SME
Štvrtok, 7. júl, 2022 | Meniny má Oliver

Ako nakupovať hovädzie mäso

Spotreba hovädzieho mäsa je síce menšia ako spotreba hydiny, ale tento druh mäsa sa stále teší obľube vďaka nízkemu obsahu tuku a variabilite použitia. Medzi najpopulárnejšie využitie hovädziny patria steaky, filety a klasický guláš.


Spotreba hovädzieho mäsa je síce menšia ako spotreba hydiny, ale tento druh mäsa sa stále teší obľube vďaka nízkemu obsahu tuku a variabilite použitia. Medzi najpopulárnejšie využitie hovädziny patria steaky, filety a klasický guláš.

Redakcia znova zmapovala hypermarkety a zamerala sa na rozmanitosť ponuky, spôsoby balenia, čerstvosť a produktové informácie sortimentu z hovädzieho mäsa.

TROCHA TEÓRIE...

Hovädzie mäso určené do obehu sa získava z jatočne opracovaných tiel mladých jatočných býkov do veku 2 rokov, býkov, volov, jalovíc a kráv. Má typickú jasnočervenú farbu a charakteristickú chuť. Staršie kusy majú tmavšiu farbu, sú viac prerastené bielym až žltším tukom a ich mäso je tvrdšie.

SkryťVypnúť reklamu

Na trhu sa ako spotrebitelia môžeme stretnúť so základným delením:

Predné mäso:

  • hruď, rebrá, podplecie, krk, glejovky, husička, plátok

hov-hrud-s-rebrom.jpghov-nozina-predna.jpghov-plece-bez-kosti.jpg

Zadné mäso:

  • nízky roštenec, sviečková, bok s kosťou, bok bez kosti, stehno – vrchný šál, spodný šál, predstehno (orech), kvetová špička

hov-rostenka-bez-kosti.jpghov-svieckovica.jpghov-stehno-bez-kosti.jpg
Hovädzie mäso má vysokú výživovú hodnotu. Jeho kvalitu ovplyvňuje vek, pohlavie, plemeno a druh krmiva.

Zloženie:

  • bielkoviny 16 – 20%
  • tuk - 25%
  • glykogén – živočíšny škrob
  • minerálne látky – P, Fe, NaCl, vitamíny A, B...

Potravinový kódex SR presne definuje pojmy, v akej kvalite a forme majú byť jednotlivé časti rozpracovaného mäsa (bez nadmerného tuku, šliach, franforcov mäsa a pod. - každá časť má svoje podmienky spracovania).

V ponuke je aj teľacie mäso - to musia obchodníci podľa schválenej legislatívy EÚ rozdeľovať do dvoch kategórii:

SkryťVypnúť reklamu
  • teľacie mäso - možno označiť len také, ktoré bolo získané zo zvieraťa nie staršieho ako 8 mesiacov
  • hovädzie mäso z mladého dobytka - mäso zo zvierat medzi 8 - 12 mesiacom

AKO VYBERAŤ?

Zistite kvalitu...

Mäso pri starnutí tmavne, preto si všímajte jeho zafarbenie (ideálnou pomôckou je, keď si mäso pozriete mimo chladiacej vitríny - tie totiž obsahujú špeciálne osvetlenie, ktoré mäso "sfarbuje" do červena). Na povrchu by nemalo byť obschnuté a slizké na dotyk. Pri pultovom predaji kľudne mäso pred predávajúcim rozbaľte z papiera a zhodnoťte kvalitu - máte na to právo.

Takmer vždy sme sa v obchodoch stretli s balením naporciovaného mäsa v plastovej nádobke - pod mäsom bola podložka, ktorá absorbovala unikajúcu šťavu. Tu sa vždy zamerajte na to, aby balenie neobsahovalo vysoký podiel šťavy - ak je zakalená, môžete si byť istí, že proces kazenia sa suroviny už začal. Výrobcovia na uľahčenie výberu zákazníkom uvádzajú priamo "použitie mäsa" - napr. názov - NA GULÁŠ, NA GRILOVANIE... a pod.

SkryťVypnúť reklamu

Zvýšte pozornosť pri...

  • porciovanom mäse - je ťažšie rozpoznať jeho kvalitu pod fóliou/ľahšie pustí šťavu
  • marinovanom mäse - marináda veľmi ľahko prekryje prípadný zápach mäsa a ešte ho dokáže "zdravo" prifarbiť (preto marinujte radšej doma podľa vlastnej chuti)
  • predaji v nedostočne chladených priestoroch - všímajte si hygienu pracoviska a hygienu samotného personálu mäsového úseku (hygienické rukavice, čistota odevu...)

Na čo chceme mäso použiť?

Nikdy nekupujte mäso do veľkej zásoby len preto, aby ste mali plnú mrazničku a mäso tak vždy poruke. Mäso je ideálne kupovať vždy čerstvé (mrazením sa vysušuje a procesom mrazenie/rozmrazenie/úprava len stráca na kvalite.

Použitie:

  • Krk - ragú, mletie, výroba údenín...
  • Roštenka - anglická pečienka, pečenie, minútky...
  • Plece - guláše, soté, dusené pečienky
  • Hruď - na varenie , je tiež vhodná na údenie...
  • Chvost - polievky...
  • Rebro - varenie, dusenie...
  • Stehno - dusené pečienky, ragú, soté, dusené plátky, rolády
  • Sviečkovica - medailóniky, steaky, chateaubriand - podľa toho, z ktorej časti krájate

ČO PREZRADÍ OBAL...

SkryťVypnúť reklamu

Obal musí obsahovať

    • obchodný názov mäsa (hovädzie...)
    • obchodný názov producenta + jeho kontrolné identifikačné číslo prevádzkarne
    • údaj o dĺžke skladovania pri ustanovenej teplote

  • označenie, či je balené v ochrannej atmosfére
  • pri mrazenom dátum mrazenia a upozornenie "pri rozmrazení znova nezmrazovať"
  • cena za jednotku hmotnosti

AKO SKLADOVAŤ?

Chladené čerstvé mäso zásadne skladujte v rozpätí teploty 0 - 7C, mrazené pri -18C.

Predaj mäsa na trhoch a tržniciach zo stolov/pultov je zakázaný (okrem pojazdných vozidiel s vyhovujúcimi podmienkami).

Zaujímavosť - v EU, napr. v CZ prišli producenti mäsa a mäsových výrobkov so zaujímavým spôsobom ochrany spotrebiteľa. Sú nimi "termoetikety", ktoré sa prelepujú cez čiarové kódy výrobku. Sú naprogramované ako indikátory, ktoré okamžite zaznamenajú napr. prerušenie chladiaceho reťazca alebo nesprávne skladovanie. V okamihu, keď nie je výrobok vhodný na spotrebu, etiketa sa zafarbí a čiarový kód nie je možné načítať.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. 30 rokov kvality spojenej so svetovými značkami automobilov
  2. Náklady na bývanie môžu potrápiť váš rodinný rozpočet. Čo s tým?
  3. Našou prioritou je otvorená komunikácia so študentmi
  4. Život na hradoch nebol romantickou rozprávkou
  5. Na Orave pribudne nová predajňa Kauflandu – v Tvrdošíne
  6. Sky Park je inteligentný vďaka technológiám Siemens
  7. 5 dôvodov, vďaka ktorým je v roku 2022 cestovanie vlakom smart
  8. Akú trasu si vybrať do Chorvátska a koľko vás bude stáť
  1. Život na hradoch nebol romantickou rozprávkou
  2. Našou prioritou je otvorená komunikácia so študentmi
  3. Na Orave pribudne nová predajňa Kauflandu – v Tvrdošíne
  4. Sky Park je inteligentný vďaka technológiám Siemens
  5. Náklady na bývanie môžu potrápiť váš rodinný rozpočet. Čo s tým?
  6. 5 dôvodov, vďaka ktorým je v roku 2022 cestovanie vlakom smart
  7. Na Orave pribudne nová predajňa Kauflandu – v Tvrdošíne
  8. Kraj Sveta má novú atrakciu
  1. Vodiči, pozor na drahé tankovanie v zahraničí! 16 640
  2. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu 15 989
  3. Kam na samozbery marhúľ, broskýň, levandule alebo malín 9 941
  4. Foodblogerka Nikoleta Kováčová: Prečo nechcem deti 8 254
  5. Je pre vás oddych synonymom spoznávania? Vycestujte za zážitkami 5 698
  6. Akú trasu si vybrať do Chorvátska a koľko vás bude stáť 5 453
  7. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov 4 828
  8. Vypnite si reklamu na SME.sk a odomknite všetky články 3 317
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kotleba už nie je poslancom.

Sudcom chýbala nadstavba k šekom, píše sa v písomnom odôvodnení rozsudku.


9 h
Nataša Holinová

Hovoriť o jeho riadnom živote predtým bolo trochu nazvyš.


9 h
Jachtu Lady M v hodnote 65 miliónov eur patriacu Alexejovi Mordašovovi zadržali talianske úrady v marci.

Niektoré štáty sa boja precedensu.


10 h
Ranný brífing SME

Prečítajte si najdôležitejšie správy.


4 h

Neprehliadnite tiež

Sharon Stone

Ako americké celebrity reagujú na ohrozenie práva na potrat?


4. júl

Nové číslo mesačníka SME ženy v stánkoch od 1.júla.


1. júl
Netradičná cesta vlakom v Trnavskom kraji

Cestovať budete aj s Máriou Teréziou.


KOCR 30. jún
Pracovná porada

Žiadny pracovný čas, platené voľno bez obmedzenia. Otázka je, či to zvládnete.


redakcia SME Ženy 29. jún

Blogy SME

  1. Juraj Halička: Zamerané na sivý zákal
  2. Bratislavské dobrovoľnícke centrum: Hranie spoločenských hier ako prostriedok výchovy detí
  3. Peter Rúfus: Priateľstvo medzi mužom a ženou
  4. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  5. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: Kam až zájdu návrhy na obmedzovanie prístupu k interrupciám?
  6. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Špaldová varená kysnutá knedľa
  7. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Majonézová zapekačka
  8. Michael Achberger: 7 dôvodov, prečo na jar chudneme ľahšie
  1. Ján Šeďo: Mám 46 rokov, 4 deti a veľa skúseností - bránil sa dnes E. Heger u B. Závodského.(Oprava mena). 24 203
  2. Martina Hilbertová: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli. 10 345
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 7 969
  4. Post Bellum SK: Návrat mohol byť ťažší ako útek 4 918
  5. Marián Kozák: Stretnutie s mojimi spolužiakmi z vysokej školy v Nitre po 16 rokoch 4 471
  6. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 4 122
  7. Martin Greguš: Práca za 216 eur s DPH/hod? Pozrite si závery z kontrol v mestských podnikoch. Metropolitný inštitút - za dva roky na bežné výdavky o milión EUR viac 3 427
  8. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVb) 3 030
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  3. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  4. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  5. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  7. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  8. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
SkryťZatvoriť reklamu