Aj doma sa dá pripraviť chutný steak

Dať si dobre pripravený steak v obľúbenej reštaurácii ma nepochybne svoje čaro. Ale nie zložité ani pripraviť si ho doma. Stačí vedieť aké mäso sa na jeho prípravu hodí a ako sa vysporiadať s jeho prípravou. Inak i ten najlepší úmysel môže skončiť vysušen

ilustračné foto
ou tvrdou podošvou.

Steak pripravujte vždy len ako minútku - nikdy nie vopred.

VÝBER SUROVÍN

  • ak sa chcete ušetriť od porciovania a obavy z nákupu mäsa vcelku - uprednostnite hotové nakrájané steaky, ktoré sú v ponuke vybraných hypermarketov - na 1 porciu počítajte približne s 250g sviečkovice
  • ilustračné foto
  • na steak vyberajte "sviečkovicu" (má podlhovastý tvar, zo strednej najhrubšej časti sa vykrajujú steaky, z ostatných častí sa pripravujú medailónky, dvojitý steak chateaubriand alebo sa krája na soté - Stroganov a pod.)
  • na steak môžete použiť aj roštenku, ale sviečkovica sa vám odmení svojou krehkosťou a výnimočnou chuťou vďaka štruktúre mäsa
  • nezabudnite poctivo skontrolovať dátum spotreby a kvalitu mäsa

POSTUP

Článok pokračuje pod video reklamou
  1. steak by mal byť narezaný na výšku asi 5 - 6cm (na každý cm hrúbky rátajte približne 2min. opekania z každej strany), takže steak by mal byť dobre pripravený v čase okolo 10 minút
  2. ilustračné foto
  3. mäso osušíme papierovou utierkou, odstránime zbytočné šľachy a tuk
  4. panvicu (ideálna je mriežkovaná, aby mäso malo priestor "dýchať") dobre rozohrejte (to je veľmi dôležité, pretože tým si vytvorí mäso kôrku a šťava neuniká), pridajte rastlinný tuk alebo masť a steak opekajte z každej strany aspoň 2 - 3 min. - najideálnejšou prípravou je však príprava bez tuku, na suchej panvici - tuk mäsa opekaním povolí a steak sa tak pripravuje na vlastnom tuku, čo má značný dopad na finálnu chuť
  5. na skúšku doň zatlačte prstom - čím sa viac mäso poddáva, tým je menej prepečené/môžete aj spraviť malý vpich - podľa vytekajúcej šťavy zistíte, či je ešte krvavý
  6. štandardne sa delí príprava steaku na Rare - krvavý až surový, Medium rare - ružový a menej krvavý - vlažný stred, Medium - ružový a pevný stred, Medium well - tmavoružový s pevným stredom, Well done - hnedý a pevný stred
  7. ilustračné foto
  8. steak nezabudnite okoreniť, hotový steak odložte na tanier a nechajte pokojne odležať - to je tiež veľmi dôležitá fáza správnej prípravy - mäso sa tak uvoľní a steaku vytvorí krehkú a šťavnatú štruktúru

Tipy

  • dobre pripravený steak by mal držať tvar - jednotlivé kusy môžete zabaliť do plátkov slaniny a zviazať - mäso tak dostane inú chuť
  • na obracanie na panvici použite drevené lopatky, alebo vidličky - ale nepichajte do steaku zbytočne - unikne vám tak drahocenná šťava
  • podávame ho ihneď po ukončení tepelnej úpravy - inak stráca šťavu a tuhne
  • z výpeku si jednoducho môžete pripraviť omáčku - napr. tesne pred dokončením pridajte červené víno, nechajte odpariť na šťavu, zjemnite maslom a dochuťte - soľou a korením...variácií je niekoľko - omáčka je len doplnok, nepotrebujete jej veľa

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 861
  2. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 618
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 951
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 445
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 114
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 831
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 431
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 925
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 521
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 190

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štát plánuje otvoriť trh s online hazardom. Vyhovovalo by to najmä Pente, tvrdia aktivisti

Nový zákon podľa stávkarov pomôže proti nelegálnemu hazardu.

DOBRE RÁNO

Dobré ráno: Súd mu vymeral 12 rokov, chce sa stať primátorom

Ako sa u nás robí komunálna politika.

STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Hazard nezastavíte

Hazard treba regulovať, nie zakazovať.

Neprehliadnite tiež

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.

Kladivárka: Hod kladivom je jeden z najnáročnejších športov atletiky

Martinu Hrašnovú čakajú majstrovstvá aj leto s dcérou.