SME
Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky

Ako nakupovať hovädzie mäso

Spotreba hovädzieho mäsa je síce menšia ako spotreba hydiny, ale tento druh mäsa sa stále teší obľube vďaka nízkemu obsahu tuku a variabilite použitia. Medzi najpopulárnejšie využitie hovädziny patria steaky, filety a klasický guláš.


Spotreba hovädzieho mäsa je síce menšia ako spotreba hydiny, ale tento druh mäsa sa stále teší obľube vďaka nízkemu obsahu tuku a variabilite použitia. Medzi najpopulárnejšie využitie hovädziny patria steaky, filety a klasický guláš.

Redakcia znova zmapovala hypermarkety a zamerala sa na rozmanitosť ponuky, spôsoby balenia, čerstvosť a produktové informácie sortimentu z hovädzieho mäsa.

TROCHA TEÓRIE...

Hovädzie mäso určené do obehu sa získava z jatočne opracovaných tiel mladých jatočných býkov do veku 2 rokov, býkov, volov, jalovíc a kráv. Má typickú jasnočervenú farbu a charakteristickú chuť. Staršie kusy majú tmavšiu farbu, sú viac prerastené bielym až žltším tukom a ich mäso je tvrdšie.

Skryť Vypnúť reklamu

Na trhu sa ako spotrebitelia môžeme stretnúť so základným delením:

Predné mäso:

  • hruď, rebrá, podplecie, krk, glejovky, husička, plátok

hov-hrud-s-rebrom.jpghov-nozina-predna.jpghov-plece-bez-kosti.jpg

Zadné mäso:

  • nízky roštenec, sviečková, bok s kosťou, bok bez kosti, stehno – vrchný šál, spodný šál, predstehno (orech), kvetová špička

hov-rostenka-bez-kosti.jpghov-svieckovica.jpghov-stehno-bez-kosti.jpg
Hovädzie mäso má vysokú výživovú hodnotu. Jeho kvalitu ovplyvňuje vek, pohlavie, plemeno a druh krmiva.

Zloženie:

  • bielkoviny 16 – 20%
  • tuk - 25%
  • glykogén – živočíšny škrob
  • minerálne látky – P, Fe, NaCl, vitamíny A, B...

Potravinový kódex SR presne definuje pojmy, v akej kvalite a forme majú byť jednotlivé časti rozpracovaného mäsa (bez nadmerného tuku, šliach, franforcov mäsa a pod. - každá časť má svoje podmienky spracovania).

V ponuke je aj teľacie mäso - to musia obchodníci podľa schválenej legislatívy EÚ rozdeľovať do dvoch kategórii:

Skryť Vypnúť reklamu
  • teľacie mäso - možno označiť len také, ktoré bolo získané zo zvieraťa nie staršieho ako 8 mesiacov
  • hovädzie mäso z mladého dobytka - mäso zo zvierat medzi 8 - 12 mesiacom

AKO VYBERAŤ?

Zistite kvalitu...

Mäso pri starnutí tmavne, preto si všímajte jeho zafarbenie (ideálnou pomôckou je, keď si mäso pozriete mimo chladiacej vitríny - tie totiž obsahujú špeciálne osvetlenie, ktoré mäso "sfarbuje" do červena). Na povrchu by nemalo byť obschnuté a slizké na dotyk. Pri pultovom predaji kľudne mäso pred predávajúcim rozbaľte z papiera a zhodnoťte kvalitu - máte na to právo.

Takmer vždy sme sa v obchodoch stretli s balením naporciovaného mäsa v plastovej nádobke - pod mäsom bola podložka, ktorá absorbovala unikajúcu šťavu. Tu sa vždy zamerajte na to, aby balenie neobsahovalo vysoký podiel šťavy - ak je zakalená, môžete si byť istí, že proces kazenia sa suroviny už začal. Výrobcovia na uľahčenie výberu zákazníkom uvádzajú priamo "použitie mäsa" - napr. názov - NA GULÁŠ, NA GRILOVANIE... a pod.

