SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Umenie grilovania

Keď sa zo záhrad začína šíriť voňavý dym, potom je jasné, že milovníci grilovania sa opäť „hrajú s ohňom“.


Ako materská krajina grilovania sa často uvádzajú USA. Grilovanie má však veľkú obľubu a tradíciu aj v Kanade, Austrálii, Turecku a JAR, kde sa považuje za umenie a mužskú záležitosť. V lete nie je nič krajšie, ako záhradné grilovanie alebo barbecue (BBQ), čo je kombinácia grilu a ražňa. Tento kozub pod holým nebom má odnímateľný grilovací rošt a nad ním jednoduchý otáčací ražeň.

Dovolené je skoro všetko
Na grilovanie je vhodné mäso, ryby, hydina, zelenina aj ovocie. Môžu byť marinované alebo iba posypané korením a bylinkami. Znalci grilovania používajú vlastné recepty na marinády a zmesi byliniek. Tymian, šalviu a rozmarín môžeme použiť už na posypanie pred grilovaním, bazalku, petržlen alebo kôpor dávame až na ugrilované potraviny. Pred grilovaním solíme iba hydinu. Na grilovanie sa používajú oleje, ktoré znesú vysokú teplotu - repkový, olivový, arašidový alebo rôzne miešané oleje. Najčastejšie sa grilujú údeniny, mäso vo všetkých podobách (steaky, ražne, mleté mäsá) a stále častejšie aj ryby (losos, pstruh, makrela, haring) a plody mora. Vegetariáni však nemusia ostať hladní. S trochou fantázie môžu vyčarovať zo zeleniny (zemiaky, baklažány, paradajky, papriky, cibuľa, kukuričné klásky, šampi-ňóny, fenikel), ovocia (banány, jablká, hrušky, marhule, broskyne, ananás), tofu a syrov originálne a chutné špeciality.

Skryť Vypnúť reklamu

Tipy a triky
Poznáme dva spôsoby grilovania – priamy a nepriamy. Pri priamom sa griluje priamo nad zdrojom tepla a pokrm je vystavený priamo žiaru a používa sa na jedlá, ktoré sa grilujú maximálne 30 minút. Pri nepriamom spôsobe sa dáva pokrm medzi zdroje tepla. Spodná časť grilu a veko odrážajú horúci vzduch, takže sa jedlo pečie naraz zo všetkých strán. Tento spôsob je vhodný na veľké kusy mäsa, ktoré by sa mali piecť pomaly. Experti na grilovanie radia nasypať na žeravé uhlie ihličie z jedle alebo drevo z viniča, prípadne z jalovca. Na konci grilovania môžeme na uhlíky hodiť aj niekoľko vetvičiek rozmarínu, tymianu, trochu citrónovej kôry alebo jalovca. 

Najobľúbenejšie je grilovanie na drevenom uhlí. Vtedy potraviny dostanú nezameniteľnú chuť. 

Grilovať môžeme aj na plynovom alebo na elektrickom grile, keď sme nezávislí od počasia a môžeme grilovaciu párty realizovať aj doma na balkóne. Vtedy však nemajú potraviny typickú chuť grilovania na drevenom uhlí. 

Najnovším spôsobom grilovania je grilovanie na horúcich kameňoch. Je to druh elektrického grilu, kde sa jedlo pripravuje na kamennej platni bez pridania oleja.

Skryť Vypnúť reklamu

Aby jedlo bolo zdravé
Pri grilovaní vznikajú však aj zdraviu škodlivé látky, napríklad rakovinotvorné nitrosamíny. Tie sa tvoria predovšetkým, keď sa naložené mäso a údeniny grilujú pri vysokej teplote a hlavne vtedy, keď spolu reagujú soli dusíka a sekundárne bielkoviny z mäsa. Ďalším zdravotným rizikom je tuk, ktorý nesmie kvapkať do ohňa, Predídeme tomu, keď mäso a údeniny zabalíme do alobalu alebo grilujeme v alobalových miskách, prípadne sa podloží pod grilované mäso pekáč, v ktorom sa zachytáva šťava a tá sa primiešava k pripraveným omáčkam na namáčanie grilovaných surovín. Kto griluje iba zeleninu a ovocie, nemusí sa týchto karcinogénnych splodín obávať.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 29 189
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 698
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 16 796
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 094
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 707
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 510
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 600
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 522
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 396
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 343
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračná fotografia.

Slovensko sa bojí míňať vakcíny, aby zostalo na druhú dávku.

20 h
 Milan Uhrík v končí v Kotlebovej strane.

Pozícia Kotlebu sa výrazne upevnila po zmene v stanovách.

2 h
Petra Vlhová ide obrovský slalom.

Sledujte online prenos s nami.

2 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Niektorí ľudia zo vzťahu odídu.

1 h
Ilwad Elmanovú zaradilo BBC do ankety 1000 Women 2020 a v roku 2019 sa dostala do užšieho výberu kandidátov na Nobelovu cenu.

Ilwad a Iman Elmanovým zabili otca aj sestru.

4 h

Na aféru so šéfom tvrdo doplatila.

20 h
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan