Spotreba hovädzieho mäsa je síce menšia ako spotreba hydiny, ale tento druh mäsa sa stále teší obľube vďaka nízkemu obsahu tuku a variabilite použitia. Medzi najpopulárnejšie využitie hovädziny patria steaky, filety a klasický guláš.
Redakcia znova zmapovala hypermarkety a zamerala sa na rozmanitosť ponuky, spôsoby balenia, čerstvosť a produktové informácie sortimentu z hovädzieho mäsa.
Teória pri kupovaní hovädzieho mäsa
Hovädzie mäso určené do obehu sa získava z jatočne opracovaných tiel mladých jatočných býkov do veku 2 rokov, býkov, volov, jalovíc a kráv. Má typickú jasnočervenú farbu a charakteristickú chuť. Staršie kusy majú tmavšiu farbu, sú viac prerastené bielym až žltším tukom a ich mäso je tvrdšie.
Na trhu sa ako spotrebitelia môžeme stretnúť so základným delením:
Predné hovädzie mäso
- hruď
- rebrá
- podplecie
- krk
- glejovky
- husička
- plátok
Zadné mäso:
- nízky roštenec, sviečková, bok s kosťou, bok bez kosti, stehno – vrchný šál, spodný šál, predstehno (orech), kvetová špička
Hovädzie mäso má vysokú výživovú hodnotu. Jeho kvalitu ovplyvňuje vek, pohlavie, plemeno a druh krmiva.
Zloženie:
- bielkoviny 16 – 20%
- tuk - 25%
- glykogén – živočíšny škrob
- minerálne látky – P, Fe, NaCl, vitamíny A, B...
Potravinový kódex SR presne definuje pojmy, v akej kvalite a forme majú byť jednotlivé časti rozpracovaného mäsa (bez nadmerného tuku, šliach, franforcov mäsa a pod. - každá časť má svoje podmienky spracovania).
V ponuke je aj teľacie mäso - to musia obchodníci podľa schválenej legislatívy EÚ rozdeľovať do dvoch kategórii:
- teľacie mäso - možno označiť len také, ktoré bolo získané zo zvieraťa nie staršieho ako 8 mesiacov
- hovädzie mäso z mladého dobytka - mäso zo zvierat medzi 8 - 12 mesiacom
AKO VYBERAŤ?
Zistite kvalitu...
Mäso pri starnutí tmavne, preto si všímajte jeho zafarbenie (ideálnou pomôckou je, keď si mäso pozriete mimo chladiacej vitríny - tie totiž obsahujú špeciálne osvetlenie, ktoré mäso "sfarbuje" do červena). Na povrchu by nemalo byť obschnuté a slizké na dotyk. Pri pultovom predaji kľudne mäso pred predávajúcim rozbaľte z papiera a zhodnoťte kvalitu - máte na to právo.
Takmer vždy sme sa v obchodoch stretli s balením naporciovaného mäsa v plastovej nádobke - pod mäsom bola podložka, ktorá absorbovala unikajúcu šťavu. Tu sa vždy zamerajte na to, aby balenie neobsahovalo vysoký podiel šťavy - ak je zakalená, môžete si byť istí, že proces kazenia sa suroviny už začal. Výrobcovia na uľahčenie výberu zákazníkom uvádzajú priamo "použitie mäsa" - napr. názov - NA GULÁŠ, NA GRILOVANIE... a pod.
Zvýšte pozornosť pri...
- porciovanom mäse - je ťažšie rozpoznať jeho kvalitu pod fóliou/ľahšie pustí šťavu
- marinovanom mäse - marináda veľmi ľahko prekryje prípadný zápach mäsa a ešte ho dokáže "zdravo" prifarbiť (preto marinujte radšej doma podľa vlastnej chuti)
- predaji v nedostočne chladených priestoroch - všímajte si hygienu pracoviska a hygienu samotného personálu mäsového úseku (hygienické rukavice, čistota odevu...)
Na čo chceme mäso použiť?
Nikdy nekupujte mäso do veľkej zásoby len preto, aby ste mali plnú mrazničku a mäso tak vždy poruke. Mäso je ideálne kupovať vždy čerstvé (mrazením sa vysušuje a procesom mrazenie/rozmrazenie/úprava len stráca na kvalite.
Použitie:
- Krk - ragú, mletie, výroba údenín...
- Roštenka - anglická pečienka, pečenie, minútky...
- Plece - guláše, soté, dusené pečienky
- Hruď - na varenie , je tiež vhodná na údenie...
- Chvost - polievky...
- Rebro - varenie, dusenie...
- Stehno - dusené pečienky, ragú, soté, dusené plátky, rolády
- Sviečkovica - medailóniky, steaky, chateaubriand - podľa toho, z ktorej časti krájate
ČO PREZRADÍ OBAL...
Obal musí obsahovať
- obchodný názov mäsa (hovädzie...)
- obchodný názov producenta + jeho kontrolné identifikačné číslo prevádzkarne
- údaj o dĺžke skladovania pri ustanovenej teplote
- označenie, či je balené v ochrannej atmosfére
- pri mrazenom dátum mrazenia a upozornenie "pri rozmrazení znova nezmrazovať"
- cena za jednotku hmotnosti
AKO SKLADOVAŤ?
Chladené čerstvé mäso zásadne skladujte v rozpätí teploty 0 - 7C, mrazené pri -18C.
Predaj mäsa na trhoch a tržniciach zo stolov/pultov je zakázaný (okrem pojazdných vozidiel s vyhovujúcimi podmienkami).
Zaujímavosť - v EU, napr. v CZ prišli producenti mäsa a mäsových výrobkov so zaujímavým spôsobom ochrany spotrebiteľa. Sú nimi "termoetikety", ktoré sa prelepujú cez čiarové kódy výrobku. Sú naprogramované ako indikátory, ktoré okamžite zaznamenajú napr. prerušenie chladiaceho reťazca alebo nesprávne skladovanie. V okamihu, keď nie je výrobok vhodný na spotrebu, etiketa sa zafarbí a čiarový kód nie je možné načítať.
Autor: Mojmír Lieskovský, Jr