SME

Ako nakupovať hovädzie mäso

Spotreba hovädzieho mäsa je síce menšia ako spotreba hydiny, ale tento druh mäsa sa stále teší obľube vďaka nízkemu obsahu tuku a variabilite použitia. Medzi najpopulárnejšie využitie hovädziny patria steaky, filety a klasický guláš.

Spotreba hovädzieho mäsa je síce menšia ako spotreba hydiny, ale tento druh mäsa sa stále teší obľube vďaka nízkemu obsahu tuku a variabilite použitia. Medzi najpopulárnejšie využitie hovädziny patria steaky, filety a klasický guláš.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Redakcia znova zmapovala hypermarkety a zamerala sa na rozmanitosť ponuky, spôsoby balenia, čerstvosť a produktové informácie sortimentu z hovädzieho mäsa.

Teória pri kupovaní hovädzieho mäsa

Hovädzie mäso určené do obehu sa získava z jatočne opracovaných tiel mladých jatočných býkov do veku 2 rokov, býkov, volov, jalovíc a kráv. Má typickú jasnočervenú farbu a charakteristickú chuť. Staršie kusy majú tmavšiu farbu, sú viac prerastené bielym až žltším tukom a ich mäso je tvrdšie.

SkryťVypnúť reklamu

Na trhu sa ako spotrebitelia môžeme stretnúť so základným delením:

Predné hovädzie mäso

  • hruď
  • rebrá
  • podplecie
  • krk
  • glejovky
  • husička
  • plátok

Zadné mäso:

  • nízky roštenec, sviečková, bok s kosťou, bok bez kosti, stehno – vrchný šál, spodný šál, predstehno (orech), kvetová špička

hov-rostenka-bez-kosti.jpghov-svieckovica.jpghov-stehno-bez-kosti.jpg
Hovädzie mäso má vysokú výživovú hodnotu. Jeho kvalitu ovplyvňuje vek, pohlavie, plemeno a druh krmiva.

Zloženie:

  • bielkoviny 16 – 20%
  • tuk - 25%
  • glykogén – živočíšny škrob
  • minerálne látky – P, Fe, NaCl, vitamíny A, B...

Potravinový kódex SR presne definuje pojmy, v akej kvalite a forme majú byť jednotlivé časti rozpracovaného mäsa (bez nadmerného tuku, šliach, franforcov mäsa a pod. - každá časť má svoje podmienky spracovania).

V ponuke je aj teľacie mäso - to musia obchodníci podľa schválenej legislatívy EÚ rozdeľovať do dvoch kategórii:

SkryťVypnúť reklamu
  • teľacie mäso - možno označiť len také, ktoré bolo získané zo zvieraťa nie staršieho ako 8 mesiacov
  • hovädzie mäso z mladého dobytka - mäso zo zvierat medzi 8 - 12 mesiacom

AKO VYBERAŤ?

Zistite kvalitu...

Mäso pri starnutí tmavne, preto si všímajte jeho zafarbenie (ideálnou pomôckou je, keď si mäso pozriete mimo chladiacej vitríny - tie totiž obsahujú špeciálne osvetlenie, ktoré mäso "sfarbuje" do červena). Na povrchu by nemalo byť obschnuté a slizké na dotyk. Pri pultovom predaji kľudne mäso pred predávajúcim rozbaľte z papiera a zhodnoťte kvalitu - máte na to právo.

Takmer vždy sme sa v obchodoch stretli s balením naporciovaného mäsa v plastovej nádobke - pod mäsom bola podložka, ktorá absorbovala unikajúcu šťavu. Tu sa vždy zamerajte na to, aby balenie neobsahovalo vysoký podiel šťavy - ak je zakalená, môžete si byť istí, že proces kazenia sa suroviny už začal. Výrobcovia na uľahčenie výberu zákazníkom uvádzajú priamo "použitie mäsa" - napr. názov - NA GULÁŠ, NA GRILOVANIE... a pod.

SkryťVypnúť reklamu

Zvýšte pozornosť pri...

  • porciovanom mäse - je ťažšie rozpoznať jeho kvalitu pod fóliou/ľahšie pustí šťavu
  • marinovanom mäse - marináda veľmi ľahko prekryje prípadný zápach mäsa a ešte ho dokáže "zdravo" prifarbiť (preto marinujte radšej doma podľa vlastnej chuti)
  • predaji v nedostočne chladených priestoroch - všímajte si hygienu pracoviska a hygienu samotného personálu mäsového úseku (hygienické rukavice, čistota odevu...)

Na čo chceme mäso použiť?

Nikdy nekupujte mäso do veľkej zásoby len preto, aby ste mali plnú mrazničku a mäso tak vždy poruke. Mäso je ideálne kupovať vždy čerstvé (mrazením sa vysušuje a procesom mrazenie/rozmrazenie/úprava len stráca na kvalite.

Použitie:

  • Krk - ragú, mletie, výroba údenín...
  • Roštenka - anglická pečienka, pečenie, minútky...
  • Plece - guláše, soté, dusené pečienky
  • Hruď - na varenie , je tiež vhodná na údenie...
  • Chvost - polievky...
  • Rebro - varenie, dusenie...
  • Stehno - dusené pečienky, ragú, soté, dusené plátky, rolády
  • Sviečkovica - medailóniky, steaky, chateaubriand - podľa toho, z ktorej časti krájate

ČO PREZRADÍ OBAL...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Obal musí obsahovať

  • obchodný názov mäsa (hovädzie...)
  • obchodný názov producenta + jeho kontrolné identifikačné číslo prevádzkarne
  • údaj o dĺžke skladovania pri ustanovenej teplote

  • označenie, či je balené v ochrannej atmosfére
  • pri mrazenom dátum mrazenia a upozornenie "pri rozmrazení znova nezmrazovať"
  • cena za jednotku hmotnosti

AKO SKLADOVAŤ?

Chladené čerstvé mäso zásadne skladujte v rozpätí teploty 0 - 7C, mrazené pri -18C.

Predaj mäsa na trhoch a tržniciach zo stolov/pultov je zakázaný (okrem pojazdných vozidiel s vyhovujúcimi podmienkami).

Zaujímavosť - v EU, napr. v CZ prišli producenti mäsa a mäsových výrobkov so zaujímavým spôsobom ochrany spotrebiteľa. Sú nimi "termoetikety", ktoré sa prelepujú cez čiarové kódy výrobku. Sú naprogramované ako indikátory, ktoré okamžite zaznamenajú napr. prerušenie chladiaceho reťazca alebo nesprávne skladovanie. V okamihu, keď nie je výrobok vhodný na spotrebu, etiketa sa zafarbí a čiarový kód nie je možné načítať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: Mojmír Lieskovský, Jr

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 85 834
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 577
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 302
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 448
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 388
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 373
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 224
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 438
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6

Veľkonočné tradície majú mnoho podôb.


Pavol Juračka
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 732
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 592
  3. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 38 393
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 19 079
  5. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 16 395
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 501
  7. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 979
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 892
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  4. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
SkryťZatvoriť reklamu