Umenie grilovania

Keď sa zo záhrad začína šíriť voňavý dym, potom je jasné, že milovníci grilovania sa opäť „hrajú s ohňom“.


Ako materská krajina grilovania sa často uvádzajú USA. Grilovanie má však veľkú obľubu a tradíciu aj v Kanade, Austrálii, Turecku a JAR, kde sa považuje za umenie a mužskú záležitosť. V lete nie je nič krajšie, ako záhradné grilovanie alebo barbecue (BBQ), čo je kombinácia grilu a ražňa. Tento kozub pod holým nebom má odnímateľný grilovací rošt a nad ním jednoduchý otáčací ražeň.

Dovolené je skoro všetko
Na grilovanie je vhodné mäso, ryby, hydina, zelenina aj ovocie. Môžu byť marinované alebo iba posypané korením a bylinkami. Znalci grilovania používajú vlastné recepty na marinády a zmesi byliniek. Tymian, šalviu a rozmarín môžeme použiť už na posypanie pred grilovaním, bazalku, petržlen alebo kôpor dávame až na ugrilované potraviny. Pred grilovaním solíme iba hydinu. Na grilovanie sa používajú oleje, ktoré znesú vysokú teplotu - repkový, olivový, arašidový alebo rôzne miešané oleje. Najčastejšie sa grilujú údeniny, mäso vo všetkých podobách (steaky, ražne, mleté mäsá) a stále častejšie aj ryby (losos, pstruh, makrela, haring) a plody mora. Vegetariáni však nemusia ostať hladní. S trochou fantázie môžu vyčarovať zo zeleniny (zemiaky, baklažány, paradajky, papriky, cibuľa, kukuričné klásky, šampi-ňóny, fenikel), ovocia (banány, jablká, hrušky, marhule, broskyne, ananás), tofu a syrov originálne a chutné špeciality.

Tipy a triky
Poznáme dva spôsoby grilovania – priamy a nepriamy. Pri priamom sa griluje priamo nad zdrojom tepla a pokrm je vystavený priamo žiaru a používa sa na jedlá, ktoré sa grilujú maximálne 30 minút. Pri nepriamom spôsobe sa dáva pokrm medzi zdroje tepla. Spodná časť grilu a veko odrážajú horúci vzduch, takže sa jedlo pečie naraz zo všetkých strán. Tento spôsob je vhodný na veľké kusy mäsa, ktoré by sa mali piecť pomaly. Experti na grilovanie radia nasypať na žeravé uhlie ihličie z jedle alebo drevo z viniča, prípadne z jalovca. Na konci grilovania môžeme na uhlíky hodiť aj niekoľko vetvičiek rozmarínu, tymianu, trochu citrónovej kôry alebo jalovca. 

Najobľúbenejšie je grilovanie na drevenom uhlí. Vtedy potraviny dostanú nezameniteľnú chuť. 

Grilovať môžeme aj na plynovom alebo na elektrickom grile, keď sme nezávislí od počasia a môžeme grilovaciu párty realizovať aj doma na balkóne. Vtedy však nemajú potraviny typickú chuť grilovania na drevenom uhlí. 

Najnovším spôsobom grilovania je grilovanie na horúcich kameňoch. Je to druh elektrického grilu, kde sa jedlo pripravuje na kamennej platni bez pridania oleja.

Aby jedlo bolo zdravé
Pri grilovaní vznikajú však aj zdraviu škodlivé látky, napríklad rakovinotvorné nitrosamíny. Tie sa tvoria predovšetkým, keď sa naložené mäso a údeniny grilujú pri vysokej teplote a hlavne vtedy, keď spolu reagujú soli dusíka a sekundárne bielkoviny z mäsa. Ďalším zdravotným rizikom je tuk, ktorý nesmie kvapkať do ohňa, Predídeme tomu, keď mäso a údeniny zabalíme do alobalu alebo grilujeme v alobalových miskách, prípadne sa podloží pod grilované mäso pekáč, v ktorom sa zachytáva šťava a tá sa primiešava k pripraveným omáčkam na namáčanie grilovaných surovín. Kto griluje iba zeleninu a ovocie, nemusí sa týchto karcinogénnych splodín obávať.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  8. Inteligencia vo všetkom
  9. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  1. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  2. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  3. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  4. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  5. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  6. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  7. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  8. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  9. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  10. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  1. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 8 247
  2. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 8 241
  3. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 347
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 7 294
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 050
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 5 351
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 5 005
  8. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 3 421
  9. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 083
  10. 5 krokov k vlastnému bývaniu 2 857

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Kuriózny zločin spred 50 rokov ožíva vďaka novinárovi Romanovi Kaliskému

Vlastnú susedu chcela utopiť v odpadovej šachte, napokon dostala 6 rokov.

ŠPORT

Šupler: Keď sme boli v céčku, každý chcel ísť na MS. Dnes je situácia iná

Je ešte skoro, vraví Šupler o hráčoch do 18 rokov.

KOMENTÁRE

Oponenti návrhu Beblavého a Mihála šliapu vodu

Poslanci navrhli, aby firmy v inzerátoch uvádzali výšku minimálnej mzdy.

DOMOV

Viezli sme sa po trase, po ktorej Remiáš prešiel naposledy

Uplynulo 21 rokov od smrti Remiáša.

Neprehliadnite tiež

Spoznajte Dunaj z paluby výletnej lode

Výlet na vlnách najväčšej rieky, ktorá preteká našim územím, ponúka množstvo zážitkov.

Návod na prežitie v kancelárii: tipy, ako zvládnuť sedavé zamestnanie

Sedieť celý deň v práci môže mať fatálne následky na zdravie.

Nepočujúcemu môže tlmočník zachrániť rodinu, dokonca aj život

Milena Fabšičová (29) je tlmočníčkou posunkového jazyka, ktorý považuje za svoj materinský. Väčšina jej rodiny je nepočujúca.

Jej syn je dcéra: Američanka prijala zmenu 4-ročného syna na dievča

Je kresťanka a republikánka. Najviac sa obávala, čo si o nej pomyslia ostatní.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop