Umenie grilovania

Keď sa zo záhrad začína šíriť voňavý dym, potom je jasné, že milovníci grilovania sa opäť „hrajú s ohňom“.


Ako materská krajina grilovania sa často uvádzajú USA. Grilovanie má však veľkú obľubu a tradíciu aj v Kanade, Austrálii, Turecku a JAR, kde sa považuje za umenie a mužskú záležitosť. V lete nie je nič krajšie, ako záhradné grilovanie alebo barbecue (BBQ), čo je kombinácia grilu a ražňa. Tento kozub pod holým nebom má odnímateľný grilovací rošt a nad ním jednoduchý otáčací ražeň.

Dovolené je skoro všetko
Na grilovanie je vhodné mäso, ryby, hydina, zelenina aj ovocie. Môžu byť marinované alebo iba posypané korením a bylinkami. Znalci grilovania používajú vlastné recepty na marinády a zmesi byliniek. Tymian, šalviu a rozmarín môžeme použiť už na posypanie pred grilovaním, bazalku, petržlen alebo kôpor dávame až na ugrilované potraviny. Pred grilovaním solíme iba hydinu. Na grilovanie sa používajú oleje, ktoré znesú vysokú teplotu - repkový, olivový, arašidový alebo rôzne miešané oleje. Najčastejšie sa grilujú údeniny, mäso vo všetkých podobách (steaky, ražne, mleté mäsá) a stále častejšie aj ryby (losos, pstruh, makrela, haring) a plody mora. Vegetariáni však nemusia ostať hladní. S trochou fantázie môžu vyčarovať zo zeleniny (zemiaky, baklažány, paradajky, papriky, cibuľa, kukuričné klásky, šampi-ňóny, fenikel), ovocia (banány, jablká, hrušky, marhule, broskyne, ananás), tofu a syrov originálne a chutné špeciality.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tipy a triky
Poznáme dva spôsoby grilovania – priamy a nepriamy. Pri priamom sa griluje priamo nad zdrojom tepla a pokrm je vystavený priamo žiaru a používa sa na jedlá, ktoré sa grilujú maximálne 30 minút. Pri nepriamom spôsobe sa dáva pokrm medzi zdroje tepla. Spodná časť grilu a veko odrážajú horúci vzduch, takže sa jedlo pečie naraz zo všetkých strán. Tento spôsob je vhodný na veľké kusy mäsa, ktoré by sa mali piecť pomaly. Experti na grilovanie radia nasypať na žeravé uhlie ihličie z jedle alebo drevo z viniča, prípadne z jalovca. Na konci grilovania môžeme na uhlíky hodiť aj niekoľko vetvičiek rozmarínu, tymianu, trochu citrónovej kôry alebo jalovca. 

Najobľúbenejšie je grilovanie na drevenom uhlí. Vtedy potraviny dostanú nezameniteľnú chuť. 

Grilovať môžeme aj na plynovom alebo na elektrickom grile, keď sme nezávislí od počasia a môžeme grilovaciu párty realizovať aj doma na balkóne. Vtedy však nemajú potraviny typickú chuť grilovania na drevenom uhlí. 

Najnovším spôsobom grilovania je grilovanie na horúcich kameňoch. Je to druh elektrického grilu, kde sa jedlo pripravuje na kamennej platni bez pridania oleja.

Aby jedlo bolo zdravé
Pri grilovaní vznikajú však aj zdraviu škodlivé látky, napríklad rakovinotvorné nitrosamíny. Tie sa tvoria predovšetkým, keď sa naložené mäso a údeniny grilujú pri vysokej teplote a hlavne vtedy, keď spolu reagujú soli dusíka a sekundárne bielkoviny z mäsa. Ďalším zdravotným rizikom je tuk, ktorý nesmie kvapkať do ohňa, Predídeme tomu, keď mäso a údeniny zabalíme do alobalu alebo grilujeme v alobalových miskách, prípadne sa podloží pod grilované mäso pekáč, v ktorom sa zachytáva šťava a tá sa primiešava k pripraveným omáčkam na namáčanie grilovaných surovín. Kto griluje iba zeleninu a ovocie, nemusí sa týchto karcinogénnych splodín obávať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 34 529
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 22 918
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 17 341
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 14 205
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 863
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 262
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 234
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 543
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 707
  10. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 657

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

ŠPORT

Sagan skončil v štrnástej etape štvrtý, po skvelom závere vyhral Fraile

Opäť zvýšil náskok v bodovacej súťaži.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.