Skryť Vypnúť reklamu

Zvýšte pozornosť pri...

  • porciovanom mäse - je ťažšie rozpoznať jeho kvalitu pod fóliou/ľahšie pustí šťavu
  • marinovanom mäse - marináda veľmi ľahko prekryje prípadný zápach mäsa a ešte ho dokáže "zdravo" prifarbiť (preto marinujte radšej doma podľa vlastnej chuti)
  • predaji v nedostočne chladených priestoroch - všímajte si hygienu pracoviska a hygienu samotného personálu mäsového úseku (hygienické rukavice, čistota odevu...)

Na čo chceme mäso použiť?

Nikdy nekupujte mäso do veľkej zásoby len preto, aby ste mali plnú mrazničku a mäso tak vždy poruke. Mäso je ideálne kupovať vždy čerstvé (mrazením sa vysušuje a procesom mrazenie/rozmrazenie/úprava len stráca na kvalite.

Použitie:

  • Krk - ragú, mletie, výroba údenín...
  • Roštenka - anglická pečienka, pečenie, minútky...
  • Plece - guláše, soté, dusené pečienky
  • Hruď - na varenie , je tiež vhodná na údenie...
  • Chvost - polievky...
  • Rebro - varenie, dusenie...
  • Stehno - dusené pečienky, ragú, soté, dusené plátky, rolády
  • Sviečkovica - medailóniky, steaky, chateaubriand - podľa toho, z ktorej časti krájate

ČO PREZRADÍ OBAL...

Skryť Vypnúť reklamu

Obal musí obsahovať

    • obchodný názov mäsa (hovädzie...)
    • obchodný názov producenta + jeho kontrolné identifikačné číslo prevádzkarne
    • údaj o dĺžke skladovania pri ustanovenej teplote

  • označenie, či je balené v ochrannej atmosfére
  • pri mrazenom dátum mrazenia a upozornenie "pri rozmrazení znova nezmrazovať"
  • cena za jednotku hmotnosti

AKO SKLADOVAŤ?

Chladené čerstvé mäso zásadne skladujte v rozpätí teploty 0 - 7C, mrazené pri -18C.

Predaj mäsa na trhoch a tržniciach zo stolov/pultov je zakázaný (okrem pojazdných vozidiel s vyhovujúcimi podmienkami).

Zaujímavosť - v EU, napr. v CZ prišli producenti mäsa a mäsových výrobkov so zaujímavým spôsobom ochrany spotrebiteľa. Sú nimi "termoetikety", ktoré sa prelepujú cez čiarové kódy výrobku. Sú naprogramované ako indikátory, ktoré okamžite zaznamenajú napr. prerušenie chladiaceho reťazca alebo nesprávne skladovanie. V okamihu, keď nie je výrobok vhodný na spotrebu, etiketa sa zafarbí a čiarový kód nie je možné načítať.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  3. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  5. Znalec slovenského brandy
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  1. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  2. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  3. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  4. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  5. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 883
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 636
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 569
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 4 517
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 647
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 527
  7. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 3 393
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 315
  9. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 2 954
  10. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 911
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Hlasovanie poštou sa už začalo.

Otázky a odpovede o voľbách v Nemecku.


24. sep
Miroslav Šatan.

V minulosti boli jej členmi dvaja Slováci.


TASR 5 h
Jessica Chastain, jedna z dvoch ocenených herečiek na festivale v San Sebastiáne.

Ceny za najlepší herecký výkon si vzali dve herečky.


16m
Thajská vláda plánuje zriadiť centrum na boj proti neovereným správam na sociálnych médiách.

Dokedy sa chceme prizerať, ako nám lži na internete zabíjajú spoluobčanov?


Martin Klus 24. sep

Neprehliadnite tiež

Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 9 h
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  3. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  4. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  5. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  6. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  7. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  8. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 677
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 12 290
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 140
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 513
  5. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 5 289
  6. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 863
  7. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 3 829
  8. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 3 794
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu