SME

Aj doma sa dá pripraviť chutný steak

Dať si dobre pripravený steak v obľúbenej reštaurácii ma nepochybne svoje čaro. Ale nie zložité ani pripraviť si ho doma. Stačí vedieť aké mäso sa na jeho prípravu hodí a ako sa vysporiadať s jeho prípravou. Inak i ten najlepší úmysel môže skončiť vysušen

ilustračné foto
ou tvrdou podošvou.

Steak pripravujte vždy len ako minútku - nikdy nie vopred.

VÝBER SUROVÍN

  • ak sa chcete ušetriť od porciovania a obavy z nákupu mäsa vcelku - uprednostnite hotové nakrájané steaky, ktoré sú v ponuke vybraných hypermarketov - na 1 porciu počítajte približne s 250g sviečkovice
  • ilustračné foto
  • na steak vyberajte "sviečkovicu" (má podlhovastý tvar, zo strednej najhrubšej časti sa vykrajujú steaky, z ostatných častí sa pripravujú medailónky, dvojitý steak chateaubriand alebo sa krája na soté - Stroganov a pod.)
  • na steak môžete použiť aj roštenku, ale sviečkovica sa vám odmení svojou krehkosťou a výnimočnou chuťou vďaka štruktúre mäsa
  • nezabudnite poctivo skontrolovať dátum spotreby a kvalitu mäsa

POSTUP

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu
  1. steak by mal byť narezaný na výšku asi 5 - 6cm (na každý cm hrúbky rátajte približne 2min. opekania z každej strany), takže steak by mal byť dobre pripravený v čase okolo 10 minút
  2. ilustračné foto
  3. mäso osušíme papierovou utierkou, odstránime zbytočné šľachy a tuk
  4. panvicu (ideálna je mriežkovaná, aby mäso malo priestor "dýchať") dobre rozohrejte (to je veľmi dôležité, pretože tým si vytvorí mäso kôrku a šťava neuniká), pridajte rastlinný tuk alebo masť a steak opekajte z každej strany aspoň 2 - 3 min. - najideálnejšou prípravou je však príprava bez tuku, na suchej panvici - tuk mäsa opekaním povolí a steak sa tak pripravuje na vlastnom tuku, čo má značný dopad na finálnu chuť
  5. na skúšku doň zatlačte prstom - čím sa viac mäso poddáva, tým je menej prepečené/môžete aj spraviť malý vpich - podľa vytekajúcej šťavy zistíte, či je ešte krvavý
  6. štandardne sa delí príprava steaku na Rare - krvavý až surový, Medium rare - ružový a menej krvavý - vlažný stred, Medium - ružový a pevný stred, Medium well - tmavoružový s pevným stredom, Well done - hnedý a pevný stred
  7. ilustračné foto
  8. steak nezabudnite okoreniť, hotový steak odložte na tanier a nechajte pokojne odležať - to je tiež veľmi dôležitá fáza správnej prípravy - mäso sa tak uvoľní a steaku vytvorí krehkú a šťavnatú štruktúru

Tipy

SkryťVypnúť reklamu
  • dobre pripravený steak by mal držať tvar - jednotlivé kusy môžete zabaliť do plátkov slaniny a zviazať - mäso tak dostane inú chuť
  • na obracanie na panvici použite drevené lopatky, alebo vidličky - ale nepichajte do steaku zbytočne - unikne vám tak drahocenná šťava
  • podávame ho ihneď po ukončení tepelnej úpravy - inak stráca šťavu a tuhne
  • z výpeku si jednoducho môžete pripraviť omáčku - napr. tesne pred dokončením pridajte červené víno, nechajte odpariť na šťavu, zjemnite maslom a dochuťte - soľou a korením...variácií je niekoľko - omáčka je len doplnok, nepotrebujete jej veľa

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 069
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 678
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 978
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 755
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 293
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 692
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 206
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 187
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Wall Street - ilustračná fotografia.

Na podvody telekomunikačného giganta WorldCom upozornila whistleblowerka.


2
Veľvyslanec v Británii a bývalý vrchný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj.

K zmene svetového poriadku už prišlo.


Eliška Novotná a 1 ďalší 64
Americká ministerka vnútornej bezpečnosti Kristi Noemová na ikonickej fotke.

Noemovú prezývajú Barbie z migračného.


Tomáš Nídr a 1 ďalší 12

Sledujte s nami online prenos zo zápasu.


5
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 238
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 318
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 916
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 911
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 738
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 627
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 040
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 625
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu