Aj doma sa dá pripraviť chutný steak

Dať si dobre pripravený steak v obľúbenej reštaurácii ma nepochybne svoje čaro. Ale nie zložité ani pripraviť si ho doma. Stačí vedieť aké mäso sa na jeho prípravu hodí a ako sa vysporiadať s jeho prípravou. Inak i ten najlepší úmysel môže skončiť vysušen

ilustračné foto
ou tvrdou podošvou.

Steak pripravujte vždy len ako minútku - nikdy nie vopred.

VÝBER SUROVÍN

  • ak sa chcete ušetriť od porciovania a obavy z nákupu mäsa vcelku - uprednostnite hotové nakrájané steaky, ktoré sú v ponuke vybraných hypermarketov - na 1 porciu počítajte približne s 250g sviečkovice
  • ilustračné foto
  • na steak vyberajte "sviečkovicu" (má podlhovastý tvar, zo strednej najhrubšej časti sa vykrajujú steaky, z ostatných častí sa pripravujú medailónky, dvojitý steak chateaubriand alebo sa krája na soté - Stroganov a pod.)
  • na steak môžete použiť aj roštenku, ale sviečkovica sa vám odmení svojou krehkosťou a výnimočnou chuťou vďaka štruktúre mäsa
  • nezabudnite poctivo skontrolovať dátum spotreby a kvalitu mäsa

POSTUP

  1. steak by mal byť narezaný na výšku asi 5 - 6cm (na každý cm hrúbky rátajte približne 2min. opekania z každej strany), takže steak by mal byť dobre pripravený v čase okolo 10 minút
  2. ilustračné foto
  3. mäso osušíme papierovou utierkou, odstránime zbytočné šľachy a tuk
  4. panvicu (ideálna je mriežkovaná, aby mäso malo priestor "dýchať") dobre rozohrejte (to je veľmi dôležité, pretože tým si vytvorí mäso kôrku a šťava neuniká), pridajte rastlinný tuk alebo masť a steak opekajte z každej strany aspoň 2 - 3 min. - najideálnejšou prípravou je však príprava bez tuku, na suchej panvici - tuk mäsa opekaním povolí a steak sa tak pripravuje na vlastnom tuku, čo má značný dopad na finálnu chuť
  5. na skúšku doň zatlačte prstom - čím sa viac mäso poddáva, tým je menej prepečené/môžete aj spraviť malý vpich - podľa vytekajúcej šťavy zistíte, či je ešte krvavý
  6. štandardne sa delí príprava steaku na Rare - krvavý až surový, Medium rare - ružový a menej krvavý - vlažný stred, Medium - ružový a pevný stred, Medium well - tmavoružový s pevným stredom, Well done - hnedý a pevný stred
  7. ilustračné foto
  8. steak nezabudnite okoreniť, hotový steak odložte na tanier a nechajte pokojne odležať - to je tiež veľmi dôležitá fáza správnej prípravy - mäso sa tak uvoľní a steaku vytvorí krehkú a šťavnatú štruktúru

Tipy

  • dobre pripravený steak by mal držať tvar - jednotlivé kusy môžete zabaliť do plátkov slaniny a zviazať - mäso tak dostane inú chuť
  • na obracanie na panvici použite drevené lopatky, alebo vidličky - ale nepichajte do steaku zbytočne - unikne vám tak drahocenná šťava
  • podávame ho ihneď po ukončení tepelnej úpravy - inak stráca šťavu a tuhne
  • z výpeku si jednoducho môžete pripraviť omáčku - napr. tesne pred dokončením pridajte červené víno, nechajte odpariť na šťavu, zjemnite maslom a dochuťte - soľou a korením...variácií je niekoľko - omáčka je len doplnok, nepotrebujete jej veľa

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  2. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  5. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  6. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  7. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  8. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  9. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  10. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 13 614
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 9 036
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 8 958
  4. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 078
  5. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 899
  6. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 5 180
  7. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 5 015
  8. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 4 664
  9. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 4 643
  10. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 4 547

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kohút si priznal chybu, Cígerovi sa ospravedlnil. Ten to neprijal

Tréner hokejovej reprezentácie a šéf zväzu diskutovali spolu v mimoriadnej relácii TV Markíza.

KOMENTÁRE

Vydrží to ešte Most alebo padne?

Trpezlivosť voličov nemožno skúšať donekonečna.

Neprehliadnite tiež

Takmer dve tretiny žien sa aktívne zaujímajú o zdravie svojho partnera

Vyplýva to z internetového prieskumu, ktorý vlani zrealizovali predstavitelia občianskeho združenia Slovenský pacient.

Ako začať deň naplno a dosiahnuť ideálne ráno?

Vstávanie, raňajky, šport, nálada. Ako dosiahnuť, aby bolo vaše ráno zdravé?

Sedem fitness trendov, ktoré by ste mali tento rok vyskúšať

Sú efektívne, overené a opodstatnene obľúbené.

Jedenásť trikov, ako rýchlo a účinne poraziť chuť na sladké

Túžbe maškrtiť sa dá odolať vedecky overenými krokmi.