Aj doma sa dá pripraviť chutný steak

Dať si dobre pripravený steak v obľúbenej reštaurácii ma nepochybne svoje čaro. Ale nie zložité ani pripraviť si ho doma. Stačí vedieť aké mäso sa na jeho prípravu hodí a ako sa vysporiadať s jeho prípravou. Inak i ten najlepší úmysel môže skončiť vysušen

ilustračné foto
ou tvrdou podošvou.

Steak pripravujte vždy len ako minútku - nikdy nie vopred.

VÝBER SUROVÍN

  • ak sa chcete ušetriť od porciovania a obavy z nákupu mäsa vcelku - uprednostnite hotové nakrájané steaky, ktoré sú v ponuke vybraných hypermarketov - na 1 porciu počítajte približne s 250g sviečkovice
  • ilustračné foto
  • na steak vyberajte "sviečkovicu" (má podlhovastý tvar, zo strednej najhrubšej časti sa vykrajujú steaky, z ostatných častí sa pripravujú medailónky, dvojitý steak chateaubriand alebo sa krája na soté - Stroganov a pod.)
  • na steak môžete použiť aj roštenku, ale sviečkovica sa vám odmení svojou krehkosťou a výnimočnou chuťou vďaka štruktúre mäsa
  • nezabudnite poctivo skontrolovať dátum spotreby a kvalitu mäsa

POSTUP

  1. steak by mal byť narezaný na výšku asi 5 - 6cm (na každý cm hrúbky rátajte približne 2min. opekania z každej strany), takže steak by mal byť dobre pripravený v čase okolo 10 minút
  2. ilustračné foto
  3. mäso osušíme papierovou utierkou, odstránime zbytočné šľachy a tuk
  4. panvicu (ideálna je mriežkovaná, aby mäso malo priestor "dýchať") dobre rozohrejte (to je veľmi dôležité, pretože tým si vytvorí mäso kôrku a šťava neuniká), pridajte rastlinný tuk alebo masť a steak opekajte z každej strany aspoň 2 - 3 min. - najideálnejšou prípravou je však príprava bez tuku, na suchej panvici - tuk mäsa opekaním povolí a steak sa tak pripravuje na vlastnom tuku, čo má značný dopad na finálnu chuť
  5. na skúšku doň zatlačte prstom - čím sa viac mäso poddáva, tým je menej prepečené/môžete aj spraviť malý vpich - podľa vytekajúcej šťavy zistíte, či je ešte krvavý
  6. štandardne sa delí príprava steaku na Rare - krvavý až surový, Medium rare - ružový a menej krvavý - vlažný stred, Medium - ružový a pevný stred, Medium well - tmavoružový s pevným stredom, Well done - hnedý a pevný stred
  7. ilustračné foto
  8. steak nezabudnite okoreniť, hotový steak odložte na tanier a nechajte pokojne odležať - to je tiež veľmi dôležitá fáza správnej prípravy - mäso sa tak uvoľní a steaku vytvorí krehkú a šťavnatú štruktúru

Tipy

  • dobre pripravený steak by mal držať tvar - jednotlivé kusy môžete zabaliť do plátkov slaniny a zviazať - mäso tak dostane inú chuť
  • na obracanie na panvici použite drevené lopatky, alebo vidličky - ale nepichajte do steaku zbytočne - unikne vám tak drahocenná šťava
  • podávame ho ihneď po ukončení tepelnej úpravy - inak stráca šťavu a tuhne
  • z výpeku si jednoducho môžete pripraviť omáčku - napr. tesne pred dokončením pridajte červené víno, nechajte odpariť na šťavu, zjemnite maslom a dochuťte - soľou a korením...variácií je niekoľko - omáčka je len doplnok, nepotrebujete jej veľa

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 251
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 852
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 7 851
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 537
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 913
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 900
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 762
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 573
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 566
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 507

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Akcia proti Kiskovi je porovnateľná len s únosom mladého Kováča.

DOMOV

Šéf protikorupčného úradu Kovařík: Politikov treba vyšetrovať citlivo

Policajti pri citlivých kauzách nemôžu zisťovať všetko, musia brať ohľad aj na česť politika, tvrdí Ficov šéf boja proti korupcii Peter Kovařík.

PRIMÁR

Keď mejkap podráždi. Problémy, ktoré vyvoláva kozmetika

Vyberte si kozmetiku, ktorá nepoškodí pleť.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.