Umenie grilovania

Keď sa zo záhrad začína šíriť voňavý dym, potom je jasné, že milovníci grilovania sa opäť „hrajú s ohňom“.


Ako materská krajina grilovania sa často uvádzajú USA. Grilovanie má však veľkú obľubu a tradíciu aj v Kanade, Austrálii, Turecku a JAR, kde sa považuje za umenie a mužskú záležitosť. V lete nie je nič krajšie, ako záhradné grilovanie alebo barbecue (BBQ), čo je kombinácia grilu a ražňa. Tento kozub pod holým nebom má odnímateľný grilovací rošt a nad ním jednoduchý otáčací ražeň.

Dovolené je skoro všetko
Na grilovanie je vhodné mäso, ryby, hydina, zelenina aj ovocie. Môžu byť marinované alebo iba posypané korením a bylinkami. Znalci grilovania používajú vlastné recepty na marinády a zmesi byliniek. Tymian, šalviu a rozmarín môžeme použiť už na posypanie pred grilovaním, bazalku, petržlen alebo kôpor dávame až na ugrilované potraviny. Pred grilovaním solíme iba hydinu. Na grilovanie sa používajú oleje, ktoré znesú vysokú teplotu - repkový, olivový, arašidový alebo rôzne miešané oleje. Najčastejšie sa grilujú údeniny, mäso vo všetkých podobách (steaky, ražne, mleté mäsá) a stále častejšie aj ryby (losos, pstruh, makrela, haring) a plody mora. Vegetariáni však nemusia ostať hladní. S trochou fantázie môžu vyčarovať zo zeleniny (zemiaky, baklažány, paradajky, papriky, cibuľa, kukuričné klásky, šampi-ňóny, fenikel), ovocia (banány, jablká, hrušky, marhule, broskyne, ananás), tofu a syrov originálne a chutné špeciality.

Tipy a triky
Poznáme dva spôsoby grilovania – priamy a nepriamy. Pri priamom sa griluje priamo nad zdrojom tepla a pokrm je vystavený priamo žiaru a používa sa na jedlá, ktoré sa grilujú maximálne 30 minút. Pri nepriamom spôsobe sa dáva pokrm medzi zdroje tepla. Spodná časť grilu a veko odrážajú horúci vzduch, takže sa jedlo pečie naraz zo všetkých strán. Tento spôsob je vhodný na veľké kusy mäsa, ktoré by sa mali piecť pomaly. Experti na grilovanie radia nasypať na žeravé uhlie ihličie z jedle alebo drevo z viniča, prípadne z jalovca. Na konci grilovania môžeme na uhlíky hodiť aj niekoľko vetvičiek rozmarínu, tymianu, trochu citrónovej kôry alebo jalovca. 

Najobľúbenejšie je grilovanie na drevenom uhlí. Vtedy potraviny dostanú nezameniteľnú chuť. 

Grilovať môžeme aj na plynovom alebo na elektrickom grile, keď sme nezávislí od počasia a môžeme grilovaciu párty realizovať aj doma na balkóne. Vtedy však nemajú potraviny typickú chuť grilovania na drevenom uhlí. 

Najnovším spôsobom grilovania je grilovanie na horúcich kameňoch. Je to druh elektrického grilu, kde sa jedlo pripravuje na kamennej platni bez pridania oleja.

Aby jedlo bolo zdravé
Pri grilovaní vznikajú však aj zdraviu škodlivé látky, napríklad rakovinotvorné nitrosamíny. Tie sa tvoria predovšetkým, keď sa naložené mäso a údeniny grilujú pri vysokej teplote a hlavne vtedy, keď spolu reagujú soli dusíka a sekundárne bielkoviny z mäsa. Ďalším zdravotným rizikom je tuk, ktorý nesmie kvapkať do ohňa, Predídeme tomu, keď mäso a údeniny zabalíme do alobalu alebo grilujeme v alobalových miskách, prípadne sa podloží pod grilované mäso pekáč, v ktorom sa zachytáva šťava a tá sa primiešava k pripraveným omáčkam na namáčanie grilovaných surovín. Kto griluje iba zeleninu a ovocie, nemusí sa týchto karcinogénnych splodín obávať.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  4. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  7. Moskva alebo Petrohrad?
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  9. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  10. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  1. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  2. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  3. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  4. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  6. Zóna Nové Nivy splnila kvalifikačné podmienky pre registráciu
  7. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  8. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  9. Modern luxury next to the Blue Church
  10. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  1. Moskva alebo Petrohrad? 6 694
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 5 911
  3. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 651
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 293
  5. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 2 168
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 1 883
  7. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 1 452
  8. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 354
  9. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 152
  10. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 090

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Súd pustil Ruska na slobodu, dostane elektronický náramok

Pavol Rusko je obvinený z objednania vraždy svojej bývalej spoločníčky z Markízy Sylvie Volzovej v roku 1997.

SVET

Mali natočiť demoláciu štadióna. Všetko pokazil autobus

V americkej Atlante zbúrali ikonický štadión Georgia Dome.

PLUS

Fico drží Kaliňáka aj za cenu, že stranu pochová

Premiér umlčal hlasy, ktoré volali po personálnych zmenách.

KOMENTÁRE

Sklamanie z liekovej agentúry sme si privodili sami

Nejestvovali žiadne rozumné dôvody dávať Bratislave viac nádejí.

Neprehliadnite tiež

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.

Magdalénske práčovne boli dejiskom krutosti. Mníšky v nich týrali mladé dievčatá

„Padlé ženy“ si v nich mali odpracovať svoje hriechy. Desiatky rokov trpeli neprávom.

Prehliadka anjelov: Modelky z Victoria's Secret ohurovali v Šanghaji

Na módnej prehliadke sa zúčastnilo 55 modeliek.

Príbeh manželstva: Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip oslavujú platinovú svadbu

Pred svadbou mal princ na konte šesť libier, no množstvo šarmu.