna povrchová úprava formy a háku * Odložený štart * Varenie džemu

Dostupnosť: www.pelia.sk
Orientačná cena: 3 890 Sk

Hodnotenie: * * * * * (3.5/5)

Verdikt: variabilná, potrebujete však skúsenosti
Chlebopiecka DOMO B3955 je určená pre tých, ktorí už nejaké skúsenosti s pečením chleba majú, avšak do automatickej chlebopiecky zatiaľ ešte peniaze neinvestovali. Automat sa môže pochváliť jendoduchou obsluhou, dvoma formami na pečenie, silným motorom, veľkým displejom a režimom manuálneho nastavenia dĺžky fáz, takže je zrejmé že ide o stroj, ktorý prichádza na pulty predajní s bohatšou výbavou, ako majú základné modely. Nutnosť váženia zmesí znižuje komfort používania hotových balení z obchodu, dobrému dojmu nepridáva ani to, že kĺb veka je slabý a nezaisťuje dokonalé priliehanie veka k základi. Celkovo sme však boli s výkonom spokojní a po zmapovaní skúseností a ich premietnutí do receptúr sme boli schopní s úspechom pripraviť všetky všedné druhy chleba, uspeli sme i pri jednoduchých múčnikoch a príprave ľahkých džemov.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  7. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  8. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  9. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako si vybrať ten
  2. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  3. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  4. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  5. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  6. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  9. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  10. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 978
  2. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 6 886
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 641
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 251
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 773
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 677
  7. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 447
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 874
  9. Kedy sa refinancovanie oplatí? 866
  10. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 848

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Účtenky frustrujú podnikateľov, no Babišovi lákajú voličov

Sociálni demokrati o registračných pokladniciach hovoria dve desaťročia. Tému aj tak pustili hnutiu ANO.

ŠPORT

Sagan na MS: má dva tituly, ale raz ho zradil žalúdok

Sagana čakajú ôsme majstrovstvá sveta.

TECH

Výmena batérií namiesto nabíjania. Elektroautá sa môžu zmeniť

Nebude zložitejšia ako tankovanie paliva.

Neprehliadnite tiež

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.

Na Slovensku bojuje za zdravšiu módu originálny projekt

Módny priemysel je druhým najšpinavším priemyslom na svete, slovenskí návrhári upozorňujú na jeho alarmujúci stav.