Ako nakupovať hovädzie mäso

Spotreba hovädzieho mäsa je síce menšia ako spotreba hydiny, ale tento druh mäsa sa stále teší obľube vďaka nízkemu obsahu tuku a variabilite použitia. Medzi najpopulárnejšie využitie hovädziny patria steaky, filety a klasický guláš.


Spotreba hovädzieho mäsa je síce menšia ako spotreba hydiny, ale tento druh mäsa sa stále teší obľube vďaka nízkemu obsahu tuku a variabilite použitia. Medzi najpopulárnejšie využitie hovädziny patria steaky, filety a klasický guláš.

Redakcia znova zmapovala hypermarkety a zamerala sa na rozmanitosť ponuky, spôsoby balenia, čerstvosť a produktové informácie sortimentu z hovädzieho mäsa.

TROCHA TEÓRIE...

Hovädzie mäso určené do obehu sa získava z jatočne opracovaných tiel mladých jatočných býkov do veku 2 rokov, býkov, volov, jalovíc a kráv. Má typickú jasnočervenú farbu a charakteristickú chuť. Staršie kusy majú tmavšiu farbu, sú viac prerastené bielym až žltším tukom a ich mäso je tvrdšie.

Na trhu sa ako spotrebitelia môžeme stretnúť so základným delením:

Predné mäso:

  • hruď, rebrá, podplecie, krk, glejovky, husička, plátok

hov-hrud-s-rebrom.jpghov-nozina-predna.jpghov-plece-bez-kosti.jpg

Zadné mäso:

  • nízky roštenec, sviečková, bok s kosťou, bok bez kosti, stehno – vrchný šál, spodný šál, predstehno (orech), kvetová špička

hov-rostenka-bez-kosti.jpghov-svieckovica.jpghov-stehno-bez-kosti.jpg
Hovädzie mäso má vysokú výživovú hodnotu. Jeho kvalitu ovplyvňuje vek, pohlavie, plemeno a druh krmiva.

Zloženie:

  • bielkoviny 16 – 20%
  • tuk - 25%
  • glykogén – živočíšny škrob
  • minerálne látky – P, Fe, NaCl, vitamíny A, B...

Potravinový kódex SR presne definuje pojmy, v akej kvalite a forme majú byť jednotlivé časti rozpracovaného mäsa (bez nadmerného tuku, šliach, franforcov mäsa a pod. - každá časť má svoje podmienky spracovania).

V ponuke je aj teľacie mäso - to musia obchodníci podľa schválenej legislatívy EÚ rozdeľovať do dvoch kategórii:

  • teľacie mäso - možno označiť len také, ktoré bolo získané zo zvieraťa nie staršieho ako 8 mesiacov
  • hovädzie mäso z mladého dobytka - mäso zo zvierat medzi 8 - 12 mesiacom

AKO VYBERAŤ?

Zistite kvalitu...

Mäso pri starnutí tmavne, preto si všímajte jeho zafarbenie (ideálnou pomôckou je, keď si mäso pozriete mimo chladiacej vitríny - tie totiž obsahujú špeciálne osvetlenie, ktoré mäso "sfarbuje" do červena). Na povrchu by nemalo byť obschnuté a slizké na dotyk. Pri pultovom predaji kľudne mäso pred predávajúcim rozbaľte z papiera a zhodnoťte kvalitu - máte na to právo.

Takmer vždy sme sa v obchodoch stretli s balením naporciovaného mäsa v plastovej nádobke - pod mäsom bola podložka, ktorá absorbovala unikajúcu šťavu. Tu sa vždy zamerajte na to, aby balenie neobsahovalo vysoký podiel šťavy - ak je zakalená, môžete si byť istí, že proces kazenia sa suroviny už začal. Výrobcovia na uľahčenie výberu zákazníkom uvádzajú priamo "použitie mäsa" - napr. názov - NA GULÁŠ, NA GRILOVANIE... a pod.

Zvýšte pozornosť pri...

  • porciovanom mäse - je ťažšie rozpoznať jeho kvalitu pod fóliou/ľahšie pustí šťavu
  • marinovanom mäse - marináda veľmi ľahko prekryje prípadný zápach mäsa a ešte ho dokáže "zdravo" prifarbiť (preto marinujte radšej doma podľa vlastnej chuti)
  • predaji v nedostočne chladených priestoroch - všímajte si hygienu pracoviska a hygienu samotného personálu mäsového úseku (hygienické rukavice, čistota odevu...)

Na čo chceme mäso použiť?

Nikdy nekupujte mäso do veľkej zásoby len preto, aby ste mali plnú mrazničku a mäso tak vždy poruke. Mäso je ideálne kupovať vždy čerstvé (mrazením sa vysušuje a procesom mrazenie/rozmrazenie/úprava len stráca na kvalite.

Použitie:

  • Krk - ragú, mletie, výroba údenín...
  • Roštenka - anglická pečienka, pečenie, minútky...
  • Plece - guláše, soté, dusené pečienky
  • Hruď - na varenie , je tiež vhodná na údenie...
  • Chvost - polievky...
  • Rebro - varenie, dusenie...
  • Stehno - dusené pečienky, ragú, soté, dusené plátky, rolády
  • Sviečkovica - medailóniky, steaky, chateaubriand - podľa toho, z ktorej časti krájate

ČO PREZRADÍ OBAL...

Obal musí obsahovať

    • obchodný názov mäsa (hovädzie...)
    • obchodný názov producenta + jeho kontrolné identifikačné číslo prevádzkarne
    • údaj o dĺžke skladovania pri ustanovenej teplote

  • označenie, či je balené v ochrannej atmosfére
  • pri mrazenom dátum mrazenia a upozornenie "pri rozmrazení znova nezmrazovať"
  • cena za jednotku hmotnosti

AKO SKLADOVAŤ?

Chladené čerstvé mäso zásadne skladujte v rozpätí teploty 0 - 7C, mrazené pri -18C.

Predaj mäsa na trhoch a tržniciach zo stolov/pultov je zakázaný (okrem pojazdných vozidiel s vyhovujúcimi podmienkami).

Zaujímavosť - v EU, napr. v CZ prišli producenti mäsa a mäsových výrobkov so zaujímavým spôsobom ochrany spotrebiteľa. Sú nimi "termoetikety", ktoré sa prelepujú cez čiarové kódy výrobku. Sú naprogramované ako indikátory, ktoré okamžite zaznamenajú napr. prerušenie chladiaceho reťazca alebo nesprávne skladovanie. V okamihu, keď nie je výrobok vhodný na spotrebu, etiketa sa zafarbí a čiarový kód nie je možné načítať.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  2. Zažite zmenu s najpredávanejším SUV Hyundai Tucson
  3. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  4. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  5. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  6. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  7. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  9. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Obyvatelia si zabezpečujú domácnosti bezpečnostnými dverami
  2. Slováci sa hojne stávajú majiteľmi nehnuteľností v cudzine
  3. Prečo mamy lákali deti na mobil, kľúče či diaľkové ovládanie?
  4. Zažite zmenu s najpredávanejším SUV Hyundai Tucson
  5. Neviete si rady s vaším ročným vyúčtovaním? Pomôže vám FiiFree
  6. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  7. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  8. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  9. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  10. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 17 856
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 16 387
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 7 725
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 075
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 6 690
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 434
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 5 536
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 4 963
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 919
  10. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov 3 151

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kaliňák lákal na byty za symbolické ceny

Asi tretinovú zľavu na byt dostal aj bývalý policajný viceprezident. Jeho nástupca platí v hlavnom meste nájomné 30 eur mesačne.

DOMOV

Flašík chce RTVS premeniť na akciovku (Minúta po minúte)

O post šéfa RTVS zabojuje deväť kandidátov.

ŠPORT

Dlhé roky patril k najlepším. Viac vraj dokáže len Messi

Francesco Totti uzavrel svoj rímsky futbalový príbeh.

Neprehliadnite tiež

Martina Hankerová: Naštartovala svoj sladký biznis, vyrába najkrajšie cupcaky

Zo dňa na deň dala výpoveď a skončila pri pečení sladkých ruží.

Psychologička: Keď nám chýba sebaláska, žijeme v oklieštených vzťahoch

Nie každý, kto tvrdí, že sa má rád, hovorí pravdu. Prečo je sebaláska dôležitá a ako sa človek zbaví komplexov?

Svadba pod holým nebom: Odborníčky radia, ako si ju nepokaziť

S príchodom prvých teplých dní sa svadobná hostina častejšie presúva do exteriérov. Na čo všetko myslieť?

Každý by mal byť feminista, radí herečka Helen Mirren o šťastnom živote

Oscarová umelkyňa tiež hovorí o tom, že sa netreba sobášiť príliš skoro.