Aj doma sa dá pripraviť chutný steak

Dať si dobre pripravený steak v obľúbenej reštaurácii ma nepochybne svoje čaro. Ale nie zložité ani pripraviť si ho doma. Stačí vedieť aké mäso sa na jeho prípravu hodí a ako sa vysporiadať s jeho prípravou. Inak i ten najlepší úmysel môže skončiť vysušen

ilustračné foto
ou tvrdou podošvou.

Steak pripravujte vždy len ako minútku - nikdy nie vopred.

VÝBER SUROVÍN

  • ak sa chcete ušetriť od porciovania a obavy z nákupu mäsa vcelku - uprednostnite hotové nakrájané steaky, ktoré sú v ponuke vybraných hypermarketov - na 1 porciu počítajte približne s 250g sviečkovice
  • ilustračné foto
  • na steak vyberajte "sviečkovicu" (má podlhovastý tvar, zo strednej najhrubšej časti sa vykrajujú steaky, z ostatných častí sa pripravujú medailónky, dvojitý steak chateaubriand alebo sa krája na soté - Stroganov a pod.)
  • na steak môžete použiť aj roštenku, ale sviečkovica sa vám odmení svojou krehkosťou a výnimočnou chuťou vďaka štruktúre mäsa
  • nezabudnite poctivo skontrolovať dátum spotreby a kvalitu mäsa

POSTUP

  1. steak by mal byť narezaný na výšku asi 5 - 6cm (na každý cm hrúbky rátajte približne 2min. opekania z každej strany), takže steak by mal byť dobre pripravený v čase okolo 10 minút
  2. ilustračné foto
  3. mäso osušíme papierovou utierkou, odstránime zbytočné šľachy a tuk
  4. panvicu (ideálna je mriežkovaná, aby mäso malo priestor "dýchať") dobre rozohrejte (to je veľmi dôležité, pretože tým si vytvorí mäso kôrku a šťava neuniká), pridajte rastlinný tuk alebo masť a steak opekajte z každej strany aspoň 2 - 3 min. - najideálnejšou prípravou je však príprava bez tuku, na suchej panvici - tuk mäsa opekaním povolí a steak sa tak pripravuje na vlastnom tuku, čo má značný dopad na finálnu chuť
  5. na skúšku doň zatlačte prstom - čím sa viac mäso poddáva, tým je menej prepečené/môžete aj spraviť malý vpich - podľa vytekajúcej šťavy zistíte, či je ešte krvavý
  6. štandardne sa delí príprava steaku na Rare - krvavý až surový, Medium rare - ružový a menej krvavý - vlažný stred, Medium - ružový a pevný stred, Medium well - tmavoružový s pevným stredom, Well done - hnedý a pevný stred
  7. ilustračné foto
  8. steak nezabudnite okoreniť, hotový steak odložte na tanier a nechajte pokojne odležať - to je tiež veľmi dôležitá fáza správnej prípravy - mäso sa tak uvoľní a steaku vytvorí krehkú a šťavnatú štruktúru

Tipy

  • dobre pripravený steak by mal držať tvar - jednotlivé kusy môžete zabaliť do plátkov slaniny a zviazať - mäso tak dostane inú chuť
  • na obracanie na panvici použite drevené lopatky, alebo vidličky - ale nepichajte do steaku zbytočne - unikne vám tak drahocenná šťava
  • podávame ho ihneď po ukončení tepelnej úpravy - inak stráca šťavu a tuhne
  • z výpeku si jednoducho môžete pripraviť omáčku - napr. tesne pred dokončením pridajte červené víno, nechajte odpariť na šťavu, zjemnite maslom a dochuťte - soľou a korením...variácií je niekoľko - omáčka je len doplnok, nepotrebujete jej veľa

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  2. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  8. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  9. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Ďalšia stovka si našla ten svoj
  2. Register partnerov verejného sektora v rukách profesionálov
  3. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  4. Hitparáda štiav
  5. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  6. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  7. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  8. Malé knedličky, veľké dojmy
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  10. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 761
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 752
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 027
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 470
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 389
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 362
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 435
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 732
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 329
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 190

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zoznam vecí, na ktorých chce ušetriť štátna zdravotná poisťovňa

Výber úsporných opatrení, ako ho navrhla Všeobecná zdravotná poisťovňa.

TECH

BlackBerry vstáva z mŕtvych, chystá novinku s klávesnicou

Klávesnica, touchpad, dobre čitateľný displej a kvalitné fotoaparáty.

KOMENTÁRE

Pozrime sa na pád predsedu Danka z výslnia

Aj keby výložky z pyžamy neodpáral, určite im už bozkami lásku neprejavuje.

Neprehliadnite tiež

Bažant plnený jablkami a brusnicami

Možno sa trochu potrápite kým zoženiete bažanta, ale výsledok stojí za každú minútu, ktorú pri príprave tohto jedla strávite.

V niektorých nešťastných manželstvách sa oplatí zotrvať

Britská štúdia naznačila, že väčšina párov sa cez ťažkosti dokáže dostať.

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop