SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Umenie grilovania

Keď sa zo záhrad začína šíriť voňavý dym, potom je jasné, že milovníci grilovania sa opäť „hrajú s ohňom“.


Ako materská krajina grilovania sa často uvádzajú USA. Grilovanie má však veľkú obľubu a tradíciu aj v Kanade, Austrálii, Turecku a JAR, kde sa považuje za umenie a mužskú záležitosť. V lete nie je nič krajšie, ako záhradné grilovanie alebo barbecue (BBQ), čo je kombinácia grilu a ražňa. Tento kozub pod holým nebom má odnímateľný grilovací rošt a nad ním jednoduchý otáčací ražeň.

Dovolené je skoro všetko
Na grilovanie je vhodné mäso, ryby, hydina, zelenina aj ovocie. Môžu byť marinované alebo iba posypané korením a bylinkami. Znalci grilovania používajú vlastné recepty na marinády a zmesi byliniek. Tymian, šalviu a rozmarín môžeme použiť už na posypanie pred grilovaním, bazalku, petržlen alebo kôpor dávame až na ugrilované potraviny. Pred grilovaním solíme iba hydinu. Na grilovanie sa používajú oleje, ktoré znesú vysokú teplotu - repkový, olivový, arašidový alebo rôzne miešané oleje. Najčastejšie sa grilujú údeniny, mäso vo všetkých podobách (steaky, ražne, mleté mäsá) a stále častejšie aj ryby (losos, pstruh, makrela, haring) a plody mora. Vegetariáni však nemusia ostať hladní. S trochou fantázie môžu vyčarovať zo zeleniny (zemiaky, baklažány, paradajky, papriky, cibuľa, kukuričné klásky, šampi-ňóny, fenikel), ovocia (banány, jablká, hrušky, marhule, broskyne, ananás), tofu a syrov originálne a chutné špeciality.

Skryť Vypnúť reklamu

Tipy a triky
Poznáme dva spôsoby grilovania – priamy a nepriamy. Pri priamom sa griluje priamo nad zdrojom tepla a pokrm je vystavený priamo žiaru a používa sa na jedlá, ktoré sa grilujú maximálne 30 minút. Pri nepriamom spôsobe sa dáva pokrm medzi zdroje tepla. Spodná časť grilu a veko odrážajú horúci vzduch, takže sa jedlo pečie naraz zo všetkých strán. Tento spôsob je vhodný na veľké kusy mäsa, ktoré by sa mali piecť pomaly. Experti na grilovanie radia nasypať na žeravé uhlie ihličie z jedle alebo drevo z viniča, prípadne z jalovca. Na konci grilovania môžeme na uhlíky hodiť aj niekoľko vetvičiek rozmarínu, tymianu, trochu citrónovej kôry alebo jalovca. 

Najobľúbenejšie je grilovanie na drevenom uhlí. Vtedy potraviny dostanú nezameniteľnú chuť. 

Grilovať môžeme aj na plynovom alebo na elektrickom grile, keď sme nezávislí od počasia a môžeme grilovaciu párty realizovať aj doma na balkóne. Vtedy však nemajú potraviny typickú chuť grilovania na drevenom uhlí. 

Najnovším spôsobom grilovania je grilovanie na horúcich kameňoch. Je to druh elektrického grilu, kde sa jedlo pripravuje na kamennej platni bez pridania oleja.

Skryť Vypnúť reklamu

Aby jedlo bolo zdravé
Pri grilovaní vznikajú však aj zdraviu škodlivé látky, napríklad rakovinotvorné nitrosamíny. Tie sa tvoria predovšetkým, keď sa naložené mäso a údeniny grilujú pri vysokej teplote a hlavne vtedy, keď spolu reagujú soli dusíka a sekundárne bielkoviny z mäsa. Ďalším zdravotným rizikom je tuk, ktorý nesmie kvapkať do ohňa, Predídeme tomu, keď mäso a údeniny zabalíme do alobalu alebo grilujeme v alobalových miskách, prípadne sa podloží pod grilované mäso pekáč, v ktorom sa zachytáva šťava a tá sa primiešava k pripraveným omáčkam na namáčanie grilovaných surovín. Kto griluje iba zeleninu a ovocie, nemusí sa týchto karcinogénnych splodín obávať.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 687
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 287
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 082
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 042
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 781
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 772
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 563
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 776
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 664
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 617
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Na Orave sa už od rána tvoria rady ľudí, Matovič pomáha v Tvrdošíne (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 37 911. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 134 obetí.

Premiér Igor Matovič pomáha priamo v odbernom tíme v Tvrdošíne.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba i test.

Ilustračné foto.